Problem je nejasna definicija Muslimana, Narod ili Nacija?BHCluster wrote:Toliko o "bratstvu i jedinstvu".Nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine, ponovo je aktuali-zirana kako problematika bosanskog grba, tako i pitanje uvrštavanja Bosne i(ili) muslimana u državni grb Jugoslavije. Povodom toga se vodila i žestokarasprava, i to o broju buktinja koje su trebale biti zastupljene u slobodnom polju novog jugoslavenskog grba. Prvobitno je bilo propisano da grb ima pet zapaljenih baklji koje bi simbolizirale pet jugoslavenskih nacija (Srbe,Hrvate, Crnogorce, Slovence i Makedonce), jer je smatrano da bi svakanacija trebala imati svoju baklju. Međutim, ovome se usprotivio poslanik Ustavotvorne skupštine iz Mostara, Husein Husaga Čišić, koji je otvoreno prigovorio Predsjedništvu Ustavotvorne skupštine što se u Ustavu uz ostale narode nisu pojavljivali i muslimani, kao i to što oni nisu uvršteni u novi grbsa još jednom buktinjom.(14)
Unatoč ovom prijedlogu, Ustav FNRJ je usvojen31. januara 1946. godine bez predložene izmjene. Sljedećim Ustavom iz1963. godine na jugoslavenskom grbu je konačno zapaljena i šesta buktinja,ali sada na sasvim novim osnovama – buktinje su trebale predstavljati repu- blike a ne nacije ili narode.(15)
(14) Navodeći da je skupštini stigao niz raznih prijedloga, ministar za Crnu Goru i zamjenik mi-nistra za Konstituantu, Milovan Đilas, je posebno istakao “karakterističan predlog od jednogmuslimana da bi trebalo unijeti šestu buktinju u naš državni grb. Predlog se motiviše time dasu muslimani posebna nacionalnost, da su muslimani odobrili nacrt ustava u svim njegovim pojedinostima, ali da su bili nezadovoljni time što nije u državni grb ušla šesta buktinja kaosimbol muslimanske nacionalnosti ... Ako bi se jedan takav predlog motivisao time da bišestu buktinju trebalo unijeti kao simbol šeste federacije, on bi mogao da bude predmetom pretresa. Ali, pošto se stalo na gledište da svaka nacionalnost dobije svoju buktinju onda usvakom slučaju mora biti samo pet buktinja. Tim, razumije se, ja ne mislim negirati poseb-ne crte kod muslimana koje danas postoje’’. Šaćir FILANDRA, Bošnjačka politika u XX. stoljeću, Sejtarija, Sarajevo, 1998, 201-202; Čišić je u svom stavu bio naročito istrajan, te jeodbio glasati za Ustav. Mustafa IMAMOVIĆ, Historija Bošnjaka, BZK Preporod, Sarajevo,1997, 555. (15) Ovu mogućnost je još ranije naglašavo Đilas. Vidi prethodnu napomenu.
On meni nema Bosne... Josip Pejaković
- Connaisseur Karlin
#301 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
- Ali Kemal
#302 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Ne vidim u čemu je problem, na tome se radilo i postepeno dolazilo do rješenja.
Problematika ide i poslije komunista, SDA je u početku odbijao prijedlog Bošnjak, to je prihvaćeno tek 1993
tako da sada kriviti komuniste koji su se vrijeme drugog svjetskog rata borili za opstanak, a nisu riješili muslimansko pitanje je smiješno.
Do negdje 1990, niko nije uopšte znao za taj pojam u smislu u kojem se upotrebljava sada, tako je i nastala MBO, gdje se morao upotrebiti termin Muslimanska da pogura ono bošnjačka.
Medjutim činjenica je da bez komunista, prvo formiranja BiH kao republike, praktično davanje državnosti i poslije prizavanjem nacije Musliman, bilo bi nemoguće da se stvore prdpostavke za nezavisnu bošnjačku državu i sve ostalo.
E sad drugo je pitanje što je uradjeno naopako i unazadilo stanovnike BiH.
Problematika ide i poslije komunista, SDA je u početku odbijao prijedlog Bošnjak, to je prihvaćeno tek 1993
Do negdje 1990, niko nije uopšte znao za taj pojam u smislu u kojem se upotrebljava sada, tako je i nastala MBO, gdje se morao upotrebiti termin Muslimanska da pogura ono bošnjačka.
Medjutim činjenica je da bez komunista, prvo formiranja BiH kao republike, praktično davanje državnosti i poslije prizavanjem nacije Musliman, bilo bi nemoguće da se stvore prdpostavke za nezavisnu bošnjačku državu i sve ostalo.
- Connaisseur Karlin
#303 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Popis stanovnistva je moda njabolji indikator politckih zbivanja na Balkanu:
Popisi u Titovoj Jugoslaviji - narodnost slobodno izabrana
Isto kao i u Sovjetskom savezu tako je i u SFRJ stvaranje nacionalnosti nakon Drugoga svjetskog rata bilo povezano s teritorijima. Bio je to razlog reorganizacije teritorijalnih jedinica u odnosu na one iz doba Kraljevine. Formirale su se republike, a svakoj od njih pripadao je jedan konstitutivni narod, osim Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Hrvatskoj su, uz Hrvate, i Srbi bili konstitutivni narod. U Bosni i Hercegovini su, uz Srbe i Hrvate, Muslimani postali konstitutivni narod 1971. A po prvi put i Makedonci i Crnogorci mogli su se nacionalno izjasniti. U prvom poslijeratnom popisu 1948, kao i u svim prethodnim (1953, 1961, 1971, 1981. i 1991), pitanje narodnosti bilo je postavljeno u smislu jednakosti i slobodnog izjašnjavanja koje je bilo zajamčeno Ustavom, i to svim narodnostima i narodima koji žive na području Jugoslavije. Tako je narodnost bila subjektivni kriterij, a odgovor se upisivao prema slobodno izraženoj nacionalnoj pripadnosti stanovnika, što je garantirao Ustav.
U lužbenoj statistici prilikom popisa 1948, 1953. i 1961. koristio pojam narodnost, u popisu 1971. pojam narodnost ili etnička pripadnost, a 1981. - narod, narodnost ili etnička grupa.
Ni jedne upute nisu sadržavale objašnjenje pojmova narod, narodnost i nacionalnost ili pojam etničke grupe. Štoviše, ti su se pojmovi često izjednačavali, a u svakidašnjem govoru najčešće su se koristili kao sinonimi. Tako se npr. u Klaić
evu Rječ niku stranih riječi (izdanje 1985), pojam nacionalnost izjednačava s narodnosti,
isto kao i pojam etnički.
Isto tako se i u Rečniku srpskohrvatskog književnog jezika pojam nacionalnost i narodnost poistovjećuju.
Poslije više od 40 godina postojanja, etnička individualnost Muslimana, kreirana na osnovi objektivnih elemenata (religijsko-kulturoloških karakteristika) i subjektivnih stavova (slobodno izjašnjavanje) ne može se negirati. Medjutim, naziv nacionalnost je još jednom promijenjen nakon raspada SFRJ i kreiranja Bosne i Hercegovine kao samostalne države. Umjesto pojam Muslimani uvodi se novi – Bošnjaci, a jezik kojim govore je bošnjačkiNarodnost "Muslimani" kreirana je u Jugoslaviji poslije Drugoga svjetskog rata.
Točnije, u popisu 1961. godine prvi put se javlja kategorija "Muslimani u etničkom smislu", a 1971. u statistici je uvedena kategorija "Muslimani" (koja se piše velikim slovom) kao jedan od naroda Jugoslavije. Ako sukcesivno pogledamo popise stanovništva možemo uočiti kako se kategorija i broj osoba izjašnjenih kao Musliman mijenjala od popisa do popisa;
Usporedjujući s prethodnim jugoslavenskim popisima, uočavamo da je 1991. još jednom promijenjena formulacija koja odredjuje pojam etničke pripadnosti. Ovaj put uveden je novi termin – nacionalnost, za razliku od prijašnjih popisa, kao što je već navedeno u tekstu: narodnost (1948, 1953, 1961), narodnost ili etnička pripadnost (1971), narod, narodnost ili etnička grupa (1981).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#304 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Ko je obnovio drzavnost BiH?
- ABH017
#305 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
I to bi trebao biti argumentovan odgovor?Ali Kemal wrote:Ne vidim u čemu je problem, na tome se radilo i postepeno dolazilo do rješenja.
Problematika ide i poslije komunista, SDA je u početku odbijao prijedlog Bošnjak, to je prihvaćeno tek 1993tako da sada kriviti komuniste koji su se vrijeme drugog svjetskog rata borili za opstanak, a nisu riješili muslimansko pitanje je smiješno.
![]()
Mene prozivaš da lupam, a ti na argumente odgovaraš sa proizvoljnim, odokativnim mišljenjem!?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#306 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Ko je osnovao prvu visokoskolsku ustanovu u BiH?
- BHCluster
#307 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Znaci za vrijeme komunisticke vladavine rjesenje se nije moglo naci 50 godina a nakon raspad SFRJ postiglo se rjesenje za nekoliko godina i to uz ratne uslove. I onda se prave kako ne vide u cemu je problem. 
-
trocadero
#308 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Bato,da nije Radivojev bratic? 
- Ali Kemal
#309 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Efendija, ja te pitah, a ti ništa ne reče zašto je bilo samo 5 baklji.ABH017 wrote:I to bi trebao biti argumentovan odgovor?Ali Kemal wrote:Ne vidim u čemu je problem, na tome se radilo i postepeno dolazilo do rješenja.
Problematika ide i poslije komunista, SDA je u početku odbijao prijedlog Bošnjak, to je prihvaćeno tek 1993tako da sada kriviti komuniste koji su se vrijeme drugog svjetskog rata borili za opstanak, a nisu riješili muslimansko pitanje je smiješno.
![]()
E sad drugo je pitanje što je uradjeno naopako i unazadilo stanovnike BiH.![]()
Mene prozivaš da lupam, a ti na argumente odgovaraš sa proizvoljnim, odokativnim mišljenjem!?
Kakvo rješenje, jedino se desila promjena naziva, onako dekretom, tako da će se možda jednog dana opet tako promijeniti, jer po meni ne zadovoljava sve uslove da taj naziv funkcionira na cijeloj teritoriji bivse SFRJ.BHCluster wrote:Znaci za vrijeme komunisticke vladavine rjesenje se nije moglo naci 50 godina a nakon raspad SFRJ postiglo se rjesenje za nekoliko godina i to uz ratne uslove. I onda se prave kako ne vide u cemu je problem.
Primjer nekadašnji Musliman u Makedoniji je sada Bošnjak. Makedonac da bude Bošnjak, nidje veze, tako i na mnogim drugim mjestima. Taj termin neće preživjeti van BiH, mada to i nije bitno, jer SDA fokus je na BiH i na Arape, ostatak svijeta ih ne zanima.
Nije slučajno da je tema o Siriji toliko popularna
- Connaisseur Karlin
#310 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Postavila sam post ranije o popisu stanovnistva od prije 100 godina. Dali mislis da je popis stanovnistva iz 2013 godine nediskriminirajuci?BHCluster wrote:Znaci za vrijeme komunisticke vladavine rjesenje se nije moglo naci 50 godina a nakon raspad SFRJ postiglo se rjesenje za nekoliko godina i to uz ratne uslove. I onda se prave kako ne vide u cemu je problem.
Moj stav je da je svaki poopis stanovnistva ispolitiziran sa ciljem manipuliranja naroda jedne drzave.
Danas imas bosanjcko bosanstvo,republikosrpstvo i hercegbosanstvo u BiH.
Dali su svi ubijeni zivoti vrijedni necijeg identieta na popisu stanovnistva.
- BHCluster
#311 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
I ako se promjeni mjenjati ce ga Bosnjaci ne drugi ta prica je vec odguslana. Ima li Bosnjaka u Makedoniji? Smijesn ti ovaj pokusaj skretanja sa teme ali sta ces kad ti ne ide.Ali Kemal wrote: Kakvo rješenje, jedino se desila promjena naziva, onako dekretom, tako da će se možda jednog dana opet tako promijeniti, jer po meni ne zadovoljava sve uslove da taj naziv funkcionira na cijeloj teritoriji bivse SFRJ.
Primjer nekadašnji Musliman u Makedoniji je sada Bošnjak. Makedonac da bude Bošnjak, nidje veze, tako i na mnogim drugim mjestima. Taj termin neće preživjeti van BiH, mada to i nije bitno, jer SDA fokus je na BiH i na Arape, ostatak svijeta ih ne zanima.
- BHCluster
#312 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
To treba pitati one sto su zapocili rat i one sto su provodili zlocine, pa i one sto po forumima pokusavaju oprati ili umanjiti ulogu zlocinaca zar ne.Connaisseur Karlin wrote:Postavila sam post ranije o popisu stanovnistva od prije 100 godina. Dali mislis da je popis stanovnistva iz 2013 godine nediskriminirajuci?BHCluster wrote:Znaci za vrijeme komunisticke vladavine rjesenje se nije moglo naci 50 godina a nakon raspad SFRJ postiglo se rjesenje za nekoliko godina i to uz ratne uslove. I onda se prave kako ne vide u cemu je problem.
Moj stav je da je svaki poopis stanovnistva ispolitiziran sa ciljem manipuliranja naroda jedne drzave.
- Connaisseur Karlin
#313 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Za rat se prirpemalo deceniju prije prvog metka,a to znaci da svi u tadasnjoj politici znali da postoji opasnost od rata,bez obzira na njihovo regionlano,religijsko porijeko!Godinnu dana pred rat se pricalo o mogucnosti pocetka rata!BHCluster wrote:To treba pitati one sto su zapocili rat i one sto su provodili zlocine, pa i one sto po forumima pokusavaju oprati ili umanjiti ulogu zlocinaca zar ne.Connaisseur Karlin wrote:Postavila sam post ranije o popisu stanovnistva od prije 100 godina. Dali mislis da je popis stanovnistva iz 2013 godine nediskriminirajuci?BHCluster wrote:Znaci za vrijeme komunisticke vladavine rjesenje se nije moglo naci 50 godina a nakon raspad SFRJ postiglo se rjesenje za nekoliko godina i to uz ratne uslove. I onda se prave kako ne vide u cemu je problem.
Zlocin se ne moze umanjiti,zlocin je zlocin.
- Ali Kemal
#314 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Pa Bošnjaci su odabrali i prvo ime, tako da ne vidim šta je to riješeno, što si ti rekao sa namjerom da predstavič život Bošnjaka u SFRJ kao nešto grozno, te se kao nešto riješilo za dvije godine po raspadu Jugoslavije.BHCluster wrote:I ako se promjeni mjenjati ce ga Bosnjaci ne drugi ta prica je vec odguslana. Ima li Bosnjaka u Makedoniji? Smijesn ti ovaj pokusaj skretanja sa teme ali sta ces kad ti ne ide.Ali Kemal wrote: Kakvo rješenje, jedino se desila promjena naziva, onako dekretom, tako da će se možda jednog dana opet tako promijeniti, jer po meni ne zadovoljava sve uslove da taj naziv funkcionira na cijeloj teritoriji bivse SFRJ.
Čuj rješilo se za dvije godine što nije moglo za 45
-
Yug
- dobojlija81
-
Yug
- BHCluster
#318 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Ne odgovori ti meni ima li Bosnjaka u Makedoniji? Sta bi sa 5 baklji prvo 5 naroda pa kad su se pobunili Bosnjaci onda moze 6 ali baklje predstavljaju republike ne narode. Sta ono Hamdija Pozderac rech... "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." da slucajno to nisu dali neki iz SDA ili Sirije?Ali Kemal wrote:Pa Bošnjaci su odabrali i prvo ime, tako da ne vidim šta je to riješeno, što si ti rekao sa namjerom da predstavič život Bošnjaka u SFRJ kao nešto grozno, te se kao nešto riješilo za dvije godine po raspadu Jugoslavije.BHCluster wrote:I ako se promjeni mjenjati ce ga Bosnjaci ne drugi ta prica je vec odguslana. Ima li Bosnjaka u Makedoniji? Smijesn ti ovaj pokusaj skretanja sa teme ali sta ces kad ti ne ide.Ali Kemal wrote: Kakvo rješenje, jedino se desila promjena naziva, onako dekretom, tako da će se možda jednog dana opet tako promijeniti, jer po meni ne zadovoljava sve uslove da taj naziv funkcionira na cijeloj teritoriji bivse SFRJ.
Čuj rješilo se za dvije godine što nije moglo za 45![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#319 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Naravno nebitna je drzavnost i obrazovanje. Samo politicke teme da se glodju kao kosti.

- Ali Kemal
#320 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Pojam Bošnjak u Makedoniji je besmislen i oni koji se sada tako izjašnjavaju, što znači da ih ima, će vremenom da nestanu, izjašnjavaće se nekako drugačije, zavisi dosta i od IZ, ali i od razvoja Makedonije kao države. Ljudi odrasli u SFRJ znaju bosanski, ova djeca što sada odrastaju pričaju samo makedonski, njih za Bosnu ne veže ništa, prije je to bila ista država, naziv Musliman je bio ravnopravan u to m geografskom smislu i bio je prihvaćen.BHCluster wrote:Ne odgovori ti meni ima li Bosnjaka u Makedoniji?
Teško je tebi to shvatiti, treba se malo izdići iznad nacionalističkog načina razmišljanja i uključiti najosnovniju logiku.
Pa vidiš ko ga je rješio i pristao na to, Hamdija, nije neki Đuro ili Marko, Hamdija je tako odlučio.BHCluster wrote:Sta bi sa 5 baklji prvo 5 naroda pa kad su se pobunili Bosnjaci onda moze 6 ali baklje predstavljaju republike ne narode. Sta ono Hamdija Pozderac rech... "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." da slucajno to nisu dali neki iz SDA ili Sirije?I da to pitanje oko imena komunisti nisu htjeli rijesiti za 45 a mogli su.
Samo što je Hamdija razmišljao malo šire, ne samo o nazivu naroda, nego kako će taj narod da živi, kako da ga obrazuje, a ne da radi na zatucavanju, što je kod tebe odlično uradjeno
- BHCluster
#321 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Po toj tvojoj logici su onda Srbi u BiH trebali biti Pravoslavci sa veliko P a Hrvati Katolici sa veliko K. A ko je to branio Hamdiji branio bosanstvo a nudio muslimanstvo, mozda SDA, neko iz Sirije?Ali Kemal wrote:Pojam Bošnjak u Makedoniji je besmislen i oni koji se sada tako izjašnjavaju, što znači da ih ima, će vremenom da nestanu, izjašnjavaće se nekako drugačije, zavisi dosta i od IZ, ali i od razvoja Makedonije kao države. Ljudi odrasli u SFRJ znaju bosanski, ova djeca što sada odrastaju pričaju samo makedonski, njih za Bosnu ne veže ništa, prije je to bila ista država, naziv Musliman je bio ravnopravan u to m geografskom smislu i bio je prihvaćen.BHCluster wrote:Ne odgovori ti meni ima li Bosnjaka u Makedoniji?
Teško je tebi to shvatiti, treba se malo izdići iznad nacionalističkog načina razmišljanja i uključiti najosnovniju logiku.
Pa vidiš ko ga je rješio i pristao na to, Hamdija, nije neki Đuro ili Marko, Hamdija je tako odlučio.BHCluster wrote:Sta bi sa 5 baklji prvo 5 naroda pa kad su se pobunili Bosnjaci onda moze 6 ali baklje predstavljaju republike ne narode. Sta ono Hamdija Pozderac rech... "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." da slucajno to nisu dali neki iz SDA ili Sirije?I da to pitanje oko imena komunisti nisu htjeli rijesiti za 45 a mogli su.
Samo što je Hamdija razmišljao malo šire, ne samo o nazivu naroda, nego kako će taj narod da živi, kako da ga obrazuje, a ne da radi na zatucavanju, što je kod tebe odlično uradjeno
- Ali Kemal
#322 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
To je po tvojoj logiciBHCluster wrote:Po toj tvojoj logici su onda Srbi u BiH trebali biti Pravoslavci sa veliko P a Hrvati Katolici sa veliko K.
Odkud ja znam kad Hamdija nije nikada rekao konkretno ko mu to nije dao.BHCluster wrote:A ko je to branio Hamdiji branio bosanstvo a nudio muslimanstvo, mozda SDA, neko iz Sirije?
Osim toga Hamdija je spominjao bosanstvo, ne bošnjastvo, tako da ko god kaže da mu je neko branio da se izjasni kao Bošnjak u SFRJ, jednostavno laže, jer to nije niko spominjao dok se nije pojavio Adil Zuflikarpažić.
Ja sam bezbroj puta ponovio da nije bilo u redu da ima 5 priznatih naroda, da su Bošnjaci narod kao i svaki drugi narod i da su imali pravo da budu nezadovoljni.
Jedan od razloga za to je vjerovatno i činjenica da se popis u Kraljevini Jugoslaviji nije vršio na nacionalnoj osnovi, nego se samo popisivala vjeroispovjest, tako da to tada nije bio problem. Komunisti su htjeli da ponude nacionalno rješenje po uzoru na Sovjetski Savez i napravili su tu grešku, koja se ipak ispravila 1971 godine, ali mnogo važnija stvar je vraćanje državnosti Bosni i Hercegovini.
Malo se informiši, pročitaj nešto normalno, a ne ove nacionalističke ludake, razmisli, pokušaj da razumiješ to vrijeme, koliko je vlast ulagala u opismenjavanje i generalno na hvatanju koraka sa svijetom, i poredi to sa sadašnjom državom koja radi suprotno, na zaostajanju za modernim društvima...
- BHCluster
#323 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Znaci nisu dali Hamdiji koji je "razmišljao malo šire" bosanstvo zasto? Kazes komunisti ispravili gresku atu gresku su ispravili tako da su jedan narod sveli na vjersku skupinu, a znamo da su njihovi politicki predstvnici trazili bosanstvo.Ali Kemal wrote:To je po tvojoj logiciBHCluster wrote:Po toj tvojoj logici su onda Srbi u BiH trebali biti Pravoslavci sa veliko P a Hrvati Katolici sa veliko K.![]()
Odkud ja znam kad Hamdija nije nikada rekao konkretno ko mu to nije dao.BHCluster wrote:A ko je to branio Hamdiji branio bosanstvo a nudio muslimanstvo, mozda SDA, neko iz Sirije?
Osim toga Hamdija je spominjao bosanstvo, ne bošnjastvo, tako da ko god kaže da mu je neko branio da se izjasni kao Bošnjak u SFRJ, jednostavno laže, jer to nije niko spominjao dok se nije pojavio Adil Zuflikarpažić.
Ja sam bezbroj puta ponovio da nije bilo u redu da ima 5 priznatih naroda, da su Bošnjaci narod kao i svaki drugi narod i da su imali pravo da budu nezadovoljni.
Jedan od razloga za to je vjerovatno i činjenica da se popis u Kraljevini Jugoslaviji nije vršio na nacionalnoj osnovi, nego se samo popisivala vjeroispovjest, tako da to tada nije bio problem. Komunisti su htjeli da ponude nacionalno rješenje po uzoru na Sovjetski Savez i napravili su tu grešku, koja se ipak ispravila 1971 godine, ali mnogo važnija stvar je vraćanje državnosti Bosni i Hercegovini.
Malo se informiši, pročitaj nešto normalno, a ne ove nacionalističke ludake, razmisli, pokušaj da razumiješ to vrijeme, koliko je vlast ulagala u opismenjavanje i generalno na hvatanju koraka sa svijetom, i poredi to sa sadašnjom državom koja radi suprotno, na zaostajanju za modernim društvima...
- Ali Kemal
#324 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
BHCluster wrote:Znaci nisu dali Hamdiji koji je "razmišljao malo šire" bosanstvo zasto? Kazes komunisti ispravili gresku atu gresku su ispravili tako da su jedan narod sveli na vjersku skupinu,
To nije tačno, izmišljaš, Muslimani nisu bili vjerska skupina, nego narod. Kako su ti tako samo isprali mozak
Ovi sada su se odrekli Bosanstva.BHCluster wrote:a znamo da su njihovi politicki predstvnici trazili bosanstvo.
- BHCluster
#325 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković
Koliko pravoslavaca, katolika, jevreja u BiH spada pod narod Muslimani? Ma nisu se odrekli Bosanstva "ovi" sada nego su to uradili Srbi i Hrvati.Ali Kemal wrote:BHCluster wrote:Znaci nisu dali Hamdiji koji je "razmišljao malo šire" bosanstvo zasto? Kazes komunisti ispravili gresku atu gresku su ispravili tako da su jedan narod sveli na vjersku skupinu,
To nije tačno, izmišljaš, Muslimani nisu bili vjerska skupina, nego narod. Kako su ti tako samo isprali mozak
Ovi sada su se odrekli Bosanstva.BHCluster wrote:a znamo da su njihovi politicki predstvnici trazili bosanstvo.