Oprez ljudi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nookey

#51 Re: Oprez ljudi

Post by nookey »

Skyfox wrote:Ona zezancija sa basanjem pogleda u vis dobiva sasavim novi smisao. Spasava zivot!
ma kasno je kad on krene, nisam Zagor da izbjegnem u sekundi zato ni ne gledam...
PapakizSarajeva

#52 Re: Oprez ljudi

Post by PapakizSarajeva »

Nocas se obrusila ogromna kolicina snijega i leda sa krova moje zgrade. Sreca pa se sve odigralo u sitnim satima i nije bilo saobracaja, a ni prolaznika. Sarajevostan kao upravitelj nije ni pokusao nesto uciniti na skidanju snijega sa krova. Stanari nema sanse da ista urade jer je krov izuzetno strm i pokriven limom te je po njemu nemoguce hodati ... Jednostavno ne znam sta da se preduzme, strah me da neko ne pogine ...
Garden of illusion

#53 Re: Oprez ljudi

Post by Garden of illusion »

PapakizSarajeva wrote:Nocas se obrusila ogromna kolicina snijega i leda sa krova moje zgrade. Sreca pa se sve odigralo u sitnim satima i nije bilo saobracaja, a ni prolaznika. Sarajevostan kao upravitelj nije ni pokusao nesto uciniti na skidanju snijega sa krova. Stanari nema sanse da ista urade jer je krov izuzetno strm i pokriven limom te je po njemu nemoguce hodati ... Jednostavno ne znam sta da se preduzme, strah me da neko ne pogine ...
Zašto vam upravitelj nije očistio snijeg, zbog nedostatka sredstava na računu zgrade ili? Jeste li pokušali skupiti novac između sebe pa iznajmiti nekoga da vam se popne gore i očisti snijeg? Mislim da za svaki problem postoji rješenje, stvar je samo da li komšije imaju isti pogled na problem kao i ti i da li isti žele riješiti.
liberty02

#54 Re: Oprez ljudi

Post by liberty02 »

PapakizSarajeva wrote:Nocas se obrusila ogromna kolicina snijega i leda sa krova moje zgrade. Sreca pa se sve odigralo u sitnim satima i nije bilo saobracaja, a ni prolaznika. Sarajevostan kao upravitelj nije ni pokusao nesto uciniti na skidanju snijega sa krova. Stanari nema sanse da ista urade jer je krov izuzetno strm i pokriven limom te je po njemu nemoguce hodati ... Jednostavno ne znam sta da se preduzme, strah me da neko ne pogine ...
ima li kakav zakon protiv takvih "gazda"??
vryzas

#55 Re: Oprez ljudi

Post by vryzas »

strong69 wrote:Jutros oko 2h obrusila se ogromna kolicina snijega sa jedne kuce u nasoj ulici i blokirala je. Vlasnik kuce se nije potrudio ni da skine snijeg sa krova a ni da jutros izade da nam pomogne da ocistimo to. Cistila smo nas trojica sat vremena a prikljucilo nam se jos nevoljnika koji su kasnili na posao.

Ocekujem da snijeg padne sa jos 2 kuce pored ove ciji vlasnici takoder nisu ocistili krov. Dok neko ne izgubi glavu ozbiljnost ove situacije se nece shvatiti. Postao je rulet hodati po gradu bas kao za vrijeme rata kada smo granatirani...
ladyblue18 wrote:Hajmo opet pljuvati malo jer nisu pripremljeni na snijeg od metar, a u Americi ako padne 10cm zatvaraju se aerodromi i nista nije u stanju raditi, ali jok hajmo pljuvati malo jos na koga nismo pljunuli jer trebaju u po dana u po noci da se izboresa metrom snijega. Predlazem uvodjenje olimpijske discipline, hvatanje pahulja u letu.
Snijeg je pao 04.02.2012. Danas je 22.02.2012. Ne vidim da se situacija popravila, naprotiv, jos je opasnija i gora. Ulice jos nisu prosirene, pjesaci hodaju tim ulicama jer trotoari UGLAVNOM nisu rascisceni, snijeg pada sa krovova, zivoti ljudi su u opasnosti. U Sarajevu je zima pola godine i mi smo nepripremljeni i za 20 cm i za 100 cm snijega. Imao sam mnogo raumijevanja za situaciju oko ciscenja grada ali gubim strpljenje. Firma u kojoj radim iz dana u dan pravi gubitke jer ni do dan danas ne mozemo doci do odredenih dijelova grada i isporuciti robu. Postaje frustrirajuce da skoro 20 dana nakon padavina grad jos ne funkcionise.

:thumbup:
Manic Psycho

#56 Re: Oprez ljudi

Post by Manic Psycho »

Comrad wrote: Totalna neorganizovanost, neznanje, opsti haos. Al to smo mi, umjesto da se pripremimo kao da ce mu pasti 2m snijega, razmisljamo upravo tako kao i ti i kontamo ma gdje ce to kod nas.
nije opravdanje, eno u splitu ne pada snijeg. pa padne 10 centi i opsti haos. sto to i kod nas ne bi bio haos ako padne metar snijega. prije da je neorganizvanost samog naroda da se samoorganizuje da cisti i da pomogne nego neorganizovanost ostalih nadleznih sluzbi. naravno i one snose odredjenu odgovornost ali ne mozes ih za sve optuzivati. radi se koliko se moze.
evo ti meni reci kako se pripremiti za 2 metra snijega. sta treba da fatamo pahuljice????????????????????????
de nam objasni kako to trebamo da razmisljamo kao ti?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57 Re: Oprez ljudi

Post by Truba »

ne čekati da padne metar
nego tri puta čistiti po 33 centa put
belafonte

#58 Re: Oprez ljudi

Post by belafonte »

Kako?
A ne fakat kako?
Detaljno to sve opiši, koliko bi radnika, kamiona, grtalica itd. trebalo da to odradi za jedno veče, da pokrije kvadraturu Sarajeva, nabavka tog enormnog broja grtalica, skladištenje, sve to za jednu zimu u 10 godina...

Ovo me podsjeti na onu "...tri puta bez vađenja" :lol:
Ambrozija

#59 Re: Oprez ljudi

Post by Ambrozija »

Garden of illusion wrote:
Zašto vam upravitelj nije očistio snijeg, zbog nedostatka sredstava na računu zgrade ili? Jeste li pokušali skupiti novac između sebe pa iznajmiti nekoga da vam se popne gore i očisti snijeg? Mislim da za svaki problem postoji rješenje, stvar je samo da li komšije imaju isti pogled na problem kao i ti i da li isti žele riješiti.
Mi imamo dovoljnu kolicinu sredstava na racunu zgrade, dakle svi redovno placamo. Sarajevostan nam je obecao doci ima 7 dana i nikada nije, sami ne mozemo nista uciniti jer je krov izrazito strm. S druge strane ovo da svi skupimo novac izmedju sebe...hmm...svi stanari zgrade misle da je krov vlasnistvo onoga na zadnjem spratu, barem kod nas, a mislim da je kod vecine tako - tako da ni to ne dolazi u obzir...
Baudelaire

#60 Re: Oprez ljudi

Post by Baudelaire »

Nije Rad ni najmanje kriv. Kamo sreće da su i druge službe uradile posla koliko je Rad uradio. Što neće niko od raje da čisti snijeg? Nek se država malo pobrine, neće Rad gradom prolaziti i gledati kome treba s krova skinuti snijeg, nego to trebaju vlasnici uraditi. A država treba kazniti svakog ko to ne uradi.
plejka2

#61 Re: Oprez ljudi

Post by plejka2 »

Ocel ko kupit sljemova :razz:
idealni su za ovu priliku...
prave se ljudi blesavi ko i vazda dok neko ne nastrada...
ja bi volio da me dje oce spucat u glavu kakva ledenica digo bi citavu zgradu u vis(ako bi prezivio naravno) :razz:
Garden of illusion

#62 Re: Oprez ljudi

Post by Garden of illusion »

Ambrozija wrote:
Mi imamo dovoljnu kolicinu sredstava na racunu zgrade, dakle svi redovno placamo. Sarajevostan nam je obecao doci ima 7 dana i nikada nije, sami ne mozemo nista uciniti jer je krov izrazito strm. S druge strane ovo da svi skupimo novac izmedju sebe...hmm...svi stanari zgrade misle da je krov vlasnistvo onoga na zadnjem spratu, barem kod nas, a mislim da je kod vecine tako - tako da ni to ne dolazi u obzir...
Nazovi predstavnika zgrade i pitaj u čemu je problem, zašto nisu došli, nakon toga nazovi i upravitelja i provjeri o čemu se radi. To da stanari ne žele da skupe novac je do stanara,prvo bacaju novac sa računa zgrade bukvalno u vodu jer mogu puno jeftinije proći ukoliko nađu nekoga privatno da im očisti krov i plate ga naknadno skupljenim sredstvima,a pare sa računa utroše na nešto konkretno. Zgrada je privatno vlasništvo tebe i tvojih komšija od podruma do krova, ne vlasništvo upravitelja, niti samo vas ispod krova, žao mi je što ti komšije imaju takav stav ali kad se snijeg obruši na nekog sa prizemlja biće im jasno čiji je to krov...
palamuda

#63 Re: Oprez ljudi

Post by palamuda »

ladyblue18 wrote:Hajmo opet pljuvati malo jer nisu pripremljeni na snijeg od metar, a u Americi ako padne 10cm zatvaraju se aerodromi i nista nije u stanju raditi, ali jok hajmo pljuvati malo jos na koga nismo pljunuli jer trebaju u po dana u po noci da se izboresa metrom snijega. Predlazem uvodjenje olimpijske discipline, hvatanje pahulja u letu.
:thumbup: :thumbup:
Comrad

#64 Re: Oprez ljudi

Post by Comrad »

belafonte wrote:Kako?
A ne fakat kako?
Detaljno to sve opiši, koliko bi radnika, kamiona, grtalica itd. trebalo da to odradi za jedno veče, da pokrije kvadraturu Sarajeva, nabavka tog enormnog broja grtalica, skladištenje, sve to za jednu zimu u 10 godina...

Ovo me podsjeti na onu "...tri puta bez vađenja" :lol:
Pa definitivno ne ovako. Sve se da organizovati, kad se hoce.

Kakvo skladistenje i nabavka grtalica :-) Fino napravis spisak ko ima bager, bilo kakvu masinu koja moze cistiti snijeg. Padne snijeg, kontaktiras sve te ljude i pitas ih hocete li cistiti za toliko i toliko novca. Hocemo. Ajmo onda na posao. Samo sto je to kod nas uradjeno 5 dana nakon sto je pao snijeg, umjesto da je uradjeno onaj dan dok je snijeg padao. Jer ponavlja, znalo se da ce pasti ogromne kolicine snijega. To je i onaj direktor RAD-a govorio 2-3 dan prije u nekoj emisiji, ne mogu se sjetiti.

Tramvaji nisu radili kolko? 7-8 dana! Oni iz GRAS-a jedva docekali da ne rade, ebe es njima sto im je narod platio taj prevoz. Koliko znam, a vidjao sam to prije, tramvaji imaju svoje one male grtalice. Zakaci je naprijed i cisti. Ali ta grtalica moze cistiti mozda do max 40cm snijega ili manje, gotovo je kad ti napada 1m. Lole parkirale tramvaje po putevima i otisli kucama. :-)

Zasto trotoari nisu ocisceni? Ajd ok, putevi smetali im automobili, ali trotoari su bili prazni. Onu prvu sedmicu nigdje, ali bas nigdje trotoar nije bio ociscen. Gledam jucer tek ciste trotoar na alipasinom polju i to na onom dijelu od ASA-e prema Mojmilu gore. :-) A koliko je potrebno da se ocisti isti, uzmes onu masinu i vintaj tamo-vamo. Ali opet, ne moze ni to kad ti cekas da ti napada 2m snijega, qrac ces ga onda ocistit.

Ne znam da li je tacan podatak, ali eno HAvaz je objavio da je u CZ FiH samo za Sarajevo uplaceno 53 miliona KM u proteklih 8 godina. Gdje je taj novac nestao?

I dajte mi da vidim tih 10cm snijega koji je napravio pometnju u Americi. O cemu pricate, pogledajte malo gradove u toj istoj Americi gdje je snijeg redovna pojava. Poznanik koji vozi sleper mi je rekao da snijeg nije ociscen samo u BiH, normalno je vozio kroz Hrvatsku, Austriju, Italiju na dijelovima gdje je snijeg veci i od 2m bez ikakvih problema. Usao u nasu zemlju, zabrana saobracaja nista nije ocisceno.

Pustite mi se sad Splita i drugih morskih gradova gdje je pahuljica senzacija, ovdje pricamo o Sarajevu gradu okovanom sa cetiri ogromne planincure, jbt. :-) Ne znam sta je tesko priznat da smo nespremni i neorganizovani, te da nas je 1m snijega paralizovao na 2 sedmice (btw. skole jos ne rade :-) )
headbanger

#65 Re: Oprez ljudi

Post by headbanger »

pici progam u zivo na tvsa, u subotu 04.02.
i javalja se RAD-a live u program

"blablabla masine bla bla bla nemoze, nema para, blabla bla drzava, dugovi blabla
i pita oditeljica eto imate li cime posipati ulice, da se snijeg brze topi, jer so zap ospanje ne djeule ispod -5
kaze, za ti imam onekoliko stotian tona emulzije koaj djeluje na vecim minusimam ali to cuvamo za vanredene situacije
vidim voditeljica :shock: i brzo se dozva i pita pa gosp. dir. zar njie sada vanredna situacija i tajac i onda trt mrt, znate bla bla bla mi toga nemamo itd itd"

ali eto treba im dici spomenik sto rade svoj posao, sto ih snijeg iznenadi u sred januara
moglo je 5 grtalica stanacti cijelu noc pa da makar glavna ulica bude prohodna kako treba
ali eto treba im se zahvaliti
evo prodje 20 dana neke ulice jos nisu prohodne, o trotoarima da ne govorimo
:thumbup: HVALA IM

znam sad ce neko da se javi i da kaze ako ti se ne svidja lopatu u ruke itd itd
madner

#66 Re: Oprez ljudi

Post by madner »

Heavy snowfall also forced the closure of Geneva International Airport where 100 stranded passengers had to spend the night in the terminal. Two hundred others were sheltered by the civil protection unit as hotels were fully booked.

Switzerland's Basel Airport shut its runway in order to clear off the 10cms of snow that accumulated in just over two hours. The country's biggest airport Zurich was still operating, although 70 flights had been cancelled due to bad weather conditions in other airports.

Read more: http://www.smh.com.au/environment/weath ... -20101202-
18h08.html#ixzz1nCyQiwEI

Nego sta mislite ko treba ocistiti trotoar ispred zgrada? RAD, stanari, vlasnici zgrada?
headbanger

#67 Re: Oprez ljudi

Post by headbanger »

madner wrote:Heavy snowfall also forced the closure of Geneva International Airport where 100 stranded passengers had to spend the night in the terminal. Two hundred others were sheltered by the civil protection unit as hotels were fully booked.

Switzerland's Basel Airport shut its runway in order to clear off the 10cms of snow that accumulated in just over two hours. The country's biggest airport Zurich was still operating, although 70 flights had been cancelled due to bad weather conditions in other airports.

Read more: http://www.smh.com.au/environment/weath ... -20101202-
18h08.html#ixzz1nCyQiwEI

Nego sta mislite ko treba ocistiti trotoar ispred zgrada? RAD, stanari, vlasnici zgrada?
ako taj trotoar vodi do ulaza u zgradu, stanari sa povjeriocem (to su oni predstavnici- PEV) na celu ili vlasnici, i trebalo bi da lopataju do ceste ili do izlaza na ulicu
a ako taj trotoar nema veze sa ulazom u zgradu onda to radi RAD ili firma koja dobije tender
madner

#68 Re: Oprez ljudi

Post by madner »

Ne, vodio on ne vodio u zgradu to je obaveza stanara. Kako se oni organizuju je do njih. Zato se ovi cude sto RAD cisti setaliste na Alipasinom (sto mora) a nije uradio njihovo. :roll:
headbanger

#69 Re: Oprez ljudi

Post by headbanger »

madner wrote:Ne, vodio on ne vodio u zgradu to je obaveza stanara. Kako se oni organizuju je do njih. Zato se ovi cude sto RAD cisti setaliste na Alipasinom (sto mora) a nije uradio njihovo. :roll:
pa po toj logici onda bi stanari sa alipasina trebali cistiti, pored toroara ispred zgrada i setaliste (mislim na setaliste porde glavne ceste), onda bi neko ko zivi na titvoj komotno morao lopatiti do carsije
madner

#70 Re: Oprez ljudi

Post by madner »

Ne, govorimo o dijelu ulice na kojem je tvoj broj. Dakle ako zivis u ulici AP 3, trotoar ispred te zgrade je vas kao i put od trotoara do vaseg ulaza. Ciscenje i posipanje, ako se okliznem na led mogu vas tuziti. Setaliste nije tvoje.
krompir i riza

#71 Re: Oprez ljudi

Post by krompir i riza »

Prije sat i po na Bjelavama se snijeg sa krova obrušio direktno na prolaznika. Momak je pravo ugruhan,jedva smo ga iščupali iz snijega. Sreća pa je ambulanta u blizini, doktorica je odmah pritrčala u pomoć dok dođe hitna.
Strašno.

Otvorite četvere oči kad ste na ulici.
♥ Julianna ♥

#72 Re: Oprez ljudi

Post by ♥ Julianna ♥ »

A ako parkiraš na travu ispored svoje zgrade, što te ekopolicija zapiše ili ako parkiraš ispored zgrade na trotoar a postoji znak zabrane? Trotoari, ulica, šetališta su javne površine.
headbanger

#73 Re: Oprez ljudi

Post by headbanger »

evo npr kroz naselje ide cesta sa trotorom, od ovog trotoara pa do zgrade vodi drugi trotoar (put, puteljak,staza), mislim da su stanari duzni cisiti samo ovaj drugi trotoar (put.puteljak,staza) a ne ovaj drugi koji ide u z cestu
ne znam vodim se nekom logikom
Last edited by headbanger on 23/02/2012 14:44, edited 1 time in total.
madner

#74 Re: Oprez ljudi

Post by madner »

Logika je dobra stvar, ali logika i pravnici nisu haveri.

Isto kao i US
http://newyork.cbslocal.com/2010/12/27/ ... ace-fines/

ili
Ger
http://www.finanztip.de/recht/a/streupflicht.htm

Ako vodi trotoar onda ne mora, ali mislim da je to samo put :wink:
Post Reply