sukis wrote: ↑08/08/2024 12:07
konami666 wrote: ↑08/08/2024 10:32
Amerika ima tone sportista jer svi gsnjaju sport na koledzu, stipendije, sta vec. Australci ih prate u zadnje vrijeme a kina ima posebne skole za to. Po europi imaju klubovi i tradicija bavljenja sportom. Jedino u bosni se puse nargile kao sportska disciplina.
Nemamo sistem, nemamo talente. Sistem iz bivse drzave koji i nije bio toliko los je najvise bio usmjeren na Beograd i Zagreb, tamo se sve vrtilo, mi iz BiH u toj drzavi sto se tice sporta smo smatrani gradjanima drugog reda, bilo je individualnih iskakanja, pa i nekih klupskih Bosna prvak evrope, ali to je sve tanko u odnosu na Beograd i Zagreb. Tamo se najvise ulagalo, sistem se tamo pravio i sada ga imaju i jedni i drugi.
Ali je definitivno ipak i da nemamo talenta za neka vrhunska dostignuca u sportu, a to su medalje na olimpijskim igrama. Ja sam i na ovim igrama ali i dalje to isto ocekujem od Lane Pudar da nam donese tu olimpijsku medalju, mada vidjeo sam njenu konkurenciju i to ce znaci biti bas tesko, ali se ipak nadam toj medalji od nje. Sto se tice ostalih sportova, ne vidim mogucnost za medalju ni na sledecim igrama.
Vjerovatnoća da nemamo djece talentovane ni za jedan sport je ravna nuli.
Ono što mi nemamo su stručnjaci tj. profesionalci koji mogu i sposobni su da prepoznaju talenat, a da nije riječ o djetetu nekog zvučnog imena....iliti nečijeg.
Omogućiti djeci da besplatno - ili uz neku minimalnu, simboličnu cifru mjesečno - treniraju pa probrati istinske potencijale, a ne one koji imaju zaleđinu po funkcionerskoj, rodbinskoj, komšijskoj ili bilo kakvoj drugoj, jaranskoj liniji.
Sve je do mentaliteta i nesposobnosti odraslih, a ne do nedostatka dječjeg talenta i potencijala... pobogu.
Sistem nema ni sluha ni vida za istinske talente. I to će biti tako, dokle god je važnije ime i prezime djeteta od njegovog ili njenog potencijala. Ko zna koliko istinskih talenata ostane na klupi jer nisu ničiji.
Kad se nisu udostojili već godinama da obezbijede pristojne uslove jednoj Lani Pudar, šta onda drugi da očekuju? Ako to dijete još uvijek nije otišlo dalje iz ove ustajale baruštine, onda stvarno.....ma, ne znam šta da napišem, a da ne bude uvredljivo.
Pretpostavljam da su im ove OI otvorile oči.
Ako odu, učiniće uslugu i gradskim vlastima Mostara koji će moći odahnuti oslobođeni obaveze da nastave započetu igradnju onih istorijsko/historijsko/povijesnih bazena.
Nije lako nesposobnima kada im padne s neba šampionski potencijal koji zahtijeva svjetske standarde. Za njih je to samo ogroman teret kojem nisu dorasli i mogu ga samo upropastiti.
Bog zna koliko je vanserijskih talenata - iz sredina manjih od Mostara, Sarajeva, Banjaluke - progutala ova ustajala žabokrečina...