Okruzi umjesto kantona

Blueboy-

Post by Blueboy- »

Smanjiti administraciju isto znaci raspustiti mnogo zaposleni, koji su na kraju krajeva jedan visak. Tu ce se vazda probuditi stranacki interesi (HDZ,SDA,SBIH,SDP), jer tu su "njihovi" ljudi zaposleni. Moramo biti svjesni da je to i razlog zasto federacija i dan danas vako izgleda. Reforme nisu pozeljene ni za jednu politicku opciju, jer time gube dosta pristalica.

Interes naroda da sto vise novca ide za razvoj, skolstvo, zdravstvo itd. Taj interes je isti i za hrvate i za bosnjake, ali ne kod partija koje sebe nazivaju "bosnjackim i hrvatskim"
Liberalism

#52 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote: ...naravno da ima onih koji (vjerovatno kao ti) tvrde da hrvatima ne odgovara ukidanje kantona ali to oni tvrde (isto kao i ti) bez ikakvih racionalnih ili razumnih argumenata, a nauka kaze da bi se takve tvrdnje/predpostavke trebale u startu odbaciti (davno je to lenjin napisao).
Ne govorimo o nauci, nego o politici. Prema ustavu Federacije, Hrvati imaju pravo na svoj stav po tom pitanju. Tako da se njihovo uvazava, cak i kada je taj stav pogresan, neracionalan i nerazuman.
Ali, ako je on takav, postoji sansa da oni shvate da su u krivu i da ga promene. Mada, ja ne vidim da se stvari krecu u tom pravcu.

Kako sada stvari stoje, jeftniju administraciju ja lakse postici ukrupnjavanjem kantona.
Svako ljudsko bice ima pravo na svoj stav po bilo kom pitanju tako da stvarno ne znam, izuzev da se javljas iz RS, odkud takve izjave.

Obzirom da niti jedan stav ne moze biti apsolutno objektivan, niti jedan prijedlog apsolutno dobar normalno je da se uvazavaju neobjektivni ili loši prijedlozi jer je svaki prijedlog istorijski ogranicen i kao takav (zbog ogranicenja) nikada ne moze biti najbolji, prirodni, stalni, vjecni, trajni i td i td. Zato ne znam zasto govoris o potrebi da se stavovi nekoga ko se naziva hrvatom uvazava iako je pogresan kad su svaciji stavovi pogresni.

Kako nema apsolutno ispravnih prijedloga (niti filozofski ali ni politickih, kao niti ekonomskih na kraju krajeva) procesom racionalnog izbora se nastoji izvrsiti selekcija mase pogrešnih stavova i odabir stava koji je najmanje moguce pogresan ili stetan. U cijeloj toj prici objekat posmatranja je prijedlog a ne predlagac.
Drugim rijecima, obzirom da je svaki prijedlog subjektivan, potpuno je nebitno ko prijedlaze koji prijedlog, vec sta se tim prijedlogom predlaze. U tom procesu selekcije prvo ispadaju nerazumni, pa pogresni pa neracionalni prijedlozi i ostaju (za dalji proces racionalnog izbora) razumni, tacni i racionalni prijedlozi od kojih se bira prijedlog koji osigurava najmanje stete za najmanji broj ljudi, uvažavajući princip potpunog odustva diskriminacije. Pitanje jeli neki prijedlog predlozio Kinez, Marokanac, Albanac, Srbin, Hrvat, Bosnjak ili Bosanac je potpuno nebitno.
cogni

#53 Re: Okruzi umjesto kantona

Post by cogni »

Liberalism wrote:
Zato ne znam zasto govoris o potrebi da se stavovi nekoga ko se naziva hrvatom uvazava iako je pogresan kad su svaciji stavovi pogresni.
Ta potreba je prisutna jer nju definise ustrojstvo Federacije. Nisam valjda ja izmislio da je potrebno da Hrvati, putem svojih predstavnika, prihvate promenu ustava Federacije.
... razumni, tacni i racionalni prijedlozi od kojih se bira prijedlog koji osigurava najmanje stete za najmanji broj ljudi, uvažavajući princip potpunog odustva diskriminacije. Pitanje jeli neki prijedlog predlozio Kinez, Marokanac, Albanac, Srbin, Hrvat, Bosnjak ili Bosanac je potpuno nebitno.
Ne postoji neki univerzalni mehanizam da se odredi sta je to razumno, tacno, racionalno ili sta pravi najmanje stete. U nasem slucaju to se odredjuje dogovorom Bosnjackih i Hrvatskih predstavnika.
Opet, mozda bi se moglo doci do nekog boljeg mehanizma, ali trenutno takav nije ni na vidiku, a kamoli na snazi.

BTW, nigdje ja nisam govorio da je bitno tko je iznio prijedlog, nisam to cak ni implicirao. Stavishe, uopce ne gledam tko sta iznosi, vec sta je sustina iznesenog.
Liberalism

Post by Liberalism »

Cogni, ja stvarno ne znam sta je s tobom pa tako dogmatski nastupas. Ko te pita i za hrvate i bosnjake, i rome i albance. Eto u Bosni se dogovaraju marsovci i eskimi.

Ustav F BiH bi trebao da omogući najveću mogucu korist za blagostanje stanovnika Federacije BiH i u skladu sa takvim ciljem trebala bi se reorganizovati Federacija BiH (po mom misljenju). Obzirom da je trenutni Ustav F BiH donesen 1994. godine i da tadasnji vladajuci politicari nisu imali mogućnosti da steknu savremena znanja o funkcionisanju javne administracije (obzirom da su prije ili bili u zatvorima ili su bili glavni ideoloski protivnici demokratski uredjenog drustva), krajnje je vrijeme da se njihova rjesenja modernizuju u skladu sa potrebama savremenog drustva.

Jedan od prijedloga za koji mislim da bi isao u cilju dalje demokratizacije bosanskog drustva, jačanju odgovornosti pojedinca, osiguranju efikasnije javne potrošnje i jednakog pristupa javnim uslugama, jeste da se ukine zakonodavna vlast kantona te da postojeci kantoni prerastu u okruge koji bi mozda i imali izvršnu vlast u vidu upravitelja ili slicno. Okruzi bi bili administrativne jednice za sudstvo, tuzilastvo i policiju ali isto tako i za druge specifične funkcije drzave (socijalna zastita, zaposljavanje), dok bi druge tipa zdravstvena zaštita, obrazovanje bile osigurane jednako na prostoru cijele F BiH bez obzira na granice kantona/okruga.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote:Cogni, ja stvarno ne znam sta je s tobom pa tako dogmatski nastupas. Ko te pita i za hrvate i bosnjake, i rome i albance. Eto u Bosni se dogovaraju marsovci i eskimi.
Ok, neka budu marsovci i eskimi. Svakako da imamo dve strane koje se pitaju. Ne vidim ni nagovestaj tvoje poente.
Ustav F BiH bi trebao da omogući najveću mogucu korist za blagostanje stanovnika Federacije BiH i u skladu sa takvim ciljem trebala bi se reorganizovati Federacija BiH (po mom misljenju). Obzirom da je trenutni Ustav F BiH donesen 1994. godine i da tadasnji vladajuci politicari nisu imali mogućnosti da steknu savremena znanja o funkcionisanju javne administracije (obzirom da su prije ili bili u zatvorima ili su bili glavni ideoloski protivnici demokratski uredjenog drustva), krajnje je vrijeme da se njihova rjesenja modernizuju u skladu sa potrebama savremenog drustva.
To je sasvim ok.
Jedan od prijedloga za koji mislim da bi isao u cilju dalje demokratizacije bosanskog drustva, jačanju odgovornosti pojedinca, osiguranju efikasnije javne potrošnje i jednakog pristupa javnim uslugama, jeste da se ukine zakonodavna vlast kantona te da postojeci kantoni prerastu u okruge koji bi mozda i imali izvršnu vlast u vidu upravitelja ili slicno. Okruzi bi bili administrativne jednice za sudstvo, tuzilastvo i policiju ali isto tako i za druge specifične funkcije drzave (socijalna zastita, zaposljavanje), dok bi druge tipa zdravstvena zaštita, obrazovanje bile osigurane jednako na prostoru cijele F BiH bez obzira na granice kantona/okruga.
Sve je to lepo, ne bih sad ulazio u pojedina resenja i detalje, ali sustina je da se o raspodeli vlasti izmedju kantona i federacije dogovore dve strane. U sklopu tog dogovora jedna strana ne zeli da kantoni izgube na znacaju, dakle tesko da ce pristati na bitnija smanjenje ovlasti, bez da nesto drugo dobiju.
Ponavljam, to nije moj stav vec stav marsovaca, ja sam tim nemam veze, ali ne mogu da ga ignorisem jer je taj stav jako bitan u celoj stvari.

U vezi kantona i regiona. Kantoni su federalne jedinice i njih od regiona razlikuje jedna kljucna stvar, a to je da su oni vlasnici svojih nadleznosti. Nije bitno koliko one male ili velike bile. Regioni imaju onoliko nadleznosti koliko ima propishe drzava, sto odista moze biti mnogo, ali oni nemaju mehanizme, bar ne pravne, da ih zastite.
Kantoni nece postati regioni, upravo iz razloga sto marsovci ne zele da svoja prava daju eskimima na raspolaganje.
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote:Cogni, ja stvarno ne znam sta je s tobom pa tako dogmatski nastupas. Ko te pita i za hrvate i bosnjake, i rome i albance. Eto u Bosni se dogovaraju marsovci i eskimi.
Ok, neka budu marsovci i eskimi. Svakako da imamo dve strane koje se pitaju. Ne vidim ni nagovestaj tvoje poente.
To je sasvim ok.
Sve je to lepo, ne bih sad ulazio u pojedina resenja i detalje, ali sustina je da se o raspodeli vlasti izmedju kantona i federacije dogovore dve strane. U sklopu tog dogovora jedna strana ne zeli da kantoni izgube na znacaju, dakle tesko da ce pristati na bitnija smanjenje ovlasti, bez da nesto drugo dobiju.
Ponavljam, to nije moj stav vec stav marsovaca, ja sam tim nemam veze, ali ne mogu da ga ignorisem jer je taj stav jako bitan u celoj stvari.

U vezi kantona i regiona. Kantoni su federalne jedinice i njih od regiona razlikuje jedna kljucna stvar, a to je da su oni vlasnici svojih nadleznosti. Nije bitno koliko one male ili velike bile. Regioni imaju onoliko nadleznosti koliko ima propishe drzava, sto odista moze biti mnogo, ali oni nemaju mehanizme, bar ne pravne, da ih zastite.
Kantoni nece postati regioni, upravo iz razloga sto marsovci ne zele da svoja prava daju eskimima na raspolaganje.
Cogni, izmisljas predpostavke da jedni ne daju da se smanjuju nadleznosti kantona, nema smisla da te izmisljene predpostavke iznosis. Shvati da se se svaka predpostavka u ozbiljnoj raspravi treba podkrijepiti dokazima koji govore u prilog toj tvrdnji. To sto ti govoris su ciste izmisljotine i ne mozes pronaci niti jedan dokaz koji ce reci da 50+1 procenat Hrvata stoji iza stava koji ti promovises.

Normalnim ljudima to uopste nije cudno, jer su im cudni tipovi koji misle da je ljudsko bice prvenstno nacionalno a ne drustveno bice. Niko ne kaze da nema ni takvih (ti si ocigledni predstavnik takvih), ali to je vrsta u izumiranju i kojoj po meni nije mjesto niti u rezervatu vec samo u muzeju.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote:
Cogni, izmisljas predpostavke da jedni ne daju da se smanjuju nadleznosti kantona, nema smisla da te izmisljene predpostavke iznosis. Shvati da se se svaka predpostavka u ozbiljnoj raspravi treba podkrijepiti dokazima koji govore u prilog toj tvrdnji. To sto ti govoris su ciste izmisljotine i ne mozes pronaci niti jedan dokaz koji ce reci da 50+1 procenat Hrvata stoji iza stava koji ti promovises.
Nisam izneo neku narocito smjelu pretpostavku, vec ono sto se cuje gotovo svakodnevno od Hrvatskih predstavnika. Ja ne stojim iza tog stava, niti bi moja podrska tom stavu ista znacila, nego oni, a samim tim i Hrvati. Podsjetimo se, mehanizam kojim gradjani iskazuju svoju volju su izbori, na kojima biraju svoje politicke predstavnike.
Koliko ih ja razumijem, oni ne samo da ne zele smanjenje ovlasti kantona, vec zele da dobiju vishe ovlasti stvaranjem nekakve hrvatske federalne jedinice/entiteta. Naravno, zelje su jedno a realnost drugo.
Normalnim ljudima to uopste nije cudno, jer su im cudni tipovi koji misle da je ljudsko bice prvenstno nacionalno a ne drustveno bice. Niko ne kaze da nema ni takvih (ti si ocigledni predstavnik takvih), ali to je vrsta u izumiranju i kojoj po meni nije mjesto niti u rezervatu vec samo u muzeju.
Ti kao da zivish u 5008-moj godini. Strpi se malo, pricacemo za 3000 godina, ako budemo zivi, pa ces ti biti u pravu. :P Sada ljudi josh nisu na tom nivou svesti.

Kakve ja veze imam sa nacionalnim? Ja samo pokusavam da tumacim ono sto vidim.
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote:
Nisam izneo neku narocito smjelu pretpostavku, vec ono sto se cuje gotovo svakodnevno od Hrvatskih predstavnika. Ja ne stojim iza tog stava, niti bi moja podrska tom stavu ista znacila, nego oni, a samim tim i Hrvati. Podsjetimo se, mehanizam kojim gradjani iskazuju svoju volju su izbori, na kojima biraju svoje politicke predstavnike.
Koliko ih ja razumijem, oni ne samo da ne zele smanjenje ovlasti kantona, vec zele da dobiju vishe ovlasti stvaranjem nekakve hrvatske federalne jedinice/entiteta. Naravno, zelje su jedno a realnost drugo.

Kojih? Željka Komšića?

Ili ti imas neke druge /svoje predstavnike ''hrvatskog naroda''? Znas li koliki je procenat Hrvata glasao za te za koje ti mislis da zastupaju hrvatski narod?

I da, HDZ-ov prijedlog se odnosi na uredjenje BiH i naravno da se oni ne slazu sa bilo kakvim promjenama koje ne bi ojacale njihovu trenutnu politicku poziciju. Stvarno ne znam kako tebi mogu biti pozitivni primjer ljudi koji javni novac, suprotno zakonu, umjesto za trudnice i tek rodjene bebe, stavljaju sebi u dzep.

Neko moze povratiti slusajuci tvoje argumente.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote: Kojih? Željka Komšića?

Ili ti imas neke druge /svoje predstavnike ''hrvatskog naroda''? Znas li koliki je procenat Hrvata glasao za te za koje ti mislis da zastupaju hrvatski narod?
Ne znam, lupicu, mozda 90%, ostalo je uglavnom SDP. Svakako da samo dva HDZ-a zajedno imaju daleko preko pola. Vjerujem da postoje neke bolje procjene, ali ja sa njima nisam upoznat.
Svakako da Komsic, iako je legalno izabran, nema legitimitet da predstavlja BiH Hrvate.
I da, HDZ-ov prijedlog se odnosi na uredjenje BiH i naravno da se oni ne slazu sa bilo kakvim promjenama koje ne bi ojacale njihovu trenutnu politicku poziciju. Stvarno ne znam kako tebi mogu biti pozitivni primjer ljudi koji javni novac, suprotno zakonu, umjesto za trudnice i tek rodjene bebe, stavljaju sebi u dzep.
Nakon ovoliko ponavljanja pocinjem da se osjecam nemocnim. Stoti put, ne govorim ja afirmativno o njihovim stavovima, samo ih ne zelim ignorirati jer su oni jedna od strana u dogovoru, svidjalo se to nama ili ne.
Neko moze povratiti slusajuci tvoje argumente.
Ne znam zasto insistirash na tako licnom odnosu? To otezava ljudima da prate temu, bolje me ispljuj na PM.
:)
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote: Kojih? Željka Komšića?

Ne znam, lupicu, mozda 90%, ostalo je uglavnom SDP. Svakako da samo dva HDZ-a zajedno imaju daleko preko pola. Vjerujem da postoje neke bolje procjene, ali ja sa njima nisam upoznat.
Svakako da Komsic, iako je legalno izabran, nema legitimitet da predstavlja BiH Hrvate.

Nikoga ja ne vrijedjam. Mislim ipak da ti vrijeđas mnoge sa takvim svojim naglabanjima i laznim tvrdnjama.

Hrvata u BiH, prema procjenama katoličke crkve ima negdje oko 600 hiljada.

Oko 81 procenat ukupnog stanovništva cine osobe starije od 18 godina (prema BHAS), sto bi znacilo da hrvata sa pravom glasa u BiH ima oko 480 hiljada. Obzirom na pasivnu registraciju moglo bi se reci da je to negdje i priblizan broj registriranih glasaca hrvatske nacionalnosti.

Na izbore u BiH je izaslo 55 % registrovanih glasaca. Obzirom da nema nekih razloga zbog cega bi taj procenat bio manji za glasace hrvatske nacionalnosti (kanton 8 vecinski hrvatski je imao izlaznost od 51 %), to bi znacilo da je hrvatskih glasaca izaslo na izbore negdje oko 260 hiljada.

Sada ti kazes da je 90 % glasaca hrvatske nacionalnosti glasalo za svoje nacionalne stranke ili njihove predstavnike i da su oni legitimni (sta god da to znacilo) predstavnici hrvatskog naroda. Pa da vidmo da li ta tvoja tvrdnja pije vodu na primjeru izbora Hrvatskog člana predsjedništva BiH.

1. Za Izbor hrvatskog člana predsjedništva se opredjelilo 293 hiljade glasaca odnosno oko 17 procenata glasaca F BiH.

2. Ovaj broj je za svega 9 procenata ili 24 hiljade veći u odnosu na procjenjeni broj ukupnih hrvatskih glasaca, tako da teško moze da stoji tvrdnja da je za hrvatskog clana predsjedništva glasalo vise stanovnika BiH druge nacionalnosti nego stanovnika hrvatske.

3. Hrvatska nacionalna stranka HDZ (zajedno sa koalicijom) koja je osvojila najvise glasova za hrvatskog clana predsjedništva od svih registrovanih stranaka koji imaju u nazivu rijec hrvatski/a (ukupno 76,6 hiljada) je osvojila:

a. 15 procenata ukupnih registrovanih glasaca hrvatske nacionalnosti
b. 28 procenata ukupno procjenjenih glasova hrvata izaslih na izbore.
c. kandidati dva HDZ-a, su usvojili oko 130 hiljada glasova ili 48 % ukupno izaslih hrvata na izbore.
d. Sve politicke stranke izuzev SDP su za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda osvojili 65 % glasova glasaca hrvata , ako uracunamo i nezavisne kandidate koji jel de obzirom da nisu clan SDP (za razliku od Zeljka Komsica) imaju legitimitet da zastupaju hrvatske interese.
e. Cak i kad se saberu svi glasovi ne-SDP-ovaca oni obuhvataju oko 36 procenata registrovanih hrvata za izbore, sto je samo za neke cudne ljude lako zaokruziti na 90 procenata.

I na kraju krajeva, ne znam sto si se nesto zalijepio za hrvate, nije tema hrvatski jezik i kultura.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

ja sam za instaliranje gubernija i knjazova.

bice sve bolje, ili barem romanticnije.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote: Nikoga ja ne vrijedjam. Mislim ipak da ti vrijeđas mnoge sa takvim svojim naglabanjima i laznim tvrdnjama.
Rekoh,

"Ne znam, lupicu, mozda 90%, ostalo je uglavnom SDP. Svakako da samo dva HDZ-a zajedno imaju daleko preko pola. Vjerujem da postoje neke bolje procjene, ali ja sa njima nisam upoznat. "

To nikako ne bih nazvao laznim tvrdnjama, cak i da sam dosta u krivu, jer nista nisam tvrdio. Nigdje nisam pokazao pretenziju da sam narocito preciznu cifru iznio. Ako neko zna za neke relevantne procjene neka linkuje.

Drugo, mislim da je tvoja racunica manjkava.
Mnogo je cistija situacija kod glasova za parlament(e) nego kod onih za clana predsjednistva, tako da sam ja procenjivao na osnovu onoga gdje je situacija cistija. Ja ne vidim zasto bismo sebi otezavali zivot i racunali tamo gdje je situacija nejasna, osim ako ustvari i ne zelimo da dodjemo do istine. Volio bih da mi dash neki drugi razlog.
Manje bitno, al ta cifra od 260K je prilicno proizvoljna. Blago sumnjam u taj broj jer je na izborima 2002-ge je za Hrvatskog clana predsednistva glasalo oko 190K ljudi.
Liberalism

Post by Liberalism »

Ma mozes ti sumnjati u sta god hoces. usput nije 190 hiljada vec 290 hiljada.

Ali, obzirom da ljudi slicnih razmisljanja tvojim trenutno vladaju Federacijom BiH, te da su oni protiv efikasnije organizacije javne administracije u F BiH, mozemo doci do zakljucka da oko 200.000 ljudi podrzava politicare koji stite kantone.

Sve vise mislim da je reorganizacija Federacije BiH znatno realnija od preustroja Bosne i Hercegovine. Ako hocemo da pokazemo za sta se mi Bosanci borimo, mislim da bi na primjeru uspostavljanja efikasne javne administracije mogli puno vise uvjeriti stanovništvo RS da je besmisleno ovako forsiranje nacionalisticke ideologije. Ako nista, bar ce svi penzioneri, djeca i mladi doci da zive u Federaciju BiH :-) :)
osa

Post by osa »

Liberalism wrote:Ma mozes ti sumnjati u sta god hoces. usput nije 190 hiljada vec 290 hiljada.

Ali, obzirom da ljudi slicnih razmisljanja tvojim trenutno vladaju Federacijom BiH, te da su oni protiv efikasnije organizacije javne administracije u F BiH, mozemo doci do zakljucka da oko 200.000 ljudi podrzava politicare koji stite kantone.

Sve vise mislim da je reorganizacija Federacije BiH znatno realnija od preustroja Bosne i Hercegovine. Ako hocemo da pokazemo za sta se mi Bosanci borimo, mislim da bi na primjeru uspostavljanja efikasne javne administracije mogli puno vise uvjeriti stanovništvo RS da je besmisleno ovako forsiranje nacionalisticke ideologije. Ako nista, bar ce svi penzioneri, djeca i mladi doci da zive u Federaciju BiH :-) :)
kakva loša procjena , ma srbi će radije jesti travu nego pristati na građansku bih.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote:Ma mozes ti sumnjati u sta god hoces. usput nije 190 hiljada vec 290 hiljada.
Kako je onda Covic uzeo 61.52% sa 114606?
Govorimo o 200K glasaca?

Ja do sada nisam nasao za shodno da iznesem svoje misljenje, jer ga smatram nevaznim. Ipak, drago mi je da ga ti smatras vaznim, cim ga komentarises, jedino se nadam da drugima nece smetati da citaju komentare na nesto sto nigde nije izneseno. :P
Liberalism

Post by Liberalism »

osa wrote:

kakva loša procjena , ma srbi će radije jesti travu nego pristati na građansku bih.
Mozda kratkorocno, ali dugorocno gledano perspektiva je znatno povoljnija.

Ovde je problem u vjerodostojnosti. F BiH je trebala davno započeti pricu oko reforme entitetskog ustava. Ovakvo stanje u F BiH je katastrofalno i pokazuje potpunu ne brigu politicara za stvarnim problemima sa kojima se suocavaju njeni stanovnici. I sada ti isti politicari kao brinu o stvarnim problemima ljudi koji zive u RS (kroz njihove izjave hocemo takve reforme ustava BiH kako bi svi zivjeli bolje).
cogni

Post by cogni »

osa wrote: kakva loša procjena , ma srbi će radije jesti travu nego pristati na građansku bih.
Nije tocno, Srbi zele gradjansku BiH u kojoj ce RS imati sto vecu samostalnost.
and

Post by and »

cogni wrote:
osa wrote: kakva loša procjena , ma srbi će radije jesti travu nego pristati na građansku bih.
Nije tocno, Srbi zele gradjansku BiH u kojoj ce RS imati sto vecu samostalnost.
i u kojoj ce svi gradjani rs biti srbi? :D
cogni

Post by cogni »

and wrote: i u kojoj ce svi gradjani rs biti srbi? :D
U kojoj ce svi gradjani biti samo gradjani.
and

Post by and »

cogni wrote:
and wrote: i u kojoj ce svi gradjani rs biti srbi? :D
U kojoj ce svi gradjani biti samo gradjani.
koncept protiv kojeg se ocajno borite 15 godina bi sad na sebi primijenili? :D
Liberalism

Post by Liberalism »

I koji ce svi zeljeti sto vecu samostalnost od BiH?

zalim, nema neke specijalne samostalnosti dok je jedinstveno pravosudje. Ti nacional-kriminalci koji promovisu ideju o samostalnosti kad tad ce doci na sud. Samo treba zakone promjeniti da i nakon smrti kaznu odsluzuju u zatvorima.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote:I koji ce svi zeljeti sto vecu samostalnost od BiH?
Barem teoretski, za tim nece biti potrebe, znace se koja je pozicija RS unutar BiH i energija ce se trositi na prave stvari, recimo bolji zivot gradjana.
zalim, nema neke specijalne samostalnosti dok je jedinstveno pravosudje.
Hmmm, ok, zasto se onda vec 12 godina vodi borba oko nivoa samostalnosti unutar BiH? Iliti, ako je nema, cemu sve ovo?
Ti nacional-kriminalci koji promovisu ideju o samostalnosti kad tad ce doci na sud. Samo treba zakone promjeniti da i nakon smrti kaznu odsluzuju u zatvorima.
Zdrava ideja ne moze postati loshom time sto je pocnu zastupati neki kriminalci.
cogni

Post by cogni »

and wrote: koncept protiv kojeg se ocajno borite 15 godina bi sad na sebi primijenili? :D
Gdje pishe da je RS protiv gradjanskog koncepta? Boreci se za decentralizaciju, RS se indirektno bori i za gradjanski koncept, koji nema nikakve sanse u unitarnoj BiH.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

cogni wrote:
and wrote: koncept protiv kojeg se ocajno borite 15 godina bi sad na sebi primijenili? :D
Gdje pishe da je RS protiv gradjanskog koncepta? Boreci se za decentralizaciju RS se indirektno bori i za gradjanski koncept, koji nema nikakve sanse u unitarnoj BiH.
RS i gradjanski koncept. nonsense.

moze jedino RS i koncept za gradjane srpske nacionalnosti.
and

Post by and »

cogni wrote:
Gdje pishe da je RS protiv gradjanskog koncepta? Boreci se za decentralizaciju, RS se indirektno bori i za gradjanski koncept, koji nema nikakve sanse u unitarnoj BiH.
pa da crkva bude na zemlji gradjanke fate?
Post Reply