Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BAN___KAI

#1 Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by BAN___KAI »

Pozdrav ljudovi.

Danas sam naišao na dva clanka koja pokazuju najlakša nacina da se brzo riješe problemi zaledjene šoferšajbe i zamagljenosti. Samo što ne znam kako bih preveo te proizvode koje se koriste na bosanski, pa kupio

Evo clanci http://infinitediy.com/3513/the-fast-an ... &src=pospr

Rijec "rubbing alcohol". Zvuci kao posebna smjesa alkohola. Mozda za dezinfekciju ruku?

https://theheartysoul.com/fix-foggy-win ... 37939-EDTO

Druga rijece je "Cat litter". Nemam macku pa nemam pojma šta je to :-D

Uglavnom šta su ti proizvodi i gdje se mogu naci
nagibSA

#2 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by nagibSA »

Rubbing Alcohol - dobro si rekao, alkohol za dezinfekciju i masazu svih dijelova tijela. Ima po apotekama.

Cat litter - materijal koji se stavlja u kutiju gdje macka vrsi nuzdu, vjerovatno dobro upija i eliminise smrad. Ima mozda u SSC ona prodavnica za zivotinje i sl. :)
Travnički Noćni Šetač

#3 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by Travnički Noćni Šetač »

Odleđivanje šajbe: ja sam napravio smjesu od 2/3 alkohola 70% postotnog i 1/3 vode te par kapi deterdjenta za sudje.... uspješno razbije led ali dok ne počne barem malo toplije puhanje na šajbu , ispod 10 stepeni ima tendenciju laganog zamrzavanja opet.... no sigurno nema potrebe za struganjem šajbe tako da je ok....a ima i kupiti pripremljena tečnost ( Sonax, Renco ili slično) u auto dijelovima ili pumpama...
...
Odmagljivanje stakala: prije korištenja sredstava treba prvo oprati dobro stakla i provjeriti da unutar vozila nema izvor vlažnosti ( napuknut mali hladnjak grijanja i slično) ...
ako je to dvoje ok može se koristiti pjena za brijanje kojom se stakla istrljaju ( izglancaju ) iznutra ...
a može se koristiti i riža , silikonski pijesak ( onaj iz kutija sa obućom ), pijesak za mačke i slične stvari koje upijaju vlagu... Obično se riža ili neki taj materijal ubaci u čarapu, zaveže i postavi u auto čime upija vlagu i onemogućava magljenje stakala...
beni-bu-man

#4 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by beni-bu-man »

nagibSA wrote:Rubbing Alcohol - dobro si rekao, alkohol za dezinfekciju i masazu svih dijelova tijela. Ima po apotekama.

Cat litter - materijal koji se stavlja u kutiju gdje macka vrsi nuzdu, vjerovatno dobro upija i eliminise smrad. Ima mozda u SSC ona prodavnica za zivotinje i sl. :)
imas u DM-u
Shiba

#5 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by Shiba »

Jeste, "cat litter" je pijesak za mačke koji sipaš u zdjelu ili šta već gdje mačka obavlja nuždu. Pazi samo da je silikonski pošto upija vlagu daleko bolje od običnog. Ja sam uzeo jutros nekakav silikonski pa ću da probam to pošto imam isti problem. Probaću par dana pa javim rezultate iz prve ruke.
beni-bu-man

#6 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by beni-bu-man »

Shiba wrote:Jeste, "cat litter" je pijesak za mačke koji sipaš u zdjelu ili šta već gdje mačka obavlja nuždu. Pazi samo da je silikonski pošto upija vlagu daleko bolje od običnog. Ja sam uzeo jutros nekakav silikonski pa ću da probam to pošto imam isti problem. Probaću par dana pa javim rezultate iz prve ruke.
Prosle zime sam se koristio tom forom :thumbup:

Napunio u 2 carape, jednu ispod sjedista a drugu do sofersajbe a mozes i do zanje sajbe, obar i vrhunski fazon :mrgreen:
BAN___KAI

#7 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by BAN___KAI »

Travnički Noćni Šetač wrote:Odleđivanje šajbe: ja sam napravio smjesu od 2/3 alkohola 70% postotnog i 1/3 vode te par kapi deterdjenta za sudje.... uspješno razbije led ali dok ne počne barem malo toplije puhanje na šajbu , ispod 10 stepeni ima tendenciju laganog zamrzavanja opet.... no sigurno nema potrebe za struganjem šajbe tako da je ok....a ima i kupiti pripremljena tečnost ( Sonax, Renco ili slično) u auto dijelovima ili pumpama...
...
Odmagljivanje stakala: prije korištenja sredstava treba prvo oprati dobro stakla i provjeriti da unutar vozila nema izvor vlažnosti ( napuknut mali hladnjak grijanja i slično) ...
ako je to dvoje ok može se koristiti pjena za brijanje kojom se stakla istrljaju ( izglancaju ) iznutra ...
a može se koristiti i riža , silikonski pijesak ( onaj iz kutija sa obućom ), pijesak za mačke i slične stvari koje upijaju vlagu... Obično se riža ili neki taj materijal ubaci u čarapu, zaveže i postavi u auto čime upija vlagu i onemogućava magljenje stakala...
Pa radi li riza isto kao i pijesak za macke? I koliko koštaju otprilike te stvari? alkohol i pijesak
Travnički Noćni Šetač

#8 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Riža radi isušivanje... imaš primjere kako se daje savjet ako ti mobitel upadne u vodu staviš ga u rižu da se osuši... i kesice silicona iz kutija za cipele rade isto samo ih trebas nakupiti više... znači nesto što isušuje zrak...
Alkohola sam već imao kući i iskoristio pa ne bih znao trenutno reći cijenu... ali u svakoj apoteci ili drogeriji mozes provjeriti...
ado-šampion

#9 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by ado-šampion »

Ta tecnost u spreju ne pomaze ako je debeo sloj i ako je jako hladno, pa makar bila i Sonax, treba prvo odstrugati pa ostatke skinuti tim spejem. Cisto da se ljudi ne zalete pa sastave citavu bocu bez ucinka. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by mk ultra »

Meni ventilacija radi
Travnički Noćni Šetač

#11 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

ado-šampion wrote:Ta tecnost u spreju ne pomaze ako je debeo sloj i ako je jako hladno, pa makar bila i Sonax, treba prvo odstrugati pa ostatke skinuti tim spejem. Cisto da se ljudi ne zalete pa sastave citavu bocu bez ucinka. :D
meni je funkcionisala i na -20... no kao što gore već rekoh ima tendenciju ponovnog zaledjivanja pa je potrebno da ventilacija propuše barem mlako da spriječi ponovno zaleđivanje... Inače ja obrnem redoslijed ako je deblji sloj... prvo pometem snijeg pa našpricam pa ako neće da spadne ostatke ne stružem već prebrišem... Suština je izbjeći struganje šajbe koliko je moguće...
A oni sretnici koji imaju grijač prednje šajbe, treba samo da sačekaju minutu i to je to... :thumbup:
Shiba

#12 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by Shiba »

Evo mene, samo da prenesem iskustva nakon par dana upotrebe silikonskog pijeska za mačke. Dvije čarape napunio, jednu naprijed, jednu nazad. Smanjen je problem značajno. Tu i tamo još znaju zamagliti stakla ali ni blizu kao prije. Da budem precizniji, znaju zadnja stakla zamagliti u donjoj polovini i to toliko da u normalnim uslovima ne bih ni primijetio niti bi mi zasmetalo.

U svakom slučaju, najtoplije preporuke za silikonski pijesak i čarape.
nookey

#13 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by nookey »

Shiba wrote:Evo mene, samo da prenesem iskustva nakon par dana upotrebe silikonskog pijeska za mačke. Dvije čarape napunio, jednu naprijed, jednu nazad. Smanjen je problem značajno. Tu i tamo još znaju zamagliti stakla ali ni blizu kao prije. Da budem precizniji, znaju zadnja stakla zamagliti u donjoj polovini i to toliko da u normalnim uslovima ne bih ni primijetio niti bi mi zasmetalo.

Jel to ovaj cat litter? Gdje se ima kupiti i koliko je dovoljno?
beni-bu-man

#14 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by beni-bu-man »

nookey wrote:
Shiba wrote:Evo mene, samo da prenesem iskustva nakon par dana upotrebe silikonskog pijeska za mačke. Dvije čarape napunio, jednu naprijed, jednu nazad. Smanjen je problem značajno. Tu i tamo još znaju zamagliti stakla ali ni blizu kao prije. Da budem precizniji, znaju zadnja stakla zamagliti u donjoj polovini i to toliko da u normalnim uslovima ne bih ni primijetio niti bi mi zasmetalo.

Jel to ovaj cat litter? Gdje se ima kupiti i koliko je dovoljno?
U DM-u ja sam ga napunio u 2 carape
Travnički Noćni Šetač

#15 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

:thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by konektovan »

Je li carape moraju biti 100 pamucne ili mogu i one gdje ima i elastina, poliestera, i koji broj je odgovarajuci, 32-38, 40-46?! :mrgreen: :mrgreen:
NediM17

#17 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by NediM17 »

Gumene patosnice, paljenje kompresora i grijaca zadnje sajbe po potrebi, i nema magle. :-D
muha_sa

#18 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by muha_sa »

sin mi rece da ima neka tecnost u Peniju--ala ono za prskanje i pranje prozora :D poprskaš zaledjenu šajbu i odmah je otkravi

oko 2,5 marke
supercali

#19 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by supercali »

muha_sa wrote:sin mi rece da ima neka tecnost u Peniju--ala ono za prskanje i pranje prozora :D poprskaš zaledjenu šajbu i odmah je otkravi

oko 2,5 marke
Ja kupio tu tecnost odmah ojuzilo i na arktiku se led topi
nookey

#20 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by nookey »

muha_sa wrote:sin mi rece da ima neka tecnost u Peniju--ala ono za prskanje i pranje prozora :D poprskaš zaledjenu šajbu i odmah je otkravi

oko 2,5 marke
U fisu renco tecnost ili sprej isto je 5 km nema dalje za odledjivanje sajbe i stakala moze biti haman sezonu
muha_sa

#21 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by muha_sa »

ja mahnitov strugo :-) :lol:
amar1994

#22 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by amar1994 »

poyy :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by konektovan »

Ovo je prava svar, hebo strugalice i sprejeve.
amar1994

#24 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Ovo je prava svar, hebo strugalice i sprejeve.
nekidan kad je padalo , upalim , odmagli za min :-) :run:
muha_sa

#25 Re: Odledjivanje šajbe i zamagljena stakla lakša riješenja

Post by muha_sa »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Ovo je prava svar, hebo strugalice i sprejeve.
nekidan kad je padalo , upalim , odmagli za pola min :-) :run:
grijanje :?
Post Reply