Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rudy81

#1051 Re: Opsada turista

Post by rudy81 »

mislim da se pretjeruje malo...osim mina (na koje neces naletjeti osim ako nisi neki veci avanturista pa pozelis lutati po planinama) nista s cim se ne mozes susresti u velikoj vecini europskih gradova...

edit: sad kad pogledam informacije za druge zemlje vidim da je ovo u stvari klix malo senzacionalisticki plasirao, evo npr i za jednu njemacku se upozorava na dzeparenje i demonstracije koje mogu postati nasilnicke

http://travel.gc.ca/destinations/germany
Skyfox

#1052 Re: Opsada turista

Post by Skyfox »

iste ako ne i gore stvari te mogu snaci u svakoj zemlji...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1053 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

miki.ba wrote:
Uputstva za putovanje u BiH

Kanada upozorava svoje građane na džeparoše, pucnjave, pijane vozače...

Svaka država na svijetu izdaje uputstva i upozorenja svojim građanima za putovanja izvan države. Kanadska vlada analizirala je aktuelnu situaciju u BiH te upozorila sve svoje građane koji putuju u našu državu na više opasnosti, među kojima su mine, džeparoši, česte pucnjave, pijani vozači, a upozorila ih je i na "antihomoseskualne" stavove naših građana.

"Nema svjetskih upozenja za Bosnu i Hercegovinu, ali trebate biti veoma oprezni zbog neobilježenih područja na kojima se nalaze nagazne mine i neeksplodirana ubojna sredstva, posebno u izoliranim planinskim i seoskim područjima", stoji na prvoj stranici uputstva Vlade Kanade vezanog za BiH.

Dio "Sigurnost" ima sedam stavki. Na prvom mjestu je i dalje upozorenje za opasnost od mina, dok je na drugom stanje o kriminalitetu.

"Stopa krminala je niska, ali džeparenje i krađa torbica su vrlo česta pojava u centrima gradova. Stranci su česta meta. Također, česti su obračuni organiziranih kriminalnih grupa na ulicama Sarajeva u kojima se često koristi vatreno oružje", upozoravaju dodajuću kako su stranci rijetko meta, ali da trebaju biti oprezni u kasnim noćnim satima.

Svojim građanima skreću pažnju i na česte demonstracije nastale kao posljedica "tenzija između etničkih i religijskih grupa" te savjetuju da takve skupove izbjegavaju, jer "postoji mogućnost da pređu u nasline".

Putovanja po cestama mogu biti opasna zbog zagušenja prometa i lošeg održavanja cesta i vozila, zaključili su Kanađani.

"Vozači ne poštuju praksu sigurne vožnje, poznati su po brzoj vožnji i vožnji u pijanom stanju", poručuju i dodaju kako opasnost, osim ljudi, predstavljaju i vremenski uvjeti, česte magle, poledica, odroni...

Osim uobičajenih infromacija o dokumentima koji su potrebni te pravilima ponašanja u našoj državi, u dijelu "Zakon i kultura" stoji stavka o istospolnim brakovima i homoseksualnosti.

"BiH ne prepoznaje istospolne brakove. Homoseksualnost je moralno i društveno neprihvatljiva, tako da se mnogi pojedinci ne izjašnjavaju javno o svojoj seksualnoj orijentaciji".
Ništa nisu slagali :(
Ovo je netačno!
miki.ba

#1054 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

Jel se to sad izjednacavamo sa švabama? Budimo malo realni, nije sve tako crno, al sivo definitivno jeste.

Bilo je i demonstracija, gej parada, Dobroboljacak, vjeronauka u školama, Palestina.
Nisu ove demonstracije nastale kao posljedica "tenzija između etničkih i religijskih grupa", neke jesu, al ovi nabrojani protesti dijele društvo baš po navedenom principu.
rudy81

#1055 Re: Opsada turista

Post by rudy81 »

miki.ba wrote:Jel se to sad izjednacavamo sa švabama? Budimo malo realni, nije sve tako crno, al sivo definitivno jeste.

Bilo je i demonstracija, gej parada, Dobroboljacak, vjeronauka u školama, Palestina.
Nisu ove demonstracije nastale kao posljedica "tenzija između etničkih i religijskih grupa", neke jesu, al ovi nabrojani protesti dijele društvo baš po navedenom principu.
nije bila poenta da se izjednacimo sa svabama, nego da se ukaze na krajnosti na ovoj njihovoj stranici, pa zaboga po ovom ispada da smo neki plemenski savez i high risk turisticka destinacija :roll:
miki.ba

#1056 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

rudy81 wrote:
nije bila poenta da se izjednacimo sa svabama, nego da se ukaze na krajnosti na ovoj njihovoj stranici, pa zaboga po ovom ispada da smo neki plemenski savez i high risk turisticka destinacija :roll:
Nismo visokog rizika, al rizika svakako ima više nego na drugim mjestima.
Posao mi je vezen za turizam, najmanje deset puta sam ove sezone goste vodio po raznim policijskim stanicam, vecinom su bili opljackani,tako da sam malo ogorcen, proci ce me. :D
Coppertone

#1057 Re: Opsada turista

Post by Coppertone »

Oni dodju 10 dana i odma' kukaju. Nek vide kako je nama 365 dana.
rudy81

#1058 Re: Opsada turista

Post by rudy81 »

miki.ba wrote:
rudy81 wrote:
Posao mi je vezen za turizam, najmanje deset puta sam ove sezone goste vodio po raznim policijskim stanicam, vecinom su bili opljackani,tako da sam malo ogorcen, proci ce me. :D

ma ne kazem ja nigdje da nema toga, al je 1., klix ovaj clanak objavio tako dramaticnim tonom da je ispalo kako smo jedini na svijetu u ovakvoj situaciji, 2., s nekim se informacijama pretjeruje i niko me ne treba uvjeravati u suprotno (npr ovo s minama je tako generalno napisano da ispada kako mozes na bascarsiji stati na nagaznu). potrebno je samo malo proputovati i vidjeti kako i na tom divnom zapadu ima svega i svaceg.

ovo je siroka tema i znam da vise-manje sreca igra veliku ulogu, al meni se nikad u sarajevu nije desilo (niti nekom od mojih prijatelja koji su me posjecivali) da smo opljackani, a znam za najmanje 3-4 'anegdote' koje su se desile po Italiji, Njemackoj itd. sto ce reci da su stranci/turisti meta SVUGDJE.
miki.ba

#1059 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

Ti i tvoji gosti ste sretni ljudi.
FOČANSKI PROPISI

#1060 Re: Opsada turista

Post by FOČANSKI PROPISI »

miki.ba wrote:
rudy81 wrote:
Ko ih pljačka,ako ih vi vodite, vi ih i čuvajte.
charrrmed

#1061 Re: Opsada turista

Post by charrrmed »

U sutini cijeli tekst govori o tome kako na svakom koraku mozes poginuti, ili od mina kojima smo ocito prema ovom tekstu okruzeni i u gradu, ili od pucnjave, ili u saobracajnoj nesreci gdje ce te udariti pijani vozac kao pjesaka ili pijani takstista ako se vozis istim. Ma daj, pretjerali su. U vecini drzava se desavaju i gore stvari.
Demonstracija ima ko u svakoj drzavi i obicno su mirne demonstracije, sta tek govore za Grcku onda, ili Italiju ili evo sad za Sloveniju? Nista vjerovatno, jer su oni Grcka i Italija tj Slovenija a mi smo zemlja treceg svijeta.
A ni ceste nisu toliko lose, isto ko da otpadaju tockovi, tako je predstavljeno :-)
Za vremenske uslove :-)
Ova diskriminacija istopolnih brakova/veza itd. je u 90% zemalja prisutna
miki.ba

#1062 Re: Opsada turista

Post by miki.ba »

FOČANSKI PROPISI wrote:
miki.ba wrote:
rudy81 wrote:
Ko ih pljačka,ako ih vi vodite, vi ih i čuvajte.
Nisam ja taj koji ih vodi, :D al evo uzmimo da jesam, kako bi ih ti cuvao?
FOČANSKI PROPISI

#1063 Re: Opsada turista

Post by FOČANSKI PROPISI »

miki.ba wrote: Nisam ja taj koji ih vodi, :D al evo uzmimo da jesam, kako bi ih ti cuvao?
Uzeo bi im novčanike,mobitele,aparate,zlato,...i sve fino u sef kod Ramiza Džaferovića.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1064 Re: Opsada turista

Šesti "Rakija Fest" 15. i 16. decembra
Tanjug – pre 9 sati
http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/s ... -decembra/
BEOGRAD - U prijatnom ambijentu restorana i rakia bara "Destilerija" danas je najavljeno održavanje šestog po redu "Rakija Fest" -a u Belexpocentru 15. i 16. decembra 2012. godine.

Prisutnima su se obratili Branko Nešić, direktor "Rakija Fest" -a i Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda.

Program ovogodišnjeg festivala sastavljen je u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i biće podeljen na dva dela- strukovni i zabavni.
"Glavna tema festivala o kojoj će se debatovati i za okruglim stolom tiče se uslova za proizvodnju rakije, zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima, a biće održana i strućna predavanja namenjena domaćim proizvođačima alkoholnih pića", rekao je Branko Nešić.

U okviru zabavnog dela "VI Rakija Fest"-a biće organizovane nagradne igre, nastup dzez orkestra, besplatna degustacija različitih vrsta rakija. "Deo programa biće i izbor za najbolje idejno rešenje za etiketu za `Beogradsku rakiju` koja će ubuduće na jedan zanimljiv način promovisati naš grad", dodao je Nešić.

Da je ovo doprinos promociji Beograda kao primamljive turističke destinacije složio se i Dejan Veselinov, rekavši da suveniri kao što su "Beogradska rakija", prikazuju novu dimenziju Beograda kao "urbanog grada u kombinaciji sa tradicionalnim jelima i pićima".

Ovu manifestaciju koja slavi rakiju i hranu - "Rakija Fest", otvoriće Goran Knežević, ministar poljoprivrede, a svoje proizvode izložiće 38 registrovanih proizvođača rakije. Uz ulaznicu koja košta 500 dinara, posetioci festivala na poklon će dobiti i čašu, a degustacija pića je besplatna.

Foto Tanjug, N. Milošević
Eto, Beograđani prisvojiše piće rakiju.
Ko će ''ukrasti'' ćevape još se ne zna.
holowey

#1065 Re: Opsada turista

Post by holowey »

PipiDugaDevetka wrote:Šesti "Rakija Fest" 15. i 16. decembra
Tanjug – pre 9 sati
http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/s ... -decembra/
BEOGRAD - U prijatnom ambijentu restorana i rakia bara "Destilerija" danas je najavljeno održavanje šestog po redu "Rakija Fest" -a u Belexpocentru 15. i 16. decembra 2012. godine.

Prisutnima su se obratili Branko Nešić, direktor "Rakija Fest" -a i Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda.

Program ovogodišnjeg festivala sastavljen je u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i biće podeljen na dva dela- strukovni i zabavni.
"Glavna tema festivala o kojoj će se debatovati i za okruglim stolom tiče se uslova za proizvodnju rakije, zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima, a biće održana i strućna predavanja namenjena domaćim proizvođačima alkoholnih pića", rekao je Branko Nešić.

U okviru zabavnog dela "VI Rakija Fest"-a biće organizovane nagradne igre, nastup dzez orkestra, besplatna degustacija različitih vrsta rakija. "Deo programa biće i izbor za najbolje idejno rešenje za etiketu za `Beogradsku rakiju` koja će ubuduće na jedan zanimljiv način promovisati naš grad", dodao je Nešić.

Da je ovo doprinos promociji Beograda kao primamljive turističke destinacije složio se i Dejan Veselinov, rekavši da suveniri kao što su "Beogradska rakija", prikazuju novu dimenziju Beograda kao "urbanog grada u kombinaciji sa tradicionalnim jelima i pićima".

Ovu manifestaciju koja slavi rakiju i hranu - "Rakija Fest", otvoriće Goran Knežević, ministar poljoprivrede, a svoje proizvode izložiće 38 registrovanih proizvođača rakije. Uz ulaznicu koja košta 500 dinara, posetioci festivala na poklon će dobiti i čašu, a degustacija pića je besplatna.

Foto Tanjug, N. Milošević
Eto, Beograđani prisvojiše piće rakiju.
Ko će ''ukrasti'' ćevape još se ne zna.
niko nama ne brani da i mi napravimo slican festival... gorazde poznato po jabukama, gradacac poznat po sljivi, itd, eto prilike za rakijaske festivale...
rakija, ili turski raki je naziv za cijelu skupinu alkoholnih pica tako da mi nema logike da neko "prisvoji" taj naziv... isto kao kada bi neko prisvojio "pivo"... ali ima logike da se registruje i zastiti sljivovica, kruska, loza, orahovaca, tresnjevaca, tj. da se zastiti tehnologija proizvodnje kao autohtona na nekom podrucju... ko prije djevojci....
PipiDugaDevetka

#1066 Re: Opsada turista

holowey wrote: niko nama ne brani da i mi napravimo slican festival... gorazde poznato po jabukama, gradacac poznat po sljivi, itd, eto prilike za rakijaske festivale...
rakija, ili turski raki je naziv za cijelu skupinu alkoholnih pica tako da mi nema logike da neko "prisvoji" taj naziv... isto kao kada bi neko prisvojio "pivo"... ali ima logike da se registruje i zastiti sljivovica, kruska, loza, orahovaca, tresnjevaca, tj. da se zastiti tehnologija proizvodnje kao autohtona na nekom podrucju... ko prije djevojci....
@holowey, :thumbup:
Sve ok. Ko prije djevojci,....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1067 Re: Opsada turista

Post by Truba »

majke vam jel ono dole turisti spavaju na stupu an poljani u vrećama za spavanje :D a oko njih pas šetka :lol:
Post Reply