Općenito o Mostaru

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
teskeredzic_22
Location: Nije patriotizam kada zakačiš zastavu na profil već kad baciš smeće u kontejner !

#401 Re: Općenito o Mostaru

Post by teskeredzic_22 »

HelaS wrote: 27/07/2024 09:36

Žao mi je što ti je moje pitanje pomjerilo emocije i što si se uznemirio. Jbg, privrženost stranci koja je uzurpirala živote pola Mostara i koja, za desetine godina vlasti u Mostaru, nije htjela napraviti makar jedan nivo više prosperitetnijeg i ugodnijeg življenja tih istih ljudi, ne znači nužno i slijed takvih postupaka. Životno je pravilo da se smeće uvijek najprije čisti u kući i ispred svojih vrata. Ko to ne radi, smrdi mu kuća i sve u kući. Taj, tzv. Istočni Mostar, odavno liči na neku čaršiju iz 30-tih godina, zaustavljenu u razvoju i bez ikakvog smisla. Anex 7 Daytona uništio je taj dio Mostara. Da nema onih starih kuća i spomenika kulture i istorije, da nema Starog Mosta i njegovog turizma, tačno bi bio u rangu Nevesinja i sličnih gradova.
A za sve je kriva Irma Barajlija koja je predala grad UZP-u u ruke.
Jer jednostavno niko i nikada ranije nije koalirao sa UZP niti mu je predao grad u ruke.
fortaleza

#402 Re: Općenito o Mostaru

Post by fortaleza »

teskeredzic_22 wrote: 27/07/2024 10:41

Žao mi je što ti je moje pitanje pomjerilo emocije i što si se uznemirio. Jbg, privrženost stranci koja je uzurpirala živote pola Mostara i koja, za desetine godina vlasti u Mostaru, nije htjela napraviti makar jedan nivo više prosperitetnijeg i ugodnijeg življenja tih istih ljudi, ne znači nužno i slijed takvih postupaka. Životno je pravilo da se smeće uvijek najprije čisti u kući i ispred svojih vrata. Ko to ne radi, smrdi mu kuća i sve u kući. Taj, tzv. Istočni Mostar, odavno liči na neku čaršiju iz 30-tih godina, zaustavljenu u razvoju i bez ikakvog smisla. Anex 7 Daytona uništio je taj dio Mostara. Da nema onih starih kuća i spomenika kulture i istorije, da nema Starog Mosta i njegovog turizma, tačno bi bio u rangu Nevesinja i sličnih gradova.
Jer jednostavno niko i nikada ranije nije koalirao sa UZP niti mu je predao grad u ruke.
Irma stara par godina na poziciji, kakve veze ima ona iščim.
teskeredzic_22
Location: Nije patriotizam kada zakačiš zastavu na profil već kad baciš smeće u kontejner !

#403 Re: Općenito o Mostaru

Post by teskeredzic_22 »

fortaleza wrote: 27/07/2024 13:14
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 27/07/2024 10:41

Irma stara par godina na poziciji, kakve veze ima ona iščim.
SDA ništa nije kriva uglavnom.
pritchard

#404 Re: Općenito o Mostaru

Post by pritchard »

Sehohari je dobro poentirao ako iskreno pitaš, mada mi je tvoj post prožet dozom šovinizma, HelaS. Zapadno od Bulevara je bila gola livada dok SFRJ nije podigla moderna naselja. S druge strane, stari grad slijedi osmanlijsku urbanističku matricu. Ne treba zaboraviti ni da je sve istočno od Bulevara bilo sravnjeno sa zemljom agresijom JNA, HV i tzv "HVO" dok zapadno maltene nije bilo oštećenja. Mostar je ionako mal grad, tek #5 po veličini u državi. Dijeliti se nikada ne može tako da kada se gleda kao cjelina, ima sve što čovjeku treba. Ništa manje ili više od drugih sredina u Bosni i Hercegovini. Usput, po tvojoj ocjeni "zapadnjaštva" npr Zenica je bar 60x zapadnija od takozvanog i službeno nepostojećeg z. Mostara pošto je x puta veća i zelenija. :D

Što se tiče obnove reprezentativnih zdanja, bili su investitori za Zemaljsku banku i Višu djevojačku, ali ih je Komisija za zaštitu spomenika odbila jer su projektima predviđeni moderni elementi u rekonstrukciji. Bolje da ovako zjape. :-) Neretva će biti kao bombona ili tačnije bajadera zbog fasade, a dograđeno je diskretno potkrovlje naravno uz amin nadležnih.

Tu su i IP odnosi. Uzeću primjer Dokića kuće (velika zgrada lijevo iznad koje je sahat kula). U 2/3 vlasništvu SPC koja Sabornu crkvu obnavlja decenijama. Ostatak pripada Gradu i pojedincima. Kako bi ti to riješio da odmah uputimo prijedlog u Vijeće?

Image
El_comadante

#405 Re: Općenito o Mostaru

Post by El_comadante »

pritchard wrote: 27/07/2024 17:27 Sehohari je dobro poentirao ako iskreno pitaš, mada mi je tvoj post prožet dozom šovinizma, HelaS. Zapadno od Bulevara je bila gola livada dok SFRJ nije podigla moderna naselja. S druge strane, stari grad slijedi osmanlijsku urbanističku matricu. Ne treba zaboraviti ni da je sve istočno od Bulevara bilo sravnjeno sa zemljom agresijom JNA, HV i tzv "HVO" dok zapadno maltene nije bilo oštećenja. Mostar je ionako mal grad, tek #5 po veličini u državi. Dijeliti se nikada ne može tako da kada se gleda kao cjelina, ima sve što čovjeku treba. Ništa manje ili više od drugih sredina u Bosni i Hercegovini. Usput, po tvojoj ocjeni "zapadnjaštva" npr Zenica je bar 60x zapadnija od takozvanog i službeno nepostojećeg z. Mostara pošto je x puta veća i zelenija. :D

Što se tiče obnove reprezentativnih zdanja, bili su investitori za Zemaljsku banku i Višu djevojačku, ali ih je Komisija za zaštitu spomenika odbila jer su projektima predviđeni moderni elementi u rekonstrukciji. Bolje da ovako zjape. :-) Neretva će biti kao bombona ili tačnije bajadera zbog fasade, a dograđeno je diskretno potkrovlje naravno uz amin nadležnih.

Tu su i IP odnosi. Uzeću primjer Dokića kuće (velika zgrada lijevo iznad koje je sahat kula). U 2/3 vlasništvu SPC koja Sabornu crkvu obnavlja decenijama. Ostatak pripada Gradu i pojedincima. Kako bi ti to riješio da odmah uputimo prijedlog u Vijeće?

Image
Ja bih obnovio iz gradskog proračuna bez obzira koje vlasnik.
HelaS

#406 Re: Općenito o Mostaru

Post by HelaS »

pritchard wrote: 27/07/2024 17:27 Sehohari je dobro poentirao ako iskreno pitaš, mada mi je tvoj post prožet dozom šovinizma, HelaS. Zapadno od Bulevara je bila gola livada dok SFRJ nije podigla moderna naselja. S druge strane, stari grad slijedi osmanlijsku urbanističku matricu. Ne treba zaboraviti ni da je sve istočno od Bulevara bilo sravnjeno sa zemljom agresijom JNA, HV i tzv "HVO" dok zapadno maltene nije bilo oštećenja. Mostar je ionako mal grad, tek #5 po veličini u državi. Dijeliti se nikada ne može tako da kada se gleda kao cjelina, ima sve što čovjeku treba. Ništa manje ili više od drugih sredina u Bosni i Hercegovini. Usput, po tvojoj ocjeni "zapadnjaštva" npr Zenica je bar 60x zapadnija od takozvanog i službeno nepostojećeg z. Mostara pošto je x puta veća i zelenija. :D

Image
Na moje pitanje: "Zašto Mostar na desnoj oobali Neretve, zapadno od Bulevara, izgleda kao neki grad na Zapadu - urbano, hortikulturom, fasadama stambenih i poslovnih objekata, uređenim i sadržajnim izlozima, pješačkim stazama, saobraćajnicama, pa donekle i kulturom ponašanja, mada je to nekako slično sa drugim istočnim dijelom grada, dok Mostar na lijevoj obali Neretve liči na, npr. makedonsku Strugu, Fejićeva naročito, i posebno noću", odgovor ne može biti adekvatan temi ovakav:
Zato što je zapadnio dio možda nastao 70-ih godina?
Istočni dio je stari dio grada, ne vidim zašto bi tamo bilo širokih ulica. Ovo o "kulturi ponašanja" neću ni spominjati.
Kao neko ko je odrastao na zapadu, zapadni kvartovi ni po čemu ne liče na zapad, osim možda ono oko Rondoa.
Ostatak mi više liče na one propale sovjetske gradove, sivi betonistan sa oronulim stambenim neboderima, uz malo više sunca nego u Rusiji.
...na čemu i ti insistiraš. Vrijeme gradnje tih porušenih objekata, njihova starost i pripadnost kkulturnoj i istorijskoj cjelini, nije relevantno, jer je od njihovog rušenja i uništenja prošlo 30-tak godina. Po tebi, ili sličnim razmišljanjima, a koji, zapravo, samo brane javašluk, nesposobnost, izostanak brige za svoj grad, za materijalne i kulturne vrijednosti, za bolje u svakodnevnom životu ljudi u Mostaru, po tebi, opravdanje je u propisima zaštite kulturnih vrijednosti objekata. Takav izgovor može prihvatiti neko ko ne zna, jer je izvan smisla, izvan logike i izvan mogućeg. Zašto se ne prijavljuju projekti za rehabilitaciju historijskih obbjekata shodno njihovom predratnom stanju, zašto bi neki lokalni skorojević da gradi staklenu fasadu, da skrnavi kulturno nasljeđe. Te stare zgrade po Mostaru, nisu isključivo vlasništvo Mostara i Mostaraca, već i moje u Sarajevu, i svih nas u BiH.

Istina, na fotografijama je tih nekoliko "zaštićenih" objekata, ali u opisu, u mom postu, kritika je na skoro cijelu tu "istočnu stranu", koja nije zaštićena, iako bi većina svega trebala biti.

Ispravno je @ El_comadante napisao: Ako vlasnik ili korisnik objekata nema sredstava za rehabilitaciju, Grad treba svojim sredstvima da finansira i kasnije da refundira te troškove. Nek' gradsko Vijeće donese takvu odluku, naći će se novci, kako god. Mostar treba urediti, urbanizirati i nad tim fasadama, npr. u značajnoj Fejićevoj, dominirati ukusom i propisima, a ne dozvoliti javašluk, šarenilo i "Strugu" usred Hercegovine.

Odgovornost je na svim organima i institucijama vlasti Mostara, odnosno na SDA koja upravlja tim dijelm Grada, jednako kao i na stanovništvu tog dijela Mostara, ali i na drugom dijelu, jer i njih se tiče.
pritchard

#407 Re: Općenito o Mostaru

Post by pritchard »

Odakle Gradu novac za sve te poduhvate? Mostar deceniju nije imao organe uprave. Šta je sa stanarskim pravima, nacionalizacijom, isprepletenim nadležnostima, spomenutim ip odnosima itd? Pokušajte sagledati slojevitost problema u cjelini. Čuj da jedan politički sjeban grad kakav je Mostar realizuje ovo o čemu pišete. :roll:

Usput, predloženi projekti obnove prethodno spomenutih zgrada nisu uključivali nikakve staklene fasade. Informiši se prije pisanja jer mi je nešto specijalno zahmet odgovarati na nevješta imputiranja.
HelaS

#408 Re: Općenito o Mostaru

Post by HelaS »

pritchard wrote: 29/07/2024 12:00 Odakle Gradu novac za sve te poduhvate? Mostar deceniju nije imao organe uprave. Šta je sa stanarskim pravima, nacionalizacijom, isprepletenim nadležnostima, spomenutim ip odnosima itd? Pokušajte sagledati slojevitost problema u cjelini. Čuj da jedan politički sjeban grad kakav je Mostar realizuje ovo o čemu pišete. :roll:
Pa i vrijeme je za relativizaciju :-)
Usput, predloženi projekti obnove prethodno spomenutih zgrada nisu uključivali nikakve staklene fasade. Informiši se prije pisanja jer mi je nešto specijalno zahmet odgovarati na nevješta imputiranja.
Oprosti, žao mi je ako sam povrijedio tvoje osjećaje i prefinjen ukus, ali izraz "staklene fasade" kolokvijalni je naziv za kičasti izgled objekata, za skorojevićki oblik ahritekture.
Dalje... Ono što sve vrijeme imputiram ti nisi shvatio, vjerovatno zaslijepljen nekim drugim interesima, ne vjerujem izostankom inteligencije jer je jednostavno - vlast koja upravlja ovim dijelom Mostara dozvolila je ovakvu skršenu građevinsku skalameriju u jednom od najturističkijih područja BiH da ovakva bude 30 godina. Dozvolila je ili nije ništa učinila da promijeni urbanistički izgled ovog "istočnog" dijela Mostara. Ne čine to ni predstavnici Bošnjaka u strukturama Grada Mostara. Zašto - nek' se zapitaju građani Mostara, to je njihov grad, to je njihova kultura življenja, njihov život, ali nije njihova istorija Mostara, nije isključivo njihovo kulturno-istorijsko nasljeđe, ono je vlasništvo svih nas! I u tom kontekstu, ja iz Sarajeva imam pravo na prigovor Mostaru i "Mostarcima" zašto ne uređuju stari dio grada i zašto ne brinu o kulturno-istorijskom nasljeđu.

Kad se vlastiti interesi politika i političara Mostara stave u stranu, kad takav novac ne bude prioritetno njihov, naći će se i novac za rehabilitaciju ovih nekoliko srušenih objekata, za urbanističko uređenje ovog starog dijela Mostara, da liči na pristojno, uredno, urbano, a ne kao neko područje oko katuna sa Čvrsnice i Zahumlja :-)
fortaleza

#410 Re: Općenito o Mostaru

Post by fortaleza »

Toliko o globalnom zatopljenju, čak i uz betonski pokrivač i manjak šume i drveća, urbaniziranost najveći temperaturni izmjereni ekstremi u Mostaru su stari i do 100njak godina. Po službenim podacima.

Dok u novije vrijeme imamo najveću količinu kiše i snijega.
jednonogi_Jack

#411 Re: Općenito o Mostaru

Post by jednonogi_Jack »

fortaleza wrote: 03/08/2024 10:19
Toliko o globalnom zatopljenju, čak i uz betonski pokrivač i manjak šume i drveća, urbaniziranost najveći temperaturni izmjereni ekstremi u Mostaru su stari i do 100njak godina. Po službenim podacima.

Dok u novije vrijeme imamo najveću količinu kiše i snijega.
Te pojedinacne brojke ne pokazuju prosjecne temperature. U Mostaru se od 1960. u prosjeku svakih 10 godina temperatura zraka povecava za 0,3 C.

https://www.researchgate.net/publicatio ... erzegovina
Zorge

#412 Re: Općenito o Mostaru

Post by Zorge »

Kakvo je stanje Neretve
Videh sada da vuk Hamović pravi hidroelektranu u ulogu
probook

#413 Re: Općenito o Mostaru

Post by probook »

Zorge wrote: 14/08/2024 16:58 Kakvo je stanje Neretve
...jos kada naprave tamo kod Bilece da sva voda ide u Bilecko jezero iz Dabarskog polja nece od Neretve nista ostati
Zorge

#414 Re: Općenito o Mostaru

Post by Zorge »

Treba se buniti
Prelepa je Neretva
broj dva

#415 Re: Općenito o Mostaru

Post by broj dva »

Nek sam procito da je "kultura ponasanja" medju evropljanima naprednija nego anamo preko mosta dje su istocnjaci, sad znam vise o Mostaru
HelaS

#416 Re: Općenito o Mostaru

Post by HelaS »

Zorge wrote: 14/08/2024 16:58 Kakvo je stanje Neretve
Ima tema o tome, ova je "o Mostaru" :-)

cuvari-rijeka-i-okolisa-t158920.html#p19505130
Post Reply