Omiljena knjiga
Moderator: Chloe
-
justdoit
Amin Malouf - je jedan od onih pisaca koji, kada procitas jedno djelo, pozelis procitati sve sto je covjek napisao. Prvo naidjoh na Samarkand...
Neko pomenu Efraima Kisona. ''Navukoh'' se na njega u srednjoj skoli (''Kita boli more'' je za prsa ispred ostalih), ali nakon nekog vremena, dodje do zasicenja njegovom socijalnom satirom. Bez obzira na to, preporucujem ''trenutno navucenima'' njegovu biografiju ''Šalu na stranu''. Radjena u formi intervjua, ali daaavno citah, pa se ne sjecam ko je radio. Uglavnom, fascinantno je sta je sve covjek prosao...
Neko pomenu Efraima Kisona. ''Navukoh'' se na njega u srednjoj skoli (''Kita boli more'' je za prsa ispred ostalih), ali nakon nekog vremena, dodje do zasicenja njegovom socijalnom satirom. Bez obzira na to, preporucujem ''trenutno navucenima'' njegovu biografiju ''Šalu na stranu''. Radjena u formi intervjua, ali daaavno citah, pa se ne sjecam ko je radio. Uglavnom, fascinantno je sta je sve covjek prosao...
-
elSaik
Krstaški ratovi u očima Arapa je jako dobra knjiga... nego, da li neko zna gdje bih mogao u Sarajevu pronaći knjige izdavačke kuće Laguna, imam spisak dobrih knjiga iz njihovog izdavaštva pa da kupim...justdoit wrote:Amin Malouf - je jedan od onih pisaca koji, kada procitas jedno djelo, pozelis procitati sve sto je covjek napisao. Prvo naidjoh na Samarkand...
-
justdoit
Ima ponesto u Sejtariji, a podosta toga mozes naci u knjizari u Tom-u (trzni centar u RS-u, Istocno Sarajevo)Krstaški ratovi u očima Arapa je jako dobra knjiga... nego, da li neko zna gdje bih mogao u Sarajevu pronaći knjige izdavačke kuće Laguna, imam spisak dobrih knjiga iz njihovog izdavaštva pa da kupim...
Mada se ja Laguninim izdanjima snabdijevama na sajmu, ali do Zimskog salona knjige ima jos podosta...
-
rikardoreis
od njega sam procitao samo Krizare u ocima Arapa i fakat mi nije nesto...knjigu sam uzeo zbog seminarskog rada i s te strane je ok, iznio je neke vjerodostojne cinjenice koje su mi trebale...elSaik wrote:Krstaški ratovi u očima Arapa je jako dobra knjiga... nego, da li neko zna gdje bih mogao u Sarajevu pronaći knjige izdavačke kuće Laguna, imam spisak dobrih knjiga iz njihovog izdavaštva pa da kupim...justdoit wrote:Amin Malouf - je jedan od onih pisaca koji, kada procitas jedno djelo, pozelis procitati sve sto je covjek napisao. Prvo naidjoh na Samarkand...
ali u nekom knjizevnom smislu, umjetnickom, knjiga je, najblaze receno, prosjecna...
nije mi uspio ni docarati onaj čar bliskog istoka (dobro, to je mozda do mene, ocekivao sam nesto vise)...
-
elSaik
taman, blizu mi je Tomjustdoit wrote:a podosta toga mozes naci u knjizari u Tom-u (trzni centar u RS-u, Istocno Sarajevo)Krstaški ratovi u očima Arapa je jako dobra knjiga... nego, da li neko zna gdje bih mogao u Sarajevu pronaći knjige izdavačke kuće Laguna, imam spisak dobrih knjiga iz njihovog izdavaštva pa da kupim...
Mada se ja Laguninim izdanjima snabdijevama na sajmu, ali do Zimskog salona knjige ima jos podosta...
a što se sajma tiče, ima još dosta do njega..
-
rikardoreis
e, kad spomenu tu knjigu da ti preporucim Sabatov roman "o junacima i grobovima"... Tunel, iako odlican, nije mu ni u petibiafra wrote: `Tunel` - Ernesto Sabato
- biafra
vec sam procitao sve do cega sam mogao doc od Sabata, ukljucujuci `O Junacima I Grobovima`rikardoreis wrote:e, kad spomenu tu knjigu da ti preporucim Sabatov roman "o junacima i grobovima"... Tunel, iako odlican, nije mu ni u petibiafra wrote: `Tunel` - Ernesto Sabatoi poslužio mu je kao uvod u ovaj drugi roman...
`Tunel` je ipak najjaci
-
patrius
Eh..."Slijepci",ka'e,"tumaraju u gomili",al' poslije "junaka i grobova",ne bi se bas reklo,ha,@rikardorikardoreis wrote:e, kad spomenu tu knjigu da ti preporucim Sabatov roman "o junacima i grobovima"... Tunel, iako odlican, nije mu ni u petibiafra wrote: `Tunel` - Ernesto Sabatoi poslužio mu je kao uvod u ovaj drugi roman...
-
rikardoreis
patrius wrote:Eh..."Slijepci",ka'e,"tumaraju u gomili",al' poslije "junaka i grobova",ne bi se bas reklo,ha,@rikardorikardoreis wrote:e, kad spomenu tu knjigu da ti preporucim Sabatov roman "o junacima i grobovima"... Tunel, iako odlican, nije mu ni u petibiafra wrote: `Tunel` - Ernesto Sabatoi poslužio mu je kao uvod u ovaj drugi roman...
"...a kada počnemo da stičemo izvjesnu umješnost življenja, već dođe vrijeme da mrijemo"
-
Pataren Ponthus
Bosanski protestant-Kadric S.
Obavezno uvesti za lektiru,prica potomka Gorcina Humskog.Od bogumislke Bosne pa do danas.Zakon!
Obavezno uvesti za lektiru,prica potomka Gorcina Humskog.Od bogumislke Bosne pa do danas.Zakon!
- Bosanac_21
Zmaj od Bosne: Husein Kapetan Gradascevic - Sadik Sehic Huseinov
Crveno i crno - Stendal
Zlocin i Kazna - Dostojevski
Evgenia Grande - Balzac
Dervis i smrt - Selimovic
dobre su bile i ostale knjige za lektiru u srednjoj poput: Madam Bovari, Oliver Tvist, .......
Crveno i crno - Stendal
Zlocin i Kazna - Dostojevski
Evgenia Grande - Balzac
Dervis i smrt - Selimovic
dobre su bile i ostale knjige za lektiru u srednjoj poput: Madam Bovari, Oliver Tvist, .......
-
rashomon
Po engleskoj trans-nešto-čini mi se-literaciji, Ryunosuke ..zolloo85 wrote: Rashomon - Rinosuke Akutagava (tako nekako se piše)
Uskoro u Hrvatskoj prijevodi drugih manje poznatih priča. Tako sam načuo.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
Herman Hese - Demijan
Herman hese - Stepski vuk
Antoine de Saint - Mali princ
Dzordz Orvel - 1984
F.M.Dostojevski - Mali zloduh
Žil Vern - 20.000 milja pod morem
Tolstoj - Ana Karenjina
Dnevnik Ane Frank
Meša Selimović - Derviš i smrt
Meša Selimović - Tvrdjava
Mark Tven - Tom Sojer
Klark Artur - Odiseja u svemiru 2001
Tolkien - Hobit
Tolkien - Silmarillion
ovo je moj uži izbor ali ima ih još......al Dostojevski i Tolstoj su vanzemaljci isto kao i onaj Žil Vern
Herman hese - Stepski vuk
Antoine de Saint - Mali princ
Dzordz Orvel - 1984
F.M.Dostojevski - Mali zloduh
Žil Vern - 20.000 milja pod morem
Tolstoj - Ana Karenjina
Dnevnik Ane Frank
Meša Selimović - Derviš i smrt
Meša Selimović - Tvrdjava
Mark Tven - Tom Sojer
Klark Artur - Odiseja u svemiru 2001
Tolkien - Hobit
Tolkien - Silmarillion
ovo je moj uži izbor ali ima ih još......al Dostojevski i Tolstoj su vanzemaljci isto kao i onaj Žil Vern