Odlazi cirkus iz naseg malog grada

Podrzavate li ovu odluku PIC-a:

Da
10
28%
Ne
6
17%
Zaboli me i za PIC i za OHR
20
56%

Total votes: 36

uozo

Post by uozo »

_BosanaC wrote:
B.Medjed wrote:
_BosanaC wrote: Ruku na srce, koliko god se ja trudio, ne mogu da se sjetim sta je to u svom mandatu dobro za bilo koga uradio, osim mozda za sebe...
Za mandata ne, vjerojatno. Ali sam ga ja gled'o kad se jos 2004. svadja sa Busekom i ostalim levatima zbog getoizacije BiH i zalaze se za ukidanje viza, i neke druge olaksice za putovanja mladih. Nakon takvih par stvari koje je pravio ja sam naravno imao veliku nadu u njega, ali izgleda da nije dovoljno imati samo dobru volju!!! :roll:
Naravno da nije...

Medjutim, meni samo jedna stvar nije jasna a to je da svi sve nade polazu u ukidanje viza. Do cega bi to dovelo? Samo do toga da oni koji i nisu do sada otisli odavde napuste BiH za sva vremena. A to bi znacilo smrt za ovu drzavu. I Evropa je toga svjesna, te me cudi kako se kriteriji jos i poostrili nisu.

S druge strane, ko danas ima para za neka aman-zaman turisticka putovanja? Odnosno, ko danas, ako vec ima pare, ne moze otici gdje hoce preko bilo koje turisticke agencije?

Ako ce se dobrobit ogledati samo u ovome, i ako ce nam neko pomagati tako sto nam cini medvjedju uslugu, onda mu se bolje zahvaliti na vrijeme.

A da ima svojih zasluga, to se slazem, ima vise nego mnogi sto ih imaju.
Njegova argumentacija po tome pitanju je bila da mladi ljudi moraju da vide kako se i negdje drugdje zivi da bi imali predstavu o tome da ima i bolje i time prebrodili nacionalisticke stavove. I sa time se u potpunosti slazem. Samo se na ovom forumu moze vidjeti kolika je mrznja prema, pa mozemo reci svima koji nisu "nasi". I vjerojatno bi ta mrznja bila malo manja kada bi ljudi mogli slobodnije i vise da putuje i vide da su oni koje oni mrze iz dna duse slicni njima samima...
Medjutim to je bio samo primjer koji sam ja naveo. Covjek je se zalagao za rjesenje vise ostalih nerjesenih pitanja i organizovao i animirao i ostale poslanike u Bundestagu da se zainteresuju za pitanje BiH. Vjeruj da su ga mada je iz CDU ljudi iz SPD slusali i postovali!!!
:roll:
Ne mogu da sjetim kako se zvao jedan levat iz Gere koji je prihvatio da bude Paten, .ebiga kako se to kaze, sirocadima iz Jablanice ili tako nesto.
Chika Christi nije bio nikad los!!! :-)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ostanak OHR-a je jedina sansa da se izbjegne rat i podjela BIH...sto dulje je prisutan OHR i Nato sve se vise otupljuje ideja za podjelom BIH kojoj streme separatisticke snage u BIH...nama Bosancima i Hercegovcima nece nista biti u ekonomskom ili nekom drugom smislu bolje ako oni odu...nebi proslo ni mjesec dana posle odlaska OHR-a,padale bi mrtve glave,prebijani bi bili povratnici,Bosnom bi vrsljali sumljivi tipovi iz Srbije i Hrvatske,pojacala bi se medijaska satanizacija BIH,suzivota itd...ZNA se dobro kome smeta ostanak OHR-a...istim onim koji su klali i palili po BIH i sad im se zuri da krunisu Karadzicevu i Bobanovu zaostavstinu...neki bi na jeftin nacin da podijele BIH....OHR ce ostati jos dugo u BIH...sto duze budu bili sve ce vise slabiti ideja podjele BIH i povecat ce se broj srba i hrvata koji ce da shvate da je BIH njihova drzava i da svi zajedno mozemo ziviti i dijeliti isti prostor.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Od kako je SDA na vlasti u Bosni i Hercegovini imamo i rat i OHR.
SDA nije izazvala rat, nego se (srpskohrvatski) rat preselio na tlo BiH iz Hrvatske, a SDA je mogla samo birati stranu. SDA je pravila greske (kao sto bi ih i SDP pravio u ratnim uslovima), istu se moze optuziti za dosta stvari, ali za izazivanje rata ne moze. Ti ako si prespavao neke stvari kolega, pa sada relativiziras RAM i Karadjordjevo, nije razlog da lupas.
Zar ne treba da ode OHR da napokon vidimo kako nam vlada stranka koju 'bosnjacki narod' podrzava.
Uloga OHR-a je da pomogne nekoc zaracenim stranama u implementaciji mirovnog sporazuma kojim se zaustavilo agresiju. Sve dok likovi poput Karadzica, Dodika, Cavica, Bosica itd, dovode u pitanje teritorijalni integritet tvoje otadzbine, a uzivaju odredjeni autoritet u dijelu bosanskohercegovackog drustva, miroljubivim gradjanima BiH jeste u interesu ostanak OHR-a. Moze se povuci OHR, moze Dodik blokirati drzavu, mozemo imati ekscese u Kozarcu i Kozluku, pa demonstracije, pa puskaranje, pa straze, pa rovove, pa granatiranja .... ali zasto ici tim putem ako Boga znas ?
Liberalism

Post by Liberalism »

Jastreb35 wrote:Uloga OHR-a je da pomogne nekoc zaracenim stranama u implementaciji mirovnog sporazuma kojim se zaustavilo agresiju. Sve dok likovi poput Karadzica, Dodika, Cavica, Bosica itd, dovode u pitanje teritorijalni integritet tvoje otadzbine, a uzivaju odredjeni autoritet u dijelu bosanskohercegovackog drustva, miroljubivim gradjanima BiH jeste u interesu ostanak OHR-a. Moze se povuci OHR, moze Dodik blokirati drzavu, mozemo imati ekscese u Kozarcu i Kozluku, pa demonstracije, pa puskaranje, pa straze, pa rovove, pa granatiranja .... ali zasto ici tim putem ako Boga znas ?
Znaci mi jos uvijek imamo neku vrstu hladnog rata.

I sad to treba da traje 50 godina?

Ma daj...

neznam sto se neko boji rata? Pa svaka drzava na svijetu je potencijalno u opasnosti da bude pogodjena ratom. I svima je dobro samo mi imamo manijakalnu fobiju od rata. I tako vec 10 godina. I to samo da bi u medjuvremenu nacionalisti krali, pljackali i terorisali jadne građane BiH.
senada

Post by senada »

Oni koji javno, otvoreno izrazavaju strah, nemoc i nesposobnost da samostalno bez pomoci stranaca vode drzavu jer su kako sami kazu nezreli i nedorasli, morali bi biti sposobni da podnesu ostavke.
Liberalism

Post by Liberalism »

O tome se i radi.

Bilo koji politicar bilo koje drzave ako nije sposoban obezbjediti sigurnost i prosperitet nije mu mjesto u politici vec u za motikom u polju.
Maksim

Post by Maksim »

Ako pukne, eto opet Mahira Burekovica na sceni i to je moj najveci strah.
senada

Post by senada »

Liberalism wrote:O tome se i radi.

Bilo koji politicar bilo koje drzave ako nije sposoban obezbjediti sigurnost i prosperitet nije mu mjesto u politici vec za motikom u polju.
Obzirom da su OHRovci u neradu i u pogresnim koracima pokrivali domace politicare, i naravno domaci politicari transparentno i u kontinuitetu su pokrivali njih, a samim tim su doveli drzavu na dno dna, vrijeme je da se za pocetak kraja ili za kraj pocetka barem jedan od ta dva faktora ... p o t p u n o ... povuce sa svih duznosti BH politicko-drustvene scene.
U pred&postizbornom cirkusu, jedan od predsjednickih kandidata, danas clan predsjednistva, tvrdio je kako je Dejton kriv za disfunkcionalnost drzave, a upravo on je bio najveci protivnik usvajanje promjena tog istog Dejtonskog sporazuma! To je isti onaj potpisnik Dejtona, koji je tvrdio da drzava ne moze ni korak naprijed jer su joj u Dejtonu navucene tijesne cipele barem za 2 br. manje, ali to mu opet nije smetalo da ih uzme i gurne u stranu, umjesto da ih prepusti nekome drugom kome ce biti taman i da taj neko drugi drzavu barem ekonomski povuce naprijed.Ali...
:(
tech10

Post by tech10 »

Konvoj kren'o, ma nije kren'o. :D
senada

Post by senada »

tech10 wrote:Konvoj kren'o, ma nije kren'o. :D
Najveci "problem" je taj sto kada OHR pokrivaci i zastitnici Federalnih vladara mraka i tame odu, odmah po njihovom odlazku vidjet se se prave "vrline i vrijednosti" domacih drzavnika i politicara - gdje i u sta su potroslili Dejtonsku FBiH, i kakve su im bile namjere i planovi za buducnost. Upravo zato su federalci veliki zagovornici ostanka OHR-a a opet OHRovci radi samih sebe moraju otici dok i za njih nije kasno!
sember

Post by sember »

senada wrote:
tech10 wrote:Konvoj kren'o, ma nije kren'o. :D
Najveci "problem" je taj sto kada OHR pokrivaci i zastitnici Federalnih vladara mraka i tame odu, odmah po njihovom odlazku vidjet se se prave "vrline i vrijednosti" domacih drzavnika i politicara - gdje i u sta su potroslili Dejtonsku FBiH, i kakve su im bile namjere i planovi za buducnost. Upravo zato su federalci veliki zagovornici ostanka OHR-a a opet OHRovci radi samih sebe moraju otici dok i za njih nije kasno!
da nejmas muslimansko ime covjek bi pomislio da je srbin? pis´o :?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Liberalism wrote:
Jastreb35 wrote:Uloga OHR-a je da pomogne nekoc zaracenim stranama u implementaciji mirovnog sporazuma kojim se zaustavilo agresiju. Sve dok likovi poput Karadzica, Dodika, Cavica, Bosica itd, dovode u pitanje teritorijalni integritet tvoje otadzbine, a uzivaju odredjeni autoritet u dijelu bosanskohercegovackog drustva, miroljubivim gradjanima BiH jeste u interesu ostanak OHR-a. Moze se povuci OHR, moze Dodik blokirati drzavu, mozemo imati ekscese u Kozarcu i Kozluku, pa demonstracije, pa puskaranje, pa straze, pa rovove, pa granatiranja .... ali zasto ici tim putem ako Boga znas ?
Znaci mi jos uvijek imamo neku vrstu hladnog rata.

I sad to treba da traje 50 godina?

Ma daj...

neznam sto se neko boji rata? Pa svaka drzava na svijetu je potencijalno u opasnosti da bude pogodjena ratom. I svima je dobro samo mi imamo manijakalnu fobiju od rata. I tako vec 10 godina. I to samo da bi u medjuvremenu nacionalisti krali, pljackali i terorisali jadne građane BiH.
Ponovo, sve dok Karadzic i njegovi trabanti uzivaju autoritet medju znacajnim brojem gradjana BiH srpske nacionalnosti, rat je izgledan i OHR treba da ostane. Ti poredis Hadzipasica koji je cir na guzici naseg drustva, sa Dodikom, koji je tesko izljecivi, ali izljecivi rak. Prestati sa tretmanom kojim onemogucavas napredovanje raka, a da bi vidio kako ti se cir na guzici ponasa, moze biti zabavno. Korisno nije. Pogotovo ako imas dvoje ili troje djece kojim ne zelis da vide metastazu raka.
Liberalism

Post by Liberalism »

Jastreb35 wrote: Ponovo, sve dok Karadzic i njegovi trabanti uzivaju autoritet medju znacajnim brojem gradjana BiH srpske nacionalnosti, rat je izgledan i OHR treba da ostane. Ti poredis Hadzipasica koji je cir na guzici naseg drustva, sa Dodikom, koji je tesko izljecivi, ali izljecivi rak. Prestati sa tretmanom kojim onemogucavas napredovanje raka, a da bi vidio kako ti se cir na guzici ponasa, moze biti zabavno. Korisno nije. Pogotovo ako imas dvoje ili troje djece kojim ne zelis da vide metastazu raka.
Nekad davno sam cuo dobru konstataciju da je vrlo vjerovatno da ce srbi proglasiti Karadzica svecem. Nije bitno jel sada tako raspolozenje, ali sta onda u toj opciji (koja nije nevjerovatna manje nego bilo koja tvoja), da radimo, s obzirom na tvoju konstataciju? Da 1000 godina BiH ima OHR ili nesto slicno?

U Bosni je problem srpski nacionalizam. Ali problem je i bilo koji drugi nacionalizam, pa tako i Bosnjacki. Meni licno vise pogadja sto su Bosnjaci tako lak plijen za Bosnjacke nacionaliste i svaki poraz Bosnjackog nacionalizma u borbi za humanisticku i demokratsku BiH mi je zuzetno znacajan jer smo svakom novom pobjedom snazniji za konacni obracun sa srpskim i hrvatskim nacionalistima.

Ako imas nesto protiv, to je u redu jer smo tad svakako na suprotnim stranama.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Nekad davno sam cuo dobru konstataciju da je vrlo vjerovatno da ce srbi proglasiti Karadzica svecem. Nije bitno jel sada tako raspolozenje, ali sta onda u toj opciji (koja nije nevjerovatna manje nego bilo koja tvoja), da radimo, s obzirom na tvoju konstataciju? Da 1000 godina BiH ima OHR ili nesto slicno?
Tacno. Bolje je da mi se ni za dvadeset godina u Francuskoj ne priznaje diplomu zbog opstrukcija iz Banjaluke, nego da ponovo dobijem fobiju hodanja po travnatim povrsinama, a koje sam se jedva otarasio.
U Bosni je problem srpski nacionalizam. Ali problem je i bilo koji drugi nacionalizam, pa tako i Bosnjacki. Meni licno vise pogadja sto su Bosnjaci tako lak plijen za Bosnjacke nacionaliste i svaki poraz Bosnjackog nacionalizma u borbi za humanisticku i demokratsku BiH mi je zuzetno znacajan jer smo svakom novom pobjedom snazniji za konacni obracun sa srpskim i hrvatskim nacionalistima.

Borba protiv nacionalizma je borba protiv bilo kojeg nacionalizma. Sutra kada bi Bosnjaci pokusali definisati BiH kao samo bosnjacku drzavu, ti i ja bi im se trebali suprotstaviti kao sto smo protiv svojatanja dijelova BiH od strane dijela srpskog, odnosno hrvatskog naroda. Pa i ratovati protiv njih. Medjutim, oni to ne pokusavaju, te je neutemeljeno nacionalizam kod Bosnjaka predstavljati kao ozbiljnu pojavu. Ovih par nacionalistickih giliptera koji divljaju po forumu nisu reprezentativan primjerak bosnjackog naroda. Pijuni raznih tajkunskih lobija u parlamentarnim tijelima BiH su to jos manje.
Liberalism

Post by Liberalism »

Tvoj stav:

Bolje je da mi se ni za dvadeset godina u Francuskoj ne priznaje diplomu zbog opstrukcija iz Banjaluke, nego da ponovo dobijem fobiju hodanja po travnatim povrsinama, a koje sam se jedva otarasio.

Govori o tome da je trpiti sve samo da rata ne bude. I zbog rtoga građani njisu ljuti na vlast jer vlast proizvodi bijedu u cijeloj zemlji, jer su im zahvalni sto im nisu ponovo donijeli rat.

Kad ovo pisem pade mi na pamet poslovica Mahatma Gandhija:

BIJEDA JE GORA OD NASILJA

Al mi jos uvijek zivimo u vremenu u kojem se Gandhi nije ni rodio izgleda... nema veze promjenicemo to.
Post Reply