OBREZIVANJE djece u padu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Da li bi ste obrezali svoje dijete?

Ne, samo u slucaju medicinske nuzde
20
26%
Da, zbog vjere
9
12%
Da, zbog higijene i zdravlja
11
14%
Da, zbog higijene, zdravlja i vjere
38
49%

Total votes: 78

black

Post by black »

:lol: :lol: :lol: dosta joj za tri dana :oops: :lol:
shin

Post by shin »

:lol: :lol: Biser :lol:
Pearl

Post by Pearl »

shin wrote:
Pearl wrote:
sabanss wrote: Ma ne zna, samo lupa... Haj mi objasni kako ces danas drzati higijenu, kad je napolju 30-tak stepeni i znojis se, radis 8,9,10 sati i on je citav dan u gacama? Opracu ga svako pola sata i ponosno pokazivati dok se ne suhne?
Svaki obrezan muskarac zna kako mu osunecenom i zene se ne bi trebale mjesati u odluku da li obrezivati djete ili ne. Koliko god se to sa strane (mada ne razumijem zasto?) cinilo surovo, zahvat ne boli i ima puno pozitivnih aspekata.
a kako obrezan zna kako je neobrezanom i obratno? jel se to nadjete na pauzi u wc-u pa uporedjujete i perete se skupa?? ili su neobrezani automatski prljavi? logika nidje veze....

luciferino jos nije dobila odgovor moze li se u bolnici obrezivanje obaviti kao manji hirurski zahvat
:lol:

Pa valjda su obrezani jednom bili neobrezani. Znaju o cemu se radi i gdje se skuplja kamenac.

:lol:

Dosta ti je za danas.
pod pretpostavkom da se obrezivanje desi kad si malo stariji... bas me interesuje kako dijete od 3, 4 godine ili mladje zna razliku i bas eto to pamti (posto se pere sam u tim godinama)... al helem nejse... muskarci to znaju, mi zene veze nemamo...
luciferino

Post by luciferino »

Eno, sastale se muškarčine pa ufatili u pilanu. :roll:

Znači vi garantujete da se svaki muškarac sjeća kako mu je bilo? A šta ako je Jevrej pa je recimo obrezan na 8 dan po rođenju? Baš se beba sjeća gdje mu se skupljao "kamenac"...

Nego ne pričamo o zubalu i ćenifama i vodovodnim cjevima pa da se nakuplja kamenac. A čime se onda skida? Dlijetom i čekićem? :lol:
danas

Post by danas »

hajde ba dosta vise nebuloza... koja boli kurac sta cete raditi sa kurcem svoje djece...

PS ali kad se vec poteze :D :D ja samo mogu reci slijedece -- ako budem imala sina, bice obrezan. u USA se to radi automatski, po rodjenju. moras zahtijevati da dijete ne bude obrezano. pitam se da li to mog muza cini muslimanom i bosnjakom automatski?

elem -- ne bojte se, ne postaje se tako musliman :wink:
Pearl

Post by Pearl »

luciferino wrote:Eno, sastale se muškarčine pa ufatili u pilanu. :roll:

Znači vi garantujete da se svaki muškarac sjeća kako mu je bilo? A šta ako je Jevrej pa je recimo obrezan na 8 dan po rođenju? Baš se beba sjeća gdje mu se skupljao "kamenac"...

Nego ne pričamo o zubalu i ćenifama i vodovodnim cjevima pa da se nakuplja kamenac. A čime se onda skida? Dlijetom i čekićem? :lol:
neka bona.. sta mi znamo.. evo ih ovi svi neobrezani poludise od kamenca, kako nisi cula... po novinama pise...

nego, pokusat cu se raspitati rade li kod nas obrezivanje u bolnicama, kad i ko, pa ti javim .. posto je ovdje na snazi samo palamudjenje bez granica...
luciferino

Post by luciferino »

Pearl wrote:

neka bona.. sta mi znamo.. evo ih ovi svi neobrezani poludise od kamenca, kako nisi cula... po novinama pise...

nego, pokusat cu se raspitati rade li kod nas obrezivanje u bolnicama, kad i ko, pa ti javim .. posto je ovdje na snazi samo palamudjenje bez granica...
Mislim da su pomiješali ćunu s bubrezima :oops:

I hvala na javljanju, živo me nešto interesuje :D
sabanss

Post by sabanss »

Nije rijec samo o nakupninama prljavstine vec takodje i o veoma cestom pucanje kozice koja se u takvim uslovima jednostavno mora inficirati. Dakle nije samo higijena vec ima i drugih aspekata. Takodje po meni jedan od bitnih aspekata je relativno smanjenje osjetljivosti sto dovodi i do rjesavanja problema prijevremene ejakulacije. Uopste ne vidim zasto polemika oko neceg od cega ima hiljadu koristi i nikakve stete.
Muskarac ima manju mogucnost ozljede, infekcije, lakse je odrzavati higijenu i moci ce duze je**ti :D Sa druge strane vrlo male mogucnosti komplikacija i skoro da nema boli.
Takodje za kraj, moj licni stav je da uz duzno postovanje privatnim berberima to ipak treba raditi u bolnici.
shin

Post by shin »

Pearl wrote:

Radi se obrezivanje u bolnici, mene su tamo odradili. Ne radi se ovo radi nekih plemenskih obicaja, higijena i zdravlje. Malo se informisi pa uskoci u diskusiju ti si ta koja ''palamudja''.
Pearl

Post by Pearl »

sabanss wrote:Nije rijec samo o nakupninama prljavstine vec takodje i o veoma cestom pucanje kozice koja se u takvim uslovima jednostavno mora inficirati. Dakle nije samo higijena vec ima i drugih aspekata. Takodje po meni jedan od bitnih aspekata je relativno smanjenje osjetljivosti sto dovodi i do rjesavanja problema prijevremene ejakulacije. Uopste ne vidim zasto polemika oko neceg od cega ima hiljadu koristi i nikakve stete.
Muskarac ima manju mogucnost ozljede, infekcije, lakse je odrzavati higijenu i moci ce duze je**ti :D Sa druge strane vrlo male mogucnosti komplikacija i skoro da nema boli.
Takodje za kraj, moj licni stav je da uz duzno postovanje privatnim berberima to ipak treba raditi u bolnici.
pa nas i interesuje radi li se to kod nas kad se dijete rodi ako roditelji izraze zelju.. ili te salju "berberu" :D:D ali odgovora nema :):)
danas

Post by danas »

po novinama pise... :-)

po 'novinama' pisu mnoge stvari, pa recimo i rezultati naucnih i medicinskih istrazinavnja... od kojih vecina daje dokaze u prilog koristi obrezivanja... koje ima dosta pozitivnih a vrlo malo negativnih posljedica (i to najcesce u slucaju komplikacija ili pogresno izvedenog zahvata)...

PS ovo bi trebao znati uraditi svaki urolog... u bolnici...
black

Post by black »

Pearl wrote:

de ba ne provaljuj se vise...
naravno da rade u bolnicama i to su rutinski zahvati..eto @danas je dovoljno rekla :D
Pearl

Post by Pearl »

shin wrote:
Pearl wrote:

Radi se obrezivanje u bolnici, mene su tamo odradili. Ne radi se ovo radi nekih plemenskih obicaja, higijena i zdravlje. Malo se informisi pa uskoci u diskusiju ti si ta koja ''palamudja''.
upravo to i pitamo... hvala lijepo...
p.s ne znam ko je spomenuo plemenske obicaje i da se obrezivanje ne treba raditi... ja licno sam za....samo su malo glupe konstatacije da su neobrezani aotomatski necisti i da su skladiste kamenca - na to palamudjenje mislim...
luciferino

Post by luciferino »

black wrote:
Pearl wrote:

de ba ne provaljuj se vise...
naravno da rade u bolnicama i to su rutinski zahvati..eto @danas je dovoljno rekla :D
Radi li se u PORODILIŠTU prije nego što dijete izađe iz PORODILIŠTA?
Igramo se gluhih telefona vidim. :roll:
luciferino

Post by luciferino »

luciferino wrote:Nemam pojma šta se desilo na ovoj temi, ali moj post i pitanje o obrezivanju dječaka dok su još u porodilištu, a koje nije vezano za vjerske razloge, je bilo najozbiljnije. Zato ću ga ponoviti bez ikakve zezancije. Pošto smatram da se to treba učiniti što prije (ako se odlučite na takav korak), da li se u sarajevskom porodilištu praktikuje obrezivanje na zahtjev roditelja ili treba tražiti ljekara sa strane?
Evo vam još jednom ponavljam...kamenci...
shin

Post by shin »

Pearl wrote:
shin wrote:
Pearl wrote: neka bona.. sta mi znamo.. evo ih ovi svi neobrezani poludise od kamenca, kako nisi cula... po novinama pise...

upravo to i pitamo... hvala lijepo...
p.s ne znam ko je spomenuo plemenske obicaje i da se obrezivanje ne treba raditi... ja licno sam za....samo su malo glupe konstatacije da su neobrezani aotomatski necisti i da su skladiste kamenca - na to palamudjenje mislim...

Ko je to napisao?
sabanss

Post by sabanss »

Pearl wrote: pa nas i interesuje radi li se to kod nas kad se dijete rodi ako roditelji izraze zelju.. ili te salju "berberu" :D:D ali odgovora nema :):)
Nadji brojeve bolnice u Sarajevu, telefon u ruke i nazovi. Vjeruj mi da sam ponekad znao naici i na ljubazno i usluzno osoblje koje mi je ponudilo odgovore koji su me zanimali :D
Saian

Post by Saian »

vracajte je u skoljku :D :D :D
shin

Post by shin »

Image

:D :D

Post by offline »

u srednjoj med skoli sam asistirao hirurgu na 10tak operacija.Zahvat je jednostavan i rade ga uglavnom mladi hirurzi, specijalizanti. Mozda ne ide u prilog cirkumciziji to sto hirurg poslije uzme 100tinjak km i naravno kaze roditeljima kako je mali bio heroj, a mi smo znali po dvojica drzat tu djecu kad polude.Isto bi se ponasali cini mi se da im usi rezu. Inace infekcija je cesta ko i Appendicitis,tzv. upala slijepog c. i gomila drugih relativno cestih infekcija. Ako bi radili djeci profilaxu svega dok su jos mali, morali bi ga kvalitetno izrezat :) .
shin

Post by shin »

Mene je Nakaš u ratu sredio, uspavali su me tako da se ne sjećam procedure.
Saian

Post by Saian »

Mene su sa shest, ja mislim ili 5., josh uvijek me obuzme sjeta kad pomislim na inekciju morfija (ja pretpostavljam, uglavnom bilo je nesto pojako :D ) prije operacije i lezhanja na sestrinim grudima u ugodnoj demenciji i tad vec poluusnulom magnovenju :D :D :D , nekad se pitam koliko me taj trenutak oblikovao :D :D
shin

Post by shin »

Oblikovo je hashima, nije tebe :D :D :D
Saian

Post by Saian »

shin wrote:Oblikovo je hashima, nije tebe :D :D :D
hm, neki poklonici kitocentrichnih freudovskih teorija u psihologiji bi rekli: Svi smo mi kite :D :D :D :D
Michun

Post by Michun »

Moji komentari na ovoj temi su nestali :shock:
Jel' to znaci da se moja ne pika jer sam zensko :oops: :D
Post Reply