On meni "nema Bosne"....

Kamarad

Post by Kamarad »

wels wrote:Bosnjaci,obzirom na specifican polozaj i specificnu religiju(trn u oku) za ove nase i evropske prostore nebi opstali kada bi oponasali srpski,hrvatski ili neki drugi evropski nacionalizam(fasizam).

Davno bi Bosnjaci kao narod bili zbrisani sa Balkana da su se ugledali na svoje komsije,nestali bi sa svojom kulturom i religijom.Misliis da bi Evropa trpila da joj i muslimani na kucnom pragu i dvoristu prosipaju nacionalisticke suplje.

Upravo mudrost,tolerantnost i zelja za suzivotom je doprinjela opstanku Bosnjaka u Evropi.

Kamarad,ili si plitak da zakljucis da Bosnjacima muslimanima nema mjesta u Evropi kao extremnim nacionalistima ili takvo sto zelis isprovocirati tu na forumu da bi ti i takvi koji se pojavljuju ovdje imali nekakve toboze argumente za postavke o nemogucnosti zajednickog zivljenja.

Bosanci i Hercegovci u dovoljnoj i umjerenoj mjeri izrazavaju svoje nacionalne i drzavne simbole,ni manje ni vise nego drugi evropski narodi.

[

Pazi, ovo bi isto recimo mogli Turci reci za sebe , da se nalaze na pragu Europe da ce nestati ako imaju svoj nacionalizam itd. ali to nije slucaj , Turci imaju svoj nacionalizam i to veoma jak zahvaljujuci cemu se Turci uspijevaju odrzati " na povrsini".
Osim toga Bosnjaci nisu jedini muslimanski narod u Europi, osim njih u Europi zivi i Albanski narod koji ima VEOMA JAK NACIONALIZAM cak mnogo jaci od srpskog nacionalizma ali Albanci imaju srecu DA NE GOVORE " ISTI" JEZIK KAO SRBI I HRVATI zahvaljujuci cemu NISU " ZARAZENI" kao Bosnjaci.

[quote]Upravo mudrost,tolerantnost i zelja za suzivotom je doprinjela opstanku Bosnjaka u Evropi.[/quote]

Ja licno mislim da je ovo UZROK SVIH GENOCIDA KOJI SU SE DESAVALI BOSNJACIMA. Kroz istoriju su uvijek pazili i brinuli se sta hoce i vole srbi i hrvati A NE STA BI HTJELI I VILJELI ONI SAMI.

CITAT:

"imali nekakve toboze argumente za postavke o nemogucnosti zajednickog zivljenja."

Odgovori mi na sledece pitanje:

Da li zajednicki zivot zavisi iskljucivo od Bosnjaka i ne postojanja njihovog nacionalizma odnosno da li je uslov opstanka ZAJEDNICKOG ZIVLJENJA u ne postojanja Bosnjackog nacionalizma.

Ovdje primjecujem da razmisljas isto kao i alija izMetbegovic.
Bosanci i Hercegovci u dovoljnoj i umjerenoj mjeri izrazavaju svoje nacionalne i drzavne simbole,ni manje ni vise nego drugi evropski narodi.
[/size]

Moram ti reci da LAZES I TO DEBELO.
Nisi citao moje prethodne postove gdje sam napisao sledece!

Putovao sam od mora do Save i dolazeci u mjesta gdje su bile okacene hrvatske zastave znao sam da je to hrvatsko mjesto, takode gdje sam dolazio u mjesta sa izbacenim srpskim zastavama znao sam da je to srpsko mjesto.....jedino sam prolazio kroz neka mjesta koja NISU IMALA NIKAKVIH ZASTAVA IZBACENIH DA SE VIJORE, pa sam pomislio da ti ljudi nemaju svoje zastave ili su se okrenuli islamu gdje zastavu i njeno znacenje ne poznaju kao i braca im arapi vec se samo religijom bave.
Najvjerovatnije da je ovo drugo posto sam primjetio da postoje dzamije.

Ovo me podsjeca na ono da smo mi ucili Ruski jezik dok su Rusi ucili Engleski jezik.

Tako sada Bosnjaci slijede Arape , samo sto Arapi nisu Rusi pa da se bave necim boljim.

Osim toga moram primjetiti FUNDAMENTALNU STVAR da su BOSNJACI JEDINI EUROPSKI NAROD KOJI NEMA SVOJE NACIONALNE DRZAVE VEC JE DJELI SA DRUGA DVA NARODA KOJA IMAJU SVOJE NACIONALNE DRZAVE U NAJBLIZEM SUSJEDSTVU.
Za ovo su im sigurno pretci krivi koji nisu TADA STVORILI SAMOSTALNU DRZAVU i ostavili je u amanet Bosnjacima da je paze i dalje izgraduju jer ce im ta drzava sigurno trebati da im zastiti kako licnu, materijalnu i dr. sigurnost.

Mozda je sada za sve to kasno ali iz nekog istorijskog ugla ...nikada kasno nije.
Samo je mozda sva poenta u " Teritorijama".
wels

Post by wels »

Ja licno mislim da je ovo UZROK SVIH GENOCIDA KOJI SU SE DESAVALI BOSNJACIMA. Kroz istoriju su uvijek pazili i brinuli se sta hoce i vole srbi i hrvati A NE STA BI HTJELI I VILJELI ONI SAMI.
Bosnjaci,ako su mudri moraju balansirati,da tako kazem,svoj nacionalizam jer su malen narod i nalaze se u obrucu dva krstaska maca.
Mozda su jedini narod na svijetu kao takav.
Suvise nacionalizma, u takvom polozaju i pod takvim uslovima u hriscanskoj Evropi,Bosnjaci nebi mogli opstati jer im svaki nacionalizam automatski veze za islamski extremizam.

Nadam se da sad shvatas sta je u pitanju?

Tvoje ostale insinuacije i pogresne pretpostavke(nisi sam nacisto sa svojim stavovima) nebih komentarisao jer sustinu problema ove teme sam ti vec rekao.
wels

Post by wels »

Putovao sam od mora do Save i dolazeci u mjesta gdje su bile okacene hrvatske zastave znao sam da je to hrvatsko mjesto, takode gdje sam dolazio u mjesta sa izbacenim srpskim zastavama znao sam da je to srpsko mjesto.....jedino sam prolazio kroz neka mjesta koja NISU IMALA NIKAKVIH ZASTAVA IZBACENIH DA SE VIJORE
BiH se sastoji iz dva entiteta i takva podjela je vidljiva na svakom koraku.
Sta ti je tu nejasno?BiH ce zaziviti bez entiteta,a isticanje Bosnjackih zastava i simbola po dvoristima i krovovima kuca nece tome doprinjeti, definitivnoj podjeli da.

To sto si ti vidio na svom putovanju ,priznaj,nisi vidio nigdje u Evropi,sem na granicama,a po kucama i dvoristima kao kod Srba i Hrvata nigdje.sem ponegdje za drzavne praznike.
Longplay

Post by Longplay »

Ma pustite ove iskompleksirane tipove poput 'Kamarada' i slicne. Oni su iskompleksirani jer su se obrukali u proslom ratu. Njihovi narodi (Srbi i Hrvati) su u svijetu poznati po pocinjenom genocidu, srusenim spomenicima kulture (Stari most) i po tome se prepoznaju. Jedna mi je Amerikanka pricala da je ostala bez rijeci kada je cula da su Bosnjaci odbili prodati Sarajevsku Hegadu Spancima u ratu za basnoslovnih 800 miliona dolara kada im je najvise trebalo oruzje. Rekla mi je 'that's culture' (To je kultura). Ovo necu nikada zaboraviti. I to mi je bitno da me respektiraju civilizovani ljudi, a ne stoka (kao Kamarad).

Dobrodosli u zemlju Bosnu, zemlju kulture, Oskarovaca, Nobelovaca, Olimpijskih igara, itd., itd.
Kamarad

Post by Kamarad »

:-)
Longplay ja cu rado biti STOKA i to bik ako su ti mama i sestre tamo , krave u stoci :lol: :lol: :zzzz: .

Fukaro ti iz Bosne nikada izasao nisi jel da jesi znao bi kakav je imidz Bosne, potpuno isti kao Cecenije, Kasmira , Gaze itd.......cak mozda i gori.

Tvoje baljezganje o oscarovcima, olimpijadi itd. je smijeh za malu djecu, stvarnost je nesta sasvim drugo BUDALO .
Kamarad

Post by Kamarad »

:-D WELS ovo je za tebe:

Hrvatska, Srbija i sve druge Europske zemlje su opstale zahvaljujuci svome nacionalizmu.

Srbi bi UZELI dio Hrvatske da nije postojao Hrvatski nacionalizam i Hrvatska desnica.
Bosnjaci Sandzaka bi SUTRA uzeli dio Srbije (Sandzak) da ne postoji Srpski nacionalizam.
U Makedoniji ce se stanje stvari razvijati od jacine Albanskog i Makedonskog nacionalizma.

Jedini garant opstanka BiH je BOSNJACKI NACIONALIZAM koji danas zahvaljujuci Izmetbegovicevoj politici , na zalost , skoro i ne postoji.

Osim toga NACIONALIZAM znaci nesto PUNO, PUNO vise.

PS. Kompjuter mi je na popravci pa se sada malo odmaram od foruma. :roll:
margareta

Post by margareta »

U Hrvatskoj , Srbiji i svim dr. evropskim zemljama , veoma dobro ZNAM
SLOBODNO rade , žive , i imaju ista prava Bošnjaci kao i dr. evropski državljani.
Previše je istinitih argumenata da su moje tvrdnje tačne.
putokaz1

#58 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by putokaz1 »

Bio je taj što je rekao ''Nema Bosne'' upravu
Nema je
Kao države, samo postoji rijeka Bosna i Nešto dali kolonija,protektorat,feudalni posjed naših političara,mjesto rođenja jeftine radne snage,Skup kantona i entiteta koji neki zovu država ali znaju da to nije
hAZNADAR

#59 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by hAZNADAR »

putokaz1 wrote:Bio je taj što je rekao ''Nema Bosne'' upravu
Nema je
Kao države, samo postoji rijeka Bosna i Nešto dali kolonija,protektorat,feudalni posjed naših političara,mjesto rođenja jeftine radne snage,Skup kantona i entiteta koji neki zovu država ali znaju da to nije
Naravno - drzava se ove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna. Jedan od aktuelnih problema u drzavi je sirenje virusa jedne bolesti koja se zove elitizam. Nije poznato jeli razlog klima, mentalitet, zrelost,.... ali je cinjenica da ima drzava na goroj ekonomskoj razini gdje je struja, voda, kanalizacija, putevi, zidane skole sa ucionicama klupama tablom i stolicama,.... rijetkost,.. gdje se i danas umire od djecijih bolesti i gdje postoje predjeli gdje narodi zive kao ovdje prije 200 god. - pa neces od tih naroda ni u snu nikada cuti zalopojke kako nema drzave, kako je rupa, prkno, nema zivota,..
Bosna, pardon BiH je imala u svojoj historiji i gora razdoblja i ekonomski i politicki i organizacijski,.. kada je 5 % ljudi bilo pismeno - pa opet opstala na ovaj ili onaj nacin ustrojena. Mozda su ljudi tada jednostavno bili tvrdjeg kova.
putokaz1

#60 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by putokaz1 »

hAZNADAR wrote:
Nema je
Naravno - drzava se ove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna. Jedan od aktuelnih problema u drzavi je sirenje virusa jedne bolesti koja se zove elitizam. Nije poznato jeli razlog klima, mentalitet, zrelost,.... ali je cinjenica da ima drzava na goroj ekonomskoj razini gdje je struja, voda, kanalizacija, putevi, zidane skole sa ucionicama klupama tablom i stolicama,.... rijetkost,.. gdje se i danas umire od djecijih bolesti i gdje postoje predjeli gdje narodi zive kao ovdje prije 200 god. - pa neces od tih naroda ni u snu nikada cuti zalopojke kako nema drzave, kako je rupa, prkno, nema zivota,..
Bosna, pardon BiH je imala u svojoj historiji i gora razdoblja i ekonomski i politicki i organizacijski,.. kada je 5 % ljudi bilo pismeno - pa opet opstala na ovaj ili onaj nacin ustrojena. Mozda su ljudi tada jednostavno bili tvrdjeg kova.
kod mene svi baš svi medicinari,frizeri,bravari....ekonomisti,pravnici,farmaceuti te doktori svi odoše vani da rade kao fizikalci(ovi drugi se prekvalifikuju u nižu SS,s konja ne na magarca već na jarca samo da odu)jer ovdje nema NIŠTA,kad su bili izbori većina pismenih glasala je za druge partije ne za sda npr sbb+df+sp+svi ostali(iako i oni ne nude mnogo bolji život) imali su više od sda ali sda i dalje vlada podržali niko drugi neg df(koji je dao NADU)a za sda su glasali samo ucjenjeni(zbog obećanog posla,napravljenog predizbornog puta...),oni koji profitiraju od sda,bogati i stari koje su djeca koja su ucjenjena od sda uvela i glasala za njih,te nekoliko bar 100 ako ne 1000 glasova koja je sda sebi dopisala uz pomoć manjih izmišljenih stranaka,te onog glasanja u odsustvu ili dijaspora i sl.
hAZNADAR

#61 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by hAZNADAR »

putokaz1 wrote:
hAZNADAR wrote:
Nema je
kod mene svi baš svi medicinari,frizeri,bravari....ekonomisti,pravnici,farmaceuti te doktori svi odoše vani da rade kao fizikalci(ovi drugi se prekvalifikuju u nižu SS,s konja ne na magarca već na jarca samo da odu)jer ovdje nema NIŠTA,kad su bili izbori većina pismenih glasala je za druge partije ne za sda npr sbb+df+sp+svi ostali(iako i oni ne nude mnogo bolji život) imali su više od sda ali sda i dalje vlada podržali niko drugi neg df(koji je dao NADU)a za sda su glasali samo ucjenjeni(zbog obećanog posla,napravljenog predizbornog puta...),oni koji profitiraju od sda,bogati i stari koje su djeca koja su ucjenjena od sda uvela i glasala za njih,te nekoliko bar 100 ako ne 1000 glasova koja je sda sebi dopisala uz pomoć manjih izmišljenih stranaka,te onog glasanja u odsustvu ili dijaspora i sl.
:roll:

Izvinjavam se sto odgovaram samo smajlijem koji koluta ocima. Ja koji inace pise preduge postove stvarno na ovo ne mogu drugacije odgovoriti.
putokaz1

#62 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by putokaz1 »

Kad je istina
Bosna=Somalija isto ti dođe
hAZNADAR

#63 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by hAZNADAR »

putokaz1 wrote:Kad je istina
Bosna=Somalija isto ti dođe
:D :roll:
pemanapemani

#64 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by pemanapemani »

Etnički koncept = slabljenje BiH.

Ne možeš se voditi etničkom matricom i boriti za BiH.

Konkretno, ne možeš osnivati BANU i slične institucije i organizacije, a kao boriti se za nedjeljivu BiH.
Time si pristao biti dio sistema koji nameću oni koji su za podjelu BiH.
Imamo tri narodne akademije nauka/znanosti i umjetnosti ANU-RS, HAZU BiH, BANU, te ANU BiH koju nike ne jebe ni tri posto.

Jednostavno, to je pristajanje na podjelu BiH.

Privrženost državi ne šteti etničkim interesima, naprotiv, obogaćuje ih i podiže na viši nivo.

Trenutno ne postoje oni koji će artikulirati takvu ideju. Zbog toga 50% ljudi ne glasa na izborima. Zbog toga se rasipaju glasovi na desetine tzv. građanskih organizacija.
hAZNADAR

#65 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:Etnički koncept = slabljenje BiH.

Konkretno, ne možeš osnivati BANU i slične institucije i organizacije, a kao boriti se za nedjeljivu BiH.
Imamo tri narodne akademije nauka/znanosti i umjetnosti ANU-RS, HAZU BiH, BANU, te ANU BiH koju nike ne jebe ni tri posto.

Privrženost državi ne šteti etničkim interesima, naprotiv, obogaćuje ih i podiže na viši nivo.

Trenutno ne postoje oni koji će artikulirati takvu ideju. Zbog toga 50% ljudi ne glasa na izborima. Zbog toga se rasipaju glasovi na desetine tzv. građanskih organizacija.
Etnicki koncept je nametnut i nemoguce ga je izbjeci. Ima niz drzava u Evropi koje su nacionalne a sa brojnim manjinama.
Buducnost BiH ce biti u etnickom natezanju i osvajanju terena. Druge nema. Multietnicki koncept nece nikada zaziviti jer za to treba vise od jednog igraca, a svjedoci smo kako nove generacije odrastaju sa sve gorim ubjedjenima.
Jedina opcija koja ostaje je primitivno preuzimanje terena i nametanje svoje volje.
pemanapemani

#66 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by pemanapemani »

hAZNADAR wrote:
pemanapemani wrote:Etnički koncept = slabljenje BiH.

Etnicki koncept je nametnut i nemoguce ga je izbjeci. Ima niz drzava u Evropi koje su nacionalne a sa brojnim manjinama.
Buducnost BiH ce biti u etnickom natezanju i osvajanju terena. Druge nema. Multietnicki koncept nece nikada zaziviti jer za to treba vise od jednog igraca, a svjedoci smo kako nove generacije odrastaju sa sve gorim ubjedjenima.
Jedina opcija koja ostaje je primitivno preuzimanje terena i nametanje svoje volje.
Nisam spomenuo multietnički koncept, nego građanski politički sistem, koji će svakom pojedincu garantovati sva moguća prava na čitavom teritoriju BiH

Etnija je privatna stvari kao i religija.

Živiš u državi Bosni i Hercegovini i trebaš poštovati njene zakone. Ako misliš u toj državi graditi svoju budućnost, trebaš se truditi da ista postane što funkcionalnija i da može parirati na "globalnom tržištu".

Pristajanje na nadjebavanje po etničkom principu šteti BiH. Ne možeš pristajati da etnički princip bude primaran u svemu, a željeti dobro BiH.

Da većina želi etničkiprincip, koji se gura od Daytona do danas, na izbore bi izlazilo 80% građana sa pravom glasa. Da je većini u manjem entitetu najbitniji Dodikov referendum i da je Hrvatima najbitniji treći entitet, na izbore bi izašli plebiscitarno, a ne 50%.

Jednostavno, problem je u artikuliranju želja stanovništva. Oni kojima je najviše stalo do BiH trebaju pokazati kako bi taj sistem trebao funkcionisati.
hAZNADAR

#67 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:

Nisam spomenuo multietnički koncept, nego građanski politički sistem, koji će svakom pojedincu garantovati sva moguća prava na čitavom teritoriju BiH

Živiš u državi Bosni i Hercegovini i trebaš poštovati njene zakone. Ako misliš u toj državi graditi svoju budućnost, trebaš se truditi da ista postane što funkcionalnija i da može parirati na "globalnom tržištu".

Pristajanje na nadjebavanje po etničkom principu šteti BiH. Ne možeš pristajati da etnički princip bude primaran u svemu, a željeti dobro BiH.

Da većina želi etničkiprincip, koji se gura od Daytona do danas, na izbore bi izlazilo 80% građana sa pravom glasa. Da je većini u manjem entitetu najbitniji Dodikov referendum i da je Hrvatima najbitniji treći entitet, na izbore bi izašli plebiscitarno, a ne 50%.

Jednostavno, problem je u artikuliranju želja stanovništva. Oni kojima je najviše stalo do BiH trebaju pokazati kako bi taj sistem trebao funkcionisati.
Etnija i vjera vise nisu privatna stvar. Gradjanski koncept je takodjer samo multietnicki drugacije formulisan i to ti ostali igraci u BiH nece nikada prihvatiti.
BiH je u svojoj historiji vise puta mijenjala i strukturu ljudi, vjere, imena, nalicje,... i uvijek opstala kao jedinstven politicki i kulturni okvir tako da ne mozes pouzdano tvrditi sta je stetno a sta ne.

Problem je sto mi odrasli i odgojeni u necemu drugom tesko ili nikako prihvatamo etnicki princip koji je vec zazivio. gradjanstvo ili multietnicnos se nece nikada desiti voljom svih u BiH. To ce moci samo tamo gdje su Bosnjaci u vecini tako da je apsolutno svejedno koji kurs Bosnjaci zauzmu u buducnosti. Multietnicnost, gradjanstvo ce uvijek postojati kao dio nase kulture i poimanja zivota ali nece nikada moci biti politika.

Tako da opet ispada da slijedi samo primitivno preuzimanje teritorija i nametanje svoje volje tamo gdje si u vecini. Nisam sretan zbog toga, ali ne postoji drugo rjesenje i druga alternativa.

Bosna opstaje svakako - pitanje je samo u kakvom ruhu i na koliko teritorije.
pemanapemani

#68 Re: On meni "nema Bosne"....

Post by pemanapemani »

hAZNADAR wrote:
pemanapemani wrote:

Etnija i vjera vise nisu privatna stvar. Gradjanski koncept je takodjer samo multietnicki drugacije formulisan i to ti ostali igraci u BiH nece nikada prihvatiti.
BiH je u svojoj historiji vise puta mijenjala i strukturu ljudi, vjere, imena, nalicje,... i uvijek opstala kao jedinstven politicki i kulturni okvir tako da ne mozes pouzdano tvrditi sta je stetno a sta ne.

Problem je sto mi odrasli i odgojeni u necemu drugom tesko ili nikako prihvatamo etnicki princip koji je vec zazivio. gradjanstvo ili multietnicnos se nece nikada desiti voljom svih u BiH. To ce moci samo tamo gdje su Bosnjaci u vecini tako da je apsolutno svejedno koji kurs Bosnjaci zauzmu u buducnosti. Multietnicnost, gradjanstvo ce uvijek postojati kao dio nase kulture i poimanja zivota ali nece nikada moci biti politika.

Tako da opet ispada da slijedi samo primitivno preuzimanje teritorija i nametanje svoje volje tamo gdje si u vecini. Nisam sretan zbog toga, ali ne postoji drugo rjesenje i druga alternativa.

Bosna opstaje svakako - pitanje je samo u kakvom ruhu i na koliko teritorije.
Već 20 godina imamo etnički princip na snazi. Kod jednih malo više, kod drugih nešto manje. To je rezultiralo činjenicom da 50% ljudi sa pravom glasa to pravo ne iskorištava.
Onih 50% što glasaju, u 60% slučajeva biraju stranke koje se deklarativno zalažu za jačanje države BiH.

Po svemu ispada da 25% ljudi u BiH želi ekskluzivno etnički princip koji se uporno nameće kao nešto što želi velika većina.

Građanstvo kao politički koncept može izumrijeti jedino u slučaju globalne kataklizme epskih razmjera.

Fazon je u tome što se građanstvo BiH uporno siluje etničkim i nema mogućnosti da razmišlja po drugoj matrici. Etnička matrica se predstavlja kao vrhunaravna i jedina moguća. To je čista blasfemija.
Post Reply