novogodisnji poklon penzionerima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.radiosarajevo.ba/content/view/17427/30/ wrote:Isplata decembarskih penzija 5. januara

Srijeda, 23 Decembar 2009 | 14:56

Isplata decembarskih penzija u Federaciji počet će 5. januara, saopćeno je danas iz Federalnog zavoda PIO.

Isplatni koeficijent ostaje isti, 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima.

Penzije za decembar primit će više od 355 hiljada korisnika, za šta će Federalni zavod morati osigurati 130 miliona KM.

Od Vlade Federacije BiH se očekuje da uplati svoj dio od sedam miliona KM na ime troškova isplate tzv. beneficiranih penzija.

Ocjenjujući rezultate isplate penzija u ovoj godini, Upravni odbor Zavoda PIO je podsjetio na sve teškoće koje su pratile redovnu isplatu penzija.

Ostvareni su znatno manji prihodi od planiranih.

Istovremeno, broj penzionera je u proteklih 11 mjeseci povećan za 13.802 nova korisnika dok je bez posla ostalo više od 50 hiljada radnika.

"Ipak, pozitivna je činjenica da će u jednoj vrlo teškoj recesijskoj godini biti isplaćeno svih 12 penzija, istina, bez povećanja, ali i smanjenja isplatnog koeficijenta za više od 334.560 redovnih penzija", saopćeno je iz Zavoda.

Upravni odbor je upozorio da se u ovakvim uvjetima, oslanjajući se samo na vlastite prihode od doprinosa, bez finansijske pomoći iz budžeta Federacije BiH neće moći održati dosadašnji nivo isplate penzija u idućoj godini.

Zatraženo je od Vlade da osigura 370.775.748 KM na osnovu akumuliranog duga za isplatu penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima iz ranijih godina i obaveze Vlade Federacije BiH za isplatu tzv. beneficiranih penzija u 2010. godini.

fena
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Post by Truba »

dje ide onih 30 maraka što mi odbijaju svaki mjesec ove godine :roll: :roll: :roll: :roll:
Truba

#28 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Post by Truba »

ne znam vala sta bih mislio o penzionerima...

baš bih volio napraviti jedan eksperiment
da u mjesecu pred izbore dobiju 50% manje penzije ili da ih ne dobiju nikako pa da vidim glasačke kutije i brojanje koliko je koja stranka dobila glasova

jeb ga da smo svakih izbora od 1995. dovodili druge kažnjavajući prethodne zbog loših rezultata mozda bi sad bilo bolje... ovako nam je kako nam je
statix

#29 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Post by statix »

komi wrote:ne znam vala sta bih mislio o penzionerima...

da u mjesecu pred izbore dobiju 50% manje penzije ili da ih ne dobiju nikako pa da vidim glasačke kutije i brojanje koliko je koja stranka dobila glasova

jeb ga da smo svakih izbora od 1995. dovodili druge kažnjavajući prethodne zbog loših rezultata mozda bi sad bilo bolje... ovako nam je kako nam je
@komi
jaro kako ja to gledam, to bas i nema veze toliko sa aktuelnom vlascu, mada ih ne gotivim i sam sam glasao za druge.
Radi se o tome da je svjetska recesija pogodila sve zemlje pa tako i nasu, i vlade su prisiljene na rebalans budzeta na racun izdataka, koji se ne mogu pokriti jer nema dovoljno prihoda od poreza. Medjutim mogu smanjiti svoje plate, a ne dirati penzije, ali nisam siguran da je to isto jer postoje razliciti fondovi iz kojih se pokrivaju izdaci. Uostalom i plate su smanjene u drzavnim institucijama ili ono bjese topli obrok.
Bitnu ulogu igra i siva ekonomija, ali od tog nazovimo ga sektorom zavisi egzistencija velikog broja ljudi, bar za sad, tako da rigorozne mjere ne bi poboljsale stanje po pitanju zaposlenja i punjenja penzionog fonda.
Uglavnom recesija ce da kulminira u 2010 i za ocekivati je jos goru situaciju i to ne samo ovdje, a jedina pozitivna svar je sto nismo zaduzeni u mjeri koliko je jedna Hrvatska, Madjarska ili Grcka. Recimo Grcka je na rubu finansijskog kolapsa zbog ogromnog budzetskog deficita i zaduzenosti koja prelazi GDP te zemlje... pa se i njena likvidnost dovodi u pitanje.
Druga stvar je sto je drzava masu ljudi poslala u prijevremene penzije kako se ne bi vodili kao nezaposleni, a sada imaju ogromne izdatke pa se hvataju za glavu kako da ih pokriju, kad nas je malo zapsolenih, a kredit nece dobiti dok ne rjese upravo socijalna primanja.
Uglavnom ne bi se iznenadio ni da ovdje dodje do povecanja pdv-a kao u Hrvatskoj.
Last edited by statix on 23/12/2009 17:53, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: novogodisnji poklon penzionerima

komi wrote:ne znam vala sta bih mislio o penzionerima...

Joj, @komi, nije valjda da i ti držiš penzionisane umirovljenike odgovornim za rezultate glasanja, pa tako i za ovo stanje opšte nesigurnosti i općeg kokuzluka?

Ko ne glasa jer ''nema za koga glasati''-glasao je za pobjednike izbora!

Da bi izbjegao ovo, taj koji ''nema za koga da glasa'' treba doći na dan izbora na glasačko mjesto i načiniti svoj glas/listiće nevažećim.
Procenat osvojene vlasti pobjedničkoj stranci se računa u postocima kada se uzmu SVI birači na biračkom spisku, oduzmu nevažeći glasovi...itd.

Jasno ko dan, što je više nevažećih glasova, manji procenat osvojene vlasti pobjednika i obratno, što je manje nevažećih glasova, veći je procenat osvjene vlasti pobjednika.

Penzioneri su konstanta na izborima i po broju onih koji glasaju i za koga glasaju.

Sve dosadašnje izobre odlučili su oni koji ''nemaju za koga glasati'', pa nisu ni došli na dan izbora na gl. mjesto.

Uporedi: USA izbore za predsjednika, redovi, ljudi donose stolice da ne moraju stajati u redu za glasanje.

Izbori su dostignuće demokratije, nesavršeno, ali najboje što su ljudi izmislili do sada radi legalne smjene vlasti=revolucije bez krvi.
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/12/2009 18:01, edited 1 time in total.
Truba

#31 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Post by Truba »

pa normalno da su najodgovorniji jer stari ljudi najviše izlaze na izbore i od starih ljudi se očekuje da imaju MUDROST i životno iskustvo... od njih se očekuje da glasaju za svoju djecu i unuke a ne zbog svojih očeva i djedova :roll: :roll: :roll: iz inata onim tamo glasaju kako glasaju...
PipiDugaDevetka

#32 Re: novogodisnji poklon penzionerima

komi wrote:pa normalno da su najodgovorniji jer stari ljudi najviše izlaze na izbore i od starih ljudi se očekuje da imaju MUDROST i životno iskustvo... od njih se očekuje da glasaju za svoju djecu i unuke a ne zbog svojih očeva i djedova :roll: :roll: :roll: iz inata onim tamo glasaju kako glasaju...
Svaka budala može roditi/napraviti dijete i glasati. Pa, šta očekuješ od staraca,...?
Odgovorni su oni koji ''nemaju za koga glasati'', pa i ne glasaju prilikom izbora.
Odgovorni su za sve!
RUKA MU SE OSUŠILA, DUŠA MU NA NOS DABOGDA IZAŠLA KO U OKTOBRU NE GLASA PROTIV!
Truba

#33 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Post by Truba »

ko je kriv:

onaj koji ne čini ništa ili onaj ko čini pogrešno???

oni koji ne čine ništa većinom su mlađi ljudi koji nisu dosegli MUDROST niti životno iskustvo... nemaju usađenu demokraciju u svoju svijest

a oni koji glasaju pogrešno SU ODGAJANI u totalitarizmu...a oni baš stariji se sjećaju diktature kralja i raznih propalih država za vrijeme TREĆEG RAJHA...i baš bi se od njih moralo tražiti da malo manje gledaju u prošlost a malo više u budućnost osim ako ne glasaju iz inata :skoljka: :skoljka: :skoljka:
PipiDugaDevetka

#34 Re: novogodisnji poklon penzionerima

Penzionisani umirovljenici su konstanta prilikom izbora i po broju, i po tome za koga glasaju.

KO NE GLASA, GLASAO JE ZA POBJEDNIKE!

Niko nikoga na ovom forumu nije ubijedio u nešto da promijeni stav.

Ja tvrdim da su sve izbore do sada odlučili neodlučni koji ''nemaju za koga glasati'' i oni su krivi za sve, baš kao i Pedro iz meksikanske pjesmice.

Neka visi Pedro, a ne umirovljenici!
(Što mi ružno zvuči ova riječ UMIROvljenici!)
Post Reply