RNG_25 wrote:Ja sam relativno fino objasnio stvari. Ali evo još jednom.
Pjanic15 wrote:Pa da li ti čovječe shvataš, da je lijek neispravan,
Na što je moj odgovor bio:
I nigdje nisam rekao da je lijek "neispravan" jer ima nuspojave, već da se za lijek ne može tvrditi da je 100 % siguran.
Dakle, lijek nije neispravan jer ima nuspojave. Svaki lijek ima nuspojave. Zbog nuspojava, niti jedan lijek nije 100 % siguran. Ali to što nije 100 % siguran ne znači da je neispravan; i ne znači da se ne treba koristiti.
da je lijek neispravan, onda bi svaka osoba dobila "nuspojave", organizam svake osobe (ili mnogostruke većinskih razmjera neuspješnosti naspram uspješnosti ) bi onda zakazao te se taj lijek ne bi mogao zvati lijekom, nit bi uopšte bio stavljen u upotrebu, nit bi se mogao koristiti termin nuspojave kada je potpuno faličan, a ne u potpuno drugoj situaciji, gdje samo rijetki malobrojni slučajevi zakažu za razliku od mnogostruke mase koji nemaju nikakvih problema.
Nije tačno. Te stvari ne idu tako. Također, mislim da brkaš neispravnost lijeka sa nuspojavama.
Lijek nije ispravan ako (Zakon o lijekovima BiH):
1. mu je istekao rok trajanja
2. su mu izmijenjene organoleptičke osobine (boja, miris, okus, konzistencija i dr.)
3. ako je laboratorijskim ispitivanjem pokazano da njegov kvalitet ne zadovoljava zahtjevima (npr. ako mu sadržaj aktivne supstance je niži od minimalno potrebnog) (ovdje je riječ o lijekovima u prometu)
4. mu je oštećena ambalaži
5. zbog drugih validnih razloga.
To je neispravan lijek. Ispravnost lijeka nije uvjetovanjem imanjem ili nemanjem nuspojava.
zato i postoji poseban termin "nuspojave", te termin faličnosti (definicija faličnosti -
svojstvo onoga što je falično; pogrešnost, oštećenost -
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show ... %C4%8Dnost ) organizma, osobe čiji organizam nije "ispravan", kao kod mase ostalih, pa dolazi do nestabilnosti, što koliko puta ponovljeno, nacrtano, objašnjeno - nije problem lijeka čiji je termin i funkcija jeste liječenje, a ne trovanje, nego je problem do te određene osobe. Osnove čovječe ne poznaješ i brkaš.
Vrlo dobro znam definicije nuspojava. Kao i faličnosti. Ali "faličnost" koju si ti prezentovao - faličnost normalno zdravog organizma - nije nešto što vrijedi i nikada nisam se u literaturi susreo sa tim. Druga je stvar faličnost u slučaju bolesti ili poremećaja nekog.
Prema tome, a naveo sam ti i primjere (mada ih ima bezbroj), nema takve stvari kao što je "neispravnost" organizma onako kako to ti vidiš.
Ali evo jedna druga stvar. Zašto ti misliš da je "problem" do čovjeka, njegovog organizma, samo jer isti je različit u odnosu na prosjek? Je li ti jasno šta je prosjek? Jeste (pretpostavljam i bez uvrede). Onda znaš da su u taj prosjek uračunati i ekstremi. Je li shvataš da uvijek - *uvijek* - mora biti ekstrema? Jer, da njih nema, onda bi imali samo prosjek = svaka individua.
Dalje, je li ti jasno da klinička istraživanja lijekova se vrše na ograničenom broju ljudi? Maksimalno nekih par hiljada za lijek koji nije na tržištu. Da li shvataš da tih par hiljada možda izuzimaju značajne populacijske skupine koje broje možda i milione i stotine miliona ljudi? Ako se istraživanje vrši na prosječnom evropljaninu, na primjer, shvataš li da time se isključuju neki drugi, recimo afrički crnci - koji imaju NUŽNE I NORMALNE I PRIRODNE RAZLIKE, pa i na molekularnom niviou? Znaš li da skoro svi lijekovi ispoljavaju svoje djelovanje putem receptora? Znaš li šta ti receptori mogu biti? Na primjer, enzimi. Šta bi mislio kad bih ti rekao da čitave milionske populacije ljudi imaju - evolucijski (dakle prirodno i normalno) uvjetovanu različitu brzinu metabolizma određenih tvari, pa time i lijekova, čime se postiže i drugačiji odgovor organizma tih ljudi na lijek? A šta je štetan odgovor organizma na lijek? - to je nuspojava.
Dakle, nije tačno da stotine miliona ljudi imaju "neispravne" organizme. Opet, kao što sam već rekao, neispravne u odnosu na koji standard? Na lijek? A zašto ne pokušaš iz drugog ugla posmatrati stvari? Zašto, na primjer, lijek ne bi bio "neispravan" i "faličan" jer nije prilagođen čovjekovom organizmu? Potencijalnim milionima organizama? Hoćemo li mi prilagođavati svoje organizme nekom proizvodu ili ćemo taj proizvod sebi prilagođavati.
...
Sve gore napisano stoji. Ja shvatam da vakcine, u pravilu, imaju nisku učestalost nuspojava, te u tom slučaju ne možemo lijek kriviti za nešto posebno. Ali ja nikad i nisam krivio vakcine za nešto. Samo sam se "zakačio" za tvoju generaliziranu tvrdnju da je za nuspojave "kriv faličan organizam". Evo, neka ta tvrdnja stoji - ali samo za vakcine. Za neke druge lijekove, to definitivno ne stoji.