Olimpijske igre Pariz 2024

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Tomahawk11, Charuga

Post Reply
Zastozato

#1051 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by Zastozato »

WarrenGrozni wrote: 08/08/2024 00:11
Zastozato wrote: 07/08/2024 21:58
statixx wrote: 07/08/2024 21:28 Dobra trka na 400m. Uzese Ameri slicno ko na 1500m, u samoj zavrsnici probi se lik.
Još jedna medalja za Amerikance. Ovaj put srebro na 3000 metara steeplechase.
Ove 3 medalje Amerikanaca mi govore da su se baš dobro pripremili za olimpijadu, ili je nešto drugo posrijedi, nadam se da nije.
I ja sam to pomislio- a nadam se da nije :D
Čovjek popravio svoj lični rekord za 11 sekundi, finiširao kao Haile Gebreselassie
Sprint koji je Hall istrčao u zadnjih 50 metara ja nikad ranije nisam vidio na trci 400 metara.
Još nevjerovatnije je da čovjek popravi svoj osobni rekord za 11 sekundi.
kakavdanakneiskustvu

#1052 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by kakavdanakneiskustvu »

statixx wrote: 07/08/2024 21:28 Dobra trka na 400m. Uzese Ameri slicno ko na 1500m, u samoj zavrsnici probi se lik.
Ove 3 medalje Amerikanaca mi govore da su se baš dobro pripremili za olimpijadu, ili je nešto drugo posrijedi, nadam se da nije.
Čovjek popravio svoj lični rekord za 11 sekundi, finiširao kao Haile Gebreselassie
Rooks??
konami666

#1053 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by konami666 »

Amerika ima tone sportista jer svi gsnjaju sport na koledzu, stipendije, sta vec. Australci ih prate u zadnje vrijeme a kina ima posebne skole za to. Po europi imaju klubovi i tradicija bavljenja sportom. Jedino u bosni se puse nargile kao sportska disciplina.
WarrenGrozni

#1054 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by WarrenGrozni »

kakavdanakneiskustvu wrote: 08/08/2024 09:25

Rooks??
Da
sukis

#1055 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by sukis »

konami666 wrote: 08/08/2024 10:32 Amerika ima tone sportista jer svi gsnjaju sport na koledzu, stipendije, sta vec. Australci ih prate u zadnje vrijeme a kina ima posebne skole za to. Po europi imaju klubovi i tradicija bavljenja sportom. Jedino u bosni se puse nargile kao sportska disciplina.
Nemamo sistem, nemamo talente. Sistem iz bivse drzave koji i nije bio toliko los je najvise bio usmjeren na Beograd i Zagreb, tamo se sve vrtilo, mi iz BiH u toj drzavi sto se tice sporta smo smatrani gradjanima drugog reda, bilo je individualnih iskakanja, pa i nekih klupskih Bosna prvak evrope, ali to je sve tanko u odnosu na Beograd i Zagreb. Tamo se najvise ulagalo, sistem se tamo pravio i sada ga imaju i jedni i drugi.

Ali je definitivno ipak i da nemamo talenta za neka vrhunska dostignuca u sportu, a to su medalje na olimpijskim igrama. Ja sam i na ovim igrama ali i dalje to isto ocekujem od Lane Pudar da nam donese tu olimpijsku medalju, mada vidjeo sam njenu konkurenciju i to ce znaci biti bas tesko, ali se ipak nadam toj medalji od nje. Sto se tice ostalih sportova, ne vidim mogucnost za medalju ni na sledecim igrama.
kakavdanakneiskustvu

#1056 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

WarrenGrozni wrote: 08/08/2024 12:04

Rooks??
Da
nisam to znao,svaka mu cast
WarrenGrozni

#1057 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by WarrenGrozni »

kakavdanakneiskustvu wrote: 08/08/2024 12:29
WarrenGrozni wrote: 08/08/2024 12:04

Rooks??
Da
nisam to znao,svaka mu cast
A ne znam stvarno što bih rekao...
¤ jelena ¤

#1058 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by ¤ jelena ¤ »

sukis wrote: 08/08/2024 12:07
konami666 wrote: 08/08/2024 10:32 Amerika ima tone sportista jer svi gsnjaju sport na koledzu, stipendije, sta vec. Australci ih prate u zadnje vrijeme a kina ima posebne skole za to. Po europi imaju klubovi i tradicija bavljenja sportom. Jedino u bosni se puse nargile kao sportska disciplina.
Nemamo sistem, nemamo talente. Sistem iz bivse drzave koji i nije bio toliko los je najvise bio usmjeren na Beograd i Zagreb, tamo se sve vrtilo, mi iz BiH u toj drzavi sto se tice sporta smo smatrani gradjanima drugog reda, bilo je individualnih iskakanja, pa i nekih klupskih Bosna prvak evrope, ali to je sve tanko u odnosu na Beograd i Zagreb. Tamo se najvise ulagalo, sistem se tamo pravio i sada ga imaju i jedni i drugi.

Ali je definitivno ipak i da nemamo talenta za neka vrhunska dostignuca u sportu, a to su medalje na olimpijskim igrama. Ja sam i na ovim igrama ali i dalje to isto ocekujem od Lane Pudar da nam donese tu olimpijsku medalju, mada vidjeo sam njenu konkurenciju i to ce znaci biti bas tesko, ali se ipak nadam toj medalji od nje. Sto se tice ostalih sportova, ne vidim mogucnost za medalju ni na sledecim igrama.
Vjerovatnoća da nemamo djece talentovane ni za jedan sport je ravna nuli.

Ono što mi nemamo su stručnjaci tj. profesionalci koji mogu i sposobni su da prepoznaju talenat, a da nije riječ o djetetu nekog zvučnog imena....iliti nečijeg.

Omogućiti djeci da besplatno - ili uz neku minimalnu, simboličnu cifru mjesečno - treniraju pa probrati istinske potencijale, a ne one koji imaju zaleđinu po funkcionerskoj, rodbinskoj, komšijskoj ili bilo kakvoj drugoj, jaranskoj liniji.

Sve je do mentaliteta i nesposobnosti odraslih, a ne do nedostatka dječjeg talenta i potencijala... pobogu.

Sistem nema ni sluha ni vida za istinske talente. I to će biti tako, dokle god je važnije ime i prezime djeteta od njegovog ili njenog potencijala. Ko zna koliko istinskih talenata ostane na klupi jer nisu ničiji.

Kad se nisu udostojili već godinama da obezbijede pristojne uslove jednoj Lani Pudar, šta onda drugi da očekuju? Ako to dijete još uvijek nije otišlo dalje iz ove ustajale baruštine, onda stvarno.....ma, ne znam šta da napišem, a da ne bude uvredljivo.

Pretpostavljam da su im ove OI otvorile oči.
Ako odu, učiniće uslugu i gradskim vlastima Mostara koji će moći odahnuti oslobođeni obaveze da nastave započetu igradnju onih istorijsko/historijsko/povijesnih bazena.

Nije lako nesposobnima kada im padne s neba šampionski potencijal koji zahtijeva svjetske standarde. Za njih je to samo ogroman teret kojem nisu dorasli i mogu ga samo upropastiti.

Bog zna koliko je vanserijskih talenata - iz sredina manjih od Mostara, Sarajeva, Banjaluke - progutala ova ustajala žabokrečina...
ultima_palabra

#1059 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by ultima_palabra »

Ne znam koliko je ljudi imalo priliku da ima fizicko u skoli i prije i poslije rata, i da moze to uporediti. To je nebo i zemlja… prije rata je to bio ozbiljan cas sa fokusom na jedan sport i turnir na kraju skolske godine. Poslije rata te pusti na kafu, eventualno ako ima entuzijasta eto vam lopta i igrajte se sami. A odatle sve pocinje.
Laertes

#1060 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by Laertes »

¤ jelena ¤ wrote: 08/08/2024 13:26
sukis wrote: 08/08/2024 12:07

Vjerovatnoća da nemamo djece talentovane ni za jedan sport je ravna nuli.

Ono što mi nemamo su stručnjaci tj. profesionalci koji mogu i sposobni su da prepoznaju talenat, a da nije riječ o djetetu nekog zvučnog imena....iliti nečijeg.

Omogućiti djeci da besplatno - ili uz neku minimalnu, simboličnu cifru mjesečno - treniraju pa probrati istinske potencijale, a ne one koji imaju zaleđinu po funkcionerskoj, rodbinskoj, komšijskoj ili bilo kakvoj drugoj, jaranskoj liniji.

Sve je do mentaliteta i nesposobnosti odraslih, a ne do nedostatka dječjeg talenta i potencijala... pobogu.

Sistem nema ni sluha ni vida za istinske talente. I to će biti tako, dokle god je važnije ime i prezime djeteta od njegovog ili njenog potencijala. Ko zna koliko istinskih talenata ostane na klupi jer nisu ničiji.

Kad se nisu udostojili već godinama da obezbijede pristojne uslove jednoj Lani Pudar, šta onda drugi da očekuju? Ako to dijete još uvijek nije otišlo dalje iz ove ustajale baruštine, onda stvarno.....ma, ne znam šta da napišem, a da ne bude uvredljivo.

Pretpostavljam da su im ove OI otvorile oči.
Ako odu, učiniće uslugu i gradskim vlastima Mostara koji će moći odahnuti oslobođeni obaveze da nastave započetu igradnju onih istorijsko/historijsko/povijesnih bazena.

Nije lako nesposobnima kada im padne s neba šampionski potencijal koji zahtijeva svjetske standarde. Za njih je to samo ogroman teret kojem nisu dorasli i mogu ga samo upropastiti.

Bog zna koliko je vanserijskih talenata - iz sredina manjih od Mostara, Sarajeva, Banjaluke - progutala ova ustajala žabokrečina...
Potpisujem, i da dodam da ovo boldovano ne važi samo za sport... Iz vlastitog iskustva...
¤ jelena ¤

#1061 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by ¤ jelena ¤ »

ultima_palabra wrote: 08/08/2024 14:18 Ne znam koliko je ljudi imalo priliku da ima fizicko u skoli i prije i poslije rata, i da moze to uporediti. To je nebo i zemlja… prije rata je to bio ozbiljan cas sa fokusom na jedan sport i turnir na kraju skolske godine. Poslije rata te pusti na kafu, eventualno ako ima entuzijasta eto vam lopta i igrajte se sami. A odatle sve pocinje.
Koliko škola po BiH i dan-danas nema salu za fizičko....što osnovnih što srednjih?

U velikim gradovima regiona osnovne škole imale tuševe, bazene... još u prošlom vijeku.

Kod nas u Brčko faking distriktu, gradu od nekih....haj nek bude 60 000 stanovnika, Poljoprivredna i medicinska škola nema salu za fizičko...danas! Grad nema nijedan zatvoreni bazen u blizini centra, a o otvorenim, gradskim bazenima da i ne govorim.
Gradski stadion nam je zmijsko leglo...itd. itb.

Ostatak civilizacije neću spominjati kao primjer za poređenje. Eto, neka budu samo gradovi iz regiona na koji smo tako ljubomorni zbog postignutih sportskih uspjeha.

Izvinjavam se na ot, ne vrijedi o ovome više, ali jednostavno je nerealno očekivati nekakav značajan uspjeh svjetskih razmjera od ovakvog vrijednosnog sistema i uređenja u kojem živimo.

Divimo se uspjesima sportista iz ostatka svijeta i to je to!
Last edited by ¤ jelena ¤ on 08/08/2024 15:14, edited 1 time in total.
¤ jelena ¤

#1062 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by ¤ jelena ¤ »

Laertes wrote: 08/08/2024 14:47
Potpisujem, i da dodam da ovo boldovano ne važi samo za sport... Iz vlastitog iskustva...
Ma, naravno - nažalost.
dječak sa šibicama

#1063 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by dječak sa šibicama »

Nije prije rata bilo svugdje isto, cak ni u jednoj skoli. Moje odjeljenje imalo profesorku Mirjanu koja nas je tjerala da bacamo oklagije, penjemo se uz onu pritku metalnu, pa uz konopac, zatim takmicenja u osnovnim motorickim sposobnostima sjecam se lupanja po nekoj ploci sa dva diska lijevo desno, pa medicinka, pa atletika, pa gimnastika, pa kosarka, rukomet.
a druga odjeljenja imala drugog profesora, on im da loptu i kaze hajte na dva gola.
kB27

#1064 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:42, edited 1 time in total.
El_comadante

#1065 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by El_comadante »

Jesu glupi na BHTu sa ovim "duplim" programom, ostavi jedan sport pa poslije prebaci na drugi. Ovako neznaš šta gledaš i dokle si stigao.
kB27

#1066 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 1 time in total.
Chisum

#1067 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by Chisum »

Razlika izmedju prioda netom nakon rata i svega sto se danas desava - DRASTICNA je.

Nakon rata, sto je sasvim normalno, po inerciji se, jedan odredjen period, kroz naslijedjeni nastavni kadar zadrzao mentalitet i nacin rada onog starog sistema, dakle drzave u kojoj je sport bio i te kako bitan, slavljen i, na krajju krajeva, uspjesan - negdje vise, negdje manje, ali je bilo sasvim normalno da se klinci furaju na sportiste - a ne na nekakve bradate futavce cija "predavanja" o tome da li je zeni dozvoljeno da putuje iz jednog u drugi grad sama, da li je fudbal haram itd., sibaju jedni drugima po drustvenim mrezama... - da je profiliranje nesto na cemu se radilo jos od ranih skolskih dana, pa se, shodno tome, i nacin na koji se gledalo na slobodno vrijeme kod mnogih i te kako razlikovao od ovog jada i bijede kojem danas svjedocimo...

Kada se tome doda dudlanje nargila, koje je odavno poprimilo razmjere epiemije, te ostali izumi bliskoistocnog dokolicarenja - inace, dijela svijeta poznatog po sportskim uspjesima... - jasno govore u kojem se pravcu krecu nove generacije ovog nesretnog naroda. A ukoiko u skorije vrijeme olimpijska tijela ne uvedu i tu disciplinu, pa nas barem neko iz rijeke tih pasioniranih dudlača ne obraduje medaljom, ovo ostalo - pisi propalo.

Naravno, bice tu poneki individualni uspjeh, poput male Lane, desice se da ce necija ljubav, inat i ambicija nadjacati ucmali mulj po kojem ova zemlja pluta, ali tesko da ce se ovdje ikada "desiti" sport na nacin na koji se to desava u drustvima u kojim se na dokolicu i kolektivnu atrofiju gleda s prezirom, a ne da im se trazi opravdanje.
Kuvet

#1068 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by Kuvet »

A inace smo i u bivsoj Jugi imali olimpijce strasne ( Bosance!) pa je do dudlanja nargile i do fizickog vaspitanja u skoli. Nemojte zajebavati.
kB27

#1069 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 2 times in total.
kakavdanakneiskustvu

#1070 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

kB27 wrote: 08/08/2024 17:20 A sve navedeno se desilo onda kada su se roditelji poceli mijesati u sve sto se tice njihove djece, i naravno zbog toga sto im se isto dozvolilo. Profesija odgajatelja, ucitelja, nastavnika, profesora, trenera, i svega vezanog uz to, je srozana tada i tako, ne jucer i danas, ne malim platama i slicno.

Kada je neko zadnji put cuo za "superodlikasa" koji ima sve petice osim iz fizickog, muzickog ili likovnog? Sto je "u moje vrijeme", a opet uopce ne tako davno, bilo normalna pojava - ne mora ti sve ici, i to se posebno ocituje na primjeru predmeta nauka vs. sport/umjetnost. Ma sta serem, kada je neko cuo da neko nema sve petice u skoli. :lol:
Kuvet wrote: 08/08/2024 17:19 A inace smo i u bivsoj Jugi imali olimpijce strasne ( Bosance!) pa je do dudlanja nargile i do fizickog vaspitanja u skoli. Nemojte zajebavati.
Pa pogledaj malo sta je BiH u to vrijeme dala i Jugoslaviji i svijetu iz domena sporta i umjetnosti, a sta daje danas. Ne pocinje i ne zavrsava svijet na olimpijadi.
jednu medalju u pojedinačnim sportovima na OI
kB27

#1071 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 3 times in total.
Chisum

#1072 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by Chisum »

Kuvet wrote: 08/08/2024 17:19 A inace smo i u bivsoj Jugi imali olimpijce strasne ( Bosance!) pa je do dudlanja nargile i do fizickog vaspitanja u skoli. Nemojte zajebavati.
Nisi. Zato i rekoh - bivsi je sistem bio negdje manje, negdje vise uspjesan - mentalitet je cudo, a za 50 godina ne mozes do kraja promijeniti nekoga kome svakako fali motiva i entuzijazma, a ispijanje kafe i preturanje s guza na guz je gotovo pa nacionalni sport -ali je generalno mentalitet bio potpuno drugaciji. Moja generacija, nasi idoli, oni na koga smo se mi ugledali i o cemu smo mi mastali, i ovo sad - to su dva svijeta.

Drugo, ne govorim ovdje samo o Olimpijadi. Nase sportsko brukanje seze daleko dublje od Olimpijade. Na kraju krajeva, svaki taj uspjeh iz doba bivse drzave, pa bio on iz ovog ili onog razloga rijedak, danas je Sci-Fi.
kakavdanakneiskustvu

#1073 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

kB27 wrote: 08/08/2024 17:29
kakavdanakneiskustvu wrote: 08/08/2024 17:26
kB27 wrote: 08/08/2024 17:20 A sve navedeno se desilo onda kada su se roditelji poceli mijesati u sve sto se tice njihove djece, i naravno zbog toga sto im se isto dozvolilo. Profesija odgajatelja, ucitelja, nastavnika, profesora, trenera, i svega vezanog uz to, je srozana tada i tako, ne jucer i danas, ne malim platama i slicno.

Kada je neko zadnji put cuo za "superodlikasa" koji ima sve petice osim iz fizickog, muzickog ili likovnog? Sto je "u moje vrijeme", a opet uopce ne tako davno, bilo normalna pojava - ne mora ti sve ici, i to se posebno ocituje na primjeru predmeta nauka vs. sport/umjetnost. Ma sta serem, kada je neko cuo da neko nema sve petice u skoli. :lol:

Pa pogledaj malo sta je BiH u to vrijeme dala i Jugoslaviji i svijetu iz domena sporta i umjetnosti, a sta daje danas. Ne pocinje i ne zavrsava svijet na olimpijadi.
jednu medalju u pojedinačnim sportovima na OI
A da prostis jebo te OI, je li tu pocinje i zavrsava sport? Ako nisi donio medalju sa OI, nisi se trebao nikad nicim ni baviti? Nogomenti, kosarkaski, rukomenti klubovi, i individualci koje su isti ti klubovi dali reprezentaciji i svijetu, to nista? I jos stotine primjera. Gdje je sve to danas? Nabroj ako mozes 10 sportista koji su u zadnjih 20 godina karijeru napravili u BiH i ostavili nekog traga na svjetskoj sceni? Nabrojat ces klinac, imamo ono sto je igrom slucaja mozda rodjeno u BiH (a cesto ni to, vec samo ima ime i prezime, eventualno i pasos) i to je to. Kada te generacije odsviraju svoje, a to je par godina, imat cemo sto cemo imati.

Pogledaj samo bazicne sportove, npr. atletika. Iako sport napreduje, tehnologija sporta napreduje, svjetski rekordi se skidaju u sekundama ili minutama, centimetrima ili metrima, ovisno o disciplini, polovina drzavnih rekorda je iz doba prosle drzave.
ti klubovi nisu bili striktnio bh klubovi,nego klubovi sa igračima iz bivše države. za razliku od BiH u SFRJ ,u pojedinačnim sportovima su tadašnje republike imale pojedince koji su osvajali medalje u pojedinačnim sportovima.
kB27

#1074 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:41, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#1075 Re: Olimpijske igre Pariz 2024

kB27 wrote: 08/08/2024 17:52
kakavdanakneiskustvu wrote: 08/08/2024 17:40 ti klubovi nisu bili striktnio bh klubovi,nego klubovi sa igračima iz bivše države. za razliku od BiH u SFRJ ,u pojedinačnim sportovima su tadašnje republike imale pojedince koji su osvajali medalje u pojedinačnim sportovima.
Pa nisu trenirali u Zimbabwe-u i po nalogu tadasnje drzave dolazili igrati za bh. klubove. Sto danas nemamo iole uspjesan fudbalski klub, sve da igra 11 brazilaca, ne mora nijedan bosanac. Ili rukometni klub makar da je sav od islandjana. Ili stonoteniski klub makar da samo kinezi igraju za njega. Kad smo zadnji put i kad cemo imati fudbalera ili kosarkasa koji ce napraviti milionski transfer u spansku ligu, ne mora biti bosanac moze i nigerijac. Ili bilo koji primjer iz bilo kojeg sporta da mozes pokazati prstom na klub i reci evo ovdje se zaista radi kako treba, ovaj klub ce dati 20 solidnih sportista u narednih 10 godina. Ne mora vrhunskih, samo solidnih, da donesu medalju sa balkanskog ili ne daj Boze evropskog prvenstva. Nema. Ono sto se pojavi je izuzetak, ili vanserijski talenat, ili vanserijski trener-pojedinac, ili vanserijski roditelj, ili kombinacija navedenog.

Zato sto vise niti imamo know how, niti ulazemo novac u to, a sto je najgore niti smatramo to uopce imalo vaznim. U moje vrijeme, a ne tako davno, barem se medju djecom pitalo "Sta treniras?" i to je bio dio osnovnog seta pitanja kad nekog novog upoznas. Odnosno, da sustina kome ne promakne: nije se pitalo treniras li sta, nego sta treniras. Danas je sistem vrijednosti potpuno drugaciji, i to je najveci problem.
evo sam si odgovorio
Post Reply