Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1076 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

walk_M-A-N wrote:Ovo je prava posljedica.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... inara.html
Građevinski poduzetnici oko Sarajeva razmišljaju o uvozu radnika iz Rumunije, Makedonije i Albanije kako bi završili planirane radove.
Građevinski radnici mogu zaraditi od 1500 KM i više u BiH, međutim, zov Zapada je privlačniji...
Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna plata u građevinarstvu u našoj zemlji iznosi tačno 560 maraka.
Voljela bih da se javi neki gradevinski radnik i potvrdi platu od 1500.
Clanak kao da je pisao vlasnik gradevinske firme.
Jadan on, nezahvalni radnici odose....
mali_balon

#1077 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mali_balon »

Bloo wrote:
Građevinski poduzetnici oko Sarajeva razmišljaju o uvozu radnika iz Rumunije, Makedonije i Albanije kako bi završili planirane radove.
Građevinski radnici mogu zaraditi od 1500 KM i više u BiH, međutim, zov Zapada je privlačniji...
Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna plata u građevinarstvu u našoj zemlji iznosi tačno 560 maraka.
Pa dobro, ako je regularno prijavljen na puni iznos a ne na minimalac, neki dobar KV majstor (vodja smjene ili neki sefic) moze imat bruto 1500KM, neto mozda naguli ne 1000.....ali takav je jedan na njih 200...koji su prijavljeni na minimalac, aku su uopste prijavljeni.......cuj uvozti ce radnike iz Rumunije ocigledno munije niko rekao da je Rumunija EU i da Rumun moze bez prblema u EU da bira poslove.......

NEka da Bogda crkavali od gladi.....majku im
zipoo

#1078 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by zipoo »

Bloo wrote:
Mozda oni građevinari na crno, sto ugovori posao, odradi posao, plati irgeta, plati materijal i mozda nekako navuce na 1500 KM(ako je dobar majstor).
walk_M-A-N

#1079 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by walk_M-A-N »

Bloo wrote: Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna plata u građevinarstvu u našoj zemlji iznosi tačno 560 maraka.
Pa i jeste izvor neki vlasnik ili predizimač. A čuo sam i ja davno za ovaj problem za konkretne firme.
A mislim da je i sve ostalo tačno, statistika računa prijavljeni iznos a taj od 1.500 na ruke za dobre radnike.
Bloo
Globalna šefica

#1080 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

zipoo wrote: Mozda oni građevinari na crno, sto ugovori posao, odradi posao, plati irgeta, plati materijal i mozda nekako navuce na 1500 KM(ako je dobar majstor).
Da li je to redovna mjesecna plata ilj povremeni i privremeni poslovi?
Ja govorim o redovnim mjesecnim primanjima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1081 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Moze dobiti 500 prijavljeno i 300-500 na ruke zavisi sta radi i kako je dobar mjesec bio

Pisao sam vec, dobili su na jednom objektu novogradnne svi tesari i armiraci po 500 na ruke jer su zavrsili u roku...
zipoo

#1082 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by zipoo »

Bloo wrote:
zipoo wrote: Mozda oni građevinari na crno, sto ugovori posao, odradi posao, plati irgeta, plati materijal i mozda nekako navuce na 1500 KM(ako je dobar majstor).
Da li je to redovna mjesecna plata ilj povremeni i privremeni poslovi?
Ja govorim o redovnim mjesecnim primanjima.
Doduse :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1083 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mk ultra wrote:Moze dobiti 500 prijavljeno i 300-500 na ruke zavisi sta radi i kako je dobar mjesec bio

Pisao sam vec, dobili su na jednom objektu novogradnne svi tesari i armiraci po 500 na ruke jer su zavrsili u roku...
Pda.
Od 500 do 1000 varira u zavisnosti od posla.
Sto.onda nisu redovna primanja od 1500 KM (bez.obzira jel na ruke ili ne).
Bluemore

#1084 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

mk ultra wrote:Moze dobiti 500 prijavljeno i 300-500 na ruke zavisi sta radi i kako je dobar mjesec bio

Pa ti sto to dobiju i ne idu
mk ultra

#1085 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Bloo wrote:

Pda.
Ma svi oni rade na ugovore od mjesec, dva, tri...
Bloo
Globalna šefica

#1086 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mali_balon wrote:
NEka da Bogda crkavali od gladi.....majku im
Da.

I jos sam slusala jednog vlasnika firme na sastanku o grantovima.za.obuku, kako se zali kad obuce radnike za rad na CNC masinama, radnici odu u Njemacku.
Naravno da odu. Kad ih mizerno placas.
Bloo
Globalna šefica

#1087 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mk ultra wrote:
Bloo wrote:

Pda.
Znam, zato mi je i izjava iz clanka zasmetala.
Radis tri mjeseca, dobijes do 1500 KM, onda nemas posla recimo 3 mjeseca...
Zasto neko ne bi otisao, na isto tako povremeni posao, ali koji je bolje placen.
mk ultra

#1088 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Bloo wrote: Ma svi oni rade na ugovore od mjesec, dva, tri...
Zasto neko ne bi otisao, na isto tako povremeni posao, ali koji je bolje placen.
Grijanje, malterisanje, suha gradnja, voda i struja ima cijele godine posla

Euroasfalt recimo daje najvise 3mj ugovore radnicima, imaju dvojcu HR ubise se od posla :mrgreen:
Jedva dobili tender u SLO jer su ovi trazili da imas radnike koji su duze od 1 god u firmi u komadu
Bloo
Globalna šefica

#1089 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mk ultra wrote:
Bloo wrote: Ma svi oni rade na ugovore od mjesec, dva, tri...
Grijanje, malterisanje, suha gradnja, voda i struja ima cijele godine posla

Euroasfalt recimo daje najvise 3mj ugovore radnicima, imaju dvojcu HR ubise se od posla :mrgreen:
Jedva dobili tender u SLO jer su ovi trazili da imas radnike koji su duze od 1 god u firmi u komadu
Pa ako ima cijele godine posla oko.malterisanja za 1500 KM, stvarno su radnici supci sto odose.
mk ultra

#1090 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Bloo wrote: Pa ako ima cijele godine posla oko.malterisanja za 1500 KM, stvarno su radnici supci sto odose.
Neprijavljeno ima
Bloo
Globalna šefica

#1091 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mk ultra wrote:
Bloo wrote: Pa ako ima cijele godine posla oko.malterisanja za 1500 KM, stvarno su radnici supci sto odose.
Neprijavljeno ima
I opet odose...ccc.
Odoh se prekvalificirati.
mk ultra

#1092 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Bloo wrote:
mk ultra wrote:
Neprijavljeno ima
I opet odose...ccc.
Odoh se prekvalificirati.
Slobodno, ima na drugoj temi cijene rada pa vidi

Rupu da izbusi fi30 100km... manje od 2h posla
Bloo
Globalna šefica

#1093 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mk ultra wrote: Slobodno, ima na drugoj temi cijene rada pa vidi
Nek neko.dojavi svim ljudima na birou sa zavrsenim drustvenim fakultetima. :mrgreen:

Taman neka prekvalificiraju ove nase na birou, jezik nije problem, a sebi su obezbijedili radnike.
I susjedna Hrvatska iscrpila je radnu snagu iz BiH, što je potvrdio poduzetnik Dragutin Kamenski. - Tačno je da nema radnika ni u Hrvatskoj ni u BiH. Mi smo uspjeli pronaći nešto radnika u Albaniji. No, javlja se problem kod uvoza jer radnici najčešće ne raspolažu dovoljnim znanjima i kompetencijama potrebnim za realizaciju projekata. Posebice je otežavajuća komunikacija, kazao je Kamenski
Last edited by Bloo on 02/01/2019 13:13, edited 1 time in total.
mk ultra

#1094 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Bloo wrote:
Nek neko.dojavi svim ljudima na birou sa zavrsenim drustvenim fakultetima. :mrgreen:
Jest kad bi ti znali.

Ne znaju brisac na autu zamijeniti... za sta sve majstore zovu i treba oplest cijenu
Bloo
Globalna šefica

#1095 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bloo »

mk ultra wrote:
Bloo wrote:
Jest kad bi ti znali.

Ne znaju brisac na autu zamijeniti... za sta sve majstore zovu i treba oplest cijenu
Kao sto dopunih post.
Neka ih obuce, ovi ce biti zahvalni sto rade za bilo kakvu platu, a vlasnici sretni sto ne moraju uvoziti Albance.
Prpa.ba

#1096 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Prpa.ba »

Dakle, ipak se radi o 1.500 KM bruta i to "ako ima posla pa na ruke", znaci nije ni bruto 2 nego bruto 1 (ukupni trosak rada), ispadne oko 800 KM :lol: Da je plata 1.500 KM netto, cak bi se i dobar dio uhljebistana prekvalifikovao u gradjevince, ovako se samo bombe bacaju po medijima.
Hendrix

#1097 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hendrix »

mk ultra wrote: Odu u njemacku i vise od pola ih i radi na crno
Pa naravno, bolje raditi na crno za eure nego KMove kod lokalnog gazde hadzije. I onda se kao pitaju sto nema radnika.
belfy

#1098 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by belfy »

mk ultra wrote: Odu u njemacku i vise od pola ih i radi na crno
ja bih volio da vidim odakle ti ova statistika, jer mislim da si samo bubnuo. no, interesantno ju je ukomponovati sa onim sto pricas nadalje...
mk ultra wrote:
Bloo wrote:

Pda.
dakle, i kod nas rade poluprijavljeno, a vec za godinu (ili koliko je vec bio rok za gradnju tog objekta) dobiju bonus (koji nije plata) to je vec golemo. jel ti znas u kakvim i po kojim uslovima ti ljudi rade da bi dobili takav jednokratni bonus?
mk ultra wrote: Ma svi oni rade na ugovore od mjesec, dva, tri...
sta reci na ovo gledajuci receno iznad? sto ti ovo treba?
mk ultra wrote: Grijanje, malterisanje, suha gradnja, voda i struja ima cijele godine posla

evo opet to govoris. ima posla cijelu godinu, a firme prave radnicima ugovore na tri mjeseca, sto im poslije smeta da dobiju vece poslove. znaci te firme rade namjerno protiv sebe (jer valjda i oni znaju da imaju posla cijele godine), a i ono sto radnici pricaju je glupost, jer svi znamo da gradjevinska sezona kod nas traje 12 mjeseci... ne svi bas, ali barem ti...
mk ultra wrote: Rupu da izbusi fi30 100km... manje od 2h posla
i taj takvih rupa po toj cijeni busi svaki dan barem 3-4, jel tako? da bude tuznije, jos je na toj istoj temi objasnjeno zasto je to tako, ali ti to prebacis ovamo pa je validan argument valjda...
mk ultra wrote:
Bloo wrote:
Jest kad bi ti znali.

ovo je neka logika da su svi sa drustvenim fakultetima glupi i ne znaju za prekvalifikaciju valjda... kolega tehnicki, ne valja ti kako si poceo, a ovo ide jos nize.

mislio sam probati sumirati komentarom ovo sto si napisao, ali procitaj sam i nadam se da ces se barem malo zacrveniti. jer...toliko nipodastavanja, kontradiktornosti i...nepovezanosti nije za ocekivati od nekoga kao ti. ispada da je ljudima dovoljno dobro da oni toga nisu ni svjesni, nego da im ti trebas to pojasniti. ipak, i ti si svjestan da nije tako, jel da?
Ramzess Veliki

#1099 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Ramzess Veliki »

uglavnomja wrote:
mousstapha wrote:Voli i Zlatan nekad srat :D
apsolutno :D

ali kad on ovo kaze ne mogu ovi sto idealizuju inostranstva pricati o ljubomori, o nesnalazenju, nesposobnosti blabla ... :-)

gola istina, ako se zoves drugacije, i jos ako izgledas drugacije od domacih - donji si, to je cinjenica

a sad te stepenice ispod su razlicite, nije isto poljak zanatlija i somalijac bez dana skole i staza
Odes u Pakistan, Qatar, Thailand pa ces biti gornji a u Australiji ces biti jednak.
mk ultra

#1100 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

belfy wrote: ovo je neka logika da su svi sa drustvenim fakultetima glupi i ne znaju za prekvalifikaciju valjda... kolega tehnicki, ne valja ti kako si poceo, a ovo ide jos nize.

mislio sam probati sumirati komentarom ovo sto si napisao, ali procitaj sam i nadam se da ces se barem malo zacrveniti. jer...toliko nipodastavanja, kontradiktornosti i...nepovezanosti nije za ocekivati od nekoga kao ti. ispada da je ljudima dovoljno dobro da oni toga nisu ni svjesni, nego da im ti trebas to pojasniti. ipak, i ti si svjestan da nije tako, jel da?
Sto se tehnickih stvari tice glupi jesu pofino, u 99% slucajeva. Ne mora znaciti da ne zanju nesto drugo, znaju sigurno i imaju dovoljno kapaciteta cim fakultet zavrse pa kakav god. Prekvalifikacija ne ide, jer se pogube u svemu tome. Nezainteresovanost koja polazi od ne znam cega ne moze se ugasiti za 3mj, niti preoblikovati u zainteresovanost, pogotovo ne kod nase VSS omladine. Dolazili su dok sam u preventu radio, pa odlazili vrlo brzo... ostajali masinci uglavnom i srednja skola

Prica mi drug, za jednu banku ovdje u sarajevu, rade prekvalifikaciju u bankara, imaju komplet program 2mj. Svi drustveni padaju na matematici iako imaju pripremnu nastavu 7 dana matematike... jbg
Tehnicki i neki odsjwci pmf prolaze glat tu...

Koliko bi ih htjelo pristati da od VSS postanu "obicni" tapetari, keramicari i sl druga je prica

Uvijek stoji oglas otvoren u sinkru, praktiku, i ostalim proizvidnjama, kome treba kontakt nek mj se javi, mogu raditi, njima uvijek treba neko da puni jastuke, reze spuzvu, vari stolice itd, oni rade i obuku ako zelis stvarno.

Ja sam uvijek pisao da treba i ovdje pokusati i nikako ne dati debilu od gazde da te jebe u zdrav mozak... ako ne ide, probaj koji ugovor vani, posebno ove sezonske poslove. Realno od 6mj rada u austriji ovdje mozes zivjeti ostalih 6, jos gore ide penziono ako ode regularno - tako pola hercegovine radi ;-)
može li se na crno ovdje zaraditi toliko, cijelu godinu polahko, može garantujem. ako znaš šta radiš.

moj prvi komsija bavio se građevinom 15god u italiji pa se vratio, ovamo dovukao kombi i radi malo krovove malo moleraj... mislis da je sve bilo odlicno da bi se vratio? Trud i rad je gdje god
Last edited by mk ultra on 03/01/2019 08:30, edited 1 time in total.
Post Reply