Omiljeni slikar

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Gazz

Post by Gazz »

Moj omiljeni slikar je :roll: BigusDickus :D ne znam da li ste culi za njega ali sto covjek cuda pravi :shock: hm... :-) :D :-) postirala bih jedno njegovo djelo, ali moram vas razocarati.... :( nazalost nemam autorsko pravo, nisam ovlasteni ditributer i zato cete ostati uskraceni :P :D

p.s. a hocete li popuniti i moj spomenar :roll: 8-)
V

Post by V »

Mersad Berber, sve od njega i u posljednje vrijeme sam odusevljena covjekom koji crta sa kistom u ustima, Thomas Khalau, link je ovdje pa malo pronjuskajte po slikama mu. http://www.mundmaler.de/galaqua.htm
CiCiban

Post by CiCiban »

nadam se ne zbog nacina na koji pridrzava kist? :sad: jer se bojim i da zamislim kakva te jos cudna odusevljenja cekaju iza Tog Brda :-)
ako je zbog djela Samog.. onda je momak mogao da drzi kist i rukom :?
stavrogin

Post by stavrogin »

Image
V

Post by V »

CiCiban wrote:nadam se ne zbog nacina na koji pridrzava kist? :sad: jer se bojim i da zamislim kakva te jos cudna odusevljenja cekaju iza Tog Brda :-)
ako je zbog djela Samog.. onda je momak mogao da drzi kist i rukom :?
Nema to veze s atim cime on crta, vec ono sto govore njegove slike. Da je mogao crtati rukom bi, da nije paraplegicar, tj. ima oduzetost sva cetiri extremiteta :(
CiCiban

Post by CiCiban »

:sad: idiot sam.. trebala si odmah reci razlog :sad:
od kad sam citala o mjestima na kojima ljudi rade tetovaze..i slicne detaljcice.. prvo pucam pa tek onda pitam ko je :(
V

Post by V »

CiCiban wrote::sad: idiot sam.. trebala si odmah reci razlog :sad:
od kad sam citala o mjestima na kojima ljudi rade tetovaze..i slicne detaljcice.. prvo pucam pa tek onda pitam ko je :(
Ne beri brigu. Samo se pitam kakve veze imaju tetovaze sa mojim postom?
CiCiban

Post by CiCiban »

nikakve direktne.. jer tetovaza se odnosila na moj glupavi post
bizarno je pocelo odusevljavati toliki broj ljudi.. pa sam greskom pretpostavila da si ti od te vrste.. ..eh, sad takve tetovaze su krive za sve predrasude koje imam
johnatan

Post by johnatan »

Ah taj romanticar i carobnjak boja J.M.W.Turner!

Image
dinash

Post by dinash »

Lace wrote:ne razumijem se u slikarstvo i nemam omiljenog slikara. :-? ..ne mogu se sicati nekim imenima ali ovo trenutno krasi zid iznad kompa...zajedno sa nekim posterima :)

Image
Lace, ako te zanima - to sto ti visi iznad kompa nije slika (mislim, nije bila ni u originalu ...). to je 4verobojna litografija (ukratko, poster) autora Théophile Alexandre Steinlena "Tournee Du Chat Noir" ... cesto (pogrdno) nazivanog "the cat painter". inace spada u klasike francuskog art nouveau plakata skupa sa radovima Lautreca, Moche i drugih umjetnika (koji su radili u tada novoj tehnici litografije, a i u tada novom mediju plakata).

eto ... jel dosta za mustuluk. :)
CiCiban

Post by CiCiban »

'' Art is a lie..that helps us realise the Truth ..''
pablo p.
CiCiban

Post by CiCiban »

:-)
''Ja sam vec odavno bio odlucio. Cekajuci, prozdirao sam knjige iz oceve biblioteke. Za dve godine sve sam ih procitao. Volterov "Filozofski recnik" na mene je ostavio najjaci utisak, dok mi se "Tako je govorio Zaratustra" ucinilo daleko slabijim od onoga sto bih i sam umeo da ucinim.

Najradije sam citao Kanta, koga uposte nisam razumevao, i zbog toga sam bio ponosan i zadovoljan. Obozavao sam da se izgubim u lavirintu njegovih razmisljanja koja su u meni odjekivala kao nebeska muzika. Covek koji, kao Kant, pise tako vazne i tako nekorisne knjige mogao je samo da bude angeo…
Tvrdoglavost sa kojom sam citao ono sto nisam razumevao bila je posledica snazne duhovne gladi. I, kao sto nedostatak kalcijuma nagoni neku decu da grebu i jedu krec i gips sa zidova, tako je i moj duh osecao potrebu za tim kategorickim imperativom koga sam prezvakavao godinama ne uspevajuci da ga progutam. ..
Ipak, jednoga dana sam uspeo. Jedna vrata su se otvorila i ja sam razumeo. ..Sa Kanta sam presao na Spinozu, koji me je odusevio, Dekart mi je kasnije posluzio da supostavim metodoloske i logicke osnove mojih buducih ispitivanja. Poceo sam da citam filozofe skoro iz vica, a zavrsilo se placem. Ono sto roman ili neki pozorisni komad nisu bili u stanju da ucine, dogodilo se onoga dana kada sam, ne secam se vise kod koga, procitao jednu blistavu definiciju principa identicnosti.

I danas, iako me cista filozofija uopste vise ne interesuje, primer covekove spekulativne inteligencije, kakav god on bio, nateruje mi suze na oci.''
salvador d.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Za ljubitelje Jacek Yerke, 102 rada mozete skinuti ovdje (17MB, zip, radovi su u jpeg formatu)
plain

Post by plain »

Free Anonymous proxy list download: http://www.socksproxylist.com
rajvosa

Post by rajvosa »

JA
sunday_morning

Post by sunday_morning »

zmijaIzmaj wrote:"Svakog jutra kad se probudim, moja najveća radost je što sam Salvador Dali"
Dali je veliko ime - neko rece da ga voli ne samo zbog nj umjetnickih djela...nego i zbog nj nacina zivota, poimanja umjetnosti...eto, slazem se.
ja sam jedno vrijeme cak kupovala parfeme sa nj potpisom..i drzala prelijepe bocice na radnom stolu...(npr.usne i brada jos cuvam)
sretna sam sto sam bila u nj muzeju....i sto sam mogla uzivati gledajuci neka od njegovih najvecih ostvarenja.

od domacih...izdvajam Berbera prije Zeca..u posljednje vrijeme strasno volim minijature i letim na svaku izlozbu kad mogu.

eh sad nevezano za Dalija..sto se tice muzeja i galerija ...posebno me se dojmila Ufici u Firenzi..nesto predivno...pa i muzej savremene umjetnosti (u Luvru jos nisam bila... :roll: )
Shoba

Post by Shoba »

Image

thomas struth....kada smo vec kod klasike......
Miki1

Post by Miki1 »

Imam jedno pitanje.
Zar u BiH stvarno sada nema ni jednog kako treba umjetnika da bi mogao ucestvovati na biennali u Veneciji?? Sarajevo je bio prije kulturelni grad u bivsoj Jugoslaviji i sada stvarno nemogu da vjerujem da tamo nema ove godine ni jednog naseg umjetnika a da iz Hrvatske naprimjer imaju jedno 3 ili 4. Cak ima jedan iz Albanije!

Evo mog jednog najomiljenijeg umjetnika ove sedmice!
Gregor Schneider sa Mrtvom Kucom!
Covjek je totalno lud a pokraj toga u svojim radovima je stvarno genialan. Pretvorio je svoju kucu u neki labirint gdje moras zidova da pomices ako hoces da udzes u drugu sobu, da se provlacis kroz male ulaze. Kao neka kuca horora

Image
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

fascinira me ovaj covjek... 30 godina ne prestaje sa radom i štanca "masterpise" konstantno...

Image

Head of a Child III 2000
300 cm x 218 cm
mixed media on canvas

Image

Image

Untitled 1996
210 cm x 315 cm
oil and acrylic on canvas

Image

Vienna 1994
oil and acrylic on canvas

Image

i za kraj:

Image

Self-Portrait 1987
70 cm x 52 cm
polaroid

Gottfried Helnwein

respekt!
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

Miki1 wrote:Imam jedno pitanje.
Zar u BiH stvarno sada nema ni jednog kako treba umjetnika da bi mogao ucestvovati na biennali u Veneciji?? Sarajevo je bio prije kulturelni grad u bivsoj Jugoslaviji i sada stvarno nemogu da vjerujem da tamo nema ove godine ni jednog naseg umjetnika a da iz Hrvatske naprimjer imaju jedno 3 ili 4. Cak ima jedan iz Albanije!
(ne)pojavljivanje na, kako ti kazes, "biennali" malo govori o bh umjetnicima, a malo vise ima veze sa sposobnoscu drzavnog aparata (ah da, zaboravih, bosna i hercegovina nema ministarstva kulture) da izlobira za jednu takvu prezentaciju drzave i da taj "cirkus" isfinansira...

taj pijacni rezon: 3, 4 'rvata, 6 siptara i 8 crnogoraca bas i nije adekvatan u procjenjivanju art scene... al' hajde... :)

zbog gore spomenutih razloga bih nije imala ni svoj paviljon na godisnjoj Expo izlozbi koja se 2005. u japanu desavala.. dok su komsije hrvati doslovce rasturili sa svojim multimedijalnim paviljonom koji je vjerovatno kostao malo bogatstvo...

al' ima i svjetla strana price... ima i bih svojih superstarova u art svijetu, a i vrijedni forumas shoba je jedan od njih (bar po mom misljenju).

evo shobe i sejle kameric na jednom drugacijem expo-u...
http://spikyart.org/anotherexpo/openingny.htm
Miki1

Post by Miki1 »

evo nesto od fotografije sto se meni svidza i interesujeme vase misljenje o ovoj slici! kakvi su vasi utisci?

Image
repeater

Post by repeater »

wrong guy at a wrong place .. sorry ..

Miki1 wrote:evo nesto od fotografije sto se meni svidza i interesujeme vase misljenje o ovoj slici! kakvi su vasi utisci?

Image
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Nekompetentan :( da sudim
ali mi se ovo svidja :)
Image

i ovo

Image

a ostale ne mogu da nadjem na netu.... lijenost valjda :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Raffaelio Sanzio, ne sad da je omiljeni,ali mi se sviđa njegov prikaz žene..
Za mene je posebnost Raffaella u tome da je žene gledao kroz prizmu djevica, svetica i tako ih i prikazivao.

Njegovo najčuvenije umjetničko djelo je "Djevica i dijete".

Image
Post Reply