Nas je ljepsi.insomnia78 wrote:Tvoj neJma bradu
Opet problemi sa Djeda Mrazom
- HAVANA
#601 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
- zagortenej
#602 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Vidim ja da ti nisi samo u hadisima napredovalanasa wrote:@libero nisam bas sigurna za koga je to argument, a ni da li je plus ili minus![]()
ali dobro
sto samo stavljate zgodne deda mrazice, a deda mraza uvijek samo klasicnog starog, pa i muski su napredovali u npr.
Last edited by zagortenej on 14/12/2015 07:59, edited 1 time in total.
- insomnia78
#603 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Svakome je to jasnoHAVANA wrote:Nas je ljepsi.insomnia78 wrote:Tvoj neJma bradu
Al eto, zeMsko
- Kikibombona
#604 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Vidi sto Nasa ima istancan ukus...
...a ja se taman zabrinuo da gaji simpatije prema bradonjama.

...a ja se taman zabrinuo da gaji simpatije prema bradonjama.
- sinuhe
#605 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Samo da nam Zapad ne pokvari djecu.
- HAVANA
#606 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja ba,i mene je vjerujes toga najvise strah.Mi se tolike godine trudili da budemo primjer nasoj djeci,da ih naucimo lijepom ponasanju,da steknu radne navike,obrazovanje...sace ovaj deda sve sjebat.
- tututuuuu
#607 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa ima u nazivu krscanska. I? Vodeca je, i? Kao sto sam vec rekao nije rijec o vjeri ovdje kao necem osobnom (pa tako imas i ti puno pravo osnovati muslimansku stranku) vec o odvojenosti vjere od javnih institucija. Pa od tud primjer da u Europi nije kao u SAD ta povezanost gdje je jos uvijek ona npr. "in God we trust".mirza_15 wrote:
Jel to u nazivu ima nesto kao krscanska? I to, pazi sada, nije marginalna nego vodeca politicka opcija u Njemackoj. hmmmm. Cudno.
A taj CDU osim tog naziva i nema nesto posebno sa krscanstvom. CDU nije vodeca stranka zbog tog pridjeva vec zbog rezultata.
- tututuuuu
#608 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja sam se bas zbog ove teme sjetio kako se spominjao "mali Isus" a baka je pravila kruh u obliku janjeta. Cudi me da se niko nije dosjetio "malog Isusa"sherbett wrote:Jel to vas buni djed bozicnjak vs. Djed mraz??
E pa ovako: dea mraz je stari jugoslovenski, partijski, ateisticki, sotonski naziv za ovog djedicu, koji hrvatima pasao nije, pa da se ograde od prizvuka na ta sotonisticka vremena, oni su dedicu preimenovali u bozicnjaka jer sad ne moraju da kriju vjeru od svojih poganskih, kapitalistickih, coca-cola obicaja.
- Vitezanin
#609 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Žalosna je država u kojoj podjela paketića predstavlja skoro pa prvoklasno političko pitanje i problem oko kojeg se lome koplja.
- tututuuuu
#610 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ih, ako su sretni i jos ako si prosao jeftino...sherbett wrote:Ama jesam se ja sjetila, al mi to jos veca nebuloza pa nisam htjela da spominjem. U mojoj familiji je Isus nosio darove, pa nece valjda Deda mraz komunjaratututuuuu wrote:Ja sam se bas zbog ove teme sjetio kako se spominjao "mali Isus" a baka je pravila kruh u obliku janjeta. Cudi me da se niko nije dosjetio "malog Isusa"sherbett wrote:Jel to vas buni djed bozicnjak vs. Djed mraz??
E pa ovako: dea mraz je stari jugoslovenski, partijski, ateisticki, sotonski naziv za ovog djedicu, koji hrvatima pasao nije, pa da se ograde od prizvuka na ta sotonisticka vremena, oni su dedicu preimenovali u bozicnjaka jer sad ne moraju da kriju vjeru od svojih poganskih, kapitalistickih, coca-cola obicaja.Na kraju krajeva, kao da je bitno je li Mraz ili je Bozicnjak, samo nek je veselo i nek donosi darove.
![]()
Slazem se, darivanje je lijepo i nemam nista protiv, dapace! Ja cak sama i izradjujem poklone...a od drugih "narucim"..lafo Bozic je..ovo mi se svidja
![]()
Iako uvijek vise voljm darivati..ona lica kad netko tvoj otvara dar, ko to moze platit!
- skupljac_zeljeza
#611 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa nije baš. Razlika se nešto posebno ne primjećuje jer njihov SPD nije kao naš SDP. Imaju više katoličkih ili evangelističkih obdaništa nego državnih, imaju vjeronauku u školi, svi vjerski blagdani se obilježe na nivou itd...itd...tututuuuu wrote: A taj CDU osim tog naziva i nema nesto posebno sa krscanstvom.

- tututuuuu
#612 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa sta, i Bakir se sastao s Papom (a ovo je jos ex. kancelar). Papa je i drzavnik. Sto se vrtica i ostalog tice, opet napominjem, svako ima punu slobodu otvoriti privatni vrtic, skolu i tu drzati vjeronauk, u javne je druga prica. Sto se obiljezavanja blagdana tice, pa iako nije striktno sekularno to je po meni potpuno O.K. s obzirom da su debela vecina ljudi vjernici te odredjene vjere. I u Sarajevu se ne radi za Bajram te se kiti pa sta onda? Nema potrebe za nikakvim ekstremizmom, kako vjerskim al tako i onim drugim da se nesto izbacuje gdje nema potrebe i gdje ne smeta.skupljac_zeljeza wrote:Pa nije baš. Razlika se nešto posebno ne primjećuje jer njihov SPD nije kao naš SDP. Imaju više katoličkih ili evangelističkih obdaništa nego državnih, imaju vjeronauku u školi, svi vjerski blagdani se obilježe na nivou itd...itd...tututuuuu wrote: A taj CDU osim tog naziva i nema nesto posebno sa krscanstvom.
A "nas" SDP je posebna prica, ako su SDP to ne znaci nuzno da moraju biti komunisti. Mada ja koliko znam Zlatko se znao i pomoliti.
- tututuuuu
#613 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Problem s Djeda Mrazom nastao je 2008. godine kada je tadašnja direktorica Arzija Mahmutović zabranila podjelu paketića s njegovim likom obrazloživši time da "nema nikakvu ulogu u bošnjačkoj tradiciji". Naknado se polemisalo o tome da li je i ko izvršio pritisak na Mahmutović da to učini.
U 2013. godini u centru pažnje bili su vrtići sa Čengić Vile, gdje je većina roditelja bila protiv toga da paketiće djeci podijeli kostimirani Djed Mraz. Oni su predložili da to umjesto njega učini sultan. Ove godine u nekim vrtićima je ponovo prisutan isti problem.
"Neki roditelji ne žele da im dijete sa ostalom djecom slavi Novu godinu i primi poklone od Djeda Mraza. Ok. No, to nije sve. Predlažu da sada ni mi ne slavimo unutar vrtića, tokom radnog dana, da se njihova djeca ne bi osjećala usamljeno i diskriminirano dok čekaju", napisala je Emela Burdžović na svom Facebook profilu nakon sastanka održanog prošle sedmice.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-ce ... /151215054
Cuj sultan.
- Edin H.
#614 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
tututuuuu wrote: http://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-ce ... /151215054
Cuj sultan.Koja analogija, koje bosnjastvo - sultan.
Problem je veliki sto je ovdje ocito jako puno zatucanih i lose obrazovanih ljudi.
Sultan dijeli paketice
- insomnia78
#615 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Na prijestolu sjedi sultan, silni ekber car
Haha
Haha
- nasa
#616 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ali su ipak dogovorili da ih podijele, valjda bi to trebalo biti najbitnije iz ove price I ovog clanka!
- skupljac_zeljeza
#617 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Provalio si zato što ima na vrhu Betlehemsku zvijezdu.salik79 wrote: Bozic. 100%
- tututuuuu
#618 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Eto ti pameti i s kim se raspravlja, sve ti je jasno i jasna ti je "argumentacija" takvih.Edin H. wrote:tututuuuu wrote: http://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-ce ... /151215054
Problem je veliki sto je ovdje ocito jako puno zatucanih i lose obrazovanih ljudi.
Sultan dijeli paketice![]()
![]()
, i neka mi neko opet kaze da Bosni treba demokratija.
- tututuuuu
#619 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa i ne znam bas, ocito da je to manje vise svake godine isto, neko bi to nazvao i torturom. A ako je do sad bilo, onda je za ocekivati i ubuduce ovakve price.nasa wrote:Ali su ipak dogovorili da ih podijele, valjda bi to trebalo biti najbitnije iz ove price I ovog clanka!
- salik79
#620 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
skupljac_zeljeza wrote:Provalio si zato što ima na vrhu Betlehemsku zvijezdu.salik79 wrote: Bozic. 100%
- Edin H.
#621 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ustvari kada bolje razmislim, ova ideja sa Sultan Mrazom je odlicna, ako ce Sultan Mrazevi nositi kostim sa Baketovim likom. Neka se djeca od malih nogu uce radu, redu, poretku i disciplini, nauce o vlasti i koga treba slusati i kome se povladjivatitututuuuu wrote:Eto ti pameti i s kim se raspravlja, sve ti je jasno i jasna ti je "argumentacija" takvih.Edin H. wrote:tututuuuu wrote: http://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-ce ... /151215054
Sultan dijeli paketice![]()
![]()
, i neka mi neko opet kaze da Bosni treba demokratija.
-
mirza_15
#622 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Neka brate dijeli neko ko ima veze sa islamskim ucenjem samo neka ga malo komercijaliziraju. Neka mu sva djeca sjede u krilu. Mislim da onda niko nece imati nista protiv. Mislim ovima sto su za DM je svakako svejedno jer ce djeca biti radosna, dobiti poklon i to, a ovi sto su iz vjerskih razloga trenutno protiv vise nece biti. I neka se pomjeri praznik negdje oko bajrama, ali neka nosi neko neutralno obiljezje. Svi ce onda biti happy?
- tututuuuu
#623 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
I obavezno prestati slaviti i kititi za kjafirsku Novu. Sad je hidzretska, koja ono?mirza_15 wrote:Neka brate dijeli neko ko ima veze sa islamskim ucenjem samo neka ga malo komercijaliziraju. Neka mu sva djeca sjede u krilu. Mislim da onda niko nece imati nista protiv. Mislim ovima sto su za DM je svakako svejedno jer ce djeca biti radosna, dobiti poklon i to, a ovi sto su iz vjerskih razloga trenutno protiv vise nece biti. I neka se pomjeri praznik negdje oko bajrama, ali neka nosi neko neutralno obiljezje. Svi ce onda biti happy?
-
mirza_15
#624 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Znaci slucajno je jedna od tih rijeci u nazivu stranke krscanska? Cudno, stvarno cudno. Vjerovatno je bio izbor izmedju djeca cvijeca i krscanska pa izvukli iz sesira ovo drugo. Nebitno je pa nek stoji u imenu stranke. Sada zamisli kod nas pobjedi stranka sa prefiksom islamski u nazivu. Pa ti bi prvi ovdje epove pisao o tome. Nego placali se crkvi kakav porez u toj drzavi koja sa vjerom nema ama bas nikakve veze?tututuuuu wrote: Pa ima u nazivu krscanska. I? Vodeca je, i? Kao sto sam vec rekao nije rijec o vjeri ovdje kao necem osobnom (pa tako imas i ti puno pravo osnovati muslimansku stranku) vec o odvojenosti vjere od javnih institucija. Pa od tud primjer da u Europi nije kao u SAD ta povezanost gdje je jos uvijek ona npr. "in God we trust".
A taj CDU osim tog naziva i nema nesto posebno sa krscanstvom. CDU nije vodeca stranka zbog tog pridjeva vec zbog rezultata.
-
mirza_15
#625 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Nije ba. Ne to. Treba hinjski "kjafirima" i sljedbenicima knjige uvaliti kakav islamski praznik, sa simbolikom istog, upakovan u nesto drugo. Znas ono, nije to to. To je nesto drugo. Zakoljes kurban i podjelis meso, ali ne bas za Bajram nego par dana poslije i ne zoves ga kurban nego izmislis neki drugi naziv.tututuuuu wrote: I obavezno prestati slaviti i kititi za kjafirsku Novu. Sad je hidzretska, koja ono?Kad ce biti proslava u Sarajevu?
To je jedino posteno, a ne malo ovo malo ono, ko i sa svinjetinom i rakijom. Bez jednog se moze pa bi na tom ostrili cundarka vjerskog, bez drugog je vec teze pa ajd ko ga jebe.