O vjernici! Propisuje vam se post...

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#26 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

Mrs.Zurbrigen wrote:lol, kad vjernici i skeptici diskutiraju o vjeri uvijek nesto produktivno bude rezultat... :D

prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Irish

#27 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by Irish »

ljubav_aha wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:lol, kad vjernici i skeptici diskutiraju o vjeri uvijek nesto produktivno bude rezultat... :D

prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Vjernici ocigledno osjecaju zadovoljstvo pri obavljanju Bogu dragih stvari, odnosno vjerskih duznosti pomocu kojih smo blizi Bogu. Desilo ti se sigurno mnogo puta da si imala neku obavezu koju nikako nisi mogla odgoditi, pa kad bi sve obavila i zavrsila, osjecala bi veliko zadovoljstvo i mir jer znas za si postupila kako treba..
Jednostavan odgovor ;-)
ljubav_aha

#28 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

Irish wrote:
ljubav_aha wrote: prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Vjernici ocigledno osjecaju zadovoljstvo pri obavljanju Bogu dragih stvari, odnosno vjerskih duznosti pomocu kojih smo blizi Bogu. Desilo ti se sigurno mnogo puta da si imala neku obavezu koju nikako nisi mogla odgoditi, pa kad bi sve obavila i zavrsila, osjecala bi veliko zadovoljstvo i mir jer znas za si postupila kako treba..
Jednostavan odgovor ;-)
Irish,ali tu postoje religiozna uvjerenja,mora postojati osnova

zeslis reci,vjernik ,obavaljenjem duznosti se osjeca blize Bogu,OK,ali zasto :?:
Irish

#29 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by Irish »

ljubav_aha wrote:
Irish wrote:
ljubav_aha wrote: prije svega pitam vjernike kako i zasto se kao tako osjecaju,i naravno,nema odogovora
Jednostavan odgovor ;-)
Irish,ali tu postoje religiozna uvjerenja,mora postojati osnova

zeslis reci,vjernik ,obavaljenjem duznosti se osjeca blize Bogu,OK,ali zasto :?:
Vjerujes li da je Kur'an Boziji govor?
ali ono bezuvjetno?
BHF_Manijak

#30 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:Cura je muslimanka koja ne osjeca potrebu za islamskim i imanskim sartima i diskusija je savrsena...Nadoci ce nekad inshallahi te`ala,kad bude vakat spustit ce se iman u srce!

Ljubav_aha, pouke i poruke ramazan ces jednog dana skontati...Kad ti se srce procisti,jer grijesi ne dozovljavaju razumijevanje vjere...

PS Namaz ne naredjenm,imperativ a nije rceno ako hocete klanjate,zato mojne pametovanja oko toga, niti je receno ako Ljubav_aha osjeti potrebu neka mi se obrati...Ne moze to bas tako kako ti hoces!Ispravno je reci da ne osjecas potrebu i da ti se ne klanja,ali iz vjere te direkt izbacuje ako kazes da to nije stroga duznost!I nije tebe Allah pitao kako ce Svoj zakon donijeti vec ti je Naredio, pa ili ispunjavaj ili nemoj, ali nemoj pametovati oko toga i diskutovati da li treba to ili ne...
znam da je namaz obaveza,ali ne moze svako biit isti vjernik,kako sto ne moze svako skuhati isti rucak

meni ,opet,nije cilj,pametovanje

poruke ramazanskog posta,koje sam cula i procitala zaista ne podrzavaju dovoljno smisao samog akta
Vidi sreco...Ne mogu ja tebi o braku pricati, kad braka nisam ocima vidio...Mogu reci ili ne mogu, da su ljudi debili sto ulaze u brak, jer po meni to nema nikakve svrhe, mozes i ovako zivjeti itd...(primjer naravno navodim,ZA brak sam nravno, musliman sam!)Ali ce nakon toga doci covjek i razuvjerti me u suprotno ili nece, zavisi od braka do braka...A opet, ko je krivac sto ne osjesti slast braka?!Pa sami akteri istog, od njih samih zavisi kakav ce im brak biti,los ili dobar!

Tako i sa ibedtima, u zavisnosti o jacine tvoje veze sa Gospodarom bice i veca slast prema namazu/postu/zekatu/zikru itd itd itd...A ne mozes ti, koja si xx puta stupila na namaz, jer si kao eto cula da nekad nesto treba obaviti, suditi i govoriti da to nema svrhe, da ovo da ono, ljudima koji cijeli svoj zivot klanjaju i 100% su posveceni tome...Tako isto i za post!Ne moze neko o njemu pricati ko ga ne upraznja/ne osjeti potrebu za istim!

I jos jednom ponavljam, dzaba sto ti potrebi i logiku posta ne vidis,opet sa tebe ne spada odgovornost da ga izvrsavas!I djeca ne razumiju mnoge stvari kod roditeljskog naredjenja/zabrane pa opet moraju poslusati...Stvoreitlj i stvorenje nisu na istom...Sto ne razumijemo ne mora znaciti da ne moramo izvrsiti...

I jedno pitanje za tebe...Kako ti imas onda obraza da od svog Gospodara ista trazis, kad ga se ionako sjetis kad ti nesto treba ili ti nije dobro?!Licemjerje malo?!
ljubav_aha

#31 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote: I jedno pitanje za tebe...Kako ti imas onda obraza da od svog Gospodara ista trazis, kad ga se ionako sjetis kad ti nesto treba ili ti nije dobro?!Licemjerje malo?!

a otkude tebi idjea da nesto trazim od Njega,meni je takodjer licmejerje jer ti se molis jer je obaveza,navika i stvorena ljubav prema Bogu,i naravno kad trazis Boziju pomoc,tebi je naravno lakse,zar ne ;-) i hajde,sad molim te obajsni,kao je vise licemjeran ;-) eto , ti radis i zaradis Nejgovu paznju,ja ne,i prije svega ,vjernik obavlja obaveze je su obavezne,ne samo iz ljubavi,vec i iz straha ;-) zar to nije licemjerstvo , naravno,ti ces samo podvuci,jer je On tako rekao,ali razlog nije vazan,ili je nelogican,kao sto pitam za smisao posta,i niko nema nijedan dobar odgovor
paja patak

#32 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by paja patak »

i ti naravno nikad neces shvatit i osjetit ljubav koju mi osjecamo prema Uzivsenom :-D
ljubav_aha

#33 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

Irish wrote: Vjerujes li da je Kur'an Boziji govor?
ali ono bezuvjetno?

u razne prevode i objasnjenja ne vjerujem ,narocito price koje su se prenosile i mijenjale u raznim vremenskim periodima

zelis reci da vjerovanjem u Kur'an bih trebala slijediti naredbe :?:

sto je cilj ramazanskoj posta :?:
ljubav_aha

#34 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

paja patak wrote:i ti naravno nikad neces shvatit i osjetit ljubav koju mi osjecamo prema Uzivsenom :-D

ma to nije tema,niti moja zelja,mene samo interesuje,kako mozes voliti i osjecati Boga,kako dozivljavas Njegovu bliskost,a i ne poznajes Ga,hm,najlakse je reci,kako propustam ljubav prema Bogu
Irish

#35 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by Irish »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote: I jedno pitanje za tebe...Kako ti imas onda obraza da od svog Gospodara ista trazis, kad ga se ionako sjetis kad ti nesto treba ili ti nije dobro?!Licemjerje malo?!

a otkude tebi idjea da nesto trazim od Njega,meni je takodjer licmejerje jer ti se molis jer je obaveza,navika i stvorena ljubav prema Bogu,i naravno kad trazis Boziju pomoc,tebi je naravno lakse,zar ne ;-) i hajde,sad molim te obajsni,kao je vise licemjeran ;-) eto , ti radis i zaradis Nejgovu paznju,ja ne,i prije svega ,vjernik obavlja obaveze je su obavezne,ne samo iz ljubavi,vec i iz straha ;-) zar to nije licemjerstvo , naravno,ti ces samo podvuci,jer je On tako rekao,ali razlog nije vazan,ili je nelogican,kao sto pitam za smisao posta,i niko nema nijedan dobar odgovor
Kako nije vazan razlog?
ja se npr. bojim vatre i meni dovoljan razlog ;-)

Zato sam i postavila prethodno pitanje..jer ako vjerujes da je Kur'an Boziji govor, a Bog Mudri, Silni, Uzviseni, Stvaraoc, Gospodar koji sve zna a mi ne znamo..onda je to sasvim dovoljan razlog da se postupa onako kako On to trazi od nas (ne bitno odgovaralo to nama ili ne) ;-)

"Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali, onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio onoga što im Mi budemo davali, i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti". (El-Bekare, 1.-5.)
Meni sasvim dovoljan i smislen razlog :)

Nije ti vjerovatno drago ni spremati ispit u subotu uvecer dok drugi odmaraju, ali rok je u ponedjeljak i nema se tu sta...a ako ne spremis, spremna si na posljedice :wink:

i ps. trazi ljubav dobit ces je :-D
Last edited by Irish on 03/09/2010 23:39, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#36 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:
ljubav_aha wrote:kao sto pitam za smisao posta,i niko nema nijedan dobar odgovor
Šta je to dobar odgovor? Odgovor koji je adekvatan tvojem poimanju :roll:

BHF :run:

ako postis,znat ces i odgovoriti ;-)
arzuhal

#37 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by arzuhal »

Jel to ženska gujca na avataru? Htjedoh je pohvalit, pa da ne ispadnem levat, ne d'o Bog :D
ljubav_aha

#38 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

Irish wrote:
ljubav_aha wrote:
Kako nije vazan razlog?

Zato sam i postavila prethodno pitanje..jer ako vjerujes da je Kur'an Boziji govor, a Bog Mudri, Silni, Uzviseni, Stvaraoc, Gospodar koji sve zna a mi ne znamo..onda je to sasvim dovoljan razlog da se postupa onako kako On to trazi od nas (ne bitno odgovaralo to nama ili ne) ;-)

"Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali, onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio onoga što im Mi budemo davali, i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti". (El-Bekare, 1.-5.)

Nije ti vjerovatno drago ni spremati ispit u subotu uvecer dok drugi odmaraju, ali rok je u ponedjeljak i nema se tu sta...a ako ne spremis, spremna si na posljedice :wink:

Irish,ako On trazi od nas izvrsavanje obaveza,kakve to veze ima sa radjanjem tvoje ljubavi prema Njemu :?:
ljubav_aha

#39 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:
ljubav_aha wrote:ako postis,znat ces i odgovoriti ;-)
Oni koji poste su ti već odgovorili ;-) a ti si im rekla da nisu dali dobar odgovor :shock:

znaci,ne postis, OK

oni koji poste se napisali primejere koji su opste poznati i onima koji ne poste
Irish

#40 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by Irish »

ljubav_aha wrote:
Irish wrote: Vjerujes li da je Kur'an Boziji govor?
ali ono bezuvjetno?

u razne prevode i objasnjenja ne vjerujem ,narocito price koje su se prenosile i mijenjale u raznim vremenskim periodima

zelis reci da vjerovanjem u Kur'an bih trebala slijediti naredbe :?:

sto je cilj ramazanskoj posta :?:
Ma ne kazem ja nista...sta bi ti trebala..htjedoh ti navesti sta je meni licno dovoljan razlog :)
to je valjda svrha ove teme.. da dobijes odgovore od postaca.. :)
BHF_Manijak

#41 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:

Cek cek...Ti to mene licno poznajes i moje unutrasnje osjecaje pa ovo sto gore tvrdis je 100% tako?!Izvini, ali nisam znao da se znamo?! :-? Kako mozes sigurna biti iz kojih ja razloga obavljam svoje ibadete?! Nije vjera samo strah, rijec je o Milostivom,Samilosnom, a sto ti nemas drugacija iskustva meni je stvarno zao...U pocetku obavljas ibadete iz obaveze, a kasnije, kada dubinski izucis vjeru i shvatis Kome robujes, onda se stvari mijenjaju, iman neprimjetno u srce se ulijeva...Ne moras se slagati sa ovim, ali zar nije logicno da neko ko je to iskusio moze tvrditi da je to tako nego li neko ko nije?! ;-)

Vjernici ne traze razloge objave niti naredjenja, jer NIJE LOGICNO da mi razumijemo Allahovu logiku i smisao necega, a ti ovdje hoces da poistovjetis Stvoritelja i stvoreno, kao Allah da i tebi morao sve napismeno dostaviti zasto je i sta kako objavio i naredio pa bi onda ti to slijedila...Eh ne ide to tako sreco draga, malo si zalutala onda...Ovdje ti nece niko ni reci koji je smisao posta jer mi postimo zato sto zelimo Konacni cilj, a Konaci cilje je Allahovo zadovoljstvo, vjernici su orjenitsani ahiretski uz nezapostavljanje dunjaluka, dok ostali ili su samo dunjalucki(vecina) ili pojedinci samo onosvjetski, sto je takodjer pogresno jer u vjeri nema pretjerivanja makar i ibadet bio!Kada to shvatis, onda ces mozda i shvatiti smisao mnogih stvari...Oholost ljudska i elja za ispitivanjem Allaha, kao i oslonjanje samo na svoje vlastito znanje i iskustva, ne dozvoljavaju covjeku da u vjeri napreduje, zapamti to!

Tebi izgleda nije jasno da ljudi roboju svome Gospodaru iz ljubavi i zelje za Njegovim zadovoljstvo, vec mislis da je sve uvjetovano strahom...Ee nije to bas tako, losa su ti onda iskustva sa vjernicima, moras ti jos imanskih ljudeskara upoznati! ;-) Kad ti on o Gospodaru svome prica, a topi se od ljubavi za Njim!Treba dozivjeti neke stvari i dubinski vjeru istraziti, a ponajprije sebe, da bi nesto mogao suditi, a ne povrsno samo posmatrati...

PS U ljudskim parametrima, sta je to dobar odgovor sreco?!Onaj koji si ti sa njim samo zadovoljan, ili objektivno misljenje o necemu?!Koliko mozes biti objektivna kad unaprijed nastupas sa razmisljanjem da ti niko nece dati odgovor i da si ti upravu... ;-) "Dobar odgovor" je nesto relativno, zavisi iz cijeg i kojeg ugla se gleda :wink:
paja patak

#42 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by paja patak »

ljubav_aha wrote:
paja patak wrote:i ti naravno nikad neces shvatit i osjetit ljubav koju mi osjecamo prema Uzivsenom :-D

ma to nije tema,niti moja zelja,mene samo interesuje,kako mozes voliti i osjecati Boga,kako dozivljavas Njegovu bliskost,a i ne poznajes Ga,hm,najlakse je reci,kako propustam ljubav prema Bogu
jest jest to je tema, sad ces ti mene uvjeravat kako se ja samo bojim Allaha i kako radim sve sarte iz straha a ne iz uzitka ili zelje i potrebe za tim... aa prosetaj 8-)

hajd ba molim te, prezvakana si ovdje :wink:
ljubav_aha

#43 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Tebi izgleda nije jasno da ljudi roboju svome Gospodaru iz ljubavi i zelje za Njegovim zadovoljstvo, vec mislis da je sve uvjetovano strahom...Ee nije to bas tako, losa su ti onda iskustva sa vjernicima, moras ti jos imanskih ljudeskara upoznati! ;-) Kad ti on o Gospodaru svome prica, a topi se od ljubavi za Njim!Treba dozivjeti neke stvari i dubinski vjeru istraziti, a ponajprije sebe, da bi nesto mogao suditi, a ne povrsno samo posmatrati...

ma fulao si totalno,sve vjernike koje poznajem pisu poput tebe,ali niko ne zna obajsniti kako i zasto je zavolio Boga :!:
BHF_Manijak

#44 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by BHF_Manijak »

Hajd ti meni obasni sto si se zaljubila u nekog frajera zivotati...Samo nemoj reci ima hemije Allahati... :roll: :zzzz: A ako tebi treba ljubav cratit,onda mislim da si na nivou curice neke od 13 godina...Fakat nekad besmislena pitanja postavljas,tacnije filozofksa,gdje se svaka bas pojava diskutije i prozvace...Ljubav je nesto sto ne trazi niti razloge niti uzrok!!!Allahimanet!

Nesto sto ne mozes da pojmis i shvatis, ne znaci da ni ostali ne mogu...A na kraju krajeva,hajd mi samo objasni, sta ces i kad saznas razlog?!Kakve ti koristi?!Postit ces?!Klanjat ces?!Ma hoces vraga, nego eto samo da nesto iams piatti i ljude zamarati, a nikakve koristi od odgovora!
Irish

#45 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by Irish »

ljubav_aha wrote:
Irish wrote:
ljubav_aha wrote:
Kako nije vazan razlog?

Irish,ako On trazi od nas izvrsavanje obaveza,kakve to veze ima sa radjanjem tvoje ljubavi prema Njemu :?:
Ako ponovo procitas navedeni ajet, vidjet ces da On kazuje da nakon sto prihvatimo navedene obaveze (kao uslov), dobit cemo uputu i postici sta zelimo.. Dakle, vjernicima-praktikantima se izvrsavanjem obaveza otvaraju ta vrata milosti (kao sto Manijak napisa)..Milost, smiraj, ciscenje srca itd..a to mozes osjetiti tek nakon sto se prihvatis obaveza :) tj, dobit ces sto pozelis..a to je obicno smiraj srca, tu neku ljepotu iz koje se radja ljubav :)

" A ti, o dušo smirena,
vrati se Gospodaru svome zadovoljna,
a i On tobom zadovoljan,
pa uđi među robove Moje,
i uđi u Džennet Moj! "
( Al-Fagr, 27,28,29,30)
ljubav_aha

#46 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
U pocetku obavljas ibadete iz obaveze, a kasnije, kada dubinski izucis vjeru i shvatis Kome robujes, onda se stvari mijenjaju, iman neprimjetno u srce se ulijeva...Ne moras se slagati sa ovim, ali zar nije logicno da neko ko je to iskusio moze tvrditi da je to tako nego li neko ko nije?! ;-)
ma to je vec poznata izjava vjernika,ali to je ljubav koju si licno formirao,jer voliit nesto ili nekoga a nedovoljno razumjeti jeste malo nevjerovatno
ljubav_aha

#47 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

paja patak wrote:
ljubav_aha wrote:
jest jest to je tema, sad ces ti mene uvjeravat kako se ja samo bojim Allaha i kako radim sve sarte iz straha a ne iz uzitka ili zelje i potrebe za tim... aa prosetaj 8-)

hajd ba molim te, prezvakana si ovdje :wink:

ne,zasto bih te uvjeravala :!: samo sam pitala,razumijem,mnogi kazu uzitak ,potreba i slicno,ali kako ne mozes razumjeti da nemaju svi na ovom svijetu istu potrebu ili uzitak
Irish

#48 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by Irish »

ps. Bog kaze i da ce vjernicima (ako se budu pridrzavali propisa) omiliti islam ;-) A kad nam se nesto umili, mi to onda i zavolimo :D
HAVANA

#49 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by HAVANA »

Opet ja vamo :shock: :o
A što se vi majke vam vazda nešta prepucavate :? :D
Arza, ne gledaj tudje stražnjice :twisted:
statix

#50 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by statix »

Roditeljska i ljubav prema djetetu su najcistije, bezuvjetne i bezinteresne, i ovo se odnosi na period kad covjek postane zreo. Meni babo nije nista obecao poslije smrti, a volim ga i zivot bi svoj dao za njega, a i on za mene. :dance:
Last edited by statix on 04/09/2010 00:08, edited 1 time in total.
Locked