Inace nesto slicno su pokusali napraviti i Hugu Chavezu, ali neuspjesno. Ostale su manje vise uspjesno skidali
On je bio posljednji veliki lider Evrope
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Koliki analfabeta za istoriju moras biti pa da se pitas kako je to Pinochet dosao na vlast, zasto je svrgnut Allende i da je 11.09. ali ne 2001 pocinjen teroristicki cin na jednu suverenu drzavu
Inace nesto slicno su pokusali napraviti i Hugu Chavezu, ali neuspjesno. Ostale su manje vise uspjesno skidali
- agnostic_front
#27 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Pa dobro, to svi znamo, vojnim pučem, ali dajte malo detaljnije. Ko je nagovorio Pinočea na to (zar nije on postavljen od Aljendea direktno kao osoba od povjerenja nakon prethodnog neuspješnog puča), da li su mu platili šta, obećali, ko je iz CIA-e bio dole da to nadgleda sve i tako te detalje?salik79 wrote:Vojnim pucem, tj drzavnim udarom, ako ti je draze.agnostic_front wrote:
Kako im je tačno instalirao Pinočea, na koji način?
- salik79
#28 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Razumijes li Njemacki?Ako da, potrudit cu se pronaci jedan dokumentarac koji sam daaavno gledao, u kojem je apsolutno sve objasnjeno...mislim, ako te stvarno do u detalje sve zanima (cak i ona Kissingerova recenica koju sam parafrazirao). A ako zelis dovesti u pitanje ulogu Amerike s pucem u Cileu, onda si najmanje zadnje desetljece zivio izvan svih dogadjaja. CIA je davno priznala svoju umijesanost u svrgavanju Allendea.agnostic_front wrote:Pa dobro, to svi znamo, vojnim pučem, ali dajte malo detaljnije. Ko je nagovorio Pinočea na to (zar nije on postavljen od Aljendea direktno kao osoba od povjerenja nakon prethodnog neuspješnog puča), da li su mu platili šta, obećali, ko je iz CIA-e bio dole da to nadgleda sve i tako te detalje?salik79 wrote:Vojnim pucem, tj drzavnim udarom, ako ti je draze.agnostic_front wrote:
Kako im je tačno instalirao Pinočea, na koji način?
- agnostic_front
#29 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Ne.
Ja znam da je CIA negirala bilo kakvo učešće u samom puču. Da su podržavali Pinočea nakon udara, to je jasno i to ne sporim, ali sami puč, to sam pitao.
Ja znam da je CIA negirala bilo kakvo učešće u samom puču. Da su podržavali Pinočea nakon udara, to je jasno i to ne sporim, ali sami puč, to sam pitao.
- salik79
- Tito_i_Partija
#31 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
To je za Ameriku "business as usual". Kao naprimjer:_BataZiv_0809 wrote:Koliki analfabeta za istoriju moras biti pa da se pitas kako je to Pinochet dosao na vlast, zasto je svrgnut Allende i da je 11.09. ali ne 2001 pocinjen teroristicki cin na jednu suverenu drzavu![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Mosaddegh
I onda se ameri pitaju zasto ih ostali mrze.Mohammad Mosaddegh or Mosaddeq (Persian: مُحَمَد مُصَدِق; IPA: [mohæmˈmæd(-e) mosædˈdeɣ] (16 June 1882 – 5 March 1967), was an Iranian politician. He was the democratically elected Prime Minister of Iran from 1951 until 1953, when his government was overthrown in a coup d'état orchestrated by the British MI6 and the American CIA.
- salik79
#32 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
@agnostic front
Posto ne znas Njemacki, potrudih se i nadjoh isjecak na engleskom (a ti trazi dalje, ako ti u ovih 10 minuta ne bude sve receno):
http://youtu.be/d4JeR-V-i5g
Posto ne znas Njemacki, potrudih se i nadjoh isjecak na engleskom (a ti trazi dalje, ako ti u ovih 10 minuta ne bude sve receno):
http://youtu.be/d4JeR-V-i5g
-
jastuk1
#33 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Ko i do sad.lasta2 wrote:ovo je poruka i istinskim Bosancima da glasaju za SDP jer je to jedina partija koja im garantuje opstanak na ovim prostorima.
Da su sredili stanje u Elektroprivredi (a zadnje barem 3 godine su imali sve uslove da naprave dobru profitabilnu firmu) možda bi i zaslužili da se pomisli da se glasa za njih. Vako.
- Šveđanin
#34 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Švedske socijaldemokrate (tj. socialdemokratiska arbetareparti) možemo posmatrati kroz prizmu partije koja je uradila veći dio posla da bi Švedska postala zemlja visokog standarda, zemlja gdje je spojeno ono najbolje od kapitalizma i socijalizma, zemlja se mijenja ali švedska je svoje zlatne godine doživjela uz ovu partiju. Zlatne godine su doduše danas iza nas.
Što se tiče partije kao političkog subjekta, od 1930 do 1990 su svaki put osvajali između 40-55% glasova, što u stvari znači da su jedna od najuspješnijih partija u Evropi, a vjerujem i u svijetu (demokratski naravno, svaki put birani).
SD je dostigao svoj maksimum. Džabe im kad ih Löfven neće.
Imate dobar film (ima i prevod), pa ko hoće može ga naći na internetu:
Što se tiče partije kao političkog subjekta, od 1930 do 1990 su svaki put osvajali između 40-55% glasova, što u stvari znači da su jedna od najuspješnijih partija u Evropi, a vjerujem i u svijetu (demokratski naravno, svaki put birani).
- Šveđanin
#35 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Pogledajte ovaj video sahrane Olofa Palmea.. na šta vas podsjeća?
Tada djevojka, Anna Lindh je kao predsjednica mladih švedskih socijal demokrata držala inspirativan govor. Kasnije će se probiti u politici. Ona će biti ubijena 2003 godine od strane Mijaila Mijailovića, koji je kasnije doživotno osuđen.
Neizbrisiv možda i najveći trag na drugi dio 20 vijeka u Švedskoj ostaviće ubistvo Olofa Palmea. U stvari priča o tome nikada nije ni prestala. Kasnije su se stavovi iskristalizovali, pa se sa ove vremenske distance može reći da je imao mnogo neprijatelja. A nije teško vidjeti na koga se posebno okomio tih godina..
Kakav god bio zauvijek će ostati gigant za mnoge koji su došli poslije njega.
Tada djevojka, Anna Lindh je kao predsjednica mladih švedskih socijal demokrata držala inspirativan govor. Kasnije će se probiti u politici. Ona će biti ubijena 2003 godine od strane Mijaila Mijailovića, koji je kasnije doživotno osuđen.
Neizbrisiv možda i najveći trag na drugi dio 20 vijeka u Švedskoj ostaviće ubistvo Olofa Palmea. U stvari priča o tome nikada nije ni prestala. Kasnije su se stavovi iskristalizovali, pa se sa ove vremenske distance može reći da je imao mnogo neprijatelja. A nije teško vidjeti na koga se posebno okomio tih godina..
-
belfy
#36 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
ma meni izgleda kao da je neko umro...Šveđanin wrote:Pogledajte ovaj video sahrane Olofa Palmea.. na šta vas podsjeća?
- Šveđanin
#37 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Mislio sam na čiju vas sahranu podsjeća.. ali dobro.
- Stoner
#38 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Ma previše romantike u tvojim postovima Šveđanine...
Rekao bi čovjek da ga voli čitava Švedska, a u to mi je teško povjerovati s obzirom da imaju i solidnu desnu struju.
Rekao bi čovjek da ga voli čitava Švedska, a u to mi je teško povjerovati s obzirom da imaju i solidnu desnu struju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#39 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Zavrsio kao i mnogi koji su se usudili prkositi "slobodoljubivom i demokratskom" Zapadu (pritom nuzno ne poistovjecujem ove ljude po ostalim karakteristikama): Olof Palme, Salvador Allende, Muammar al Ghadafi...nastavi niz
Svedjanin-daj mi link za taj film sa prevodom, mozes i na PP, rado cu ga pogledati. Unaprijed hvala
P.S. Sahrana baca na Titovu, znam da na to alaudiras
Svedjanin-daj mi link za taj film sa prevodom, mozes i na PP, rado cu ga pogledati. Unaprijed hvala
P.S. Sahrana baca na Titovu, znam da na to alaudiras
- Maverick78
#40 Re: Sv: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Ako ćemo realno zlatne godine su praktično prošlost i u mnogim drugim zemljama. Ali svakako da je Švedska jos uvijek odlično mjesto za život. Jako dobro se živi ko želi i hoće da radi, a koliko vidim mnoge kompanije i dalje bilježe odlične rezultate. Evo ga Ericsson u Boråsu, rade u tri smjene. Sad ugovorili posao sa USA, rade im neke telefonske centrale i uređaje za bežični prijenos fiksne telefonije. Rođak mi od žene radi tamo pa mi i on priča, ubiše se od posla.Šveđanin wrote:Švedske socijaldemokrate (tj. socialdemokratiska arbetareparti) možemo posmatrati kroz prizmu partije koja je uradila veći dio posla da bi Švedska postala zemlja visokog standarda, zemlja gdje je spojeno ono najbolje od kapitalizma i socijalizma, zemlja se mijenja ali švedska je svoje zlatne godine doživjela uz ovu partiju. Zlatne godine su doduše danas iza nas.![]()
Btw. Švedi su najzadovoljniji narod na svijetu sa svojom ekonomijom pokazuje istraživanje.
http://www.sydsvenskan.se/varlden/svens ... n-ekonomi/
Generalno je fascinantno za tako ipak mali narod da ima toliko velikih, pa slobodno se može reći, svjetski poznatih giganata, Volvo, SAAB, Scania, Ericsson, Koenigsegg, IKEA, H&M, TetraPack, Husqvarna, Kockums (podmornice i brodogradnja) i td.
Nego ovo za Åckesona, i ja mislim da si u pravu za SD i da je ovo otrpilike njihov maksimum. Oni su jedino i pokupili glasove na konto te politike o imigrantima. U Skåni su prošli najbolje, a u jednom manjem mjestu Örkelljunga imaju čak 24%. Inače su tamo i na prošlim izborima dobili dosta glasova, ali svejedno stranci nisu imali nikakvih problema. Mislim da se to previše i napumpava oko njih, ali svakako da jesu desno orijentisani. Svejedno, ne vjerujem da će oni moći više nešto uraditi od ovoga sto su napravili na ovim izborima. A Löfven ih naravno neće, i ne treba.
On topic, nisam bio u Švedskoj u vrijeme Olofa Palmea, ali znam da se mnogi švedi sjećaju tog doba po puno toga dobrog za Švedsku. Sa druge strane bio sam, tada moje prve godine boravka u Švedskoj, kada je ubijena Ana Lind i to je uistinu bila ogromna tragedija i veliki gubitak. Gledam neki dan Görana Perssona u nekoj priči sa Löfvenom pa me njegovo pojavljivanje podsjeti na ta vremena kad je ubijena Ana Lind...
-
Shkelze
#41 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Palme je bio iz dobrostojece porodice. I uvijek je morao placati taj grijeh.
- Šveđanin
#42 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Desna struja se počela uzdizati tek kasnije. I to ne zato što ih narod nešto puno voli, već kao neka alternativa citiram "zlim imigrantima što sisaju socijalu i kradu naše poslove". Prosječan čovjek može da osjeti gnjev dok sluša tu priču, ali opet moraš biti vrlo glup da glasaš za takve. Švedska je odavno zemlja sa milion nacija i to se neće promjeniti na staro. A bitan faktor u usponu Švedske su i ti imigranti. Treba prihvatiti to..Stoner wrote:Ma previše romantike u tvojim postovima Šveđanine...
Poslao sam ti.._BataZiv_0809 wrote:Svedjanin-daj mi link za taj film sa prevodom, mozes i na PP, rado cu ga pogledati. Unaprijed hvala![]()
Maverick78 wrote:Ako ćemo realno zlatne godine su praktično prošlost i u mnogim drugim zemljama. Ali svakako da je Švedska jos uvijek odlično mjesto za život. Jako dobro se živi ko želi i hoće da radi, a koliko vidim mnoge kompanije i dalje bilježe odlične rezultate. Evo ga Ericsson u Boråsu, rade u tri smjene. Sad ugovorili posao sa USA, rade im neke telefonske centrale i uređaje za bežični prijenos fiksne telefonije. Rođak mi od žene radi tamo pa mi i on priča, ubiše se od posla.
Btw. Švedi su najzadovoljniji narod na svijetu sa svojom ekonomijom pokazuje istraživanje.
http://www.sydsvenskan.se/varlden/svens ... n-ekonomi/
Generalno je fascinantno za tako ipak mali narod da ima toliko velikih, pa slobodno se može reći, svjetski poznatih giganata, Volvo, SAAB, Scania, Ericsson, Koenigsegg, IKEA, H&M, TetraPack, Husqvarna, Kockums (podmornice i brodogradnja) i td.
Nego ovo za Åckesona, i ja mislim da si u pravu za SD i da je ovo otrpilike njihov maksimum. Oni su jedino i pokupili glasove na konto te politike o imigrantima. U Skåni su prošli najbolje, a u jednom manjem mjestu Örkelljunga imaju čak 24%. Inače su tamo i na prošlim izborima dobili dosta glasova, ali svejedno stranci nisu imali nikakvih problema. Mislim da se to previše i napumpava oko njih, ali svakako da jesu desno orijentisani. Svejedno, ne vjerujem da će oni moći više nešto uraditi od ovoga sto su napravili na ovim izborima. A Löfven ih naravno neće, i ne treba.
On topic, nisam bio u Švedskoj u vrijeme Olofa Palmea, ali znam da se mnogi švedi sjećaju tog doba po puno toga dobrog za Švedsku. Sa druge strane bio sam, tada moje prve godine boravka u Švedskoj, kada je ubijena Ana Lind i to je uistinu bila ogromna tragedija i veliki gubitak. Gledam neki dan Görana Perssona u nekoj priči sa Löfvenom pa me njegovo pojavljivanje podsjeti na ta vremena kad je ubijena Ana Lind...
Ima entuzijazma, dobar si, vidi se da si frišak.
-
romeomoraprezivjeti
#43 Re: On je bio posljednji veliki lider Evrope
Kad se balkanci pocnu baviti Svedskom politikom i ekonomijom,e to je onda vic godine.