Opel Astra - Renault Megane -- Dilema

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

djugum

#1 Opel Astra - Renault Megane -- Dilema

Post by djugum »

Zdravo,
napokon sam dobio lovu za auto (13000 KM) i dvoumim se koje auto uzeti. Duze vremena sam razmisljao i u najuzi krug su usli Opel astra i Renault Megane (otvoren sam i za druge prijedloge, samo ne VW), godiste 2000. Sto se motora tice, turbo dizel 1,7 ili 1,9, ili benzin do 1,4 litre, mada tendiram prema dizelu.
Eto narode, vase misljenje me zanima, pa navalite :-D
Qler

Post by Qler »

opela 1.6 bolje nego 1.4.
maccarona

Post by maccarona »

svabo je zakon :D osim ako je auto radjeno ponedeljkom :oops: :D
djugum

Post by djugum »

Qler wrote:opela 1.6 bolje nego 1.4.
Potrosnja?
svabo je zakon osim ako je auto radjeno ponedeljkom
Svabo se krade ko lud!
precidia

Post by precidia »

Kratko i jasno: ako dizel onda Opel Astra, u slucaju benzinca Renault.
Potrazi Nineaca neka ti on objasni :D :D :D :D
Qler

Post by Qler »

pa opel je bas poznat po dobrim benzicima. a potrosnja pa 1.6 ti trosi isto ili cak manje od 1.4 zbog boljeg odnosa snaga/tezina..
djugum

Post by djugum »

Qler wrote:pa opel je bas poznat po dobrim benzicima. a potrosnja pa 1.6 ti trosi isto ili cak manje od 1.4 zbog boljeg odnosa snaga/tezina..
Odnos snaga/tezina?
Kako ovo vezes sa potrosnjom goriva?
tatoo

Post by tatoo »

djugum wrote:
Qler wrote:pa opel je bas poznat po dobrim benzicima. a potrosnja pa 1.6 ti trosi isto ili cak manje od 1.4 zbog boljeg odnosa snaga/tezina..
Odnos snaga/tezina?
Oh dear :roll:
tatoo

Post by tatoo »

Opel se manje kvari tako da ce on to sacuvati i pare i zivce.
shadow

Post by shadow »

uzmi vw :D
djugum

Post by djugum »

tatoo wrote:
djugum wrote:
Odnos snaga/tezina?
OK, vidim da nejasnoca, pa da razjasnimo neke stvari. Tezina sama utice na potrosnju i to je logicno, snaga motora moze se reci, indirektno utice na potrosnju, preko volumena. Ali na koji nacin odnos snaga/tezina utice to ces mi morati jos obrazloziti...
Mr.Who

Post by Mr.Who »

Mislim i ja uzimati Astru pa sam preko vikenda zamolio jarana koji je prije mjesec dana kupio Astru 1.6i, 1999.godina, da dodje pa da malo probam to auto.Motor je x16 SZR, na netu sam nasao da je to stari Opelov motor jos iz vremena Kadeta, sa 75 KS, bez mene :-).Napravio sam par km sa autom i mogu reci da sam zadovoljan ali se u strani osjeti nedostatak snage.Bilo nas je troje u autu i poslije svega stotinjak metara strane osjetio se nedostatak snage tako da se papucica gasa mora pritisnuti jace.Jaran kaze da je sa 30 KM presao 250 km, na osnovu pokazivaca nivoa goriva.
A vise o Astrama imas ovdje http://auto.blogger.ba/arhiva/2005/03/23#25702
tatoo

Post by tatoo »

djugum wrote:
tatoo wrote:
djugum wrote: Odnos snaga/tezina?
OK, vidim da nejasnoca, pa da razjasnimo neke stvari. Tezina sama utice na potrosnju i to je logicno, snaga motora moze se reci, indirektno utice na potrosnju, preko volumena. Ali na koji nacin odnos snaga/tezina utice to ces mi morati jos obrazloziti...
Kolutanje je zato sto ce poceti sad prica o koliko grama je teska papucica gasa i bla bla. Tebi je bitno koje auto da kupis. Kupi Opela. Bolje drzi cijenu, vise servisa, benzinci ok, za dizele ne znam, lakse prodati. A za kradju, dok ima Golfova 2 ne boj se :D
djugum

Post by djugum »

Hvala na stranici, ovdje je dosta stvari argumentovano objasnjeno, mada mi je misterija kako je manja potrosnja 1.6 od 1.4, i mogu to sebi samo objasniti pogresnom izvedbom motora 1.4 (koji je kao sto pise povucen iz upotrebe).
djugum

Post by djugum »

Da iskren budem tatoo i tendiram ka astri comfort.
tatoo

Post by tatoo »

djugum wrote:Da iskren budem tatoo i tendiram ka astri comfort.

Sretno.
Qler

Post by Qler »

djugum wrote:Hvala na stranici, ovdje je dosta stvari argumentovano objasnjeno, mada mi je misterija kako je manja potrosnja 1.6 od 1.4, i mogu to sebi samo objasniti pogresnom izvedbom motora 1.4 (koji je kao sto pise povucen iz upotrebe).
pazi.. auto koje je tesko lupam 1.5t motor od 1400cc teze pokrene jer ima manje snage i vise se mora napregnuti i potrosit ce vise goriva dok je to 1600cc mnogo lakse odraditi. sad nemoj misliti da 3.0 trosi manje od 1.6 :) ali ako malo proguglas i prosurfas i usporedis podatke raznih automobila vidjet ces o cemu pricam.
djugum

Post by djugum »

Qler wrote:
djugum wrote:Hvala na stranici, ovdje je dosta stvari argumentovano objasnjeno, mada mi je misterija kako je manja potrosnja 1.6 od 1.4, i mogu to sebi samo objasniti pogresnom izvedbom motora 1.4 (koji je kao sto pise povucen iz upotrebe).
pazi.. auto koje je tesko lupam 1.5t motor od 1400cc teze pokrene jer ima manje snage i vise se mora napregnuti i potrosit ce vise goriva dok je to 1600cc mnogo lakse odraditi. sad nemoj misliti da 3.0 trosi manje od 1.6 :) ali ako malo proguglas i prosurfas i usporedis podatke raznih automobila vidjet ces o cemu pricam.
Ta ti je teorema na labavim nogama :-D
Nema tu naprezanja, kada pritisnes gas papucicu eto do kraja kod ova dva auta, logicno je da u onaj sa vecim volumenom moze vise stati goriuva, i u sustini se to i radi da bi se obezbjedio adekvatan odnos vazduh/gorivo, t.j. smjese. Ako stane vise vazduha moras dodati vise goriva, da bi obezbjedio stabilno sagorjevanje smjese.
djugum

Post by djugum »

Naravno u eksploataciji se cudne stvari desavaju tako da se sve treba uzeti sa rezervom. Praksa je jedno a teorija drugo :)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

jedan pogled na stastike bi trebao puno reći
Qler

Post by Qler »

evo par primjera... haver ima passata 1.9TDI 100KS a drugi Fabia-u 1.9TDI 100KS i fabia manje trosi zato sto je laksa. dok drugi haveri jedan ima golfa 1.9SDI 68KS jedan TDI 90KS ovaj TDI je jaci (a i drugacije konstrukcije koliko ja znam) i TDI opet trosi manje.. a jaci je. Ima jaran golfa 1.4 16V benzin (cetvorka) a drugi audi-a A4 1.6 benzin i audi manje trosi... (e to ni meni nije jasno :D )[/code]
djugum

Post by djugum »

Qler wrote:evo par primjera... haver ima passata 1.9TDI 100KS a drugi Fabia-u 1.9TDI 100KS i fabia manje trosi zato sto je laksa. dok drugi haveri jedan ima golfa 1.9SDI 68KS jedan TDI 90KS ovaj TDI je jaci (a i drugacije konstrukcije koliko ja znam) i TDI opet trosi manje.. a jaci je. Ima jaran golfa 1.4 16V benzin (cetvorka) a drugi audi-a A4 1.6 benzin i audi manje trosi... (e to ni meni nije jasno :D )[/code]
Pa dobro ja sam mislio da pricamo o vozilima iste tezine! Logicno je da ce teze vozilo vise trositi, tu se nema sta dodati. Sto se tice TDI-a i SDI -a , TDI je prehranjivan motor sa boljim stepenom iskoristenja i tu ima logike da manje trosi. Sto se tice Audia i cetvorke i meni je misterija, treba vidjeti koji je nacin ubrizgavanja goriva (MPI, SPI), ali kao sto kazes mnoge stvari su jednostavno u praksi drugacije.
ZEKI-RIKI

Post by ZEKI-RIKI »

Opel Astru 1,7 dizel,karavan,`99 god. vozim neka tri mjeseca i iskustva su zadovoljavajuca.Udoban,komforan,potrosnja oko 7 po gradu,probao sam ga do mora i potrosnja je ispod 6 litara.
Nije startan i nije za trke,ali kad se se zaleti ide odlicno.Sve u svemu ono sto mi treba dovoljno. :D
ins

#24 Re: Opel Astra - Renault Megane -- Dilema

Post by ins »

djugum wrote:Zdravo,
napokon sam dobio lovu za auto (13000 KM) i dvoumim se koje auto uzeti. Duze vremena sam razmisljao i u najuzi krug su usli Opel astra i Renault Megane (otvoren sam i za druge prijedloge, samo ne VW), godiste 2000. Sto se motora tice, turbo dizel 1,7 ili 1,9, ili benzin do 1,4 litre, mada tendiram prema dizelu.
Eto narode, vase misljenje me zanima, pa navalite :-D
Prije svega, uvijek je bolji izbor benzinac. Razlog: uvijek manje prelaze, pa je ostatak auta u boljem stanju, jeftinije je odrzavanje, i jasnijeg su porijekla (vecina turbo dizela koji kod nas dodju jako puno "mirisu" na ex-company cars :roll: ). Dakle, u startu benzinca manje platis, jeftiniji je za odrzavati i samim tim ti itekako ostane para da pokrijes razliku u potrosnji goriva.
Drugo, sto se motora ice, 1,4 16v benzinci su za tu klasu ipak preslabi, dakle trazi 1,6 16v motore, koji i po mom iskustvu manje trose, jer ne zaboravi da voznja nije uvijek pun gas, koji si ti navodio u diskusiji, ima i nesto izmedju :-D I naravno, ipak zivis u BiH gdje imas 150 metara pravca da prestignes kamion koji ide 90 km/h, pa je svaka KS zlata vrijedna, jel tako?
Trece, pitanje je koji: Megane definitivno daleko udobniji, Astra je po tom pitanju tu negdje sa klupom na Vilsonovom, ali su svejedno oba jako dobri auti, pa se zato odluci kada nadjes konkretan primjerak. Licno, mislim da je Megane iz Njemacke bolji izbor.
Za dopunu tvog izbora, vidi prije svega Ford Focus...
I da: za 13000 KM mozes kupiti jako, jako dobar auto, koji ces voziti bez vecih problema jos barem 3-4 godine. 8)
djugum

Post by djugum »

Pa recimo da mi performanse nisu tako bitne kao potrosnja, a ko god ima benzinca iznad 1,4 (zapravo iznad 1,2 :lol: ) se zale na potrosnju, bilo to novija ili starija vozila. S obzirom da cu pretezno voziti u gradu, s jedne strane je benzinac u prednosti jer vjerovatno necu preci mnogo kilometara, ali portosnja u gradu se bitno razlikuje kod benzinca i dizela.

P.S. Nisam se jos odlucio, imam jos par mjeseci dok pare legnu na racun.
Post Reply