Odlazak

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
BeSaBe

#1 Odlazak

Post by BeSaBe »

Pozdrav kolege forumasi, imam jedno pitanke, a volio bih iskustva vasa.
Ganjam da odem u Njemacku, znam jezik dovoljno koliko traze B1, imam srednju fizioterapeutsku. Naravno s tom skolom bih upocetku radio kao njegovatelj, a onda poslije nesto drugo. Ganjam kako je najbolje i najbrze otici. Buduci da Njemacka trazi dosta i IT kadra, a imam microsoftove certifikate, interesira me, je li bolje i lakse traziti da odem kao fizioterapeut/njegovatelj ili kao IT?
CBC

#2 Re: Odlazak

Post by CBC »

bboy.patron

#3 Re: Odlazak

Post by bboy.patron »

Sretno u trazenju.

Sto se tice Njegovatelja, sa skolom fiziterapeuta neces moci raditi.
Morati ces raditi Ausbildung od 3 godine, obzirom da kod Njemaca postoji škola za Njegovateljicu.

Sto se tice IT-a treba ti minimalno Bachelor + tehnicki certifikati + iskustvo.
To je regularnim putem, osim ako nemas stelu da te neko ubaci.

Prije 2 sedmice sam bio u Njemackoj povodom zaposlenja. Moja djevojka je zavrsila medicinsku skolu + kurs za njegovateljicu, pa su je kulturno vratili rekavsi da to ne pali vode, da mora ici u skolu Ausbildung 3 godine. Obzirom da je zakasnila, prijavila se da radi slijedece godine školu. To je sve placeno, pa tek poslije toga ugovor.

Isli smo u Agencije za zaposljavanje, rekose nam direktno da nece da radi sa BiH, Srbijom, Rumunijom i Bugarskom.Dosta ljudi iz EU dolazi u Njemacku, oni si prioritet poslije Njemaca.

Sve informacije su iz prve ruke.

Meni bi bilo drago da napises sta pozitivno da i mene uputis, jer ja nisam uspio.

Jos nesto, ima dosta osoba iz BiH koji zaposljavaju Bosance u Njemackoj, pa te molim da ne nasjedas na iste, mene su htjeli prevariti ali hvala Bogu nisu uspjeli.
bboy.patron

#4 Re: Odlazak

Post by bboy.patron »

Kastanienallee wrote:
bboy.patron wrote: Sto se tice IT-a treba ti minimalno Bachelor + tehnicki certifikati + iskustvo.
To je regularnim putem, osim ako nemas stelu da te neko ubaci.
Istina. Imam prijateljicu koja je u Japanu zavrsila umjetnicku akademiju ali se interesovala za graficki dizajn i pet godina je u Japanu radila za Google kao graficki dizajner. Odlicno radi ali pri dolasku u Hamburg joj nisu priznali nista to iskustvo i ne moze dobiti posao. Sad uci da polozi C1 test da bi se mogla upisati na fakultet koji joj je imperativ ako zeli da se nastavi baviti tim poslom u Njemackoj.

Mah znam. Ja sam bas pricao sa zaposlenima u agenciji za zaposljvanje u Munchenu.
Kaze prvi problem je sto nemate radnu i boravisnu dozvolu, obzirom da je BiH non-EU.
Poslodavci izbjegavaju saradnju gdje imaju tonu brige oko radnika, a iz EU ima kao i kvalitetnijih radnika nego u BiH.

Drugo, fakultet je jako bitna stvar, kao sto si rekao/la, djabe iskustvo djabe sve.
Kao mi vama mozemo dati posao, ali necete dobiti vizu sa tom i tom skolom.

Covjek se treba naoruzati diplomama, znanjem i onda u napad.
svako_dobro_bih

#5 Re: Odlazak

Post by svako_dobro_bih »

@BeSaBe, koliko si daleko od bachelora informatike? Ti si tek srednju zavrsio?

Problem sa Pflegedienst-om sad je sto su i Spanjolci i ostali EU poceli da to rade. Novac je dobar, na kraju poslije svih taksi se dobije oko 1300 EUR plus imas jeftin smjestaj. Jedino sto mi imamo malo vecu prednost je to sto smo pricamo bolji njemacki od ovih EU. Njemacki je potreban i ne moze se bez njega raditi.

Cuo sam za nekoliko slucajeva osoba koje rade part-time Ausbildung. Znaci rade jednu sedmicu, a onda jednu sedmicu u skolu i tako. Normalno, tad dobijes pola novca ali treba se strpiti :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#6 Re: Odlazak

Post by Zviz »

Ovdje svaka druga ili treca tema odlazak ili neke diplome nekih toboze masera... nista lose, ali mislim, da ako zelite neke dublje informacije vezano za legalan ili ilegalan bjeg iz BiH to ce te najprije naci u BiH, nas sa vana to ne zanima (barem mene ne) a mislim, da nisam jedini.

Niti ja niti bilo ko od nas moze uciniti ono sto neko zeli, a to je da mu sredimo status, jer to se trazi. Sva druga pitanja su suluda, jer nemaju nikakvu vaznos ako nemas legalan status a to odlucuju institucije u drzavi gdje bi zelili otici. Da skratim ljudi iz ex-YU su popularni ko krme u Teheranu tako da su vam sanse raltivno niske, jer to sto bi vi radili vam vec rade poljaci i litvanci za saku dolara na mjesecnoj bazi.
Post Reply