OLIMPOVE PRIČE - Početak i kraj rijeke Bosne

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
User avatar
Olimp 987
Posts: 103
Joined: 05/03/2011 17:04

#1 OLIMPOVE PRIČE - Početak i kraj rijeke Bosne

Post by Olimp 987 » 12/06/2011 21:05

Rijetko možemo ploveci doseci izvor rijeke. Da bi do njega došli moramo dugo hodati, savladivati strmine, izlagati se fizickim naporima, ali i ponekad, doživjeti ga i kao izletište dosegavši ga u laganoj, ugodnoj šetnji.


Image


Svaki izvor je lijep na svoj nacin. Što se manje uplitao covjek u njegov izgled, to je ljepši. Neki izvori su pod zaštitom države i ništa se na njemu i oko njega ne smije mijenjati, a neki na žalost bivaju "ugnjetavani" ljudskom glupošcu i nemarom.


ImageImage


Posjetio sam jedan izvor koji bi trebalo cuvati "kao zjenicu oka svoga", ali na žalost ne cuva se baš tako. To je izvor ili kako mu je ime, Vrelo Bosne, odnosno pocetak rijeke Bosne.


ImageImageSmjestio se na kraju sarajevske kotline, kod mjesta Ilidža, u samom podnožju planine Igman na 500 metara nadmorske visine.


Image


Image


U biti to je puno manjih izvora koji pri izviranju sacinjavaju nekoliko jezeraca medusobno spojenih i bogatih vodom.


Image


User avatar
Olimp 987
Posts: 103
Joined: 05/03/2011 17:04

#2 Re: OLIMPOVE PRIČE - Početak i kraj rijeke Bosne

Post by Olimp 987 » 12/06/2011 21:06

Izmedu jezeraca postoje lijepo uredene staze za šetnju, te nekoliko ugostiteljskih lokala sa terasama. Karakteristika tih lokala je da nemaju svoj sanitarni cvor, vec postoji nekoliko kabina koje bi trebali biti kemijski WC-i, ali kada se napune, jednostavno se sadržaj izlije u vodu izvora, upotrebu placate, a po upotrebi vlasnik kabine jednostavno kantom zahvati vodu iz izvora i ispere ga.


Image


Image


O nekakvoj brizi za okoliš nema ni pomena. Da bi napravili "atrakciju" ubace u vodu nekoliko sanduka piva i sokova i to nude posjetiocima u stilu "prirodno ohladeno" što izaziva zgražanje posjetioca ekološkog pogleda na svijet. Sve u svemu veoma lijep prirodni lokalitet kojeg covjek svojim nemarom i bahatošcu nagrduje i devastira.


ImageCijeli taj lokalitet je ograden povisokom ogradom tako da u njega možete uci samo na ulaz gdje placate ulazninu i parking. S vanjske strane postoji asvaltirana ravna cesta zmedu drvoreda kojom krstare kocije,a koje možete iznajmiti i provozati se do Ilidže i nazad. Vožnju placate samo u jednom smjeru, odnosno nema povratne karte.


ImageIza sklopa tih jezeraca formira se tok rijeke koja veselo žuboreci otice u kotlinu na svoj put dug 273 km prolazeci kroz više gradova centralne Bosne. Nakon toga puta kod Bosanskog Šamca ulijeva se u rijeku Savu.


Image


Život me odveo na izvor (Vrelo) rijeke Bosne, putevi kojima sam prolazio bili su uz rijeku tako da sam je dobrim djelom vidio, upoznavao je i divio joj se. Kada bih našao nekoga tko poznaje cijeli ili barem gornji njen tok, želio bih je s njim proci kanuom jer je predivna. Postoji i opasnih mjesta pa bi zbog njih trebala biti osoba koja poznaje njen rijecni tok.


Image


Image


Prilika je bila da sam plovio kod njenoga ušca, sjecajuci se tada slike mjesta njenog nastanka, slika rijecnog toka i njene živahnosti u njemu i nekako mi nije u oko legla slika njene mirnoce kojom prepušta svoj tok rijeci Savi. Pokušao sam vam pokazati samo pocetak i kraj ove predivne rijeke.... Sredinu otkrijte sami...


Image

:run:

Post Reply