Odlazak iz BiH?
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
@Duh bez sjekire
Nebih zelio ispasti grub ali nakon citanja tvog posta, dolazim do zakljucka da si ti, kad je u pitanju kultura zivljenja, veoma ogranicena licnost.
Nisi sposoban primjetiti razlike u zivotnim stilovima unutar same Bosne, a nameces se kao ozbiljan kriticar dijasporskog stila zivota.
Ne trosi mi se vise vremena na tvoj post, pa cu za kraj konstatovati da svi koji u Bosni ne rjesavaju svoje probleme sa "utokom za pojasom", ocigledno, nisu zasluzili certifikat "mentalno zdravog Bosanca".
Aferim!!!
Nebih zelio ispasti grub ali nakon citanja tvog posta, dolazim do zakljucka da si ti, kad je u pitanju kultura zivljenja, veoma ogranicena licnost.
Nisi sposoban primjetiti razlike u zivotnim stilovima unutar same Bosne, a nameces se kao ozbiljan kriticar dijasporskog stila zivota.
Ne trosi mi se vise vremena na tvoj post, pa cu za kraj konstatovati da svi koji u Bosni ne rjesavaju svoje probleme sa "utokom za pojasom", ocigledno, nisu zasluzili certifikat "mentalno zdravog Bosanca".
Aferim!!!
-
meskox
wanderer nemam dvije milje platu, nemam nikakvog zivota,wanderer wrote:Znaci sve ovo da nam kazes da si visok 190 metara i da ti je plata 2000 eura?
a dlaka s muda mi fali za 2 metra.
tako da si me na startu pogresno razumio/la.
to je bila kampanja za stellicu koju je i edu cini mi se pokrenuo.
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Vratice se Duh, pa cemo skontati.A wrote:Da nije doslo do nerazumijevanja?OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:@Duh bez sjekire
Aferim!!!![]()
Ili sam ja vidjela ironiju gdje je u stvari nema
Bice mi drago ako sam se ja za*ebao!!!
Na zalost, imao sam prilike cuti slicna razmisljanja na ovu temu mimo foruma koja su bila daleko od ironije. Mozda sam zato reagovao bez dublje analize Duhovih rijeci.
-
Stari
vedderedi wrote:Ako opet pobijede nacionalisti na izborima sljedece godine, kopacu i nogama i rukama da pobjegnem odavde. Ko bi ih gledo jos cetiri godine, a zamislite koliko ce jos sjebati stvari....
Ehh vidi vidi...zanimljive opservacije ovako sabajle...pa zar nije onda bolje da odrzavate dobre odnose sa dijasporom ...jer koliko ja to kontam postoje dvije varijante.
1a.
Fino vi sebi obezbjedite da pobjede desnicarski nacionalisti SDA-HDZ-SDS ... i valja vam se onda seliti ...jer ko ce taj zulum izdrzati jos 4 god. a tamo gdje se selite ...ceka vas dijaspora sa kompletnim arsenalom materijalno-kulturnih dobara. Dakle valja vam zivjeti sa njima...
2b.
Udruzite se sa dijasporom i izglasajte promjenu rezima cak i da nas udijaspori ima manje nego stose tvrdi...ima nas jos uvijek dovoljno da ...srusimo sa vlasti bilo koga....ali u tom slucaju morate biti fini prema nama ...i mi cemo vam uciniti.... sto ne bi?...nama to, ni u dzep-ni iz dzepa, a vama bi to ocito puno znacilo...umjesto da nas omalovazavate, ismijavate, pravite budalama...vi bi mogli iskoristiti neke pogodnosti u vezi sa nama.
-
novalic
ni trunka ironije.. ni trunkaA wrote:Da nije doslo do nerazumijevanja?OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:@Duh bez sjekire
Aferim!!!![]()
Ili sam ja vidjela ironiju gdje je u stvari nema
-
novalic
u svakom slucaju dijaspora ne bi trebala uticati na slijedece izbore.. oni tako i tako ne zive u bosni, koji ce kurac oni odlucivati.. o politickom uredjenju zemlje u koju dolaze godisnje 15 dana i jedine prave informacije o domovini nalaze preko interneta
to ne iskljucuje njihov dio krivice za potpuni promasaj biranja novoga politickog poretka.. naravno

to ne iskljucuje njihov dio krivice za potpuni promasaj biranja novoga politickog poretka.. naravno
-
buhtelj
Ful je bitno, da svi odluce...tak da izravno utjeces na kavalitetu cevapcica...i ne bus povratio dok skijas zbog slabe kvalitete cevapcica, osobito oni koji dolaze iz vana da skijaju in ne poznaju kamo moraju ici po cevapice...novalic wrote:u svakom slucaju dijaspora ne bi trebala uticati na slijedece izbore.. oni tako i tako ne zive u bosni, koji ce kurac oni odlucivati.. o politickom uredjenju zemlje u koju dolaze godisnje 15 dana i jedine prave informacije o domovini nalaze preko interneta
![]()
Glasajte za vlast koja ce da ukine Begicevu cevapcinicu in napravi ekspanziju Ferhatovic cevapcinica...
-
Stari
Novalic:
...nije to bas tako jednostavno ...pa eto na proslim izborima dijaspora je tako masovno glasala da se njihov udio u izborima moze najkomfornije zanemariti...(da se odmah razumijemo ja ne glasam uopste) dakle sami su si izabrali i opet dijaspora kriva. Znam ja vrlo dobro da ce odziv dijaspore i na slijedecim izborima biti u najboljem slucaju isti onakav kao i prosli put ...dakle nikakav. Ali sta ce sve eve simpe koje tako vjesto diskutuju i kruze po forumu ako / kad se dogodine ispostavi da su oni , doduse mozda u pravu, ali ipak u manjini? U tom slucaju ili ce prihvatiti da budu sa svojim desnicarima ...ili ce u dijasporu a tamo ih cekamo ...mi ...a mi smo (opce poznata stvar) najgori od svih.
Eh novo ...u svakom slucaju dijaspora ne bi trebala uticati na slijedece izbore.. oni tako i tako ne zive u bosni, koji ce kurac oni odlucivati.. o politickom uredjenju zemlje u koju dolaze godisnje 15 dana i jedine prave informacije o domovini nalaze preko interneta
- SiSaJuMe
Aj da nesto razjasnimo:
PAMETAN ZIVI GDJE MU JE BOLJE
A BUDALA GDJE SE RODIO.
Respekt svima i skontajte da je zivot jedan, sati, dani i minute se nemogu vracati unatrag. Svako bira mjesto pod suncem, svako ima svoje razloge za ostat il otic. A palamudit da je dijaspora ovaka il onaka je cista glupost. Davat im il oduzimat prava je jos veca glupost. Niko od vas nezna sta ce se dogoditi u buducnosti pa zato jezik za zube, Mozete i vi jednog dana osvanut na nekom drugom mjestu o kojem sad i nepomisljete.
I za kraj sto bi Nele reko ; ZIVOT JE JEDAN, ZIVI GA FIKRETA.
Pozdrav.
PAMETAN ZIVI GDJE MU JE BOLJE
A BUDALA GDJE SE RODIO.
Respekt svima i skontajte da je zivot jedan, sati, dani i minute se nemogu vracati unatrag. Svako bira mjesto pod suncem, svako ima svoje razloge za ostat il otic. A palamudit da je dijaspora ovaka il onaka je cista glupost. Davat im il oduzimat prava je jos veca glupost. Niko od vas nezna sta ce se dogoditi u buducnosti pa zato jezik za zube, Mozete i vi jednog dana osvanut na nekom drugom mjestu o kojem sad i nepomisljete.
I za kraj sto bi Nele reko ; ZIVOT JE JEDAN, ZIVI GA FIKRETA.
Pozdrav.
-
novalic
ma nema veze stari.. meni je otac uvijek govorio, sine, nije vazno sta radis i koje ti je zanimanje, vazno je da sve naparavis da u tome budes naj...Stari wrote:Novalic:Eh novo ...u svakom slucaju dijaspora ne bi trebala uticati na slijedece izbore.. oni tako i tako ne zive u bosni, koji ce kurac oni odlucivati.. o politickom uredjenju zemlje u koju dolaze godisnje 15 dana i jedine prave informacije o domovini nalaze preko interneta...nije to bas tako jednostavno ...pa eto na proslim izborima dijaspora je tako masovno glasala da se njihov udio u izborima moze najkomfornije zanemariti...(da se odmah razumijemo ja ne glasam uopste) dakle sami su si izabrali i opet dijaspora kriva. Znam ja vrlo dobro da ce odziv dijaspore i na slijedecim izborima biti u najboljem slucaju isti onakav kao i prosli put ...dakle nikakav. Ali sta ce sve eve simpe koje tako vjesto diskutuju i kruze po forumu ako / kad se dogodine ispostavi da su oni , doduse mozda u pravu, ali ipak u manjini? U tom slucaju ili ce prihvatiti da budu sa svojim desnicarima ...ili ce u dijasporu a tamo ih cekamo ...mi ...a mi smo (opce poznata stvar) najgori od svih.
ispadoh naj.. dijaspora...
-
hamza1
Duh bez sjekire wrote:A mnogo ste toga napisali 28 strana,procitao sam samo prvu i zadnju ali sam se ipak odlucio da posaljem svoje misljenje zasnovano na 35-godisnjem zivotnom iskustvu.
Za jednog normalnog(mentalno) i zdravog Bosanca,stvar je jasna;
BOSNA je raj a sve je ostalo KURAC.
Svi koji ne misle tako a Bosanci su,imaju ozbiljnih psihickih poremecaja.
Recimo kriza identiteta,nemogucnost prilagodzavanja,problemi u odnosima sa okolinom(uza porodica,sira porodica,drustvo,seks) i sto bi neko lijepo i slikovito,onako bosanski opisao picke su(nedostatak osnovnih etickih i moralnih normi,naprimjer opskurni lik pod nickom Bobi ili nesto slicno).
Jednoj stabilnoj i normalnoj osobi se sreca sastoji u zivotu od;dobrih odnosa u uzoj porodici(skladan zivot sa zenom,uspjesno odgajanje djece(sretne djece),skladan zivot sa roditeljima uz druzenje),lijep zivot sa sirom porodicom,imas kome otici na Bajram a i na Bozic,imas vazda sa nekim da popijes pivu.Prijatelji(kada ti neko dira haverovog buraza,utoku za pojas i idete da to 'sredite'),znaci sire drustvo sa kojima uvijek mozes sjesti,popiti,pogledati (FK)SARAJEVO a i pobiti se ako zatreba.Onda idu odnosi sa sirom okolinom,znaci da te okolina postuje i cijeni(nane te po haustoru pozdravljaju,komsije cuvaju racune,na ulici stalno vices;vozdra, sta ima(ispricas se sa nekim,ono pravo a kad te upitaju a ko je on ? Odgovor je pojma nemam).
Znaci ovo je kratak opis sretnog zivota jedne normalne i zdrave osobe.
Ovo se ne kupuje sa 300 $ vecom platom ili vozanjem par hiljada$ skupljeg auta.Ovo se placa zivotom i krvlju.(Sto bi neki jadnik,na prvoj strani ove teme rekao;tamo u Alabami,nema nasih ljudi,ali pokusavam dovesti djevojku).Jad i bijeda dno dna,OCAJ.
To vazi za Bosance,normalno svaka osoba bi trebala imati isti osjecaj prema svojoj zemlji,ne moze Francuz imati to sve u Bosni,kao ni ja u Francuskoj.Kao sto rekosmo to se ne moze kupiti ni naci,nego graditi i stvarati,kroz cijelo svoje ljudsko postojanje i bitisanje.
Broj dva je neprilagodzenost,kao ovaj i onaj politicar je na vlasti to mi ne odgovara.Ako osoba ima dvije zdrave ruke i malo mozga snaci ce se i bice mu potpuno svejedno ko je sta u vlasti.Na primjer ,ja uglavnom nemam pojma ko je ko kod nas i ta Seada,koju pominjete,ja pojma nemam ko je i sta sad ona.HAALLOO,ja imam svoj zivot,svoj svijet,svoje pare(posteno zaradzene) i nemam sa nikim nista.I bilo bi mi isto i da sam rodzen u USA u komunistickoj Kini ili postkomunistickom Sibiru.Nije stvar u mjestu nego u covjeku,ko hoce raditi i probijati se,taj ce i uspjeti.Bilo gdje.
Tako,elem,moja poruka bi bila,trazite srecu a to znaci osnovne ljudske vrijednosti(koje se sigurno ne sastoje od dobre socijalne pomoci).
A srecu mozes naci iskljucivo u svojoj zemlji sa svojim ljudima.
A ako imas srecu da si rodzen u Bosni,onda uzivaj u prelijepim i ponositim zenama,dobrim,hrabrim,duhovitim i zanimljivim(balije,ustase,cetnici) ljudima,prekrasnoj prirodi (od minus 40 na Igmanu do mora gdje sunce uvijek sja 2 sata voznje)hrani koje nigdje nema(pite,cevapi,sarme,sahan-dolme,baklave).
Nepostojanju drzave,koja te maltretira,kontrolira.naplacuje poreze i inace ne da zivjeti.Postojanju dobre bosanske policije(hajde da se dogovorimo-ljudi smo).
Ispunjenosti zivota,koja se ogleda u tome da se nesto uvijek dogazda,bez odvratne ucmalosti i zabokrecine srednje Evrope(primjer Slovenija),sto rezultira ogromnim umjetnickim stvaralastvom na svim nivoima.
Znaci na kraju ;
Ostajte ovdje
sunce tudzeg neba
grijati vas nece
ko sto ovo grije.
Ovdje se nema sta dodati niti oduzeti!!
-
Stari
Uuh pa to je tvoj otac bio pravo dobar u filozofiji...meni moj cha-cha (nek mu je crna zemlja laka) govorio ovako:ma nema veze stari.. meni je otac uvijek govorio, sine, nije vazno sta radis i koje ti je zanimanje, vazno je da sve naparavis da u tome budes naj...
ispadoh naj.. dijaspora...
"..Slusaj vamo...kad jednog dana, kad izadjes u carsiju i prodjes glavnom ulicom primjetis da su vecina ljudi koji te pozdravljaju u stvari konobari....znaj da je vrijeme da se smiris, ozenis se, nadjes stalni poso...i tako."
I ja budala to prokonto na taj nacin ... da je potrebno otici u tu zemjlu daleku sto je zovu dijaspora...jer stalni posao sam jedino tamo mogao naci...eventualno.