...Ali jednostrano i ilegalno. Nije to bilo priznato ni od kog osim od njih samih. To je tek legalizovano u Dejtonu.behavac wrote: b) 1992
OHRu se žuri iz BiH
- charvel.
#251 Re: OHRu se žuri iz BiH
-
behavac
#252 Re: OHRu se žuri iz BiH
Ko je pricao o visestranosti i lagalnosti...jedno je nastanak a drugo priznanja...charvel. wrote:...Ali jednostrano i ilegalno. Nije to bilo priznato ni od kog osim od njih samih. To je tek legalizovano u Dejtonu.behavac wrote: b) 1992
Prvo nesto napravis pa onda ganjas priznanja...ne moze niko priznati nesto sto jos ne postoji...
I sama BIH je prvo proglasila nezavisnost pa poslije toga priznata.
I Kosovo poslije proglasenja lagano ganja priznanja...
S tim da je RS proglasila nezavisnost a kasnije je priznata kao entitet, dio drzave sa velikom autonomijom, sto je ipak prihvatila.
-
Nuclear Winter
#253 Re: OHRu se žuri iz BiH
Upravo tako prvo nešto napraviš,u slučaju srba to je konc logor,masovna klanja,strijeljanja,paljenja kuća,uništavanja kompletnih gradova,silovanja djevojčica,vađenje očiju,ubijanje jednomjesečnih beba,sve ste vi to PRVO učinili da bi ste "ganjali" nezavisnost.Samo da te pitam:po ovoj vašoj logici je i ndh LEGALNA tvorevina,jebiga ustaše se zaletile malo nešto uradile,tamo nekakvi logori,maljem u glavu pa u savu,pa pred pavelića puna posuda srpskih očiju.Da ne dužim postavljam ti pitanje:Da li je za tebe ndh tisućljetni izričaj hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću-legalna tvorevina kao i pc,i ako jeste zašto onda obilježavate stradanja u jasenovcu i drugim stratištima,kad su hrvati SAMO nešto uradili da bi "ganjali" priznanje?behavac wrote:Ko je pricao o visestranosti i lagalnosti...jedno je nastanak a drugo priznanja...charvel. wrote:...Ali jednostrano i ilegalno. Nije to bilo priznato ni od kog osim od njih samih. To je tek legalizovano u Dejtonu.behavac wrote: b) 1992
Prvo nesto napravis pa onda ganjas priznanja...ne moze niko priznati nesto sto jos ne postoji...
S tim da je RS proglasila nezavisnost a kasnije je priznata kao entitet, dio drzave sa velikom autonomijom, sto je ipak prihvatila.
I tako ti cbetog cabe DAJTE SE VIŠE ODCIJEPITE,samo će vam "to" trajati puno kraće nego BRATSKA ndh
-
behavac
#254 Re: OHRu se žuri iz BiH
Cuj NDH legalna !???Nuclear Winter wrote: i ndh LEGALNA tvorevina
Druze sa velikim U diskusija s tobom je suvisna !!!
- charvel.
#255 Re: OHRu se žuri iz BiH
Jedan je forumas ranije skrenuo paznju na ovo ''nesto'' sto se ''pravilo'' prije priznanja i nisi se ni osvrnuo na to, al haj necemo ulazit u to vec...behavac wrote:Ko je pricao o visestranosti i lagalnosti...jedno je nastanak a drugo priznanja...charvel. wrote:...Ali jednostrano i ilegalno. Nije to bilo priznato ni od kog osim od njih samih. To je tek legalizovano u Dejtonu.behavac wrote: b) 1992
Htio sam rec da je jedna stvar proglasavat nezavisnost i trazit priznanja ako si neka regija, autonomna pokrajina il bilo sta sa nekom istorijskom pozadinom, ali kompletno je druga stvar ako se proglasavaju neke nezavisnosti kad se izvrsi etnicko ciscenje, genocid i ratni zlocini - a da prije tih djela to sto proglasava nezavisnost nikad nije postojalo.
To su 2 kompletno razlicite stvari, a ti to smatras sve jedno-te isto. RS spada u ovu drugu skupinu i ne bi se trebala dzaba zanosti glupostima ko sto su neka otcjepljenja il bilo sta slicno tome. Ne bi ni ti trebo, jer nema od tog hljeba.
-
behavac
#256 Re: OHRu se žuri iz BiH
Kad sam se ja zanosio ili uopste trazio nezavisnost RSa !?charvel. wrote:... i ne bi se trebala dzaba zanosti glupostima ko sto su neka otcjepljenja il bilo sta slicno tome. Ne bi ni ti trebo, jer nema od tog hljeba.
- charvel.
#257 Re: OHRu se žuri iz BiH
Kako se lukavo uhvatis jedinog dijela posta koji ne nosi nikakvu tezinu.behavac wrote:Kad sam se ja zanosio ili uopste trazio nezavisnost RSa !?charvel. wrote:... i ne bi se trebala dzaba zanosti glupostima ko sto su neka otcjepljenja il bilo sta slicno tome. Ne bi ni ti trebo, jer nema od tog hljeba.
Hajde eto, nisi nikad indiciro takvo nesto, zanemari to sto pise vec se osvrni na ostatak posta i reci da li se slazes samnom.
- Bosnolog
#258 Re: OHRu se žuri iz BiH
A sto je drugo genocidni velikosrpski Ausvic nego plaski bolesno osmisljena i sprovedena velikosrpska zlocinacko genocidna tvorevine,.Ovo je dokazano i potvrdeno presudama i dokazima najveceg suda na svijetu pravde u Hagu,.....Tamo je kompletan vojni i pliticki vhr pobunjenicke i samoproglasene genocidne tvorevine presuden ili je na putu da bude presuden ukljucujuci doktora velikosrbizma u BiH,...Na kojim si ti drogama kada tvrdis suprotno???,ja znam da su te velikosrpske droge neizljecive a posebno bez permanentne terapije,mada mnogima uz brljopiju i guslarsku mitologiju godi ali je istina odavno ono sto cijeli svijet zna i kao takva ostaje zauvijek zapisana osim u vasim glavam jer vi imate svoju nebesku istinu koju niko osim vas ne prihvata,.behavac wrote: Uvijek dodjemo na isto a to je da ne prihvatas ova poredjenja, koja zaista stoje, jer smatras RS genocidnom il barem ti je to izgovor, sto nije tacno i cim se aposlutno ne slazem.(Genocid se jeste desio u Srebrenici 1995, RS je nastala ranije i postojala bi i bez tog genocida)
A u vezi zlocinackih Oluja i nekih novih, moze Kosava sa Dunava rastjerati i oluju...
A novih relano nece biti sve dok Vrbas Banjalukom tece...
Ocito ce se trijeznjenje ipak morati desiti,da li ce se ono desavati generacijski/kosovizacijom ausvica/ ili hrvatskim primjerom to jest hirsukim putem,zavisi prije svega opet od velikosrpskih sanajra.Sto se tice velikosrpske Kosave/poznati vjetar od kojeg zebu usi i nos u Srbiji/,ona je iz Srbije duvala 90 tih,tada je imala svoju najvecu moc a mi nikakvu zastitu u BiH,...samo se ti nadaj u spas te Kosave,....bojim se da se prostor te Kosave sve vise smanjuje a time i manja poletno zaletna snaga,.......Hitlerov Nacizam je porazen ravnanjem Drezdena i vecine gradova Nacisticke Njemacke a velikosrbizam nije on je za sada karantiniran uz nadgledanje i kontrolu svijetskih mocnika,sve ove godine se radi da se samougusi i vlastitom brlogu zla uz susenje pupcane vrpce koja hrani svoje genocidno cedo u BiH iz majcice zla Srbije,......A sto se tice Vrbasa on ce dok je svijeta i ovozemaljskog dunjaluka teci bosnaskom Banjalukom a mi ce mo biti i proci,Vrijeme donosi sa sobom i odnosi mnogo toga, evo samo za ove dvije decenije sta se desi silnoj nebeskoj Srbiji,od glavnog ulicnog tabadzije i kabadahije posta prosjacka i osudenicka odrtina na koju svi pljuju.......
Milan Martic je nekada bio pobjesnjeli kabadahija u Hrvatskoj pobunjenickoj tzv RSK pa nesta ista a on zavsi u haskoj bajbukani gdje pravi drustvo urinokonzumeru Jadovanu i slicnim velikosrpskim pacijentima,a njegov nasljednik Babic se objesi.Nekadasnji predsjednih SDS-a za Hrvatsku psihijatar Dr. Jovan Raskovic je sam rekao dijagnozu svog naroda 1990 u Hrvatskoj kada je dobio izbore http://www.youtube.com/watch?v=LhkaQdzhm8s ,ja bih volio da nije bio u pravu,tada sam se smijao njegovim lucidnim izjavama ali se obistini ono sto je sam javno rekao kao i razni druge srpske barbarogenije,a Dodik je samo jedan u nizu velikosrpskih barbarogenija
Last edited by Bosnolog on 16/08/2010 21:59, edited 1 time in total.
- Better Man
#259 Re: OHRu se žuri iz BiH
RS jesete genocidna tvorevina nastala na klanju, ubijanju i protjerivanju svih onih koji nisu bili za Milosevica, Karadzica, Mladica i kompaniju i kao takva jednog dana ce morati da se ukine, tj. nestane sa scene, a to ce se desiti kad se narod u RS-u otrijezni i shvati da im Dodik prosipa samo suplju, a da oni su sve siromasniji i siromasniji i nemaju sta da jedu. Bosna se prvi put spominje negdje oko 900 godine i od tada se njena drzavnost razvijala. Na drugom zasjedanju Avnoja njena drzavotvornost je potvrdjena. Nakon referenduma 1992. godine kada je vise od 63% gradjana glasalo za nezavisnost doslo je do priznavanja od strane UN-a. Dakle priznata je i prihvacena samostalnost, a nije tad nastala drzava BiH, niti je ona nastala u Dejtonu kako vole lagati politicari iz RS-a. Jugoslavija se raspala upravo zbog politike velike Srbije koju je sprovodio Milosevic koji je bio diktator modernog doba. Sto se tice Kosova, glavni krivac sto Kosovo nije vise sastavni dio Srbije je upravo Srbija i njena politika. Nikad Kosovo ne bi trazilo nezavisnost da Milosevic nije slao vojsku dole i ubijao neduzne ljude, mucio ih i uskracivao im sva moguca prava. Dodikove price o referendumu su suplje, jer zna da kad bi raspisao isti da bi i bio raspisan i kontra referendum, tj. referendum za ukidanje RS-a i da bi za ukidanje iste glasalo preko 60% gradjana BiH. O RS-u mogu da odluce samo svi drzavljani BiH, tj. i stanovnici FBiH, a ne samo stanovnici RS-a. Cist dokaz da je na BiH izvrsena agresija i da se desio genocid, potvrdila je i sama Srbija u procesu za izrucenje Ejupa Ganica Srbiji.
Normalni ljudi iz Srbije su od pocetka znali da je Srbija agresor i da su Milosevic, Karadzic, Mladic i drugi fasiti, ubice i koljaci. Pokojni Milan Mladenovic je u ratu odbio da svira u Banja luci iz razloga sto su barbari (kako je on nazvao zlocince) srusili dzamiju Ferhadiju. A svi znaju koja je ljudska velicina bio Milan Mladenovic. Takav se umjetnik i ljudska velicina rijetko radja.
Normalni ljudi iz Srbije su od pocetka znali da je Srbija agresor i da su Milosevic, Karadzic, Mladic i drugi fasiti, ubice i koljaci. Pokojni Milan Mladenovic je u ratu odbio da svira u Banja luci iz razloga sto su barbari (kako je on nazvao zlocince) srusili dzamiju Ferhadiju. A svi znaju koja je ljudska velicina bio Milan Mladenovic. Takav se umjetnik i ljudska velicina rijetko radja.
Last edited by Better Man on 16/08/2010 22:11, edited 1 time in total.
- Better Man
#260 Re: OHRu se žuri iz BiH
Da nije bilo genocida RS nikada ne bi postojala, jer ista je mogla nastati samo na genocidu. Da je legalna Armija RBiH usla u Banja Luku RS ne bi bilo ni na mapi. Znamo da je medjunarodna zajednica sprijecila ulazak Armije RBiH u Banja Luku. Nedavno je Ante Colak vd predsjednika NHI-HSS govoreci o Oluji spomenuo i situaciju kad su snage Armije RBiH dosle pred Banja Luku i kad je naredjeno da se operecija zaustavi. Rekao je da je on tada bio na celu Armije RBiH, da bi odbio da izvrsi naredjenje o prekidu operacije i da nema te sile koja bi ga sprijecila da udje u Banja Luku. da se tada uslo u Banja Luku, danas bi imali normalnu zemlju, a Srpski narod bi se osvjestio od politike Milosevica, Karadjica, Mladica i slicnih.
-
bicebolje
#261 Re: OHRu se žuri iz BiH
BiH bi svakako u tom slučaju bila normalna država ali bez Srba. Srbi bi završili u Srbiji a vratili bi se malobrojni kao i u na teritorije ex RSK. Banja Luka bi danas bila grad duhova kao i većina gradova u RS a BiH sa 2 i kusir miliona stanovnika jedna od najnenaseljenih država Evrope. BiH je velika, lijepa i prokleta zemlja, malo nas je, svi zajedno možemo stati u grad malo veći od Beograda... ali biće nas još manje. Sreće ovdje neće biti još decenijama a novi rat nam se smiješi čim se zaborave strahote iz proteklog. Nove generacije ne znaju šta znači život bez struje i vode a da ne spominjem ostalo. Oni se ne boje novog rata kao što se ni mi nismo bojali 1992., samo sjede glave su znale kakav pakao će usljediti. Bojim se da će idući biti još gori.Better Man wrote:da se tada uslo u Banja Luku, danas bi imali normalnu zemlju, a Srpski narod bi se osvjestio od politike Milosevica, Karadjica, Mladica i slicnih.
-
behavac
#262 Re: OHRu se žuri iz BiH
Pa upravo repliciram na ono sto nije tacno...ako nema tezinu sto onda spominjes...charvel. wrote:Kako se lukavo uhvatis jedinog dijela posta koji ne nosi nikakvu tezinu.behavac wrote:Kad sam se ja zanosio ili uopste trazio nezavisnost RSa !?charvel. wrote:... i ne bi se trebala dzaba zanosti glupostima ko sto su neka otcjepljenja il bilo sta slicno tome. Ne bi ni ti trebo, jer nema od tog hljeba.
Hajde eto, nisi nikad indiciro takvo nesto, zanemari to sto pise vec se osvrni na ostatak posta i reci da li se slazes samnom.
Sto se tice ostalog, bio je rat, jest bilo je zlocina i etnickog ciscenja(inace RS je proglasena prije tog), al ni FBIH tu nije cista...zapravo jeste, i ona etnicki prilicno ociscena uz zlocine.
A ja sve zlocine i ciscenja osudjujem, a posto sam Srbin pogotovo na srpskoj strani, pa nek svi osudjuju svoje zlocince...
Ipak genocid je bio jedino u Srebrenici, nije ga bilo u FBIH. Mada u Oluji se mogu naci elementi istog, iako nema toliko mrtvih jer je vecina uspjela pobjeci. Za to je naravno odgovorno hrvatsko rukovodstvo(namjerno kazem rukovodstvo a ne narod)...al da ne idemo u digresiju jer to je vec vezano za HR a ne BIH, iako je u ratu bilo povezano...
Usput svaka regija, oblast, itd je nekad nastala...na ovaj ili onaj nacin...
Poenta je sta god ti il drugi mislio o RSu i kako eventualno treba da se ukine, ako vecina njenih stanovnika misli drugacije, a ocigledno misli, od ukidanja nema nista...
Jel dovoljno...
- vivaldi
#263 Re: OHRu se žuri iz BiH
Mislim da bi tek tada krvoprolice pocelo jer bi to bila bitka svih bitaka. Banjaluka bi se morala sravnit, a tada bi Srbi odmah Sarajevu zatvorili vodu, struju, aerodrom, bombardovali tunel..a onda bi poceo inferno sa nasumicnim paljenjem grada.. Milsim da bi u roku od 6 sati i u SA i u BL imali katastrofu nevidjenih razmjera.Better Man wrote:Nedavno je Ante Colak vd predsjednika NHI-HSS govoreci o Oluji spomenuo i situaciju kad su snage Armije RBiH dosle pred Banja Luku i kad je naredjeno da se operecija zaustavi. Rekao je da je on tada bio na celu Armije RBiH, da bi odbio da izvrsi naredjenje o prekidu operacije i da nema te sile koja bi ga sprijecila da udje u Banja Luku. da se tada uslo u Banja Luku, danas bi imali normalnu zemlju, a Srpski narod bi se osvjestio od politike Milosevica, Karadjica, Mladica i slicnih.
Otkako sam vidio Sibicu (zgrada na socijalnom) da gori i ljude kako preskacu sa balkona na balkon u ratu sam se samo bojao pozara..
- charvel.
#264 Re: OHRu se žuri iz BiH
Ti si u zabludi sto mislis da ako je se RS proglasila da joj to daje neko pravo na postojanje(stoga se i toliko radi, iznutra i s vana, na njenom slabljenju do ukidanja - nije to nikakva zavjera protiv Srba).behavac wrote: Sto se tice ostalog, bio je rat, jest bilo je zlocina i etnickog ciscenja(inace RS je proglasena prije tog), al ni FBIH tu nije cista...zapravo jeste, i ona etnicki prilicno ociscena uz zlocine.
A ja sve zlocine i ciscenja osudjujem, a posto sam Srbin pogotovo na srpskoj strani, pa nek svi osudjuju svoje zlocince...
A sta je to bila RS, tad 91., kad kazes da je proglasena? Koje su bile granice? Je li to bilo legalno?
Jer, naravno da nije bilo legalno i da je to bio cisti akt secesije i narusavanje cjelovitosti suverene i nezavisne RBiH. Ne mozes se samo ogradit i rec ''ja ovo proglasavam svojim''. To te ne cini legalnim nit ti daje pravo za odrzavanje tog stanja.
Ako je u FBiH bilo zlocina to nije razlog sto je ona cista, nasuprot RS koje je cista bas zbog zlocina.
Za zlocine ABiH se i moze rec da su to cinili pojedinci, dok je za VRS to bio modus ponasanja, nacin ratovanja koji je vidljiv svugdje gdje su drzali teritoriju - zato nemoj u isti kos stavljat zlocine ABiH i VRS (iako si upravu, bilo je zlocina...).
To sto osudjujes zlocine te cini covjekom i treba osudjivat bas sve zlocine, i ja osudjujem sve zlocine, al ja se i trudim da zlocine cinjene u moje ime sagledam i iz drugog, neutralnijeg ugla, a ne samo iz svog.
Ne slazem se sa tom tvrdnjom o genocidu.behavac wrote: Ipak genocid je bio jedino u Srebrenici, nije ga bilo u FBIH. Mada u Oluji se mogu naci elementi istog, iako nema toliko mrtvih jer je vecina uspjela pobjeci. Za to je naravno odgovorno hrvatsko rukovodstvo(namjerno kazem rukovodstvo a ne narod)...al da ne idemo u digresiju jer to je vec vezano za HR a ne BIH, iako je u ratu bilo povezano...
Iako je u Medjunarodnom sudu potvrdjen genocid na prostoru Srebrenice, definicija genocida govori da se citav rat (92-95) ustvari moze smatrat kao genocidan. Ova sadasnja potvrda o genocidu u Srebrenici moze nekog navest na misao da je genocid onda kad se ubije puno ljudi na jednom mjestu, dok je genocid, ustvari, dosta siri termin.
Za sada (pravno) mozemo govorit o genocidu samo u Srebrenici, mada ja smatram da je genocid bio cinjen na dosta vecem teritoriju (danasnja RS i sire...) od strane VRS, i nadam se da ce se i to dokazat obnovljenom tuzbom protiv RS i Srbije.
Oluja je vjerovatno zlocin (nisam upucen u detalje) pocinjen od strane HR i tu treba trazit pravdu na sudu. Tako nesto je definitivno za osudu, jer su HV vjerovatno mogla slomit pobunjenike i bez masovnog protjerivanja civila i za to definitivno treba trazit pravdu. Da ne ulazim dalje u ovo jer nisam upucen, a nije ni bit ove rasprave... ne znam kud si iso s ovim...
Ko sto sam izlozio stvari ranije, poenta je da ti kao Srbin i kao realan i razuman covjek, ne bi trebo da istrajavas na necemu ako znas da je to nastalo ilegalno i na zlocinima. Jer, kako biti za nesto takvo? Zasto ako znas? Kako biti pro takvo nesto ako, ko sto to Srbi znaju za sebe rec, se smatras za ponosnog i casnog covjeka? To je poenta koju hocu da iznesem.behavac wrote: Usput svaka regija, oblast, itd je nekad nastala...na ovaj ili onaj nacin...
Poenta je sta god ti il drugi mislio o RSu i kako eventualno treba da se ukine, ako vecina njenih stanovnika misli drugacije, a ocigledno misli, od ukidanja nema nista...
Jel dovoljno...
A ta prica o tome ''kako vecina njenih stanovnika misli'' nije toliko vazna kad kreces sam od sebe... pa se onda dopre do drugog , treceg, stotog... jer mislim da je vecina stanovnika RS u neznanju sto se tice mnogih cinjenica o proteklom ratu - i otud to ''vecina njenih stanovnika misli''.
- vivaldi
#265 Re: OHRu se žuri iz BiH
Pa nijedan razuman i normalan Srbin ne insistira na ratnom zlocinu, genocidu kao sto se to moze postaviti ovako kao sto si ti uradio. Tu se po meni radi najvise na insistiranju da sam odlucujes o svojoj sudbini zbog nepovjerenja..charvel. wrote:Ko sto sam izlozio stvari ranije, poenta je da ti kao Srbin i kao realan i razuman covjek, ne bi trebo da istrajavas na necemu ako znas da je to nastalo ilegalno i na zlocinima. Jer, kako biti za nesto takvo? Zasto ako znas? Kako biti pro takvo nesto ako, ko sto to Srbi znaju za sebe rec, se smatras za ponosnog i casnog covjeka? To je poenta koju hocu da iznesem.
A ta prica o tome ''kako vecina njenih stanovnika misli'' nije toliko vazna kad kreces sam od sebe... pa se onda dopre do drugog , treceg, stotog... jer mislim da je vecina stanovnika RS u neznanju sto se tice mnogih cinjenica o proteklom ratu - i otud to ''vecina njenih stanovnika misli''.
Evo ti odmah primjeri.
Bilo kojeg obicnog, prosjecnog Srbina kojeg pritom svi nesrbi po medijima, forumima..nazivaju genocidasom, zlotvorom, ovakvim ili onakvim-ok.
E sada zamisli ti tog srbina koji je danas (bukvalno danas) otvorio novine i procitao kako je sinoc u Hrvatskoj kamenovana majka i cerka u autu sa srpskim tablicama. To je vec 5-6 napad u zadnjih 15 dana. U tom periodu ne sjecam se nijednog obrnutog napada.
Danas je on u novinama mogao procitati kako je kamenovan Niski autobus u Novom Pazaru.
Juce je obiljezavao 7 godisnjicu od strejaljanja srpske djece u Gorazdevcu na Kosovu (to je bilo 4 godine nakon rata) i naravno niko nije uhapsen ni do dan danas. On se onda sjeti da je na tom istom Kosovu maltene svakih 5 dana neki Srbin kamenovan, pretucen, ponekog i ubiju, pa se sjeti onih spaljenih crkava..i sve to nakon svih ratova. Ova situacija dole na kosovu traje godinama. Svo to vrijeme, sve te godine njega i dalje zovu cetnikom.
Onda cuje ponekad za neke vehabije u federaciji, kamenovanu crkvu..
Usred svega toga da ga pitas (ako bas ne naletis na pravog cetnika) on ce vjerovatno reci da mu se gadi genocid u Srebrenici, silovanja, protjerivanja..,ali ce ti reci da on u tome nije ucestvovao, da zivi u svom stanu, nikoga ne dira, ne vrijedja, ali zbog svega sto osjeca oko sebe i onoga sto drugi osjecaju prema njemu on ce ti reci da je za dodika, sds i za rs.
- charvel.
#266 Re: OHRu se žuri iz BiH
Prije svega da kazem da nisam reko da Srbi insistiraju na ratnim zlocinima i genocidu, vec ''kako to da isnistiraju na RS - koja je nastala ilegalno i na zlocinima''.vivaldi wrote:Pa nijedan razuman i normalan Srbin ne insistira na ratnom zlocinu, genocidu kao sto se to moze postaviti ovako kao sto si ti uradio. Tu se po meni radi najvise na insistiranju da sam odlucujes o svojoj sudbini zbog nepovjerenja..charvel. wrote:Ko sto sam izlozio stvari ranije, poenta je da ti kao Srbin i kao realan i razuman covjek, ne bi trebo da istrajavas na necemu ako znas da je to nastalo ilegalno i na zlocinima. Jer, kako biti za nesto takvo? Zasto ako znas? Kako biti pro takvo nesto ako, ko sto to Srbi znaju za sebe rec, se smatras za ponosnog i casnog covjeka? To je poenta koju hocu da iznesem.
Evo ti odmah primjeri.
Bilo kojeg obicnog, prosjecnog Srbina kojeg pritom svi nesrbi po medijima, forumima..nazivaju genocidasom, zlotvorom, ovakvim ili onakvim-ok.
E sada zamisli ti tog srbina koji je danas (bukvalno danas) otvorio novine i procitao kako je sinoc u Hrvatskoj kamenovana majka i cerka u autu sa srpskim tablicama. To je vec 5-6 napad u zadnjih 15 dana. U tom periodu ne sjecam se nijednog obrnutog napada.
Danas je on u novinama mogao procitati kako je kamenovan Niski autobus u Novom Pazaru.
Juce je obiljezavao 7 godisnjicu od strejaljanja srpske djece u Gorazdevcu na Kosovu (to je bilo 4 godine nakon rata) i naravno niko nije uhapsen ni do dan danas. On se onda sjeti da je na tom istom Kosovu maltene svakih 5 dana neki Srbin kamenovan, pretucen, ponekog i ubiju, pa se sjeti onih spaljenih crkava..i sve to nakon svih ratova. Ova situacija dole na kosovu traje godinama. Svo to vrijeme, sve te godine njega i dalje zovu cetnikom.
Onda cuje ponekad za neke vehabije u federaciji, kamenovanu crkvu..
Usred svega toga da ga pitas (ako bas ne naletis na pravog cetnika) on ce vjerovatno reci da mu se gadi genocid u Srebrenici, silovanja, protjerivanja..,ali ce ti reci da on u tome nije ucestvovao, da zivi u svom stanu, nikoga ne dira, ne vrijedja, ali zbog svega sto osjeca oko sebe i onoga sto drugi osjecaju prema njemu on ce ti reci da je za dodika, sds i za rs.
Ima dosta smisla to sto govoris i razumijem to sto kazes,
ali vecina toga sto si spomeno je u nekim drugim drzavama i zato u tome ne vidim razlog za insistiranje na RS (koja ispada sad ko neki zastitnik interesa samo jednog naroda, dok je nastala na ugnjetavanju drugih naroda) koja, realno, nije ni od kakve koristi ni drzavi nit ikome, vec diskriminise i omalozava, i koja je usput nastala kako je nastala (da se ne vracamo na to).
A i to sto je neko srpsko auto kamenovano na moru, ili autobus, ili crkva - treba se zapitat i da li je to mozda samo dio ciklusa u kojem su, da budemo realni, i Srbi imali prilicno veliku ulogu?
Ti se ne sjecas obrnutih napada u posljednje vrijeme, jer su obrnuti napadi bili prije 20 godina i vjerovatno 100 puta gori.
Zlo radja zlo, i to sto se sad manifestuje mozda je i plod velikosrpske politike 90-tih? Ne mozes se sad ni pravit ugrozen i uvrijedjen ako si prije 15-20 godina (pa i skorije) isto radio.
Ko zna, mozda tim ksenofobima iz Hrvatske je otac, djed, il neko drugi mucen i ubijen u nekom cetnickom logoru? Ko ce znat.
Zlo radja zlo, a Srbi su bili dio tog ciklusa i sad se on samo rotirao i protiv njih.
Bilo kako bilo, to sto se desava u Hrvatskoj il na Kosovu nema veze sa BiH i djelovanjem protiv iste. Nije to opravdanje da se glasa za Dodika i slicne, jer dzaba ti ako si ti dobar i posten i nikog ne diras ako ces opet dat svoj glas za remetilacki faktor u zemlji.
-
TOM SCHOLZ
#267 Re: OHRu se žuri iz BiH
OHR je tu da odrzava i balansira topli bosanksi lonac i odgada konacno rijesenje koje ce slijediti nakon svih godna sakacenja Srbije,to jest dok se Srbija kuha kao zaba u vreloj vodi,.....Kada Srbija prne u sisu bosanske velikosrpske sluge ce leci na rudu mnogo lakse i manjoj dreci i pristati na sve sto odbijaju u vezi reformi i jacanja BH drzave,...Svijet a prije svega Amerika i Zapad su sa Botom Tadijom konacno shvatili da je on nista drugaciji od Milosevica samo bez ratne masinerije ,i konacno uvidjeli da je dugorocno rijesenje sto manja i slabija Srbija time mirniji,stabilniji i prosperitetniji Balkan,...
Bosnolog bravo 
-
behavac
#268 Re: OHRu se žuri iz BiH
RS vec postoji duzi niz godina kao entitet...ne treba joj nikakvo dodatno pravo.charvel. wrote: Ti si u zabludi sto mislis da ako je se RS proglasila da joj to daje neko pravo na postojanje(stoga se i toliko radi, iznutra i s vana, na njenom slabljenju do ukidanja - nije to nikakva zavjera protiv Srba).
A sta je to bila RS, tad 91., kad kazes da je proglasena? Koje su bile granice? Je li to bilo legalno?
Granice su cinile one autonomne grupe opstina koji su se udruzile. Legalnost jeste sporna, ali ni proglasenje nezavisnosti BIH po meni nije legalno tako da je upitno uopste pricati o tom.
Ovo je prica iza koje se mnogi kriju sto po meni uopste ne stoji. Znam licno dosta ljudi iz Sarajevo i nisu otisli svojevoljno. A da li ih je protjeralo 10 il 50 vojnika je sasvim svejedno, opet dodje na isto...sve je ocisceno.charvel. wrote: Ako je u FBiH bilo zlocina to nije razlog sto je ona cista, nasuprot RS koje je cista bas zbog zlocina.
Za zlocine ABiH se i moze rec da su to cinili pojedinci, dok je za VRS to bio modus ponasanja, nacin ratovanja koji je vidljiv svugdje gdje su drzali teritoriju - zato nemoj u isti kos stavljat zlocine ABiH i VRS (iako si upravu, bilo je zlocina...).
Sto je za svaku osudu, na kojoj god strani bilo...
Pa ja sam upravo naglasio da posebno osudjujem zlocine koje su pocinili pripadnici mog naroda, sto bi po meni svako trebao uraditi.charvel. wrote: To sto osudjujes zlocine te cini covjekom i treba osudjivat bas sve zlocine, i ja osudjujem sve zlocine, al ja se i trudim da zlocine cinjene u moje ime sagledam i iz drugog, neutralnijeg ugla, a ne samo iz svog.
Mogu ja osudjivati i Orica npr al me onda mogu optuziti za subjektivnost, dok kad osudjujem Mladica to ne mogu.
Tad bi me neki zatucani nacionalisti mogli eventualno optuziti za izdaju...ali to me ne pogadja niti stoji jer sam veci Srbin od njih i gledam prave interese srpskog naroda, gdje spadaju ekonomski napredak, bolji socijalni sistem, ulazak u EU, bolja ljudska prava itd...
Kazem ne smatram da je RS nastala na zlocinima, iako istih jeste kasnije tokom rata bilo, a sto se tice leganosti vec sam rekao da je upitna i za samu BIH tako da to nije relevantvno.charvel. wrote:Ko sto sam izlozio stvari ranije, poenta je da ti kao Srbin i kao realan i razuman covjek, ne bi trebo da istrajavas na necemu ako znas da je to nastalo ilegalno i na zlocinima. Jer, kako biti za nesto takvo? Zasto ako znas? Kako biti pro takvo nesto ako, ko sto to Srbi znaju za sebe rec, se smatras za ponosnog i casnog covjeka? To je poenta koju hocu da iznesem.behavac wrote: Usput svaka regija, oblast, itd je nekad nastala...na ovaj ili onaj nacin...
Jel dovoljno...
Sto se tice vecina, sta zna a sta ne, ne mogu pouzdano o tom govoriti. Nisam provodio neku anketu gdje bi bili obuhvaceni. Mogu jedino pricati o misljenjima ljudi s kojim se druzim i koje poznajem.
Uglavnom ta vecina je svjesna zlocina na svim stranama i osudjuje ih, ali zbog nepovjerenja, zelje za autonomijom i politickom moci nisu za ukidanje entiteta.
Licno ako imam mogucnost da se o vecini stvari entiteta odlucuje u Banjaluci, i jos da se koncezusom odlucuje na drzavnom nivou, zasto bih tu moc davao Sarajevu. Pogotovo jer postoje neka bitne razlike u misljenjima oko nekih znacajnih stvari.
Shodno tome bilo kako bilo sumnjam da ce entiteti biti ukinuti.
Samo treba malo bolje urediti odnose, nadleznosti i funkcionalnosti.
PS ne podrzavam Dodikovu politiku ,SDSovu jos manje...jer su suplja price, i nisu dovoljno kooperativni a ni principijelni...
- charvel.
#269 Re: OHRu se žuri iz BiH
Molim te obrazlozi zasto mislis da proglasenje nezavisnosti BiH nije bilo legalno?
I da li to smatras opravdanjem za rat protiv BiH koje su pokrenule srpske snage?
I da li to smatras opravdanjem za rat protiv BiH koje su pokrenule srpske snage?
- kiky
#270 Re: OHRu se žuri iz BiH
ma pusti gluposti ...charvel. wrote:Molim te obrazlozi zasto mislis da proglasenje nezavisnosti BiH nije bilo legalno?
bio referendum, sve po međunarodnim standardima i ogrmna večina je bila za nezavisnost ...
to što srbima nikad neodgovara kad su manjina i kad nemože bit po njihovom to je njihova kolektivna bolest i paranoja nataložena kroz istorijske gluposti i zločine prema drugim slavenskim narodima koje su počinili na ovim prostorima ...
ako je rbih priznala un šta se bilo ko ima pravdat srbima za bilo šta ...
njihovo je da to poštuju ...
a nisu ...
srbi imaju neku svoju percepciju koja se zakovala za period balkanskih ratova i koja se neprestalno vlaži desetercima tipa "kasno marko na kosovo stiže" ...
kad im odgovara narodi imaju pravo na samoopredjeljenje a kad neodgovara onda bivše republike i njihove avnojevske granice treba da se poštuju ...
to više nepije vode ...
-
bicebolje
#271 Re: OHRu se žuri iz BiH
Jok. To je normalno. Koji to narod želi da bude manjina ? Svi narodi žele nacionalne države. Manjina se postaje nesretnim okolnostima. Gubitkom države ili napuštanjem iste, što zbog ekonomskih što zbog sigurnosnih razloga.kiky wrote:to što srbima nikad neodgovara kad su manjina i kad nemože bit po njihovom to je njihova kolektivna bolest i paranoja.
- kiky
#272 Re: OHRu se žuri iz BiH
nije problem u tome jel želi ili ne, več kako se odnosi prema večini ...bicebolje wrote:Jok. To je normalno. Koji to narod želi da bude manjina ? Svi narodi žele nacionalne države. Manjina se postaje nesretnim okolnostima. Gubitkom države ili napuštanjem iste, što zbog ekonomskih što zbog sigurnosnih razloga.kiky wrote:to što srbima nikad neodgovara kad su manjina i kad nemože bit po njihovom to je njihova kolektivna bolest i paranoja.
po srbijanskoj logici, u svim državama gdje postoji iole veča manjina izbili bi ratovi čim se toj manjini digne k...c ...
normalno, samo ne u srbiji, jer u srbiji odlučuje večina i to je demokratski ...
kontaš ...
( a i idemo off topic, bezveze ) ...
-
detroit-mercy
#273 Re: OHRu se žuri iz BiH
-
behavac
#274 Re: OHRu se žuri iz BiH
Kao prvo YU ustavcharvel. wrote:Molim te obrazlozi zasto mislis da proglasenje nezavisnosti BiH nije bilo legalno?
Po njemu prava na samoopredeljenje imaju narodi a ne republike, tako to pravo su imali recimo Hrvati, Muslimani(Bosnjaci) ali ne BIH. Tu Srbi koriste svoje pravo i opredeljuju se za ostanak u Jugi.Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje,
uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj
borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u
skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i
jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u
saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku
federativnu zajednicu radnih ljudi – Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Efektivno ovo je znacilo prostor gdje su vecina uz odredjenu teritorijalnu povezanost.
Ja znam da je Badinterova komisija rekla drugacije...al to je bilo politicko tijelo koje i nema pravo tumaciti ustav YU, to jedino moze ustavni sud.
Ali ovdje je toliko ocigledno da tumacenje nije ni potrebno.
E sad mogli su oni reci i da jabuka nije voce, ali to ne znaci da cu ja prihvatiti njihovo tumacenje...
Drugo ustav SRBIH je imao amandman LXX tacka 10,(objavljeno u Sluzbenom Listu SRBIH ,Broj 21,u utorak 31 jula 1990 godine stranice 590-591) koji svakom narodu daje prakticno pravo veta.
U skupštini je bio formiran Savjet za pitanja ostvarivanja ravnopravnosti naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine sa po 20 poslanika iz svakog naroda. Oni se ne mogu nadglasavati, a odluku donosi dvotrećinska većina poslanika skupštine.
I pored ulozenog veta od strane delegata SDS, na sjednici 14 oktobra 1991, SDA i HDZ krse ustav
i nastavljaju kao da se nista nije dogodilo i 15 oktobra 1991 Skupstina SRBIH prestaje postojati a prakticno zapocinje rat.
Tako da s obzirom na ovo Srbi jesu imali pravo da ostanu da ne prihvate nezavisnost BIH i ostanu u Jugi.
Onda dolazimo to tog da Sarajevo kaze kako je npr Banjaluka u nezavisnoj RBIH a Banjaluka kaze da nije, oboje nije moguce i onda su eskalacije odvele u rat.
Jel dovoljno...ali danas ovo vise nije bitno, imamo BIH kakvu imamo i treba ici dalje...
-
bicebolje
#275 Re: OHRu se žuri iz BiH
Jest, samo što Srbi po BH Ustavu nisu manjena već jednakopravan narod bez obzira na brojčano stanje. Zato se i ne ponašaju kao manjina.kiky wrote:nije problem u tome jel želi ili ne, več kako se odnosi prema večini ...
po srbijanskoj logici, u svim državama gdje postoji iole veča manjina izbili bi ratovi čim se toj manjini digne k...c ...
normalno, samo ne u srbiji, jer u srbiji odlučuje večina i to je demokratski ...
kontaš ...
( a i idemo off topic, bezveze ) ...