Objava i/ili znanost?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHF_Manijak

#376 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Optimus Prime wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma eno ja sam mu vec napisao,da je trebao davno mozda nobelovca dobit,najpametniji lik na nasim prostorima a i sire.... cuj ne mora znacit ako je neko inteligentan i obrazovan da mislim po svim pitanjima svojom glavom :lol: pa valjda je za to i ucio i sve to postigao da bi imao svoj stav i svoje razmisljanje o stvarima?!kako e onda moguce da ti o SVEMU na ovom dunjaluku imas svoje misljenje,koje si ti to skole izucavao pa da se i mi odemo tu,d obnovimo svoje ovo "nakaradno"(u tvojim ocima)znanje!!! :-) :-? svima je nametnuto misljenj i niko ne zna svojom glavom razmisljati sem tebe,ti kao neki izord na ovom vijetu,endemska vrsta?! :D koliko samo subjektivno zvucis i prepotentno,da ne kazem sta grublje....
jah jah,svi smo mi muslimanu zatupljeni i glupi,treba nas pobit sve,ne bil ovaj svijet prodisao....
ali neka jedna je Apsolutno Istina i svako ce je dozivjeti inshaAllah!! ;-)
Radi se samo o zdravom analitickom razmisljanju sa velikom dozom skepse, nista vise.
Ja sam skeptik u svakom pogledu. Dakle ni jednu "istinu" ne uzimam zdravo za gotovo, nego u svakoj tvrdnji pokusavam da sagledam sve aspekte priej nego sto stvrorim sopstveni sud.
jah jah,svi smo mi muslimanu zatupljeni i glupi,treba nas pobit sve,ne bil ovaj svijet prodisao....
A sto se tice ovoga ne ubacuj mi rijeci u usta. Ja sam prije svega humanista pa tek onda ateista.
Jarane,kako god okrenem jeben je tvoj zivot pravo!! :-) jel i kad jutarnje novine procitasa sve zivo provjeravas,jel i kad jutarnju kafu pijes provjeravas da li je to zaist kafa il je nesto ubaceno u nju,kad ides na posao autom,tramvajem,trolom,provjeravas svaki put kako se to sve krece...uzivaj malo u ovom zivotu,opusti se,nemoj sam sebe zamarati ba,laganini samo ;)
a usput,cura ti je bruku pitanja postavila a haman ni na jedno joj nisi konkretno odgovorio,a sumnjam da ce ona sad 15 stranica listat da bi nasla to sto si postvljo nekad davno!! ;) par ozbiljnih piotanje je postavljeno na koje nisi dao odgovore i jako dobrih uz to pitanja!! ;)
Optimus Prime

#377 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Odgovorio sam na sva pitanja. Koga interesuje neka pogleda. Nije nikakav problem prelistati par stranica.
arzuhal

#378 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

To sto sam nesto iskreno napisala, ne znaci da bih se tukla. Ne moras biti rocket scientist da predvidis da ce otvaranje ovakve teme izazvati jaka oprecna misljenja. Znaci ako je otvoris i shvatis da ce komentari pojedinih diskutanata dirati odredjene ljude pravo u srce, onda se ili bori za svoje stavove, ili ne postavljaj ovakvu temu na forumu. Ali nemoj reci da si uvijek tezio razumijevanju medju ljudima.
Ne, upravo ću to reći. Iz više razloga, a ti razlozi su moji i ne moraju biti više ničiji.
Ima već tema u kojima se rapravlja o Bogu, Objavi, isl. Redovno mogu pročitati najuvredljivije komentare na račun vjere. Ima i vjernika koji tu ne ostaju dužni. I stalno isto. Pokušao sam spustiti loptu...
Jer ako ti tezis razumijevanju, a neko drugi te ujeda za srce, valjda trebas reagovati, a ne reci mu "ja sam se nadao da mozemo biti prijatelji"
Jer Allah kaže: I na najljepši način raspravljajte. U tumačenju ajeta se kaže da se pod najljepšim načinom podrazumijeva: ne dirati protivnika u ono što ga boli, što ga vrijeđa, čime bi rasprava prešla u sukob i putem čega ništa ne postižemo.
Pošto, velim, vrijeđanja i nipodaštavanja ima i previše, nastojao sam drukčije postaviti stvari. Na taj način:
1. ili će neko skontat da ipak nije lijepo pljuvat po neistomišljeniku (možda sizifovski)
2. ili će se pokazat kao neko ko ne zna, ko nije sposoban da uvažava tuđu vjeru/uvjerenje i time svaka njegova daljnja priča gubi smisao. Ne pada snijeg da prekrije brijeg...
Najćešće je ovo drugo.
Nisam bio radikalan u postovima, upravo da vidim do koje granice neki idu. Ok, shvatio i zamolio dr.goga da zaključa temu jer se više ne mislim baviti ovim podforumom.
Ako to druga strana ocigledno nece, i gazi tvoje svetinje, valjda mu mozes reci da otkaci ( posto to sam ocito nije u stanju skontati ).
Realni život je nešto drugo. Ljudi su skontali da ih ništa ne tjera na forumu da moraju poštovati i uvažavati tuđu svetinju. Ako ja mogu pronaći sugovornika koji ne dijeli moje vjerovanje, ali dijeli obzir - onda tamam. Obrnuto, ne želim još više podsticati vrijeđanje Boga i Kur'ana, time što ću se naduravati sa egomanijacima, i multiplicirati uvrede i pljuvanje. Jer Allah veli: Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili. - Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti.(El-En'am, 108.)
Neko uzima svoj um/razum, neko putene strasti, neko znanost - za svog boga.
Stalno ubadanje bolnog mjesta dovodi do još većeg vrijeđanja Boga, na koje ovdje na forumu, niko ne može utjecati i zaustaviti. Ako, dakle, ne mogu na blag način smanjiti to, onda odustajem u potpunosti od podforuma Religija, jer više nema nikakvog smisla biti tu. Osim isprovocirati još koju uvredu na Božji račun - a ja ne želim više u tome da učestvujem.
A ako kazes da ti to nije dio habitusa, lazes ili samog sebe, jer ne prepoznajes vlastite negativne emocije, ili ti ono za sta tvrdis da ti je svetinja, mozda ipak nije tako sveto.
Ne prepozna svako svoje emocije.
I ti @Latina i @madner ste me razotkrili kao kukavicu koji podvija rep, šupljikatora, lažova, muljatora, slabića i glupaka koji ne zna u šta se upušta, kad se već upušta. Za razliku od mene takvog, opurtuniste koji se presijava u raznim bojama nepokazujući nijednu jasno, vas dvoje, sa Optimusom, nastavite junački boj.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#379 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

madner wrote::lol: Koji odgovor.
Dokazi da se radi o praznovjerju.
Optimuse, nema fajde ubjedjivat ljude u kriterije koje ne mozes jasno definisat. Jedno je reci da ne znas da li Bog postoji, a drugo je rec da znas da ga nema :wink:
Zbog cega to onda cinis ? Ego-trip ?
Latina

#380 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

Optimus Prime wrote:Odgovorio sam na sva pitanja. Koga interesuje neka pogleda. Nije nikakav problem prelistati par stranica.
Ni na jedno pitanje nisi odgovorio.

Imas li dusu ? Gdje se nalazi ? Vise puta su mi ljudi opisivali tugu kao crnilo u grudima. Ja to crnilo nisam vidjela, ali sam im povjerovala. Sta ti mislis da li postoji ljudska tuga ? Jesi li nekad vidio srecu ? Zbog cega se nasa raspolozenja mijenjaju ? Sta je osmijeh ? Sta je ljudska toplina ? Moze li se vidjeti ? Odakle potice elektricna aktivnost srca ? Znaci ne pitam gdje se nalazi centar iz kojeg krece impuls, nego odakle potice elektricna aktivnost srca ? Zbog cega covjek nije u stanju napraviti vjestacko oko, bez obzira na sav tehnoloski napredak ? Ono sto je od covjeka trebalo bi biti u potpunosti reproducibilno. A nije. Zbog cega nije ?

Cekam.
zaratustra

#381 Re: Objava i/ili znanost?

Post by zaratustra »

@Arzuhal

Ako ti išta znači, u potpunosti se slažem sa tvojim načinom ophođenja sa ljudima kao i sa nastojanjem da vodiš zdrav i uljudan dijalog. Ne daj se obeshrabriti i samo nastavi tako. Ja sam uz tebe. :thumbup:
Latina

#382 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

arzuhal wrote:
Ne, upravo ću to reći. Iz više razloga, a ti razlozi su moji i ne moraju biti više ničiji.
Ima već tema u kojima se rapravlja o Bogu, Objavi, isl. Redovno mogu pročitati najuvredljivije komentare na račun vjere. Ima i vjernika koji tu ne ostaju dužni. I stalno isto. Pokušao sam spustiti loptu...
Malo ti je predugo trebalo da shvatis da je to nemoguce !
Jer Allah kaže: I na najljepši način raspravljajte. U tumačenju ajeta se kaže da se pod najljepšim načinom podrazumijeva: ne dirati protivnika u ono što ga boli, što ga vrijeđa, čime bi rasprava prešla u sukob i putem čega ništa ne postižemo.
Pošto, velim, vrijeđanja i nipodaštavanja ima i previše, nastojao sam drukčije postaviti stvari. Na taj način:
1. ili će neko skontat da ipak nije lijepo pljuvat po neistomišljeniku (možda sizifovski)
2. ili će se pokazat kao neko ko ne zna, ko nije sposoban da uvažava tuđu vjeru/uvjerenje i time svaka njegova daljnja priča gubi smisao. Ne pada snijeg da prekrije brijeg...
Najćešće je ovo drugo.
Nisam bio radikalan u postovima, upravo da vidim do koje granice neki idu. Ok, shvatio i zamolio dr.goga da zaključa temu jer se više ne mislim baviti ovim podforumom.
Mislila sam da je blagost rezervisana za vjernika, a za nevjernike ( oni koji mene ne postuju ) imam isto sto i oni za mene ! @gog nije zakljucao temu, a ja nikada jos ni na jednoj temi nisam vidjela vise uvreda prema Islamu i vjernicima. Ti mislis da ti tu nista ne mozes uciniti, ja mislim da si imao priliku da pokazes ljeputu i iskrenost vjere na ovoj temi, ali to nisi ucinio.
Realni život je nešto drugo. Ljudi su skontali da ih ništa ne tjera na forumu da moraju poštovati i uvažavati tuđu svetinju. Ako ja mogu pronaći sugovornika koji ne dijeli moje vjerovanje, ali dijeli obzir - onda tamam. Obrnuto, ne želim još više podsticati vrijeđanje Boga i Kur'ana, time što ću se naduravati sa egomanijacima, i multiplicirati uvrede i pljuvanje. Jer Allah veli: Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili. - Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti.(El-En'am, 108.)
Neko uzima svoj um/razum, neko putene strasti, neko znanost - za svog boga.
Stalno ubadanje bolnog mjesta dovodi do još većeg vrijeđanja Boga, na koje ovdje na forumu, niko ne može utjecati i zaustaviti. Ako, dakle, ne mogu na blag način smanjiti to, onda odustajem u potpunosti od podforuma Religija, jer više nema nikakvog smisla biti tu. Osim isprovocirati još koju uvredu na Božji račun - a ja ne želim više u tome da učestvujem.
Ti si taj koji je nerealan, i koji bi da mijenja svijet.
Ne prepozna svako svoje emocije.
I ti @Latina i @madner ste me razotkrili kao kukavicu koji podvija rep, šupljikatora, lažova, muljatora, slabića i glupaka koji ne zna u šta se upušta, kad se već upušta. Za razliku od mene takvog, opurtuniste koji se presijava u raznim bojama nepokazujući nijednu jasno, vas dvoje, sa Optimusom, nastavite junački boj.
Temu si otvorio ti, a ne ja. Epitete koje si naveo, dao si sam sebi, ja nisam navela nijedan od njih. Ja sam ti samo htjela reci da merhamet i blagost ostavis za one koji isti zasluzuju, a da sa onim ko je ostar prema tebi budes ostar ( jer i ti posjedujes ostrinu kao i svako drugi ).

Najlakse je zakuhati pa pobjeci.
madner

#383 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote::lol: Koji odgovor.
Dokazi da se radi o praznovjerju.
Mislio sam opcenito, posto si implicirala da bi na ovom podforumu postoje pravila za cenzuru zbog vjerovanja drugih.
Vjera je po definiciji (samo sto je kod nas negativna kanonacija izraza) praznovjera, jer se ne temelji na znanju ili logici.
Latina wrote:
Optimuse, nema fajde ubjedjivat ljude u kriterije koje ne mozes jasno definisat. Jedno je reci da ne znas da li Bog postoji, a drugo je rec da znas da ga nema :wink:
Zbog cega to onda cinis ? Ego-trip ?
Ja nikoga ne ubjedjujem da objava nije objava, da nije najljepse ikad napisano itd...
Ako neko pocne tvrditi nesto sto se moze dokazati udjem u raspravu. Tipa da je dokazano da je pridrzavanje objavi naucno vodilo do veceg napredka, to nije tacno.
madner

#384 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

arzuhal wrote: Ne prepozna svako svoje emocije.
Nisam te ja razotkrio kao supljikatora, nego sam rekao da supljiras na ovoj temi. Prvo je karakterna crta, drugo je kritika teksta.
Latina

#385 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

Optimus Prime wrote:
Tvoje subjektivno misljenje me ne zanima.
Ni mene tvoje. Mene mozes vrijedjati, moju vjeru ne mozes !
hepek071

#386 Re: Objava i/ili znanost?

Post by hepek071 »

Optimus Prime wrote: A sto se tice interesa nekuih odredjenih grupa tu mogu samo da citiram Rona Hubbarda osnivaca Scientology crkve.
" Ukoliko zelite da postanete stvarno bogati, onda vam preporucujem da osnujete svoju religiju."
:thumbup:

Ako je išta na planeti zemlji dokazano to je nevjerovatna sposobnost insana da laže, kako druge tako i samog/u sebe. Umjesto prebacivanja odgovornosti na Boga bilo bi bolje da ljudi malo preuzmu odgovornost na sebe i počnu se baviti sami sobom, umjesto što se uništavaju u ime različitih ideoloških potki, poput male djece kada se igraju.

Pokažite mi mjesto na planeti koje je na bolje promjenio Bog i ja ću vam povjerovati, a ja ću vam pokazati bar hiljadu mjesta koje su uništili ljudi i ne tražim zauzvrat da vi vjerujete u ono što napišem. hvala :run:
Last edited by hepek071 on 18/03/2009 09:48, edited 1 time in total.
Latina

#387 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

madner wrote: Vjera je po definiciji (samo sto je kod nas negativna kanonacija izraza) praznovjera, jer se ne temelji na znanju ili logici.
Znaci za tebe su vjernici po definiciji ludi ? Za mene je lud onaj ko porice postojanje vlastite duse.

Sta je savjest ? Kako se dokazuje ?
Ja nikoga ne ubjedjujem da objava nije objava, da nije najljepse ikad napisano itd...
Ismijavas vjernike na ovom potforumu mjesecima, a onda izjavis ovo iznad. Kako se mozes pogledati u ogledalo ?
Ako neko pocne tvrditi nesto sto se moze dokazati udjem u raspravu. Tipa da je dokazano da je pridrzavanje objavi naucno vodilo do veceg napredka, to nije tacno.
Vjera dovodi do smanjenja postotka depresije u drustvima. Svaki 10-ti covjek dozivi epizodu depresije, svaki 4-ti pati od neke vrste mentalnog poremecaja.
madner

#388 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote: Vjera je po definiciji (samo sto je kod nas negativna kanonacija izraza) praznovjera, jer se ne temelji na znanju ili logici.
Znaci za tebe su vjernici po definiciji ludi ? Za mene je lud onaj ko porice postojanje vlastite duse.
Nerazumni.
Ludi implicira da nisu u stanju razmisljat i donositi odluke, neracionalni samo da im je razum manje bitan od instinkta i osjecaja.
Latina wrote: Sta je savjest ? Kako se dokazuje ?
Nisam psiholog.
Uzmi ubij pa se pusku.
Koncentrisi se, ova recenica nema smisla.

Vjera dovodi do smanjenja postotka depresije u drustvima. Svaki 10-ti covjek dozivi epizodu depresije, svaki 4-ti pati od neke vrste mentalnog poremecaja.
Da li bitno u sta se vjeruje ili moze svaka vjera?

Ko je dokazao datu tvdnju?
Latina

#389 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Latina »

madner wrote:
Nerazumni.
Ludi implicira da nisu u stanju razmisljat i donositi odluke, neracionalni samo da im je razum manje bitan od instinkta i osjecaja.
Razum je relativna kategorija u ljudskim okvirima i nema veze sa necijom vjerom ili nevjerom. Cisto sumnjam da je J.Fritzl npr. vjernik. Je li Nelson Mandela nerazuman covjek ?
Nisam psiholog.
Ne postoji naucna metoda za dokazivanje stepena savjesti, a svi znamo da je ljudi posjeduju. Neki manje, neki vise. Kako je moguce da posjedujemo nesto sto nauka ne moze egzaktno dokazati ?

Mislim da je istrazivanje vrseno uzimajuci u obzir samo vjerovanje ili nevjerovanje. Specificne vjere kao takve nisu uzete u razmatranje.

Dokazali su je - naucnici ( rijec od koje ti momentalno padnes u nesvijest :lol: ).
madner

#390 Re: Objava i/ili znanost?

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote:
Nerazumni.
Razum je relativna kategorija u ljudskim okvirima i nema veze sa necijom vjerom ili nevjerom. Cisto sumnjam da je J.Fritzl npr. vjernik. Je li Nelson Mandela nerazuman covjek ?
99.8% zatvorenika u americkim zatvorima sebe smatra vjernicima.
Da li je Arnaud Amaury, Abbot of Citeaux bio vjernik? Evo sta je izjavio: Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens
Nisam psiholog.
Ne postoji naucna metoda za dokazivanje stepena savjesti, a svi znamo da je ljudi posjeduju. Neki manje, neki vise. Kako je moguce da posjedujemo nesto sto nauka ne moze egzaktno dokazati ?
Svi znamo a ne moze se dokazati ukazuje prije da je to ljudska konstrukcija kojom sebi objasnjavamo nesto.
Logicka konstrukcija.

Mislim da je istrazivanje vrseno uzimajuci u obzir samo vjerovanje ili nevjerovanje. Specificne vjere kao takve nisu uzete u razmatranje.

Dokazali su je - naucnici ( rijec od koje ti momentalno padnes u nesvijest :lol: ).
Imaju li ti naucnici ime, i da li je taj rad prosao peer review?
Svako moze reci da je objavio naucni rad, samo srecom postoje neki kriteriji kojom se ta tvrdnja moze dokazati.
JThomas

#391 Re: Objava i/ili znanost?

Post by JThomas »

bezbrojne nepoznanice nećemo riješiti uvođenjem još jedne, po definiciji veće od svih njih. to nije pojednostavljivanje problema - to je komplikovanje.
arzuhal

#392 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Latina wrote: Malo ti je predugo trebalo da shvatis da je to nemoguce !
Nemaš pojma koliko mi je dugo trebalo da određene stvari shvatim.
Mislila sam da je blagost rezervisana za vjernika, a za nevjernike ( oni koji mene ne postuju ) imam isto sto i oni za mene !
Faraon kojeg Kur'an prečesto spominje, koji je živio u doba Musa, alejhi-selam, je primjer NAJVEĆEG nevjernika:

"Ja sam gospodar vaš najveći!" - on je rekao (En-Naziat, 24.)

U odnosu prema ljudima:

Faraon se u zemlji bio ponio i stanovnike njezine na stranke bio izdijelio; jedne je tlačio, mušku im djecu klao, a žensku u životu ostavljao, doista, je smutljivac bio.(El-Kasas, 4.)

Prema svojim najbližim podanicima:

"Da povjerujete njemu prije dopuštenja moga!" - viknu faraon. - "On je vaš učitelj, on vas je čarobnjaštvu naučio - a vi ćete zapamtiti; poodsijecaću vam ruke i noge vaše unakrst i sve ću vas porazapinjati!"(Eš-Šuara, 49.)

A tako i prema vlastitoj supruzi... Pa ipak Allah, Azze we Dželle, kaže Musau, alejhi-selam:

"Idite ti i brat tvoj, sa dokazima Mojim, i neka sam vam Ja uvijek na pameti, idite faraonu, on se, doista, osilio, pa mu blagim riječima govorite, ne bi li razmislio ili se pobojao!"(Ta-Ha, 42-44.)

A mogao ga je, da je htio, satjerat u zemlju kad je htio...

Ovo ne navodim da pravdam sebe. Ne treba mi da se pravdam ikome, naravno. Pogotovo odsad.
Ti mislis da ti tu nista ne mozes uciniti, ja mislim da si imao priliku da pokazes ljeputu i iskrenost vjere na ovoj temi, ali to nisi ucinio.
Ti misli jedno, ja ću drugo i ejvala! Propustio sam priliku, nisam dorastao zadatku. Ili nisam htio pa će me Allah pitati što to nisam, a mogo sam. Uglavnom, doćiće neko, puno bolji od mene, ko će to već znati.
Temu si otvorio ti, a ne ja.
Ne kažem. Slao sam PP dr.gogu, pa ću opet.
Epitete koje si naveo, dao si sam sebi, ja nisam navela nijedan od njih.
Tako je. Nisi ti to kazala. Ja sam ih sebi dao jer mi se tako samo kazalo. I to su moje forumske titule kojih se ne odričem. Želim biti poznat i upamćen. Ne dam nikom da mi ih odriče.
Najlakse je zakuhati pa pobjeci.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Od čega, Latina? Od čega?
Uostalom, odavno sam podvio rep :)
Što narod kaže:
Veselio Vas Bog!
black

#393 Re: Objava i/ili znanost?

Post by black »

Allame Tabatabai kaže, Kur'an časni ni na jednom mjestu u svome tekstu ne dokazuje da Bog postoji. Već u cijelom Kur'anu kada se govori o Bogu, govori se o njegovim atributima, imenima, o načinu Njegovog upravljanja Kreacijom. Kada kažemo negirati ne mislimo na izražajno ili pojmovno, sasvim je normalno da na toj razini čovjek može svašta kazati, međutim, kada se kaže nemoguće je negirati postojanje Božije, misli se na argumentirano i teoremsko negiranje, kada se nude jaki dokazi koji ne ostavljaju mjesta nikakvoj sumnji u suprotno od onoga što se tvrdi. Materijalisti kažu da ne postoji Bog koji bi bio iznad prirode, hiper naturalan. Sve što postoji jeste priroda i vrijeme. Nakon toga što se malo dublje uđe u razgovor i dobro se razmotre njihovi stavovi dolazimo do zaključka da oni vjeruju u to da priroda ima moć upravljanja, ona je ta koja usmjerava i kanališe događanja u Objektivnom svijetu. Dakle, i oni imaju svoju vrstu dokaza za tog graditelja svijeta. S tom razlikom što taj njihov bog kojeg zapravo i ne nazivaju bogom ima karakteristike ili epitete nedostatnosti, on je nastao, promjenjiv je, ograničen itd. U suštini oni ne poriču Boga, oni poriču Božije epitete, atribute, imena.
Svi ljudi, i vjernici i nevjernici vjeruju da ima neko ko im pomaže, ko nas podržava, jedina razlika je u tome što broju stanovnika ovog svijeta postoji broj različitih shvatanja.
travar

#394 Re: Objava i/ili znanost?

Post by travar »

Ljutnja je u samo jednom muslimanu dopuštena i to onda kada je povrijeđena njegova vjerska dužnost, kada je povrijeđen stav, kategorija ili princip Islamskog učenja!
"Oni koji se ljute na nepravdu iz vjerskih pobuda i osjećanja bolji su od onih koji se ne ljute!"

Arzuhal, Latina, u ćošak, 15 minuta :D
mali Ninja

#395 Re: Objava i/ili znanost?

Post by mali Ninja »

šteta što ovako lijepu temu pokvariše neuki razvratnici koje neću da imenujem, neka im se Allah dragi smiluje a tebe Arzuhal višestruko nagradi.
LSD

#396 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

bruka i sramota šta radite...stidite se ove price.
Vjernici....koristite Božiji govor i citate iz Kur'ana non-stop (nemilice izvlacite citate ajeta) i Poslanikove hadise ali u koje svrhe??
za maratonske rasprave i neko forumsko nadmurivanje,eto zašto...bruka :oops: ... konkretno širenje vjere je izgleda samo misaona imenica za mnoge koji se predstavljaju kao vjernici...odakle vama pravo da se toliko obilato koristite Poslanikovim govorom??...prvi smo kad treba ulaziti u debate,a nema nas na mapi kad treba pomoci nekome,širiti vjeru i ostale vjerske prioritete.
Nevjernici,ateisti,gnostici i ostali nedefinisani...vama se nema šta reci...vama se ne može ni pomoci jer ne slušate nikoga,ne bojite se nicega,ne priznajete nikakve autoritete,sami sebe obožavate,necete sami sebi da pomognete a prvi ste u mudrovanju i pametovanju na vjerskim temama i šta covjek da radi sa takvim ljudima...nevjerovatno.
Optimus Prime

#397 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Latina wrote:
Optimus Prime wrote:Odgovorio sam na sva pitanja. Koga interesuje neka pogleda. Nije nikakav problem prelistati par stranica.
Ni na jedno pitanje nisi odgovorio.

Imas li dusu ? Gdje se nalazi ? Vise puta su mi ljudi opisivali tugu kao crnilo u grudima. Ja to crnilo nisam vidjela, ali sam im povjerovala. Sta ti mislis da li postoji ljudska tuga ? Jesi li nekad vidio srecu ? Zbog cega se nasa raspolozenja mijenjaju ? Sta je osmijeh ? Sta je ljudska toplina ? Moze li se vidjeti ? Odakle potice elektricna aktivnost srca ? Znaci ne pitam gdje se nalazi centar iz kojeg krece impuls, nego odakle potice elektricna aktivnost srca ? Zbog cega covjek nije u stanju napraviti vjestacko oko, bez obzira na sav tehnoloski napredak ? Ono sto je od covjeka trebalo bi biti u potpunosti reproducibilno. A nije. Zbog cega nije ?

Cekam.
Nemam dusu. Dusa je jedan izmisljeni pojam.

Mi ljudi imamo samo cula koja primaju signale spoljnog svijeta, i mozak koji prima te signale u obliku elektricnih impulsa i preradjuje te informacije.
Evolucija je kroz prirodnu selekciju omogucila odredjene konstalacije neurona u mozgu koji takoreceno odredjuju program po kojem se preradjuju ti spoljni signali.

Sve ostalo sto si nabrojala nije nista drugo nego rezultat prerade informacija u mozgu.

A pitanja sam odgovorio, trebas samo prelistati temu.

Ali evo dajem ti prijedlog, ako mi ti objasnis zasto je onaj bozanski ajet superiorniji od mog ajeta, odgovoricu ti ponovo na svako pitanje pojedinacno.
ibrahim_tanovic

#398 Re: Objava i/ili znanost?

Post by ibrahim_tanovic »

travar

#399 Re: Objava i/ili znanost?

Post by travar »

Ja samo čekam da Compact uleti :D
@ELESDI
Jel to sramota i zabranjeno citiranje ajeta i hadisa (naravno ondje gdje treba, nisam ni ja za razbacivanje bez razumijevanja)!
Ateista

#400 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Ateista »

LSD wrote:bruka i sramota šta radite...stidite se ove price.
Vjernici....koristite Božiji govor i citate iz Kur'ana non-stop (nemilice izvlacite citate ajeta) i Poslanikove hadise ali u koje svrhe??
za maratonske rasprave i neko forumsko nadmurivanje,eto zašto...bruka :oops: ... konkretno širenje vjere je izgleda samo misaona imenica za mnoge koji se predstavljaju kao vjernici...odakle vama pravo da se toliko obilato koristite Poslanikovim govorom??...prvi smo kad treba ulaziti u debate,a nema nas na mapi kad treba pomoci nekome,širiti vjeru i ostale vjerske prioritete.
Nevjernici,ateisti,gnostici i ostali nedefinisani...vama se nema šta reci...vama se ne može ni pomoci jer ne slušate nikoga,ne bojite se nicega,ne priznajete nikakve autoritete,sami sebe obožavate,necete sami sebi da pomognete a prvi ste u mudrovanju i pametovanju na vjerskim temama i šta covjek da radi sa takvim ljudima...nevjerovatno.
Pa upravo i pokusavaju da sire vjeru, tako sto nevjernike ubjedjuju da bog postoji, a sad, to sto su argumenti slabi, to je vec druga prica.

Medjutim, iz ugla vjernika, ovo sto rade je dobro djelo jer pokusavaju nas da "okrenu bogu", kao i ovo sto mi nevjernici radimo jer je to iz naseg ugla otvaranje ociju vjernicima da vide pravu istinu.

Sve zavisi iz cijeg ugla, ali kako god, ne vidim nista lose u ovim raspravama, osim kada neko nekog vrijedja.

To sto tebi smeta je vjerovatno zato sto nisi siguran u svoje argumente i stavove pa ne volis ove price koje ti pokazuju da neke stvari nemaju logike, a plasi te to da dovedes u pitanje svoju vjeru.
Locked