Prpa.ba wrote:Dakle, ipak se radi o 1.500 KM bruta i to "ako ima posla pa na ruke", znaci nije ni bruto 2 nego bruto 1 (ukupni trosak rada), ispadne oko 800 KMDa je plata 1.500 KM netto, cak bi se i dobar dio uhljebistana prekvalifikovao u gradjevince, ovako se samo bombe bacaju po medijima.
Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
-
The BEN10
#1101 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
- DzordzHodzic
#1102 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Svako ziv zna da je za veliku vecinu sezona od novembra do marta mrtva tako da price o tome kako posla ims cijele godine mozete macku o rep
-
Otto24
#1103 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Pukovnik Sanders(KFC), koji pozajmljuje svoj djeciji glas Boratu i njegovom maloumnom bratu, u ekskluzivnom novogodisnjem intervju za Dnevni avaz izjavljuje: “Srecu ne donosi mjesto boravka”.
- Prpa.ba
#1104 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Za razumjeti je i ljude koji promovisu pricu "moze se, ima posla". Ljudi su do boga zeljni ikakve pozitive a trenutna ekonomska situacija je, izmedju ostalog zahvaljujuci i iseljavanju, po prvi put takva da ogromna vecina ljudi koji su psihofizicki u podesnom stanju, mogu raditi minimalno za godisnje uprosjecenu neto dnevnicu od 6 KM. To je za ekonomski propalu drzavu poput nase veliki uspjeh jer smo dva desetljeca imali nedostatak radnih mjesta, pa se vrli pitci pitaju zasto sad ici? 
- Banksy
#1105 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Otto24 wrote:Pukovnik Sanders(KFC), koji pozajmljuje svoj djeciji glas Boratu i njegovom maloumnom bratu, u ekskluzivnom novogodisnjem intervju za Dnevni avaz izjavljuje: “Srecu ne donosi mjesto boravka”.
I bez odgovora na pitanje zašto je onda on, između Bugojna i Minhena, odabrao Minhen.
- ferratilis
#1106 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Kaze glupi ovi sa drustvenim fakultetima, a toliki profesori engleskog i njemackog zaradjuju 2000-3000KM mjesecno, i to od kuce. Fakat je ovaj forum pun idiota.

-
belfy
#1107 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
nismo svi rodjeni sa istim predispozicijama. kako bi ti bio ocijenjen kada bi mjerilo bilo kako sviras gitaru/klavir/violinu ili koliko si dobar u kiparstvu/slikarstvu ili da li mozes barem operisati slijepo crijevo? kakva su ti to mjerila? jedan pametan covjek je rekao: "ako ocjenjujete ribu u penjanju na drvo reci cete da je riba nesposobna".mk ultra wrote:Sto se tehnickih stvari tice glupi jesu pofino, u 99% slucajeva. Ne mora znaciti da ne zanju nesto drugo, znaju sigurno i imaju dovoljno kapaciteta cim fakultet zavrse pa kakav god. Prekvalifikacija ne ide, jer se pogube u svemu tome. Nezainteresovanost koja polazi od ne znam cega ne moze se ugasiti za 3mj, niti preoblikovati u zainteresovanost, pogotovo ne kod nase VSS omladine. Dolazili su dok sam u preventu radio, pa odlazili vrlo brzo... ostajali masinci uglavnom i srednja skolabelfy wrote: ovo je neka logika da su svi sa drustvenim fakultetima glupi i ne znaju za prekvalifikaciju valjda... kolega tehnicki, ne valja ti kako si poceo, a ovo ide jos nize.
mislio sam probati sumirati komentarom ovo sto si napisao, ali procitaj sam i nadam se da ces se barem malo zacrveniti. jer...toliko nipodastavanja, kontradiktornosti i...nepovezanosti nije za ocekivati od nekoga kao ti. ispada da je ljudima dovoljno dobro da oni toga nisu ni svjesni, nego da im ti trebas to pojasniti. ipak, i ti si svjestan da nije tako, jel da?
Prica mi drug, za jednu banku ovdje u sarajevu, rade prekvalifikaciju u bankara, imaju komplet program 2mj. Svi drustveni padaju na matematici iako imaju pripremnu nastavu 7 dana matematike... jbg
Tehnicki i neki odsjwci pmf prolaze glat tu...
Koliko bi ih htjelo pristati da od VSS postanu "obicni" tapetari, keramicari i sl druga je prica
Uvijek stoji oglas otvoren u sinkru, praktiku, i ostalim proizvidnjama, kome treba kontakt nek mj se javi, mogu raditi, njima uvijek treba neko da puni jastuke, reze spuzvu, vari stolice itd, oni rade i obuku ako zelis stvarno.
Ja sam uvijek pisao da treba i ovdje pokusati i nikako ne dati debilu od gazde da te jebe u zdrav mozak... ako ne ide, probaj koji ugovor vani, posebno ove sezonske poslove. Realno od 6mj rada u austriji ovdje mozes zivjeti ostalih 6, jos gore ide penziono ako ode regularno - tako pola hercegovine radi![]()
može li se na crno ovdje zaraditi toliko, cijelu godinu polahko, može garantujem. ako znaš šta radiš.
moj prvi komsija bavio se građevinom 15god u italiji pa se vratio, ovamo dovukao kombi i radi malo krovove malo moleraj... mislis da je sve bilo odlicno da bi se vratio? Trud i rad je gdje god
tvoje razmisljanje iz nekog razloga godinama se suzava. nekima ne ide matematika, ok. isto tako nekima ne ide fizicko. ne mogu svi postati dobri/vrhunski sportisti, bas kao ni dobri/vrhunski hirurzi. kada bi jedan hirurg ili sportista za tebe rekao da si nesposoban ti bi vjerovatno rekao da jesi, jel tako?
tvoj doprinos ovakvom pricom je negativan iz svakog ugla. jos pogotovo sto opet i iznova mijesas i pokusavas porediti normalan rad sa radom na crno. vjerujem da ti sebe smatras pametnijim, cim ocjenjujes ko je glup, pa bi bilo lijepo da to pokazes i u obracanju na forumu, zar ne?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1108 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
ne znam ni ja svirati klavir i glup sam za tobelfy wrote: nismo svi rodjeni sa istim predispozicijama. kako bi ti bio ocijenjen kada bi mjerilo bilo kako sviras gitaru/klavir/violinu ili koliko si dobar u kiparstvu/slikarstvu ili da li mozes barem operisati slijepo crijevo? kakva su ti to mjerila? jedan pametan covjek je rekao: "ako ocjenjujete ribu u penjanju na drvo reci cete da je riba nesposobna".
tvoje razmisljanje iz nekog razloga godinama se suzava. nekima ne ide matematika, ok. isto tako nekima ne ide fizicko. ne mogu svi postati dobri/vrhunski sportisti, bas kao ni dobri/vrhunski hirurzi. kada bi jedan hirurg ili sportista za tebe rekao da si nesposoban ti bi vjerovatno rekao da jesi, jel tako?
tvoj doprinos ovakvom pricom je negativan iz svakog ugla. jos pogotovo sto opet i iznova mijesas i pokusavas porediti normalan rad sa radom na crno. vjerujem da ti sebe smatras pametnijim, cim ocjenjujes ko je glup, pa bi bilo lijepo da to pokazes i u obracanju na forumu, zar ne?
nema para da bih se mogao sad prebaciti na muziku i kiparstvo
tako ne može ni on na majstorluk
ne čini ga to glupim, vec samo da se bavi time što je manje ili nikako plaćeno. nije na meni to da rješavam. matematike što se tiče, ako zapne jednom na nečemu u osnovnoj, game over. pogotovo neko ko poslije drugog srednje matematike je vidio vrlo malo, na još 4 godine fakulteta nikako, i onda bi da se prebaci na ekonomiju, kamatni račun i sl. nema šanse.
jel tu sistem kriv ili pojedinac, ne znam.
ja ne znam majstora da ne radi na crno, čak i kad radi prijavljen posao od 8 do 5, poslije se radi dodatno, što nikad nije prijavljeno
da ne spominjem majstore, električare i domare po javnim firmama...
davno sam pisao to ovdje, na kraju niko ništa ne prijavi, svi rade za haos plate, autolimari, stolari, električari, u brutu smo isti s tim da meni odbiju xxxx para za osiguranja, pio mio, a njemu jok... to prolazi, prolazi i koverta kod IT, prolazi i bonus u Bitcoinu, prolazi svasta... to je posao policije i poreske... ali očigledno da može tako
Last edited by mk ultra on 03/01/2019 15:14, edited 1 time in total.
-
belfy
#1109 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
znaci ovdje svi majstori zaradjuju jako dobre plate, pa kao i u IT (?), ali ti moras placati PIO, a oni ne. na stranu sto nisi u pravu, ali jesi li ikada razmislio da ces onda ti mozda imati penziju, a oni nece? stavimo na stranu i to. postavlja se jednostavno pitanje - zasto bi ljudi koji zaradjuju tako dobre pare onda isli vani? koje je tvoje misljenje?mk ultra wrote:ne znam ni ja svirati klavir i glup sam za tobelfy wrote: nismo svi rodjeni sa istim predispozicijama. kako bi ti bio ocijenjen kada bi mjerilo bilo kako sviras gitaru/klavir/violinu ili koliko si dobar u kiparstvu/slikarstvu ili da li mozes barem operisati slijepo crijevo? kakva su ti to mjerila? jedan pametan covjek je rekao: "ako ocjenjujete ribu u penjanju na drvo reci cete da je riba nesposobna".
nema para da bih se mogao sad prebaciti na muziku i kiparstvo
tako ne može ni on na majstorluk
ne čini ga to glupim, vec samo da se bavi time što je manje ili nikako plaćeno. nije na meni to da rješavam
ja ne znam majstora da ne radi na crno, čak i kad radi prijavljen posao od 8 do 5, poslije se radi dodatno, što nikad nije prijavljeno
da ne spominjem majstore, električare i domare po javnim firmama...
davno sam pisao to ovdje, na kraju niko ništa ne prijavi, svi rade za haos plate, autolimari, stolari, električari, u brutu smo isti s tim da meni odbiju xxxx para za osiguranja, pio mio, a njemu jok... to prolazi, prolazi i koverta kod IT, prolazi i bonus u Bitcoinu, prolazi svasta... to je posao policije i poreske... ali očigledno da može tako
- mk ultra
#1110 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
belfy wrote: znaci ovdje svi majstori zaradjuju jako dobre plate, pa kao i u IT (?), ali ti moras placati PIO, a oni ne. na stranu sto nisi u pravu, ali jesi li ikada razmislio da ces onda ti mozda imati penziju, a oni nece? stavimo na stranu i to. postavlja se jednostavno pitanje - zasto bi ljudi koji zaradjuju tako dobre pare onda isli vani? koje je tvoje misljenje?
zato što ovdje sastavi kuhinju za 300KM, gore za 400€. crno tamo, crno vamo. jedina barijera je jezik, pa se mora raditi sa nekim domaćim ko nalazi poslove.. na 100% prijavljen rad za isti bruto ja nisam upoznao majstora koji pristaje na to, ma čime se bavio. i gore da prijavi svoj rad, bilo bi mu knap sa parama isto ko i ovdje.
nedavno upoznao čovjeka, vratio se iz njemačke prije 5 godina, građevina tamo 10 godina... sad ovdje radi ko nadzor na gradilištu, odustao od njemačke. gradilište je i tamo a i ovamo, nema razlike u radu. on mi priča kako su armirači odustajali za 7 dana jer nisu mogli tempo da stignu, ovaj navije 10 uzengija dok nas jednu. sve je škola, svima je sve dostupno pa i da se ode, ali jebo ti tu priču gdje se naše sve pljuje, eto njemac šef gradilišta ne tjera ljude da rade.
ili kad čitam maloprije komentare izašao jedan bager na gradilište, bla bla, prašina u oči, a nije očima vidio 33T bager koliki je...
nema gdje majstori ne prave zavrzlame, kaže u britaniji zarade preko 100k funti godišnje, ganja ih inspekcija ne prijave ni 40k... a ne u bosni
btw. nedavno drugu za svadbu tražili 400KM za 2h svirke, njih 5 čini mi se...
ni to se ne prijavi, a ne zna matematiku
-
belfy
#1111 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
kolega, previse pausalno dajes ocjene, mijenjas proizvoljno fokus (sto bi se reklo razvodnjavas) i pausalno i nepotkijepljeno pises. tako se diskusija ne moze voditi. ja ti mogu samo reci da nisi u pravu, a i sama realnost te demantuje. ja ti rekoh da pricam iz licnog iskustva. ostaj mi zdravo i sretno.mk ultra wrote:belfy wrote: znaci ovdje svi majstori zaradjuju jako dobre plate, pa kao i u IT (?), ali ti moras placati PIO, a oni ne. na stranu sto nisi u pravu, ali jesi li ikada razmislio da ces onda ti mozda imati penziju, a oni nece? stavimo na stranu i to. postavlja se jednostavno pitanje - zasto bi ljudi koji zaradjuju tako dobre pare onda isli vani? koje je tvoje misljenje?
zato što ovdje sastavi kuhinju za 300KM, gore za 400€. crno tamo, crno vamo. jedina barijera je jezik, pa se mora raditi sa nekim domaćim ko nalazi poslove.. na 100% prijavljen rad za isti bruto ja nisam upoznao majstora koji pristaje na to, ma čime se bavio. i gore da prijavi svoj rad, bilo bi mu knap sa parama isto ko i ovdje.
nedavno upoznao čovjeka, vratio se iz njemačke prije 5 godina, građevina tamo 10 godina... sad ovdje radi ko nadzor na gradilištu, odustao od njemačke. gradilište je i tamo a i ovamo, nema razlike u radu. on mi priča kako su armirači odustajali za 7 dana jer nisu mogli tempo da stignu, ovaj navije 10 uzengija dok nas jednu. sve je škola, svima je sve dostupno pa i da se ode, ali jebo ti tu priču gdje se naše sve pljuje, eto njemac šef gradilišta ne tjera ljude da rade.
ili kad čitam maloprije komentare izašao jedan bager na gradilište, bla bla, prašina u oči, a nije očima vidio 33T bager koliki je...![]()
nema gdje majstori ne prave zavrzlame, kaže u britaniji zarade preko 100k funti godišnje, ganja ih inspekcija ne prijave ni 40k... a ne u bosni![]()
btw. nedavno drugu za svadbu tražili 400KM za 2h svirke, njih 5 čini mi se...![]()
ni to se ne prijavi, a ne zna matematiku
- mk ultra
#1112 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
u kojoj oblasti radiš?belfy wrote: kolega, previse pausalno dajes ocjene, mijenjas proizvoljno fokus (sto bi se reklo razvodnjavas) i pausalno i nepotkijepljeno pises. tako se diskusija ne moze voditi. ja ti mogu samo reci da nisi u pravu, a i sama realnost te demantuje. ja ti rekoh da pricam iz licnog iskustva. ostaj mi zdravo i sretno.
-
belfy
#1113 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
ne znam sto ti je to bitno, ali elektro-odrzavanje industrijskih postrojenja i automatizaciju istih, te i instalaciju takvih postrojenja i pustanje u rad.mk ultra wrote:u kojoj oblasti radiš?belfy wrote: kolega, previse pausalno dajes ocjene, mijenjas proizvoljno fokus (sto bi se reklo razvodnjavas) i pausalno i nepotkijepljeno pises. tako se diskusija ne moze voditi. ja ti mogu samo reci da nisi u pravu, a i sama realnost te demantuje. ja ti rekoh da pricam iz licnog iskustva. ostaj mi zdravo i sretno.
- mirsek
#1114 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Energoinvest, automatizirane centrale i oni scada sistemi po africi ?belfy wrote:ne znam sto ti je to bitno, ali elektro-odrzavanje industrijskih postrojenja i automatizaciju istih, te i instalaciju takvih postrojenja i pustanje u rad.mk ultra wrote:u kojoj oblasti radiš?belfy wrote: kolega, previse pausalno dajes ocjene, mijenjas proizvoljno fokus (sto bi se reklo razvodnjavas) i pausalno i nepotkijepljeno pises. tako se diskusija ne moze voditi. ja ti mogu samo reci da nisi u pravu, a i sama realnost te demantuje. ja ti rekoh da pricam iz licnog iskustva. ostaj mi zdravo i sretno.
- mk ultra
#1115 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne znam rade li oni to vise
Radi gene sa vilsonovog
I sarajevu jos ima 2-3 firme sto rade automatiku tog tipa, rade dobro
Ostalo manji poslovi i samostalno ljudi rade
Radi gene sa vilsonovog
I sarajevu jos ima 2-3 firme sto rade automatiku tog tipa, rade dobro
Ostalo manji poslovi i samostalno ljudi rade
-
belfy
#1116 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
nisam iz Sarajeva, niti radim za firmu iz Sarajeva, ali da, radim i sa SCADA sistemima. no to nije razlog da se tema pretvara u temu o meni. kao sto rekoh, ovo nije nacin da se diskutuje, a ovo razvodnjavanje sada to samo potvrdjuje. ako vas interesuje sta vise o meni saljite PP. ne zelim da ucestvujem u tolikom off topicu.
- mirsek
#1117 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Samo vi nastavite gdje ste stali, ovo je bila mala digresija.belfy wrote:nisam iz Sarajeva, niti radim za firmu iz Sarajeva, ali da, radim i sa SCADA sistemima. no to nije razlog da se tema pretvara u temu o meni. kao sto rekoh, ovo nije nacin da se diskutuje, a ovo razvodnjavanje sada to samo potvrdjuje. ako vas interesuje sta vise o meni saljite PP. ne zelim da ucestvujem u tolikom off topicu.
-
blut plut
#1118 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Sve te koji bi da idu sistem bi veoma lako mogao usloviti. Samo da postoji političkog racionalizma. Ok jarane ideš, ali povedi sa sobom i porodicu pa nek ti Germanija plaća zdravstveno, školu i ostalo. Naravno smještaj.
-
melac
#1119 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ili najbolje da kaže, ok ako ideš nema više nazad u BiH niti mozes slati pare niti fizicki doci. Sta onda?blut plut wrote:Sve te koji bi da idu sistem bi veoma lako mogao usloviti. Samo da postoji političkog racionalizma. Ok jarane ideš, ali povedi sa sobom i porodicu pa nek ti Germanija plaća zdravstveno, školu i ostalo. Naravno smještaj.
-
blut plut
#1120 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Svako svoju sudbinu bira.
Spadam u one koji ne bi tuđa govna prali zarad više šuški u džepu. A nisam ni budžetlija niti ladim jaooooooja, niti zarađujem mnogo za naše uslove.
Spadam u one koji ne bi tuđa govna prali zarad više šuški u džepu. A nisam ni budžetlija niti ladim jaooooooja, niti zarađujem mnogo za naše uslove.
- vjesticanametli
#1121 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
niti su mi placali niti placaju....a docemo kad hocemoblut plut wrote:Sve te koji bi da idu sistem bi veoma lako mogao usloviti. Samo da postoji političkog racionalizma. Ok jarane ideš, ali povedi sa sobom i porodicu pa nek ti Germanija plaća zdravstveno, školu i ostalo. Naravno smještaj.
- tuzlak1212
#1122 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Nisu glupi ali su profesije manje trazene i placene u poredjenju sa nekim drugim...ferratilis wrote:Kaze glupi ovi sa drustvenim fakultetima, a toliki profesori engleskog i njemackog zaradjuju 2000-3000KM mjesecno, i to od kuce. Fakat je ovaj forum pun idiota.![]()
Pogotovo u BiH, ti toliki profesori za koje spominjes, u klasi od 50-60 studenata drustvenog fakulteta max 10 ima placen posao u struci, 40 se prekvalifikuje u med. tehnicare ili rade u butiku,mesnici, kaficu... Ostalih 10-tak stagnira i konta sta ce sa zivota... I to je cinjenicno stanje. Pun k... konobara fakultetlija, uglavnom su zavrsili drustvene fakultete, ne znam nekog doktora il inzinjera da konobarise. I danas se u to upustat i velikim brojem upisivat studije drustvenih fakulteta s obzirom na ovakvu statistiku i jest glupavo ako nemas jako dobre garancije za ekonomsku sigurnost. Na to tvoje moze da vrijedi ona, jedna lasta ne cini proljece.
-
walk_M-A-N
#1123 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Opet ta brojka od 150.000. Podozriv sam žalo.
A ovo je jedna europska zemlja. Iz koje je kurva Europa isisala sve što je mogla i nastavlja.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... chica.html
A ovo je jedna europska zemlja. Iz koje je kurva Europa isisala sve što je mogla i nastavlja.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... chica.html
- mk ultra
#1124 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne citas dobroferratilis wrote:Kaze glupi ovi sa drustvenim fakultetima, a toliki profesori engleskog i njemackog zaradjuju 2000-3000KM mjesecno, i to od kuce. Fakat je ovaj forum pun
-
belfy
#1125 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
ono sto si napisao nije bila nikakva digresija, nego promasaj.mirsek wrote:Samo vi nastavite gdje ste stali, ovo je bila mala digresija.belfy wrote:nisam iz Sarajeva, niti radim za firmu iz Sarajeva, ali da, radim i sa SCADA sistemima. no to nije razlog da se tema pretvara u temu o meni. kao sto rekoh, ovo nije nacin da se diskutuje, a ovo razvodnjavanje sada to samo potvrdjuje. ako vas interesuje sta vise o meni saljite PP. ne zelim da ucestvujem u tolikom off topicu.