To sto sam nesto iskreno napisala, ne znaci da bih se tukla. Ne moras biti rocket scientist da predvidis da ce otvaranje ovakve teme izazvati jaka oprecna misljenja. Znaci ako je otvoris i shvatis da ce komentari pojedinih diskutanata dirati odredjene ljude pravo u srce, onda se ili bori za svoje stavove, ili ne postavljaj ovakvu temu na forumu. Ali nemoj reci da si uvijek tezio razumijevanju medju ljudima.
Ne, upravo ću to reći. Iz više razloga, a ti razlozi su moji i ne moraju biti više ničiji.
Ima već tema u kojima se rapravlja o Bogu, Objavi, isl. Redovno mogu pročitati najuvredljivije komentare na račun vjere. Ima i vjernika koji tu ne ostaju dužni. I stalno isto. Pokušao sam spustiti loptu...
Jer ako ti tezis razumijevanju, a neko drugi te ujeda za srce, valjda trebas reagovati, a ne reci mu "ja sam se nadao da mozemo biti prijatelji"
Jer Allah kaže:
I na najljepši način raspravljajte. U tumačenju ajeta se kaže da se pod
najljepšim načinom podrazumijeva: ne dirati protivnika u ono što ga boli, što ga vrijeđa, čime bi rasprava prešla u sukob i putem čega ništa ne postižemo.
Pošto, velim, vrijeđanja i nipodaštavanja ima i previše, nastojao sam drukčije postaviti stvari. Na taj način:
1. ili će neko skontat da ipak nije lijepo pljuvat po neistomišljeniku (možda sizifovski)
2. ili će se pokazat kao neko ko ne zna, ko nije sposoban da uvažava tuđu vjeru/uvjerenje i time svaka njegova daljnja priča gubi smisao.
Ne pada snijeg da prekrije brijeg...
Najćešće je ovo drugo.
Nisam bio radikalan u postovima, upravo da vidim do koje granice neki idu. Ok, shvatio i zamolio dr.goga da zaključa temu jer se više ne mislim baviti ovim podforumom.
Ako to druga strana ocigledno nece, i gazi tvoje svetinje, valjda mu mozes reci da otkaci ( posto to sam ocito nije u stanju skontati ).
Realni život je nešto drugo. Ljudi su skontali da ih ništa ne tjera na forumu da moraju poštovati i uvažavati tuđu svetinju. Ako ja mogu pronaći sugovornika koji ne dijeli moje vjerovanje, ali dijeli obzir - onda tamam. Obrnuto, ne želim još više podsticati vrijeđanje Boga i Kur'ana, time što ću se
naduravati sa egomanijacima, i multiplicirati uvrede i pljuvanje. Jer Allah veli:
Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili. - Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti.(El-En'am, 108.)
Neko uzima svoj um/razum, neko putene strasti, neko znanost - za svog boga.
Stalno ubadanje bolnog mjesta dovodi do još većeg vrijeđanja Boga, na koje ovdje na forumu, niko ne može utjecati i zaustaviti. Ako, dakle, ne mogu na blag način smanjiti to, onda odustajem u potpunosti od podforuma Religija, jer više nema nikakvog smisla biti tu. Osim isprovocirati još koju uvredu na Božji račun - a ja ne želim više u tome da učestvujem.
A ako kazes da ti to nije dio habitusa, lazes ili samog sebe, jer ne prepoznajes vlastite negativne emocije, ili ti ono za sta tvrdis da ti je svetinja, mozda ipak nije tako sveto.
Ne prepozna svako svoje emocije.
I ti @Latina i @madner ste me razotkrili kao kukavicu koji podvija rep, šupljikatora, lažova, muljatora, slabića i glupaka koji ne zna u šta se upušta, kad se već upušta. Za razliku od mene takvog, opurtuniste koji se presijava u raznim bojama nepokazujući nijednu jasno, vas dvoje, sa Optimusom, nastavite junački boj.