Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elSaik
Posts: 11898
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#1 Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

Za one koji ne znaju, u subotu, 15.10. širom svijeta će se organizovati Occupy World street, protesti solidarnosti i podrške protestima koji su u toku na Wall streetu. Akciji se pridružuje i Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju i s toga poziva sve koji su slobodni u to vrijeme da nam se pridruže. Protest započinje u 12 okupljanjem i manjom tribinom i raspravom na platou ispred BBIa, da bi se potom šetalo ka Centralnoj banci. Šetnja bi završilaa kod Katedrale.

Više informacija u nastavku posta i na linku...

Protestno okupljanje ispred BBI-a. Sjedaljka i otvorena diskusija na platou ispred BBI centra. Potom slijedi protestna šetnja prema Centralnoj banci i Katedrali.

SVAKA ULICA JE WALL STREET, SVAKI MOST JE BROOKLYN BRIDGE!


Image
Znajući da živimo u zemlji kojoj je ekonomski poredak neoliberalnog kapitalizma rezultirao upropaštenom industrijom, gubitkom suvereniteta u finansijama, poljoprivredi i energetici, sa preko pola miliona nezaposlenih i deficitom većim od 5 milijardi KM;

Svjesni da uprkos bijedi u kojoj živi većina stanovništva BiH, i sveprisutneoj želji za promjenama političke elite nastavljaju sa politikom dizanja međuetničkih tenzija, neprestanim kreiranjem atmosfere opsadnog stanja, te otrovne magle laži, šovinističkog ludila i predratne retorike;

Budući da su i bošnjački i srpski i hrvatski narod i dalje taoci i potencijalno topovsko meso svojih predatorskih nacional-šovinističkih oligarhija;

S obzirom da rukovodstva vodećih socijaldemokratskih partija u cijelosti učestvuju u svim navedenim procesima pogubnim za narode BiH;

Imajući pogotovo u vidu da političarima na vlasti ne možemo vjerovati, ali da ih zato svim oblicima masovnog demokratskog pritiska možemo natjerati da program neophodnih socijalno-ekonomskih mjera usvoje i realizuju;

S tom namjerom, mi, radni ljudi Bosni i Hercegovine, upućujemo ove zahtjeve svim zakonodavstvima u zemlji i tražimo da se neodložno sprovedu u djelo:

---------------------------------------------------------------------------------------
1. REGULACIJA RADA POSTOJEĆIH KOMERCIJALNIH BANAKA. SPROVOĐENJE REFORMI U FINANSIJSKOM SEKTORU.

Potrebno je entitetskim agencijama za bankarstvo oduzeti sve ovlasti da utječu na ponudu novca kroz odluke o likvidnosti. Ukupna suma kredita mora biti određena isključivo stopom obavezne rezerve koju određuje Centralna banka BiH. Ovo će omogućiti postojećim komercijalnim bankama da podjele dodatnih 15 milijardi KM kredita po znatno nižim kamatama, sa sadašnjih gotovo 10% na manje od 4%. Ovo je ključni preduvjet za otpočinjanje investicionog ciklusa, koji će rezultirati otvaranjem stotina hiljada novih radnih mjesta i povećanjem plata, a samim tim i penzija. Osim toga zahtjevamo donošenje Zakona protiv lihvaranja, kojim bi se onemogućila eksploatacija najsiromašnijih građana ove zemlje od strane lihvarskih mikrokreditnih organizacija, čije kamate dosežu i preko 40%.

---------------------------------------------------------------------------------------
2. OTVARANJE JAVNIH/DRŽAVNIH SEKTORSKIH BANAKA: INDUSTRIJSKIH, POLJOPRIVREDNIH, GRAĐEVINSKIH I BANAKA NAMJENJENIH KREDITIRANJU STANOVNIŠTVA.

Ove banke bi omogućile da se ukupnim kapitalom od minimalno 1 milijardu KM realizira kreditni potencijalo od minimalno 10 milijardi KM, putem kojeg će se kreditirati privreda i stanovništvo, sa kamatama do 3%. Tih 1 milijardu KM kapitala imamo trenutno u formi oročenih depozita javnih preduzeća kod stranih komercijalnih banaka. Naše sektorske banke bi uspostavile konkurenciju sadašnjim stranim komercijalnim bankama, koje sa preko 90% tržišnog udjela eksploatišu građane i privredu. Te banke bi po istoj kamatnoj stopi finansirale sve infrastrukturne projekte bez stranog zaduživanja. Ovakva reforma bi omogućila nova radna mjesta, povećanje ličnih dohodaka i omogućila rješavanje stambenog pitanja za najveći broj građana.

---------------------------------------------------------------------------------------
3. PROGRESIVNO OPOREZIVANJE.

Smanjivanje poreza na sirotinju i povećanje poreza za bogatije članove društva i špekulante. Ovo znači ukidanje PDV-a na sve osnovne životne namirnice i uvođenje progresivnih stopa poreza na dohodak. ”Na primjer: 0% za plate do 800 KM, ostanak stope od 10% za dio plate između 800-1.500 KM; uvođenje stope od 20% za dio plate između 1.500-3.000 KM i 50% za dio plate preko 3.000 KM, te uvođenje poreza na kapitalnu dobit od 50%”.’Postojeći krupni privrednici, koji će biti jeftino beneficirani iz sredstava sektorskih banaka, će progresivnim oporezivanjem veliki dio svoje dobiti, stečen udruženim radom svojih uposlenika, uz maksimalno povećanje radničkih plata, na kraju, vraćati društvu. Porez na dobit firmi bi se mogao regulisati na sljedeći način: porezna stopa od 0% primjenjivaće se za stečenu dobit do 100.000 KM; porez od 10% primjenjivaće se za dobit od 100.000 KM do 1.000.0000 KM; a porez od 30% za dobit iznad 1.000.000 KM.

---------------------------------------------------------------------------------------
4. DRŽAVNO/ENTITETSKO SUBVENCIONIRANJE POLJOPRIVREDE.

Zahtjevamo finansiranje poljoprovredne proizvodnje preko javnih poljoprivrednih banaka po niskim kamatama, kao i garantirani otkup svih poljoprivrednih proizvoda po unaprijed dogovorenim cijenama, koje omogućuju održiv razvoj poljoprivredne djelatnosti. Isto tako zahtjevamo finansijsku podršku za obnavljanje državnih i zadrugarskih poljoprivredno-industrijskih kombinata, žitoprerađivačke, mesne i mliječne industrije, čime bi se stvorila konkurencija uvoznim proizvodima koji preplavljuju naše tržište. Bezuslovno zahtjevamo otkup svih lihvarskih kredita koje poljoprivrednici trenutno imaju kod mikrokreditnih organizacija od strane javnih/sektorskih banaka.

---------------------------------------------------------------------------------------
5. ZABRANA PRODAJE PRIRODNIH RESURSA. REVIZIJA POSTOJEĆIH I ZABRANA DALJNJIH PRIVATIZACIJA.

Insistiramo da se finansiranje svih infrastrukturnih javnih projekata vrši iz domaćih izvora preko novootvorenih javnih sektorskih banaka. Zahtjevamo reviziju privatizacije tako da svi oni koji nisu ispoštovali ugovore o privatizaciji moraju iste ili da ispoštuju do kraja, ili će privatizovana imovina biti vraćena u državno vlasništvo zbog kršenja ugovora, a na temelju posebnog i hitnog pravnog postupka. Također bezuslovno zahtjevamo obustavu svih procesa privatizacije javnih državnih kompanija.

---------------------------------------------------------------------------------------
6. SMANJENJE BIROKRATSKE SAMOVOLJE I DRŽAVNIČKIH PRIMANJA. POVEĆANJE MINIMALCA I PENZIJA.

Zahtjevamo zabranu angažmana jednog lica u više nadzornih i upravnih odbora u državnim firmama. Zahtjevamo dostupnost cjelokupne dokumentacije javnih firmi. Zahtjevamo zakonsko regulisanje političke i krivične odgovornosti za sve one koji obnašaju javne rukovodeće funkcije, kako u administraciji, tako i javnim preduzećima. U slučaju da revizorski izvještaji pokažu nesavjesno obavljanje funkcija, odgovorni će biti smjesta smjenjeni i istima se više neće dozvoliti da obnašaju bilo kakve funkcije u javnoj službi. Bezuslovno zahtjevamo smanjenje primanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti (parlamentima i vladama) na nivo prosječne plate u zemlji uz ukidanje svih bonusa. Tražimo povećanje minimalnih penzija na 50% prosječne plate. Zahtjevamo povećanje minimalne plate. Zahtjevamo pomijeranje starosne penzije u čitavoj zemlji na 60 godina starosti sa 15 godina staža, odnosno 35 godina staža sa najmanje 50 godina starosti.

---------------------------------------------------------------------------------------
7. OSLOBAĐANJE SINDIKALNOG DJELOVANJA I RADNIČKE AUTONOMIJE.

Tražimo uvođenje člana zakona kojim se zabranjuje uključivanje klauzule o odricanju prava na štrajk u kolektivnim ugovorima. Tražimo zakonsko priznavanje punovažnosti štrajkova koje pokrene prosta većina zaposlenih, sa ili bez sindikata, i priznavanje ad hoc štrajkačkih komiteta izabranih od najmanje polovine radnika, sa ili bez sindikata, nevezano za takozvane >postupke mirenja<. Tražimo uklanjanje klauzule o >minimumu procesa rada< osim u slučaju bezbjednosti i zdravlja stanovništva, obaveze obavještavanja trećih lica o štrajku kao i mogućnost tužbe od strane poslodavca za gubitke nanesene štrajkom. Zahtjevamo priznavanje sindikata statutarno uređenih bez stalnih i plaćenih funkcionera, čime bi se omogućila veća radnička samoorganizovanost i autonomija od birokratizovanih predstavništava, kroz nehijerarhijske sindikate.
---------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
Image
elSaik
Posts: 11898
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#2 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

Event ma fejsbuku: https://www.facebook.com/event.php?eid=259469700755029


Tekst koji dobro opisuje razloge protestovanja i solidarisanja:

Code: Select all

 http://www.radiosarajevo.ba/novost/64625/okupirajmo-bosnu-i-hercegovinu
alen1990
Posts: 4
Joined: 16/06/2010 09:49

#3 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by alen1990 »

U BORBU KLASA ILI NAM NEMA SPASA
Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#5 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Pera Trta »


:D
Kelner
Posts: 34
Joined: 21/02/2011 14:06
Location: Sa

#6 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Kelner »

Predvidjam neuspjeh spomenute organizacije i protesta...
razlozi: poruka protesta previse globalna i ne dovoljno precizna, tacnije ne upucuje na konkretan problem u nasoj drzavi...
zatim previse zahtjeva odjednom, po mom misljenju treba se konkretizovati na jedan ili bar skupinu problema i "napadati" dok se to ne rijesi, kad se rijesi izabrati novi po hijerarhiji vaznosti i opet "napadati" dok se i to ne rijesi....

:bih:
sarayewo
Posts: 740
Joined: 08/07/2003 00:00

#7 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by sarayewo »

Ja bi samo skrenuo paznju na izuzetno los izbor rijeci za slogan... Ja nisam ljubitelj onih koji zele okupirati Sarajevo.
User avatar
Kaćunak
Posts: 746
Joined: 09/06/2010 00:27

#8 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Kaćunak »

Kako ocekivati da narod podrzi, ako ni sam ne zna sta podrzava...U ovom slucaju ne zna...
User avatar
zecko_kupuz
Posts: 2315
Joined: 11/01/2008 14:58
Location: Sarajevo

#9 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by zecko_kupuz »

Kaćunak wrote:Kako ocekivati da narod podrzi, ako ni sam ne zna sta podrzava...U ovom slucaju ne zna...
Ne bi trebao biti problem, naš narod odavno ne zna ni zašto živi na ovom svijetu. :oops:
otsam
Posts: 363
Joined: 14/06/2011 10:36

#10 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by otsam »

zecko_kupuz wrote:
Kaćunak wrote:Kako ocekivati da narod podrzi, ako ni sam ne zna sta podrzava...U ovom slucaju ne zna...
Ne bi trebao biti problem, naš narod odavno ne zna ni zašto živi na ovom svijetu. :oops:
pa što ti živiš
User avatar
sladak_ko_med
Posts: 1235
Joined: 28/08/2011 14:42
Location: klub lakih muškaraca

#11 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by sladak_ko_med »

da bi bilo kakav vid ozbiljnog protesta bio uspješan, potrebno je da se ispune dva uvjeta:

1. da je jasan razlog protesta
2. da običnoj raji u BiH niko od rođaka i poznanika iz vana ne dotura novac

pošto nijedan uvjet nije ispunjen, u najblažem slučaju, teško :D
User avatar
gentoo
Posts: 3288
Joined: 05/01/2008 12:10
Location: Ze
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#12 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by gentoo »

Kad su egipcani & co protestvovali tad se niste solidarisali i izlazili na ulice. Sad bi kao trebali da se solidarisemo sa jadnim amerikancima jer nece moci da kupe najnoviji ajfon..

Image
User avatar
zovemsecrveni
Posts: 243
Joined: 30/09/2009 08:07
Location: Platforma

#13 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:46, edited 1 time in total.
User avatar
stochar
Posts: 3385
Joined: 17/10/2007 18:02
Location: pod suncem
Contact:

#14 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by stochar »

Pera Trta wrote:
:D
:lol: :lol: :lol:
User avatar
ultima_palabra
Posts: 55668
Joined: 15/12/2008 16:53

#15 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by ultima_palabra »

Skeptičan sam prema ovoj organizaciji, ali su ovih 7 ciljeva začuđujuće dobro formulisani. Kad bi se nekim čudom ispunili, živjeli bismo u mnogo boljoj državi :thumbup:
Jingo
Posts: 46
Joined: 28/07/2006 11:45

#16 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Jingo »

zovemsecrveni wrote:"Okupirajmo Sarajevo!" :run:

Okupiraj malo morgen, "papovka" je jos uvijek u rezervi! :D
:thumbup: :bih:
elSaik
Posts: 11898
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#17 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

ultima_palabra wrote:Skeptičan sam prema ovoj organizaciji, ali su ovih 7 ciljeva začuđujuće dobro formulisani. Kad bi se nekim čudom ispunili, živjeli bismo u mnogo boljoj državi :thumbup:

Radi se na još detaljnijim dokumentima za svaki od 7 zahtjeva posebno. Međutim, širenje ideje, njihovo reklamiranje i približavanje ljudima kroz akcije na ulici zahtijeva da oni budu što je kraće moguće objašnjeni. Ne da se nikome, realno, čitati knjižice nakon što je zaskočen od stranca na sred ulice. :mrgreen:
elSaik
Posts: 11898
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#18 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

gentoo wrote:Kad su egipcani & co protestvovali tad se niste solidarisali i izlazili na ulice. Sad bi kao trebali da se solidarisemo sa jadnim amerikancima jer nece moci da kupe najnoviji ajfon.. ]
JOSD je organizovao i okupljanje ispred egipatske ambasade (solidarnost sa arapskim svijetom) i protest nedavno kada je Abas dolazio (solidarnost sa palestinskim i izraelskim protestantima). Da ne govorim o tome da se još uvijek o tome izvještava, kada je mnogima postao Egipat davno zastarjela tema.

Prvo sam htio to da napišem da opovrgnem da se nije radilo ništa u znak solidarnosti sa ljudima u tim zemljama.

Što se tiče solidarnosti "sa Amerikancima" JOSD solidariše sa svim radnim ljudima, studentima, penzionerima, nezaposlenim,... širom svijeta. Zemlja je posuda i niko od nas nije nezavisn entitet, burek u svemiru, pa da ga problemi radnika u drugim dijelovima svijeta ne dotiču. 15.10. se širom svijeta organizuju događaji na kojima će organizacije/udruženja u svojim gradovima isticati svoje probleme i zahtjeve po uzoru na Wall street-okupatore i naravno pružiti ovima podršku.

Svakako, još uvijek mi je nejasno kako može razlog "solidarnost sa Amerikancima, a ne Egipćanima" biti razlog da se ne izađe na ulicu i pokaže da i mi možemo dići svoje guzice.
User avatar
ultima_palabra
Posts: 55668
Joined: 15/12/2008 16:53

#19 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by ultima_palabra »

elSaik wrote:
ultima_palabra wrote:Skeptičan sam prema ovoj organizaciji, ali su ovih 7 ciljeva začuđujuće dobro formulisani. Kad bi se nekim čudom ispunili, živjeli bismo u mnogo boljoj državi :thumbup:

Radi se na još detaljnijim dokumentima za svaki od 7 zahtjeva posebno. Međutim, širenje ideje, njihovo reklamiranje i približavanje ljudima kroz akcije na ulici zahtijeva da oni budu što je kraće moguće objašnjeni. Ne da se nikome, realno, čitati knjižice nakon što je zaskočen od stranca na sred ulice. :mrgreen:
Iskreno, očekivao sam neke zahtjeve za povratak na plansku ekonomiju i slično :mrgreen: Ali sa 90% ovoga se mogu složiti... sad bi trebalo nekako omasoviti to sve. Hoće li biti potpisivanja peticije?
elSaik
Posts: 11898
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#20 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

ultima_palabra wrote:
elSaik wrote:
ultima_palabra wrote:Skeptičan sam prema ovoj organizaciji, ali su ovih 7 ciljeva začuđujuće dobro formulisani. Kad bi se nekim čudom ispunili, živjeli bismo u mnogo boljoj državi :thumbup:

Radi se na još detaljnijim dokumentima za svaki od 7 zahtjeva posebno. Međutim, širenje ideje, njihovo reklamiranje i približavanje ljudima kroz akcije na ulici zahtijeva da oni budu što je kraće moguće objašnjeni. Ne da se nikome, realno, čitati knjižice nakon što je zaskočen od stranca na sred ulice. :mrgreen:
Iskreno, očekivao sam neke zahtjeve za povratak na plansku ekonomiju i slično :mrgreen: Ali sa 90% ovoga se mogu složiti... sad bi trebalo nekako omasoviti to sve. Hoće li biti potpisivanja peticije?
Ne. Samo upoznavanje ljudi sa ovim. Prvo da ljudi shvate šta bi trebali podržati, pa ćemo poslije praviti pritisak da se progura kroz Parlament. Valjda isti do tada bude formiran.
Area_51
Posts: 962
Joined: 03/09/2007 00:09
Location: Rodjeni Sarajlija

#21 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Area_51 »

Jako smijesno.

Neko prati internet, pa hoce da prekopira demonstracije protiv korporativne pohlepe.
Zahtjevi su napisani pismeno, nema sta, ali nemaju nikakve veze sa onim na sta referiraju, odnosno Occupy Wall Street.

Ljudi su izasli na ulice jer berzanski spekulanti prijete da finansijski uniste Ameriku, tako sto ce svojim igrarijama bez realnog pokrica u novcu, finansijski dodatno pokoriti gradjane te zemlje. Ovo sto predlaze ovdasnji organizator, izraz je djetinjastog razmisljanja o vaznim stvarima.

No, vas izbor. Ne mogu doci na nesto sto je neozbiljno.
maher
Posts: 491
Joined: 07/11/2003 00:00

#22 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by maher »

prije nego se krene u razbijanje tek popravljenih zgrada bilo bi korisno razjasniti neke pojmove kojima se ovdje gadjamo...
- po cemu je bih neoliberalna...ako su najprofitabilnija preduzeca jos uvijek drzavna (telecomi, elektroprivrede, aluminij, fds, rudnici, infrastrukturni projekti, zdravstvo, skolstvo ...) da smo bili neoliberalni vjerovatno bi imali neki autoput zavrsen ili koju termo ili hidrocentralu...
- uvazavam sugestije vezane za bankarski sektor, ali napominjem da nas bankarski sektor na celu sa centralnom bankom jedan od faktora stabilnosti pogotvo u ovakvoj situaciji kada vec tri godine imamo krizu bankarskog sektora u svijetu, a posljednju godinu i krizu vlasti u bih...nijedna banka nije propala, inflacija je u dozvoljenim granicama, ...vodite racuna da bi mnogima odgovaralo da se docepaju mogucnosti da stampaju novac....monetarna politika ne generise probleme
- vec postoji razvojna banka koja bi trebala da finansira sve ono sto nece komercijalne banke...ona je takodjer drzavna i vidimo kako funkcionise, tako bi vjerovatno zavrsile i ove sektorske banke, kao stranacki plijen...
- povecanje ili smanjenje poreza je uvijek mac s dvije ostrice...zasto nekoga subvencionirati, a nekoga ne...da li svi oni koji koriste subvencije zasluzuju to...da li ce povecanje poreza destimulisati one firme koje dobro rade, pa ce manje proizvoditi sto znaci manje zaposlenih, ...nemojte da bude kao sa ovim projektima za pripravnike...primi pripravnika koga placa kanton-poreski obveznici, a otpusti do tada stalno zaposlenog radnika....treba porezima bogate stimulisati da investiraju, a ne da kupuju jahte, stanove po becu, vile na jadranu i turskoj,....
- razumijem probleme poljoprivrede, ali njihov glavni problem je efikasnost, ustinjenost posjeda, veliki troskovi, uz sve navedeno morali bi se malo vise pozabaviti evropskim standardima i efikasnosti...zna se koja je minimalna velicina posjeda koja je rentabilna...i to se moze onda subvencionirati...subvencioniranje necega sto se u startu zna da je gubitak je bespredmetno...
- najvrijednija drzavna preduzeca nisu privatizovana...ali istovremeno su ta preduzeca i generatori korupcije, neefikasnog rada, stranackih veza i jednostavno predstavljaju stranacki plijen...zakonita, kvalitetna i pravovremena privatizacija sigurno bi povecala konkurentnost ovih firmi i kvalitet usluge gradjanima, ali bi i sigurno smanjila broj zaposlenih...slazem se da sada nije vrijeme za privatizaciju ovih firmi, ali je vrijeme da drzavna preduzeca vise ne predstavljaju stranacki plijen...i da od svakih izbora krecu ispocetka...
- revizija privatizacije treba da ide redovnom procedurom, samo treba agenciju za privatizaciju natjerati da radi svoj posao...svaka vanredna akcija moze rastjerati eventualne investitore...
- u nadzornim odborima treba da sjede kompetentni ljudi koji su dokazani privrednici i strucnjaci...po meni bolje je da strucnjak sjedi u 10 nadzornih odbora, jer ce svi imati od toga koristi, veca je steta kad se postavljaju nekompetenti stranacki ljudi koji pojma nemaju sa biznisom i djelatnostima firmi u cijim su nadzornim odborima...
rikiriki
Posts: 133
Joined: 04/10/2011 11:20

#23 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by rikiriki »

ja gluplje i ispraznije ideje u 7 tačaka ne viđeh odavno.Pridružiti će se i Somalija,pretpostavljam? :D
Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#24 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

rikiriki wrote:ja gluplje i ispraznije ideje u 7 tačaka ne viđeh odavno.Pridružiti će se i Somalija,pretpostavljam? :D

Zašto ? (Naravno, nisi dužan da pojašnjavaš) Sta u ovim tačkama ne valja? Šta bi ti tražio ili je sve med i mlijeko i ništa ne treba mijenjati ?
rikiriki
Posts: 133
Joined: 04/10/2011 11:20

#25 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by rikiriki »

Leftist wrote:
rikiriki wrote:ja gluplje i ispraznije ideje u 7 tačaka ne viđeh odavno.Pridružiti će se i Somalija,pretpostavljam? :D

Zašto ? (Naravno, nisi dužan da pojašnjavaš) Sta u ovim tačkama ne valja? Šta bi ti tražio ili je sve med i mlijeko i ništa ne treba mijenjati ?
toliko djetinjasto i bez veze,ko je pisao ove teze,UN expert Z.Hurtić,pravnik,a ekonomski expert :lol: :lol: :lol:
Post Reply