Odlazak u Švedsku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

Post Reply
EESE
Posts: 2
Joined: 05/08/2012 13:35

#1 Odlazak u Švedsku

Post by EESE »

Pozdrav svima,

imam namjeru da se oženim sa jednom djevojkom iz Švedske, zna li neko kada mi odobri švedska ambasada boravišnu dozvolu, dali moram odmah otići i napustiti BIH, ili mogu biti i raditi u BIH dok ne dobijem stalnu boravišnu dozvolu (nakon 2 godine) pošto ovdje imam vec dobar posao a ponekad bih otišao do Švedske i ona bi dolazila ovamo ? Hvala svima unaprijed !
EESE
Posts: 2
Joined: 05/08/2012 13:35

#2 Re: Odlazak u Švedsku

Post by EESE »

Jeli neko imao sličnog iskustva?

Hvala !
User avatar
uglavnomja
Posts: 19904
Joined: 28/07/2012 15:59

#3 Re: Odlazak u Švedsku

Post by uglavnomja »

koliko ja znam za norvesku, a kod njih su zakoni jako slicni tj. isti, ne moras biti gore.
briga njih gdje si ti, ali je problem sto moras dokazati da je to pravi brak, sto ukljucuje slike, sms, e-mail, avionske ili ostale karte, pasos (broj posjeta).... itd.
ona bi trebala biti pozvana na razgovor, obavijesni :D :D gdje ce joj prebrojati krvna zrnca, pocinjuci od svadbe, znas li ti njene, zna li ona tvoje, sta ste jeli na svadbi... ferija, ovo ono, tacnije sve.

i moj savjet ti je ne napustaj posao ni za zivu glavu dok ne dobijes papire.
User avatar
amphora
Posts: 1020
Joined: 01/06/2012 21:01

#4 Re: Odlazak u Švedsku

Post by amphora »

@uglavnomja
Čovjek pita može li dobiti STALNU boravišnu dozvolu ako period privremene boravišne dozvole provede u BiH, sa povremenim posjećivanjem supruge i obratno. I Danska i Norveška imaju limitiran broj mjeseci koje osoba može provesti van zemlje u toku privremenog boravka kako bi ostvarila preduslove za stalni, tako da je te dvije zemlje itekako briga gdje se taj period provodi.

@EESE
Tebi je nabolje i najsigurnije nazvati ambasadu. Ja na prvu pomislih "on mora da se zeza" kad sam pročitala tvoj post, ali vidim da na oficijelnoj stranici stoji da u pravilu daju stalnu vizu nakon 2 godine u slučaju da možeš dokazati da ste ti i supruga te 2 godine proveli ZAJEDNO u nekoj drugoj zemlji.

Evo link http://www.migrationsverket.se/info/3418_en.html

Meni zvuči nevjerovatno da bi oni dali stalni boravak na osnovu braka, kada vas dvoje ustvari ne bi živjeli zajedno, ali nikad ne reci nikad.

Ponovo ti kažem, nemoj se puno oslanjati na to šta mi ovdje pišemo, ima ambasada hvala bogu, oni su ti najsigurniji.
User avatar
uglavnomja
Posts: 19904
Joined: 28/07/2012 15:59

#5 Re: Odlazak u Švedsku

Post by uglavnomja »

@amfora :cry:

sta li se meni pricinjavalo da pise :roll: da pita za period cekanja do dobijanja privremene dozvole. :oops:


naravno da ne mozete zivjeti razdvojeno kad si vec dobio boravisnu dozvolu. ne znam bas da upadaju u stanove i gledaju koga ima, ali da imaju metode provjeriti gdje je ko, to svakako.
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#6 Re: Odlazak u Švedsku

Post by hrle1976 »

EESE wrote:Pozdrav svima,

imam namjeru da se oženim sa jednom djevojkom iz Švedske, zna li neko kada mi odobri švedska ambasada boravišnu dozvolu, dali moram odmah otići i napustiti BIH, ili mogu biti i raditi u BIH dok ne dobijem stalnu boravišnu dozvolu (nakon 2 godine) pošto ovdje imam vec dobar posao a ponekad bih otišao do Švedske i ona bi dolazila ovamo ? Hvala svima unaprijed !

Ne nemozes! Kratko i jasno. Ti nemozes dobiti stalni boravak u Svedskoj na osnobu zenidbe, a da zatim samo zivis i radis u BiH. Na taj nacin bi svi mogi u BiH imati stalni boravak u bilo kojoj drzavi a BiH je samo gdje rade. Stalnu boravisnu dozvolu ces samo dobiti ako si u Svedskoj a ne ako si u BiH. Znaci ti kad se oznesit i trazis njihove dozvole nebitno koje, ti ces morati uci u proces npr. ucenje jezika, a kako ako nisi u Svedskoj. Ti se mozes ozeniti sa njom i ostati u BiH, to nije nikakv probem te dolaziti gore kao BiH drzavljanjin itd. Ali da gore imas boravinsu dozvolu na onsnovu zenidbe onda moras i biti gore. barem dok dobijes stalnu a kad je dobijes onda mozes ako ti onid opet dozvole da radis u BiH.
User avatar
uglavnomja
Posts: 19904
Joined: 28/07/2012 15:59

#7 Re: Odlazak u Švedsku

Post by uglavnomja »

ma citav post je malo nejasan, ne odobrava svedska mabasada boravisne dozvole, nego njihovo neko ministrastvo za inostrane poslove- poslove sa strancima ili ne znam kako da prevedem. u ambasadu samo predajete papire.


dalje, kad se vjencate nastupa vakum period od godinu ili vise dana dok se obradi predmet i dokaze da ste u pravom braku i tek tada dobijas privremenu dozvolu.
filozofija
Posts: 730
Joined: 19/03/2012 10:46
Location: Ojropa!

#8 Re: Odlazak u Švedsku

Post by filozofija »

Ukoliko ti je supruga Svedjanka ili eventualno ima trajni boravak u Svedskoj, onda imas pravo na spajanje porodice na osnovu Evropske direktive. Vise informacija: http://www.migrationsverket.se/info/flytta_en.html

Btw, ovdje imas vise informacija: http://www.migrationsverket.se/info/3419_en.html
User avatar
Zviz
Posts: 4993
Joined: 19/08/2012 15:40
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#9 Re: Odlazak u Švedsku

Post by Zviz »

More bit bidne da cekas 5 dana, 10 dana, 10 godina a boravisne opet nema. Ta tvoje buduca ce morati za tebe da potpisuje svaki treći mjesec anti-deportaciju. Puno sreće i uspejha kod njih. Halal ti pura bila :mrgreen:
User avatar
muha_sa
Posts: 128645
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#10 Re: Odlazak u Švedsku

Post by muha_sa »

User avatar
AleSa
Posts: 31
Joined: 17/09/2012 00:08
Location: Teatar Snova

#11 Re: Odlazak u Švedsku

Post by AleSa »

Sve si ti to fino zamislio haha al to tako ne ide drug moj... ti kad dobijes boravisnu/radnu vizu (ona vazi dvije godine) i ona vazi od tog datuma kad ambasada donese odluku pa naredne dvije godine. Ti ne moras ziviti cijele te 2g. u Swe da bi dobio stalnu vizu (al bolje sto duze zivis prije nego trazis stalnu)... poslije te 2g. trazis stalnu vizu. Ne mora znaciti da ces je dobiti, moze se desiti da ti onu na dredjeno vrijeme produze jos godinu-dvije... to najvise zavisi od toga koliko si se adaptirao u Swe (zena, djeca, jezik, posao....). Poslije 2g. ces imati opet razgovor kao onaj u Swe abasadi u Sarajevu da bi dobio stalnu vizu (hoce oni da vide da je to ljubav i znas vac sta i kako.. A DA BI TRAZIO (DOBIO) SWE PASOS MORAS ZIVITI U SWE NAJMANJE 3g. (to pod uslovom da ti mlada ima swe pasos... inace se ceka i do 5g.
sve ovo iz iskustva. Sretno!
adoadin
Posts: 12
Joined: 21/11/2012 21:38

#12 Re: Odlazak u Švedsku

Post by adoadin »

pozdrav svima ! imam jedno pitanje na koje mi treba odgovor oni koji su imali slicnu situaciju, u svedskoj sam vec od marta dosao sam na osnovu bezviznog rezima tako da sam se trebao vratiti odma nakon 3 mjeseca,ali ipak bosanska glava odluci da ostane u svedskoj na "crno" znaci nisam se prijavljivao na azil.. prije odprilike 4 mjeseca upoznam djevojku s kojom sada zivim tu.. da bi pokusao predati za dozvolu moram se vratiti u bosnu da dole predam te sve papire sto treba i sta vec ide... dosao sam u tu situaciju da sam otisao u migrationsverket i objasnio im situaciju gdje mi je od nji bila potrebna pomoc da se vratim u bosnu a da medjutim ne dobijem zabranu ulaska u EU,kada sam otisao i ispricao slucaj rekli su mi idi nece te niko dirati imas pravo da putujes ?! ...ipak se nisam smio odluciti na tu situaciju jer mi je bila previse rizicna :) nakon toga rijesim otici se prijaviti na azil reci im svoj slucaj i ponistiti azil tako da nebi dobio zabranu ulazka u EU ... tako sam i uradio prijavio se na azil nakon par sedmica kada su me pozvali na intervju otisao sam rekao koji je slucaj rekli su mi da mi predlazu da ponistim zahtjev za azil i da se vratim u bosnu da trazim spajanje :) sada cekam da me pozovu da pricam kada se mogu vratiti za bosnu . dali ima neko ko zna koliko se odprilike ceka u bosni odgovor na zahtjev i sta mi je potrebno da dokazem da sam ja s tom osobom da bi imao nesto sto mi je malo sigurnije da necu dobiti odbijenicu ... cuo sam fotografije da su bitne isto .. to imam s njom s njenom porodicom itd.. takodje kada sam se prijavio na azil odma sam se prijavio na njenu adresu i kod nje zivim neznam dali je to mozda isto neko olaksanje? .... bit cu zahvalan svakome ko da bilo kakve informacije koje mi mogu biti od koristi :) :) :) :)
User avatar
sinuhe
Posts: 11483
Joined: 03/06/2011 11:33

#13 Re: Odlazak u Švedsku

Post by sinuhe »

Nemoj ici nazad u BiH. Cekaju da vas se skupi 2000 pa ces sljedecom turom valjda besplatno nazad.
adoadin
Posts: 12
Joined: 21/11/2012 21:38

#14 Re: Odlazak u Švedsku

Post by adoadin »

sinuhe nisam sijedio ovdje 8 mjeseci radio sam ! ;) tako da mogu platiti kartu netrebam nikog da cekam ne sikiraj se :thumbup: :thumbup: :thumbup:
User avatar
sinuhe
Posts: 11483
Joined: 03/06/2011 11:33

#15 Re: Odlazak u Švedsku

Post by sinuhe »

Pa koliko si ti zakona prekrsio u 8 mjeseci. E svasta.
User avatar
Matijevic_Vlado
Posts: 3467
Joined: 03/10/2012 14:27
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#16 Re: Odlazak u Švedsku

Post by Matijevic_Vlado »

adoadin wrote:sinuhe nisam sijedio ovdje 8 mjeseci radio sam ! ;) tako da mogu platiti kartu netrebam nikog da cekam ne sikiraj se :thumbup: :thumbup: :thumbup:
a ne veli ti ona zbog toga, neg misli na deportaciju i tako to,ono kesica u ruku i na avion..
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#17 Re: Odlazak u Švedsku

Post by hrle1976 »

adoadin wrote:pozdrav svima ! imam jedno pitanje na koje mi treba odgovor oni koji su imali slicnu situaciju, u svedskoj sam vec od marta dosao sam na osnovu bezviznog rezima tako da sam se trebao vratiti odma nakon 3 mjeseca,ali ipak bosanska glava odluci da ostane u svedskoj na "crno" znaci nisam se prijavljivao na azil.. prije odprilike 4 mjeseca upoznam djevojku s kojom sada zivim tu.. da bi pokusao predati za dozvolu moram se vratiti u bosnu da dole predam te sve papire sto treba i sta vec ide... dosao sam u tu situaciju da sam otisao u migrationsverket i objasnio im situaciju gdje mi je od nji bila potrebna pomoc da se vratim u bosnu a da medjutim ne dobijem zabranu ulaska u EU,kada sam otisao i ispricao slucaj rekli su mi idi nece te niko dirati imas pravo da putujes ?! ...ipak se nisam smio odluciti na tu situaciju jer mi je bila previse rizicna :) nakon toga rijesim otici se prijaviti na azil reci im svoj slucaj i ponistiti azil tako da nebi dobio zabranu ulazka u EU ... tako sam i uradio prijavio se na azil nakon par sedmica kada su me pozvali na intervju otisao sam rekao koji je slucaj rekli su mi da mi predlazu da ponistim zahtjev za azil i da se vratim u bosnu da trazim spajanje :) sada cekam da me pozovu da pricam kada se mogu vratiti za bosnu . dali ima neko ko zna koliko se odprilike ceka u bosni odgovor na zahtjev i sta mi je potrebno da dokazem da sam ja s tom osobom da bi imao nesto sto mi je malo sigurnije da necu dobiti odbijenicu ... cuo sam fotografije da su bitne isto .. to imam s njom s njenom porodicom itd.. takodje kada sam se prijavio na azil odma sam se prijavio na njenu adresu i kod nje zivim neznam dali je to mozda isto neko olaksanje? .... bit cu zahvalan svakome ko da bilo kakve informacije koje mi mogu biti od koristi :) :) :) :)
Koliko sta cekas u BiH na to ti nebi mogao odgovoriti ali na prvo u vezi azila, biti na crno, istekla viza ili dozvoljeno boravljenje itd. Momak, htejo da vjreujes ili ne tebi ce oni fino udariti 5 do 10 god. zabrane ulaza u EU. Ovo vazi i za Amerikanca a ne samo ljude iz BiH!!! Dobro sebi zapistie za uho! 5 god. je zabrana ulaza u EU ako prekoracite rok vize ili omoguceno boravljeno koje je postignuto za datu drzavu! Za zivot na crno ti mogu povecati zabranu tj. do 10 god. Ovo nije nikakva zezancija, nego ti nepoznas njih i ljudi ocigledno nisu htjeli da ti prave veci pritisak ali o tom potom.

To da dokazes da si sa osobom u nekoj ozbiljnoj relaciji moras imati crno na bijelo tj. da ste muz i zena, a izjave poput da ste momak i djevojka te ono ovo je sve NEoficielno! Znaci pravac maticar mada ni to ti nece puno pomoci, jer si vec zivio u Svedskoj na crno.
adoadin
Posts: 12
Joined: 21/11/2012 21:38

#18 Re: Odlazak u Švedsku

Post by adoadin »

Matijevic_Vlado wrote:
adoadin wrote:sinuhe nisam sijedio ovdje 8 mjeseci radio sam ! ;) tako da mogu platiti kartu netrebam nikog da cekam ne sikiraj se :thumbup: :thumbup: :thumbup:
a ne veli ti ona zbog toga, neg misli na deportaciju i tako to,ono kesica u ruku i na avion..
vlado mislim da nisi mrdnuo dalje od balkana tako da su tvoji komentari suvisni :) izvini ali tako je ! :)
adoadin
Posts: 12
Joined: 21/11/2012 21:38

#19 Re: Odlazak u Švedsku

Post by adoadin »

sinuhe wrote:Pa koliko si ti zakona prekrsio u 8 mjeseci. E svasta.
sinuhe prekrsio sam sve sto sam mogao ;)
manki
Posts: 2075
Joined: 24/12/2003 00:00
Location: Sarajevo

#20 Re: Odlazak u Švedsku

Post by manki »

Uzas, i zbog ovakvih ljudi nas ostale koji posteno putujemo po Evropi i koji smo jedva docekali da izadjemo iz ghetta u kojem su nas drzali, smo na dobrom putu da nam uvedu vize opet i da gledaju na nas kao na najgore primitivce. :x pu *ebem ti Bosnu i Balkance, nas treba u Afriku strpati ne u Evropu (uz svo duzno postovanje prema Afrikancima)
darprirode
Posts: 244
Joined: 16/04/2009 13:03

#21 Re: Odlazak u Švedsku

Post by darprirode »

manki wrote:Uzas, i zbog ovakvih ljudi nas ostale koji posteno putujemo po Evropi i koji smo jedva docekali da izadjemo iz ghetta u kojem su nas drzali, smo na dobrom putu da nam uvedu vize opet i da gledaju na nas kao na najgore primitivce. :x pu *ebem ti Bosnu i Balkance, nas treba u Afriku strpati ne u Evropu (uz svo duzno postovanje prema Afrikancima)
Potpisujem 100 %. Fuj.. seljacine iz Bosne. fino ljudi kazu 3 mjeseca, samo mi se uvijek moramo praviti pametni. Ja bi ti zabranila dozivotno da udjes u Svedsku, samo zato sto mislis da si pametniji i od zakona i od sviju. FUJ
User avatar
Anes90
Posts: 74
Joined: 26/05/2012 11:58

#22 Re: Odlazak u Švedsku

Post by Anes90 »

Moja tetka je drzavljanka Svedske i upozna frajera koji se krio znaci na crno bio gore ... bilo ih je 5 i na kraju jedino on ostao , bio je jos jedan bosanac al ovog uhvatili otisao po cigare i racija tu ulicu blokirala imas licnu on nije imao i pravac BIH , dok je ovaj cekaao ga u kaficu ...

I sad upoznao tetku i isprico joj situaciju i ona cuje navodno ak se krije 2 godine nemogu ti poslije nista ... znaci on lijepo snjom u policiju i tako im isprica i sve i ozeni se i en ga i dan danas gore 2 djece imaju boli ih briga ...



a ja sto bi platio nekoj da se uda za papire niko me ne ejbe ccc
User avatar
muha_sa
Posts: 128645
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#23 Re: Odlazak u Švedsku

Post by muha_sa »

hrle1976 wrote:
Koliko sta cekas u BiH na to ti nebi mogao odgovoriti ali na prvo u vezi azila, biti na crno, istekla viza ili dozvoljeno boravljenje itd. Momak, htejo da vjreujes ili ne tebi ce oni fino udariti 5 do 10 god. zabrane ulaza u EU. Ovo vazi i za Amerikanca a ne samo ljude iz BiH!!! Dobro sebi zapistie za uho! 5 god. je zabrana ulaza u EU ako prekoracite rok vize ili omoguceno boravljeno koje je postignuto za datu drzavu! Za zivot na crno ti mogu povecati zabranu tj. do 10 god. Ovo nije nikakva zezancija, nego ti nepoznas njih i ljudi ocigledno nisu htjeli da ti prave veci pritisak ali o tom potom.

To da dokazes da si sa osobom u nekoj ozbiljnoj relaciji moras imati crno na bijelo tj. da ste muz i zena, a izjave poput da ste momak i djevojka te ono ovo je sve NEoficielno! Znaci pravac maticar mada ni to ti nece puno pomoci, jer si vec zivio u Svedskoj na crno.
:thumbup:

umjesto da se vratio par dana prije isteka ta 3 mjeseca sad je sebe sjebo :-) mogo je fino ponovo tražit ulaz s tim što navede da ima djevojku koja živi u Švedskoj--ne trebaju papiri vec par intervjua i vozdra.
al što bi jednostavno kad može komplikovano :-) handrimo se 15 godina da nam ukinu vize onda kad ukinu pravimo se pametni i muljamo--daj bože da nam ih opet ne uvedu :-)
User avatar
muha_sa
Posts: 128645
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#24 Re: Odlazak u Švedsku

Post by muha_sa »

Anes90 wrote:Moja tetka je drzavljanka Svedske i upozna frajera koji se krio znaci na crno bio gore ... bilo ih je 5 i na kraju jedino on ostao , bio je jos jedan bosanac al ovog uhvatili otisao po cigare i racija tu ulicu blokirala imas licnu on nije imao i pravac BIH , dok je ovaj cekaao ga u kaficu ...

I sad upoznao tetku i isprico joj situaciju i ona cuje navodno ak se krije 2 godine nemogu ti poslije nista ... znaci on lijepo snjom u policiju i tako im isprica i sve i ozeni se i en ga i dan danas gore 2 djece imaju boli ih briga ...



a ja sto bi platio nekoj da se uda za papire niko me ne ejbe ccc
kad je to bilo :?
User avatar
muha_sa
Posts: 128645
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#25 Re: Odlazak u Švedsku

Post by muha_sa »

Post Reply