Odluka o kućnom redu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Qu-sky
Posts: 57
Joined: 25/11/2009 09:31

#1 Odluka o kućnom redu

Post by Qu-sky »

ako neko zna link Odluka o kucnom redu u Kantonu Sarajevo da postavi za download
hvala
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Odluka o kućnom redu

Post by PipiDugaDevetka »

Ovo je za nivo Grada Sarajeva, a za Kantonali Odluku, ne znam, nema je na net-u.

Na osnovu člana 50. Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradama ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 21/04), člana 10. stav (1) Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 19/97, 22/97 i 14/00), te člana 24. stav (1) tačka 2) i člana 63. Statuta Grada Sarajeva ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 12/98, 14/98 i 25/05), Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na sjednici održanoj 31. oktobra 2006. godine, donijelo je

ODLUKU
O KUĆNOM REDU U STAMBENIM ZGRADAMA


POGLAVLJE I. OPĆE ODREDBE

Član 1.
Predmet Odluke
Ovom Odlukom se propisuju prava, obaveze i pravila u korištenju stanova, poslovnih prostora, zajedničkih dijelova zgrade i uređaja u zgradama, te pripadajućeg zemljišta oko zgrada na području Grada Sarajeva; prava i obaveze vlasnika stanova u kolektivnim i individualnim zgradama; nadzor nad provođenjem ove Odluke; kaznene odredbe, prava, obaveze i način rada kućnog savjeta i druga pitanja vezana za kućni red u stambenim zgradama.

Član 2.
Obaveza primjene Odluke
(1) Odredbe ove Odluke su obavezne za sva lica koja su etažni vlasnici, lica koja su nastanjena u stambenim zgradama i u njima privremeno ili povremeno borave, vlasnike i korisnike poslovnih prostora koji se nalaze u stambenim zgradama (u daljnjem tekstu: stanari), kao i lica koja povremeno dolaze u zgrade (u daljnjem tekstu: druga lica).
(2) Etažni vlasnici su vlasnici stanova i poslovnih prostora koji su vlasništvo na stan, poslovni prostor ili garažu stekli u skladu sa važećim zakonima, kao i pravna lica-nosioci prava raspolaganja.

Član 3.
Dužnosti stanara i drugih lica
(1) Stanari i druga lica su dužni koristiti prostorije pažnjom dobrog domaćina, pazeći da druge stanare ne ometaju u mirnom korištenju stanova i poslovnih prostorija.
(2) Smatrat će se prekršajem svako namjerno oštećenje na zgradi, stanu, odnosno poslovnom prostoru i pripadajućem zemljištu oko zgrade.

Član 4.
Izvođenje radova na stambenoj zgradi
Svaka rekonstrukcija, dogradnja, nadziđivanje, promjena namjene građevine i stambenih prostora i konzervacija građevine, osim radova redovnog održavanja, izvodit će se u skladu sa važećim zakonskim propisima, a na osnovu odobrenja izdatog od nadležnog organa.

POGLAVLJE II. KUĆNI SAVJET

Član 5.
Obaveze etažnih vlasnika
(1) Obaveze po ovoj Odluci etažni vlasnici izvršavaju izborom predstavnika etažnih vlasnika i formiranjem kućnog savjeta.
(2) Predstavnik etažnih vlasnika i kućni savjet će se smatrati izabranima ako se za njihov izbor izjasni najmanje 50% etažnih vlasnika stambene zgrade.
(3) Predstavnik etažnih vlasnika i kućni savjet se biraju na mandatni period od četiri (4) godine uz mogućnost reizbora.
(4) Predstavnik etažnih vlasnika zaključuje zajednički ugovor sa upraviteljem, izabranim od strane etažnih vlasnika, o redovnom održavanju zajedničkih dijelova zgrade, uređaja zgrade i pripadajućeg zemljišta oko zgrade koje nije javna površina, a sve u skladu sa Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 21/04).

Član 6.
Način formiranja kućnog savjeta
(1) Etažni vlasnici su dužni, u zgradama gdje to nije učinjeno, formirati kućni savjet u roku od tri (3) mjeseca od stupanja na snagu ove Odluke.
(2) Predstavnik etažnih vlasnika ima funkciju predsjednika kućnog savjeta.
(3) U kućni savjet mogu biti birani samo etažni vlasnici.
(4) U ovisnosti od broja stambenih jedinica kućni savjet treba imati od 3 do 9 članova.
(5) Kućni savjet odluke donosi prostom većinom.
(6) Kućni savjet se sastaje po potrebi, a najmanje dva puta godišnje. Kućni savjet se saziva na prijedlog predstavnika etažnih vlasnika. Kućni savjet se može sazvati i na prijedlog etažnog vlasnika, a obavezno se saziva na prijedlog najmanje 1/3 od ukupnog broja etažnih vlasnika.

Član 7.
Obaveze kućnog savjeta
Kućni savjet zgrade, između ostalog, obavlja slijedeće poslove:
a) donosi odluke o sazivanju skupa etažnih vlasnika;
b) predlaže usvajanje godišnjeg plana održavanja zgrade i prati njegovu realizaciju;
c) predlaže godišnji plan velikih opravki;
d) predlaže plan prihoda i rashoda;
e) dostavlja listu svih stanara upravitelju, radi uvođenja stanara u evidenciju;
f) redovno obavještava upravitelja o svim promjenama stanara i predstavnika etažnih vlasnika;
g) daje saglasnosti za promjenu namjene zajedničkih prostorija u stambene odnosno poslovne prostore;
h) donosi odluke o izdavanju u zakup zajedničkih prostorija i o tome obavještava upravitelja;
i) uređuje međusobne odnose stanara u skladu sa odredbama ove Odluke;
j) vrši prijavljivanje kršenja i neprovođenja ove Odluke nadležnom organu Gradske uprave i inspekcijskim organima;
k) prati provođenje ove Odluke.

POGLAVLJE III. KORIŠTENJE STANOVA I POSLOVNIH PROSTORA

Član 8.
Obaveze stanara
Stanari u stambenim zgradama su obavezni poštivati slijedeće:
a) Kućni mir se ne smije narušavati u zimskom periodu od 22:00 sata do 06:00 sati, a u ljetnom periodu od 23:00 sata do 07:00 sati. U toku dana kućni mir se ne smije narušavati u vremenskom periodu od 15:00 sati od 17:00 sati. Nedjeljom i praznicima mora vladati kućni mir 24 sata. Kućni mir se smije narušavati samo u slučajevima hitnih opravki radi sprečavanja daljnjih šteta i havarija;
b) na oglasnoj ploči 24 h ranije najaviti posebne događaje odnosno aktivnosti koje podrazumijevaju narušavanje kućnog mira, bilo da se radi o dolasku većeg broja ljudi (proslave, glasna muzika i sl.) kao i vršenje opravki koje prouzrokuju buku.
Opravke koje uzrokuju buku podrazumijevaju radove koji se iz opravdanih razloga ne mogu obaviti radnim danom u vremenskom periodu od 9 do 15 sati, nego izuzetno u periodu kućnog mira, odnosno nedjeljom i praznicima.
c) redovno provjetravati prostorije u kojima se proizvode para i mirisi;
d) cvijeće na balkonima držati u posudama koje su osigurane od pada iz kojih se voda ne izlijeva, a zalijevati ga tako da ne kvasi fasadu i ne ugrožava prolaznike i druge stanove;
e) pridržavati se posebnih propisa o držanju životinja u stanu, kao i brinuti se o redovnoj higijeni životinja i spriječiti ometanje drugih stanara i onečišćenje dvorišta i zelenih površina.

Član 9.
Zabrane stanarima
Zabranjeno je:
a) isprašivanje i zračenje predmeta iz stanova na prozorima, balkonima, lođama, kao i u stubištima;
b) izbacivanje otpadaka, smeća i drugih predmeta kroz prozor, kao i bacanje hrane radi hranjenja golubova i drugih životinja;
c) vješanje predmeta preko prozorskih i balkonskih parapeta;
d) sušenje rublja na prozorima i balkonima. Na balkonima je dozvoljeno sušenje rublja samo do visine parapetnog zida, odnosno zatvorene balkonske ograde, a unutar gabarita balkona. Ne smije se kvasiti fasada, ugrožavati drugi stanari i prolaznici;
e) na balkonima ostavljanje ogrjeva i drugih predmeta koji mogu ugroziti sigurnost zgrade i prolaznika, kao i cijepanje ogrjeva, pranje ćilima i vršenje drugih radnji koje mogu ugroziti druge stanare, zgradu i prolaznike;
f) pranje balkona većim količinama vode;
g) ostavljanje uključenih uređaja koji koriste redovnoj upotrebi stana, kada stanari nisu u stanu (otvorena voda, uključeni električni i plinski uređaji i sl.), izuzev uređaja koji se mogu programirati;
h) držati u stanu i poslovnom prostoru lako zapaljive materije, izuzev plinskih boca za kuhanje;
i) ispuštanje ekološki štetnih i neprijatnih gasova;
j) u stanu i poslovnom prostoru proizvoditi buku koja ugrožava susjedne stanare.
U susjednim stanovima buka ne smije prelaziti više od 40 dB danju, odnosno 35 dB noću;
k) na balkonima, prohodnim terasama i lođama pripremati jela na roštilju ili na drugim izvorima toplote;
1) postavljanje zvučnika za reprodukciju zvuka na fasadi zgrada, njihovo držanje ispred poslovnih prostora i iznošenje i upotreba drugih audiovizuelnih aparata ispred poslovnih prostora i stanova;
m) zabranjeno je samoinicijativno izvoditi radove na promjeni boja dijelova fasada, vanjske stolarije, balkonskih ograda, zatvaranje balkona i lođa i slično.

POGLAVLJE IV. KORIŠTENJE ZAJEDNIČKIH DIJELOVA ZGRADE

Član 10.

Definicija zajedničkih dijelova zgrada
U zajedničke dijelove zgrade spadaju konstruktivni elementi zgrade, zajedničke prostorije zgrade, instalacije zgrade, uređaji u zgradi i ostali zajednički dijelovi definisani Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 21/04).

Član 11.
Obaveze stanara
Obaveze stanara vezane za održavanje zajedničkih dijelova zgrade su slijedeće:
a) ne oštećivati i ne prljati zajedničke dijelove zgrade;
b) spriječiti pisanje grafita, prljanje i ostećivanje fasada i ulaza u zgradu, a oštećenja popraviti;
c) ulazna vrata moraju biti zaključana 24 sata kod objekata koji imaju ugrađen interfon, a stanari u objektima koji nemaju interfon se mogu dogovoriti da vrata ne moraju biti zaključana u vremenu od 6.00 do 24.00 sata, te su stanari dužni zaključavati ulazna vrata prilikom ulaska i izlaska iz zgrade u periodu kad vrata moraju biti zaključana;
d) ulazna vrata zajedničkih prostorija, podruma, skloništa, tavana, praonica i sušionica, prohodnih i neprohodnih terasa moraju da budu zaključana, a ključ od tavana i neprohodnih terasa mora uvijek biti dostupan kod lica koje odredi kućni savjet, sa obavještenjem stanara o licu kod kojeg se nalazi ključ;
e) osigurati da tavanski i prozori na zajedničkim hodnicima, stubištima i podrumskim prolazima omoguće redovnu ventilaciju i budu zatvoreni u slučaju vremenske nepogode;
f) ne ostavljati predmete (smeće, stari namještaj, ambalažu, ogrjev, obuću i sl.) u zajedničkim prostorima, a prilazi do dimnjačkih vratašaca na tavanu i podrumu i protivpožarne stepenice moraju biti uvijek slobodni;
g) u zajedničkim hodnicima, stubištima, prilazima, podestima i hodnicima smiju biti samo otirači i žardinjere sa cvijećem, za koje su stanari dužni osigurati redovnu brigu;
h) na ulaznim vratima u stanove moraju biti uredno istaknute pločice s prezimenom stanara ili nazivom pravnog lica koje vrši određenu djelatnost;
i) onemogućavanje neovlaštenim licima pristup neprohodnim terasama, krovnim površinama i zajedničkim uređajima i vršenje popravki na njima;
j) da izlozi uz javne površine uvijek budu uredni, čisti i redovno održavani i uređivani, tehnički i estetski oblikovani, odgovarajuće osvijetljeni i u skladu s izgledom zgrade i okolice, te da se u njima ne odlažu ambalaža i skladišna roba;
k) da natpisi na poslovnim prostorima uvijek budu uredni, čisti i ispravno napisani i da budu odobreni od nadležnih organa;
1) da slike i reklame na zabatnim zidovima budu odobrene od kućnog savjeta i nadležnih organa.
O raspolaganju sredstava iz naknade za postavljanje slika i reklama odlučuje kućni savjet;
m) da zastave, prigodni natpisi i ukrasi, što se postavljaju na zgradama, budu uredni i čisti te da se uklone 24 sata nakon prestanka razloga radi kojeg su postavljeni.

Član 12.
Obaveze izabranog upravitelja
Izabrani upravitelj je dužan, između ostalog:
a) osigurati čist i uredan zajednički hodnik i stubište;
b) pored ugrađenog interfona i zvona moraju jasno biti ugrađeni natpisi s prezimenima stanara pored pojedinog zvona;
c) osigurati osvjetljenje u zajedničkom hodniku i stubištu;
d) osigurati da poštanski sandučići budu uredni i čisti s jasno istaknutim prezimenima pojedinih stanara;
e) osigurati u zajedničkom ulazu, na vidljivom mjestu, oglasnu ploču;
f) osigurati ulazak u zajedničke prostorije ekipama za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju;
g) osigurati održavanje, redovni tehnički pregled i korištenje liftova prema tehničkim propisima;
h) izvjesiti ovu Odluku na vidnom mjestu u zajedničkom hodniku.

Član 13.
Zabrane

U vezi sa korištenjem zajedničkih dijelova zgrade zabranjeno je:

a) korištenje poštanskih sandučića i drugih dijelova zajedničkih prostorija (liftovi, stubišta, ulazna vrata i slično) za distribuciju i postavljanje štampanog reklamnog materijala i drugo oglašavanje, izuzev onog materijala koji se dostavlja putem pošte.Oglašavanje je dopušteno na oglasnoj ploči uz saglasnost predstavnika etažnih vlasnika ili kućnog savjeta;
b) postavljanje reklamnih panoa ili bilo koja druga reklamiranja na zidovima i fasadama zgrada koje su pod posebnom kulturno-historijskom zaštitom;
c) postavljanje tendi na pripadajućem zemljištu oko zgrade bez saglasnosti kućnog savjeta;
d) bacanje otpadaka u zajedničkim dijelovima zgrade, naročito liftovima i hodnicima;
e) obavljanje bilo kakvih djelatnosti na krovu zgrade (npr. pranje ćilima, sadnja voća, cvijeća i slično).

Član 14.
Centralna jezgra grada
(1) Za provođenje ove Odluke definiše se centralna jezgra grada u obuhvatu čije su granice sa zapada ulica Fra Anđela Zvizdovića, Vrbanja uključujući i most Suade Dilberović i Olge Sučić do spoja sa ulicom Terezije, južno ulicom Terezije do Skenderije i ulicom Hamdije Kreševljakovića do Austrijskog trga, odakle nastavlja ulicom Bistrik do Careve džamije i Obalom Isa-bega Isakovića do Šeher-čehajinog mosta na istoku obuhvata, i dalje preko mosta do ulice Telali sjevernom granicom obuhvata, dalje ulicom Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita do raskrsnice sa Alipašinom ulicom odakle granica nastavlja ulicom Kranjčevića sve da raskrsnice sa ulicom Fra Anđela Zvizdovića. Centralna jezgra grada se odnosi na obje strane ulica odnosno uličnih fasada koje čine granicu ovog obuhvata.
(2) Pored odredbi ove Odluke u pogledu dužnosti i obaveza, u ovoj centralnoj jezgri zabranjuje se:
a) sušenje rublja na prozorima i balkonima okrenutim prema ulicama i pješačkim saobraćajnicama;
b) postavljanje pojedinačnih antena i antena za satelitski prijem na prozorima i drugim dijelovima fasade koji su okrenuti prema ulici ili pješačkoj saobraćajnici;
c) postavljanje vanjskih jedinica rashladnih uređaja koje nisu postavljene jednoobrazno po horizontali i vertikali. Vlasnici su dužni već postavljene jedinice uskladiti sa odredbama ove Odluke a prilikom postavljanja novih imati saglasnost nadležnog organa općine. Prilikom instaliranja uređaja za klimatizaciju stambenih i poslovnih prostora voditi računa da se ne ošteti fasada i u većem obimu ne naruši spoljni izgled fasade. Osigurati adekvatan odvod ili zbrinjavanje tekućine iz vanjske jedinice klima uređaja;
d) ugrađivanje ispusnih ventila ili odvodnih cijevi, plinskih bojlera i sl. koje su okrenute prema ulicama i pješačkim saobraćajnicama.
(3) U centralnoj jezgri grada Sarajeva iz stava (1) stanari su dužni i da o svom trošku postave žardinjere sa cvijećem na prozorima i balkonima, na fasadama okrenutim prema ulicama i pješačkim saobraćajnicama, u suterenu, prizemlju i prvom spratu.
POGLAVLJE V. KORIŠTENJE PRIPADAJUĆEG ZEMLJIŠTA OKO STAMBENE ZGRADE

Član 15.
Definicija dvorišta
(1) Zemljište oko zgrade je prostor koji može biti javna povšina ili dvorište zgrade.
(2) Prostor oko zgrade koji predstavlja javnu površinu koristi se i održava u skladu sa svojom namjenom.
(3) Dvorište zgrade je pripadajuće zemljište zgrade za njenu redovnu upotrebu koje je dodijeljeno posebnim aktom nadležne službe općine.

Član 16.
Namjena dvorišta
(1) Dvorište se koristi u skladu sa svojom namjenom.
(2) O namjeni dvorišta zgrade se odlučuje na skupu etažnih vlasnika.
(3) Na zemljištu oko zgrade je zabranjeno odlaganje ogrijeva, građevinskog materijala, smeća (osim na za ovu svrhu namijenjenim površinama) i pranje automobila, osim u dvorištima individualnih stambenih objekata koji imaju uređen odvod.
(4) Zabranjeno je obavljanje uslužnih ili proizvodnih djelatnosti kao dopunskih zanimanja, koje za posljedicu imaju narušavanje kućnog reda i mira, osim u dvorištima individualnih objekata.

Član 17.
Dužnosti stanara i izabranog upravitelja
Stanari i izabrani upravitelj su, u skladu sa zajedničkim ugovorom, dužni osigurati:
a) održavanje dvorišta čistim i urednim;
b) da prilaz do ulaza zgrade uvijek bude prohodan i osvijetljen, a u zimskim uvjetima snijeg očišćen;
c) uredno i redovno održavanje ograda, koje mogu činiti ukrasne živice ili mogu biti izvedene od drugog materijala, tako da ne predstavljaju opasnost za prolaznike;
d) da se ograde ne izvode od bodljikave žice, šiljaka i sl.;
e) ukoliko je ograda od živice, da je redovno njeguju, održavaju i obrezuju najmanje 3 puta godišnje, tako da ne izlazi iz gabarita dvorišta;
f) ispred zgrade i ograde ili na zgradu i ogradu ne smiju se odlagati predmeti koji mogu povrijediti prolaznike ili im nanijeti neku štetu;
g) da dijelovi dvorišta, koji čine zelenu površinu, budu uredno održavani, što podrazumijeva redovnu njegu, obnovu, obrezivanje, prihranjivanje, zaštitu od bolesti bilja, te čišćenje cjelokupne zelene površine i čuvanje od oštećenja;
h) da dvorišni objekti uvijek budu uredni, čisti i redovno održavani.
POGLAVLJE VI. NADZOR

Član 18.
Način vršenja nadzora
(1) Gradonačelnik-ca Grada Sarajeva, putem nadležne službe, propisuje vršenja nadzora, pregled i kontrolu korištenja zajedničkih prostorija, dijelova i uređaja zgrade, kao i pripadajućeg zemljišta oko zgrade, u skladu sa odredbama ove Odluke.
(2) Poslove utvrđene u prethodnom stavu obavljat će ovlašteno lice po službenoj dužnosti, kao i po zahtjevu stanara pojedine zgrade, ovlaštenog upravitelja odnosno mjesne zajednice.
(3) Ovlašteno lice dužno je prije ulaska dokazati svojstvo službenog lica službenom iskaznicom koju propisuje gradonačelnik-ca.
(4) Prilikom obavljanja nadzora stanari su dužni dozvoliti obavljanje povremenih pregleda zajedničkih prostorija zgrade, zemljišta oko zgrade, kao i svih uređaja koji služe zgradi kao cjelini, a mogu nepravilnim korištenjem i neredovnim održavanjem ugroziti druge stanare i zgradu kao cjelinu i susjedne objekte, a u vezi sa odredbama ove Odluke i drugim propisima iz ove oblasti.

Član 19.
Ovlašteni ograni za vršenje nadzora
(1) Nadzor nad provođenjem ove Odluke vrši gradonačelnik-ca putem Gradske komunalne inspekcije.
(2) Za provođenje Odluke obezbjeđuje se saradnja sa kantonalnim i općinskim organima unutar njihove nadležnosti.
(3) Neposrednu zaštitu čistoće u zajedničkim dijelovima zgrada prema Odluci vršit će Služba komunalnih redara.

POGLAVLJE VII. KAZNENE ODREDBE

Član 20.
Kršenje odredaba člana 3. smatrat će se prekršajem. Prekršitelj ima obavezu namiriti troškove popravke oštećenja koje je proizveo po računu izvođača radova i kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 700,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 400,00 KM.

Član 21.
(1) Kršenje odredaba člana 8. smatrat će se prekršajem.
(2) Za prekršaje iz člana 8. stav (1) tačke a) i b) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 800,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 400,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM.
(3) Za prekršaje iz člana 8. stav (1) tačke c) i d) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 600,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 150,00 KM.

Član 22.
(1) Kršenje odredaba člana 9. smatrat će se prekršajem.
(2) Za prekršaje iz člana 9. stav (1) tačke a), b), c), f) i k) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 550,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 150,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM do 50,00 KM.
(3) Za prekršaje iz člana 9. stav (1) tačke d), g), h), i) i e) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 600,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 100,00 KM.
(4) Za prekršaj iz člana 9. stav (1) tačka 1) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 750,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 300,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 250,00 KM
(5) Za prekršaj iz člana 9. stav (1) tačka m) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 800,00 KM do 1.000,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 400,00 KM do 600,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 500,00 KM.

Član 23.
(1) Kršenje odredaba člana 11. smatrat će se prekršajem.
(2) Za prekršaje iz člana 11. stav (1) tačke a), c), f), i) i m) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 550,00 KM do 700,00 KM
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 200,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM.
(3) Za prekršaje iz člana 11. stav (1) tačke d), g), h) i e) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 600,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 150,00 KM.
(4) Za prekršaje iz člana 11. stav (1) tačke b), g), j), k) i 1) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 700,00 KM do 800,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 300,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 300,00 KM.

Član 24.
(1) Kršenje odredaba člana 12. smatrat će se prekršajem.
(2) Za prekršaje iz člana 12. stav (1) tačke a), b), c), d), e) i f) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 700,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM.
(3) Za prekršaj iz člana 12. stav (1) tačka g) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 750,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 300,00 KM.
(4) Za prekršaj iz člana 12. stav (1) tačka h) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 700,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250,00 KM.

Član 25.
(1) Kršenje odredaba člana 13. smatrat će se prekršajem.
(2)Za prekršaje iz člana 13. stav (1) tačke a), b), i d) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 750,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 300,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 250,00 KM.
(4) Za prekršaje iz člana 13. stav (1) tačke c) i e) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 600,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM;
c) fizičko lice u novčanom iznosu od 50,00 KM do 100,00 KM.

Član 26.
(1) Kršenje odredaba člana 14. smatrat će se prekršajem.
(2) Za prekršaje iz člana 14. stav (2) tačke a) i d) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 750,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kzanom u iznosu od 200,00 KM do 400,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 300,00 KM.
(3) Za prekršaj iz člana 14. stav (3) kazniće se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 550,00 KM do 650,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 150,00 KM do 250.00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 200,00 KM.

Član 27.
(1) Kršenje odredaba člana 17. smatrat će se prekršajem.
(2) Za prekršaj iz člana 17. tačke a), c), d), e), f) g) i h) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 600,00 KM;
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 150,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 100,00 KM.
(3) Za prekršaje iz člana 17. stav (1) tačka b) kaznit će se:
a) pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 800,00 KM.
b) odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 400,00 KM;
c) fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 150 KM do 300 KM.

Član 28.
Na prekršaje iz ove Odluke koji nisu obuhvaćeni ovim kaznenim odredbama primjenjivat će se kaznene odredbe kantonalnih odnosno općinskih organa onako kako su propisane.

POGLAVLJE VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29.
Dužnost izabranog upravitelja
Izabrani upravitelj je dužan ovu Odluku izvjesiti u zajedničkom hodniku u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 30.
Izgled tabli
Gradonačelnik-ca propisuje izgled odgovarajuće table s tekstom ove Odluke koja će biti izvješena u svim zajedničkim hodnicima stambenih zgrada na području Grada Sarajeva.

Član 31.
Postavljanje tabli u novoizgrađenim objektima
Nabavku i postavljanje table iz prethodnog člana je u novoizgrađenim i neuseljenim stambenim zgradama dužan osigurati investitor, prije izdavanja upotrebne dozvole, a upravitelj je dužan osigurati da tabla sa tekstom Odluke bude trajno postavljena u zajedničkom predvorju kolektivne stambene zgrade.

Član 32.
Pregled postojećeg stanja
Gradonačelnik-ca će putem nadležne službe Gradske uprave u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Odluke izvršiti pregled i snimiti postojeće stanje u pogledu provođenja ove Odluke i Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložiti mjere za uklanjanje slabosti i nedostataka u načinu korištenja stanova, poslovnih prostora, zajedničkih dijelova zgrada i pripadajućeg zemljišta oko njih.

Član 33.
Prestanak važenja stare odluke
Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 13/01).

Član 34.
Stupanje na snagu
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

________________________________________
Broj 01-05-1811/06
31. oktobra 2006. godine
Sarajevo
________________________________________
Predsjedavajući
Gradskog vijeća
Marin Ivanišević, s. r.
________________________________________
maxell_sarajevo
Posts: 2222
Joined: 08/02/2008 19:19

#3 Re: Odluka o kućnom redu

Post by maxell_sarajevo »

-
ira.m
Posts: 4587
Joined: 28/02/2010 00:45
Location: tu negdje...

#4 Re: Odluka o kućnom redu

Post by ira.m »

.
Last edited by ira.m on 03/10/2011 10:27, edited 1 time in total.
User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

#5 Re: Odluka o kućnom redu

Post by poznanik »

idicaa wrote:...moram ovo kopirati i zaljepiti u stubiste....sve stavke iz clana devet se krse u zgradi gdje zivim...nevjerovatno...ama sve...poseban naglasak je na cijepanje ogreva...pranja cilima...bacanja ili istresanja otpadaka kroz prozor...
Svaki ulaz mora imati kompletnu Odluku o kućnom redu. Ako u tvom nema, traži od opštinske službe za urbanizam da ti postave novu.

Zakoni su i doneseni da se sprovode, dakle - podnesi prijavu za inspekcijski nadzor, čekaj 15 dana, i - ako ni inspekcija ne poduzme odgovarajuće mjere - prijavi inspekciju! Jednom se mora stati u kraj urbicidu i remećenju reda, mira i dogovorenih pravila ponašanja.

Kada samo jednom dođe inspekcija, utvrdi kršenje zakona i izrekne kazne, siguran sam da će to ostaviti odjek i na sve ostale prekršioce :D
sarajevo63
Posts: 1357
Joined: 28/02/2008 13:02

#6 Re: Odluka o kućnom redu

Post by sarajevo63 »

poznanik wrote:
idicaa wrote:...moram ovo kopirati i zaljepiti u stubiste....sve stavke iz clana devet se krse u zgradi gdje zivim...nevjerovatno...ama sve...poseban naglasak je na cijepanje ogreva...pranja cilima...bacanja ili istresanja otpadaka kroz prozor...
Svaki ulaz mora imati kompletnu Odluku o kućnom redu. Ako u tvom nema, traži od opštinske službe za urbanizam da ti postave novu.

Zakoni su i doneseni da se sprovode, dakle - podnesi prijavu za inspekcijski nadzor, čekaj 15 dana, i - ako ni inspekcija ne poduzme odgovarajuće mjere - prijavi inspekciju! Jednom se mora stati u kraj urbicidu i remećenju reda, mira i dogovorenih pravila ponašanja.

Kada samo jednom dođe inspekcija, utvrdi kršenje zakona i izrekne kazne, siguran sam da će to ostaviti odjek i na sve ostale prekršioce :D
Netačno: trebaš tražiti od Upravitelja postavljanje (odnosno predstavnik etažnih vlasnika, ako to nisi ti)

poglavlje VIII prijelazne i završne odredbe Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama....
član 29
Izabrani Upravitelj dužan je ovu Odluku izvjesiti u zajedničkom hodniku u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.
član 30
Gradonačelnik-ca propisuje izgled odgovarajuće table.....
član 31
Postavljanje tabli u novoizgrađenim objektima
Nabavku i postavljanje table iz prethodnog člana je u novoizgrađenim i neuseljenim stambenim zgradama dužan osigurati investitor, prije izdavanja upotrebne dozvole, a upravitelj je dužan osigurati da tabla sa tekstom Odluke bude trajno postavljena u zajedničkom predvorju kolektivne stambene zgrade.
ira.m
Posts: 4587
Joined: 28/02/2010 00:45
Location: tu negdje...

#7 Re: Odluka o kućnom redu

Post by ira.m »

.
Last edited by ira.m on 03/10/2011 10:40, edited 1 time in total.
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Odluka o kućnom redu

Post by PipiDugaDevetka »

Baš me interesuje koliko ima sudskih predmeta u Kantonalnom sudu Sarajevo gdje vlasnici etaža utužuju upraviteljske firme?
User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

#9 Re: Odluka o kućnom redu

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:Baš me interesuje koliko ima sudskih predmeta u Kantonalnom sudu Sarajevo gdje vlasnici etaža utužuju upraviteljske firme?

Sumnjam da ima mnogo, građani su uglavnom neinformirani o pravima i obavezama koje proističu iz komunalnih zakona i principa lokalne samouprave.
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: Odluka o kućnom redu

Post by PipiDugaDevetka »

poznanik wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Baš me interesuje koliko ima sudskih predmeta u Kantonalnom sudu Sarajevo gdje vlasnici etaža utužuju upraviteljske firme?

Sumnjam da ima mnogo, građani su uglavnom neinformirani o pravima i obavezama koje proističu iz komunalnih zakona i principa lokalne samouprave.
Ljudi, naročito penzioneri i penzionerke, navikli plaćati kriju ''Stambenom'' kada je bilo društveno vlasništvo, a sada kada su otkupili te stanove, ostala navika i odnos tipa, ''šta me briga''.
Nisu svjesni da su oni vlasnici i da se oni trebaju brinuti o stanju kompletne zgrade, od temelja i one cokle, betonske plohe oko zgrade do krova.

Upravitelji su tu da olakšaju to održavanje. Bar bi tako trebalo biti, a to što je u RL sasvim obrnuto, to je druga stvar. Jednostavnije je jednom direktoru upraviteljske firme organizovati ugradnju, recimo, interfona za stotinjak ulaza, nego da jedan ulaz ili zgrada organizuje ugradnju jednog ili dva interfonska sistema.

Mislim, ideja upraviteljstva je sasvim solidna ideja, pojeftinjuje održavanje zgrada jer taj zamišljeni direktor će kod firme podizvodjača koja prodaje i ugradjuje interfone postići maksimalno jeftinu cijenu kada kupuje ili naručuje ugradnju 100 interfona, nego kada samostano vlasnici zgrade žele da kupe i ugrade jedan ili najviše dva interfona.

To što se sasvim preokrenulo, pa je moja zgrada od 3 sprata (Jedan nadogradjeni, Fala Bakire Izetbegoviću :x ) platila ugradnju 1500KM, a susjedna iste konstrukcije i isto nadogradjena platila ugradnju interfona 900KM od iste firme podizvođača, to je stvar vlasnika etaža, inspekcija raznih i uopšte, borbe protiv korupcije i lopovluka. Susjedna zgrada je ugradila bez posredovanja upravitelja.

Čim nema informacija na oglasnoj ploči ili zgodnom mjestu u haustoru o radu upravitelja, naplati naknade za održavanje i upravljanje zgradom, Godišnjim izvještajima, Planovima rada za narednu godinu, te ostalim informacijama, to je znak da su se predstavnik vlasnika etaža pred upraviteljem i upravitelj slizali i nešto mute.
Što je veća zgrada, to je veća lova u pitanju.
sarajevo63
Posts: 1357
Joined: 28/02/2008 13:02

#11 Re: Odluka o kućnom redu

Post by sarajevo63 »

PipiDugaDevetka wrote:
poznanik wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Baš me interesuje koliko ima sudskih predmeta u Kantonalnom sudu Sarajevo gdje vlasnici etaža utužuju upraviteljske firme?

Sumnjam da ima mnogo, građani su uglavnom neinformirani o pravima i obavezama koje proističu iz komunalnih zakona i principa lokalne samouprave.
Ljudi, naročito penzioneri i penzionerke, navikli plaćati kriju ''Stambenom'' kada je bilo društveno vlasništvo, a sada kada su otkupili te stanove, ostala navika i odnos tipa, ''šta me briga''.
Nisu svjesni da su oni vlasnici i da se oni trebaju brinuti o stanju kompletne zgrade, od temelja i one cokle, betonske plohe oko zgrade do krova.

Upravitelji su tu da olakšaju to održavanje. Bar bi tako trebalo biti, a to što je u RL sasvim obrnuto, to je druga stvar. Jednostavnije je jednom direktoru upraviteljske firme organizovati ugradnju, recimo, interfona za stotinjak ulaza, nego da jedan ulaz ili zgrada organizuje ugradnju jednog ili dva interfonska sistema.

Mislim, ideja upraviteljstva je sasvim solidna ideja, pojeftinjuje održavanje zgrada jer taj zamišljeni direktor će kod firme podizvodjača koja prodaje i ugradjuje interfone postići maksimalno jeftinu cijenu kada kupuje ili naručuje ugradnju 100 interfona, nego kada samostano vlasnici zgrade žele da kupe i ugrade jedan ili najviše dva interfona.

To što se sasvim preokrenulo, pa je moja zgrada od 3 sprata (Jedan nadogradjeni, Fala Bakire Izetbegoviću :x ) platila ugradnju 1500KM, a susjedna iste konstrukcije i isto nadogradjena platila ugradnju interfona 900KM od iste firme podizvođača, to je stvar vlasnika etaža, inspekcija raznih i uopšte, borbe protiv korupcije i lopovluka. Susjedna zgrada je ugradila bez posredovanja upravitelja.
Pipi, nisu upravitelji tu da olakšaju održavanje, nego oni rade za lovu.
Trošenje love sa računa ulaza nema veze sa inspekcijama, korupcijom i lopovlukom, nego isključivo ima veze sa odnosom stanari - PEV- Upravitelj. Onaj ko vodi ulaz mora stalno nadgledati...
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Odluka o kućnom redu

Post by PipiDugaDevetka »

sarajevo63 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Baš me interesuje koliko ima sudskih predmeta u Kantonalnom sudu Sarajevo gdje vlasnici etaža utužuju upraviteljske firme?
Ljudi, naročito penzioneri i penzionerke, navikli plaćati kriju ''Stambenom'' kada je bilo društveno vlasništvo, a sada kada su otkupili te stanove, ostala navika i odnos tipa, ''šta me briga''.
Nisu svjesni da su oni vlasnici i da se oni trebaju brinuti o stanju kompletne zgrade, od temelja i one cokle, betonske plohe oko zgrade do krova.

Upravitelji su tu da olakšaju to održavanje. Bar bi tako trebalo biti, a to što je u RL sasvim obrnuto, to je druga stvar. Jednostavnije je jednom direktoru upraviteljske firme organizovati ugradnju, recimo, interfona za stotinjak ulaza, nego da jedan ulaz ili zgrada organizuje ugradnju jednog ili dva interfonska sistema.

Mislim, ideja upraviteljstva je sasvim solidna ideja, pojeftinjuje održavanje zgrada jer taj zamišljeni direktor će kod firme podizvodjača koja prodaje i ugradjuje interfone postići maksimalno jeftinu cijenu kada kupuje ili naručuje ugradnju 100 interfona, nego kada samostano vlasnici zgrade žele da kupe i ugrade jedan ili najviše dva interfona.

To što se sasvim preokrenulo, pa je moja zgrada od 3 sprata (Jedan nadogradjeni, Fala Bakire Izetbegoviću :x ) platila ugradnju 1500KM, a susjedna iste konstrukcije i isto nadogradjena platila ugradnju interfona 900KM od iste firme podizvođača, to je stvar vlasnika etaža, inspekcija raznih i uopšte, borbe protiv korupcije i lopovluka. Susjedna zgrada je ugradila bez posredovanja upravitelja.
Pipi, nisu upravitelji tu da olakšaju održavanje, nego oni rade za lovu.
Trošenje love sa računa ulaza nema veze sa inspekcijama, korupcijom i lopovlukom, nego isključivo ima veze sa odnosom stanari - PEV- Upravitelj. Onaj ko vodi ulaz mora stalno nadgledati...
Dobro, ti tako kažeš....

Hajde, onda objasni, šta je ideja upraviteljstva i takvog načina održavanja i upravljanja zgradama, odnosno, zajedničkim dijelovima zgrada? Zašto je uvedeno upraviteljstvo, a nije prepušteno vlasnicima etaža/zgrada da se samostalno brinu i pronalaze majstore da održavaju zgrade?
sarajevo63
Posts: 1357
Joined: 28/02/2008 13:02

#13 Re: Odluka o kućnom redu

Post by sarajevo63 »

I - OSNOVNE ODREDBE
Član 1.
Ovim zakonom uređuje se održavanje zajedničkih dijelova zgrada, pravo i obaveze etažnih
vlasnika stanova, poslovnih prostora i garaža (u daljem tekstu: etažni vlasnici) u
stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, (u daljem tekstu: zgrada) te pravo i obaveza
upravitelja, u pogledu održavanja zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama.
Održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje zgradama je javni interes.


Ovaj Zakon važi u KS.
Sve se svodi na prava i obaveze, i naravno lovu.

Samo ne kontam ako je tema Odluka o kućnom redu čemu priča o upraviteljima.

Član 55. (50.)
Nadležni organ Grada Sarajeva, odnosno općine van Grada, donijeti će Odluku o kućnom
redu u stambenim zgradama u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog
zakona.


I na kraju, morebit se nešto desi u budućnosti jer kakve su sad informacije Grad Sarajevo bi trebao preuzeti "brigu" o zgradama.... E sad dok ne dođe do tog...
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14 Re: Odluka o kućnom redu

Post by PipiDugaDevetka »

Kućni red i Odluka o kućnom redu se spominje u Zakonu o održavanju i upravljanju zaj. dijelovima zgrada, pa otuda na ovoj temi o kućnom redu i priča o upraviteljstvu.

Znači, javni interes je razlog da ''država'' u obliku Kantonalne skupštine prinudi sve vlasnike zgrada da sebi izaberu upraviteljsku firmu, kraće upravitelja.

Nijedna firma na svijetu ne radi ''za klikere'', ali ni jedna država ne prisiljava svoje stanovnike da uplaćuju za nešto što ne dobiju (Osim u našoj državi).

Upraviteljske firme jesu tu da olakšaju vlasnicima zgrada ili etaža u zgradama održavanje zajedničkih dijelova zgrada!
Sastavni dio pomenutog ''javnog interesa'' je i ovo olakšavanje održavanja zgrada.

Lakše je upraviteljskoj firmi da popravlja i održava fasadu, nego da to sami vlasnici zgrade rade. Uostalom, propisano je pomenutim Zakonom da u zgradi, svi ulazi moraju imati istog upravitelja.

Eh, sad, to što u stvarnosti nije tako,...Pa ima zgrada u gradu koje uopšte nemaju upravitelja, a druge zgrade imaju različite upravitelje po ulazima. Moraćemo sačekati da dođe novi ministar, pa da objasni javašluk (ministarluk) prethodnih ministara.
User avatar
sarajevo_84
Posts: 151
Joined: 24/11/2010 14:55

#15 Re: Odluka o kućnom redu

Post by sarajevo_84 »

Ja ću ukratko iznijeti problem, pa vas molim, naravno ko je u mogućnosti, da me uputite na pravi Zakon i na pravu inspekciju.

Naime, stanari moje zgrade redovno hrane mačke koje žive ispred ulaza. Problem je što hranu bacaju sa prozora na pločnik kojim moramo svi proći da bismo ušli u zgradu.
Ponekad zaista jezivo bude, jer se tu nađe od kostiju, do raznih tjestenina, salate i sl. Bukvalno, sve ono što bi bacili u kantu za smeće, oni bace ispred ulaza.

I nakon brojnih molbi da to ne čine, i dalje se ništa ne mijenja.

Dakle, ako neko ima neki zakon na koji se mogu pozvati, ili jednostavno koju inspekciju/policiju da pozovem.
Svi prijedlozi su dobro došli.

Hvala!
rudy81
Posts: 998
Joined: 18/05/2007 08:43

#16 Re: Odluka o kućnom redu

Post by rudy81 »

sarajevo_84 wrote:Ja ću ukratko iznijeti problem, pa vas molim, naravno ko je u mogućnosti, da me uputite na pravi Zakon i na pravu inspekciju.

Naime, stanari moje zgrade redovno hrane mačke koje žive ispred ulaza. Problem je što hranu bacaju sa prozora na pločnik kojim moramo svi proći da bismo ušli u zgradu.
Ponekad zaista jezivo bude, jer se tu nađe od kostiju, do raznih tjestenina, salate i sl. Bukvalno, sve ono što bi bacili u kantu za smeće, oni bace ispred ulaza.

I nakon brojnih molbi da to ne čine, i dalje se ništa ne mijenja.

Dakle, ako neko ima neki zakon na koji se mogu pozvati, ili jednostavno koju inspekciju/policiju da pozovem.
Svi prijedlozi su dobro došli.

Hvala!

ovdje imas bruku savjeta, good luck

http://www.klix.ba/forum/nepodnosljivi- ... 70099.html
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15704
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#17 Re: Odluka o kućnom redu

Post by vjesticanametli »

potruj macke i zdravo............nece vise bacati

malo mesa i misomora i voz
User avatar
Cholina_Lokica
Posts: 11119
Joined: 20/10/2008 23:16
Location: ...

#18 Re: Odluka o kućnom redu

Post by Cholina_Lokica »

vjesticanametli wrote:potruj macke i zdravo............nece vise bacati

malo mesa i misomora i voz
Jah, macke krive sto papadija zivi u ulazu... :roll:
privremeni
Posts: 1522
Joined: 29/07/2003 00:00

#19 Re: Odluka o kućnom redu

Post by privremeni »

sarajevo_84 wrote:Ja ću ukratko iznijeti problem, pa vas molim, naravno ko je u mogućnosti, da me uputite na pravi Zakon i na pravu inspekciju.

Naime, stanari moje zgrade redovno hrane mačke koje žive ispred ulaza. Problem je što hranu bacaju sa prozora na pločnik kojim moramo svi proći da bismo ušli u zgradu.
Ponekad zaista jezivo bude, jer se tu nađe od kostiju, do raznih tjestenina, salate i sl. Bukvalno, sve ono što bi bacili u kantu za smeće, oni bace ispred ulaza.

I nakon brojnih molbi da to ne čine, i dalje se ništa ne mijenja.

Dakle, ako neko ima neki zakon na koji se mogu pozvati, ili jednostavno koju inspekciju/policiju da pozovem.
Svi prijedlozi su dobro došli.

Hvala!
Imas u Odluci o kucnom redu,zabrane stanarima: član 9.b)
I ne slusaj ove sto su se zazelili krvi, jer za njih same ima vise zakonskih rjesenja.
User avatar
sarajevo_84
Posts: 151
Joined: 24/11/2010 14:55

#20 Re: Odluka o kućnom redu

Post by sarajevo_84 »

Nisam ni razmišljala da bilo šta učinim mačkama, nisu one krive što su stanari uhljupi...
Nemam ništa protiv hranjenja mačaka, niti bilo kojih drugih životinja, ali na mjestu gdje ljudi neće ograisati. Radi se o tome da je svima teško sići ispred zgrade i ostaviti hranu mačkama recimo na obližnji travnjak kuda niko ne prolazi. Lakše je baciti sa prozora. Najgore od svega je to što se baci na pločnik koji je širok tek toliko da možemo prići ulazu u zgradu.

Dakle, moja namjera je da ukrotim stanare, a ne da naudim mačkama. :meza1:
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15704
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#21 Re: Odluka o kućnom redu

Post by vjesticanametli »

pa onda se odseli i pusti macke da jedu kako su naucile
registrovana onako
Posts: 1109
Joined: 26/05/2013 20:33

#22 Re: Odluka o kućnom redu

Post by registrovana onako »

sarajevo_84 wrote:Nisam ni razmišljala da bilo šta učinim mačkama, nisu one krive što su stanari uhljupi...
Nemam ništa protiv hranjenja mačaka, niti bilo kojih drugih životinja, ali na mjestu gdje ljudi neće ograisati. Radi se o tome da je svima teško sići ispred zgrade i ostaviti hranu mačkama recimo na obližnji travnjak kuda niko ne prolazi. Lakše je baciti sa prozora. Najgore od svega je to što se baci na pločnik koji je širok tek toliko da možemo prići ulazu u zgradu.

Dakle, moja namjera je da ukrotim stanare, a ne da naudim mačkama. :meza1:
bacali bi oni i da nema macki, tako bar kod mene :D
probaj sa onom eko policijom
User avatar
Cholina_Lokica
Posts: 11119
Joined: 20/10/2008 23:16
Location: ...

#23 Re: Odluka o kućnom redu

Post by Cholina_Lokica »

registrovana onako wrote:
sarajevo_84 wrote:Nisam ni razmišljala da bilo šta učinim mačkama, nisu one krive što su stanari uhljupi...
Nemam ništa protiv hranjenja mačaka, niti bilo kojih drugih životinja, ali na mjestu gdje ljudi neće ograisati. Radi se o tome da je svima teško sići ispred zgrade i ostaviti hranu mačkama recimo na obližnji travnjak kuda niko ne prolazi. Lakše je baciti sa prozora. Najgore od svega je to što se baci na pločnik koji je širok tek toliko da možemo prići ulazu u zgradu.

Dakle, moja namjera je da ukrotim stanare, a ne da naudim mačkama. :meza1:
bacali bi oni i da nema macki, tako bar kod mene :D
probaj sa onom eko policijom
Taman tako...
U B fazi jako su rijetke zgrade iza kojih nisu napravili deponije :( To baca sa prozora apsolutno sve, samo cekas kad ces zaginut od vrece smeca koju bagra baci sa 10-11 sprata. A smrdi do tri lijepe materine kako je ovo ljeto, setas ujutro il navece k'o u mrtvacnici da si, "ujeda" za oci smrad vise :roll:
User avatar
Brabonjak
Posts: 20
Joined: 26/02/2014 22:16

#24 Re: Odluka o kućnom redu

Post by Brabonjak »

Proživljavam lično jedan slučaj koji ne znam kako da riješim a vezan je za narušavanje ovog kućnog reda. Naime, poviš mene živi jedna porodica, inače alasalamet što bi naš narod rekao ali eto, djevojka se udala i dovela muža sebi u zajednicu itd...uglavnom seljaci, oni zatucani. U stanu od 45 kvadrata živi njih 6 od čega dvoje djece u dobi od 5 godina, ta djeca u toku jedne godine budu izvedena napolje ukupno 8 puta po 10 minuta, dakle stalno su u stanu i po cijeli božiji dan trče i nenormalno lupaju. To ne bi bio problem da to lupanje prestane u 10 navečer kada i treba da prestane, međutim to lupanje prestane tek oko pola 12. Prvo, nije mi normalno da djeca od 5 godina ne spavaju u pola 12, a drugo nije mi jasno kako mogu da trče skoro 10 sati bez prestanka. Nekoliko puta smo pokušali ljudski zamoliti da se obrati pažnja na večernje sate i da se smanji to lupanje na šta smo dobili odgovor "pa nećemo djecu lancima vezati"...Eh sad, ja znam da su u pitanju djeca i da se to ne može kontrolisati u potpunosti tj. da djeca nikako ne trče i ne skaču, ali mislim da bi roditelji trebali obratiti pažnju na to i da su oni glavni i odgovorni za sve ovo. Činjenica je da se lijepim riječima ne može do njih doprijeti, da koristim fizičku silu, grehota je jer kad ih vidim kako su raspar ona 180 i možda 110 kg. žive vage, a on 165cm i nekih 50 kg tuga me neka obuzme. Zanima me postoji li neki način putem policije da se to nekako sankcioniše, kako to fercera ako je imao neko sličnih situacija, pa eto, neka napiše, ja već počinjem pucati i to poprilično. Nemoguće je nešto čitati, čak i tv gledati, a moram npr. spremati ispite itd...huh...
User avatar
Big Ang
Posts: 14294
Joined: 08/05/2013 08:58

#25 Re: Odluka o kućnom redu

Post by Big Ang »

Mene probudile moje drage komsije. Ljudi galame dok ispracaju goste ko da je 3 popodne. Otvorim vrata i upozorim da je noc. Jos me napade. :eh: :-)
Ne znam jel ovo za policije ili za "rijeshi sam"?. :roll:
Naravno da nije prvi put. Stalno oni ovako. Otkako su doselili. Lupanje vratima, glasna muzika, pjevanje, dernjava ... :-) . Prvi put da sam reagovala. Reko mi je da sam bezobrazna. :eh:
Post Reply