E de se sad vrati na onaj post u kojem pišeš kako ti je tamo teško, i da je najbolje u BiH.saniisani wrote:HAHAHAH cuj ja levat... Odo' ja do banke sa ovim svojim levatstvom da polozim mjesecni cek od $15.000
odlazak mladih iz BIH
-
SoulSeeker
#126 Re: odlazak mladih iz BIH
- Sunrise00
#127 Re: odlazak mladih iz BIH
Imam ja neke iz SveCke, pa nam donesu sok na razmucivanje i kilo kafeGospoda Ministarka wrote: A za ovog sto pita jel ostavio Guza 500€, moram da kazem da je Guza (svi su oni Guze) dosao sa obrazom, 1kg kocke, 0,5 kg kafe, peskir i vazna iz Buca Potoka![]()
djeci je naravno po dolasku dao 10$ da zapamti kad je cika Guza dolazio.
-
saniisani
#128 Re: odlazak mladih iz BIH
@ moderatorka....
Ja nisam rekao da se ne moze !
Ja sam rekao da je BUKVALNO receno takvih u Americi 0.3% (sto se Bosanske komune tice)...
Srpska komuna ima onih starosjedioca sto prave po 2 miliona i vise - i to ih ima na stotine ako ne i hiljade.
i baj d vej. Cek je polozen....
treba li kome posuditi? 1% interes? hehehe

Ja sam rekao da je BUKVALNO receno takvih u Americi 0.3% (sto se Bosanske komune tice)...
Srpska komuna ima onih starosjedioca sto prave po 2 miliona i vise - i to ih ima na stotine ako ne i hiljade.
i baj d vej. Cek je polozen....
treba li kome posuditi? 1% interes? hehehe
-
SoulSeeker
#129 Re: odlazak mladih iz BIH
Sretniče.Sunrise00 wrote:Imam ja neke iz SveCke, pa nam donesu sok na razmucivanje i kilo kafe![]()
![]()
![]()
![]()
- Šeha
#130 Re: odlazak mladih iz BIH
Ili drugim rjecima "niko, niko, kao ja!"saniisani wrote:@ moderatorka....
i baj d vej. Cek je polozen....![]()
![]()
![]()
treba li kome posuditi? 1% interes? hehehe![]()
Degutantno!
"Ne idite vi nigdje, necete uspjeti jer niste kao ja. Ja polazem 15k svaki mjesec na banku. Ja ja ja..."
-
ssmmiilleeyy
#131 Re: odlazak mladih iz BIH
Shvatam malde zašto odlaze iz BiH.
Poznajem hejbet ljudi s završenim fakultetom koji rade po gradjevini,kao konobari ili u nekim drugim oblastima za koje treba samo SSS.
Ovdje u BiH (konkretno Sarajevo) veza igra glavnu ulogu.
Velike firme već zaposle onog kadra(naravno preko štele) i tek onda objavljuju konkurs
U državnim institucijama ne znam niti jednog ama bas jednog koji nije imao štelu.
Tako da sam na strani onih koji bi rado otišli odavde
Jes da ni tamo ne padaju pare s neba al bolje je koliko toliko 
Poznajem hejbet ljudi s završenim fakultetom koji rade po gradjevini,kao konobari ili u nekim drugim oblastima za koje treba samo SSS.
Ovdje u BiH (konkretno Sarajevo) veza igra glavnu ulogu.
Velike firme već zaposle onog kadra(naravno preko štele) i tek onda objavljuju konkurs
U državnim institucijama ne znam niti jednog ama bas jednog koji nije imao štelu.
Tako da sam na strani onih koji bi rado otišli odavde
- ljubav_aha
#132 Re: odlazak mladih iz BIH
Sunrise00 wrote:Imam ja neke iz SveCke, pa nam donesu sok na razmucivanje i kilo kafeGospoda Ministarka wrote: A za ovog sto pita jel ostavio Guza 500€, moram da kazem da je Guza (svi su oni Guze) dosao sa obrazom, 1kg kocke, 0,5 kg kafe, peskir i vazna iz Buca Potoka![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a sto vi tacno ocekujete od dijaspore u obliku poklona
radi li dijaspora za sebe ili vas
-
Wenger
#133 Re: odlazak mladih iz BIH
Otisao sam iz BiH 2002. Zavrsio fakultet u Australiji, nasao posao i stekao iskustvo, dobio drzavljanstvo. U ovih 7 i kusur godina 3 puta sam dolazio u Sarajevo. Sada sam odlucio da se vratim za par mjeseci (nadam se zastalno). Ono sto me je interesovalo vani, pokupio sam (skola i zivotno iskustvo). Ostalo zelim osvariti dole.
-
TheMule
#134 Re: odlazak mladih iz BIH
Taj tvoj clan porodice je jedna velika bijeda ako je istina to sto kaze. A ti treba da se stidis sto se tako ponasas prema familiji a pojma nemas o cemu pricas i jos prosipas gluposti po forumuGospoda Ministarka wrote:Kaze jedan clan moje porodice koji je od 1997 u Americi :
"Ma nema se, ja neznam kako stignem da zaradim pare da platim porez na tri auta sto imam."
"Jedva nekako nadem svaki mjesec 3.000$ da platim skolarinu za koledz djeci (troje strudira)"
"Lose je, eto planiram da se vratim (to prica od 2001) nije ni Amerika obecana zemlja vise, placena sam 8$ po satu samo, djeca malo vise" ...
- muha_sa
#135 Re: odlazak mladih iz BIH
SoulSeeker wrote:Moram bit iskren, Guza je ipak nešto i platio, turu piva (samo jednu) kad sam ga mahn`o bilijara, i to je sve.Ady88 wrote:Ma ne brinem ja za tebe, sigurno je Guza ostavio 500eura kad je posao![]()
![]()
![]()
Neću ih ni ja nikada shvatiti, ali kod nas u porodici je takav običaj - nemoj jest al` dočekaj gosta.ladyblue18 wrote:@soulseeker - razumijem da ti je brat, ali ja nikad ne bih digla kredit da cascavam svog brata isl.
On ce doci iz Amerike ili odakle vec i da mu ja tetosim.![]()
Taj film kod mene niko ne bi gledao.![]()
I vala pravo da ti kazem, da sam ja vani i da dodjem u posjet domovini, stid bi me bilo ocekivati nesto od nekoga znajuci kakva je situacija, a jos manje pricati "jes' vam dobro ocam'"Nikad necu takve ljude shvatiti.
Btw. Ne brini, rekao sam mu da slijedeće godine (odnosno ove) ide sestri jer jadna čitav dan plače za njim koliko joj nedostaje.
uh--naso si me na sabahu nasmijavat
zahvaljujem--nista ljepse neg kad dan s osmjehom krene
- HAVANA
#136 Re: odlazak mladih iz BIH
Lako se tebi u svedskoj smijat
Kashhh kući?
- senjor
#137 Re: odlazak mladih iz BIH
saniisani wrote:@ moderatorka....
i baj d vej. Cek je polozen....![]()
![]()
![]()
treba li kome posuditi? 1% interes? hehehe![]()
Treba meni.
- HAVANA
#138 Re: odlazak mladih iz BIH
- muha_sa
#139 Re: odlazak mladih iz BIH
HAVANA wrote:1% Treba i meni...vrećama...
i meni treba-da pokrijem kartice
- vox-populi
#140 Re: odlazak mladih iz BIH
Svega se nacitah.
Evo ja se ne zalim. Zivio sam dole super dobro, imao ogromnu platu pa se ispalio prvom prilikom. Ovdje imam prosjecnu platu za njemacke uslove ali sam prezadovoljan s njom jer pokrivam sve zivotne troskove a na kraju ostane nesto i dole da posaljem a i popije se koja piva. Guza mi je idol, Soul molim te ako ima jos kakvih prica, pisi. Legenda.
Evo ja se ne zalim. Zivio sam dole super dobro, imao ogromnu platu pa se ispalio prvom prilikom. Ovdje imam prosjecnu platu za njemacke uslove ali sam prezadovoljan s njom jer pokrivam sve zivotne troskove a na kraju ostane nesto i dole da posaljem a i popije se koja piva. Guza mi je idol, Soul molim te ako ima jos kakvih prica, pisi. Legenda.
-
Hamica
#141 Re: odlazak mladih iz BIH
Jako ruzni i zloradi komentari. Vama na dusu. Ali kad smo vec kod vaza i desetmarakadjeci, dijaspora dole ostavi tri puta vise od stranih ulaganja u BiH (direktni podaci iz ministarstva, ima jos da je udio dijasporske hartije u BDP oko dvadesetak posto). Tako da ti draga dobrim djelom i kusash od tih Guza, sisas se od njih, trajnu udaras, mjenjas semering na autu... Direktno ili indirektno.Gospoda Ministarka wrote:SoulSeeker wrote:Znaš šta je žalosno u svemu? Što je takvih od "po 250 evra" iz dana u dan sve više i više. Moj prijatelj radi u nekakvoj prodavaonici svega i svačega 12 sati svaki dan osim nedjelje za 200 evra, mislim da ima i pravo na godišnji odmor u trajanju od sedam dana (nisam siguran, ako je bitno provjerit ću) i evo recimo on je taj kojem bi trebalo pojasniti da je na zapadu dosta teže i da ovdje u BiH funkcioniše sve kako treba. Mislim da se broj ovakvih ljudi u BiH u najmanju ruku kreće oko par hiljada.Gospoda Ministarka wrote:Kako objasniti covjeku da ima u BIH ljudi koji rade za 500 KM ili ti ga 250€ citav jedan mjesec, da ti ljudi bi ako ikako mogu radili isti ili losiji posao negdje vani za barem 10 puta veci iznos. Ali jok... nama je ovdje dobro... imamo svjez zrak, pitku vodu pa cemo od have zivjeti.
Nešto malo veselije... Prošle godine na ljeto dignem KREDIT da dočekam svog brata Guzu iz USA (tako ga svi zovemo, Guza), jer Guza nem`re jest` grah i ovu običnu domaću bosansku hranu za nas "sirote" pošto mu je predjelo čista janjetina i to bez kostiju, pa ga malo provodam po diskotekama, restoranima, hotelima, izletištima širom BiH jer je Guza klaustrofobičar koji se ne može zadržati samo u Zenici jer mu je "ovdje KOD NAS sve tako malo i minijaturno"... i da ne nabrajam...
... slijedi scena...
Guza se vraća kući i kaže "jest ovdje kod vas dobro, puni ste para a ne radite ništa", a ja jadan to što sam potrošio moram vraćat punih šes` mjeseci.![]()
![]()
![]()
![]()
Oplakah Allaha mi.
A za ovog sto pita jel ostavio Guza 500€, moram da kazem da je Guza (svi su oni Guze) dosao sa obrazom, 1kg kocke, 0,5 kg kafe, peskir i vazna iz Buca Potoka![]()
-
Gospoda Ministarka
#142 Re: odlazak mladih iz BIH
Onaj ko je bijeda i kome je tamo tako lose se vrati ovamo, gdje je kucu od 100.000 KM iskesirao, pa nemora glumiti americku bijedu i white trash... Ja treba da se stidim? Nikad im nista nisam ni trazila ni ocekivala otisli su 1997, nikad jednog kf nisu poslali ... bar kad mi se javis nemoj kukati kako ti je lose pricao o porezu na tri auta, jebote pa ako ti je tako tesko platiti porez na njh smanji broj u svom voznom parku.TheMule wrote:Taj tvoj clan porodice je jedna velika bijeda ako je istina to sto kaze. A ti treba da se stidis sto se tako ponasas prema familiji a pojma nemas o cemu pricas i jos prosipas gluposti po forumuGospoda Ministarka wrote:Kaze jedan clan moje porodice koji je od 1997 u Americi :
"Ma nema se, ja neznam kako stignem da zaradim pare da platim porez na tri auta sto imam."
"Jedva nekako nadem svaki mjesec 3.000$ da platim skolarinu za koledz djeci (troje strudira)"
"Lose je, eto planiram da se vratim (to prica od 2001) nije ni Amerika obecana zemlja vise, placena sam 8$ po satu samo, djeca malo vise" ...
-
sumirprimus
#143 Re: odlazak mladih iz BIH
Svega u bozjoj bašči...
Mislim da je generalno nas najveci problem to sto mladi nigdje ne putuju,po bijelom svijetu.Onda bi mogli sami donijet neke/mnoge zakljucke,a ne da drugi zakljucuju u njihovo ime.Tu krivim nase jadne politicare,ali i same mlade koji svojom pasivnoscu na izborima,sami sebi zagorcavaju zivot.Sad napravite anteku,80% mladih ne zna za svijet dalji od makarske,zalosno al istinito.(ne svi,da se ne nadju neka ega povrijedjena
)
Dakle,a propos tudjine,ne valja nista generalizovati,na zapadu nije ni sjajno,ali nije ni ocajno.Ovisi o slucaja do slucaja.Neko ima volje,neko srece,neko radi ko mazga,a neko bas sve suprotno.Losa karma
Ali problem je taj sto nasi mladi ne znaju,poslije srednje skole stat na loptu,pa rec necu odmah fax,necu odmah ni stalan posao odo godinu dana u svijet radit usput,rintat,putovat,gluvarit,sanjarit,zgubnidanit,pare zaradjivat nebitno.
Bit godinu dana bogatiji za ako nista zivotno iskustvo,.Ne kod nas odma ide neam para,ne mogu se zenit,neam stan,poso,nista nema.A ne mrda guzicom.
Mislim opet ponavljam nismo svi isti,ali masa naseg svijeta, u nasim familijama,drustvu komsiluku,trazi poso a boga moli da ga ne nadje.Ne svi...naravno
I jos nesto,dvoje u americi iz familije..Neovisno dvije porodice jedna o drugoj...
Jedan kad je doso samo plako, i kukumako,a drugi cooler,ono fino mu ne pada mu na pamet vracat se...
Ovaj prvi doso praznih ruku,napravili gidu , 2 janjeta na nas racun,naravno uz suze i crnjake i domacu rakiju
ovaj drugi,svakom djetetu po par stotina $,neda covjek platit nikom ni veceru,sve on casti i slicno...Znaci jedna familija a dva razlicita svijeta...
Mislim da je generalno nas najveci problem to sto mladi nigdje ne putuju,po bijelom svijetu.Onda bi mogli sami donijet neke/mnoge zakljucke,a ne da drugi zakljucuju u njihovo ime.Tu krivim nase jadne politicare,ali i same mlade koji svojom pasivnoscu na izborima,sami sebi zagorcavaju zivot.Sad napravite anteku,80% mladih ne zna za svijet dalji od makarske,zalosno al istinito.(ne svi,da se ne nadju neka ega povrijedjena
Dakle,a propos tudjine,ne valja nista generalizovati,na zapadu nije ni sjajno,ali nije ni ocajno.Ovisi o slucaja do slucaja.Neko ima volje,neko srece,neko radi ko mazga,a neko bas sve suprotno.Losa karma
Ali problem je taj sto nasi mladi ne znaju,poslije srednje skole stat na loptu,pa rec necu odmah fax,necu odmah ni stalan posao odo godinu dana u svijet radit usput,rintat,putovat,gluvarit,sanjarit,zgubnidanit,pare zaradjivat nebitno.
Bit godinu dana bogatiji za ako nista zivotno iskustvo,.Ne kod nas odma ide neam para,ne mogu se zenit,neam stan,poso,nista nema.A ne mrda guzicom.
Mislim opet ponavljam nismo svi isti,ali masa naseg svijeta, u nasim familijama,drustvu komsiluku,trazi poso a boga moli da ga ne nadje.Ne svi...naravno
I jos nesto,dvoje u americi iz familije..Neovisno dvije porodice jedna o drugoj...
Jedan kad je doso samo plako, i kukumako,a drugi cooler,ono fino mu ne pada mu na pamet vracat se...
Ovaj prvi doso praznih ruku,napravili gidu , 2 janjeta na nas racun,naravno uz suze i crnjake i domacu rakiju
-
Hamica
#144 Re: odlazak mladih iz BIH
I jedan i drugi su zadnji levati sto s tobom i takim kao ti uopste posla imaju. Sto uopste sjedaju s tobom na kafu, nema veze ko ce je platit. Jer se ocito sve na to svodi (ko ce je platit). FUJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sumirprimus wrote:Svega u bozjoj bašči...
Mislim da je generalno nas najveci problem to sto mladi nigdje ne putuju,po bijelom svijetu.Onda bi mogli sami donijet neke/mnoge zakljucke,a ne da drugi zakljucuju u njihovo ime.Tu krivim nase jadne politicare,ali i same mlade koji svojom pasivnoscu na izborima,sami sebi zagorcavaju zivot.Sad napravite anteku,80% mladih ne zna za svijet dalji od makarske,zalosno al istinito.(ne svi,da se ne nadju neka ega povrijedjena)
Ovaj prvi doso praznih ruku,napravili gidu , 2 janjeta na nas racun,naravno uz suze i crnjake i domacu rakijuovaj drugi,svakom djetetu po par stotina $,neda covjek platit nikom ni veceru,sve on casti i slicno...Znaci jedna familija a dva razlicita svijeta...
-
sumirprimus
#145 Re: odlazak mladih iz BIH
Kao prvo, dragi Hamo jel moguce da ti ne razumijes poentu price,doduse moguce je,,... 
Nije meni problem u novcu,a pogotov ko ce platit kafu,nikad ni bio ko i vecini mojih sunarodnjaka,genetski kod,stara navika,slabost,vrlina,sto god da je nema veze,nek je pica i veselja i nama dobro
Ali volim da posmatram i analiziram ljude,zanimljivo mi,staces...
Dio mog posta odnosi se na to da ne treba generalizirati,stereotipizirati,nismo svi isti,... al garant , džabe ja to tebi objasnjavam,jelde
Nije meni problem u novcu,a pogotov ko ce platit kafu,nikad ni bio ko i vecini mojih sunarodnjaka,genetski kod,stara navika,slabost,vrlina,sto god da je nema veze,nek je pica i veselja i nama dobro
Ali volim da posmatram i analiziram ljude,zanimljivo mi,staces...
Dio mog posta odnosi se na to da ne treba generalizirati,stereotipizirati,nismo svi isti,... al garant , džabe ja to tebi objasnjavam,jelde
- jutarnji
#146 Re: odlazak mladih iz BIH
Ovo uopste nije komplikovano. Ne treba neka extra pamet da bi se tih 100 000 km naguralo. Za sve je potrebnaGospoda Ministarka wrote:Onaj ko je bijeda i kome je tamo tako lose se vrati ovamo, gdje je kucu od 100.000 KM iskesirao,
dobra kreditna istorija, pa onda malo kartice, pa personal loans, pa ako je imao kucu 2nd, 3rd mortgage...svega
pomalo nabere se tih 100 milja. Na kraju im jednostavno kazes, halali huso materi, ili kako to oni zovu chapter 7
bankruptcy...(ovo je samo ideja, nemoj sada da neko pomisli kako sam ja ovo napravio
Kakav porez na auta?Gospoda Ministarka wrote:kukati kako ti je lose pricao o porezu na tri auta,
-
samo malo
#147 Re: odlazak mladih iz BIH
I "vratio/vratila bi se ja sutra, ali eto zbog djece, znate kako je"SoulSeeker wrote:Ma nije... On ti je isti kao i moj brat koji ima baš njegovu spiku.Ady88 wrote:Koji si ti levat !
"Živl`a nam BiH, nema tak`e zemlje ni`đe, svaki dan plačem za komadima svoje duše koji su ostali dole, al` neka mene u USA gdje mi je jako teško..."
-
Gospoda Ministarka
#148 Re: odlazak mladih iz BIH
Vidi ovo covjeceHamica wrote:Jako ruzni i zloradi komentari. Vama na dusu. Ali kad smo vec kod vaza i desetmarakadjeci, dijaspora dole ostavi tri puta vise od stranih ulaganja u BiH (direktni podaci iz ministarstva, ima jos da je udio dijasporske hartije u BDP oko dvadesetak posto). Tako da ti draga dobrim djelom i kusash od tih Guza, sisas se od njih, trajnu udaras, mjenjas semering na autu... Direktno ili indirektno.
- jutarnji
#149 Re: odlazak mladih iz BIH
ma suplja , bezze...samo malo wrote:I "vratio/vratila bi se ja sutra, ali eto zbog djece, znate kako je"
Svi nesta lupetaju, Bosna, domovina, zavicaj, a cim se otrijezne...zaebano stanje.
Al` dobro, ima i nostalgije, nije da nema. Ja se svaki put napalim, jedva cekam da sletim na onaj Butmir, i majku
mu, zadnja dva puta kad god dodjem potrefim na onog nosonju sto ceka cim prodjes pasosku kontrolu.
Prvo sto zine, nema dobro dosli i to, prvo mu je, imal` sta za prijavit? U isto vrijeme vrti uho mobitelom i
prica sa nekom trebom. Sav mi cejf s`ebe. Nosat, smedja kosa, procelav i ima ben ko kliker na bradi.
- HAVANA
#150 Re: odlazak mladih iz BIH
Malo mi se gadi ova priča dijaspora,škutori...
škutor je škutor bio ovde ili vani...sto ljudi, sto čudi,a i jako puno ljudi u ovoj zemlji živi od dijaspore.Imam jako puno prijatelja koji su vani i neki jesu teški,neki jesu škutori ali većina jako puno novca šalje u bih i troši kada dolaze na odmor.I sam u nekim poslovnim kombinacijama dajem novac ovde familiji od nekih prijatelja i iznosi nisu uopšte mali.Njihovi roditelji bez tih sredstava bi bili socijalni slučajevi.
Zašto se moramo uvijek dijeliti na ove,one...niko nam ne valja...svi su lopovi,škutori,kreteni...
Na kraju krajeva šta sam ovde djukaca vidio koji su iskoristili svakoga koga su mogli,vječito laju,kukaju...
Mnogo meni dragih ljudi je u dijaspori,mnogi su i ovde i ne želim da ih dijelim na bilo kojoj osnovi bila ona po mjestu boravka,imovinskom stanju ,imenu ili vjeri...Imaju dobri i imaju loši, gdje god bili i šta god bili.
Zašto se moramo uvijek dijeliti na ove,one...niko nam ne valja...svi su lopovi,škutori,kreteni...
Na kraju krajeva šta sam ovde djukaca vidio koji su iskoristili svakoga koga su mogli,vječito laju,kukaju...
Mnogo meni dragih ljudi je u dijaspori,mnogi su i ovde i ne želim da ih dijelim na bilo kojoj osnovi bila ona po mjestu boravka,imovinskom stanju ,imenu ili vjeri...Imaju dobri i imaju loši, gdje god bili i šta god bili.