Obecavam ili obecajem ?!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
cikaBosanac

#26 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

Bancho wrote:
cikaBosanac wrote:
Innovation wrote:Po rjecniku Bosanskog jezika izdatom 2007.g. urednik prof. dr. Ibrahim Cedic kaze se obecavam.
heh..znaci ipak sam pogrijesio :D hvala! :bih:
eto nista od posla...djaba si slao CV :P
haha..ma kakav posao, riba je u pitanju :lol: :lol:
valter115

#27 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by valter115 »

Pravilno je OBECAVAM
Nepravilno je OBECAJEM
cikaBosanac

#28 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

:bih:
Last edited by cikaBosanac on 14/04/2012 19:36, edited 1 time in total.
Cvjetka

#29 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Cvjetka »

cikaBosanac wrote:Nekako mi oboje zvuci ispravno, nikad se nisam zapitao kako je ispravno dok sad nisam jedan vazan e-mail pisao gdje nisam htio niti jednu pravopisnu gresku da napravim, odabrao sam "obecajem" nadam se da nisam pogrijesio :)

Ma reci "dajem obecanje" :!:
Kona__

#30 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Kona__ »

Ne znam šta "obećaješ" ribi al' nema ništa od toga kad si tako napisao :D sad ona prijateljicama forwardovala i kikoću se sve tvom "obećajem" :D
cikaBosanac

#31 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

Kona__ wrote:Ne znam šta "obećaješ" ribi al' nema ništa od toga kad si tako napisao :D sad ona prijateljicama forwardovala i kikoću se sve tvom "obećajem" :D

hahahahaha...moze biti :D :lol: :lol: :lol:
Loulou

#32 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Loulou »

cikaBosanac wrote:
Kona__ wrote:Ne znam šta "obećaješ" ribi al' nema ništa od toga kad si tako napisao :D sad ona prijateljicama forwardovala i kikoću se sve tvom "obećajem" :D

hahahahaha...moze biti :D :lol: :lol: :lol:
Neka te to ne muči.
Ne kažem da elementarna pismenost nije važna, ali sama činjenica da razmišljaš o tome, dovoljno govori.
Osim toga, kako sam već rekla, općenito govoreći, nisi pogriješio.
Sretno.
convict

#33 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by convict »

motorola01 wrote:
Loulou wrote:
motorola01 wrote:Ti vjerovatno spadas u ove mladje generacije koje uce po Senahidu Halilovicu
Ehhh, da sam ta generacija... :D
:D .Ozbiljno uvijek se govorilo izvinuo,ali sad su poceli izmisljati svasta nesto.I ovo obecavam/obecajem je u rangu da izvinete :) zajebavam/zajebajem.Znate ko govori prvo,ako drugo.Ima toga jos,ali mi trenutno nista ne pada na pamet.Zenicak/zenicanin je recimo izvala stoljeca itd.Volio bih da se jos neko javi,ko je recimo 92.imao barem 15 godina :-D
Sad si me zbunio. Ja ne znam ko govori zaj...vam, a ko zaj...jem, ja koristim i jedno i drugo. Šta je ispravno?
cikaBosanac

#34 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by cikaBosanac »

motorola01 wrote:
Loulou wrote:
motorola01 wrote:Ehhh, da sam ta generacija... :D
:D .Ozbiljno uvijek se govorilo izvinuo,ali sad su poceli izmisljati svasta nesto.I ovo obecavam/obecajem je u rangu da izvinete :) zajebavam/zajebajem.Znate ko govori prvo,ako drugo.Ima toga jos,ali mi trenutno nista ne pada na pamet.Zenicak/zenicanin je recimo izvala stoljeca itd.Volio bih da se jos neko javi,ko je recimo 92.imao barem 15 godina :-D
Sad si me zbunio. Ja ne znam ko govori zaj...vam, a ko zaj...jem, ja koristim i jedno i drugo. Šta je ispravno?
da, sad i mene to interesuje? :D
vukojebina

#35 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by vukojebina »

Ima jedno nepisano pravilo koje kaze, ako niste sigurni kako se tacno odredjana rijec izgovara ili pise, onda barem upotrijebite onu koja ljepse zvuci... ako vam "obecaJEM" zvuci ljepse, onda nista, jebiga...nema vam pomoci...
Jay Gatsby

#36 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by Jay Gatsby »

Halcyon wrote:Do sad govorio obećavam, pa ću i od sada. Obećavam. :D

Ovdje ti je "je*e lud zbunjenog" kad je jezik u pitanju. Preko noći delikvencija nekim čudom postane deliNkvencija, opština postane općina i sl. Neka hvala.
Zašto "hvala"? Ako već uzimaš stranu riječ, budi dosljedan i reci "delinkvencija". Druga je stvar što ljudi često "zaborave" slovo - npr. konjuktivitis ili oftamolog.
malaplavooka

#37 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by malaplavooka »

Jay Gatsby wrote:
Halcyon wrote:Do sad govorio obećavam, pa ću i od sada. Obećavam. :D

Ovdje ti je "je*e lud zbunjenog" kad je jezik u pitanju. Preko noći delikvencija nekim čudom postane deliNkvencija, opština postane općina i sl. Neka hvala.
Zašto "hvala"? Ako već uzimaš stranu riječ, budi dosljedan i reci "delinkvencija". Druga je stvar što ljudi često "zaborave" slovo - npr. konjuktivitis ili oftamolog.

OBEĆAVAM. Obećajem niti može biti niti jeste ispravno. :D
motorola01

#38 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by motorola01 »

motorola01 wrote:
neki wrote:Na stranu novi pravopisi i nebuloze, 'izvinuo' nikad nije bilo ispravno ni u srpskom ni u hrvatskom ni u srpskohrvatskom, niti se tako govorilo. Ne znam gdje si ti zivio kad si govorio 'izvinuo' :?
Evo sad sam nasao u pravopisu i ovo sto ja tvrdim nije tacno :-? Znaci ipak je tacno izvinio :) .Izvinjavam :D se i loulou i @neki :)
Evo da opet podignem temu jer sam sinoc cuo u jednoj emisiji da se neko ipak izvinuo :D .Evo i jedan prigodan link,ali dovoljno je ukucati na google "on se izvinuo" i dobije se more linkova:

http://www.vesti.rs/Drustvo/Bivsi-pripa ... arodu.html

Znaci ipak sam biJo u pravu :)
kojeime

#39 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by kojeime »

Obecavam, zaje..vam...

Ali nikako se ne moze gramaticki pravilno opsovati. Je.ao on sebe nije socno kao je.o on sebe, tako da se u ispravnoj psovci mora nepravilno govoriti :)

Kada kupujete karte za koncrt, jeste li kupili 5 karti ili 5 karata? I tu je slicna prica, ja kazem karata.

Ne znam zasto, ali nepravilna upotreba "tu" i "ovdje" me nervira vise nego nepravilna upotreba bilo cega drugog.
silver testelone

#40 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by silver testelone »

sve češće čujem izraz "odavdje"... ja koliko znam oduvijek je bilo "odavde", bar u mom okruženju :D
sana5

#41 Re: Obecavam ili obecajem ?!?

Post by sana5 »

silver testelone wrote:sve češće čujem izraz "odavdje"... ja koliko znam oduvijek je bilo "odavde", bar u mom okruženju :D
nisam jos cula "odavdje", u mom okruzenju se govori odavde :-D
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Post Reply