Oglas za posao - PREVARA - Translator d.o.o. Online Chat & Email support (operator)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
tak
Posts: 7
Joined: 09/10/2014 21:59

Oglas za posao - PREVARA - Translator d.o.o. Online Chat & Email support (operator)

Post by tak » 13/12/2019 14:41

Prošli mjesec se na našim sajtovima za zapošljavanje (ponovo) pojavio oglas za poziciju "Online Chat & Email support (operator)" u "prestižnoj internacionalnoj firmi" pod nazivom "Translator d.o.o.". U jednom trenutku negdje je pisalo da se predstavništvo nalazi u Ul.Sime Šolaje br.17 Banja Luka.

Osoba se javlja sa adrese [email protected], potpisuje se kao "Translator Pro HR team", i javlja vam da ste primljeni, šalje vam link za test inteligencije pod šifrom, i potom čestita, nudi platu od 300eura mjesečno za rad kod kuće od 7.30h do 16h (umjesto u ofisu, kako je bilo najavljeno), vikend slobodan.

"Uspješni kandidati" potom na čitanje dobivaju "training manual" pod šifrom (right click disabled) te su pozvani da nakon čitanja ispune "Test 2".

Posao postoji, i sastoji se u tome da po svaku cijenu nagovorite ljude koji su na sajtovima (powered by WordPress) koje je kreirala ista ta osoba aplicirali za fiktivne poslove u EU, da što hitnije "zbog deadline-a" i "velikog broja prijava" uplate određene iznose za pripremu, prevod i slanje dokumenata "poslodavcima" u EU. ("Ako vas pitaju da li mogu stupiti u kontakt sa poslodavcima, odgovor je: Ne, ne možete u ovom trenutku, takva je procedura, time bi se izgubila uloga naše agencije") - metode nagovaranja su precizno objašnjene.

Dakle, firma "Translator pro d.o.o." ne postoji, osoba koja se potpisuje kao HR manager i nema ime traži ljude koji bi za njega/nju besplatno odrađivali tu online prevaru, jer ste prvo primljeni na "probation period". :zid: Pa jel stvarno misli da je neko toliko glup.

Neki od sajtova koje koristi:

https://app-documents.com
https://globaljobcareers.com/
https://globaljobcareers.com/
https://jobsfilipino.com
http://documents-services.com


Post Reply