haha..ma kakav posao, riba je u pitanjuBancho wrote:eto nista od posla...djaba si slao CVcikaBosanac wrote:heh..znaci ipak sam pogrijesioInnovation wrote:Po rjecniku Bosanskog jezika izdatom 2007.g. urednik prof. dr. Ibrahim Cedic kaze se obecavam.hvala!
Obecavam ili obecajem ?!?
- cikaBosanac
#26 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
-
valter115
#27 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Pravilno je OBECAVAM
Nepravilno je OBECAJEM
Nepravilno je OBECAJEM
- cikaBosanac
#28 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Last edited by cikaBosanac on 14/04/2012 19:36, edited 1 time in total.
- Cvjetka
#29 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
cikaBosanac wrote:Nekako mi oboje zvuci ispravno, nikad se nisam zapitao kako je ispravno dok sad nisam jedan vazan e-mail pisao gdje nisam htio niti jednu pravopisnu gresku da napravim, odabrao sam "obecajem" nadam se da nisam pogrijesio
Ma reci "dajem obecanje"
- Kona__
#30 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Ne znam šta "obećaješ" ribi al' nema ništa od toga kad si tako napisao
sad ona prijateljicama forwardovala i kikoću se sve tvom "obećajem" 
- cikaBosanac
#31 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Kona__ wrote:Ne znam šta "obećaješ" ribi al' nema ništa od toga kad si tako napisaosad ona prijateljicama forwardovala i kikoću se sve tvom "obećajem"
hahahahaha...moze biti
- Loulou
#32 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Neka te to ne muči.cikaBosanac wrote:Kona__ wrote:Ne znam šta "obećaješ" ribi al' nema ništa od toga kad si tako napisaosad ona prijateljicama forwardovala i kikoću se sve tvom "obećajem"
hahahahaha...moze biti![]()
![]()
![]()
Ne kažem da elementarna pismenost nije važna, ali sama činjenica da razmišljaš o tome, dovoljno govori.
Osim toga, kako sam već rekla, općenito govoreći, nisi pogriješio.
Sretno.
-
convict
#33 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Sad si me zbunio. Ja ne znam ko govori zaj...vam, a ko zaj...jem, ja koristim i jedno i drugo. Šta je ispravno?motorola01 wrote:Loulou wrote:Ehhh, da sam ta generacija...motorola01 wrote:Ti vjerovatno spadas u ove mladje generacije koje uce po Senahidu Halilovicu.Ozbiljno uvijek se govorilo izvinuo,ali sad su poceli izmisljati svasta nesto.I ovo obecavam/obecajem je u rangu da izvinete
zajebavam/zajebajem.Znate ko govori prvo,ako drugo.Ima toga jos,ali mi trenutno nista ne pada na pamet.Zenicak/zenicanin je recimo izvala stoljeca itd.Volio bih da se jos neko javi,ko je recimo 92.imao barem 15 godina
- cikaBosanac
#34 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
da, sad i mene to interesuje?motorola01 wrote:Sad si me zbunio. Ja ne znam ko govori zaj...vam, a ko zaj...jem, ja koristim i jedno i drugo. Šta je ispravno?Loulou wrote:motorola01 wrote:Ehhh, da sam ta generacija....Ozbiljno uvijek se govorilo izvinuo,ali sad su poceli izmisljati svasta nesto.I ovo obecavam/obecajem je u rangu da izvinete
zajebavam/zajebajem.Znate ko govori prvo,ako drugo.Ima toga jos,ali mi trenutno nista ne pada na pamet.Zenicak/zenicanin je recimo izvala stoljeca itd.Volio bih da se jos neko javi,ko je recimo 92.imao barem 15 godina
- vukojebina
#35 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Ima jedno nepisano pravilo koje kaze, ako niste sigurni kako se tacno odredjana rijec izgovara ili pise, onda barem upotrijebite onu koja ljepse zvuci... ako vam "obecaJEM" zvuci ljepse, onda nista, jebiga...nema vam pomoci...
-
Jay Gatsby
#36 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Zašto "hvala"? Ako već uzimaš stranu riječ, budi dosljedan i reci "delinkvencija". Druga je stvar što ljudi često "zaborave" slovo - npr. konjuktivitis ili oftamolog.Halcyon wrote:Do sad govorio obećavam, pa ću i od sada. Obećavam.
Ovdje ti je "je*e lud zbunjenog" kad je jezik u pitanju. Preko noći delikvencija nekim čudom postane deliNkvencija, opština postane općina i sl. Neka hvala.
- malaplavooka
#37 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Jay Gatsby wrote:Zašto "hvala"? Ako već uzimaš stranu riječ, budi dosljedan i reci "delinkvencija". Druga je stvar što ljudi često "zaborave" slovo - npr. konjuktivitis ili oftamolog.Halcyon wrote:Do sad govorio obećavam, pa ću i od sada. Obećavam.
Ovdje ti je "je*e lud zbunjenog" kad je jezik u pitanju. Preko noći delikvencija nekim čudom postane deliNkvencija, opština postane općina i sl. Neka hvala.
OBEĆAVAM. Obećajem niti može biti niti jeste ispravno.
-
motorola01
#38 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Evo da opet podignem temu jer sam sinoc cuo u jednoj emisiji da se neko ipak izvinuomotorola01 wrote:Evo sad sam nasao u pravopisu i ovo sto ja tvrdim nije tacnoneki wrote:Na stranu novi pravopisi i nebuloze, 'izvinuo' nikad nije bilo ispravno ni u srpskom ni u hrvatskom ni u srpskohrvatskom, niti se tako govorilo. Ne znam gdje si ti zivio kad si govorio 'izvinuo'Znaci ipak je tacno izvinio
.Izvinjavam
se i loulou i @neki
http://www.vesti.rs/Drustvo/Bivsi-pripa ... arodu.html
Znaci ipak sam biJo u pravu
-
kojeime
#39 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
Obecavam, zaje..vam...
Ali nikako se ne moze gramaticki pravilno opsovati. Je.ao on sebe nije socno kao je.o on sebe, tako da se u ispravnoj psovci mora nepravilno govoriti
Kada kupujete karte za koncrt, jeste li kupili 5 karti ili 5 karata? I tu je slicna prica, ja kazem karata.
Ne znam zasto, ali nepravilna upotreba "tu" i "ovdje" me nervira vise nego nepravilna upotreba bilo cega drugog.
Ali nikako se ne moze gramaticki pravilno opsovati. Je.ao on sebe nije socno kao je.o on sebe, tako da se u ispravnoj psovci mora nepravilno govoriti
Kada kupujete karte za koncrt, jeste li kupili 5 karti ili 5 karata? I tu je slicna prica, ja kazem karata.
Ne znam zasto, ali nepravilna upotreba "tu" i "ovdje" me nervira vise nego nepravilna upotreba bilo cega drugog.
-
silver testelone
#40 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
sve češće čujem izraz "odavdje"... ja koliko znam oduvijek je bilo "odavde", bar u mom okruženju 
- sana5
#41 Re: Obecavam ili obecajem ?!?
nisam jos cula "odavdje", u mom okruzenju se govori odavdesilver testelone wrote:sve češće čujem izraz "odavdje"... ja koliko znam oduvijek je bilo "odavde", bar u mom okruženju