Nisam to rekao. Mada kad bolje sagledas tako se u dosta primjera postupa. Imas slucaja gdje odrasla djeca ne pricaju sa ocom i majkom i sl. Imas slucaja gdje dvojica brace nisu progovorila 30 godina niti se vidila. Poznat mi je slucaj gdje otac sa svoje dvoje djece nije progovorio od njihove 25 godine. Pokacili se i svak svojim putem. U neku ruku se lakse prihvaca kad se covjek odrekne starijeg djeteta nego mladjeg.Niemand wrote:Isto da su djeca cipele, pa ono, ne svidjaju mi se ove vise pa cu ih baciti i odoh kupiti druge.
Odnosi nakon razvoda?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- hrle1976
#51 Re: Odnosi nakon razvoda?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#52 Re: Odnosi nakon razvoda?
Nije sramota otići psihijatru, 2016. godina je.
- Ommadawn
#53 Re: Odnosi nakon razvoda?
Kao što ti rekoh - da moj brat (kojeg nemam) ili sestra (koju imam) tako uradi svojoj djeci ja bih:hrle1976 wrote:Nisam to rekao. Mada kad bolje sagledas tako se u dosta primjera postupa. Imas slucaja gdje odrasla djeca ne pricaju sa ocom i majkom i sl. Imas slucaja gdje dvojica brace nisu progovorila 30 godina niti se vidila. Poznat mi je slucaj gdje otac sa svoje dvoje djece nije progovorio od njihove 25 godine. Pokacili se i svak svojim putem. U neku ruku se lakse prihvaca kad se covjek odrekne starijeg djeteta nego mladjeg.Niemand wrote:Isto da su djeca cipele, pa ono, ne svidjaju mi se ove vise pa cu ih baciti i odoh kupiti druge.
- kiselinu u oči
- zvučne bubnjiće probio
Da znaju kako je život lijep. Pa odlež'o - odlež'o. Bar će me ta djeca voljeti, ako ništa.
Čuj djecu napustit...
- hrle1976
#54 Re: Odnosi nakon razvoda?
Nebi sebe ocrnio da buden dno dna zbog tudjih odluka, pogotovo kad te iste nemaju ama bas nista sa mojim privatnim zivotom. Ja nisam covjek koji ne gaji inate i neke hirove te da komandujem drugima kako da zive. Izvini, o tebi ne mogu nista lose ili dobro reci jer te ne poznajem ali ako uzmem to sto kazes i gledam na to kao opciju u slucaju sta uciniti onda mislim da ta opcija je pateticna.Ommadawn wrote:
Kao što ti rekoh - da moj brat (kojeg nemam) ili sestra (koju imam) tako uradi svojoj djeci ja bih:
- kiselinu u oči
- zvučne bubnjiće probio
Da znaju kako je život lijep. Pa odlež'o - odlež'o. Bar će me ta djeca voljeti, ako ništa.
Čuj djecu napustit...
Ljudi se razvode i opet ako se nisu odrekli djece situacije cine svoje da ipak jesu. Primjera na svakom cosku gdje sud izadje u susret majci, a ocu da vidi djete svako 14 dana od podne petka do podne nedelje. Znaci dva dana od 14 dana. Izracunaj u procentima koliko je to malo. Od 336 sati kod tebe je svega 48 sati. To iste djete sigurno ima drugog "oca" koji sve ono radi sa djeteom sto ti ne mozes. Zadaca, vodi u skolu ili iz, gleda tv, igra se, vodi na izlet, kupi nesto i sl. Sad upitaj to isto djete koje mozda ima 9 godina ko mu vise ugadja i ko ga vise voli? Mozes sebi govoriti koliko god hoces da se nisi odreko, da si na papiru otac pravi itd. ali stanje te odrice iz sekunde u sekundu. To ti je ono jedan korak naprije dva naztarg. Da li razmisljas isto i u takom slucaju? Da li mislis, da ce te djete voljeti, ako nista.
Evo ti jedan primjer neka moja daljna rodbina. Razveli se i tolike su inatlije bili oboje da je svak vuko vodu na svoj mlin preko glava djece. Dobro da ta djeca nisu skroz izludila. Sto poktetac teme rece dvije Koreje. Zena se nikad nije udala ali je muza ogovarala na svakom cosku cak i kod njegove rodbine. Pa cak i nama dok jedne prilike nije moj otac rekao ako ces tako nemoj mi vise u kucu dolaziti. Kao moja kuca nije vase ratiste. Ona vukla na svoju stranu djecu on na svoju. Kad bi kod nje bili smao su slusali negative o ocu i tako obrnuto. To dvoje ljudi je danas u dobrim godinama. Nisu rijeci progovorili vec 20 i kusur godina. Sta je rezultat svega tog. Starij ne prica ni sa ocom i majkom. Maldji se vise veze za majku ali slabo kad da se cuje sa ocom. Ta djeca nisu skolovana a imaju oko 30 godina. Da djeca su toliko izmaltretirana o samih situacija da oni vise ne znaju sta je sta. Nikakve skole, nikakvih osjecaja, nista. Zar nije bolje bilo da jedno popusti? U ovom slucaju je 100% bolje bilo po djeci da je jedno ih skroz zaboravilo. Bar nebi slusali gluparije, jer razloga nebi bilo. Ja kazem odricanje bi trebalo biti zakonski moguce, jer sam ubjedjen da bi u brdo slucaja pomoglo djeci. Jer u vecini razvoda je rijec o inatu i koje kakvim hirovima. A svak se branim onom ja mislim najbolje za svoju djecu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#55 Re: Odnosi nakon razvoda?
Odricanje od vlastite djece govori o tome kakav je on covjek. Grozan, u svakom smislu te rijeci.
Djeca nisu birala ko ce im biti otac.
On se skonto da ne zeli imati nista s njima jer njihova majka nije njegova ljubav zivota
Pa nije ga niko s puskom natjerao da ih pravi. Krajnje sebican i neodgovoran covjek.
Djeca nisu birala ko ce im biti otac.
On se skonto da ne zeli imati nista s njima jer njihova majka nije njegova ljubav zivota
Pa nije ga niko s puskom natjerao da ih pravi. Krajnje sebican i neodgovoran covjek.
- edo_79
#56 Re: Odnosi nakon razvoda?
Ta se ti smiješ mafijocLo wrote:
- hrle1976
#57 Re: Odnosi nakon razvoda?
Bolje, mozda, na ovaj nacin dok su mali, jer i ta njihova majka je znala u sta se upusta od samog pocetka. Nego da je igrao igru do neke njihove 15 ili starije dobi pa onda.
Ja sam misljenja da je bolje ziviti sam nego imati porodicu sa osobom koja nije ljubav zivota. Mislim cak da je muskima vise bitno da je ljubav zivota nego zenama. Kako ces dati nekome nesto od sebe ako sam nisi u stanju to isto sebi dati, jer zivis "ljubavni" zivot koji nije to to u tvojoj glavi ili tvojim osjecajima.
Sta zena rodi a blage nemaju ko je toj djeci otac? Po kojoj osnovi bi tu morao neki drugi muskarac da igra oca? I opet kad bi rekao necu, onda je dno dna jer mu se peprisuje da se odrice djeteta kojem nije niko i nista.
Na zlaost kad su veze u pitanju i djeca tu se previse gleda crno i bijelo. Nije tako.
Zivimo u vremenu gdje vise ne odgajamo vlastitu djecu vec institucije to cine u ime nas. Tamo postoje pravilnici kako treba sa djecom. Na kraju krajeva ko si ti kao roditelj? Na papiru niko i nista. Sve ono sto smo do djece to smo mi sami mislimo da smo, dok za drzavu nismo nista vise nego financija. Djete provodi od 8 do 16 ili 17 u vrticu dodje kuci do 18 evt. 19 ide na spavanje. Zapravo ti si sa djetetom samo vikendom bar do njegove 7 godine. Ali kad pogledam kakav im je skolski raspored opet isto, odvezes ga u skolu i pokupis ga ili sam dodje oko 16 ti sa posla oko 17 evt. 18 a nekad i kasnije. Znaci samo vikend i opet ako nema nekih drugih obaveza oko kuce i sl. Mozda tako nije u BiH ali ovdje na zapadu je manje vise svugdje na ovaj kalup.
Ja sam misljenja da je bolje ziviti sam nego imati porodicu sa osobom koja nije ljubav zivota. Mislim cak da je muskima vise bitno da je ljubav zivota nego zenama. Kako ces dati nekome nesto od sebe ako sam nisi u stanju to isto sebi dati, jer zivis "ljubavni" zivot koji nije to to u tvojoj glavi ili tvojim osjecajima.
Sta zena rodi a blage nemaju ko je toj djeci otac? Po kojoj osnovi bi tu morao neki drugi muskarac da igra oca? I opet kad bi rekao necu, onda je dno dna jer mu se peprisuje da se odrice djeteta kojem nije niko i nista.
Na zlaost kad su veze u pitanju i djeca tu se previse gleda crno i bijelo. Nije tako.
Zivimo u vremenu gdje vise ne odgajamo vlastitu djecu vec institucije to cine u ime nas. Tamo postoje pravilnici kako treba sa djecom. Na kraju krajeva ko si ti kao roditelj? Na papiru niko i nista. Sve ono sto smo do djece to smo mi sami mislimo da smo, dok za drzavu nismo nista vise nego financija. Djete provodi od 8 do 16 ili 17 u vrticu dodje kuci do 18 evt. 19 ide na spavanje. Zapravo ti si sa djetetom samo vikendom bar do njegove 7 godine. Ali kad pogledam kakav im je skolski raspored opet isto, odvezes ga u skolu i pokupis ga ili sam dodje oko 16 ti sa posla oko 17 evt. 18 a nekad i kasnije. Znaci samo vikend i opet ako nema nekih drugih obaveza oko kuce i sl. Mozda tako nije u BiH ali ovdje na zapadu je manje vise svugdje na ovaj kalup.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#58 Re: Odnosi nakon razvoda?
Ne znam kroz kakve traume prolaze djeca razvedenih roditelja ali u svojoj okolini sam imao 2-3 primjera... možda se ja družim samo sa srećkovićima ali bolje su oni prošli... nekako bez očinske figure su rano shvatili da ih se mora tetošiti i da se moraju boriti van kuće
svi su ispali dobri ljudi, zavodnici, komunikatoti...nigdje tih trauma ( vidljivih) ponavljam moj primjer nije mjerodavan ali eto samo jedna opaska...
dok smo mi iz normalnih obitelji imali "problema"
svi su ispali dobri ljudi, zavodnici, komunikatoti...nigdje tih trauma ( vidljivih) ponavljam moj primjer nije mjerodavan ali eto samo jedna opaska...
dok smo mi iz normalnih obitelji imali "problema"
- Ommadawn
#59 Re: Odnosi nakon razvoda?
Pa eto neka sam patetičan ali mom djetetu je drago svaku večer kad dođem s posla.hrle1976 wrote:
Nebi sebe ocrnio da buden dno dna zbog tudjih odluka, pogotovo kad te iste nemaju ama bas nista sa mojim privatnim zivotom. Ja nisam covjek koji ne gaji inate i neke hirove te da komandujem drugima kako da zive. Izvini, o tebi ne mogu nista lose ili dobro reci jer te ne poznajem ali ako uzmem to sto kazes i gledam na to kao opciju u slucaju sta uciniti onda mislim da ta opcija je pateticna.
Ljudi se razvode i opet ako se nisu odrekli djece situacije cine svoje da ipak jesu. Primjera na svakom cosku gdje sud izadje u susret majci, a ocu da vidi djete svako 14 dana od podne petka do podne nedelje. Znaci dva dana od 14 dana. Izracunaj u procentima koliko je to malo. Od 336 sati kod tebe je svega 48 sati. To iste djete sigurno ima drugog "oca" koji sve ono radi sa djeteom sto ti ne mozes. Zadaca, vodi u skolu ili iz, gleda tv, igra se, vodi na izlet, kupi nesto i sl. Sad upitaj to isto djete koje mozda ima 9 godina ko mu vise ugadja i ko ga vise voli? Mozes sebi govoriti koliko god hoces da se nisi odreko, da si na papiru otac pravi itd. ali stanje te odrice iz sekunde u sekundu. To ti je ono jedan korak naprije dva naztarg. Da li razmisljas isto i u takom slucaju? Da li mislis, da ce te djete voljeti, ako nista.
Evo ti jedan primjer neka moja daljna rodbina. Razveli se i tolike su inatlije bili oboje da je svak vuko vodu na svoj mlin preko glava djece. Dobro da ta djeca nisu skroz izludila. Sto poktetac teme rece dvije Koreje. Zena se nikad nije udala ali je muza ogovarala na svakom cosku cak i kod njegove rodbine. Pa cak i nama dok jedne prilike nije moj otac rekao ako ces tako nemoj mi vise u kucu dolaziti. Kao moja kuca nije vase ratiste. Ona vukla na svoju stranu djecu on na svoju. Kad bi kod nje bili smao su slusali negative o ocu i tako obrnuto. To dvoje ljudi je danas u dobrim godinama. Nisu rijeci progovorili vec 20 i kusur godina. Sta je rezultat svega tog. Starij ne prica ni sa ocom i majkom. Maldji se vise veze za majku ali slabo kad da se cuje sa ocom. Ta djeca nisu skolovana a imaju oko 30 godina. Da djeca su toliko izmaltretirana o samih situacija da oni vise ne znaju sta je sta. Nikakve skole, nikakvih osjecaja, nista. Zar nije bolje bilo da jedno popusti? U ovom slucaju je 100% bolje bilo po djeci da je jedno ih skroz zaboravilo. Bar nebi slusali gluparije, jer razloga nebi bilo. Ja kazem odricanje bi trebalo biti zakonski moguce, jer sam ubjedjen da bi u brdo slucaja pomoglo djeci. Jer u vecini razvoda je rijec o inatu i koje kakvim hirovima. A svak se branim onom ja mislim najbolje za svoju djecu.
A je li tvoji starci sklanjaju slike djece tog tvog brata svaki put kad on treba doći kod njih?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#60 Re: Odnosi nakon razvoda?
Ja u klin, ti u drvo.hrle1976 wrote:Bolje, mozda, na ovaj nacin dok su mali, jer i ta njihova majka je znala u sta se upusta od samog pocetka. Nego da je igrao igru do neke njihove 15 ili starije dobi pa onda.
Tvoj primjer nije kad se roditelji rastanu silom prilika.
Tvoj burazer je ostavio svoju djecu, jer ih nije napravio sa ljubavi svog zivota.
Postavlja se pitanje, zasto ih je uopste pravio? Prilicno je porazno kad skontas da si napravio djecu s pogresnom zenom, a istovremeno postoji zena tvog zivota (koja je isto to uradila s pogresnim covjekom). Prilicno je bahato napraviti ih, a onda obiljeziti kao greske u svom zivotu, kao prepreke na svom zivotnom putu. I ono, nema ih.
Tebi isto to sto dijete provodi vrijeme u vrticu ili skoli i to sto ga se odreknes preko novina?!
Jbg, moras shvatiti da ima dosta ljudi koji toliko bezosjecajni sigurno nisu. Naravno, ima i onih koji su spremni zadaviti ga cim se rodi.
- hrle1976
#61 Re: Odnosi nakon razvoda?
Nisam rekao da si patetican vec ta opcija mi je pateticna.Ommadawn wrote:
Pa eto neka sam patetičan ali mom djetetu je drago svaku večer kad dođem s posla.
A je li tvoji starci sklanjaju slike djece tog tvog brata svaki put kad on treba doći kod njih?
Da sklanjaju i moram priznati nisam za to ali ipak on odlucuje o svom zivotu i moram reci, i ako nisam za to, opet me ne zulja.
- hrle1976
#62 Re: Odnosi nakon razvoda?
Tomahawk11 wrote:
Ja u klin, ti u drvo.
Tvoj burazer je ostavio svoju djecu, jer ih nije napravio sa ljubavi svog zivota.
Postavlja se pitanje, zasto ih je uopste pravio? Prilicno je porazno kad skontas da si napravio djecu s pogresnom zenom, a istovremeno postoji zena tvog zivota (koja je isto to uradila s pogresnim covjekom). Prilicno je bahato napraviti ih, a onda obiljeziti kao greske u svom zivotu, kao prepreke na svom zivotnom putu. I ono, nema ih.
Tebi isto to sto dijete provodi vrijeme u vrticu ili skoli i to sto ga se odreknes preko novina?!
Jbg, moras shvatiti da ima dosta ljudi koji toliko bezosjecajni sigurno nisu. Naravno, ima i onih koji su spremni zadaviti ga cim se rodi.
Moj brat je napravio djecu sa tom zenom jer je ona htjela i pristala je na moguci rezultat. I ona je to isto nasamo meni rekla. Svjesna je bila sta trazi od njega i znala je za moguci scenario. Na koji i kakav nacin je ta njegova prava ljubav dobila djete ili ste se znalo ili ne, pojma nema niti zalazim u te vode.
To u vezi novina, to je bio vise umjetnicki potez na tim prostorima. Prvane osnove nije bilo. Ovo sa vrticem vidim kao jos gore, jer jedina veza sa djetetom je kao da si na jednoj strani ti i zena a na drugoj drzava i da ste vi i drzava razvedeni. Drzava ga pazi citav dan dok ti ga samo uspavljivas i budis, a jos nato skoro sve placas.
- Tito_i_Partija
#63 Re: Odnosi nakon razvoda?
hrle1976 wrote:Nisam rekao da si patetican vec ta opcija mi je pateticna.Ommadawn wrote:
Pa eto neka sam patetičan ali mom djetetu je drago svaku večer kad dođem s posla.
Da sklanjaju i moram priznati nisam za to ali ipak on odlucuje o svom zivotu i moram reci, i ako nisam za to, opet me ne zulja.

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#64 Re: Odnosi nakon razvoda?
Budala....hrle1976 wrote:Tomahawk11 wrote:
Ja u klin, ti u drvo.
Moj brat je napravio djecu sa tom zenom jer je ona htjela i pristala je na moguci rezultat. I ona je to isto nasamo meni rekla. Svjesna je bila sta trazi od njega i znala je za moguci scenario. Na koji i kakav nacin je ta njegova prava ljubav dobila djete ili ste se znalo ili ne, pojma nema niti zalazim u te vode.
To u vezi novina, to je bio vise umjetnicki potez na tim prostorima. Prvane osnove nije bilo. Ovo sa vrticem vidim kao jos gore, jer jedina veza sa djetetom je kao da si na jednoj strani ti i zena a na drugoj drzava i da ste vi i drzava razvedeni. Drzava ga pazi citav dan dok ti ga samo uspavljivas i budis, a jos nato skoro sve placas.
Vrtici su rezultat brzine zivota. Moras birati izmedju toga sta ce ta djeca jesti i obuci i vremena koje provodis s njima. S neba sigurno nece pasti.
- hrle1976
#65 Re: Odnosi nakon razvoda?
Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
- Ommadawn
#66 Re: Odnosi nakon razvoda?
Jaro, gdje živiš ti???hrle1976 wrote:Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
- hrle1976
#67 Re: Odnosi nakon razvoda?
HH okolica.
- Ramzess Veliki
#68 Re: Odnosi nakon razvoda?
Sa jedne strane imaš štetu, a sa druge korist.hrle1976 wrote:Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
Moja curica je bila asocijalna i plašljiva, a u vrtiću se opustila i otvorila, i postala agresivnija. Prije vrtića bi joj i manje djetešce otelo igračku u parku a ona bi samo gledala, a poslije vrtića je bacala veću djecu sa ljestvi da se prva popne na tobogan.
- hrle1976
#69 Re: Odnosi nakon razvoda?
Ramzess Veliki wrote:Sa jedne strane imaš štetu, a sa druge korist.hrle1976 wrote:Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
Moja curica je bila asocijalna i plašljiva, a u vrtiću se opustila i otvorila, i postala agresivnija. Prije vrtića bi joj i manje djetešce otelo igračku u parku a ona bi samo gledala, a poslije vrtića je bacala veću djecu sa ljestvi da se prva popne na tobogan.
Nikad nisam isao u taj vrtic, i ne prihvacam one suplje druga su to vremena bila. Meni je to sve isto kao i danas. I tad su roditelji isli na posao itd. Priznajem mozda se danas nesto "brze" zivi nego prije, i naravno tehnologije pogotovo digitalne u moja doba nije bilo. Koju korist od vrticia, bar na zapadu imam? Tesko reci. Ja se nikad nisam u vrticu ucio druziti pa sam opet drustven, i tada bio, komunikativan i sve sto ide uz to. Ponekad pozelim da bude malo obrnuto. Nase brige koje su nas dosta zivaca kostali dok su nam djeca isla u vrtic. 1: uvijek nahladjeno! Puste ih vani u bilo kakvom vremenu. Koliko su moja djeca bila nahladjena ja toliko nisam jos dan danas bio. Malu smo vodili i do 16 puta godisnje doktoru. Svako malo ona je bolesna bila. I mali je malo manje ali nista bolje na kraju krajeva. 2: Ciste ih odvedemo, dobiemo ih nazad prljave ko da su u dubrivu bili. Mi smo u vrticu imali pet skafandera za djete i redovno prali i sve. Jer tamo niti su se trudili ni nista pokra njih bi mogli u prljavom da hodaju 100 godina. 3: u vrticu im dopuste sve pa djete ko djete misli da moze bilo gdje sve tako. Znalo je biti naporno oko vikanja "ostavi to", "nemoj" itd. Nemam ja protiv duzenja nista ali kazem ti mi smo samo imali stete nista vise. U Bosni se ipak ima vece postovanje prema porodici pa nebi se niko usudio da mu vrati djete prljavo ili bolesno. Ovdje je to prihavca kao zdravo za zdravo. Imas osjecaja svakom preko glave a opet niko da kaze. Ja kad sam prvi put rekao glavna teta u vrticu je zajapurila se ko crvena jabuka. Ko ona meni sta ja znam sta je dobro za djecu, pa reko gdje idu tvoja? Nemam ih. Ali ona je citala u knjigama sta valja za djecu. A na stolu joj knjiga "1984" Orwella, reko sigurno je Winston u nekom od onih cetri ministerija spomeno vrtic i pravila.
- Euridika
- Globalna šefica
#70 Re: Odnosi nakon razvoda?
Sve tri moje curice su išle u vrtić (neke još idu), ali situacija nije ni približno ovoliko loša kao tvoja. Djeca budu češće bolesna nego ona koju paze dede i nane, ali to ima i svoje prednosti: preboluju uobičajene dječije zarazne bolesti u ranoj dobi (bez mnogo posljedica), izgrade imunitet i ojačaju organizam. Da ne spominjem faktor socijalizacije i druženje s vršnjacima, pa čak i učenje. Naravno, djeca to mogu nadoknaditi i u školi, s tim da su izostanci s nastave (zbog bolesti) ipak veći hendikep nego učestalost dječijih bolesti u vrtićkoj dobi (ukoliko iste ne prerastu u hronična oboljenja).hrle1976 wrote:Ramzess Veliki wrote:Sa jedne strane imaš štetu, a sa druge korist.hrle1976 wrote:Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
Nikad nisam isao u taj vrtic, i ne prihvacam one suplje druga su to vremena bila. Meni je to sve isto kao i danas. I tad su roditelji isli na posao itd. Priznajem mozda se danas nesto "brze" zivi nego prije, i naravno tehnologije pogotovo digitalne u moja doba nije bilo. Koju korist od vrticia, bar na zapadu imam? Tesko reci. Ja se nikad nisam u vrticu ucio druziti pa sam opet drustven, i tada bio, komunikativan i sve sto ide uz to. Ponekad pozelim da bude malo obrnuto. Nase brige koje su nas dosta zivaca kostali dok su nam djeca isla u vrtic. 1: uvijek nahladjeno! Puste ih vani u bilo kakvom vremenu. Koliko su moja djeca bila nahladjena ja toliko nisam jos dan danas bio. Malu smo vodili i do 16 puta godisnje doktoru. Svako malo ona je bolesna bila. I mali je malo manje ali nista bolje na kraju krajeva. 2: Ciste ih odvedemo, dobiemo ih nazad prljave ko da su u dubrivu bili. Mi smo u vrticu imali pet skafandera za djete i redovno prali i sve. Jer tamo niti su se trudili ni nista pokra njih bi mogli u prljavom da hodaju 100 godina. 3: u vrticu im dopuste sve pa djete ko djete misli da moze bilo gdje sve tako. Znalo je biti naporno oko vikanja "ostavi to", "nemoj" itd. Nemam ja protiv duzenja nista ali kazem ti mi smo samo imali stete nista vise. U Bosni se ipak ima vece postovanje prema porodici pa nebi se niko usudio da mu vrati djete prljavo ili bolesno. Ovdje je to prihavca kao zdravo za zdravo. Imas osjecaja svakom preko glave a opet niko da kaze. Ja kad sam prvi put rekao glavna teta u vrticu je zajapurila se ko crvena jabuka. Ko ona meni sta ja znam sta je dobro za djecu, pa reko gdje idu tvoja? Nemam ih. Ali ona je citala u knjigama sta valja za djecu. A na stolu joj knjiga "1984" Orwella, reko sigurno je Winston u nekom od onih cetri ministerija spomeno vrtic i pravila.
P.S. I sama sam išla u vrtić prije rata, situacija je dosta slična i sad (u državnim vrtićima), čak su sad i veće slobode, jer postoje vijeća roditelja koja reagiraju na svaku veću nepravilnost u radu ovih ustanova.
- HadiRa
#71 Re: Odnosi nakon razvoda?
ja mislim da se "mrze" iz razloga sto ne mogu jedno drugom oprostiti onaj dio sebe koji su onom drugom dali . 
- sezma
#72 Re: Odnosi nakon razvoda?
Care jesil ti sada u braku ili si se razveo jednom ili vise puta ?hrle1976 wrote:Ramzess Veliki wrote:Sa jedne strane imaš štetu, a sa druge korist.hrle1976 wrote:Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
-
Qoom
#73 Re: Odnosi nakon razvoda?
Napatih se dok uhvatih nit. Izjeba me ova gramatika, no moradoh prokomentarisati.
Nažalost, ovo je danas vrlo česta pojava, ovakvo zastranjivanje, bez osjaćaja kajanja i bez ikakve potrebe da dijete doživi "svojim".
Danas djecu vrlo često okrivljuju za vlastiti neuspjeh, karijera, novac, imaginarna sloboda...
Bottom line: Otišli smo u kurac, svi kolektivno.
Nažalost, ovo je danas vrlo česta pojava, ovakvo zastranjivanje, bez osjaćaja kajanja i bez ikakve potrebe da dijete doživi "svojim".
Danas djecu vrlo često okrivljuju za vlastiti neuspjeh, karijera, novac, imaginarna sloboda...
Bottom line: Otišli smo u kurac, svi kolektivno.
- matic.ivan
#74 Re: Odnosi nakon razvoda?
Zanimljivohrle1976 wrote:Ramzess Veliki wrote:Sa jedne strane imaš štetu, a sa druge korist.hrle1976 wrote:Vrtici su trebali biti nuzda za porodice koje nemaju rodbinu u blizni, ali danas su izraz savsim neceg desetog. Vrtici su simbol rastrkanih familijarnih odnosa i sebicnosti. Najlakse je dati djete na odgajanje do njegove 15 godine i onda ga vratiti natrag u porodicu. Mislim, ako cemo ici iz krajnosti u krajnost, jer i ovo danas kad pocnu od druznjeu i svemu je prica u supljo. Ja sam osjedio boreci borbe protiv vrtica, jer kod nas u kuci zna se sta se smije i ne. Dok u vrticu ih uce da smiju sve uzeti sta pozele. U vrticu im dopustili da saraju po zidovima pa hoce i kod kuce, nije da kazem da mozda nebi do tog doslo ali vamo ih uce tom pa misli moze i kod kuce.
- hrle1976
#75 Re: Odnosi nakon razvoda?
sezma wrote: Care jesil ti sada u braku ili si se razveo jednom ili vise puta ?
Care ja sam se zenio jednom i jos sam u istom braku.