Olx.ba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
ilkbahar
Posts: 1108
Joined: 19/01/2014 21:36

#1 Olx.ba

Post by ilkbahar »

Ne mogunda udjem na olx, trazi mi pristup licnim podacima. Zna li iko stabse desava?
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#2 Re: Olx.ba

Post by mali jomu »

Čuvajte se prevara putem internet platformi za kupoprodaju


Image


Građanima koji prodaju robu putem platforme "OLX", javljaju se osobe sklone prevarama putem aplikacija "Viber", WhatsApp" ili drugih aplikacija za komunikaciju, predstavljajući se kao potencijalni kupci.


Nakon kraće konverzacije,"kupci" pišu da su zainteresovani za kupovinu artikla, žrtvi prevare šalju link-poveznicu s uputom da treba otvoriti link kako bi dogovorili uplatu za artikl.

Nakon što žrtva prevare otvori link, učita se stranica po izgledu slična stranici "OLX" ili "BH Pošta". Žrtve dovedene u zabludu, misleći da se radi o pravoj stranici, po uputama kupca, unose sve podatke kao što su: ime i prezime, broj bankovne kartice i CVC broj, kao i druge podatke potrebne da "kupac" realizuje prevaru. Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupovini, pa čak i da potvrdi kupovinu putem koda koji se pošalje na mobilni telefon.

Prevaru je moguće prepoznati po tome što se "kupci" javljaju izvan platforme OLX, uglavnom putem aplikacije Viber ili WhatsApp, tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni; šalju linkove koji ne sadrže domenu OLX.ba a koji vode na sasvim drugu stranicu i nikada se ne javljaju na pozive uglavnom pod izgovorom da su zauzeti poslom niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

Građani se mogu zaštititi od prevare na način da ne komuniciraju izvan platforme OLX niti s korisnicima koji nisu verifikovali profil, ne otvaraju sumnjive linkove, ne daju nikad lične podatke kao što su e-mail ili broj bankovne kartice.


https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... aju/474309
User avatar
mirota
Posts: 2242
Joined: 11/01/2018 11:42

#3 Re: Olx.ba

Post by mirota »

2x su me kontaktirala 2 " kupca" . samo kazem saljem iskjljucivo euroekspresom odmah odustaju :-D :-D :-D
Post Reply