Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post Reply
Hajvan

#151 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by Hajvan »

japijem wrote:
PapakizSarajeva wrote:
japijem wrote: .
..
...
Ja vidiš ne, život me naučio a i bliža historija da se insan može osloniti samo na sebe i eventualno na svoje bližnje, i meni je žao što nema bolje ceste, a šta bi trebo, rezati vene zbog toga ili sjedit uz kahvu i kukat protiv sarajeva, zanimljivo je da masa takvih kojima su za sve krivi neki imaginarni krivci, nemože ni avliju ljeti pokositi, a imali bi cestu sa šest traka.
:thumbup: Mislim da si pogodio "u sridu" ... :thumbup:

hvala na podršci, znam da jesam, vazda ja naš čovjek bio takav, svi krivi, osim pravih krivaca, nikad se pogledati u ogledalo i iskreno reći šta vidi.
Da se pridruzim :thumbup: :thumbup:
Ne valjas kad radis.
Ne valjas kad ne radis.
Ne valjas kad imas.
Ne valjas kad nemas.
Pritom, samokriticnost u vecine ravna je nuli.
PapakizSarajeva

#152 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by PapakizSarajeva »

zlatni wrote:
1. Zašto je Alija Izetbegović kao predsjednik Predsjedništva uopšte dozvolio formiranje HVO-a kad je tadašnja Republika Bosna i Hercegovina imala funkcionalnu vlast i TO kao prvi oblik organizovanih oružanih snaga ?

2. Zašto je dozvolio preko izdajnika iz SDA predaju vlasti u Mostaru HVO-u i Hrvatima ?

3. Kad je prvi put u ratu posjetio Mostar, gdje je prvo otišao ? Hrvatima.

4. Zašto je na njegovoj ratnoj karti BiH u njegovom kabinetu država do Aleksina Hana ?

5. Kako to da je na zadnjim lokalnim izborima SDA dobila 12 mjesta u GV Mostara i opet imamo Hrvata za gradonačelnika ?

Dođe mi da poželim da mi mostarski Bošnjaci sklopimo savez sa Hrvatima i otcijepimo se od Sarajeva.
1. Jesu vala Hrvati pitali Aliju za dozvolu ... Isto k'o i Karadzic da formira SAO ...
2. Ti SDA izdajnici o kojima pricas su Mostarci, sto se nisu izborili za svoje mjesto pod suncem ? Poginu rahmetli Hujka, a vi po platu i sledovanje u HVO. A ono nije se nesto specijalno ni ratovalo ...
3. Mozda je otisao kod Hrvata da proba dogovoriti kakav prolaz logistike, da prekine neprijateljstva i sl.
4. Za tu kartu prvi put cujem, de nam to negdje iscackaj pa postavi na forum ...
5. Pitaj ostale "bosnjacke" stranke kome su/nisu dale podrsku pa ce ti biti jasan odgovor na tvoje pitanje ...

A sto se tice tvoje zelje, pa Boze moj mastati i zeljeti je tvoje demokratsko pravo. A kad dodje do provodjenja zelja, onda cemo pricati sta se moze ispuniti, a sta ne ... Tad cemo poceti tumaciti demokratiju, svako na svoj nacin ...
jutarnji

#153 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by jutarnji »

palermo wrote:Dakle, kad se kaže odnos Sarajeva prema Mostaru ili bilokome drugom misli se na ovu drugu dimenziju, i ima se potpuno pravo reći (ako misliš tako, naravno) da imaš osjećaj da je Sarajevo zaboravilo na Mostar,
Sta si ocekivao od Sarajeva, a mislis da nisi dobio?
palermo

#154 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by palermo »

jutarnji wrote:
palermo wrote:Dakle, kad se kaže odnos Sarajeva prema Mostaru ili bilokome drugom misli se na ovu drugu dimenziju, i ima se potpuno pravo reći (ako misliš tako, naravno) da imaš osjećaj da je Sarajevo zaboravilo na Mostar,
Sta si ocekivao od Sarajeva, a mislis da nisi dobio?
Da prepozna njegov značaj za čitavu Bosnu i Hercegovinu.
jutarnji

#155 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by jutarnji »

palermo wrote:Da prepozna njegov značaj za čitavu Bosnu i Hercegovinu.
Mostara se niko nije odrekao, ne znam na sta konkretnog mislis kod spominjanja znacaja za citavu BiH.
Sta su trebali uraditi, a licno mislis da nisu, za Mostar?
Hajvan

#156 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by Hajvan »

jutarnji wrote:
palermo wrote:Da prepozna njegov značaj za čitavu Bosnu i Hercegovinu.
Mostara se niko nije odrekao, ne znam na sta konkretnog mislis kod spominjanja znacaja za citavu BiH.
Sta su trebali uraditi, a licno mislis da nisu, za Mostar?
Ja sa rodjen i zivim u Sa i prepoznajem geografski i ekonomski znacaj Mostara, kako za citavu drazavu, tako za regiju a pogotovo za Sarajevo kojem je Mostar svojevrsna "kapija" .

A sta su trebali uraditi, a licno mislis da nisu, za Mostar?
Ekonomski, kako je ovo drzava slobodnog trzista moze se samo insistirati na boljem komunikacionom povezivanju, kako bi protok ljudi i roba bio efikasniji, brzi i jeftiniji. Planska ekonomija gotovo da vise nije moguca. Samo smjernice.
Ja imam izrazito zelju da zivim u Mostaru, no pitanje ekonomije je izuzetno vazno jer se jedva u mnogo vecem Sarajevu snalazim. Ukoliko bih imao brzu npr zeljeznicku vezu sa Sarajevom, bez razmisljanja bih se preselio u Mostar. Pa dijele nas samo 50-ak km izmedju kojih stoje dva planinsk masiva - Bjelasnice i Prenja.

Semanticki, mnogo toga fali i nije uradjeno kako bi osjecaj "povezanosti" bio izrazeniji.
Npr., ja bih volio vidjeti neku institucionalnu sradnju lokalnih zajednica (uprave) Blagaja i Ilidze, mjesta na kojima se nalaze dva prelijepa izvora. Ulaganje Ilidze u Blagaj u parkove, skole i drugu infrastrukturu od zznacaja za sve gradjane bilo bi izazito pozeljno.
Primjera se moze navesti mnogo.
ravno

#157 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by ravno »

@PAPAKizSarajeva

TO!
Nek si mu vala reko, čuj on bi se odvajao i godio sa Hrvatima! Vidi ti toga bogohuljenja i drskosti!
Provincijalci!
Treba tim Mostarcima (a i svima ostalima) za sva vremena utuviti u glavu ko jedino ima prava da se godi i sklapa saveze, prodaje državu i određuje šta će kome pripasti. Jebo ih njihov Mostar, kao da su oni nekome bitni! A i nisu se ni borili za državu nešto, a i onaj paša Rizvanbegović je njihov, izdajnici, svi,......normalno!
A nisu nikad ni bili muslimani!
Svi poletili u HVO, prodali se!
Pa onda nešto prznili i kačili se sa HVO-om bezveze, samo nam napravili probleme sa Hrvatima! Zajebavali se okolo dok je Sarajevo umiralo pod opsadom 1425 dana.

A sad da se probudimo. Zbog tipova poput tebe, opsjednutih sobom i arogancije bez pokrića (na 9 volti) ljudi poput @Zlatnog reaguju kako reaguju. Iz tvojih postova isijava prezir prema svemu što nije Sarajevo (nisi jedini), pa kakve onda reakcije očekuješ od drugih? Mi smo svi zarobljenici ludila Dejtona i nemoj da te trenutni raspored zavarava. Sve su opcije u igri i ni jednu ne možeš isključiti kao nemoguću. Nebitno da li ja nešto podržavam ili ne.
Nije fino čuti pitanja: «Pa kad ste toliki frajeri, što ne razbište te četnike za 1425 dana, nego mora NATO oslobađati Sarajevo i Rapid Reaction Force sa slobodnog Igmana udarati po četnicima», jel de? Ili su vam svi drugi krivi? Skoro 4 godine!
E, vidiš, ovako rezonovati je papanski i provincijalno. Tako razmišlja Čović o Hrvatima van tzv. HRHB.
Sarajlije (PRAVE) su uvijek znale gledati puno, puno dalje od Ilidže i nije im na pamet padalo da rezonuju poput tebe. Ili da nisu te pridošlice uticale i na tebe?
patria

#158 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by patria »

Lokalni osjecaji na stranu, ali Mosta je ipak mozda i najvise platio. Hem je kljucan za opstanak , hem je bio na najjacem udaru. U tom smislu razumim apele ili mozda kuknjavu.
hercegovac_pravi

#159 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by hercegovac_pravi »

Smiješne teme majko draga....
Čuj Sarajevo "izdalo" Mostar. :lol: :lol:
Baš me interesuje koliko je ovih forumaša koji su "zabrinuti" za Mostarske Bošnjake i "boje se izdaje" Sarajeva bilo u Armiji u Mostaru? Velim samo da priupitam..
Meha11

#160 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by Meha11 »

Mnogi ovdje izgleda jos nisu shvatili sta znaci taj koncept "sarajevska politika". Nemaju mostarci nista protiv Sarajeva a ni sarajlija. Kad ljudi kazu "sarajevska politika" onda misle na jednu centralnu politiku za koju misle da ce se pozabaviti cijelom BiH a ne samo lokalno. Nazalost, Mostar je prepusten sam sebi od rata pa sve do sada. Mnogi ovdje izgleda nisu svijesni ili ne razumiju da je Mostar pao 1993. godine u ruke HV da bi sad granicu prelazili na Ilidzi i to sa pasosem, a ne u Doljanima (Metkovic). Ili kako onaj "JARO" gore rece, mozda bi bio sretniji da ulazi u republiku Hrvatsku na granici na Ilidzi umjesto u Doljanima? Ja mislim da nas ta zatucanost "sarajevske politike" jebe, a jebat ce i dalje sve dok se bude razmisljalo "lokalno" a ne GLOBALNO!
:bih:
PapakizSarajeva

#161 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Meha11 wrote:Mnogi ovdje izgleda jos nisu shvatili sta znaci taj koncept "sarajevska politika". Nemaju mostarci nista protiv Sarajeva a ni sarajlija. Kad ljudi kazu "sarajevska politika" onda misle na jednu centralnu politiku za koju misle da ce se pozabaviti cijelom BiH a ne samo lokalno. Nazalost, Mostar je prepusten sam sebi od rata pa sve do sada. Mnogi ovdje izgleda nisu svijesni ili ne razumiju da je Mostar pao 1993. godine u ruke HV da bi sad granicu prelazili na Ilidzi i to sa pasosem, a ne u Doljanima (Metkovic). Ili kako onaj "JARO" gore rece, mozda bi bio sretniji da ulazi u republiku Hrvatsku na granici na Ilidzi umjesto u Doljanima? Ja mislim da nas ta zatucanost "sarajevske politike" jebe, a jebat ce i dalje sve dok se bude razmisljalo "lokalno" a ne GLOBALNO!
:bih:
Prijatelju, nema bosnjaka koji bi bio sretan da granice BiH izgledaju imalo drugacije nego kakve ih znamo. Samo se za ratna desavanja ne mogu uvijek optuzivati drugi, a zanemarivati svoju ulogu u istim. Imam 2 tetke u Mostaru, one imaju ukupno 4 sina. Od njih cetvorice samo je jedan ostao cijeli rat u Mostaru, bio u Armiji BiH. Ostala trojica su se ispalili odmah pocetkom rata.

Kako sam ranije rekao Mostar volim svim srcem, za njega me vezu prelijepe uspomene. Sad kad dodjem u Mostar, a znam doci samo da bih popio kahvu negdje u blizini Starog mosta, osjecam strasnu gorcinu. Slazem se da je zvanicna politika okrenula stranu pravim Mostarcima. Izdala ih...

Problem Mostara je isti kao i u Sarajevu, navuklo se sljama, uvuklo u politiku i znaju sta gube u slucaju da dozvole drugima da vode politiku. Samo mi izborima i glasanjem mozemo promjeniti nase stanje, u cijeloj drzavi ...

Tvrdokorna politika koju vodi HDZ, beskicmenost politicara iz SDA ... To nas pogadja sve, ne samo Mostar ...

Da Bog da, da Mostar bude onakav kakvog ga se sjecam iz 70-ih i 80-ih godina.
ravno

#162 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by ravno »

hercegovac_pravi wrote:Smiješne teme majko draga....
Čuj Sarajevo "izdalo" Mostar. :lol: :lol:
Baš me interesuje koliko je ovih forumaša koji su "zabrinuti" za Mostarske Bošnjake i "boje se izdaje" Sarajeva bilo u Armiji u Mostaru? Velim samo da priupitam..
Ukoliko se hoće objektivno analizirati nešto iz historije, onda se prvo stvari moraju staviti u historijski kontekst. Vrati se u 92. pa analiziraj. U Mostaru i Hercegovini pritisnutim sa 10000 crnogorskih rezervista, šešeljevaca, SPO sokolova iz Nevesinja i ostalih nije baš ni bilo bitno gdje se vodiš u jedinici, jedino je bilo bitno odbraniti se. Problemi su počeli nakon povlačenja četnika u junu 92. vrlo sitno, da bi polako rasli i kulminirali 9. maja 93. Bošnjaci koji su ostali u HVO nakon tog dana mogu se na prste izbrojati. Veći daleko problem je to što je oko 1500 naoružanih boraca ABiH 8. maja bilo ostalo na zapadnoj strani Mostara sa porodicama, jer jebeš ti vojsku ako je vojniku prepušteno da sam (pored živog komandanta) procjenjuje treba li i može li ići obići ženu i djecu ili ne! Jesu li to sve izdajnici ili ih je neko zavalio? Ili ćemo razglabati otkud im tamo žene i djeca? Pa i komandant Korpusa je tamo imao ženu i djecu i nije im falila ni dlaka s glave. I neka nije. Ta vojska sva završi u logorima, nije sva priča u Vranici.
Ili hoćeš naglasiti tekuću tezu u Mostaru da su Mostarci ostali u HVO, a da ne bi Gačana i Nevesinjaca, belaj. Vidiš, došli su kao izbjeglice na teritoriju koju nisu kontrolisali četnici, a ni HVO im se nije obradovao. Neko ih je ipak, kako-tako dočekao i dao im pušku i municiju.
Nisu ništa donijeli, niti su mogli donijeti iz četničkog okruženja.
Zato u Mostaru i danas pobjeđuju karikature tipa SDA, za koje ovi znaju da NIKADA od njih neće tražiti da se vraćaju u svoja prijeratna mjesta, čak i ako bi bilo moguće i slobodno. U Mostaru jedino nema mjesta Mostarcima (koji za tvoju informaciju, prvi stvoriše PRVU organizovanu jedinicu OS RBiH – pročešljaj datume).
Oni koji su glat mogli svi pobjeći od rata, ne dadoše HVO-u i HV ni METRA! Da je bilo po rahmetli Hujki i Mostarcima, ne bi se vojska vraćala nakon osvajanja Huma, niti bi se Zuka vraćao sa Vrda kada je žagao artiljerijom po Lištici.
Ne bi se usrani Juka sa onom jadnom zavedenom sarajevskom djecom dovukao u Mostar da još doda ulja na vatru i da se sukob ubrza. Ne bi se u zatišju silom i bez ikakve potrebe pravile Grabovice!
Zvanična politika je onda zavaljivala Mostar, a to radi i danas. Za šta Tuđman odlikova Izetbegovića, Silajdžića, Ganića i Šaćirbega, a oni ponosno primiše odlikovanja. Mogao ih je isto tako odlikovati i Milošević.
PapakizSarajeva

#163 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

ravno wrote: .
..
...

Zato u Mostaru i danas pobjeđuju karikature tipa SDA, za koje ovi znaju da NIKADA od njih neće tražiti da se vraćaju u svoja prijeratna mjesta, čak i ako bi bilo moguće i slobodno. U Mostaru jedino nema mjesta Mostarcima (koji za tvoju informaciju, prvi stvoriše PRVU organizovanu jedinicu OS RBiH – pročešljaj datume).

...Da je bilo po rahmetli Hujki i Mostarcima, ne bi se vojska vraćala nakon osvajanja Huma, niti bi se Zuka vraćao sa Vrda kada je žagao artiljerijom po Lištici.

Ne bi se usrani Juka sa onom jadnom zavedenom sarajevskom djecom dovukao u Mostar da još doda ulja na vatru i da se sukob ubrza. Ne bi se u zatišju silom i bez ikakve potrebe pravile Grabovice!

Zvanična politika je onda zavaljivala Mostar, a to radi i danas. Za šta Tuđman odlikova Izetbegovića, Silajdžića, Ganića i Šaćirbega, a oni ponosno primiše odlikovanja. Mogao ih je isto tako odlikovati i Milošević.
O ovome drug i ja pricam, a ti mi imputiras aroganciju ... Pa ovo isto se desilo i Sarajevu, Tuzli, Bihacu ... A sto se tice Juke i ove "zavedene" djece, to su sve bili organizovani kriminalci koji se uvidjeli da u Sarajevu vise nemaju sta raditi i pljackati, a spremala im se sudbina Cace i Cele ... A HVO ih je objerucke prihvatio ...

Grbovica je bila samo "pokazna" vjezba, tek toliko da se zna da i Bosnjaci mogu biti beskrupulozni, beskompromisni i bezdusni. Ne kazem da se trebala odigrati ali onako iskreno, svi smo "uzivali" u nazovimo ih "uspjesima" Armije BiH. Nemojmo sami sebi lagati i zatvarati oci i sad govoriti o nekakvom merhametu ... Nakon Ahmica, Mostara i drugih mjesta koja je poharao HVO, neki "uspjesi" Armije BiH su bili mehlem na ranu ...
star(i)mo

#164 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by star(i)mo »

PapakizSarajeva wrote:
Grbovica je bila samo "pokazna" vjezba, tek toliko da se zna da i Bosnjaci mogu biti beskrupulozni, beskompromisni i bezdusni. Ne kazem da se trebala odigrati ali onako iskreno, svi smo "uzivali" u nazovimo ih "uspjesima" Armije BiH. Nemojmo sami sebi lagati i zatvarati oci i sad govoriti o nekakvom merhametu ... Nakon Ahmica, Mostara i drugih mjesta koja je poharao HVO, neki "uspjesi" Armije BiH su bili mehlem na ranu ...
Samo da pojasnimo neke stvari, ja se stvarno nadam da Grabovicu ne ubrajas u te "uspjehe".
armin071

#165 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by armin071 »

star(i)mo wrote:
PapakizSarajeva wrote:
Samo da pojasnimo neke stvari, ja se stvarno nadam da Grabovicu ne ubrajas u te "uspjehe".
Grabovica je bila "reakcija" na "velike akcije" Hvo-a u Ahmicima i ostalim mjestima. E sad neka to protumaci kako god ko hoce, ali ipak mislim da je to jedna od vecih sramota ARBiH u ratu...
star(i)mo

#166 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by star(i)mo »

armin071 wrote:
star(i)mo wrote:
PapakizSarajeva wrote:
Grabovica je bila "reakcija" na "velike akcije" Hvo-a u Ahmicima i ostalim mjestima. E sad neka to protumaci kako god ko hoce, ali ipak mislim da je to jedna od vecih sramota ARBiH u ratu...
Nema se tu sta tumaciti. Ako je nekome Grabovica uspjeh i mehlem na ramu (meni vise bila sol) onda je diskusija s doticnim/doticnom zavrsena. Zato i pitam PapkaizSarajeva.
Nass

#167 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by Nass »

Naravno da je Grabovica bila velika sol na veliku ranu, kako u ratu tako i sada. Znam da smo proklinjali onog ko je to napravio. Ne mogu vjerovati da to uopce neko moze formulisati kao "uspjeh" (sa duplim navodnicima). Prvi put to cujem, i nadam se da je ovo bio samo neki zalutali usamljeni primjer.
ravno

#168 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Post by ravno »

@papakizsarajeva

haj ne zajebaji..........Grabovica je bila obični vakum i taj narod nije mogao ni pomoći ni odmoći ni Armiji ni HVO-u. Ne radi se ni o kakvom merhametu, nego bi to bilo isto kao da se neko u Sarajevu u pauzi granatiranja dosjetio da ide klati Hrvate po Stupu.
PapakizSarajeva

#169 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru

Ljudi moji, pa zato sam i stavio navodnike. Normalno da je to jedan od najcrnjih trenutaka Armije BiH, koji sigurno nema opravdanja kada su u pitanju civilne zrtve i svi oni koji se smatraju zarobljenicima.

Gledano sa vojnog aspekta, zauzimanje (oslobadjanje) neke teritorije je svakako uspjeh. Ovo se ne moze poreci, pogotovo Bosnjacima koji su u ratu samo gledali i trpili poraze ... Svaki pedalj oslobodjene teritorije je bio uspijeh ...

Ne govorim dakle o nevino nastradalim, njihova tragedija je bruka i sramota za svaki narod koji se tome radovao. A kad sve skupa saberem, bosnjacki narod se najmanje radovao ... Jer je zbog 1000 razloga samo gubio, a vrlo malo uzimao nazad ...
Post Reply