Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40323
Joined: 29/06/2011 23:39

#1 Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by dječak sa šibicama »

Općinski sud u Sarajevu, kako saznaje „Avaz“, registrirao je društvo s ograničenom odgovornošću za promet i usluge „Eksperttorg“, u okviru kojeg će poslovati ruski trgovinski lanac MERE, koji ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Naime, kompanija „Express Consulting“ zastupa trgovački lanac MERE u BiH, a inače radi se o agenciji koja se, između ostalog, bavi i dovođenjem stranih investicija u našu državu.

Prva radnja
Kemal Muratović, direktor kompanije „Express Consulting“, za „Avaz“ je kazao da je s registracijom društva „Eksperttorg“ potpuno izvjesno to da trgovinski lanac MERE dolazi na tržište Bosne i Hercegovine.

– Prva planirana prodavnica treba početi s radom u januaru 2022. godine. Bit će otvorena na Ilidži, u Sarajevu – kazao je Muratović.

Dodao je da su u toku sveobuhvatne pripreme.

– Prostori su već zakupljeni i trenutno se radi na renoviranju i opremanju. Nakon Sarajeva slijedi otvaranje trgovina širom države, u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Bijeljini… Prema trenutnim planovima, MERE će u BiH imati od 50 do 80 prodavnica. Vrlo važno je to da će svi budući zaposlenici biti državljani Bosne i Hercegovine – naglasio je Muratović.

Dobra vijest
Prema njegovim riječima, ono što u potpunosti izdvaja trgovinski lanac MERE u odnosu na ostale jeste cjenovna politika.

– Dakle, cijene svih artikala u prodavnicama MERE bit će za čak 20 posto niže u odnosu na sve druge velike lance. To je ono što je, sigurno, pozitivno i što je dobra vijest za potrošače u našoj državi – istakao je Muratović.

Uspješno posluju u Srbiji
MERE je poslovanje na tržištu Srbije počeo u decembru prošle godine otvaranjem diskonta u Batajnici pored Beograda. Njihova sestrinska kompanija „Svetofor“ zatim je svoje poslovnice otvorila i u Mladenovcu i Šapcu. Naime, i „Svetofor“ i MERE su dio „Trgoservis grupe“, koja je jedna od najvećih trgovačkih grupacija u Rusiji.

Ruski trgovinski lanac MERE jedan je od najvećih na svijetu. U evropskim zemljama posluju pod brendom MERE, dok u Rusiji rade pod imenom „Svetofor“.
User avatar
jasib
Posts: 1180
Joined: 25/08/2013 09:12

#2 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by jasib »

dječak sa šibicama wrote: 16/10/2021 00:02
Prema njegovim riječima, ono što u potpunosti izdvaja trgovinski lanac MERE u odnosu na ostale jeste cjenovna politika.

– Dakle, cijene svih artikala u prodavnicama MERE bit će za čak 20 posto niže u odnosu na sve druge velike lance. To je ono što je, sigurno, pozitivno i što je dobra vijest za potrošače u našoj državi – istakao je Muratović.
Ruski trgovinski lanac Mere koji je od prošle godine prisutan i u Srbiji, planira da osvoji američko tržište. Ovaj lanac prodavnica ima već ogromno prisustvo u Evropi, a sada nastoji da se širi na druge kontinente.

Kako je nedavno objavljeno, kompanija planira i da uđe na tržište Bosne i Hercegovine otvaranjem više desetina maloprodajnih objekata.

Mere je evropska filijala Svetofor Group, jedne od 10 najvećih ruskih prodavnica namirnica, koja posluje sa oko 2.500 diskonata za hranu širom Rusije, Bjelorusije i Centralne Azije, piše Telegraf biznis.

Mere je predstavljen evropskim kupcima 2016. godine, a brojne prodavnice sada su otvorene u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji, Ukrajini, Rumuniji, Španiji i Italiji. Očekuje se da će prva trgovina Mere u Velikoj Britaniji biti otvorena uskoro.

Mere se često opisuje kao "ultra diskontni lanac", čije prodavnice nude ograničen asortiman namirnica koje isporučuju direktno dobavljači, uz minimalnu uslugu i marketing. Kompanija kaže da im takav pristup omogućava prodaju robe po cijenama 20% nižim od evropskih rivala Aldija i Lidla.

Potencijalno širenje lanca u SAD-u dolazi 10 godina nakon što najveći ruski trgovac hranom, X5, nije uspio u pokušaju da osvoji američko tržište.

Kako je najavljeno polovinom avgusta prošle godine, iz ogranka ove ruske kompanije u Beogradu, na tržištu Arbije je planirano otvaranje najmanje 100 marketa prosječne površine od 1.000 kvadrata.

Tada su naveli da će njihove cijene biti niže za 20% od prosječnih, kao i da planiraju da rade direktno sa proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom trgovačkom maržom.

Strategija ovog trgovinskog lanca je niska cijena.

Mere je podružnica Torgservis grupe osnovane 2009. godine koja trenutno posluje na više od 800 lokacija širom Rusije pod brendom Svetofor (semafor) i treći je po veličini lanac iza trgovačkih kompanija X5 (Retail Grupa) i Magnit.

Kako su ga mediji ranije opisali, ovaj diskontni lanac je konkurencija svima i nije nikome.

Najjednostavnije, i on je jedan od onih brendova kome se kupci uvijek vraćaju ili ne vrate nikada. Rade direktno s proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom trgovačkom maržom. Usmjeren je na nižu cjenovnu kategoriju proizvoda, zato ga nema na primjer, u Moskvi. Ono što je sigurno, jeste da želi da osvoji tržište niskim cijenama.

Prošle godine, zakoračio je i na njemačko podneblje, zemlju diskontera. Odmah je bilo primijetno da nudi 20% niže cijene od domaćih, njemačkih lanaca. Pola kilograma kafe koštalo je manje od dva evra, što je upola u odnosu na Aldi ili Lidl.

Međutim, kada je stigao u Njemačku, da li zbog straha od konkurencije ili prosto što preferiraju domaće trgovce, Nijemci su počeli da ga opsiju kao skladište, a ne kao supermarket. Najviše zbog toga što, kako su govorili, čim uđu u prodavnicu dočekaju ih kartonske kutije i drvene palete.

Ono što su dalje primjećivali jeste da na rafovima vide sok iz Češke, i kobasice iz Mađarske. Činjenica je međutim, da je Mere ulaskom na njemačko tržište bio prinuđen da zbog velike potražnje i nestašice robe na zalihama privremeno zatvori svoje prodavnice. Nijemci kažu da ih neodoljivo podsjeća na početke Aldija.

Vlasnik kompanije je Torgservis, sa sjedištem u sibirskom gradu Krasnojarsk poslovao je uglavnom u malim ruskim gradovima, ali danas je prisutan i u Bjelorusiji, Kini i Kazahstanu.


Poslovni model tzv. tvrdog ili teškog diskonta pokazao se vrlo popularan u Rusiji, uglavnom zbog ekonomskih teškoća u posljednjih nekoliko godina.

Vlasnici su "stidljivi" kada su u pitanju mediji i ne ulažu mnogo u marketing. Njihova njemačka sestrinska kompanija usvojila je istu strategiju. Kada su došli, rekli su da sve što žele je da mirno posluju.

Međutim, stručnjaci koji prate trgovinu, kažu da niske cijene više nisu dovoljne za pobjedu nad konkurencijom. Potrošači danas traže i nove proizvode i dobar kvalitet. Dalje, Nijemci su ih dočekali na nož, pa su tako tamošnji tablodi samoinicijativno vršili konotrolu kvaliteta hrane i otkrili da određeni mesni proizvodi nisu bili sigurni za upotrebu. Proizvod je brzo nestao s polica.

Njihovi konkurentni, predviđali su im brzu propast i tvrdili su da Mere ne može da im parira. Ipak, pomno su pratili konkurenta. Obećali su da će i oni pokušati da spuste cijene, ako ruski gigant nastavi da krade kupce od njih.

Godinu dana ipak nije dovoljno da se podvuče crta gdje su jedni u odnosu na druge. Izgleda da će, svakako Mere morati da se bori svojim konceptom "najniže cijene svaki dan".

Odgovara mu nizak standard stanovništva


Korona mu, s druge strane, ide u prilog. Postao je jedan od najbrže rastućih lanaca supermarketa u matičnoj zemlji.

Korona kriza mogla bi čak dati novi podsticaj: oko 20% ruskog stanovništva već je suočeno sa siromaštvom, a opadanje kupovne moći i poverenja potrošača moglo bi dodatno da poveća korisničku bazu tvrdog diskontera.

U međuvremenu, mreža nastavlja aktivno da se razvija, i da otvara nove prodavnice. Prema dostupnim podacima, prihod kompanije je veći od 65 milijardi rubalja.


Treba napomenuti i da se se tzv. tvrdi diskonti ozbiljno razlikuju od svojih "lakih" kolega. Šta to zapravo na kraju znači?

Osnovna karakteristika tvrdih marketa jeste njihov izgled. Prodavnice zaista podsećaju na magacin, i ne liče na market. Roba se čuva i stoji u ogromnim kartonskim kutijama.

Onako kako transportuju, tako i prodaju. Baš zbog toga, naglašeno je da roba ne može da se vrati, ili zamijeni, niti se prihvataju reklamacije. Što bi u prevodu značilo, ako se zbog nečeg razbolite, to je vaš problem.

Diskonti Mere prostiru se na površinama od 800 do 1.200 kvadrata i nude od 1.500 do 2.000 raznovrsnih artikala. Kako je to trgovinski lanac kome je prevashodno cjenovna politika usmjerena ka proizvodima najniže cijene, odnosno da rade na uklanjanju svih dodatnih barijera i troškova, marketinga i pakovanja, pretpostavka je da će sličan princip primijeniti i na našem tržištu.
https://ba.ekapija.com/news/3383987/ko- ... lazi-u-bih
Last edited by jasib on 16/10/2021 09:00, edited 1 time in total.
edo_M
Posts: 20
Joined: 14/10/2021 20:23

#3 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by edo_M »

Pozitivna stvar.
Pozdravljam dolazak svakog novog trgovačkog lanca.
Vrijeme je da se i ovi naši lihvari spuste malo na zemlju.
Još kad uđe Lidl,bit će tu svašta
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 5938
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: dogodine u Mariupolju

#4 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by studiorum_tuzlaensis »

Hvala Bogu,

Jeftiniji maslac i pavlaka u bečkom granapu nego sarajevskom bingetu.
User avatar
Truba
Posts: 81192
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#5 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by Truba »

Rusi ulazu
Znaci ne boje se :mrgreen:
Tooo
mali_balon
Posts: 11273
Joined: 12/09/2012 09:57

#6 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by mali_balon »

Cuj pozitivna stvar sto ce svi uposlenici biti BH drzavljani....ne kontam....pa ko ce drugi bit.....mozda je mislio ma menaDJment....i mogu rec da sam obiso dosta evrope nidze tog mereta nisam vidio
Naslovnica
Posts: 27645
Joined: 20/03/2013 15:38

#7 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by Naslovnica »

Ako će biti ovako, super.
Ko se sjeća Interexa, izgleda da je to otprilike to.
:lol:

:thumbup:

Image

Image

Image

Image
User avatar
insaneinthebrain
Posts: 20398
Joined: 12/08/2013 12:51

#8 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by insaneinthebrain »

Mare ce biti nas Costco. Samo verzija za sirotinju :(
User avatar
Gekon
Posts: 114
Joined: 15/03/2016 13:05

#9 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by Gekon »

Vec su kontaktirali domace firme da im prave bulk pakovanja tipa 1 kg i vece. Nece traziti dodatne pozicije i katalog placanja, postotke na kraju godine vec samo cijena. Ali zeznuto jer ce te Bingo pitati kako njima ova cijena i sl...
User avatar
Truba
Posts: 81192
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#10 Re: Općinski sud u Sarajevu registrirao kompaniju: Ruski trgovački lanac MERE kreće s Ilidže

Post by Truba »

ma ovo je dokaz da smo sigurna zemlja za ulaganje

al smo nesigurni za stvaranje planiranog profita :D
Post Reply