...vec sam kupio crveni flomaster
novi voz
-
Howitzer
#101 Re: novi voz
Dobro ljudi imal ko kakvu info osim te da cemo se mi prvi prevrtati u njima kod Ivana
kad ovo krece u funkciju, na kojoj relaciji ce voziti i kojom brzinom, dobro rekose da moze 160 km/h, imal ko sta vise osim slika, zanima me Mostar, autobusom mi treba 2.5h, ako iz Sa do Mo ima 120 km a ako voz bude isao u prosjku 100 km/h u Mostaru smo za sat i 15-20h ako me fizika dobro sluzi, ako vec uzimaju ovakve vozove onda moraju malo srediti i sine nemre bez tog 
-
Bo Bo
#102 Re: novi voz
Što se tiče Talga, od marta počinju testiranja, i trajat će 6 mjeseci. Postoje određene naznake da bi mogao ići na relaciji Sarajevo - Ploče. Ove brzine od 120 i 160 u doglednoj budućnosti neće biti ostvarivane. Kad bi se voz kretao prosječnom brzinom od 80 km/h prema Mostaru to bi bilo i više nego dobro.
U medijima se često spominje remont pruge, te da će se poslije remonta moći ići brzinom od 120 km/h, to je moguće ali samo na nekoliko dionica dužine od 2 do 4 km .
Pa tako, najbolje je da se zaboravi prosječna brzina od 120 km/h po BiH jer to je neizvodljivo i poslije remonta, jer bi prugu trebalo trasirati nanovo a to je trenutno preskupo i nije moguće.
Pozdrav Bo Bo
.
U medijima se često spominje remont pruge, te da će se poslije remonta moći ići brzinom od 120 km/h, to je moguće ali samo na nekoliko dionica dužine od 2 do 4 km .
Pa tako, najbolje je da se zaboravi prosječna brzina od 120 km/h po BiH jer to je neizvodljivo i poslije remonta, jer bi prugu trebalo trasirati nanovo a to je trenutno preskupo i nije moguće.
Pozdrav Bo Bo
-
sarajevsko_pivo
#103 Re: novi voz
Vozovi su stigli vec u Rajlovcu!
Evo jedna slika jos iz Spanije:

Evo jedna slika jos iz Spanije:

-
Eborg
#104 Re: novi voz
Nadam se samo da će ove lezihljeboviće iz kancelarija prebaciti u voz da paze na red i mir. Kada se naklate babe sa masnim torbama, prigradski školarci i lopovi (plastike, metala i LCD ekrana za poželjeti) ima svega da bude. 
- macan prvi
#105 Re: novi voz
Bome topografske karte tvrde da je visinska razlika izmedju vijadukta iznad Ovcara i magistrale 200 m.Toto wrote:Imas topografske karte i Google Earth pa sva ova svoje pitanja mozes sam sebi odgovorit. A mozes nekad zaustavit i voz pa fino vidjeti plocu na svakom vijaduktu gdje pisu sve karakteristike svakog objekta.macan prvi wrote:
Gledano iz ove perspektive, visinska razlika izmedju mjesta na pruzi odakle je slikano i stanice Ovcari izgleda velika, al me zanima zna li neko koliko je to tacno?![]()
I voz bih rado zaustavio, ali ne znam jel one kocnice za imrdzensi uopste rade.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#106 Re: novi voz
ako ne rade kocnice radi masinovodjamacan prvi wrote:Bome topografske karte tvrde da je visinska razlika izmedju vijadukta iznad Ovcara i magistrale 200 m.Toto wrote:Imas topografske karte i Google Earth pa sva ova svoje pitanja mozes sam sebi odgovorit. A mozes nekad zaustavit i voz pa fino vidjeti plocu na svakom vijaduktu gdje pisu sve karakteristike svakog objekta.macan prvi wrote:
Gledano iz ove perspektive, visinska razlika izmedju mjesta na pruzi odakle je slikano i stanice Ovcari izgleda velika, al me zanima zna li neko koliko je to tacno?![]()
Za vijadukte jos nisam siguran.
I voz bih rado zaustavio, ali ne znam jel one kocnice za imrdzensi uopste rade.![]()
![]()
a ima i onaj pruzni radnik sto pjehane kontrolise prugu, dogovoris sa njim kad on krene u pohode pa ti sa njim ako si vec toliko nameracio za svaku kotu... kad Talgo opici na more neces ni Jablanicko jezero moc vidjet iz njega a kamoli sta drugo
sto se vijadukta tice: jesi li pito Googleta sta on kaze??
- Haris.ba
#107 Re: novi voz
A ja mislio da će ovaj saobraćati samo na liniji Sarajevo - Zenica(brza linija). Šta će u Čapljini, mijenjati lokomotivu? Onu staru na ovu novu kompoziciju?
Kad bi se riješili određeni prelazi preko pruge mislim da bi moglo brzo da se vozi Sa - Ze. I to mi nekako izgleda najprofitabilnija linija.
Ima li šanse za 20 godina dvosmjerna pruga Sa - Ze da osvane?
Kad bi se riješili određeni prelazi preko pruge mislim da bi moglo brzo da se vozi Sa - Ze. I to mi nekako izgleda najprofitabilnija linija.
-
Eborg
#108 Re: novi voz
Najbolje bi bilo kada bi imali brzu dvosmjernu prugu Neum-Bosanski Brod.Haris.ba wrote:A ja mislio da će ovaj saobraćati samo na liniji Sarajevo - Zenica(brza linija). Šta će u Čapljini, mijenjati lokomotivu? Onu staru na ovu novu kompoziciju?
BTW, malo je poznata činjenica da je prije godinu-dvije potpisan sporazum između vlada BiH i Crne Gore da bi se nekad ubrzo trebala graditi pruga Mostar-Podgorica.
- macan prvi
#109 Re: novi voz
Ne diraj masinovodjeToto wrote:ako ne rade kocnice radi masinovodjamacan prvi wrote:Bome topografske karte tvrde da je visinska razlika izmedju vijadukta iznad Ovcara i magistrale 200 m.Toto wrote:
Imas topografske karte i Google Earth pa sva ova svoje pitanja mozes sam sebi odgovorit. A mozes nekad zaustavit i voz pa fino vidjeti plocu na svakom vijaduktu gdje pisu sve karakteristike svakog objekta.![]()
Za vijadukte jos nisam siguran.
I voz bih rado zaustavio, ali ne znam jel one kocnice za imrdzensi uopste rade.![]()
![]()
![]()
platis pice nek malko zabremza i ti fino iskocis ....
a ima i onaj pruzni radnik sto pjehane kontrolise prugu, dogovoris sa njim kad on krene u pohode pa ti sa njim ako si vec toliko nameracio za svaku kotu... kad Talgo opici na more neces ni Jablanicko jezero moc vidjet iz njega a kamoli sta drugo
sto se vijadukta tice: jesi li pito Googleta sta on kaze??
Kad talgo krene, koliko razumijem mozda bude malo brzi od sadasnjih brzih vozova (ako i bude brzi) tako da pejzazi nece letjeti okolo. Medjutim, meni problem moze biti to sto se u tim vozovima ne moze spustiti prozor
Ni google ne zna naci visine za vijadukte...
- macan prvi
#110 Re: novi voz
U Capljini ce na talgu biti smjena lokomotiva, kao i dosad. I u Doboju takodjer.Eborg wrote:Najbolje bi bilo kada bi imali brzu dvosmjernu prugu Neum-Bosanski Brod.Haris.ba wrote:A ja mislio da će ovaj saobraćati samo na liniji Sarajevo - Zenica(brza linija). Šta će u Čapljini, mijenjati lokomotivu? Onu staru na ovu novu kompoziciju?
Ima li šanse za 20 godina dvosmjerna pruga Sa - Ze da osvane?Ukoliko bi se Zenica i Sarajevo povezali brzom linijom koja bi išla oko sat vremena (stajanje recimo u Kaknju i Rajlovcu) to bi bio jedan od prvih koraka ka stvaranju zeničko-sarajevske "metropolitan regije" koja je prirodno vezana (puno ljudi vozari iz Zenice za Sarajevo, malo manji broj iz Sarajeva za Zenicu).
BTW, malo je poznata činjenica da je prije godinu-dvije potpisan sporazum između vlada BiH i Crne Gore da bi se nekad ubrzo trebala graditi pruga Mostar-Podgorica.
Sve se moze napraviti kad ima para i volje, ali i tu prugu iz Capljine (ne Mostara) u Crnu Goru zamisljaju i analiziraju vec godinama - mislim, ne sumnjam da ce je napraviti, samo je pitanje koliko cemo morati cekati da to bude uradjeno.
- no_pasaran
#111 Re: novi voz
Heeeej imaju VOZ! VOZ IMAJU! 
Super ovo izgleda, samo mora se strašno mnogo pažnje posvetiti učenju ljudi kako da se ponašaju u ovakvim vozovima.
Zamisli ti kad romi sa "posla" (prosjačenja) krenu ovim vozom oko 16:00 nazad za Kakanj... Zamisli ti taj spektakl kako se njih 15 u ovom shatlu svađaju sa onim polupijanim raščerupanim kondukterima... ccc
Znači ne žalit pare na obrazovanje, osiguranje, stroge kazne itd.
Super ovo izgleda, samo mora se strašno mnogo pažnje posvetiti učenju ljudi kako da se ponašaju u ovakvim vozovima.
Zamisli ti kad romi sa "posla" (prosjačenja) krenu ovim vozom oko 16:00 nazad za Kakanj... Zamisli ti taj spektakl kako se njih 15 u ovom shatlu svađaju sa onim polupijanim raščerupanim kondukterima... ccc
-
Eborg
#112 Re: novi voz
Zašto u Čapljini? Shvatam da se zbog entiteta mijenja lokomotiva u Doboju, no zašto u Čapljini?
BTW, ukoliko izuzmemo Vožda mislite li da bi postojala dobra volja RS-a da se željeznice ujedine? Zaista je debilno ovako, nit' "oni" imaju para od toga, nit' "mi", samo se patimo.
Što se tiče voza, garantujem da će u prvih mjesec dana aktivnog korištenja opuhati LCD-ove ili nešto tako.
BTW, ukoliko izuzmemo Vožda mislite li da bi postojala dobra volja RS-a da se željeznice ujedine? Zaista je debilno ovako, nit' "oni" imaju para od toga, nit' "mi", samo se patimo.
Što se tiče voza, garantujem da će u prvih mjesec dana aktivnog korištenja opuhati LCD-ove ili nešto tako.
- macan prvi
#113 Re: novi voz
Trebat ce dobro paziti na te vozove i nadam se da Zeljeznice znaju kako da ih sacuvaju...no_pasaran wrote:Heeeej imaju VOZ! VOZ IMAJU!
- macan prvi
#114 Re: novi voz
Capljina je granica s Hrvatskom.Eborg wrote:Zašto u Čapljini? Shvatam da se zbog entiteta mijenja lokomotiva u Doboju, no zašto u Čapljini?
A sto se tice mijenjanja u Doboju - vozio sam se zeljeznicama u raznim dijelovima Evrope i nigdje, ali stvarno nigdje, nisam vidio da se unutar jedne zemlje mijenjaju lokomotive.
- felipe kajetano
#115 Re: novi voz
Istina!Samo cisto sumnjam da ce sadasnja vlast u RS-u na to pristati jer im ZRS sluze kao baza u kojoj zaposljavaju svoje clanove i usput za razne talove.U slucaju nekog ujedinjenja logicno bi moralo doci do smanjenja tog broja..zato mrka kapa nazalost.Vjerovatno je nesto tako slicno i u FBiH..dok se neke djecije bolesti ne prebole nema dalje.Eborg wrote:Zašto u Čapljini? Shvatam da se zbog entiteta mijenja lokomotiva u Doboju, no zašto u Čapljini?
-
Eborg
#116 Re: novi voz
E jesu i našli gdje će se zapošljavati.
K'o da nam svima ne bi bilo jednostavnije tako, još ako bi se i uvoz nafte i žita zakonski uredio tako da bi to moglo ići samo vozom milina (nažalost nemoguća, "kamionski lobi" drma samo tako). Ali ako ništa da nema kretenskih promjena lokomotiva, ni jednima ni drugima ne cvjetaju ruže a ima potencijala da se taj saobraćaj relativno dobro organizuje.
- felipe kajetano
#117 Re: novi voz
Jebiga na zeljeznici je najlakse voditi toliki broj ljudi jer je masa bez posla a tu im je najlakse ubaciti glasace.Ajd da su bar na stanicama pa gdje mogu bar nesto mozda doprijeniti saobracaju vec u vecini slucajeva na izmisljenim radnim mjestima u upravi.Najveca tuga je sto ce iako dodje do promjene vlasti i sledeca vjerovatno preuzeti razradjenu metodu prethodnika.Najidealnije bi bilo nametanje nekog rjesenja od VPEborg wrote:E jesu i našli gdje će se zapošljavati.K'o da nam svima ne bi bilo jednostavnije tako, još ako bi se i uvoz nafte i žita zakonski uredio tako da bi to moglo ići samo vozom milina (nažalost nemoguća, "kamionski lobi" drma samo tako). Ali ako ništa da nema kretenskih promjena lokomotiva, ni jednima ni drugima ne cvjetaju ruže a ima potencijala da se taj saobraćaj relativno dobro organizuje.
- macan prvi
#118 Re: novi voz
@Eborg: Naravno, ali tad izlazimo iz domena zdravog razuma, a ulazimo u domen trenutne bh. politike.
- Toto
#119 Re: novi voz
macan prvi wrote:
Capljina je granica s Hrvatskom.Tu se uvijek mijenja lokomotiva - nemoj misliti da Rvati daju da se ono 15 minuta do Ploca vozi bh. lokomotivom.
![]()
A sto se tice mijenjanja u Doboju - vozio sam se zeljeznicama u raznim dijelovima Evrope i nigdje, ali stvarno nigdje, nisam vidio da se unutar jedne zemlje mijenjaju lokomotive.To u Doboju ako nista produzava putovanje vozom i bar zato je besmisleno.
Capljina nije granica sa Hrvatskom. Ako BiH lokomative ne mogu da voze po hrvatskom teritoriju, kako onda hrvatska lokomotiva moze doci od granice do Capljine po BiH teritoriju?
-
Eborg
#120 Re: novi voz
Dobro rečeno!macan prvi wrote:@Eborg: Naravno, ali tad izlazimo iz domena zdravog razuma, a ulazimo u domen trenutne bh. politike.
- kurty
#121 Re: novi voz
Ako se bude stajalo, stajat ce se prije u Visokom i podlugovima, nego u Kaknju.Eborg wrote:Najbolje bi bilo kada bi imali brzu dvosmjernu prugu Neum-Bosanski Brod.Haris.ba wrote:A ja mislio da će ovaj saobraćati samo na liniji Sarajevo - Zenica(brza linija). Šta će u Čapljini, mijenjati lokomotivu? Onu staru na ovu novu kompoziciju?
Ima li šanse za 20 godina dvosmjerna pruga Sa - Ze da osvane?Ukoliko bi se Zenica i Sarajevo povezali brzom linijom koja bi išla oko sat vremena (stajanje recimo u Kaknju i Rajlovcu) to bi bio jedan od prvih koraka ka stvaranju zeničko-sarajevske "metropolitan regije" koja je prirodno vezana (puno ljudi vozari iz Zenice za Sarajevo, malo manji broj iz Sarajeva za Zenicu).
-
Eborg
#122 Re: novi voz
Ma to je najmanji problem, gdje im se najviše isplati, maksimalno dva stajanja. A ne ovako, stane u svakom selu brate.
- macan prvi
#123 Re: novi voz
To je granicna stanica i opremljena je za smjenu lokomotiva. Razlozi zasto hrvatska lokomotiva ulazi na bh. teritoriju su onda tehnicke prirode (bolje i to nego smjena lokomotiva na ledini na pravoj graniciToto wrote:macan prvi wrote:
Capljina je granica s Hrvatskom.Tu se uvijek mijenja lokomotiva - nemoj misliti da Rvati daju da se ono 15 minuta do Ploca vozi bh. lokomotivom.
![]()
A sto se tice mijenjanja u Doboju - vozio sam se zeljeznicama u raznim dijelovima Evrope i nigdje, ali stvarno nigdje, nisam vidio da se unutar jedne zemlje mijenjaju lokomotive.To u Doboju ako nista produzava putovanje vozom i bar zato je besmisleno.
Capljina nije granica sa Hrvatskom. Ako BiH lokomative ne mogu da voze po hrvatskom teritoriju, kako onda hrvatska lokomotiva moze doci od granice do Capljine po BiH teritoriju?
- macan prvi
#124 Re: novi voz
Mislim da ce se frekvencija vozova koji ne staju svugdje (to je vec sad slucaj s brzim vozovima) povecati kad talgo krene u funkciju.Eborg wrote:Ma to je najmanji problem, gdje im se najviše isplati, maksimalno dva stajanja. A ne ovako, stane u svakom selu brate.
- Toto
#125 Re: novi voz
pa sto ne bi i BiH lokomotiva otisla tih nekoliko kilometara od granice do Ploca, iz istih tehnickih razloga, pa nek tamo zamjenu lokomotivu.macan prvi wrote:To je granicna stanica i opremljena je za smjenu lokomotiva. Razlozi zasto hrvatska lokomotiva ulazi na bh. teritoriju su onda tehnicke prirode (bolje i to nego smjena lokomotiva na ledini na pravoj graniciToto wrote:macan prvi wrote:
![]()
Capljina nije granica sa Hrvatskom. Ako BiH lokomative ne mogu da voze po hrvatskom teritoriju, kako onda hrvatska lokomotiva moze doci od granice do Capljine po BiH teritoriju?) i tako se to svugdje radi.