Mrs.Zurbrigen wrote:lol, kad vjernici i skeptici diskutiraju o vjeri uvijek nesto produktivno bude rezultat...
prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Mrs.Zurbrigen wrote:lol, kad vjernici i skeptici diskutiraju o vjeri uvijek nesto produktivno bude rezultat...
Vjernici ocigledno osjecaju zadovoljstvo pri obavljanju Bogu dragih stvari, odnosno vjerskih duznosti pomocu kojih smo blizi Bogu. Desilo ti se sigurno mnogo puta da si imala neku obavezu koju nikako nisi mogla odgoditi, pa kad bi sve obavila i zavrsila, osjecala bi veliko zadovoljstvo i mir jer znas za si postupila kako treba..ljubav_aha wrote:Mrs.Zurbrigen wrote:lol, kad vjernici i skeptici diskutiraju o vjeri uvijek nesto produktivno bude rezultat...
prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Irish,ali tu postoje religiozna uvjerenja,mora postojati osnovaIrish wrote:Vjernici ocigledno osjecaju zadovoljstvo pri obavljanju Bogu dragih stvari, odnosno vjerskih duznosti pomocu kojih smo blizi Bogu. Desilo ti se sigurno mnogo puta da si imala neku obavezu koju nikako nisi mogla odgoditi, pa kad bi sve obavila i zavrsila, osjecala bi veliko zadovoljstvo i mir jer znas za si postupila kako treba..ljubav_aha wrote: prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Jednostavan odgovor
Vjerujes li da je Kur'an Boziji govor?ljubav_aha wrote:Irish,ali tu postoje religiozna uvjerenja,mora postojati osnovaIrish wrote:Vjernici ocigledno osjecaju zadovoljstvo pri obavljanju Bogu dragih stvari, odnosno vjerskih duznosti pomocu kojih smo blizi Bogu. Desilo ti se sigurno mnogo puta da si imala neku obavezu koju nikako nisi mogla odgoditi, pa kad bi sve obavila i zavrsila, osjecala bi veliko zadovoljstvo i mir jer znas za si postupila kako treba..ljubav_aha wrote: prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Jednostavan odgovor
zeslis reci,vjernik ,obavaljenjem duznosti se osjeca blize Bogu,OK,ali zasto
Vidi sreco...Ne mogu ja tebi o braku pricati, kad braka nisam ocima vidio...Mogu reci ili ne mogu, da su ljudi debili sto ulaze u brak, jer po meni to nema nikakve svrhe, mozes i ovako zivjeti itd...(primjer naravno navodim,ZA brak sam nravno, musliman sam!)Ali ce nakon toga doci covjek i razuvjerti me u suprotno ili nece, zavisi od braka do braka...A opet, ko je krivac sto ne osjesti slast braka?!Pa sami akteri istog, od njih samih zavisi kakav ce im brak biti,los ili dobar!ljubav_aha wrote:znam da je namaz obaveza,ali ne moze svako biit isti vjernik,kako sto ne moze svako skuhati isti rucakBHF_Manijak wrote:Cura je muslimanka koja ne osjeca potrebu za islamskim i imanskim sartima i diskusija je savrsena...Nadoci ce nekad inshallahi te`ala,kad bude vakat spustit ce se iman u srce!
Ljubav_aha, pouke i poruke ramazan ces jednog dana skontati...Kad ti se srce procisti,jer grijesi ne dozovljavaju razumijevanje vjere...
PS Namaz ne naredjenm,imperativ a nije rceno ako hocete klanjate,zato mojne pametovanja oko toga, niti je receno ako Ljubav_aha osjeti potrebu neka mi se obrati...Ne moze to bas tako kako ti hoces!Ispravno je reci da ne osjecas potrebu i da ti se ne klanja,ali iz vjere te direkt izbacuje ako kazes da to nije stroga duznost!I nije tebe Allah pitao kako ce Svoj zakon donijeti vec ti je Naredio, pa ili ispunjavaj ili nemoj, ali nemoj pametovati oko toga i diskutovati da li treba to ili ne...
meni ,opet,nije cilj,pametovanje
poruke ramazanskog posta,koje sam cula i procitala zaista ne podrzavaju dovoljno smisao samog akta
BHF_Manijak wrote: I jedno pitanje za tebe...Kako ti imas onda obraza da od svog Gospodara ista trazis, kad ga se ionako sjetis kad ti nesto treba ili ti nije dobro?!Licemjerje malo?!
Irish wrote: Vjerujes li da je Kur'an Boziji govor?
ali ono bezuvjetno?
paja patak wrote:i ti naravno nikad neces shvatit i osjetit ljubav koju mi osjecamo prema Uzivsenom
Kako nije vazan razlog?ljubav_aha wrote:BHF_Manijak wrote: I jedno pitanje za tebe...Kako ti imas onda obraza da od svog Gospodara ista trazis, kad ga se ionako sjetis kad ti nesto treba ili ti nije dobro?!Licemjerje malo?!
a otkude tebi idjea da nesto trazim od Njega,meni je takodjer licmejerje jer ti se molis jer je obaveza,navika i stvorena ljubav prema Bogu,i naravno kad trazis Boziju pomoc,tebi je naravno lakse,zar nei hajde,sad molim te obajsni,kao je vise licemjeran
eto , ti radis i zaradis Nejgovu paznju,ja ne,i prije svega ,vjernik obavlja obaveze je su obavezne,ne samo iz ljubavi,vec i iz straha
zar to nije licemjerstvo , naravno,ti ces samo podvuci,jer je On tako rekao,ali razlog nije vazan,ili je nelogican,kao sto pitam za smisao posta,i niko nema nijedan dobar odgovor
lilla wrote:Šta je to dobar odgovor? Odgovor koji je adekvatan tvojem poimanjuljubav_aha wrote:kao sto pitam za smisao posta,i niko nema nijedan dobar odgovor![]()
BHF
Irish wrote:Kako nije vazan razlog?ljubav_aha wrote:
a otkude tebi idjea da nesto trazim od Njega,meni je takodjer licmejerje jer ti se molis jer je obaveza,navika i stvorena ljubav prema Bogu,i naravno kad trazis Boziju pomoc,tebi je naravno lakse,zar nei hajde,sad molim te obajsni,kao je vise licemjeran
eto , ti radis i zaradis Nejgovu paznju,ja ne,i prije svega ,vjernik obavlja obaveze je su obavezne,ne samo iz ljubavi,vec i iz straha
zar to nije licemjerstvo , naravno,ti ces samo podvuci,jer je On tako rekao,ali razlog nije vazan,ili je nelogican,kao sto pitam za smisao posta,i niko nema nijedan dobar odgovor
ja se npr. bojim vatre i meni dovoljan razlog![]()
Zato sam i postavila prethodno pitanje..jer ako vjerujes da je Kur'an Boziji govor, a Bog Mudri, Silni, Uzviseni, Stvaraoc, Gospodar koji sve zna a mi ne znamo..onda je to sasvim dovoljan razlog da se postupa onako kako On to trazi od nas (ne bitno odgovaralo to nama ili ne)![]()
"Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali, onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio onoga što im Mi budemo davali, i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti". (El-Bekare, 1.-5.)
Meni sasvim dovoljan i smislen razlog![]()
Nije ti vjerovatno drago ni spremati ispit u subotu uvecer dok drugi odmaraju, ali rok je u ponedjeljak i nema se tu sta...a ako ne spremis, spremna si na posljedice![]()
i ps. trazi ljubav dobit ces je
lilla wrote:Oni koji poste su ti već odgovorililjubav_aha wrote:ako postis,znat ces i odgovoritia ti si im rekla da nisu dali dobar odgovor
Ma ne kazem ja nista...sta bi ti trebala..htjedoh ti navesti sta je meni licno dovoljan razlogljubav_aha wrote:Irish wrote: Vjerujes li da je Kur'an Boziji govor?
ali ono bezuvjetno?
u razne prevode i objasnjenja ne vjerujem ,narocito price koje su se prenosile i mijenjale u raznim vremenskim periodima
zelis reci da vjerovanjem u Kur'an bih trebala slijediti naredbe![]()
sto je cilj ramazanskoj posta
Cek cek...Ti to mene licno poznajes i moje unutrasnje osjecaje pa ovo sto gore tvrdis je 100% tako?!Izvini, ali nisam znao da se znamo?!ljubav_aha wrote:BHF_Manijak wrote: I jedno pitanje za tebe...Kako ti imas onda obraza da od svog Gospodara ista trazis, kad ga se ionako sjetis kad ti nesto treba ili ti nije dobro?!Licemjerje malo?!
jest jest to je tema, sad ces ti mene uvjeravat kako se ja samo bojim Allaha i kako radim sve sarte iz straha a ne iz uzitka ili zelje i potrebe za tim... aa prosetajljubav_aha wrote:paja patak wrote:i ti naravno nikad neces shvatit i osjetit ljubav koju mi osjecamo prema Uzivsenom
ma to nije tema,niti moja zelja,mene samo interesuje,kako mozes voliti i osjecati Boga,kako dozivljavas Njegovu bliskost,a i ne poznajes Ga,hm,najlakse je reci,kako propustam ljubav prema Bogu
BHF_Manijak wrote:Tebi izgleda nije jasno da ljudi roboju svome Gospodaru iz ljubavi i zelje za Njegovim zadovoljstvo, vec mislis da je sve uvjetovano strahom...Ee nije to bas tako, losa su ti onda iskustva sa vjernicima, moras ti jos imanskih ljudeskara upoznati!Kad ti on o Gospodaru svome prica, a topi se od ljubavi za Njim!Treba dozivjeti neke stvari i dubinski vjeru istraziti, a ponajprije sebe, da bi nesto mogao suditi, a ne povrsno samo posmatrati...
Ako ponovo procitas navedeni ajet, vidjet ces da On kazuje da nakon sto prihvatimo navedene obaveze (kao uslov), dobit cemo uputu i postici sta zelimo.. Dakle, vjernicima-praktikantima se izvrsavanjem obaveza otvaraju ta vrata milosti (kao sto Manijak napisa)..Milost, smiraj, ciscenje srca itd..a to mozes osjetiti tek nakon sto se prihvatis obavezaljubav_aha wrote:Irish wrote:Kako nije vazan razlog?ljubav_aha wrote:
ja se npr. bojim vatre i meni dovoljan razlog![]()
Zato sam i postavila prethodno pitanje..jer ako vjerujes da je Kur'an Boziji govor, a Bog Mudri, Silni, Uzviseni, Stvaraoc, Gospodar koji sve zna a mi ne znamo..onda je to sasvim dovoljan razlog da se postupa onako kako On to trazi od nas (ne bitno odgovaralo to nama ili ne)![]()
"Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali, onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio onoga što im Mi budemo davali, i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti". (El-Bekare, 1.-5.)
Meni sasvim dovoljan i smislen razlog![]()
Nije ti vjerovatno drago ni spremati ispit u subotu uvecer dok drugi odmaraju, ali rok je u ponedjeljak i nema se tu sta...a ako ne spremis, spremna si na posljedice![]()
i ps. trazi ljubav dobit ces je
Irish,ako On trazi od nas izvrsavanje obaveza,kakve to veze ima sa radjanjem tvoje ljubavi prema Njemu
ma to je vec poznata izjava vjernika,ali to je ljubav koju si licno formirao,jer voliit nesto ili nekoga a nedovoljno razumjeti jeste malo nevjerovatnoBHF_Manijak wrote:U pocetku obavljas ibadete iz obaveze, a kasnije, kada dubinski izucis vjeru i shvatis Kome robujes, onda se stvari mijenjaju, iman neprimjetno u srce se ulijeva...Ne moras se slagati sa ovim, ali zar nije logicno da neko ko je to iskusio moze tvrditi da je to tako nego li neko ko nije?!![]()
paja patak wrote:jest jest to je tema, sad ces ti mene uvjeravat kako se ja samo bojim Allaha i kako radim sve sarte iz straha a ne iz uzitka ili zelje i potrebe za tim... aa prosetajljubav_aha wrote:
ma to nije tema,niti moja zelja,mene samo interesuje,kako mozes voliti i osjecati Boga,kako dozivljavas Njegovu bliskost,a i ne poznajes Ga,hm,najlakse je reci,kako propustam ljubav prema Bogu![]()
hajd ba molim te, prezvakana si ovdje