djugum wrote:Zdravo,
napokon sam dobio lovu za auto (13000 KM) i dvoumim se koje auto uzeti. Duze vremena sam razmisljao i u najuzi krug su usli Opel astra i Renault Megane (otvoren sam i za druge prijedloge, samo ne VW), godiste 2000. Sto se motora tice, turbo dizel 1,7 ili 1,9, ili benzin do 1,4 litre, mada tendiram prema dizelu.
Eto narode, vase misljenje me zanima, pa navalite

Prije svega, uvijek je bolji izbor benzinac. Razlog: uvijek manje prelaze, pa je ostatak auta u boljem stanju, jeftinije je odrzavanje, i jasnijeg su porijekla (vecina turbo dizela koji kod nas dodju jako puno "mirisu" na ex-company cars

). Dakle, u startu benzinca manje platis, jeftiniji je za odrzavati i samim tim ti itekako ostane para da pokrijes razliku u potrosnji goriva.
Drugo, sto se motora ice, 1,4 16v benzinci su za tu klasu ipak preslabi, dakle trazi 1,6 16v motore, koji i po mom iskustvu manje trose, jer ne zaboravi da voznja nije uvijek pun gas, koji si ti navodio u diskusiji, ima i nesto izmedju

I naravno, ipak zivis u BiH gdje imas 150 metara pravca da prestignes kamion koji ide 90 km/h, pa je svaka KS zlata vrijedna, jel tako?
Trece, pitanje je koji: Megane definitivno daleko udobniji, Astra je po tom pitanju tu negdje sa klupom na Vilsonovom, ali su svejedno oba jako dobri auti, pa se zato odluci kada nadjes konkretan primjerak. Licno, mislim da je Megane iz Njemacke bolji izbor.
Za dopunu tvog izbora, vidi prije svega Ford Focus...
I da: za 13000 KM mozes kupiti jako, jako dobar auto, koji ces voziti bez vecih problema jos barem 3-4 godine.