odgoj djece?????

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rina*

#176 Re: odgoj djece?????

Post by rina* »

semmy wrote:iznervirana danasnjim ponasanjem djecacica ( 3-4 god.staraosti ) odlucih da vas pitam sta mislite kada treba poceti sa odgojem djece, dok je jos u pelenama ili kad???

ono sto sam danas vidjela, drsko ponasanje i vristanje na majku, te vriska da svi oko njega cuju sta zeli a sta ne, i skoro pa bacanje na pod a majka ga samo tihim glasom usutkuje..
kad pored ovakovog djeteta sjedite pola sata i pokusavate da jedete u nekoj normalnoj atmosferi a ono vam ne dozvoljava dodje mi da prvo majku namlatim dobro pa onda to djete...moj sin ( 8 god.) ga pratio sa cudjenjem i samo mahao glavom...ipak mislim da odgoj djece pocinje vec u pelenama i da sam s tim napravila pravu stvar u odgoju svog sina...

da li sa odgojem djeteta pocinjete dok je jos u pelenama ili puno kasnije????
Nemam vremana citati sve odgovore, a ovih par prvih me iznenadjuje, kako mozete odmah zauzeti stav da se radi o nevaspitanju?
Smatram da makar ovi koji imaju djecu, znaju koiko se i njihova " fina " djeca znaju divlje ponasati u nekim situacijama. Gladno, nenaspvano, umorno djete pokusava da to ispolji na neki nacin, moze li biti? :roll:

Sto se tice vaspitanja, pocnjes od rodjenja, mada ko sto neko rece jos u stomaku.
Ne znam da je jos iko prepustio djete samo sebi, pa kad je vec doslo u neke godine, skonto : " ja, sad bih ga trebao poceti vaspitavati" :roll:
Vaspitnje je stvar umjeca, obrazovanja, vremena, drustva i prirode djeteta nadasve.
accent

#177 Re: odgoj djece?????

Post by accent »

Ćelava cura wrote:
Wednesday wrote:
semmy wrote: ...kad pored ovakovog djeteta sjedite pola sata i pokusavate da jedete u nekoj normalnoj atmosferi a ono vam ne dozvoljava dodje mi da prvo majku namlatim dobro pa onda to djete...moj sin ( 8 god.) ga pratio sa cudjenjem i samo mahao glavom...ipak mislim da odgoj djece pocinje vec u pelenama i da sam s tim napravila pravu stvar u odgoju svog sina...

[b]za mene je svaki fizicki obracun s djetetom (i samar, i preko guzice, i za uho...) ZLOSTAVLJANJE , za koje NEMA OPRAVDANJA. bolje nikakav odgoj nego takav. :x[/b]

ako smo nesto milion puta culi to je ono: "ne diraj slabijeg od sebe". i krvnicki je upraznjavati silu na nekome nemocnom, ko nema nikakvog nacina da se brani, da uzvrati... to moze samo voditi do poremecaja psihe jadnog djeteta. :(
mnogi misle da je to jedini nacin da se djetetu "dokazu" neke stvari.
ali, sve se moze postici RAZGOVOROM. :zzzz:
Svaka cast... Imas pravo...
Svi ti problemi i dolaze bas iz toga sto roditelji ne pricaju sa svojom djecom i ne usmjeravaju ih kako treba...
:lol: :lol: :lol: :lol: garant nemas djece :lol: :lol:
ne kazem da treba batinati ali nekad su o te mjere potrebne cisto da se zna dokle moze
cuj zlostavljanje :lol: :lol: :lol:
odo zvat policiju roditelji su me zlostavljali
Better Man

#178 Re: odgoj djece?????

Post by Better Man »

accent wrote:
Ćelava cura wrote:
Wednesday wrote: [b]za mene je svaki fizicki obracun s djetetom (i samar, i preko guzice, i za uho...) ZLOSTAVLJANJE , za koje NEMA OPRAVDANJA. bolje nikakav odgoj nego takav. :x[/b]

ako smo nesto milion puta culi to je ono: "ne diraj slabijeg od sebe". i krvnicki je upraznjavati silu na nekome nemocnom, ko nema nikakvog nacina da se brani, da uzvrati... to moze samo voditi do poremecaja psihe jadnog djeteta. :(
mnogi misle da je to jedini nacin da se djetetu "dokazu" neke stvari.
ali, sve se moze postici RAZGOVOROM. :zzzz:
Svaka cast... Imas pravo...
Svi ti problemi i dolaze bas iz toga sto roditelji ne pricaju sa svojom djecom i ne usmjeravaju ih kako treba...
:lol: :lol: :lol: :lol: garant nemas djece :lol: :lol:
ne kazem da treba batinati ali nekad su o te mjere potrebne cisto da se zna dokle moze
cuj zlostavljanje :lol: :lol: :lol:
odo zvat policiju roditelji su me zlostavljali
Protiv sam bilo kakvog udaranja djece od strane roditelja, jer to može izazvati samo kontraefekat i negativne posljedice.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

bika rahmetli sve bi reci;
Lakše je iglom bunar iskopat, neg dijete odhranit, odvisit i na parvi put izvest.
Jes vala i bila je upravu.... :)
ela_69sa

Post by ela_69sa »

encian wrote:jos uvijek nisam mama, ali usudit cu se da prenesem svoja opazanja
sve dok ne budes mama bolje da nista ne komentiras, vjeruj da je sve drugacije i mnogo konplikovanije kad imas svoje dijete......... jednostavno svi smo slabi na njih
modesti

Post by modesti »

ela_69sa wrote:
encian wrote:jos uvijek nisam mama, ali usudit cu se da prenesem svoja opazanja
sve dok ne budes mama bolje da nista ne komentiras, vjeruj da je sve drugacije i mnogo konplikovanije kad imas svoje dijete......... jednostavno svi smo slabi na njih
Jah.

Osobe bez djece su vjerovatno objektivnije u svojim procjenama, dok oni što imaju djecu imaju odlične razloge da ubijede sebe i druge da su u pravu što se tiče odgoja . Meni se svijet okrenuo naopačke kad sam prvi put postala mama 8-) još uvijek sam u svom izvrnutom svijetu i super mi je! :-)
Dioda

Post by Dioda »

Moja mama nije nikad imala problema samnom.Cijelu godinu bi me opominjala,a onda slijedi mara za sve sto sam uradila kako ne treba.Jedino sto nikad nisam dobila samar,i dalje mislim da je to ponizavajuce.
Nekad definitivno treba malo pucnuti,jednostavno da bi se izbjegle situacije tipa valjanja po podu,ponizavanja roditelja,i pravljenja belaja bilo koje vrste :D
CHICAGO

#183 Halo Wednesday...

Post by CHICAGO »

ma ti nemas pojma....

Bas sam pricao sa jednim pedagogom i djecijim psihologom u Njemackoj...

ja sam mu iznio svoj stav i IZNENADIO SAM SE kada mi je taj doktor rekao da je moje misljenje i razmisljanje TACNO po knjizi....

1. ISTINA JE da odgoj djeteta pocinje jos u stomaku
2. DIjete (do iza puberteta) nema izgradjen "CHIP" za postovanje... jednostavno nema pojma (pravog pojma) sta postovanje znaci...
3. jedino na sta dijete do puberteta reaguje je STRAHO-POSTOVANJE ...
4. TO NE UKLJUCUJE!!!! MARISANJE DJECE, SHAMARANJE, ZLOSTAVLJANJE ITD...
5. TO UKLJUCUJE - lagano udaranje po guzi, i NAJVAZNIJE uskracivanje stvari koje su djetetu ekstremno drage a da su tipa razonode (znaci NE treba zabraniti hranu, ali treba zabraniti izlazak, igranje igrica, pricanje na telefon i slicno)
6. time se djetetu razvija lik "OCHEVOG LIKA" tzv "father figure"

TEK KADA SE PRODJE PERIOD PUBERTETA

7. vec sada mlada odrasla osoba postaje svjesna da se LIJEPIM moze 99% stvari uraditi...
8. DJECA - postaju svjesna da bi se trebalo lijepo ponasati prema roditeljima i starijima,
9. skontavaju polako da "vidis moj je tata bio u pravu... trebam paziti na svoje roditelje da mi dugo dugo pozive, jer je meni bolje kada su oni TU a ne da ih nemam.... i tako to...
10. KATASTROFA!!!!! ukoliko se u ranom djetinjstvu ne ZADA ta "father figure" posljedice su uzasne... nepostivanje, vandalizam, slabi zivci itd...

ko god mi nevjeruje neka potrazi dr. Kuhn u Bremenu, pa nek im covjek kaze... baj d vej, covjek je prepoznati svjetski strucnjak u djecijoj i adolescentnoj psihlogiji...
modesti

Post by modesti »

Chicago, sve je to divno i krasno. Apsolutno se slažem da dječji psiholog zna znanje, ali je mnogo lakše teoretisati nego adekvatno i svakodnevno primjenjivati u svojoj kući ;).

I ja sam iz te struke, pa mi stariji sin skače po živcima jako često.

Teorija je odlična da ti postavi okvir unutar kojeg ćeš, prema najboljoj namjeri i prema ličnosti djeteta, pokušati da ga odgojiš kako misliš da treba.
gradjani svijeta

#185 Re: Halo Wednesday...

Post by gradjani svijeta »

[quote="CHICAGO"]ma ti nemas pojma....

ja sam mu iznio svoj stav i IZNENADIO SAM SE kada mi je taj doktor rekao da je moje misljenje i razmisljanje TACNO po knjizi....

2. DIjete (do iza puberteta) nema izgradjen "CHIP" za postovanje... jednostavno nema pojma (pravog pojma) sta postovanje znaci...
5. TO UKLJUCUJE - lagano udaranje po guzi, i NAJVAZNIJE uskracivanje stvari koje su djetetu ekstremno drage a da su tipa razonode (znaci NE treba zabraniti hranu, ali treba zabraniti izlazak, igranje igrica, pricanje na telefon i slicno)

7. vec sada mlada odrasla osoba postaje svjesna da se LIJEPIM moze 99% stvari uraditi...
8. DJECA - postaju svjesna da bi se trebalo lijepo ponasati prema roditeljima i starijima,
9. skontavaju polako da "vidis moj je tata bio u pravu... trebam paziti na svoje roditelje da mi dugo dugo pozive, jer je meni bolje kada su oni TU a ne da ih nemam.... i tako to...
10. KATASTROFA!!!!! ukoliko se u ranom djetinjstvu ne ZADA ta "father figure" posljedice su uzasne... nepostivanje, vandalizam, slabi zivci itd...

ko god mi nevjeruje neka potrazi dr. Kuhn u Bremenu, pa nek im covjek kaze... baj d vej, covjek je prepoznati svjetski strucnjak u djecijoj i adolescentnoj psihlogiji...[/quote]

Cek malo, jel to preporucujes lagano udaranje po guzi sve do izlaska iz puberteta koji, kako znam prestaje nakon 19-te godine...haloooo.......lupkanje 19-godisnjaka ili 19-togodisnjakinje po guzxi moza zavrsiti sa optuzbom za seksualno uznemiravanje i/ilipedofiliju...narocito u Njemackoj. Inace, nekad je ko Biblija bila i knjiga Dr. Spokma, pa se pokazalo da blage veze nema. Savjetovao je da se dijete presvuce, nahrani i ostavi samo u sobi da place. Sto je najgore znam budala i budala koji su ga slijedili/slijedile. Treba upoznati svoje dijete, voljeti ga/je, PREUZETI odgovornost a ne cuskati ga od baka, nana, vrtica do baby-sitter-ki i to je to. Djeca nas osjete i znaju bolje nego mi mislimo, dakle znaju tacno sta mogu a sta ne mogu. Nikad nisu kriva djeca nego mi, roditelji. A ocev i majcin lik i odnosi izmedju likova ce se preslikati ponasanjem majke i oca, nema se tu sta izvana intervenisati. Volite svoju djecu ljudi!
idic

Post by idic »

Dijete se odgaja od rođenja i svako je slika svojih roditelja i porodice u kojoj živi. Ako ih ne uspijete odgojiti do 6 godine, poslije toga je kasno. Protivnik sam primjene grube sile, a pravila se moraju znati i dosljedno provoditi. Roditelji su ti koji formiraju ponašanje i karakter djeteta u tom njamlađem uzrastu. Ja svoju djecu ne izvodim vani niti u goste ako su gladni, pospani ili bolesni jer u tim situacijama djete jednostavno ne vlada sobom niti svojim ponašanjem. Kad nešto obećam trudim se da to ispunim i da ih ne razočaram, ali isto tako ne dozvoljavam da moja djeca ikoga maltretiraju u bilo kojoj situaciji. Ako se odlučiš na roditeljstvo moraš se nužno odreći puno stvari, osim ako nemaš mamu, svekrvu ili nekog povjerljivog ko je spreman da uskoči i ostane sa djecom kad želiš izaći. Imam u svom okruženju dosta primjera pozitivnog odnosa djece i roditelja i onog najnegativnijeg. Da imam moći nekim bi ljudima zabranila zakonom da imaju djecu jer od njih prave debile.
semmy

Post by semmy »

hadzinica wrote: i da jos nesto, ja svoju mamu nista manje ne volim (iako je bila opasna mama sa kutlacom, cijih se batina i dan danas sjecam) nego sto vi volite svoju
samo sada mi je puno jasnije kad se kaze: "vidjeces kad budes imala svoju djecu"
:thumbup:

ne da ih se sjecam, nego sam joj i zahvalna za iste
3xa

#188 Re: odgoj djece?????

Post by 3xa »

semmy wrote:iznervirana danasnjim ponasanjem djecacica ( 3-4 god.staraosti ) odlucih da vas pitam sta mislite kada treba poceti sa odgojem djece, dok je jos u pelenama ili kad???

ono sto sam danas vidjela, drsko ponasanje i vristanje na majku, te vriska da svi oko njega cuju sta zeli a sta ne, i skoro pa bacanje na pod a majka ga samo tihim glasom usutkuje..
kad pored ovakovog djeteta sjedite pola sata i pokusavate da jedete u nekoj normalnoj atmosferi a ono vam ne dozvoljava dodje mi da prvo majku namlatim dobro pa onda to djete...moj sin ( 8 god.) ga pratio sa cudjenjem i samo mahao glavom...ipak mislim da odgoj djece pocinje vec u pelenama i da sam s tim napravila pravu stvar u odgoju svog sina...

Mislim da za odgoj djeteta ne postoji definicija. Ja sam mislila da cu biti skroz drugacija mama, ali se isto tako ne treba previse opterecavati ako sve nije onako kako smo zamislili ili kako drugi misle da bi trebalo biti. U svakom slucaju, odgoj je velika odgovornost i nikad ne znamo kakvo ce nam dijete izrasti. :(
neprilagodjena

#189 Re: odgoj djece?????

Post by neprilagodjena »

Sa odgojom se pocinje odma od pocetka inace dobijes takvu dramu kao sto je gore opisana :roll:
i naravno budes primoran da unajmis onu nanny sa televizije da ti pokaze kako da sredis svoje djete kad te neslusa.
Naravno svemu tome su roditelji krivi a ne djete ;-)

Stvarno zalosno 8-)
Eleonora

#190 Re: odgoj djece?????

Post by Eleonora »

moja prijateljica je samohrana majka...curici je 4 godine...nevjerovatno koliko je to dijete bezobrazno i razmazeno da bukvalno mala nju ucjenjuje i naredjuje joj... :? a tek kako je namazana i pokvarena, za ne povjerovati...zaista dijete treba nekad istuci, al sve u granicama, naravno... ;-) shvatam da su neki roditelji preslabi i nemaju nikakav autoritet, ali to samo ide na stetu djeteta i moraju ga steci bar uz pomoc svojih roditelja...zato malo puc-puc po guzi nije nista strasno... :D
shin

#191 Re: odgoj djece?????

Post by shin »

Eleonora wrote:moja prijateljica je samohrana majka...curici je 4 godine...nevjerovatno koliko je to dijete bezobrazno i razmazeno da bukvalno mala nju ucjenjuje i naredjuje joj... :? a tek kako je namazana i pokvarena, za ne povjerovati...zaista dijete treba nekad istuci, al sve u granicama, naravno... ;-) shvatam da su neki roditelji preslabi i nemaju nikakav autoritet, ali to samo ide na stetu djeteta i moraju ga steci bar uz pomoc svojih roditelja...zato malo puc-puc po guzi nije nista strasno... :D

Ja sam vazda za primjenu vise sile, noga u glavu, indijanska vatra, zuca... ima da bude ko lampa.
shin

#192 Re:

Post by shin »

Wednesday wrote:
shin wrote:mali doprinos temi;

http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=beat
Remember: never take shit from your kids. You make payments on the house, utilities, their clothes, school, and their food. You own them. If they don't like it, they can move out. If you love your kids, love them enough to beat them so that they don't grow up to be idiots.
ja gluplji post nisam u zivotu procitala. :shock:
nadam se da je ovo ironicno... :roll:

nesto slicno sam cula, i nisam mogla vjerovati svojim usima.
ja kod amidzince i ona samo pljasnu dijete, i ja nesto prokomentarisala, a ona ce:
"ja sam ga rodila, ja ga mogu i pod zemlju ako hocu." :shock:
:x :x :x

jesmo primitivan narod... :sad:

ImageImageImage
Qler

#193 Re: Halo Wednesday...

Post by Qler »

gradjani svijeta wrote:
CHICAGO wrote:ma ti nemas pojma....

ko god mi nevjeruje neka potrazi dr. Kuhn u Bremenu, pa nek im covjek kaze... baj d vej, covjek je prepoznati svjetski strucnjak u djecijoj i adolescentnoj psihlogiji...
Cek malo, jel to preporucujes lagano udaranje po guzi sve do izlaska iz puberteta koji, kako znam prestaje nakon 19-te godine...haloooo.......lupkanje 19-godisnjaka ili 19-togodisnjakinje po guzxi moza zavrsiti sa optuzbom za seksualno uznemiravanje i/ilipedofiliju...narocito u Njemackoj. Inace, nekad je ko Biblija bila i knjiga Dr. Spokma, pa se pokazalo da blage veze nema. Savjetovao je da se dijete presvuce, nahrani i ostavi samo u sobi da place. Sto je najgore znam budala i budala koji su ga slijedili/slijedile. Treba upoznati svoje dijete, voljeti ga/je, PREUZETI odgovornost a ne cuskati ga od baka, nana, vrtica do baby-sitter-ki i to je to. Djeca nas osjete i znaju bolje nego mi mislimo, dakle znaju tacno sta mogu a sta ne mogu. Nikad nisu kriva djeca nego mi, roditelji. A ocev i majcin lik i odnosi izmedju likova ce se preslikati ponasanjem majke i oca, nema se tu sta izvana intervenisati. Volite svoju djecu ljudi!

ako on/ona do 19. godine nije naucio sta valja a sta ne valja, kako da se ponasa i sta je dobro a sta lose onda ga vjerovatno treba poslati u neku adekvatnu ustanovu na promatranje...

daj ba sta se folirate, dijete ako zasluzi treba istuci, ne kazem da ga treba lesiti ali to po guzi ovo ono cisto da mu das do znanja da je pogrijesio da to ne valja, kao sto gore kaze dijete do određene granice poznaje samo straho-postovanje. moj burazer je jednom sa 4 godine slagao staron, tada je dobio jedan udarac kaisem i vjeruj mi danas mu je 26 godina i nikad ga nije slagao poslije toga. ja sam bio malo veci problem :D pa sam fasovo tri puta :D teze mi bilo obijasniti :D ali sam svaki put posteno zasluzio. i nikad nisam bio modar, nikad me nije bolilo duze od minute nakon "udarca" to je bilo ono cisto vaspitna :D

a ne da gledam kako se mali u robotu u hodniku valja po podu a stara u prodavnici shopinguje i govori prodavacici ne mogu mu ja nista, a malom nema ni 5 godina... upucat...
mericak

#194 Re: odgoj djece?????

Post by mericak »

Ma dajte ljudi, kakav razgovor sa djetetom starim npr.godinu dana koje trči na ulicu? Ne budite smiješni! Danas su djeca generalno raspuštenija zbog nedostatka vremena roditelja. Pored toga, dosta po parkovima srećem djece koja rade šta hoće dok mame sretno ispijaju kafu i mahalaju. Sa djecom treba provoditi vrijeme, bukvalno a ne samo fizički biti prisutan. Neki dan sam se igrala sa svojom kćerkom u parku kamenčićima (a ne okolo mahalala), kad je neka curica krenula istresti kantu kamenčića mojoj maloj na glavu. Tek kad sam je upozorila da se to ne radi, reagovala je i majka koja je do tad samo gledala u svoje zlatno dijete. ma neću ja drugima odgajati djecu! To je banalni primjer, al od sitnica se počinje. to je odgoj! Ja svoju curicu znam klepiti po peleni kad se inati i radi nešto što zna da ne smije, al isprobava granice. One moraju postojati i roditelji moraju biti dosljedni u svom odgoju. Najlakše je pustiti djetetu da radi šta hoće jer je slatko. Da se razumijemo, meni će moje dijete biti slatko i neodoljivo i u zatvoru ako bude, al moje je da to spriječim. Sa djetetom treba razgovarati, biti prisutan i slušati šta govori, ali i lupiti po guzi ako drugačije ne može. Ja udarim nju po guzi i kad ona plače, plačem i ja u sebi i žao mi ju je, al znam da sam uradila najbolje za nju.
SoFff

#195 Re: odgoj djece?????

Post by SoFff »

mericak wrote:Ma dajte ljudi, kakav razgovor sa djetetom starim npr.godinu dana koje trči na ulicu? Ne budite smiješni! Danas su djeca generalno raspuštenija zbog nedostatka vremena roditelja. Pored toga, dosta po parkovima srećem djece koja rade šta hoće dok mame sretno ispijaju kafu i mahalaju. Sa djecom treba provoditi vrijeme, bukvalno a ne samo fizički biti prisutan. Neki dan sam se igrala sa svojom kćerkom u parku kamenčićima (a ne okolo mahalala), kad je neka curica krenula istresti kantu kamenčića mojoj maloj na glavu. Tek kad sam je upozorila da se to ne radi, reagovala je i majka koja je do tad samo gledala u svoje zlatno dijete. ma neću ja drugima odgajati djecu! To je banalni primjer, al od sitnica se počinje. to je odgoj! Ja svoju curicu znam klepiti po peleni kad se inati i radi nešto što zna da ne smije, al isprobava granice. One moraju postojati i roditelji moraju biti dosljedni u svom odgoju. Najlakše je pustiti djetetu da radi šta hoće jer je slatko. Da se razumijemo, meni će moje dijete biti slatko i neodoljivo i u zatvoru ako bude, al moje je da to spriječim. Sa djetetom treba razgovarati, biti prisutan i slušati šta govori, ali i lupiti po guzi ako drugačije ne može. Ja udarim nju po guzi i kad ona plače, plačem i ja u sebi i žao mi ju je, al znam da sam uradila najbolje za nju.

Mislim da u takvim slucajevima (zalosno,ali istinito) prvo majke treba odgojiti, prevaspitati, svijest im(oko djece i odgoja) puno, punoooo vise razviti,pa tek onda moze se pricati o odgoju dijeteta. I stvarno s odgojem dijeteta pocinje se jos dok je ono u stomaku.

P.S. Djeca uce ono s cim' zive...

"Ako dijete živi s kritikom, uči osuđivati.
Ako dijete živi s nasiljem, uči se tući.
Ako dijete živi sa strahom, uči biti zabrinutim.
Ako dijete živi sa samilošću, uči samo sebe sažalijevati.
Ako dijete živi s ismijavanjem, uči se sramiti.
Ako dijete živi s ljubomorom, uči što je zavist.
Ako dijete živi sa stidom, uči se osjećaju krivnje.
Ako dijete živi s ohrabrivanjem, uči se samopouzdanju.
Ako dijete živi u toleranciji, uči se strpljenju.
Ako dijete živi s pohvalama, uči cijeniti.
Ako dijete živi s prihvaćanjem, uči se ljubavi.
Ako dijete živi s odobravanjem, uči voljeti samoga sebe.
Ako dijete živi s priznanjem, uči da je dobro imati cilj.
Ako dijete živi s dijeljenjem, uči o velikodušnosti.
Ako dijete živi s poštenjem i pravednošću, uči da
postoji istina i pravda.
Ako dijete živi sa sigurnošću, uči se vjeri u sebe i
one oko sebe.
Ako dijete živi s prijateljstvom, uči da je svijet mjesto
na kojem je ugodno živjeti."

(Dorothy Law Nolte)
seln

#196 Re: odgoj djece?????

Post by seln »

Jah...evo, da i jedan zaostali, patrijarhalni Bosanac nesto kaze.
Stvarno mi nije jasno, kad pogledam svo ovo iz knjiga pokupljeno "znanje", kako su generacije ljudi odgajane prije nas....
uz poneki samar, viku roditelja, tucu sa vrsnjacima.....bez savjeta od nekih dorothy p., zelda m., jane gi ili kako vec.
i vecina su ipak daleko uravnotezeniji, sretniji i sa manje kompleksa od danasnje djece.
vratnik

#197 Re: odgoj djece?????

Post by vratnik »

Tempora, postojis li ti ili si samo cyberlik?

(tek vidjeh temu, zato kasno javljanje): Ko misli da odgoj pocinje tek s rodjenjem je, ili naivan, ili glup. A sigurno kao pedagog nekvalifikovan. (postoje isto tako neki muslimanski mudraci koji bi kao odgovor na pitanje kako da uzgajam tek rodjeno dijete rekli; pa kasnis najmanje devet mjeseci / misli se na nijet / ali da ti kazem....).

Ja ne znam sta je sve odgoj, ali znam 100% da zivot koji je po meni neprirodan za trudnicu ima odraza na dijete. Ja znam curu (ima sad troje djece) koja je prvu kcerku rodila po svojim rijecima prerano. Pusila je dalje, noc joj je bil sto i dan.. Elem da skratim: dijete nije poremeceno, ali je mala luda. Drska, tvrdoglava, ima pogled ko Klaus Kinski.. Ne znam da li bih smio zaspati u sobi s istom..

A sad, ako ovo nekom ne spada u odgoj, onda nek' nam svima ucini uslugu i nek ne radja / ne pravi djecu. Posto mu / joj isto tako nije odgoj kad psuje pred djetetom. (a djetetu to zabranjuje). Odgoj mu nije i kad mu / joj je non - stop televizija / racunar upaljen, a od djeteta ocekuje da istu ne gleda. I da ne nabrajam dalje, neko je spomenuo laganje i cinjenicu da ce majke koje salju djecu na telefon da kazu da nisu tu, tesko svoju djecu nauciti da cijene istinu. (ovo je tako prosto a tako istinito..)

Ja imam djecu i blizi sam ovoj konzervativnoj struji. Rijetko koristim silu posto djeca znaju da sam puno tezi. Sjecaju se toga posto su nasrnuli (kao i sva djeca) jednom na mene, to su kao male slatke zivotinjice koje hoce da vide sta smiju, ja sam im ODMAH uzvratio, ali tako da im se zanebesa i nema potrebe da se to ponavlja. Nisu nikakvi vojnici koji strahuju od mene, ja sam im jaran i sluzim da popravim biciklo, napravim kucicu za ptice i sl. da se ponekad mazimo, dok je mama tu puno vise zaduzena za odgoj. Ali vidim da i ona ako fina rijec ne pali istu pretvori u fin i precizan udarac.
A za restoran (ovo kao roditelj, da ne bude mrzim djecu..) :Ako nisam u stanju da smirim svoju djecu u restoranu (ako su bolesni ili sta ti ja znam) onda napustam isti posto nije ni meni uzitak jesti uz zvuk od 100 db, a kamoli isto ocekivati od nepoznatih. Ako hocu to da izbjegnem, trazim restorane koji su vise za djecu. A takvih ima cak i u Sarajevu.
zecko_kupuz

#198 Re: odgoj djece?????

Post by zecko_kupuz »

Evo, i ja se uključujem u diskusiju. Iznijet ću svoja iskustva, ukratko. Moja sestra ima dvije curice, jednu od nepune 2 godine, drugu od 4. Baš sam kroz tih nekoliko godina jasno mogao pratiti njihov razvoj i promjene ponašanja. Počne, naravno, sa vriskom, plačom, a završi sa raznoraznim izvalama i biserima.
Ja, iako imam 22 godine, često znam vikom "srediti" situaciju, naročito kad je u pitanju mlađa sestrična.
Mislim da je fazon ponekad, kad su djeca baš neposlušna, utjerati im malo straha u kosti i onda sve bude super :D . Takve "metode" mogu se, mislim, početi koristiti još kada dijete ima godinu i po do dvije. Možda zvuči nehumano, ali je neophodno i nema dubljih posljedica. Uostalom, roditelji nam uvijek pričaju kako su, kao djeca, dobivali kašike po ustima :lol: . Sve u cilju dobrog odgoja.
Poenta je u tome da se svojim ponašanjem čovjek spusti na njihov nivo. Malo tepanja, igranje s lutkicama, trčkaranje po kući, lajanje, kukurikanje...a ne ostaviti ih pred TV-om pola dana.
Ako se naviknu na TV i comp. svi ostali vidovi zabave postaju im nezanimljivi. Oni koji kažu da je dijalog s jednogodišnjim djetetom apsurd, grdno se varaju. Djeca od malih nogu nauče svašta nešto. Usput da kažem, nisam staromodan niti uštogljen, Bože sačuvaj, ali ako sam ja npr. mogao biti miran i kulturan dječak, onda nema razloga da tu djecu ne učim kulturi i finom odgoju, koliko mogu i znam.
Samo tejk it izi :thumbup: .
mofo33

#199 Re: odgoj djece?????

Post by mofo33 »

ne postoji idealan roditelj, kao ni idealno dijete :)
sa srecom svima :razz:
Zah

#200 Re: odgoj djece?????

Post by Zah »

Da, " ne postoji idealan roditelj, ni idealno dijete". Djecu ne treba tuci, ni za kose vuci ali dijete treba da zna sta smije a sta ne smije. U odgoju ima jedno opste pravilo koje glasi. "neka djeca cine sta hoce, a trebaju da hoce ono sto hocemo mi" ili nka se dijetae osjeca pravim gospodarem ali pravi gospodar ustvari budimo mi". Neki roditelji to znaju i mogu postici, drugi opet ne mogu.Oni koji ne migu postici ovo pravilo, mogu sigorno jedno drugo, koje se ogleda u tome da se dijete dovede u situaciju da slusa, bez vike, bez tuce. Jednostavno ako dijete radi nesto sto ne valja, odvede se u ugao i od njega se trazi da tamo ostane. Naravno ono ce nekoliko puta pokusti da ode, da ponovi ono zbog cega smo ga tamo stavili, ali uvijek treba biti vracano, bez puno rijci, a posebno bez vike i tuce. Roditelj mora biti uporan u tome, sve dok dijete roditeljskom upornoscu ne bude pobijedjeno. Tada ce ono zaplakati, rasiriti ruke. Roditelj ga tada uzima, govori mu kako je on ili ona sad dobar-ra, kako se nije lijepo onako ponasati itd.

Sa djecom treba pricati, sa djecom se treba igrati, sa djecom treba setati, ici u trgovinu, traziti da vam pomazu, kao npr. da oni izaberu jabuke, da donesu nesto sa police. U takvim slucajevima i djeca trebaju da imaju svoju korpicu, da to sve nose na kasu, da namirnice stavljaju u svoju torbu i da to nose kuci. Za sve to lijepo sto cine, roditelji trebaju naci puno lijepih rijeci da ih pohvale.
Post Reply