Online IQ test sa certifikatom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sanjarko

#51 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Sanjarko »

Qoom wrote:
Vizionar 1985 wrote:Prosjecne sam intaligencije mozda i ispodprosjecne, kako kad.
Postoji 9 vrsta inteligencije, tako da stavljati sebe ispod prosjeka jer su to zaboga pokazala neka mjerenja, nigdje veze.

A možda dobro guziš, u tom slučaju koga boli kurac za inteligenciju :D
Ma znam. Citao sam o tome. Napisah ponjavu od teksta da se podsjetim i da podsjetim ljude na to. Ali nazalost se nesjecam svega sta sam citao o ovome. Ovi sto nisu introvertni ni ekstrovertni su netipicni tipovi licnosti, tako nekako, a ne znam kako se zove kad je neko jednake inteligencije u svemu, zaboravio sam kako se to zove, i govorili su da ce AI u tome biti veoma dobra.

A po meni ovi testovi mjere obrazovanje osobe. Sto je obrazovanija neka osoba, to ta osoba ima vecu intaligenciju. To bi objasnilo zasto mnogi narodi i drzave imaju po ovim testovima nizi prosjecan koeficijent intaligencije.

Jer im je narod sirotinja teza pa samim tim ili nimalo ili veoma malo ili nedovoljno obrazovan.
triconja

#52 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by triconja »

Dje ste pravnici, arhitekt ovdje :lol:
Droog

#53 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Droog »

Xavier1 wrote:
Droog wrote:
Xavier1 wrote:Ja uradio test i onda vidim da treba platiti da vidis rezultat. Pa jebite se.

A bilo je stvarno lako za rijesiti one zadatke. Ne vjerujem da sam grijesio. Vjerovatno i od brzine zavisi jer stopaju vrijeme.
Ima Mensa neku aplikaciju i kao neki test...probaj.
Imaju i testiranje sutra u Sarajevu. Ko zeli neka ide. :zoka:
Da. Ima. Ali si se morao prijaviti danas (19.07) do 12:00.
mali jomu

#54 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote: Prosjecne sam intaligencije mozda i ispodprosjecne, kako kad. Radio sam ove mnoge testove i po njima imam blago nadprosjecnu i nadarenu intaligenciju ali smatram ipak da je prvo dvoje tacnije sto sam naveo jer ipak kod ljudi sa ovakvim tipom bolesti je vjerovatno drugacije tj., da varira intaligencija, kako kad.

A bolje mozda u svemu prosjek nego u samo jednom nadprosjek. Bilo je i o tome razgovora i teza i teorija. Zove se nekako to ali sam zaboravio kako tacno.

Sto se tice tipa licnosti je nespecifican izmedzu introverta i ekstroverta. Ne znam kako se tacno taj tip licnosti zove tacno.

Imam teoriju da sa obrazovanjem vecim raste i intaligencija i da ona varira kako kad kod svih ljudi. Ovo da raste intaligencija sa obrazovanjem su dokazali davno ali nisam znao za to, ali ne znam je li bilo ko dokazao da intaligencija varira od situacije do situacije.

A sto se tice empatije sam na granici. Niska mi je i kazu da je to povezano sa autizmom i aspergerom iako i sociopate i psihopate imaju nisku empatiju. Misljenja sam da zbog melanholije, depresije i lijekova sam otupio sto se tice empatije.

A testovi se mijenjaju i prilagodzavaju ovi neki samim tim se mijenjaju rezultati.

Uglavnom nisam pametan bas, da ne kazem glup da sam.

Ma zajebi ti tu pricu, a vi svi ovakvu i svaku slicnu ovakvu pricu.... ma zajebi,

Prvo, ja sam sreo najmanje milijardu ljudi skojim sam bio u direktnom kontaktu, i privatno i poslovno... snekima sam bio duze snekima krace, ali bio sam snjima dovoljno da sam poslije skontao da "glupi ljudi" ne postoje... nema ih, nigdje ih nema, ta prica o "glupim ljudima" je supljak,

imaju samo "zainteresovani ljudi" za nesto, za bilo sta... ta ljudska zainteresovanost spaja ili razdvaja svakog pojedinacnog covjeka od bilo kog drugog covjeka svugdje na svakom mjestu bilo gdje u Svijetu vazda i uvijek....

Drugo, imaju tri vrste ljudi, imas samo teoreticare kojima praksa ne ide, jaki su u teoriji ali nista od prakse ... pa imas samo prakticare koji kad cuju bilo kakvu teoriju odmah im se to u glavi (konti) pretvara u praksu, ti najvise rade, oni samo rade i njih te teorije interesuju samo dok ne skontaju kako da ih urade, i samo pice.... citav Svijet funcionise od ljudi koji su "samo teoreticai i samo prakticari", te dvije vrste ljudi kad se sastave i Zemlja se okrece, kad se rastave i Zemlja stane...

pa imas ljude koji znaju i teoriju i praksu, ti su najzajebaniji na svakom polju, ako je neko takav bilo kakav kreten taj sve sjebaje do maximuma, taj se samo po svom ceifu prebaciva od zajeba do zajeba... namjerno jer je kreten, i tu nema vadione (normale) dok takav vodi, odluciva i vodi bilo kakvu glavnu rijec, a i ako je neko takav u drustvu niko i nista (poziciono drustveno ne prihvacen) nema to veze za takvog, uvjek sve sjebaje sta god dohvati...

oni teoreticari i prakticari koji su u normali (drze se regulare/normale jer znaju "stranu kretenizma zato sto je svako mora proci da bi dosao do regulere/ normala strane" ) ti uskacu tamo gdje zatreba i kad zatreba... i ispravljaju stvari kad zajeb predje (probije) na opasan drustveni ili siri Svjetski nivo desavanja medju ljudima...

onda se opet Zemlja okrece zahvaljujuci "samo teoreticarima i samo prakticarima"

Nigdje nama glupih ljudi, samo zainteresovanih ili ne zaintresovanih za bilo sta... koji od bilo kakvog "obrazovanja" uzimaju samo onoliko koliko hoce, zele i koliko je njima potrebno u zivotu... a i neke nije nikakva briga za ista, dobro im i bez svega toga.

(ima i cetvrta vrsta ljudi, do nje ne mozete nikako doci dok ne savladate ove prve tri vrste ljudi, ne mozete od njih jer vas oni ometaju, zaslijepe vas, omadjijau, bu bu bu plase vas)
uglavnomja

#55 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by uglavnomja »

to zavisi od perspektive :D
zrakomlat

#56 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by zrakomlat »

mali jomu wrote:Ja imam na papiru da sam dobro pametan, sad onaj da sam panglu mogu bacit :sretan:
:lol: :thumbup:
Sanjarko

#57 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Sanjarko »

mali jomu wrote:
Ma zajebi ti tu pricu, a vi svi ovakvu i svaku slicnu ovakvu pricu.... ma zajebi,

Prvo, ja sam sreo najmanje milijardu ljudi skojim sam bio u direktnom kontaktu, i privatno i poslovno... snekima sam bio duze snekima krace, ali bio sam snjima dovoljno da sam poslije skontao da "glupi ljudi" ne postoje... nema ih, nigdje ih nema, ta prica o "glupim ljudima" je supljak,

imaju samo "zainteresovani ljudi" za nesto, za bilo sta... ta ljudska zainteresovanost spaja ili razdvaja svakog pojedinacnog covjeka od bilo kog drugog covjeka svugdje na svakom mjestu bilo gdje u Svijetu vazda i uvijek....

Drugo, imaju tri vrste ljudi, imas samo teoreticare kojima praksa ne ide, jaki su u teoriji ali nista od prakse ... pa imas samo prakticare koji kad cuju bilo kakvu teoriju odmah im se to u glavi (konti) pretvara u praksu, ti najvise rade, oni samo rade i njih te teorije interesuju samo dok ne skontaju kako da ih urade, i samo pice.... citav Svijet funcionise od ljudi koji su "samo teoreticai i samo prakticari", te dvije vrste ljudi kad se sastave i Zemlja se okrece, kad se rastave i Zemlja stane...

pa imas ljude koji znaju i teoriju i praksu, ti su najzajebaniji na svakom polju, ako je neko takav bilo kakav kreten taj sve sjebaje do maximuma, taj se samo po svom ceifu prebaciva od zajeba do zajeba... namjerno jer je kreten, i tu nema vadione (normale) dok takav vodi, odluciva i vodi bilo kakvu glavnu rijec, a i ako je neko takav u drustvu niko i nista (poziciono drustveno ne prihvacen) nema to veze za takvog, uvjek sve sjebaje sta god dohvati...

oni teoreticari i prakticari koji su u normali (drze se regulare/normale jer znaju "stranu kretenizma zato sto je svako mora proci da bi dosao do regulere/ normala strane" ) ti uskacu tamo gdje zatreba i kad zatreba... i ispravljaju stvari kad zajeb predje (probije) na opasan drustveni ili siri Svjetski nivo desavanja medju ljudima...

onda se opet Zemlja okrece zahvaljujuci "samo teoreticarima i samo prakticarima"

Nigdje nama glupih ljudi, samo zainteresovanih ili ne zaintresovanih za bilo sta... koji od bilo kakvog "obrazovanja" uzimaju samo onoliko koliko hoce, zele i koliko je njima potrebno u zivotu... a i neke nije nikakva briga za ista, dobro im i bez svega toga.

(ima i cetvrta vrsta ljudi, do nje ne mozete nikako doci dok ne savladate ove prve tri vrste ljudi, ne mozete od njih jer vas oni ometaju, zaslijepe vas, omadjijau, bu bu bu plase vas)
Ja ono kazem @jomu jer sam davno to malo istrazivao i shvatio da varira intaligencija izgleda kod ovih oboljenja. Mentalnih oboljenja, a obrazovanje da je povezano sa intaligencijom. Sto je ono bolje i vece, to je i intaligencija veca i bolja.

Slazem se da bas nema glupih ljudi. Nego da ima samo ucenih i nepismenih ljudi a i da i jedni i drugi mogu imati prilicno dobru i veliku intaligenciju.
Sanjarko

#58 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Sanjarko »

uglavnomja wrote:to zavisi od perspektive :D
Ma rekao sam ono, jer nevalja se busati s bilo cim, barem po meni. A desi se i da padne nekad intaligencija mnogima. Ono znas, smanjena uracunljivost. Desava se to, pa ljudi tako sa tom umanjenom uracunljivosti znaju napraviti svasta od belaja do gluposti.

Tu sam i sebe ubrojao. Zato sve ono.
she+

#59 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by she+ »

naletila i ja danas na to testiranje.. ako i ne ostvarim neki rezultat to ce bit zarad Feđe Štukana u redu ispred :eh:
she+

#60 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by she+ »

inace je onaj peterson govorio koliko je zapravo zabrinjavajuci nizak IQ i da cak i americka vojska ne prima ljude kojima je isti ispod 80ak jer im nisu ni od kakve koristi.. pa kao ako ih vojska nece, ko ce.. a nije mali broj ljudi u pitanju..
uglavnomja

#61 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by uglavnomja »

Vizionar 1985 wrote:
uglavnomja wrote:to zavisi od perspektive :D
Ma rekao sam ono, jer nevalja se busati s bilo cim, barem po meni. A desi se i da padne nekad intaligencija mnogima. Ono znas, smanjena uracunljivost. Desava se to, pa ljudi tako sa tom umanjenom uracunljivosti znaju napraviti svasta od belaja do gluposti.

Tu sam i sebe ubrojao. Zato sve ono.

intligencija nema veze sa uracunljivoscu
niti moze pasti ili se dici

to o cemu pricas je "obicna" pamet, prakticna, naucena, ne stecena, za razliku od intiligencije

u biti najveci ubice i manipulatori koji su doveli do masovnih unistenja su iznimno intiligentni ljudi
sto veci iq - to manji nivo drustvenog bica, manje humanosti, razne -patije ...
mali jomu

#62 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by mali jomu »

she+ wrote: inace je onaj peterson govorio koliko je zapravo zabrinjavajuci nizak IQ i da cak i americka vojska ne prima ljude kojima je isti ispod 80ak jer im nisu ni od kakve koristi.. pa kao ako ih vojska nece, ko ce.. a nije mali broj ljudi u pitanju..

Pa regularna vojska izbjegava psihopate i tako sve to... u tome,

a taj vojnicki IQ... nije mjerilo za potrebni zivotni IQ

kao sto ni svaki IQ nije mjerilo za nikakav IQ... vec samo potreban stepen (nivo) za nesto sto je potrebno u necemu... da imas (znas)

tako da ti IQ ne znace nista za bilo kakvu pamet i inteligenciju bilo koga... to je u stvari cista navlakusa za nesto sto je nekom potrebno da bi privukli nekog za to nesto sto mu je potrebno... IQ
insaneinthebrain

#63 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by insaneinthebrain »

she+ wrote:naletila i ja danas na to testiranje.. ako i ne ostvarim neki rezultat to ce bit zarad Feđe Štukana u redu ispred :eh:
sta, jesi to pukla na fedju :lol:

bio sam i ja, vidjecemo u roku od mjesec koliko smo inteligentni :zzzz:
Sanjarko

#64 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Sanjarko »

uglavnomja wrote:
intligencija nema veze sa uracunljivoscu
niti moze pasti ili se dici

to o cemu pricas je "obicna" pamet, prakticna, naucena, ne stecena, za razliku od intiligencije

u biti najveci ubice i manipulatori koji su doveli do masovnih unistenja su iznimno intiligentni ljudi
sto veci iq - to manji nivo drustvenog bica, manje humanosti, razne -patije ...
https://www.huffpost.com/entry/intellig ... _b_1078112

Ne znam. Laik sam. Ali primjetio sam ovu pojavu. Da intaligencija moze se mozda mijenjati tokom godina. Evo sad sam Guglao i ima jos clanaka u vezi ovoga. Primjerice Savanti, neko dobije neku traumu mozga i bum postane Savant, a neko od istoga bum postane bolestan da ne kazem sta drugo, na "R" slovo. Neki od demencije i slicnoga postanu manje intaligentni i senilni itd. Kao ja primjerice.

A pamet je mozda kao i mudrost povezana sa intaligencijom, iako bi ja vise rekao sa godinama i obrazovanjem da i jedno i drugo dolazi ali da utice na intaligenciju. Kazem laik sam, i ne kazem da sam upravu. Samo kazem sta sam primjetio, i sta znam slucajeva da je se ovo dogodilo.

Mozda sam pogresno primjetio i stekao pogresan utisak u vezi ovoga.
Dope_Man

#65 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Dope_Man »

Inteligencija je jako sirok, i jos uvijek nedovoljno dobro definisan pojam. Kroz studij psihologije sam naucio u sustini da je jako bitan, i potpuno beskoristan taj broj koji dobijete na testu Mense, a jos manje na bilo kom drugom bezveznom online testu.

A evo i zasto su rezultati bezvrijedni: pa inteligencija je jako sirok, i jos uvijek nedovoljno dobro definisan pojam. Tj. novije teorije idu u smjeru definisanja razlicitih specificnih polja/vrsta inteligencije umjesto jednog, globalnog. Jedan od najcesce koristenih testova su Ravenove progresivne matrice (primjer ispo - cesto ovi online testovi kopiraju tj. prave pitanja na fazon Ravenovih matrica, a i neki drugi zvanicni testovi su takodjer na isti fazon), ali ovaj test, kao i svi drugi koji su na isti fazon, testiraju jedan specifican apekt inteligencije a to je sposobnost uvidjanja sablona. Nista vise. Dabome, sa tim je usko povezano dosta drugih aspekata naseg razmisljanja i on svakako pokazuje recimo dobru predispoziciju za rjesavanje prakticnih problema, matematickih problema itd. I zbog toga su ti testove jako cesto koristeni od strane HR sluzbi pri testiranju kandidata u odredjenim poljima poput statisticara, analiticara, programera itd jer ce taj broj biti jako dobar pokazatelj potencijalnog performansa kandidata u tim poslovima.

Medjutim, taj test ne govori apsolutno nista o sposobnosti covjeka da se snalazi u drustvu. I kao takav je skoro potpuno beskoristan u zaposljavanju osoba koje recimo rade posao iskljucivo usmjeren na komunikaciju sa klijentom. Bilo ko sa prosjecnim IQ ima prilicno dobru sansu da ce na takvom poslu biti jednako dobar, ako ne i bolji od osobe sa jako visokim IQ jer dobar dio tih osoba nema bas neke vjestine u radu sa ljudima. E upravo iz toga je zadnjih decenija sve popularniji jedan drugi Q, koji se dodaje na IQ, a to je EQ ili ti ga emocionalna inteligencija kao pokazatelj tog drugog, za covjeka kao drustveno bice jako bitnog aspekta postojanja. Dakle EQ govori o sposobnosti covjeka da prepoznaje razne nuance u socijalnim situacijama, kako se neko osjeca, kako se postaviti prema drugima u trenutku i svasta vezano za to.

E da, i vezano za ''rast'' IQ-a. Pa, to opet razlicite teorije objasnjavaju. Prema jednoj od bitnijih teorija postoje fluidna i kristalizirana inteligencija. Fluidna bi bila ovo sto mjeri gore spomenuti IQ testovi, dakle sposobnost snalazenja u toj vrsti logickih problema koja se ne oslanja na prethodno znanje. Negdje oko ranih 20tih je maksimum ove vrste dostignut, i dalje moze samo lagano ili brze da opada (mada su neki tvrdili da je i ovo moguce treningom poboljsati). Kristalizirana inteligencija se pak vise oslanja na nase znanje i iskustvo, i ta sposobnost naravno moze da se razvija cijeli zivot ovisno od toga koliko covjek uci novih stvari kroz zivot. Ali ta je nebitna za ove gornje testove, tj. vise znanja nece pomoci da se dobije visi skor na takvim testovima.

Ukratko IQ je zanimljiv broj, pokazuje sposobnost rjesavanja prakticnih problema, ali ne znaci apsolutno nista za to da li ce neko biti uspjesan u bilo kom aspektu zivota jer za uspjeh je potrebno i biti sposoban u nekim drugim aspektima, a o tome nam govore drugi testovi i teorije.

Laicki - znati IQ covjeka je isto sto i znati koliko konjskih snaga ima motor. Mozemo znati da motor moze proizvesti 1000 konjskih snaga, ali to nam ne znaci samo po sebi nista. Ne mozemo reci da ce vozilo u koje stavimo taj motor biti brze na utrci od drugog sa 100 konja jer postoji milion drugih stvari koje definisu performans ukupnog vozila. Dakle, ne zamarajte se previse sve dok niste ispod 70 :lol:

Primjer Ravenovih progresivnih matrica:

Image
she+

#66 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by she+ »

insaneinthebrain wrote:
she+ wrote:naletila i ja danas na to testiranje.. ako i ne ostvarim neki rezultat to ce bit zarad Feđe Štukana u redu ispred :eh:
sta, jesi to pukla na fedju :lol:
a brate, lijepo ga vidjet :D

inace, jedan od boljih dokumentaraca na temu
https://topdocumentaryfilms.com/battle-brains/
Edvin21

#67 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Edvin21 »

vecina ovih online testova ti dadne veci skor tako da se okurazis i dodjes na pravo testiranje, platis, a onda saznas da imas za 15 poena nizi IQ
mali jomu

#68 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by mali jomu »

Edvin21 wrote: vecina ovih online testova ti dadne veci skor tako da se okurazis i dodjes na pravo testiranje, platis, a onda saznas da imas za 15 poena nizi IQ

... e dobro si ovo :thumbup:

za pravi tvoj IQ je tamo gdje za sta si ti odlucio da ides (da napredujes...) je prvo institucionalni upisni (prijemni...) 6/8h test

ako uletis tu... onda se (te) osnovno testiraju za potrebe tog i tog, u zavisnosti sta je njima od tebe potrebno, min 15 dana i psihicki i fizicki, dokle si stigao, mozes li dalje napredovat ili ne mozes, kako napredujes i kako ces napredovat... imaju li ti ista od tebe, jesi li vrijedan da bilo ista uloze za tebe...

e kad to prodjes onda moze nesto biti...

ovo sve na brzinu i online... suplja, navlakusa, treba im para :mrgreen:
insaneinthebrain

#69 Re: Online IQ test sa certifikatom

jesu stigli tebi rezultati, jesi zadovoljna. ili da idemo da bijemo Fedju sto te omeo :mrgreen:
she+

#70 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by she+ »

nije da sam zadovoljna :D ali sam u rangu kojeg sam ocekivala, tek nešto inteligentnija od prosjeka (115/124)..

nisam namjerno htjela odgovarati / nagadjati sto nisam znala / imala vremena.. mislim da mi je vise od 10 pitanja ostalo prazno..

a sa Fedjom il bez, ne bih presla 130 sigurno :mrgreen:
Sanjarko

#71 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Sanjarko »

she+ wrote:nije da sam zadovoljna :D ali sam u rangu kojeg sam ocekivala, tek nešto inteligentnija od prosjeka (115/124)..

nisam namjerno htjela odgovarati / nagadjati sto nisam znala / imala vremena.. mislim da mi je vise od 10 pitanja ostalo prazno..

Znaci, nadarena si.
insaneinthebrain

#72 Re: Online IQ test sa certifikatom

she+ wrote:nije da sam zadovoljna :D ali sam u rangu kojeg sam ocekivala, tek nešto inteligentnija od prosjeka (115/124)..

ma vazno je ucestvovati. ja sam sebe iznenadio. mada sam ocekivao negdje iznad prosjecan prolaz al moglo je i bolje :zzzz: :thumbup:
cyprus

#73 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by cyprus »

Dobro haj, evo da se premijerno pohvalim... Prije dvije godine sam išao na to Mensino testiranje i upo u članstvo :D IQ 148 :-D Mislim da sam ubo 33 od tih 36 pitanja... Da sam imao više vremena za razmišljanje, možda bih i ova preostala tri... I nekako mi čudno da se na osnovu onakvih zadataka, koji se meni nisu činili naročito teškim (ili sam ja fakat prepametan :-D ), dobio prosjek od 100 za čitavu populaciju...

Obzirom da mi je malo blam to spominjat u javnosti, volio bih da mi neko rastumači da li je stvarno taj službeni Mensin test relevantan pokazatelj nečije inteligencije, ili bar nekog aspekta inteligencije? Bio sam i na jednom druženju članova BHMense (uglavnom fina raja :) ), i tamo su me uvjeravali da jeste, al opet ne znam koliko tu ima samohvale :-D Ima li neko iz struke (psihologija) da malo bolje to pojasni?
she+

#74 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by she+ »

Vizionar 1985 wrote:Znaci, nadarena si.
Nisam, vec 'high average', nadareni su iznad 130.
insaneinthebrain wrote: ma vazno je ucestvovati. ja sam sebe iznenadio. mada sam ocekivao negdje iznad prosjecan prolaz al moglo je i bolje :zzzz: :thumbup:
Ma nisam ni mislila da cu se uclaniti :lol: vec me zanimalo neko ozbiljnije testiranje od ovog sa neta. Sta se i ti ne pohvalis ko ovaj kipar gore. :D

@cyprus
Nisam psiholog, ali ovo je po meni samo jedan aspekt.. u sustini mi djeluje da lakse uocavas paterne / brze kapiras, povezujes stvari..
Ludzak

#75 Re: Online IQ test sa certifikatom

Post by Ludzak »

De, ima li kakav test da ga zakucam?
Post Reply