O neutronu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
sufitemsi

#26 Re: O neutronu

Post by sufitemsi »

:) Hvala puno na objašnjenjima :thumbup:
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#27 Re: O neutronu

Post by TojoOptics »

SmokingMan podsjeca na nekadasnjeg NIN-a, zna masu stvari. Svaka cast.
H323

#28 Re: O neutronu

Post by H323 »

SmokingMan wrote: 19/07/2022 22:40 Nemoguce je i stvoriti uslove promatranja Univerezuma ispod Plankove velicine, jer to bi zathevalo postojanost zakona koji su veoma cudni i promatraca nalik jedinstvenim nematerijalnim visokinteligentnim entitetima koji ne poznaju nesto apstraktno kao sto je vrijeme, i da se sve dogada ispod granica mjerljivosti vremena cije suludo male proporcije ne mozemo ni zamisliti,

Izvan granica Univerzuma vjerovatno postoje samo raznolike buducnosti koje trebaju biti dozivljene. To je i najracijonalnije objasnjenje zasto trebamo iskustvo uzimati kao nepovratni cimbenik cije posljedice ne mozemo izmjeniti.
... Šta? Je li ovo neki Semir Osmanagić moment :mrgreen:
SmokingMan

#29 Re: O neutronu

Post by SmokingMan »

H323 wrote: 20/07/2022 15:04
SmokingMan wrote: 19/07/2022 22:40 Nemoguce je i stvoriti uslove promatranja Univerezuma ispod Plankove velicine, jer to bi zathevalo postojanost zakona koji su veoma cudni i promatraca nalik jedinstvenim nematerijalnim visokinteligentnim entitetima koji ne poznaju nesto apstraktno kao sto je vrijeme, i da se sve dogada ispod granica mjerljivosti vremena cije suludo male proporcije ne mozemo ni zamisliti,

Izvan granica Univerzuma vjerovatno postoje samo raznolike buducnosti koje trebaju biti dozivljene. To je i najracijonalnije objasnjenje zasto trebamo iskustvo uzimati kao nepovratni cimbenik cije posljedice ne mozemo izmjeniti.
... Šta? Je li ovo neki Semir Osmanagić moment :mrgreen:
Ako misliš da je ovo neki Semirovi momenat, onda prvo moraš postaviti pitanje onima koji nisu među živima, a imali su veliki doprinos u fizici i astronomiji, a to su uglavnom: Fridman, Ajnštajn, Gamov, Hajzenberg, Kovalski, Linde, Oto Struve, i pa sve do živućih teoretskih fizičara poput Šon Kerola i ne znam koga još ne. :mrgreen:

Kada bi samo vidio šta je sve napisao Hajzenberg, i tu 40.tak godina staru i rijetki knjigu imam u svom posjedu.
n+1

#30 Re: O neutronu

Post by n+1 »

Šta je pisao i u kojoj knjizi?
SmokingMan

#31 Re: O neutronu

Post by SmokingMan »

Kupi i pročitaj, mislim nekome kome je fudamentalna fizika bila na vrh glave, i nije znap šta da radi sa svojim talentom, dao se u filozofiranje o priroda stvarnosti, kvatnom tuneliranju i ostalim mozgarijama. Nimalo naivna knjiga, niti je za svakoga, onoga ko ne može da podnese dosadu čitanja o stvarima koje ne razumije baš najbolje. :mrgreen:

Image
H323

#32 Re: O neutronu

Post by H323 »

Misli vjerovatno na Hajzenbergovu Fiziku i metafiziku. Helem nejse, u svakom slučaju i bez neke velike ljutnje, to što pričaš je loše prepričan popsci s vrlo malo stvarnog naučnog utemeljenja, što ne mijenja nabrajanje par imena.
Nemoguce je i stvoriti uslove promatranja Univerezuma ispod Plankove velicine,
Upitno
jer to bi zathevalo postojanost zakona koji su veoma cudni
Možeš li ovo da pojasniš s više od "nešto nešto znate planova veličina kvantna gravitacija"
promatraca nalik jedinstvenim nematerijalnim visokinteligentnim entitetima koji ne poznaju nesto apstraktno kao sto je vrijeme
Semir
da se sve dogada ispod granica mjerljivosti vremena cije suludo male proporcije ne mozemo ni zamisliti
Malo mi fali da kažem Semir, ali hajde, može li i za ovo pojašnjenje?
Izvan granica Univerzuma vjerovatno postoje samo raznolike buducnosti koje trebaju biti dozivljene
Čak ni MWI koji je (van popsci) relativno fringe interpretacija ne tvrdi ovo.
To je i najracijonalnije objasnjenje zasto trebamo iskustvo uzimati kao nepovratni cimbenik cije posljedice ne mozemo izmjeniti
Semir
n+1

#33 Re: O neutronu

Post by n+1 »

SmokingMan wrote: 20/07/2022 15:21 Kupi i pročitaj, mislim nekome kome je fudamentalna fizika bila na vrh glave, i nije znap šta da radi sa svojim talentom, dao se u filozofiranje o priroda stvarnosti, kvatnom tuneliranju i ostalim mozgarijama. Nimalo naivna knjiga, niti je za svakoga, onoga ko ne može da podnese dosadu čitanja o stvarima koje ne razumije baš najbolje. :mrgreen:

Image
Evo baš gledam, originalni naslov je Der Teil und das Ganze: Gespräche im Umkreis der Atomphysik, na engleskom su je prevodili kao Physics and Beyond, pa mi se čini da Fizika i metafizika baš i ne služi na čast prevodiocu. :D

Nije mi kontroverzno to što si napisao, svi očevi kvantne mehanike su nastojali interpetirati istu. Mislio sam da ciljaš na njegove izlete u istočnjački misticizam, ili to što je bio posvećen kršćanin.
SmokingMan

#34 Re: O neutronu

Post by SmokingMan »

n+1 wrote: 20/07/2022 15:34
SmokingMan wrote: 20/07/2022 15:21 Kupi i pročitaj, mislim nekome kome je fudamentalna fizika bila na vrh glave, i nije znap šta da radi sa svojim talentom, dao se u filozofiranje o priroda stvarnosti, kvatnom tuneliranju i ostalim mozgarijama. Nimalo naivna knjiga, niti je za svakoga, onoga ko ne može da podnese dosadu čitanja o stvarima koje ne razumije baš najbolje. :mrgreen:

Image
Evo baš gledam, originalni naslov je Der Teil und das Ganze: Gespräche im Umkreis der Atomphysik, na engleskom su je prevodili kao Physics and Beyond, pa mi se čini da Fizika i metafizika baš i ne služi na čast prevodiocu. :D

Nije mi kontroverzno to što si napisao, svi očevi kvantne mehanike su nastojali interpetirati istu. Mislio sam da ciljaš na njegove izlete u istočnjački misticizam, ili to što je bio posvećen kršćanin.
Od knijiga koje sam čitao naišao sam na stvarno lude teroje o paralelnim univerzumima, i to ni su knjige koje nije pisao svako, već nekolicina priznatih autora, kao što je Kaku. Čak i da neke druge slične knjige jesu pisali anonimusi, te teorije / teze u suštini mogu imati više dodira sa stvarima koje su manje jasne u fizici, a ne tiču se opet ezoterije, koja više naginje klasičnoj vjerskoj dogmi. Mada ima i onih koji šuruju sa tim.

Kosmologija sama po sebi dozvoljava maštu filozofije kako bi se teza pokušala pretočiti u teoriju, pa kasnije eventualno potvrditi eksperimentalnim mjerenjima, ako se ništa od toga ne dokaže, teza /teorija se odbacuje i stvaraju se neke nove ideje. Momak je postavio jedno veoma interesatno pitanje i ja nisam mogao drugačije odgovoriti, osim da tome dodam neke egzotične sastojke koje bi se eventualno mogli testrirati nekada u bliskoj ili dalekoj budućnosti.
n+1

#35 Re: O neutronu

Post by n+1 »

Ma dobro, Mičio Kaku je popriličan komad budale, iako u popsci zajednici ima značajno čitateljstvo/gledateljstvo. Prije bih ga nazvao futuristom, negoli iole ozbiljnim fizičarom, mada su popsci autori ionako rijetko ozbiljni naučnici. Kod njega stvar uvijek završi u hiperspekulacijama i konstrukcijama koje imaju malo veze sa empirijom. Što bi rekao kolega gore, ima tu uvijek neka doza semirovštine, samo mnogo ljepše upakovana.

Što se tiče naučnog procesa, on zapravo ide hipoteza - mjerenje - teorija. Teorija, samim tim, predstavlja emipirijski potkrijepljeno objašenjenje prirodnog ili društvenog fenomena.

A egzotika...mnogo toga je moguće, ali ne i vjerovatno. :D
SmokingMan

#36 Re: O neutronu

Post by SmokingMan »

Moj lapsus vezano za TTT. :thumbup:

Ma njega, kao i ostale ponese mašta, što se mene tiče poželjna je dok je god prihvatljiva, ako će se sa malo domišljatosti neke stvar lakše približiti ljudima.

Ona besdastoća sa terminom "Semirovština" je baš paušala o kojoj bi trebali malo bolje porazmisliti.
H323

#37 Re: O neutronu

Post by H323 »

n+1 wrote: 20/07/2022 16:22 Mičio Kaku je popriličan komad budale
Nema potrebe da dalje pričam na tu temu, poprilično adekvatan opis :mrgreen:

Inače on topic, mašta i filozofija (u prazno ili ne) nemaju puno veze s naukom. To što Ajnštajn (ili ko već) koji već poznaje sve što se može znati iz njegovog područja tvrdi da je mašta bitna za korak iza toga nije baš isto što maštanje Huse koji je pročitao dvije knjige od Kakua i sad zna sve o paralelnim univerzumima. Čak i ta knjiga od Hajzenberga ima samo historijsku, ljudsku, i eventualno filozofsku svrhu. Super širi vidike kada već znaš moderne odgovore jer ti priča kako je bilo in medias res kada niko nije znao šta se dešava i ljudi su pokušavali da nađu odgovore s vrlo malo podataka.

Problem s popsci je inače što daje ljudima osjećaj da je nauka takmičenje ko može smislit zanimljiviju teoriju s manje pokrića. Šta ako je svako od nas paralelni univerzum u sebi, jer svaki atom je kao solarni sistem, a ćelija kao galaksija, dakle mi smo svemir za sebe? Čovjeku možeš na to jedino reći (kulturno ili ne) da te se okani. I ovom momku što pita radi svojih teorija, isto kao i rahmetli Spreči, bi korisnije bilo da otvore kakav udžbenik osnova fizike umjesto da im se govori mašta može svašta.
RtrnOfSalisbury

#38 Re: O neutronu

Post by RtrnOfSalisbury »

jebatga, ima neka fatalna privlacnost u svim tim lupetanjima i teorijama :D kad je recemo, nidzo licanin izlago u drustvu lijepije i bogatije djevojki i zena sta sve moze: komunikacija sa marsovci, raznijet zemlju u komadici (mogu zamislit kako su him se stegnute dojke u onijem haljinama iz tog doba nadimale od uzbudzenja) a nidzo hin mjerko sa objesenjackim izrazom na licu, ali morebit je namigivo ostaloj publici u stilu "ma zajebajem se", onda nije zamjerit indijana osmanu koji je na tragu kaljostra iz niceg napravio nesto :shock: cime je dokazo da je svaka varijanta i podvarijanta svemira moguca: et mi smo bas u onoj dze u visokom ima 5 piramida i jedan platao
ima i onaj biserko sto je vec poceo prikupljat pare za gradnju tajm masine :razz: nisam mogo nac podatak jel iko eksperimentiso sa onom mackom od sredera: jedni predlazu probat 1000 puta, drugi kazu da je dosta 100 puta pa ce se samo kasti, al dze nac tolke macke :mrgreen:
ovajonaj

#39 Re: O neutronu

Post by ovajonaj »

jedno pitanje za vas sto se bolje razumijete u fiziku.
s obzirom da postoji pozitivni i negativni naboj, magneti imaju polove koji se privlače ili odbijaju zavisno da li su isti ili suprotni, pitanje glasi:
Da li postoji neka prepreka u fizici koja bi isključila postojanje negativne mase?
tj postojanju svojstva neke čestice da ima negativnu masu? ili npr prebaciti postojeću poznatu česticu u drugi oblik tako da ima negativnu masu?
kao kad proton i neutron dobiju svoju pozitivnu masu u ovom polju možda ima neko drugačije polje koje stvara negativnu masu...
Da li postoji neka prepreka koja to čini nemogućim ili nam je samo nepoznato tj neotkriveno takvo svojstvo?

šta ja znam onako laički razmišljam...
-Chesterfield-

#40 Re: O neutronu

Post by -Chesterfield- »

SmokingMan wrote: 19/07/2022 22:40
Tesko je uopte utvrditi kakav je kosmos izvan lokoalnog dometa, ne postoji niti ijedno osmatranje koje moze reci da je univerzum tog i tog oblika i da su mu granice na odredjenoj udaljenosti ili da ih uopste nema. Jedino oko cega se moze voditi polemika je da li je univerzum ravan, u obliku sedla sa negativnom zakrivljenoscu ili da je sferican.
'Svemir možete rastaviti u klastere, vlakna, ploče i praznine', kaže Tully. Klasteri, vlaknaste niti i ploče guste su regije u kojima su galaksije česte. Riječ je o nakupinama galaksija u obliku čvorova, niti i ploha nalika na palačinke. listovi nalik na palačinke.
https://www.tportal.hr/tehno/clanak/nak ... 0812/print

Tully kaže da se svemir rastaviti u klastere, vlakna, ploče i praznine.
A Bog kaže da ga može i smotati kao list papira.

Sura El-Enbija - Vjerovjesnici 104

Onoga Dana, kad smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje, onako kako smo prvi put iz ništa stvorili, tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti, to je obećanje Naše, Mi smo doista kadri to učiniti.
RtrnOfSalisbury

#41 Re: O neutronu

Post by RtrnOfSalisbury »

... ovo glede milki veja i andromede je misel kretu opiso u svojoj pjesmi gud baj milki vej :skoljka:
Post Reply