Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

ljubav_aha

#26 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:Borba za casnu i pravednu stvar nema alternative.
Za to jeste potrebno znanje, ali nije nuzno. Tako da i moja malenkost, umjetnicka neznalica, ima pravo da govori o ovome i zalaze se za opstanak Nacionalne galerije, ili ideje o "velikoj galeriji" ili samo sjecanja na Galeriju.
Sutra cu da pricam:" Bila jednom jedna Galerija u kojoj sam gledao Mikelandjelova djela" (izostavicemo sitne detalje..).
I borba Mini Stara je...mozda performans iliti konceptualna umjetnost. A uz to i onaj casni dio borbe postene inteligencije.
I smeta mi pretencioznost, snobizam-nadmenost (Lenovo_), bespotrebno forumanje (da i ljubav_aha nesto sa svoje visine kaze i pokaze nekakvu Americku galeriju???).
I cvrsto sam odlucio da posjetim Nacionalnu galeriju u znak protesta sto ce tu sutra otvoriti kafice, trzni centar, hotel,...
I da vidim licno tog Damira Niksica aka Mini Stara. I nema veze sto je to uzaludno, bitno je da nesto pokusam. Dignem prst na nepravdu, i zezam se.
Lijep pozdrav, A. Sarlo
sarlo,sto tebi,u principu, smeta :) moja kativnost u galerijama,muzejima,moje volonterstvo :| cijeli zivot obilazim muzeje ,a nemam pojam o kakvoj visini pricas,molim te objasni :zoka:

podrzavam tvoj odlazak u galeriju,napravi nam fotke i kratku reportazu :thumbup:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#27 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by -LIBERO- »

Gos. miniSTAR se vratio sa "sluzbenog "puta...i okupacija se nastavlja.

Dan 26. ...

Dan 27. ...

ljubav_aha

#28 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

prvi spot , rehabilitacija kulturne i politivke avanTgarde , mamma mia :D

drug spot,da li li Nela H. sa-x forum :D tacnije,ovu temu , neka se malo javi ,i objasni,kako proAktivno rijesiti problem :D
sarlo

#29 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by sarlo »

Usprkos opstrukcijama i lobistickim pritisacima elemenata iz Amerike (@aha_...i to je ljubav) MiniStar se pojavio i pred Vijecem Ministara dao priopcenje.
Mozda bi mogao postati DoPredsjednik licno/osobno/personalno. Nekako mu stoje ove funkcije, televizican je, o svemu ima nesto da kaze, ima bolje suncane od Reisa.
HM 2011

#30 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by HM 2011 »

Ljudi, imamo li mi u riječnicima postratne BiH riječ mecena - igdje.....

Šta znači Mecena ?
ljubav_aha

#31 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

HM 2011 wrote:Ljudi, imamo li mi u riječnicima postratne BiH riječ mecena - igdje.....

Šta znači Mecena ?
mecena,rijes koju sam upoznala u HR literaturi na HR jeziku

mecena-ljigavi bogatas sumnjive proslosti,morala i svi drugih "finih" epiteta

link

Jutarnji otkriva: Mecena Kličko bacio rukavicu Muzeju suvremene umjetnosti!

http://www.jutarnji.hr/jutarnji-otkriva ... i-/922580/
ljubav_aha

#32 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:Usprkos opstrukcijama i lobistickim pritisacima elemenata iz Amerike (@aha_...i to je ljubav) MiniStar se pojavio i pred Vijecem Ministara dao priopcenje.
Mozda bi mogao postati DoPredsjednik licno/osobno/personalno. Nekako mu stoje ove funkcije, televizican je, o svemu ima nesto da kaze, ima bolje suncane od Reisa.
:D :lol:

od cega zivi MiniStar,plus > tip nije poceo temu o budzetu/sponzorima/fondovima :D

cekam Nelu da nam se javi na forum :lol:

idem raditi,kolega,keep mu update_d :)
ljubav_aha

#33 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

A jedan wrote:
ljubav_aha wrote:
HM 2011 wrote:Ljudi, imamo li mi u riječnicima postratne BiH riječ mecena - igdje.....

Šta znači Mecena ?
mecena,rijes koju sam upoznala u HR literaturi na HR jeziku

mecena-ljigavi bogatas sumnjive proslosti,morala i svi drugih "finih" epiteta

link

Jutarnji otkriva: Mecena Kličko bacio rukavicu Muzeju suvremene umjetnosti!

http://www.jutarnji.hr/jutarnji-otkriva ... i-/922580/
pa koliko ja znam mecena je sponzor, zastitnik, pokrovitelj umjetnosti, tj bile su u italiji bogataske porodice mecena, dobro placale umjetnike za rad, narucivale familijarne portrete i sl.
Mecena
Bogat, darežljiv pokrovitelj znanosti i umjetnosti (po imenu rimskog bogataša Gaja Cilnija Mecenata).
tacno,to je izvorno znacenje

na eng. je patron -osoba koja podrzava organizaciju,najcesce finasnijskim sredstvima

ali ,ja se sjecam mecene Ante Kovacica ; U registraturi :D

biti mecena,ne znaci,biti iskljucivo darezljiv ;-)
Teta Macheta

#34 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by Teta Macheta »

ljubav_aha wrote:LIBERO,tip nije orginalan,ni produktivan ,nisam odusevljena

:)
Last edited by Teta Macheta on 09/11/2011 01:06, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#35 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

Teta Macheta wrote:

:thumbup: :thumbup: Ljubavi lijepo vidjeti da se slazemo. Tip je za migrene, meni je medjutim duze trebalo da skontam :wink: :D :D :run:
smao ga malo izmasijra machetama :D :-D nije nam rekao tip,od cega zivi,garant od have :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#36 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by -LIBERO- »

Dan 28. ...

Dan 29. ...

ljubav_aha

#37 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

LIBERO,kako da ga pozovemo na forum,da razmjenimo par recenica :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša

#38 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by -LIBERO- »

ljubav_aha wrote:LIBERO,kako da ga pozovemo na forum,da razmjenimo par recenica :lol:
Nemam pojma :D ,mada sam uvjeren da neko od njemu bliskih cita ovu temu :D

Bilo bi super da pristane na takav nacin komunikacije. A uvjeren sam da je svjestan koliko je internet jak medij,a koliko je na BH "internet nebu" jak forum i stranica sa-x.
Neki dan sam ga gledao,gostovao je na TVSA i onako,ima interesantnu pricu..samo u pola izlaganja se malo pogubi :D ,ali meni licno djeluje interesantno.

Kada kazem interesantno,prije svega mislim interesantno jer danas je incident kada se u ovom nasem ucmalom Sarajevu (a ostatak Bih je jos tuznija prica)neko,bilo ko,odluci na javni bunt u bilo kojoj formi da je on. Ja jako cijenim to sto on ipak nesto,konkretno,pokusava. Koliko god to bila ,mozda,utopija..koliko god sve to sto on radi imalo falinki i zamjerki ja jednostavno ne mogu a da ne cijenim njegov trud,angazman,entuzijazam i rekao bih utopijsku neiskvarenost,koja se cak i idealizmom moze nazvati. :thumbup:

Eto,ako neko licno poznaje junaka nase teme,naseg ministra,neka ga uputi ,zamoli,informise... da ima jedna tema i imaju neki likovi (citaj Mi :D )koji mu ipak daju podrsku,na ovaj ili onaj nacin,pa taman to bila i "podrska" kakvu drugarica ljubav_aha ( :D u vidu kritike)daje.
ljubav_aha

#39 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

-LIBERO- wrote:
ljubav_aha wrote:LIBERO,kako da ga pozovemo na forum,da razmjenimo par recenica :lol:
Nemam pojma :D ,mada sam uvjeren da neko od njemu bliskih cita ovu temu :D

Bilo bi super da pristane na takav nacin komunikacije. A uvjeren sam da je svjestan koliko je internet jak medij,a koliko je na BH "internet nebu" jak forum i stranica sa-x.
Neki dan sam ga gledao,gostovao je na TVSA i onako,ima interesantnu pricu..samo u pola izlaganja se malo pogubi :D ,ali meni licno djeluje interesantno.

Kada kazem interesantno,prije svega mislim interesantno jer danas je incident kada se u ovom nasem ucmalom Sarajevu (a ostatak Bih je jos tuznija prica)neko,bilo ko,odluci na javni bunt u bilo kojoj formi da je on. Ja jako cijenim to sto on ipak nesto,konkretno,pokusava. Koliko god to bila ,mozda,utopija..koliko god sve to sto on radi imalo falinki i zamjerki ja jednostavno ne mogu a da ne cijenim njegov trud,angazman,entuzijazam i rekao bih utopijsku neiskvarenost,koja se cak i idealizmom moze nazvati. :thumbup:

Eto,ako neko licno poznaje junaka nase teme,naseg ministra,neka ga uputi ,zamoli,informise... da ima jedna tema i imaju neki likovi (citaj Mi :D )koji mu ipak daju podrsku,na ovaj ili onaj nacin,pa taman to bila i "podrska" kakvu drugarica ljubav_aha ( :D u vidu kritike)daje.
sve si odlicno rekao :thumbup: :-D

ali,ne osjecam dovoljno njegovu profesionalnu angaziranost;,da li aktivno,iza youtube ekrana,trazi novac,sponozore i sl.;malo vise akcije i manje price :D :lol: danas svako moze imati vlastitu emisiju

od utopije nema koristi;a entuzijazam treba hraniti realnim ciljevima i sredstvima,a ne pricom " trba ovo,treba
ono "

JAVI SE MiniStar :D pocni pisati,prestani ciatati :!:

LIBERO,evo ja sam mu se javila ,nije fazon da cita moju kritiku,a ne javi se :lol:
Teta Macheta

#40 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by Teta Macheta »

ljubav_aha wrote:
Teta Macheta wrote:

:thumbup: :thumbup: Ljubavi lijepo vidjeti da se slazemo. Tip je za migrene, meni je medjutim duze trebalo da skontam :wink: :D :D :run:
smao ga malo izmasijra machetama :D :-D nije nam rekao tip,od cega zivi,garant od have :lol:
:)
Last edited by Teta Macheta on 09/11/2011 01:07, edited 1 time in total.
sarlo

#41 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by sarlo »

-LIBERO- wrote:

Dan 27. ...

Ne gledam ove video uratke, dugacki su.
Ali pogledah ovaj i vidim MiniStar se pozvao i na ratnu proslost, izvukao sjecanje na "Kosu" iz prve ratne zime.
Igrali su i pravi glumci, Glamocak je vrtio kaisem i pominjao nikolicu. Glavna je bila ona plavusica koje je ubrzo otisla u egzil, i negdje u zemlju propala. A bila je veliki talenat,...mozda Suada..
Videouradak:muzika vrlo dobra; ima uvod, razradu, zavrsetak; slika???tj kamera.
MiniStar optimistican, realan, dobro vlada sa vremenom i vodi pricu...Umjetnica iskrena, blago nerazumljiva, vidi se da je pametna.
Umjetnici samo naprijed....
ljubav_aha

#42 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
MiniStar optimistican, realan, dobro vlada sa vremenom i vodi pricu...Umjetnica iskrena, blago nerazumljiva, vidi se da je pametna.
damir ima novac,sto ne otvori fond,sponsohip/,poznaje osobe,da li se nesto aktivno desava na tom planu osim iskrene i pametne price :D
ljubav_aha

#43 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

Teta Macheta wrote:Kapne njemu sa raznih strana, evo sad je bio i u Parizu pa ga je i to malo poguralo.
kako uoopste zaradjuje novac;skolovanja u italiji i u SAD,da li je njegova adresa u Chicago jos aktivna ,ili zivi u BiH :?:
sarlo

#44 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by sarlo »

ljubav_aha wrote:
sarlo wrote:
damir ima novac,sto ne otvori fond,sponsohip/,poznaje osobe,da li se nesto aktivno desava na tom planu osim iskrene i pametne price :D
O tudjem novcu nije lijepo govoriti. To je zapravo zavist kojoj je ova sredina* sklona.
U pitanju je Nacionalna galerija. Institucija od posebnog znacaja. I treba da ostane Institucija. Ne treba sve da svedemo na novac, odnosno srozamo.
On se, kako vidim, bori za instituciju.
"Zasto su se borci Armije borili za nezavisnu Bosnu" mnogi od njih su imali novac i trebali su samo dati novac a ne glumiti i samopromovisati se.
Problem ove sredine* je sto cijeni tudje a mrzi svoje. I sklona je da ponizi svoga koji je uspio (ili ima novaca).
*sredina-vrsta zla u ovom narodu koja se artikulise na razne nacine.
ljubav_aha

#45 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
ljubav_aha wrote:
sarlo wrote:
O tudjem novcu nije lijepo govoriti. To je zapravo zavist kojoj je ova sredina* sklona.
U pitanju je Nacionalna galerija. Institucija od posebnog znacaja. I treba da ostane Institucija. Ne treba sve da svedemo na novac, odnosno srozamo.
On se, kako vidim, bori za instituciju.
"Zasto su se borci Armije borili za nezavisnu Bosnu" mnogi od njih su imali novac i trebali su samo dati novac a ne glumiti i samopromovisati se.
Problem ove sredine* je sto cijeni tudje a mrzi svoje. I sklona je da ponizi svoga koji je uspio (ili ima novaca).
*sredina-vrsta zla u ovom narodu koja se artikulise na razne nacine.
zasto je Glaerija propala,jer nema novca :D stoga,imam potpuno pravo pitati za izvor buduceg budzeta iste ;-) od have i umjetosti se ne zivi,trebaju izvori odrzavanja galerije ,ostatak komentara nema veze sa mojim pitanjem
sarlo

#46 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by sarlo »

ljubav_aha wrote:zasto je Glaerija propala,jer nema novca :D stoga,imam potpuno pravo pitati za izvor buduceg budzeta iste ;-) od have i umjetosti se ne zivi,trebaju izvori odrzavanja galerije ,ostatak komentara nema veze sa mojim pitanjem
Joj curo..pardon gospodjice. O Umjetnickoj galeriji govorimo. Koja je mozda imala nesposobno vodjstvo, kako kaze Pasovic, ali ako ukinu ovu galeriju ostaje jos Kolegium artistikum i...nista takve velicine i znacaja.
Ne mijesaj novac. Od umjetnosti se ne zivi, kako kazes.
Pise negdje na vrhu: Forum-....-umjetnost i kultura.
Sarajevo se pretvara u ogromni poluprazni trzni centar.
I treba dici glas protiv toga i u budzetu dodati stavku "Umjetnicka galerija".
Ovo nije vise vrijeme Gazi-Husrev bega.
Jednostavno..ti se zalazes za ukidanje Umjetnicke/Nacionalne galerije. A moja malenkost je protiv.
ljubav_aha

#47 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
ljubav_aha wrote:zasto je Glaerija propala,jer nema novca :D stoga,imam potpuno pravo pitati za izvor buduceg budzeta iste ;-) od have i umjetosti se ne zivi,trebaju izvori odrzavanja galerije ,ostatak komentara nema veze sa mojim pitanjem
Joj curo..pardon gospodjice. O Umjetnickoj galeriji govorimo. Koja je mozda imala nesposobno vodjstvo, kako kaze Pasovic, ali ako ukinu ovu galeriju ostaje jos Kolegium artistikum i...nista takve velicine i znacaja.
Ne mijesaj novac. Od umjetnosti se ne zivi, kako kazes.
Pise negdje na vrhu: Forum-....-umjetnost i kultura.
Sarajevo se pretvara u ogromni poluprazni trzni centar.
I treba dici glas protiv toga i u budzetu dodati stavku "Umjetnicka galerija".
Ovo nije vise vrijeme Gazi-Husrev bega.
Jednostavno..ti se zalazes za ukidanje Umjetnicke/Nacionalne galerije. A moja malenkost je protiv.
otkud si izvukao ideju ,kako zelim ukidanje Galerije :D :lol: sto se dobro nasmijah uz kafu :lol: evo jos se smijem :lol:

NOVAC je uvijek potreban umjetnosti i kulturi ;-)
-LIBERO-
Čiča Gliša

#48 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by -LIBERO- »

Danijel Premec - zvucna instalacija

-LIBERO-
Čiča Gliša

#49 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by -LIBERO- »

Dan 30. ...

stochar

#50 Re: Okupacija Umjetnicke Galerije BiH"Alternativno ministarstvo"

Post by stochar »

Damir, za razliku od onogih, kroz umjetnost govori o mnogim stvarima, i u slucaju Galerije reaguje kako konceptualni umjetnik i treba djelovati. da li je to sto radi dobro ili ne, i 'pije li vode', to je stvar (ne)reakcije sredine i javnog mnijenja. kako god, zahvaljujuci njegovom angazmanu, mi i sada evo ovdje govorimo o sramotnom gasenju Galerije.

imao je Niksic i ranije dobrih akcija, govorio o problemima o kojima mnogi 'zastitnici' tih tema nisu smjeli pisnut' npr. u vrijeme najvece antiislamske histerrije u Evropi i SAD.

evo jednog od jakih uradaka:

Post Reply