Odliv mozgova
- Sanjarko
#26 Re: Odliv mozgova
Pametni neka bjeze.
Ovdje samo Ismijavaju i Podcijeniju ljude koji imaju Ideje.
Kud i Ja nisam pobjegao.
Jbg kad sam Glup.
Ovdje samo Ismijavaju i Podcijeniju ljude koji imaju Ideje.
Kud i Ja nisam pobjegao.
Jbg kad sam Glup.
- Izlija
#27 Re: Odliv mozgova
Listajući naše forume stiče se dojam da nema više šta da se odljeva.
-
calculator
#28 Re: Odliv mozgova
Ja takođe ne znamsizifinho wrote:haha nije to rekao, reci mi da to nije rekao? (mozak - mozaka - mozgova)
hahahaha, .
Ako je od jednine mozak množina u genitivu- mozgova, da li je i za svezak množina - svezgova?
Za množinu od tučak slušao sam i čitao za genitiv u mn. - tučkova, ali zašto nije tučaka?
De odgovori mi please, vidim da znaš
- animals
#29 Re: Odliv mozgova
Ima ... voda..Izlija wrote:Listajući naše forume stiče se dojam da nema više šta da se odljeva.
-
zrakomlat
#30 Re: Odliv mozgova
Gdje si se to ispalio?U-zap wrote:Ja sam otisao i nikad se ne bih vratio, niti sam ikad pozalio. Ne radi se samo o ekonomiji, svaki mjesec uspijem staviti oko 1000-1500EUR sa strane kad poplacam rezije i sve, dosta mi je bitnije sto mogu da zivim zivot a ne da zivotarim. I mnoge sitnice tipa odlaska u kafic gdje je zabranjeno pusenje. To se mora postovati. Drustvo ne prica o politici jer ih to ugl.ne zanima. Nema te neke kuknjave. Covjek mora otici vani da se sam uvjeri, nema drugog nacina. I onda kad vidi kako drustvo treba i mora da funkcionise onda tek shvati gdje je bio.
-
zrakomlat
#31 Re: Odliv mozgova
Izlija wrote:Listajući naše forume stiče se dojam da nema više šta da se odljeva.
-
natt
#32 Re: Odliv mozgova
zrakomlat wrote:Izlija wrote:Listajući naše forume stiče se dojam da nema više šta da se odljeva.
- Mea_parvitas
#33 Re: Odliv mozgova
Naročito čitajući postove pitaraIzlija wrote:Listajući naše forume stiče se dojam da nema više šta da se odljeva.
Istina, al' volio bih da nije...
-
Niemand
#34 Re: Odliv mozgova
Zivot ti moze biti podjednako dosadan i jednolican, kako ti rece, i u bosni i na "bajkovitom zapadu". Ako ti je zivotni uspjeh luksuzni zivot iz tih nekih filmova, prije da ce ti biti bolje nedje drugo neg ovdje, jer je lakse. Medjutim, ako si ti nezadovoljan generalno zivotom, nece se to nesta plaho promjeniti. Realno, steknes sav taj luksuz i stas onda? Uzivat ces dok ne ocejfis neko vrijeme i onda opet dosadno i jednolicno.sizifinho wrote:Nedavno je izašao članak prema kojem je Bosna i Hercegovina najgora što se tiče "odliva mozgova". Naime sve više i više mladih ide tamo negdje, bajkoviti zapad ili tako nekako, da se edukuje.
Zanima me...
1. Mlađi forumaši - da imate priliku, biste li?
2. Stariji forumaši - da li ste se "odlili" i ako niste, žalite li?
Iskreno, što se mene tiče, ja sam izgubio svaku vjeru da ovdje čovjek može išta postići osim stagnirati i živjeti nekakvim jednoličnim, dosadnim životom. Osim ako nisi kriminalac, političar ili kakav uhljebović - luksuzan život je nešto što se samo na filmovima može gledati.
Gdje da omladina traži perspiraciju, inspiraciju, motivaciju? U čemu, ako ne u nekoj Norveškom, Njemačkoj?
Ovo iznad je moje subjektivno mišljenje, volio bih da me neko razuvjeri.
Ne mjenjaju tebe i tvoj pogled na zivot iskljucivo uslovi za zivot, vec karakter, osobnost, nazovi kako hos. Ako ti je zivot sadrzan iskljucivo od neostvarenih zelja, kad se ostvare, ostajes prazan. Treba pronaci zelju koja je najljepsa ostvarena. Valjda je to ljubav, osnovati porodicu, djeca, gledati djecu da rastu, gledati covjeka/zenu kako dobija prve sijede i prve bore.
Znanje? Diploma nije znanje. Realno, naucis nesta za ispit, cim se rjesis ispita, rjesis se i instant znanja uglavnom. Jest, ne sporim, nes daleko bez diplome, uci, da ne bude da neciju djecu odvracam od skole. Al ne mjeri znanje kroz diplomu, jer ona danas nazalost malo vrijedi. A znanje mozes svugdje steci. I u bosni i na bajkovitom zapadu. Ako ti je do znanja. Ako je ipak do diplome, oke, priznajem, ona zapadna je vrijednija i korisnija. Al znanje je svugdje isto. Nemoj biti raskoljnikov, pare nisu rjesenje
Moj ti je savjet, sta god da inace citas, citaj djela koja su napisana u dubokoj starosti autora, pred kraj zivota za kojeg su i sami znali da je pri kraju. Recimo borhes.
I dok ne odes il ostanes, nemoj da ti prodje po zivota. Ljudi dok se uslikaju za fb da zabiljeze taj trenutak eto kako im je divno, zapravo propuste taj trenutak. Popij kafu, prosetaj, procitaj knjigu, razmisljaj o zivotu, ne iskljucivo o uslovima za zivot. Dobro, ako ces o uslovima, ope ovaj raskoljnikov i opcenito dostojevski. Bijeda. Jad. Ocaj. A opet ima i znanja i ljubavi i zivota.
Neam blage veze sto ti odgovaram na post, pijem kafu i reko samo da ti recem da se svugdje zivi isto. Brige su drugacije, uslovi su drugaciji, al u sustini, zivot je podjednako dosadan.
A ja od previse secera postajem pateticna.
-
sizifinho
#35 Re: Odliv mozgova
hvala ti na odgovoru.Niemand wrote: Zivot ti moze biti podjednako dosadan i jednolican, kako ti rece, i u bosni i na "bajkovitom zapadu". Ako ti je zivotni uspjeh luksuzni zivot iz tih nekih filmova, prije da ce ti biti bolje nedje drugo neg ovdje, jer je lakse. Medjutim, ako si ti nezadovoljan generalno zivotom, nece se to nesta plaho promjeniti. Realno, steknes sav taj luksuz i stas onda? Uzivat ces dok ne ocejfis neko vrijeme i onda opet dosadno i jednolicno.
Ne mjenjaju tebe i tvoj pogled na zivot iskljucivo uslovi za zivot, vec karakter, osobnost, nazovi kako hos. Ako ti je zivot sadrzan iskljucivo od neostvarenih zelja, kad se ostvare, ostajes prazan. Treba pronaci zelju koja je najljepsa ostvarena. Valjda je to ljubav, osnovati porodicu, djeca, gledati djecu da rastu, gledati covjeka/zenu kako dobija prve sijede i prve bore.
Znanje? Diploma nije znanje. Realno, naucis nesta za ispit, cim se rjesis ispita, rjesis se i instant znanja uglavnom. Jest, ne sporim, nes daleko bez diplome, uci, da ne bude da neciju djecu odvracam od skole. Al ne mjeri znanje kroz diplomu, jer ona danas nazalost malo vrijedi. A znanje mozes svugdje steci. I u bosni i na bajkovitom zapadu. Ako ti je do znanja. Ako je ipak do diplome, oke, priznajem, ona zapadna je vrijednija i korisnija. Al znanje je svugdje isto. Nemoj biti raskoljnikov, pare nisu rjesenje![]()
![]()
Moj ti je savjet, sta god da inace citas, citaj djela koja su napisana u dubokoj starosti autora, pred kraj zivota za kojeg su i sami znali da je pri kraju. Recimo borhes.
I dok ne odes il ostanes, nemoj da ti prodje po zivota. Ljudi dok se uslikaju za fb da zabiljeze taj trenutak eto kako im je divno, zapravo propuste taj trenutak. Popij kafu, prosetaj, procitaj knjigu, razmisljaj o zivotu, ne iskljucivo o uslovima za zivot. Dobro, ako ces o uslovima, ope ovaj raskoljnikov i opcenito dostojevski. Bijeda. Jad. Ocaj. A opet ima i znanja i ljubavi i zivota.
Neam blage veze sto ti odgovaram na post, pijem kafu i reko samo da ti recem da se svugdje zivi isto. Brige su drugacije, uslovi su drugaciji, al u sustini, zivot je podjednako dosadan.
A ja od previse secera postajem pateticna.![]()
Mislim da si pogrešno shvatila. Nije meni život dosadan, ne može biti dosadan. Smatram da je sramotno danas reći: "Dosadno mi je." pored toliko čuda koje imamo. Internet, televizija, telefoni, tableti, na svakom ćošku trafika sa nekakvim knjigama. Ako ti je dosadno, kupi knjigu, kakvu god i pročitaj. Bar ja tako razmišljam. U svemu se može naći zanimacija. Čak i da nemamo ništa od navedenog, um je toliko komplexan... Ja nekad mogu samo sjediti na stolici i gledat u prazno i razmišljat o glupostima i manjim glupostima, o nekim pitanjima i o svemu i o ničem.. Tako da mi život nije dosadan.
Ne težim luksuzu, težim nekom unutrašnjem osjećaju ispunjenosti koji nemam niikako. Trudim se biti razuman, stati pa skontati: "Halo, 22 godine su ti, šta hoćeš, život je pred tobom."
Ali onda pogledam vijesti, ne znam, pročitam klix članak i shvatim da su mi jako male šanse da ovdje dosegnem neki potencijal. Neko reče: ovdje čim kažeš neku pametnu, ili pokušaš reći nešto pametno - odgovor je: "Daj ne filozofiraj majke ti." Bar u krugovima gdje sam ja odrastao.
Znanje- upravu si, diploma ne znači znanje. Recimo struka u kojoj sam ja, učim s razumjevanjem, fkt učim. Ali ispiti su često koncipirani isključivo na principu da ga zaboraviš čim izađeš iz prostorije. Ja naučim koncept i suštinu, on traži tamo neke detalje, sitnice, trivijalna nabrajanja koja moraš samo memorizirati. Ja idem kontra sistema, i samo upadam u govna, otežavam sam sebi, a opet ne mogu ići niz dlaku, i džaba... tvrdoglav, glup, šta li, uglavnom znam da ne valja, ali hebi ga.
Od Borgesa sam pročitao samo Alepha, nekad u srednjoj. Svidio mi se njegov mistični način pisanja, al šta ja znam, nisam ga dalje uzimao. Budem naravno. Marqueza sam isto čitao, i svidjela mi se njegova fora, alina momente je patetičan, mora da je pisao na šećeru
Evo sad mi oko trza, mora da je od nekog stresa, ko kad se slomih živ s knjigama a sve se bojim da je džaba
-
sizifinho
#36 Re: Odliv mozgova
jedan od mojih najdražiš komičara na temu dosade, i apsolutno se slažem s njim
- Biene
#37 Re: Odliv mozgova
Da, otisla bih i nadam se da hocu vec naredne godine!
Kod mene nije u pitanju samo ekonomija, ja vec od djetinjstva mastam o odlasku negdje daleko, uvijek sam mislila da ne pripadam ovdje. Jednostavno se ne osjecam kao kod kuce. Ljudi mi ne odgovaraju, njihovo ponasanje, nacin razmisljanja ma apsolutno nista! Nekako se osjecam rahatnije kad sam vani, niko ne bleji u tebe, niko ne komentarise, nema predrasuda. Pa bolan, jucer ja idem gradom kad neki momak, radi nesto sa kolegama, pogleda u mene i rece: "a kolika je ti sunca" (inace visoka sam 180) a sto je najgore u njemu nema 165 i nasao mene komentarisati?? E...od toga mi je muka.

Kod mene nije u pitanju samo ekonomija, ja vec od djetinjstva mastam o odlasku negdje daleko, uvijek sam mislila da ne pripadam ovdje. Jednostavno se ne osjecam kao kod kuce. Ljudi mi ne odgovaraju, njihovo ponasanje, nacin razmisljanja ma apsolutno nista! Nekako se osjecam rahatnije kad sam vani, niko ne bleji u tebe, niko ne komentarise, nema predrasuda. Pa bolan, jucer ja idem gradom kad neki momak, radi nesto sa kolegama, pogleda u mene i rece: "a kolika je ti sunca" (inace visoka sam 180) a sto je najgore u njemu nema 165 i nasao mene komentarisati?? E...od toga mi je muka.
-
sizifinho
#38 Re: Odliv mozgova
i ja se ne osjecam ovdje domace, ali mislim da sam rodjen, ne u pogresnom mjestu, vec u pogresno vrijeme. Ne svidja mi se generalno sto se desava u svijetu, stvari koje ljudi rate, monstruoznosti, gluposti itd. Sve je isuvise komplikovano, ili smo svi dio jedne velike seme, manipulacije ili nismo, ili smo sami u univerzumu ili nismo. Ili smo spasili planetu ili nismo. Nema korektnih odgovora ni na sto, nema se privatnosti, milioni su pod spijunkom svaki dan, a naucna otkrica koja dolaze uvijek inaju neku politicku pozadinu. Religija je u ekstremu, duhovnosti ni na mapi, a nema se ni vremeba za to.Biene wrote:Da, otisla bih i nadam se da hocu vec naredne godine!
Jedna mala digresija, cinjenica da si ti upravo napravila opasku da u momku nema 165 cm te stavlja u istibkos s njim. Nije fazon zeljeti da se prema tebi ophode drugi s postovanjem, ako ces se ti prema njima ophoditi na isti nacin, iako nisi prva pocela. Valja bit pametniji.
- Biene
#39 Re: Odliv mozgova
Znala sam da ce neko to napisati ..ali ne moze me staviti u isti kos s njim nikako.sizifinho wrote:
Jedna mala digresija, cinjenica da si ti upravo napravila opasku da u momku nema 165 cm te stavlja u istibkos s njim. Nije fazon zeljeti da se prema tebi ophode drugi s postovanjem, ako ces se ti prema njima ophoditi na isti nacin, iako nisi prva pocela. Valja bit pametniji.
Ja sam na njegovu visinu obratila paznju tek nakon sto je on komentarisao moju.
Nikad ne bih odgovorila na isti nacin...i njegovu visinu sam ovdje navela samo kako bi me neki bolje shvatili.
Kad sam cula komentar doslo mi je da se vratim i da mu kazem da je jako nekulturan i to bi bilo sve...ali nisam eto...
-
sizifinho
#40 Re: Odliv mozgova
nemoj me pogresno shvatiti, imam i ja oziljke pa.kad se neko osvrne na njih i prokomentarise, iskuliram, ali prvo sto primjetim i prokomentarisem, makar s sobom su mane te osobe... to nam je valjda nekakav defanzivni mehanizam.
Ali kazem da trebamo.biti svjesni tog i uzdici se iznad tih osobina.
- sunceKOtepsija
#41 Re: Odliv mozgova
mozda je htio uputit komplimentBiene wrote:Da, otisla bih i nadam se da hocu vec naredne godine!
a gdje ides ti?
- sunceKOtepsija
#42 Re: Odliv mozgova
znaci ti si taj momaksizifinho wrote:nemoj me pogresno shvatiti, imam i ja oziljke pa.kad se neko osvrne na njih i prokomentarise, iskuliram, ali prvo sto primjetim i prokomentarisem, makar s sobom su mane te osobe... to nam je valjda nekakav defanzivni mehanizam.
-
sizifinho
#43 Re: Odliv mozgova
jasta radi, bas taj. Inace mi stoji uz osobnost tako.dobacivati djevojkama u hodu, jos pogotovo na taj nacin ^^sunceKOtepsija wrote:znaci ti si taj momaksizifinho wrote:nemoj me pogresno shvatiti, imam i ja oziljke pa.kad se neko osvrne na njih i prokomentarise, iskuliram, ali prvo sto primjetim i prokomentarisem, makar s sobom su mane te osobe... to nam je valjda nekakav defanzivni mehanizam.
uostalom, nakon ovog sto sam napisao, djevojka bi mogls skontat jesam li ili nisam.
- Biene
#44 Re: Odliv mozgova
Jasta je. Ali zaista tesko podnosim takve komentare, ljudi ne razmisljaju o osjecanjima onih kojima ih upucuju..nisam bas najstabilnija na tom polju ^^sunceKOtepsija wrote: mozda je htio uputit kompliment![]()
a gdje ides ti?
a gdje idem? ja bih za Njemacku, ako se nesto ne promijeni
Jah uvjerena sam da si to bio tisizifinho wrote:jasta radi, bas taj. Inace mi stoji uz osobnost tako.dobacivati djevojkama u hodu, jos pogotovo na taj nacin ^^
uostalom, nakon ovog sto sam napisao, djevojka bi mogls skontat jesam li ili nisam.
-
sizifinho
#45 Re: Odliv mozgova
Hej i ja sam visok 177 cm, tako da me vjerovatno udario kompleks niže vrijednostiBiene wrote:Jah uvjerena sam da si to bio tisizifinho wrote:jasta radi, bas taj. Inace mi stoji uz osobnost tako.dobacivati djevojkama u hodu, jos pogotovo na taj nacin ^^
Ja bih najradije u Kanadu ili SAD, bilo gdje, pa čak u nekakvo selo, ali se ne da. Nit imam kog nit išta. Osim struke koju učim, volim pisati fikciju ali nikad ništa nisam do kraja završio jer mi uvijek negdje na pola pisanja dođe u glavu:
"Šta kad napišeš? Ko će ti to izdati?"
Zato sam i postavio ovu temu. Zanimalo me da li drugi razmišljaju ko ja, ili sam ja nekakav teški pesimista, depraš ili šta ja znam.
- Biene
#46 Re: Odliv mozgova
sizifinho wrote: Ja bih najradije u Kanadu ili SAD, bilo gdje, pa čak u nekakvo selo, ali se ne da. Nit imam kog nit išta. Osim struke koju učim, volim pisati fikciju ali nikad ništa nisam do kraja završio jer mi uvijek negdje na pola pisanja dođe u glavu:
"Šta kad napišeš? Ko će ti to izdati?"
Zato sam i postavio ovu temu. Zanimalo me da li drugi razmišljaju ko ja, ili sam ja nekakav teški pesimista, depraš ili šta ja znam.
Ma nije do tebe, okruzenje te ucinilo takvim. Ja otkad znam za sebe nekako sam depresivna, ne mogu se natjerati na bilo sta ovdje jer znam da ne vrijedi.
E pa istrazuj malo, mora biti neki nacin da se izbavis iz ovog napacenog drustva. Mislim da ti ne treba niko da bi uspio u tome, jedino sto ti treba su volja, odlucnost i hrabrost =)
-
sizifinho
#47 Re: Odliv mozgova
ma svi to kažu, volja odlučnost i hrabrost. Problem je što to kažu ili ljudi koji nisu otišli vani ili ljudi koji su otišli kod rodbine. Mislim, mogu i ja ono na avion pa tamo bit skitnica, u potrazi za Američkim snom što kažu, ali neka hvala. Ako ništa, ovdje imam krov nad glavom haha. Naravno, nikad ne znaš šta život nudi, i kojim cestama vodi, pa ćemo sačekati ^^Biene wrote: Ma nije do tebe, okruzenje te ucinilo takvim. Ja otkad znam za sebe nekako sam depresivna, ne mogu se natjerati na bilo sta ovdje jer znam da ne vrijedi.
E pa istrazuj malo, mora biti neki nacin da se izbavis iz ovog napacenog drustva. Mislim da ti ne treba niko da bi uspio u tome, jedino sto ti treba su volja, odlucnost i hrabrost =)
- Biene
#48 Re: Odliv mozgova
Nek ti je sa srecom, javi ako se sta promijenisizifinho wrote:ma svi to kažu, volja odlučnost i hrabrost. Problem je što to kažu ili ljudi koji nisu otišli vani ili ljudi koji su otišli kod rodbine. Mislim, mogu i ja ono na avion pa tamo bit skitnica, u potrazi za Američkim snom što kažu, ali neka hvala. Ako ništa, ovdje imam krov nad glavom haha. Naravno, nikad ne znaš šta život nudi, i kojim cestama vodi, pa ćemo sačekati ^^Biene wrote: Ma nije do tebe, okruzenje te ucinilo takvim. Ja otkad znam za sebe nekako sam depresivna, ne mogu se natjerati na bilo sta ovdje jer znam da ne vrijedi.
-
sizifinho
#49 Re: Odliv mozgova
do tad, komentarišemo po forumuBiene wrote:Nek ti je sa srecom, javi ako se sta promijeni
- Daryl Dixon