Odgovor na pitanje o BOGU I KAMENU!!
-
Avax_
Namjerno ili slucajno stvaranje
Ako nije postojao Stvoritelj, tada je zivot morao nastati spontanim slucajem. Da bi nastao zivot, na neki nacin su se prave hemijske supstance morale naci u pravim kolicinama, pod pravom temperaturom i odgovarajucim pritiskom te drugim faktorima, a cijeli je proces trebao biti podrzavan tokom tacno odredjenog vremenskog perioda. Osim toga, da bi na zemlji zivot nastao i da bi se odrzavao, ovi su se slucajni dogadjaji trebali ponoviti hiljadama puta.
Kolika je vjerovatnoca da ce se desiti ijedan takav slucaj?
Evolucionisti priznaju da je sansa da se pravi atomi i molekule zateknu na nekom mjestu kako bi oformili samo jednu jednostavnu molekulu bjelancevine 1 prema 10 na 113-stu. To je broj koji je veci od procijenjenog ukupnog broja atoma u svemiru! matematicari opisuju kao nemoguce sve ono cija je vjerovatnoca nastanka manja od 1 prema 10 na 50-tu.
No, za zivot je potrebno mnogo vise od jedne jednostavne molekule bjelancevine. Da bi jedna jedina stanica odrzavala svoju aktivnost potrebno je otprilike 2000 razlicitih bjelancevina, a sansa da sve one nastanu nasumice jeste 1 prema 10 na 40 000-tu! Osobama koje vjeruju u spontani nastanak zivota, samo ovo jednostavno proracunavanje ukazivalo bi da je cijela zamisao nemoguca.
Zakljucak:
Ako svemirom upravljaju zakoni, tada mora postojati inteligentni zakonodavac koji je formulisao ili utvrdio zakone. Buduci da su zakoni u svemiru ocito bili postavljeni za pojavu zivota, tu se ocigledno radilo o namjeri! Konstrukcija i namjera se ne vide samo u zakonima svemira nego i u nacinu na koji ziva bica izvrsavaju svoje aktivnosti. Savrseno uredjen zivot na planeti Zemlji, prirodna ravnoteza, prirodni ciklus..., su snazni dokazi Inteligentnog Konstruktora!
Ako nije postojao Stvoritelj, tada je zivot morao nastati spontanim slucajem. Da bi nastao zivot, na neki nacin su se prave hemijske supstance morale naci u pravim kolicinama, pod pravom temperaturom i odgovarajucim pritiskom te drugim faktorima, a cijeli je proces trebao biti podrzavan tokom tacno odredjenog vremenskog perioda. Osim toga, da bi na zemlji zivot nastao i da bi se odrzavao, ovi su se slucajni dogadjaji trebali ponoviti hiljadama puta.
Evolucionisti priznaju da je sansa da se pravi atomi i molekule zateknu na nekom mjestu kako bi oformili samo jednu jednostavnu molekulu bjelancevine 1 prema 10 na 113-stu. To je broj koji je veci od procijenjenog ukupnog broja atoma u svemiru! matematicari opisuju kao nemoguce sve ono cija je vjerovatnoca nastanka manja od 1 prema 10 na 50-tu.
No, za zivot je potrebno mnogo vise od jedne jednostavne molekule bjelancevine. Da bi jedna jedina stanica odrzavala svoju aktivnost potrebno je otprilike 2000 razlicitih bjelancevina, a sansa da sve one nastanu nasumice jeste 1 prema 10 na 40 000-tu! Osobama koje vjeruju u spontani nastanak zivota, samo ovo jednostavno proracunavanje ukazivalo bi da je cijela zamisao nemoguca.
Zakljucak:
Ako svemirom upravljaju zakoni, tada mora postojati inteligentni zakonodavac koji je formulisao ili utvrdio zakone. Buduci da su zakoni u svemiru ocito bili postavljeni za pojavu zivota, tu se ocigledno radilo o namjeri! Konstrukcija i namjera se ne vide samo u zakonima svemira nego i u nacinu na koji ziva bica izvrsavaju svoje aktivnosti. Savrseno uredjen zivot na planeti Zemlji, prirodna ravnoteza, prirodni ciklus..., su snazni dokazi Inteligentnog Konstruktora!
-
Shoshana
kako li si ti iz ove gornje dvije premise uspio izvuci ovaj zakljucakAvax_ wrote:Namjerno ili slucajno stvaranje
Zakljucak:
I Tunjo bi ti pozavidio
-
Shoshana
'ocu
Al sam prvo mislila da ga zamolim da mi, 'nako caaaskom (ne bilo mu zapovijedjeno) izracuna kolika je sansa da postoji bice koje nije rodjeno, niti ce umrijeti, oduvijek (sta god 'oduvijek' moglo biti) je bilo i zauvijek ce biti, i u stanju je stvoriti stvari za koje su sanse da se stvore 1: 10 na 113, i da ne nabrajam dalje....kolike su sanse da takvo nesto postoji
Ako mu nije tesko
Al sam prvo mislila da ga zamolim da mi, 'nako caaaskom (ne bilo mu zapovijedjeno) izracuna kolika je sansa da postoji bice koje nije rodjeno, niti ce umrijeti, oduvijek (sta god 'oduvijek' moglo biti) je bilo i zauvijek ce biti, i u stanju je stvoriti stvari za koje su sanse da se stvore 1: 10 na 113, i da ne nabrajam dalje....kolike su sanse da takvo nesto postoji
Ako mu nije tesko
- NIN
Mogul' ja:Shoshana wrote:'ocu![]()
Al sam prvo mislila da ga zamolim da mi, 'nako caaaskom (ne bilo mu zapovijedjeno) izracuna kolika je sansa da postoji bice koje nije rodjeno, niti ce umrijeti, oduvijek (sta god 'oduvijek' moglo biti) je bilo i zauvijek ce biti, i u stanju je stvoriti stvari za koje su sanse da se stvore 1: 10 na 113, i da ne nabrajam dalje....kolike su sanse da takvo nesto postoji![]()
Ako mu nije tesko
1:10 na googol broj!
-
Avax_
Pa koliko je moguce, vidimo iz gore navedenog texta.Shoshana wrote:To smo shvatili onog casa kad si rekao da je nemoguce da je zivot nastao spontano...Avax_ wrote:Za ...... ljude, pametne stvari su cesto smijesne i nevjerovatne...!
A ako ti ipak vjerujes u tu (ne)vjerovatnocu, onda blago tebi, tebi je ravno do ...
-
_BosanaC
Mozda da malo preformulisem: kolika je vjerovatnoca da postoji nesto sto nije stvoreno a da je to nesto uspjelo stvoriti sve ovo sto on prethodno napisa? Ako cemo vec o vjerovatnocama...Shoshana wrote:'ocu![]()
Al sam prvo mislila da ga zamolim da mi, 'nako caaaskom (ne bilo mu zapovijedjeno) izracuna kolika je sansa da postoji bice koje nije rodjeno, niti ce umrijeti, oduvijek (sta god 'oduvijek' moglo biti) je bilo i zauvijek ce biti, i u stanju je stvoriti stvari za koje su sanse da se stvore 1: 10 na 113, i da ne nabrajam dalje....kolike su sanse da takvo nesto postoji![]()
Ako mu nije tesko
- NIN
...kako rekoh, 1:10 na googol broj iliti googolplex!_BosanaC wrote:Mozda da malo preformulisem: kolika je vjerovatnoca da postoji nesto sto nije stvoreno a da je to nesto uspjelo stvoriti sve ovo sto on prethodno napisa? Ako cemo vec o vjerovatnocama...Shoshana wrote:'ocu![]()
Ako mu nije tesko
A oni koji nemaju pojma sta je 'googol' broj:
googol je 1 iza koga slijedi 100 (stotinu) nula, tako da je 10 na googol=googolplex
http://mathworld.wolfram.com/Googol.html
Znaci, vjerovatnoca je 1:10 na 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000!!!
Pozdrav...
-
IlijaLadin
Kakvo god mišljenje imali o zadatoj temi, jedno je jasno - očigledno se ovime pokušava nekoga uvjeriti u nešto, pokazati kako je islam bolji od kršćanstva, kako je lijepo pričati o Bogu ako u njega vjerujemo.
Napokon, kako umrijeti, kako se pomiriti sa činjenicom da smo konačni i da ćemo umrijeti? E, zato vjerujmo u Boga jer, na taj način, omogućujemo sebi lakši život i prihvatamo da nam je umrijeti. Zar nije bolje misliti da ćemo nakon smrti biti u dženetu iliti raju nego da ćemo postati samo prašina koja, kao da nikad i nije bila živa?
Sad pričati o tome šta je veća vjerovatnoća - može ili ne u dvojbi BOG-KAMEN, je smiješno i predstavlja pokušaj jednih ili drugih da odbrane vlastite stavove.
I onda neko dođe i počne dokazivati ono u što vjeruje...
(istina, niko me ne tjera da ovo čitam, niti da pišem, ali me besmislica cijele diskusije ne može ostavit po strani)
Napokon, kako umrijeti, kako se pomiriti sa činjenicom da smo konačni i da ćemo umrijeti? E, zato vjerujmo u Boga jer, na taj način, omogućujemo sebi lakši život i prihvatamo da nam je umrijeti. Zar nije bolje misliti da ćemo nakon smrti biti u dženetu iliti raju nego da ćemo postati samo prašina koja, kao da nikad i nije bila živa?
Sad pričati o tome šta je veća vjerovatnoća - može ili ne u dvojbi BOG-KAMEN, je smiješno i predstavlja pokušaj jednih ili drugih da odbrane vlastite stavove.
I onda neko dođe i počne dokazivati ono u što vjeruje...
(istina, niko me ne tjera da ovo čitam, niti da pišem, ali me besmislica cijele diskusije ne može ostavit po strani)
-
ate
Ne moramo ici preduboko, mozemo ga tuci i njegovim oruzjemAvax_ wrote:Ovaj text i zakljucak nisam napisao ja, vec neko drugi, ko je malo vise upucen u ovu temu od svih nas!
De postavi tom "drugom", ko ti je te "cinjenice" saopstio i u koje ti ocigledno vjerujes bez razmisljanja sledece pitanje:
Na koliki volumen (a moze i povrsina ili broj atoma) se odnosi ta vjerovatnoca i u kojem vremenskom periodu ?
Onda uzmi tu vjerovatnocu i pomnozi taj volumen(cic) sa volumenom zemlje.
Taj rezultat pomnozi jos jednom sa nekoliko stotina hiljada-miliona godina.
E onda nam dodji pa nam ponovo saopsti kolika je tad "vjerovatnoca".
P.S. Ne vjeruj nijednoj statistici koju sam nisi manipulirao
-
digger
Izgleda mi da sve sto pises i kao mislis zavisi od 'odobrenja' nekog drugog.Avax_ wrote:Ovaj text i zakljucak nisam napisao ja, vec neko drugi, ko je malo vise upucen u ovu temu od svih nas!
Knjige u ruke i ostavi se tudjih piskaranja i tvrdnji. Jer dok god ides po onoj ... zar vise vjerujes svojim ocima nego meni... drugi ce te vodati k'o mecku na sajmu. Osta ti je to?
-
njonjica
@digi, vjera nije "glup i neobrazovan covjek".digger wrote:Izgleda mi da sve sto pises i kao mislis zavisi od 'odobrenja' nekog drugog.Avax_ wrote:Ovaj text i zakljucak nisam napisao ja, vec neko drugi, ko je malo vise upucen u ovu temu od svih nas!
Knjige u ruke i ostavi se tudjih piskaranja i tvrdnji. Jer dok god ides po onoj ... zar vise vjerujes svojim ocima nego meni... drugi ce te vodati k'o mecku na sajmu. Osta ti je to?
"Vjerujes vise svojim ocima nego meni"....do bola stupidna konstatacija izmisljena "istinom" ogranicenih ljudi (ovim ne mislim na tebe)....
Ne poistovjecuj vjeru i (neke) vjernike.....nije ti u karakteru.
-
encian
niko ne moze nikoga ubijedit u nesto u sto on ne zeli biti ubijedjen. na primjer, mene sad svi vi ne mozete ubijediti da nebo nije zeleno
salu na stranu. sizifov posao. sto se mene tice vjera je vise osjecaj nego znanje. npr, ja gotovo fizicki osjecam kako se slobo muci
. kad se pomirimo sa osjecajem, sljedeca otkrivanja i saznanja su ili dokaz da bog ne postoji, ili dokaz Inteligentnog Tvorca. za diggera i NINa prvo, za mene npr. drugo.
sto se prihvatanja i odricanja vjere tice, niko je nije ni prihvatio ni odrekao se nje na ovom forumu, i ne mislim da ce. jedino mi smeta sto procitah malo posprdne postove na rucan vjernika.
salu na stranu. sizifov posao. sto se mene tice vjera je vise osjecaj nego znanje. npr, ja gotovo fizicki osjecam kako se slobo muci
sto se prihvatanja i odricanja vjere tice, niko je nije ni prihvatio ni odrekao se nje na ovom forumu, i ne mislim da ce. jedino mi smeta sto procitah malo posprdne postove na rucan vjernika.
- Corto Maltese
Tobe jarabi, koliko truda i energije se potroši samo da se nađe opravdanje zašto on nije u stanju napraviti toliki kamen 
-
herzeg
#96 Re: Odgovor na pitanje o BOGU I KAMENU!!
Ovo naravno zavisi o kakvom se vjerniku prica; ako "vjernik' adekvatno razumije tevhid i aqidu, ovo pitanje postaje samo jednim uzaludnim trzajem ateisticko-filozofske ideologije.Pitanje je, dali Bog moze stvoriti kamen toliko tezak da ga ni On sam ne moze podici.
Ovim pitanjem je vrlo lahko zbuniti vjernika, ali.... samo ako mu to vjernik dopusti.
Odgovor vjernika samom sebi trebao bi da bude: "Bog sve moze. On kaze 'Budi!' i to bude." Kraj argumenta.
Mi malo, ili nimalo znamo o Gospodarovom dejstvovanju, osim onoga cega nam je On opisao. Prema tome nemamo pravo da sugeriramo ono o cemu nemamo dokaza, pogotovo Bozijeg. Imamo obavezu da se cuvamo sirka.BOG NE PODIZE STVARI
Mozda bi se neugodno iznenadio kada bi uradili neku vecu anketu, pogotvo u Bosni. Ipak se radi o kvalitetu vjernika a ne pripadnosti vjeri kroz generalnu asociaciju.Medjutim, pripadnika Islama ne mozes zbuniti, jer musliman zna da je Bog jedinstven, duhovno bice i da nicemu nalik nije, a kamoli ne nama ljudima, ovom materijalistickom svijetu ili pak Isusu...
Nevjernicima vjerovatno ima, jer da nema, ne bi pitali. Na vjernicima je duznost da se pokazu primjerom, a Gospodar otvara razum onome kome on hoce.Zato usporedba kamena i Boga nema nikakvog smisla.
[quote[Jer kada govorimo o Bogu, ne govorimo o nekom misicavom rambu, vec o duhovnom bicu koje je svugdje oko nas, Koji stvara i rastvara, ali nije obavezan da Sam baca hektolitre kise na zemlju, jer On nije materijalizam!![/quote]
Bog je onakav kakav je Sebe opisao, dok su neautenticna sugeriranja "ovakav je, onakav je" rizikantna sa strane sirka. Mi neznamo nista o Gospodaru visak onog sto nam je On objavio; Njegovih 99 imena i cinjenice da je se Gospodar uzdigao iznad arsa poslije kreacije. Jeste, On nam je znanjem i mogucnostima blizi od vratnih zila, ali ne i fizicki prisutan "svugdje oko nas." Takva sugeriranja su rezultat devijacije od Gospodarove objave kroz filozofiju, radi koje nas je i sam Poslanik upozorio.
Najcistija voda se pije sa izvora.
"Gospodaru oprosti nam nase grijehe, jer Ti si jedini koji moze da nam oprosti. Ti si kakav si sam sebe opisao."
-
_STOKA_OD_OKA
ja se slazem sa svim sto napisa herzeg, ali nemoj tim tonom hercogu, jer nisu svi muslimani i neznaju svi te pojmove koje nabroja, tj. pricaj normalnim bosanskim jezikom da te "CELI SVET RAZUME"
pozdrav
pozdrav
-
erised traeh
Da ti nisi sotonista, pasha moj?digger wrote: Sho, bilo gdje se okrenem, ja vidim vraga.