OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Olimp 987
Posts: 103
Joined: 05/03/2011 17:04

#1 OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Post by Olimp 987 »

Našao sam je kao malog šepavog ptića na obali rijeke Save. Bila je šcucurena i drhtava, a vidjevši da joj prilazim sa vode kanuom, bezuspješno je pokušavala uspeti se uz strmu obalu, da bi se domogla gustiša na obali.

Pristao sam kod nje i uzeo u ruke. Malo je podrhtavala, a onda se smirila. Nešta sam joj pricao smirenim glasom, polako i to je umirilo. Obala je bila strma i ni ja se ne bih uspentrao na nju iz korita rijeke. Uokolo je bilo puno drveca, pretežno topola i vrba, a na nekima granama bilo je i gnijezda od vrana.


Image


Uto su me i vrane primjetile i pocele nadlijetati iznad mene. Najprije visoko, a onda sve niže i niže. Graktajuci izazvale su pravu graju.


Image


Procijenio sam da ptica ne mogu samo tako ostaviti na obali, ne mogu ga ni u gnijezdo staviti jer ni sam ne mogu na obalu, vec da je jedina solucija da ga ponesem kuci i othranim... I tako dobismo jednog pernatog clana porodice.
Hranio sam ga pincetom kojom sam mu prinosio komadice svježeg mesa piletine, junetine, jetrica... , a vodu sam mu davao iz šprice injekcije direktno u kljun. Spavao je na volanu kucnog bicikla.


Image


Ime mu nismo htjeli dati jer smo imali namjeru vratiti ga u prirodu. Za nas je bio Ptic.

Nakon par dana se sasvim privikao na sve nas, a uz graju i mahanje krila posebno je mene pozdravljao kada sam dolazio kuci sa posla. Tada bi se poigrali, podragao sam ga, a on je krištao i mahao krilima. Imao je jednu nogu slabije razvijenu i na nju je hramao.


Image


Kako se razvijao tako smo trenirali njegovo letenje, a nakon skoro mjesec dana stasao je za povratak kuci.
Uzeo sam ga u kanu, doveslao do mjesta gdje sam ga pronašao i visoko bacio u zrak. Poletio je i odletio na stablo vrbe. Ujedno su se i ostale vrane sakupile oko njega.


Image


Vidjevši da je "primljen medu svoje" odplovio sam dalje "teškog" srca, sa grcem u stomaku.Teškom mukom sam se savladvaoda se na okrenem i vratim po njega.


Image


Više ga nikada nisam vidio. Valjda se snašao medu svojima. Meni je u ovim fotografijama ostala uspomena na jednoga neobicnog ptica sa kojim sam se zbližio. Od onda u svakoj vrani ocima tražim znakove po kojima bih prepoznao svoga Ptica...



Image

:run:
Last edited by Olimp 987 on 19/06/2011 17:49, edited 1 time in total.
harisaga
Posts: 333
Joined: 17/03/2011 00:02

#2 Re: OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Post by harisaga »

extra!prelijepa prica i lijep zavrsetak :)Samo naprijed,radujem se novim pricama :)
Cober
Posts: 916
Joined: 14/05/2005 03:26

#3 Re: OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Post by Cober »

Poštovati druge, znači poštovati život, i znači poštovati sebe. Svaka čast i duboki respekt Olimpe. U današnje vrijeme bezumlja, sebičnosti, bijednih pojedinaca i njihove sirove postavke "daj meni" sve po principu "kakva je korist od toga" duboko mađu nama u svakodnevnici još uvijek postoje razni Olimpi. :thumbup:
Last edited by Cober on 20/06/2011 00:28, edited 1 time in total.
User avatar
minjonja
Posts: 3597
Joined: 27/11/2009 09:17
Location: Došljakistan

#4 Re: OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Post by minjonja »

sta god da kazem, suvisno je.

hvala sto si ovo podijelio s nama :thumbup:
zengi
Posts: 976
Joined: 05/12/2010 12:34

#5 Re: OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Post by zengi »

Bravo Olimpe, izvrsna prica!

Cober i minjona znaju ovu moju tuznu ali evo da i tebi kazem.

Ja sam isto tako nasao vranu koja je bila gotovo mrtva i vec su se na nju bile muhe nakupile.
Hranio je ja tako i davao joj vodu i oporavila se ali joj perje nikako nije normalno raslo pa nikad nije mogla ni letjeti.
Osim toga, prilikom pada iz gnijezda na beton iscasila je nogu u kuku pa je jadna jos i sepala.
Zato sam je i nazvao Bago, bagavac od milja.
Bila je kod mene jedno 8-9 mjeseci i onda od jednom nestala.
Nikad nisam saznao sta joj je bilo i kako je jadna zvrsila ali sumnjam na jednog malog kriminalca kojeg su odveli oni za socijalnu zastitu i smjestili u dom. Jos cemo mi cuti za njega ja to garantujem.

A bili smo raja ja i moj Bago.
http://youtu.be/NbbYe2RTVhE
User avatar
fatamorgana
Posts: 26857
Joined: 16/02/2010 22:35
Location: došao je tiho i ušao u .... banoviće

#6 Re: OLIMPOVE PRIČE - Vrana

Post by fatamorgana »

Cober wrote:Poštovati druge, znači poštovati život, i znači poštovati sebe. Svaka čast i duboki respekt Olimpe. U današnje vrijeme bezumlja, sebičnosti, bijednih pojedinaca i njihove sirove postavke "daj meni" sve po principu "kakva je korist od toga" duboko mađu nama u svakodnevnici još uvijek postoje razni Olimpi. :thumbup:
:thumbup:
Post Reply