odsjeci za psihologiju, BiH
-
Umjetnik a
koja je razlika između psihologije i pedagogije
- zolloo85
psihologija je nauka koja se bavi ponašanjem i mentalnim sadržajem ličnosti (Dragan Krstić)
pedagogija ja nauka o odgoju
u nekim stvarima su bilske ali su ipak različite. pedagogija je (čini mi se ) više usmerena na školstvo dok psiholgija ima šroki spektar primjene od terapije (što je napoznaije), psi. marketinga (jedan prilično zloupotrebljen dio psihologije, npr. coca-cola), vojna psi., psi. religioznosti, socijalan psi. itd...
u nekim stvarima su bilske ali su ipak različite. pedagogija je (čini mi se ) više usmerena na školstvo dok psiholgija ima šroki spektar primjene od terapije (što je napoznaije), psi. marketinga (jedan prilično zloupotrebljen dio psihologije, npr. coca-cola), vojna psi., psi. religioznosti, socijalan psi. itd...
-
Umjetnik a
šta znači ovozolloo85 wrote:psihologija je nauka koja se bavi ponašanjem i mentalnim sadržajem ličnosti (Dragan Krstić)
ako neko završi psihologiju, može li on raditi u školi
-
Hierarchia
U jednoj skoli rade maksimalno 2 psihologa/pedagoga. U sedamdesetak skola u Kantonu Sarajevo mogu se zaposliti dvije generacije studenata. Raspitajte se koliko psihologa i pedagoga svake godine diplomira.Umjetnik a wrote:šta znači ovozolloo85 wrote:psihologija je nauka koja se bavi ponašanjem i mentalnim sadržajem ličnosti (Dragan Krstić)
ako neko završi psihologiju, može li on raditi u školi
U skoli ipak smiju raditi samo diplomirani pedagozi/psiholozi, pola njih su starije kolege kojima ne mozete tek tako dati otkaz. Gdje su svi ti diplomirani psiholozi i pedagozi? Ja ih vidjam po buticima, na promotivnim standovima, u kaficima, na kasama prodavnica, u najboljem slucaju - u nekim NVO prcvajzima, koji su ozbiljno uvjereni da koriste ovom napacenom drustvu.
-
davis.ba
Imam pitanje. Koliko je psihologiju moguće primjeniti u svakodnevnom životu? Dakle tu mislim na korisnost koju običan čovjek dobiva. Jel može neki primjer, neki interesantan "zakon" koji objašnjava neko ponašanje recimo?
Nisam nikad izučavao pa nisam uopšte upućen.
- zolloo85
meni najbolja "furka" je što prokontavam zašto neko nešto radi. na početku jedne knjige ima mali test u kojem su daja pitanja npr. svako zna žašto nešto radi, postzoji jasna razlika između normalnog i duševnog bolsnika, prosječna inteligencija žena niža je od inteligencije muškaraca, strah od zimje je urođen kod čovjeka, genijalni ljudi su "čudniji" od ljudi normalne inteligencije, i sl. što su uglavnom predrasude na koje nailazimo u svakodnevnom životu. odgovori na sva ova pitanja su netačno!davis.ba wrote:Imam pitanje. Koliko je psihologiju moguće primjeniti u svakodnevnom životu? Dakle tu mislim na korisnost koju običan čovjek dobiva. Jel može neki primjer, neki interesantan "zakon" koji objašnjava neko ponašanje recimo?
pošto ima mnogo stvari o kojim se može pistai možeš pokušati pronaći knige "Emocionalna inteligencija" Danijel Goleman i "Govor tijela" Alan i saradnici.
primjer 1. kako znati da li je nečija pažnja usmjerena ka tebi? jednostvano
primjer 2. kako znati da li se sviđaš nekoj djevjci? (nemora uvijek biti ovako) očne zjenice su joj rširene više čak iako je svijetnlo jako.
primjer 3. žašto ti se gadi neka hrana? čim je vidi ili pomirišeš izazivat ti povračanje a kamo li da je i probaš. to je uvijentni (uslovni) refleks. gađenje na tu vrstu hrane si dobio najvjerovatnije zato što si imao negativno iskustvo kada si je prvi put jeo. primjer. jedan momak je prvi put jeo kokice sa kikriki puterom i prejeo se i povratio sve što je jeo. kasnije više nikda nije jeo kokice sa kikriki puterom
- zolloo85
duševno da, a finansijski kako se ko znađegreen man wrote:Sve u svemu (znači financijski i duševno)isplati li se psihologija?
što se tiče finansija najbilje bi bilo nakon završetka fakulteta otiči vani i završiti neku edukaciju (npr. Roršahove mrlje) i vratiti se ovamo (ako hočeš).
-
meddy
#35 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
I ja sam tako zbunjena...slijedece sedmice su et gotovi i ti maturskis ispiti...Znam da zelim upisat psihologiju,al u Tuzli..,medjutim posto kazu da je u Tuzli pedagogija psihologija,e sad ne znam kakva je razlika izmedju psihologije i pedagogije-psihologije...
e sad kad bi mi neko mogao to objasnit
,da mi olaksa ove muke
-
modesti
#36 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Pedagogija-psihologija u Tuzli je zanimanje koje se može naći jedino u školama (za sada). Zamisli da za 4 godine završiš 2 fakulteta. Nisi ni jedno, nisi ni drugo. Pandan mu je u Rijeci prije rata što su završavali fiziku sa OTP-om ili tako nekako.
Pedagogija je nauka o odgoju (djece, odraslih, specijalni odgoj...). Na žalost, u BiH je pedagogija na teoretskom nivou, slabo se koristi u praksi
Psihologija je nauka o psihičkom životu čovjeka i životinja (mišljenje, pamćenje, jezik, emocije, poremećaji, razvoj, sposobnosti, interesi, stavovi, predrasude, spavanje i sanjanje, odnosi među ljudima...). Povezana je sa svim naukama, naročito sa medicinom, sociologijom, biologijom, hemijom, statistikom. Jako interesantna nauka, kod nas nepravedno zapostavljena ali će se i to promijeniti. Sa moje godine mislim da svi imaju posao (ja sam izgleda dobro starija).
Prvenstveno je bitno da upišeš nešto što te jako interesuje i za šta imaš određene sposobnosti ili vještine a sekundarno je da li ćeš naći posao. Ko ti može garantovati da će biti potražnja za psiholozima/ljekarima/inžinjerima/... za 3-5 godina kada ti završiš fakultet? Vidiš u kakvoj državi živimo, ništa se ne zna.
Pedagogija je nauka o odgoju (djece, odraslih, specijalni odgoj...). Na žalost, u BiH je pedagogija na teoretskom nivou, slabo se koristi u praksi
Psihologija je nauka o psihičkom životu čovjeka i životinja (mišljenje, pamćenje, jezik, emocije, poremećaji, razvoj, sposobnosti, interesi, stavovi, predrasude, spavanje i sanjanje, odnosi među ljudima...). Povezana je sa svim naukama, naročito sa medicinom, sociologijom, biologijom, hemijom, statistikom. Jako interesantna nauka, kod nas nepravedno zapostavljena ali će se i to promijeniti. Sa moje godine mislim da svi imaju posao (ja sam izgleda dobro starija).
Prvenstveno je bitno da upišeš nešto što te jako interesuje i za šta imaš određene sposobnosti ili vještine a sekundarno je da li ćeš naći posao. Ko ti može garantovati da će biti potražnja za psiholozima/ljekarima/inžinjerima/... za 3-5 godina kada ti završiš fakultet? Vidiš u kakvoj državi živimo, ništa se ne zna.
-
meddy
#37 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Vec i na pocetku srednje skole sam zeljela upisat psihologiju,i znam da je to ono sto zelim,al sam mislila da je to u Tuzli isto psihologija,kao i u Banja Luci i Sarajevu
... 
-
modesti
#38 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Iskreno, ne vjerujem kvalitetu fakulteta u B.Luci, Tuzli, Palama. Nije ni fakultet u Sarajevu sjajan ali se barem sadašnja garnitura trudi da unaprijedi i sebe i odsjek.meddy wrote:Vec i na pocetku srednje skole sam zeljela upisat psihologiju,i znam da je to ono sto zelim,al sam mislila da je to u Tuzli isto psihologija,kao i u Banja Luci i Sarajevu...
Meddy, kažeš da si na početku srednje škole znala da želiš upisati psihologiju. Većina srednjoškolaca ima iskrivljenu sliku o psihologiji- misle da se uče tumačenja snova, čitanje tuđih misli, Džemilino bacanje graha, gledanje u kašike i slično. Psihologija nema veze sa navedenim, tako da bih svima preporučila da pročitaju neku knjigu iz opšte psihologije prije svoje odluke o studiranju. Nemojte uzimati srednjoškolske udžbenike, uzmite malo detaljnije štivo. Možete naći na internetu knjige, članke koji vam mogu dati bolji uvid u predmet proučavanja psihologije.
-
meddy
#39 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
- alica.k
#40 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
zasto su male sanse? odakle ti to? ne slusaj te gluposti nego nauci za prijemni, izadji, polozi i primice te! i ja sam isto mislila za engleski, prosjek mi je bio 4.0 a nisam isto imala ni stelu...i primili su me.meddy wrote:hihihi,ma znam hvala...Al vec i dok sam spremala moj maturski samo sam podvrdila,da je to ono sto zelim,naravno nekad sam imala i dilema izmedju likovne umjetnosti i psihologije al et ipak sam ostala doslovna psihologiji
,to za Sarajevo nekako znam da su male sanse da me prime,pa me to nekako koleba
,jer ipak prosjek mi je bio uvijke 4.0,i znam da nemam stele nikakve tako da ....,zato mi je nekako
....
- h.a.n.a.d.i.
#41 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Moj savjet je ko moze nek upise psihologiju u Zagrebu.
Ja znam da hocu postdiplomski tamo.
Sto se mene tice, dodatna literatura, i ucenje iz knjiga a ne iz skripti od mene su stvorili odlicnog psihologa. ja nisam samo studirala vec sam tijekom svog studija uvijek radila na projektima (vezanim za psi.), prisustvovala raznim edukacijama (po regionu) i treninzima.
Naravno da se psihologija moze primjeniti u svakodnevnom zivotu, i ne samo za neverbalnu komunikaciju, kada se dobro nauci onda se moze primjeniti u svim zivotnim situacijama, npr. , izbjeci burn-out sy samog sebe i drugih, znati odreagovati u stresnim situacijama, znati prepoznati mnoge poremecaje (i gdje bi mi bio kraj da krenem nabrajati), ali prije svega, sto je po meni najvaznije, znati iskoristiti psihologiju da se razvijes kao licnost koja je korisna sebi i drustvu, koja ce iskoristiti sve svoje potencijale i koja ce imati sve odlike zrele licnosti (a danas je takvih malo)
Neko je spomenuo profesore, zalosno je to sto mi stvarno dosta predmeta nismo ni slusali, nego nam se Gajanovicka potpise i to je to. Sada imamo dosta kvalitetan kadar i dosta je ass doktoriralo, pa sad oni predaju. Meni je glupost placati dolaske Bucika i drugih da nam predaju, zar nije pametnije da se plati disertacija nekome u slo ili zg pa da imamo stalnog profesora statistike, psihometrije, i drugih predmeta.
Ja znam da hocu postdiplomski tamo.
Sto se mene tice, dodatna literatura, i ucenje iz knjiga a ne iz skripti od mene su stvorili odlicnog psihologa. ja nisam samo studirala vec sam tijekom svog studija uvijek radila na projektima (vezanim za psi.), prisustvovala raznim edukacijama (po regionu) i treninzima.
Naravno da se psihologija moze primjeniti u svakodnevnom zivotu, i ne samo za neverbalnu komunikaciju, kada se dobro nauci onda se moze primjeniti u svim zivotnim situacijama, npr. , izbjeci burn-out sy samog sebe i drugih, znati odreagovati u stresnim situacijama, znati prepoznati mnoge poremecaje (i gdje bi mi bio kraj da krenem nabrajati), ali prije svega, sto je po meni najvaznije, znati iskoristiti psihologiju da se razvijes kao licnost koja je korisna sebi i drustvu, koja ce iskoristiti sve svoje potencijale i koja ce imati sve odlike zrele licnosti (a danas je takvih malo)
Neko je spomenuo profesore, zalosno je to sto mi stvarno dosta predmeta nismo ni slusali, nego nam se Gajanovicka potpise i to je to. Sada imamo dosta kvalitetan kadar i dosta je ass doktoriralo, pa sad oni predaju. Meni je glupost placati dolaske Bucika i drugih da nam predaju, zar nije pametnije da se plati disertacija nekome u slo ili zg pa da imamo stalnog profesora statistike, psihometrije, i drugih predmeta.
-
drekalica28
#42 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Imam jedno pitanje......ja naime namjeravam upisati psihologiju ovdje u Sarajevu, odnosno namjeravala sam.
Jučer sam pregledavala web stranicu fakulteta i odsjeka pa sam naišla na nešto kao pravilnik. U njemu piše da su svi studenti, bez obzira na status, dužni i obavezni prisustvovati svim predavanjima i vježbama.
Ja radim od 8 do 17h i nema šanse da mogu ići na predavanja. Zar je to zaista tako? Zar nema neka varijanta za one koji rade puno radno vrijeme, ili sad zaista moram odustati od studija psihologije?

Jučer sam pregledavala web stranicu fakulteta i odsjeka pa sam naišla na nešto kao pravilnik. U njemu piše da su svi studenti, bez obzira na status, dužni i obavezni prisustvovati svim predavanjima i vježbama.
Ja radim od 8 do 17h i nema šanse da mogu ići na predavanja. Zar je to zaista tako? Zar nema neka varijanta za one koji rade puno radno vrijeme, ili sad zaista moram odustati od studija psihologije?
- h.a.n.a.d.i.
#43 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Psihologija nema vanredan studij iz razloga sto je obavezno prisustvo predavanjima i vjezbama. Pedagogiju mozes studirati vanredno, tj ako si zaposlena ne moras prisustvovati predavanjima.drekalica28 wrote:Imam jedno pitanje......ja naime namjeravam upisati psihologiju ovdje u Sarajevu, odnosno namjeravala sam.
Ja radim od 8 do 17h i nema šanse da mogu ići na predavanja. Zar je to zaista tako? Zar nema neka varijanta za one koji rade puno radno vrijeme, ili sad zaista moram odustati od studija psihologije?![]()
Na psihologiji neces dobiti potpise, sto znaci da ne mozes upisati sljedeci semestar, sto znaci da ne mozes izaci na ispite.
- shana_majka
#44 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
herko, citash li ti ovo ?
- lala_sa
#45 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Prijemni se sastoji (barem je tako bilo pretprosle godine) od testa opce informisanosti, testa znanja iz psihologije (po knjizi Jasminke Zeco) i pravopisnog testa, a ne eseja...
Po meni je odsjek u posljednjem semestru jako napredovao. Kriteriji su poostreni, insistira se vise na nekom prakticnom radu u vidu nekih manjih projekata i istrazivanja. Imamo par jako dobrih asistenata... Sto se tice profesora, jako ih puno fali i mislim da je to najveca mana odsjeka. Nedavno smo se "ponovili" sa jednim fantasticnim profesorom sa Oxforda, i nadam se da nece stati na tome... Psihologija je strasno zanimljiva, postala je jedan veliki dio mene same i ne bih mogla bez nje... Profitabilna bas i nije, ali tesko idu i jare i pare
Po meni je odsjek u posljednjem semestru jako napredovao. Kriteriji su poostreni, insistira se vise na nekom prakticnom radu u vidu nekih manjih projekata i istrazivanja. Imamo par jako dobrih asistenata... Sto se tice profesora, jako ih puno fali i mislim da je to najveca mana odsjeka. Nedavno smo se "ponovili" sa jednim fantasticnim profesorom sa Oxforda, i nadam se da nece stati na tome... Psihologija je strasno zanimljiva, postala je jedan veliki dio mene same i ne bih mogla bez nje... Profitabilna bas i nije, ali tesko idu i jare i pare
- alica.k
#46 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
a jel se ne moze nista uz psihologiju vanredno studirat? znam da se psih ne moze kombinovat, ali moze li vanredno?h.a.n.a.d.i. wrote:Psihologija nema vanredan studij iz razloga sto je obavezno prisustvo predavanjima i vjezbama. Pedagogiju mozes studirati vanredno, tj ako si zaposlena ne moras prisustvovati predavanjima.drekalica28 wrote:Imam jedno pitanje......ja naime namjeravam upisati psihologiju ovdje u Sarajevu, odnosno namjeravala sam.
Ja radim od 8 do 17h i nema šanse da mogu ići na predavanja. Zar je to zaista tako? Zar nema neka varijanta za one koji rade puno radno vrijeme, ili sad zaista moram odustati od studija psihologije?![]()
Na psihologiji neces dobiti potpise, sto znaci da ne mozes upisati sljedeci semestar, sto znaci da ne mozes izaci na ispite.
- h.a.n.a.d.i.
#47 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Ako upises psihologiju redovno (a kako bi drugacije) mozes studirati na drugom fakultetu ili odsjeku vanredno, naravno.
Ali nema pod A i B studij (kao npr. bosanski i knjizevnost)
- alica.k
#48 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
da da, vec sam pitala njih tamo i rekli su da ne moze kombinovano...al zaboravih ovo pitat.h.a.n.a.d.i. wrote:Ako upises psihologiju redovno (a kako bi drugacije) mozes studirati na drugom fakultetu ili odsjeku vanredno, naravno.
hvala.
- lala_sa
#49 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Mozes ti upisati redovno ili paralelno psihologiju, a vanredno neki drugi fax... Ali moj ti je savjet da ti taj drugi fax bude praaaavo lagan... Ipak dok poobavljas sve obaveze na psihologiji, i ne ostane ti bas puno vremena... Ja ne mogu stici da idem ni na kurs francuskog
... Doduse, mozda je do mene i moje organizacije...
-
drekalica28
#50 Re: odsjeci za psihologiju, BiH
Ma jah.a.n.a.d.i. wrote:Psihologija nema vanredan studij iz razloga sto je obavezno prisustvo predavanjima i vjezbama. Pedagogiju mozes studirati vanredno, tj ako si zaposlena ne moras prisustvovati predavanjima.drekalica28 wrote:Imam jedno pitanje......ja naime namjeravam upisati psihologiju ovdje u Sarajevu, odnosno namjeravala sam.
Doduše, neki naši doktori zaista ostavljaju dojam nekoga ko nije uvijek prisustvovao predavanjima.
Ja sam eto baš nešto zapela za psihologiju.....sad se moram dobro prekontati.