bilo i proslo, idemo dalje za iste pareOooo sreco! Hajde Boga ti, nije bilo sudjeno, doce neka druga, bolja ako Bog da.
Obredi/Dzenaze/Pogrebi
- miskin
#126 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
- fatamorgana
#127 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
Pa tema je raznorazni pogrebi, sahrane etc .....miskin wrote:a tema je ???Isti ja kad sam bio mali ..... no, vratimo se na temu,
- miskin
#128 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
bude bude, sve po zeljamaMeni neki sa masnicom, posto sam ja zeMsko.
- miskin
#129 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
uci tamo dove za mene, kad budes na sedzdiNe do bog samo da dođe kak'a gora,
- Kroksica
#130 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
Nece valjda, otpali bi mu, ne daj Boze, bubrezi u toj tus kabini.fatamorgana wrote:Ne do bog samo da dođe kak'a gora,Kroksica wrote: Oooo sreco! Hajde Boga ti, nije bilo sudjeno, doce neka druga, bolja ako Bog da.
- miskin
#131 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
pa gdje bubrege nađe, kabina je ista jos je ta stara za nju me vezu uspomene kao sto viditeNece valjda, otpali bi mu, ne daj Boze, bubrezi u toj tus kabini.
- Kroksica
#132 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
Tako se kaze....valjda.miskin wrote:pa gdje bubrege nađe, kabina je ista jos je ta stara za nju me vezu uspomene kao sto viditeNece valjda, otpali bi mu, ne daj Boze, bubrezi u toj tus kabini.
- miskin
#133 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
uh sto me sekirate, skupi su bubrezi danas neka ih na mjestu plakat cu pod dekom ondaTako se kaze....valjda.
- miskin
#134 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
kod mene u zenici se govori ko sta zna i ko sta stigne cesto onaj kome se govori veze nema sta mu govore ali i o nesto mumlja, ide taj basum sagosum sto ustvari kako mi je ovaj govorio samo znaci zao mi je nista vise samo sto je na turskom i to mije totalna bezz, bolje je na naski reci i gotovo, ja nekom vlim zao mi je, neko kazem onaj ajet mi smo allahovi i njemu sevracamo i tako, a sto se tice tih dzenaza svega tu ima i stvari koji su preuzete od cafira tako da me cudi sto iz ne pocisti to sve i da javno kaze sta je ispravno sta nijeInteresuju me nacini izrazavanja saucesca/sucuti clanovima porodice umrlog. Kod krscana je to vise/manje istovjetno, ali sam primijetio da kod muslimana (regionalno) postoje velike razlike. Konkretno znam da se u istocnoj Bosni zadrzao ,vjerovatno, turski izraz (kao i u mnogo cemu drugom) koji otprilike glasi:
basa sagosum, odgovor dostum sagosum (naravno da ne znam napisati u originalu, sigurno je i govorno neprepoznatljivo od izvornog jezika).
U dobrom dijelu Hercegovine se koristi izraz koji nisam upamtio ali gdje se kaze (parafraziram): neka je ziva glava ostatku familije ili sl...
Kakav je obicaj u Sarajevu? Sta se kaze u ostatku zemlje, hajmo malo regionalno, interesuje me ...
- Kroksica
#135 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
To ti je mudrije, mogu ti rec.miskin wrote:uh sto me sekirate, skupi su bubrezi danas neka ih na mjestu plakat cu pod dekom ondaTako se kaze....valjda.
- miskin
#136 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi
sta cu sav sam mudar, sav sam takav, skromnosti nikad nije viska, inace me ta osobina krasiTo ti je mudrije, mogu ti rec.