Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#1026 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Seyfo »

uglavnomja wrote:
Seyfo wrote: O tome govorim,Srbi iz PC imaju pasos matice ako ga zele i ako imaju 125 KM. Svi teze Beogradu,a PC se smatra zadnjom provincijom Srbije (kao npr.Sumadija) tako da pametni bjeze tamo svakako,ako ne na zapad. Cim matica udje u EU desava se isto sto sad sa majoriziranim i onim iz bosnjackog korpusa koji imaju HR papire. Kad mi budemo ulazili u EU,u PC ce zivjeti samo Dodik sa svojim unucadima da za njega glasaju.
citam danas paraleno srpski i hrvatski zahtjevi za pasos

zanimljivo

kod 'rvata je samo 'rvacko ... da si rodjen u hrvatskoj, ili roditelji, zivio u hrvatskoj, da je nacionalnost hrvatska blabla ...

a kod srba svi gradjani rodjeni u pc-bih, ne spominje se nacionalnost.
Uh,kad krenu zahtjevi Sarajlija rodjenih u Foci,Rudom,Rogatici... Pa eno imamo Srba u politici koji se zovu Rasim,sto ne bi iskali pasos Srbije zarad odlaska u EU.
Ommadawn

#1027 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Ommadawn »

Seyfo wrote:Ovi jeftini letovi iz Tuzle i Mostara su dio paklenog plana da se narod prije iseli pod plastom lakseg obilaska domovine. Obilazice ljeti i za Bozic ko i prije letova.
Kakvog paklenog plana, zdravlja ti???
uglavnomja

#1028 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by uglavnomja »

ovaj tekst vise pripada na temu diskriminacije vani, ali posto su te teme poprilicno mrtve stavicu ovdje - google translate

informacija o "dobrodoslici" i jednakopravnosti, boljem zivotu, zdravijem :D okruzenju itd ...

glavni lik zlatan ibrahimovic, o novinarima, ne znam kojim povodom :oops:

"Radi se o rasizmu. Radi se o rasizmu. Ne kažem da je riječ o rasizmu, ali je "tajni" ( «undercover») rasizam. Postoji, ja sam sto posto siguran. Zato što nisam Andersson ili Svensson. Da se tako zovem, vjerujte mi, branili bi me cak i da sam opljačkao banku. Ali me ne brane kao što bi trebali. Vjerojatno sam najbolji švedski igrač u povijesti, kaže 36-godišnjak."
mousstapha

#1029 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Voli i Zlatan nekad srat :D
uglavnomja

#1030 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by uglavnomja »

mousstapha wrote:Voli i Zlatan nekad srat :D
apsolutno :D

ali kad on ovo kaze ne mogu ovi sto idealizuju inostranstva pricati o ljubomori, o nesnalazenju, nesposobnosti blabla ... :-)

gola istina, ako se zoves drugacije, i jos ako izgledas drugacije od domacih - donji si, to je cinjenica

a sad te stepenice ispod su razlicite, nije isto poljak zanatlija i somalijac bez dana skole i staza
JThomas

#1031 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by JThomas »

zlatan sere kvake, najvjerovatnije je najpopularniji čovjek u švedskoj ikad sve skupa. neki forumaši bi rekli - ciganska posla...
Seyfo

#1032 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Seyfo »

Sere Zlatan ko foka ali i ja bi na njegovom mjestu
insomnia78

#1033 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

JThomas wrote:zlatan sere kvake, najvjerovatnije je najpopularniji čovjek u švedskoj ikad sve skupa. neki forumaši bi rekli - ciganska posla...
Pa jest al valjalo je dogurati dotle
meteorit135531

#1034 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

uglavnomja wrote:
mousstapha wrote:Voli i Zlatan nekad srat :D
apsolutno :D

ali kad on ovo kaze ne mogu ovi sto idealizuju inostranstva pricati o ljubomori, o nesnalazenju, nesposobnosti blabla ... :-)

gola istina, ako se zoves drugacije, i jos ako izgledas drugacije od domacih - donji si, to je cinjenica

a sad te stepenice ispod su razlicite, nije isto poljak zanatlija i somalijac bez dana skole i staza
Ja ne znam u cemu je tacno tvoj problem.
Pratim tvoje upise i postove, i iz svakog tvog posta isijava skepticizam i potreba da se ljudima prikaze slika dvoslojnog drustva u Svedskoj, Norveskoj (jer si ti naturalizovana Norvezanka). Donekle tacno, ali to vrijedi za odredjene grupacije.
Svedi i Nijemci ne zele da zive sa strancima , primarno Arapima i crncima jer su teska govna :-)
Ne zele se asimilirati, nece da rade, stvaraju paralelne svijetove, sav kriminal dolazi od njih , droga , tucnjave , kradje , seksualni napadi na zene itd itd
I naravno je da su domaci ljudi odlucili da se ne mijesaju sa njima.

Ja te mogu odvest u kvart u Frankfurtu u kojem ne mozes vidjeti covjeka bijele puti.
Policija se obracunava sa njima koliko moze, kad je visoka politika odlucila da ih neselektivno pusti u zemlju.

Nije stvar u domacim ljudima na Zapadu , stvar je u ljudima - migrantima koji dolaze na Zapad.
To su vecinom barbarski nazadni ljudi koji se nikad nece moci integrisati u drustvo.

Covjek koji je dosao sa ozbiljnim namjerama , da radi , placa poreze njemackoj drzavi, da postuje njemacke zakone, obicaje , pravila i norme , od domaceg covjeka nece nikad imati problema nit ce osjetiti bilo kakvu diskriminaciju. Tamo se fura multikulturalizam i dobro im ide. :thumbup:

Tako je i u Svedskoj.

Pogledaj na Hasana Salihamidzica. Covjek je iz jedne Jablanice dogurao da bude sportski direktor FC Bayerna.
Ko kaze da stranac ne moze uspjeti i da je nemoguce
?
Ali Hasan se integrisao , nema veze sa nazadnim mentalitetom, covjek je u potpunosti prihvatio njemacku kulturu i za njega nema diskriminacije.
A preziva se Salihamidzic. Kako je to moguce? :roll:

E sad dolazimo do tebe. Ti dosta cesto pises proizvoljne poluistine i konstrukcije koje tebi odgovaraju, ali valjda je to sve zbog balkanskog mentaliteta koji te krasi:
Nemojte dolazit, Boga vam ovdje je samo radno odijelo
- pidzama. Nije to kako se misli..
Nije Njemacka kao sto je nekad bila...
jah jah moja ti :oops:

Ne boj se , nece tvoj zemljak iz Bosne voziti bolje auto od tebe kad na 2 sedmice navrne u Bosnu na godisnji da ga vide komsije :bih:

Sto se tice Zlatana , on je uvijek volio da puno sere da bi bio u centru paznje
Seyfo

#1035 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Seyfo »

Mudro zbori meteorit ali dokle je on sa selidbom? ABd da to sve ide kako treba
JThomas

#1036 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by JThomas »

insomnia78 wrote:
JThomas wrote:zlatan sere kvake, najvjerovatnije je najpopularniji čovjek u švedskoj ikad sve skupa. neki forumaši bi rekli - ciganska posla...
Pa jest al valjalo je dogurati dotle
valja bilo gdje dogurati. hajmo sad realni biti, ako već pričamo o diskriminaciji, je li lakše biti polurom sa balkana u švedskoj ili na balkanu? čime god se planiraš baviti?
mousstapha

#1037 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Uh meteore kako si sebi stvorio ruzicastu sliku Zapada. Ima supaka dovoljno da te nerviraju i usporavaju kad dobiju priliku, budi siguran u to. Stvar je u tome da oni nisu prevaga koja ce covjeka otjerati. U mom iskustvu su manjina, ali nijedno drustvo nije imuno na njih. Splet je sretnih okolnosti da smo po boji koze dosta slicni, pitaj nekog iz Afrike, Indije ili nekog Arapa pa ces cuti svasta.
all_might

#1039 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by all_might »

ma propaganda ba, ukenjale se guzonje :lol:
Bluemore

#1040 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

all_might wrote:
ma propaganda ba, ukenjale se guzonje :lol:
Vratice se vise nego sto je otislo jer su ovi dok su cekali da im odbiju azil i djecu dobijali.
Ali to je zanemariva cifra u odnosu na one koji idu na Radnu vizu.
512MB

#1041 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by 512MB »

Rasizma ima vise u BiH nego u Njemackoj, i to duplo vise.
Hajvan

#1042 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

brojo vi?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#1043 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Jimmy McNulty »

Pa svake godine se vrati sličan broj ljudi jer su idioti koji traže azil, eto azil se dijeli tek tako... samo eto ove godine to je vijest jer je pola Bosne iselilo pa se kao uspjeh predstavlja činjenica da ima 3300 ljudi koji su htjeli pobjeći ali su glupi pa se moraju vratit u ovo ništavilo.
walk_M-A-N

#1044 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by walk_M-A-N »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hr ... h-razmjera
Osnovni razlozi iseljavanja, kaže, jesu nezaposlenost, male plaće i drugi egzistencijalni razlozi, no sve znajačajniji faktor odlaska i nepovratka postaje zatvoreni politički sustav.
"Mi smo stvorili takav politički sustav koji je beskrajno sebičan, usmjeren isključivo i jedino na članove stranke, ostali to ne mogu mirno promatrati i jednostavnije donose odluku o odlasku. Neizvjesna budućnost ljudi izvan stranačkog sustava je jedan od glavnih faktora iseljavanja", zaključuje Šterc.
Neekonomski motivi iseljavanja
Ekonomist Luka Brkić kaže da je iz teorije odavno poznato da kad manje razvijena zemlja uđe u integraciju s razvijenima, slijedi odlazak najkvalitetnijih i najkvalificiranijih u razvijene zemlje te se po tom pitanju u Hrvatskoj ne događa ništa novo ni nepoznato.
No, dok su 60-ih i 70-ih godina iseljavali oni niže kvalifikacijske strukture i 'pater familiasi', sada je problem mnogo veći jer iseljavaju cijele obitelji, visokoobrazovani, a čak više od 10 posto njih imali su neto primanja u Hrvatskoj 10.000 naviše - njihovi motivi, kaže, nisu isključivo ekonomski, već i osjećaj inkluzivnosti i pravednosti u sustavu.
"Napušta se zemlja u kojoj se ne vidi nekakva perspektiva, u kojoj, po ocjenama tih ispitanika, je visoka razina klijentelizma, korupcije i blokada u sustavu koji ne osigurava zadovoljavajuću razinu standarda, ali ni sigurnosti u najširem smislu riječi, nemate razinu sigurnosti koja bi osigurala ili barem barem davala neke nade da se u toj zemlji mogu napraviti pomaci", kaže Brkić.
all_might

#1045 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by all_might »

haha brato moj, situacija gora nego kad sam pokreno temu, neki dan gledam sve lijepe "tražimo radnike" oglase na kafiće i poslovne prostore, al niko se ne javlja ode narod iz ove jadovije :lol:
Dosadno mii

#1046 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dosadno mii »

I ne iseliti se iz ove zatucane sredine
Sarajevo najveći grad je selendra
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1047 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mk ultra »

Dosadno mii wrote:I ne iseliti se iz ove zatucane sredine
Sarajevo najveći grad je selendra
Zasto je grad Sarajevo, Tuzla ili Mostar, pa donekle i Bihac selendra
U BL sam bio 2 puta ukupno tako da ne znam
walk_M-A-N

#1048 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by walk_M-A-N »

Opširan članak AA za čitav Balkan. Naravno nije ad su sami išli i provjeravali, već podaci i izjave. Nevjerovatno šta se dešava, i da nema tačnih istraživanja. Sve se ponovo svodi na izjave Zukić.
https://faktor.ba/vijest/balkan-uoci-no ... inara/8913
Svake godine sve više ljudi odlazi iz BiH
Direktorica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić u razgovoru za Anadoliju kaže kako svi treba da imamo razloga za veliku zabrinutost.
"Ostat ćemo bez elektroinženjera, bez mašinskih inženjera, brojnih struka. Oni koji nisu to, odnosno koji nemaju zanimanja koja se traže, već se prekvalifikuju, žele da nauče jezik. Mnogi idu na medicinske tečajeve da bi mogli biti konkutrentni na tržištu, konkretno Njemačke", navodi Zukić.
Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u proteklih pet godina iz BiH, a zaključno sa julom ove godine, otišlo je 169.101 osoba.
"Mi smo sredinom 2013. godine krenuli, pokušali smo da uđemo u područja i da tražimo ljude socijalno ugrožene kada je u pitanju proces povratka. Međutim, ono što smo tada zatekli na terenu je odlazak ljudi, ali je to tada bilo ilegalno. Dakle, ljudi su morali plaćati nekim ilegalnim kanalima da bi došli do nekih zemalja koje će biti njihova budućnost. Tako da je to tada bilo prema Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, prema skandinavskim zemljama", navodi Zukić.
Iz godine u godinu su, veli Zukić, obzirom da imaju veliku mrežu nevladinih organizacija i volontera, a posebno u mjesnim zajednicama koje su im bili veliki partneri, u svim gradovima BiH evidentirali odlazak bh. građana.
"Većina onih koji su odlazili nije se odjavljivala u mjestima u kojima su živjeli tako da zvanične vlasti nisu mogle doći do tih podataka i tu smo se nekako mimoišli u statističkim podacima. Međutim, 2014. već je bilo 27.000 osoba koje su otišle iz BiH, 2015. bilo ih je 29.000, potom 2016. njih 34.000, da bi 2017. ta brojka bila 35.000 osoba koje su napustile BiH. Istovremeno, za pola ove godine, odnosno zaključno sa julom 2018, iz BiH je otišlo 18.000 osoba. Mi smo u toku prikupljanja informacija za drugu polovinu 2018. godine", rekla je Zukić.
Ističe kako su nedavno predstavnici Udruženja bili u Posavini, u Hercegovini, da bi vidjeli otprilike kako se na sjeveru i jugu BiH odvija proces migracija.
"To se dešava neometano, ljudi odlaze. Iz zapadne Hercegovine su odlasci sada hit, iz Širokog Brijega, Gruda, naročito Ljubuškog. Odatle mladi odlaze neometano, bez obzira da li se radi o Njemačkoj ili drugim evropskim zemljama. Jednostavno, činjenica da imaju hrvatsku putovnicu im to omogućava, odnosno da su već građani Evropske unije", kaže Zukić.
Navodi da su kao nevladin sektor dvostruko zabrinuti: prvo što ljudi odlaze, a drugo što bh. vlasti ništa ne čine da to spriječe.
"Mi nismo te odlaske samo konstatovali, izašli u javnost i zahvalit ćemo se novinarima što su nas podržali u toj našoj informaciji. Željeli smo da budemo konstruktivni i konkretni", naglašava Zukić.
Prazni se Posavina i Zapadna Hercegovina
Poslali su, navodi, pismo svim parlamentarcima u Parlamentarnoj skupštini BiH sa podacima i objašnjenjem. U njemu su izrazili zabrinutost da sve što se činilo svih proteklih godina u BiH, a to je implementacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se ljudi vrate u svoje domove, da se u potpunosti taj aneks neće implementirati.
"Jednostavno ćemo doći u situaciju da u mjestima gdje smo imali povratak, kao što je primjer Zvornik, ostanemo bez ljudi. U jednom mjestu tako smo imali 60 kuća, a sada imamo 10 kuća, odnosno domaćinstava. Nismo dobili odgovore ni od koga. Tražili smo da odlazak bude posebna tačka dnevnog reda u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini RS-a, Brčko distriktu... Jer, kada se vide podaci, u 200 do 300 osoba je razlika između FBiH i RS-a koliko je ljudi otišlo. Jednostavno, ni jedna ni druga ni treća vlada nije učinila ništa da se napravi jedna strategija za zaustavljanje odlaska bh. građana", navodi Zukić.
Naglašava da su sva područja BiH pogođena odlascima, te da će od ugroženih pomenuti samo neke od najugroženijih mjesta.
"To je prvenstveno Posavina. Boravili smo u Posavini kompletnoj, od Odžaka, Orašja, bili smo i u Doboju, Gradačcu, Srebreniku. Već vidimo da jedan grad - a to je Odžak, u kojem je bilo više od 10.000 povratnika - ostaje bez jako puno svog stanovništva. Bez obzira što Hrvati imaju putovnice, oni su mogli da idu, međutim sada je vrlo primjetno da imamo kompletne bošnjačke porodice koje odlaze, koje ne vide perspektivu u BiH. Malo je tužno reći da poslije tolikog truda koji je uložen na povratak, poslije toliko ulaganja u BiH, poslije toliko pažnje od međunarodnih organizacija, pa i domaćih institucija, ljudi napuštaju svoje infrastrukturne objekte, poljoprivredna zemljišta, štale i odlazi se u neizvjesnost", ističe Zukić.
Zanimljivo je, kaže Zukić, da imaju interaktivnu informaciju od ljudi koji odlaze. Iz komunikacije s ljudima koji odlaze, po njihovim izjavama, kaže Zukić, vide da nije baš sjajno ni tamo gdje odlaze, ali dodaje da oni ipak kažu da će izdržati kako bi imali bolji život rasterećen od dnevne politike, gdje nema svakodnevnih obećanja, strategija, raznih projekata koji se obećavaju, a ne realizuju.
"Mi moramo ispočetka krenuti da se bavimo svakim čovjekom. Svaki čovjek je vrijedan da ostane u BiH. Posebno intelektualci. Za mlade, da ne govorim. Mi smo s njima, mladima, komunicirali na posebnoj mreži, gdje su nam se oni obraćali. Oni iz revolta imaju svoju organizaciju koja sada potiče odlazak. Nažalost, ni na to niko nije reagovao. Mi smo sa njima razgovarali o tome zašto to čine. Rekli su nam, zato što žele skrenuti pažnju na naše institucije da, ako ništa, na taj način shvati ova nova vlast koja će doći da je BiH u jednoj velikoj krizi ka je riječ o odlasku ljudi", naglašava Zukić.
Izostanak pomoći države
Iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH pokušali su da dođu do podataka o prifilima i zanimanjima osoba koje odlaze. Podaci govore da najviše odlaze ljudi koji su iz ruralnih područja.
"Znamo da se mnogo puta pokušalo tim ljudima pomoći u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali nažalost, zbog nedostatka intervencije države, ljudi nisu mogli nastaviti sa svojim poslom. Pokušali smo prije tri godine da jedna posebna biljka, smilje, koja je u Hercegovini bila pogodna za uzgoj, odnosno gdje je najbolja klima za to, donese napredak. Ljudi su uzimali kredite i oni sada moraju otići u drugu zemlju da zarade da bi vratili taj kredit, koji uopšte nema nikakvog smisla ni opravdanja zato što je došlo do hiperprodukcije tog aromatičnog bilja. Jedostavno, pokušalo se samoinicijativno, država je tamo negdje, oni su tu negdje, a između svega toga intervencija je morala da postoji, kao i organizovana proizvodnja", cijeni Zukić.
Isto tako se činilo, navodi, prema sjeveroistočnoj Bosni kada je u pitanju proizvodnja jagoda i jagodičastog voća, prema srednjoj Bosni kada je u pitanju proizvodnja malina, pa i kada je u pitanju mljekarstvo.
"Sve to ide nekako samoinicijativno od ljudi, zadruga, nevladinih organizacija... A, institucije ciljano pomažu onima kao pripadnicima određene političke partije. To je očito bilo na terenu i to se oduvijek znalo. I ta ćutnja ljudi je dovela do toga da kažu: nama je više dosta, neko će imati pet kuća, dobiti donacija, a neko ništa od toga. Kod prvih neće ostati ništa od toga, prodat će, a mi istovremeno očekujemo nešto malo, neki stimulans da možemo raditi. Tako da je tu postojalo jako puno nepravde. Govorim u ime tih ljudi sa kojim smo mi razgovarali", ističe Zukić.
Odlaske zaustaviti preko projekata u lokalnim zajednicama
Pored tih ljudi iz ruralnih područja postoji posebno puno intelektualca i mladih koji odlaze iz BiH. Struke tehničkih fakulteta su, kaže, izuzetno tražene, kao i medicinski fakulteti.
"Imamo sada u Tuzli situaciju, da je to jedan od gradova koji je rasadnik odlaska ljudi posebno zbog mogućnosti, tu je aerodrom, imaju dobru komunikaciju koju su uspostavili sa mladima. Idu na gotova radna mjesta, sigurna radna mjesta, a to što se dešava je žalosno", kaže Zukić.
Direktorica Unije za održivi povratak i integracije u BiH navodi da u BiH imamo lokalnu vlast koja je na neki način poprilično nakon rata educirana i spremna za određene izazove.
"Smatramo da podrška lokalnoj vlasti mnogo znači. Na lokalnom nivou treba napraviti strategiju zaustavljanja odlaska građana na način koji bi bio realan. Kada se to tako uradi u 141 lokalnoj zajednici u BiH, onda mi već imamo neku podlogu koja je zdrava. Naravno da se ide sa određenim fondovima, da se ide da se pomogne budžetima lokalnih zajednica koji su vrlo mali, oskudni. Oni ne mogu sigurno ovakvom jednom izazovu da pomognu, ali može ako se država uključi na konkretan način. Nismo svi u BiH koji se bave poljoprivredom. Osuđeni su ljudi oni koji žive u gradovima, to je jedna diskriminacija koja se nije čula u javnosti. Svi ćemo pričati o raznim proizvodnjama, otkupu... A, šta ćemo sa ljudima koji su se vratili u nebodere, koji su sposobani da rade, koji neće na službe rada. Mora se pozabaviti svim kategorijama ljudi", poručuje Zukić.
Mnogo je kaže i do političara koji prvo trebaju biti educirani, te promijeniti retoriku.
"Ne može se ad hoc pričati i ljudima saopštavati. Stariji su pametna generacija kao i ostali, ali mlađi su otišli u obrazovanju i spoznaji drugih stvari i, naravno, tu je vrijeme koje nas tjera. Mislim da bi političari trebali da budu umjereni, školovani, educirani, da bi mogli izazovima odgovoriti", poručila je Zukić.
I ne znam što bi ljudi išli. Već napravite Nvo kao Zukić i od toga se fino živi, da joj vidite vikendice. Ako nema pored i za kćerku ili sina, zaboravio sam. Unosna je ta priča o odlasku.
Last edited by walk_M-A-N on 27/10/2018 13:37, edited 1 time in total.
Sanjarko

#1049 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Imaju tacni podatci od OECD-a. Ali nisu azurirani od 2016 godine. Po njihovim podatcima ako je trend bio isti i ako je dolazilo do povecavanja iseljavanja svake godine od 2014 do sad se iselilo oko 110.000 ljudi u Njemacku samo.

Ima na temi demografija i u arhivi OECD-a podatci.

Znaci ovo je prilicno tacno jer u te podatke nisam uracunao azilante, ali ima i povrataka tj., tada ih je bilo.
Last edited by Sanjarko on 27/10/2018 15:23, edited 1 time in total.
Sanjarko

#1050 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

demografija-p15077277.html#p15077277

Evo porazni su podatci. Ovo je samo sa OECD-om i nepotpuni su i valjda sam ih dobro iscitao i shvatio.

Znaci Bosnu je napustilo od 2013-2016 godine oko 162.000 ljudi a vratilo se oko 75.000.

A trend iseljavanja kako sam vidio od 2014-2016 godine je samo povecavanje.

Znaci da su moguce tacni podatci koje je Zukicka objavila.
Post Reply