NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
-
belfy
#276 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
upravo u maznjavanju i uspijevaju na ovaj nacin. kao sto si sam rekao, kad udare u preveliki nivo populacije bude previse bolno, pa bas kao i u slucaju KS-a, odustanu kada vide da previse boli. upravo o tome sam i govorio. dok pogadjaju neke u gornjoj granici nema masovnog bunta i na taj nacin ce i prolaziti sto u osnovi i jeste socijal-demokratija, barem po onome kako ja znam.
jedino mi smijesan u svemu madner koji je (barem koliko sam ja upratio) kao za socijal-demokratiju, ali bi on da bude malo vise socijal-demokrata od ostalih...
sto se tice policije, prosvjete i administracije meni oni uopste ne smetaju ako im plate budu srazmjerne privredi. kresanje broja "uclanjenih" u taj radni organizam nek dodje nakon toga. sasvim ok. nek barem ide na nekom planu nesto.
sto se tice viseg niova vlasti i administracije na tom nivou ja to gledam realno. njih je najmanje, a najvise ih se pita. zato ce oni ici na kraju kada otporu vise ne bude mjesta. jednostavno ne mozes ocekivati da ce oni pristati da im se plate poistovjete sa nizim nivoima. tako da, ako prvo trebaju biti snizeni nizi, neka onda ide tako. znam ja da riba smrdi od glave, ali ako nam je drzava naopaka i ako uspijemo naopako rjesavati probleme, neka onda bude tako.
za kraj, slazem se da je tesko ocekivati normalno, ali cak i kada nenormalno donosi korak nabolje (upravo iz razloga ranije navedenog) treba ga pohvaliti.
ja bih se samo pitao, ako bilo ko od socijal-demokratske stranke nije ocekivao ovakve zakone, cemu su se onda nadali? meni izgledaju upravo ono kako bih ocekivao od jedne takve deklarisane stranke.
jedino mi smijesan u svemu madner koji je (barem koliko sam ja upratio) kao za socijal-demokratiju, ali bi on da bude malo vise socijal-demokrata od ostalih...
sto se tice policije, prosvjete i administracije meni oni uopste ne smetaju ako im plate budu srazmjerne privredi. kresanje broja "uclanjenih" u taj radni organizam nek dodje nakon toga. sasvim ok. nek barem ide na nekom planu nesto.
sto se tice viseg niova vlasti i administracije na tom nivou ja to gledam realno. njih je najmanje, a najvise ih se pita. zato ce oni ici na kraju kada otporu vise ne bude mjesta. jednostavno ne mozes ocekivati da ce oni pristati da im se plate poistovjete sa nizim nivoima. tako da, ako prvo trebaju biti snizeni nizi, neka onda ide tako. znam ja da riba smrdi od glave, ali ako nam je drzava naopaka i ako uspijemo naopako rjesavati probleme, neka onda bude tako.
za kraj, slazem se da je tesko ocekivati normalno, ali cak i kada nenormalno donosi korak nabolje (upravo iz razloga ranije navedenog) treba ga pohvaliti.
ja bih se samo pitao, ako bilo ko od socijal-demokratske stranke nije ocekivao ovakve zakone, cemu su se onda nadali? meni izgledaju upravo ono kako bih ocekivao od jedne takve deklarisane stranke.
-
SA 071
#277 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ne piju vode kada treba radniku dati nesto, ali kada treba uzeti, onda se propisi po hitnom postupku pocnu postivati. I da nase trziste sa 40% zaposlenih. Zastite nema, a gazde se postave "ako neces ti raditi ima ko hoce"...VjecitiStudent wrote:U nasem privatnom sektoru cijenu radne snage odredjuje trziste, drzavni dekreti tu ne piju vode.SA 071 wrote: Dobar ti je nick. Nije ni cudo sto je tako. Slabo vezes.
Posto su dosad poslodavci zabilazili placanje poreza drzavi pomocu TO (toplog obroka) sada ce drzava da te iste poslodavce kazni tako sto ce im zabraniti da placaju TO radnicima u tolikom iznosu, a kao kaznenu mjeru ce poslodavci (citaj gazde, kapitalisti, vlasnici) te pare morati zadrzati za sebe!!!???!!!![]()
Vrlo socijalisticki i ljevicarski. Sto ih nisu natjerali da taj iznos pretvore u platu, ako su ih htjeli disciplinovati u placanju poreza i doprinosa?
Pa o ovome je smjesno i raspravljati. Cuj da te neko ubjedjuje da je to socijalno osjetljivo sto ces ti umjesto 700 KM dobijati 550 KM (manje 150 KM ili 20%), ali ce zato onaj sto ima 2500 KM sada dobijati 2250 (manje 250 KM ili 10%).
Da mogu, vecina poslodavaca bi najradije svim zaposlenim dala po 100km, medjutim, za te pare im ovdje niko raditi nece.
Tako da, i nakon djelomicnog zacepljanja poreske rupe zvane TO, za ocekivati je da ce plate u privatnom sektoru ostati u skladu sa trzistem.
- atko
#278 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
@belfy ...logika ti je "pa mora neko platiti ceh" ... a platice ko ima jel ... probudi(mo) se ... ovo je kapitalizam a mi zaglavljeni u socijal-komunizmu pokusavamo naizvrat rjesti probleme tako da funkcionisu u kapitalizmu
mi smo brod koji tone ... i to sto cemo ispumpati par kanti vode ili zvakom zacepiti par rupica ... znaci samo da cemo potonuti koji minut kasnije ...
pa gospoda NECE da zavede red u jednoj garazi ko sto je gras ...sta ocekivati ... na kraju cemo biti samo EU spajz ... zgodno za postavit malo prljave industrije i posisat to malo energije ... od drzave cemo napraviti EU shupu u kojoj cemo biti podstanari
mi smo brod koji tone ... i to sto cemo ispumpati par kanti vode ili zvakom zacepiti par rupica ... znaci samo da cemo potonuti koji minut kasnije ...
pa gospoda NECE da zavede red u jednoj garazi ko sto je gras ...sta ocekivati ... na kraju cemo biti samo EU spajz ... zgodno za postavit malo prljave industrije i posisat to malo energije ... od drzave cemo napraviti EU shupu u kojoj cemo biti podstanari
-
žuta
#279 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
prvo nemam nikakve krvne veze sa direktoromCaCO3 wrote:Ne bi ja ne daj Boze nikom nista na forumu zamjeriožuta wrote:A što ti misliš da niko ne bi smio imati platu veću od 2000 KM
šta je sa državnim firmama koje dobro rade koje nisu na buđetu koje se samofinansiraju
ja radim u državnoj firmi koja nije na buđetu i sasvim mi se jebe što moj direktor ima 5 puta veću platu od mene
jer moj direktor je zaslužio tu platu
jer ja imam dobru platu sa kojom hranim još 4 osobe
jer se iz moje plate izdvajaja porez od 10% jer se od moje plate uplačuje još 33% za doprinose
jer ja nemam obrazovanje koje ima moj direktor i nemože portir i direktor imati istu plaću
u mojoj firmi ne radi samo ja i direktor već još 500 ljudi koji hrane minimalno 4 člana obitelji
jer u mojoj firmi svi rade nema jedan radi petorica sjede
i što da budemo svi u jednom košu i pazi sad recimo u željeznici ništa ne rade oni su na buđetu samo kukaju
i zaposleni imaju super plate i regrese i TO
eto toliko nemoj šta zamjerit
Reci ti na nama samo koliko tvoj direktor ima pomocnika i koliki je postotak rukovodeceg kadra u tvojoj firmi i sto bi to tvoj direktor imao 5.000 KM platu kad takve firme kao sto je tvoja mogu i bez direktora funkcionisati.
Ja ovo ne kontam majke mi da neko brani direktora i 5.000 KM plate osim ako nije u nekom izuzeno bliskom rodjako-familijarnom odnosu![]()
Nece portir imati platu kao direktor ali nije ni u redu da portir ima 500 KM a direktor 5.000a plus koliko sto ima direktora pa zaposle i zenu ili dijete pa mu u kucu onda ulazi i jos jedna plata, a naravno dijete mu dobije stipendiju od firme pa mu ne mora placati ni skolovanje
drugo zaradi svoju platu i sebi i nama
treće pomaže svakom radniku u slučaju bolesti ,smrtnog slučaja pa čak i zapošljavnje djece radnika preko raspusta
i portir nema 500 već 1500
i naj važnije na finansira nas država već mi nju
- CaCO3
#280 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ne mora se biti samo u krvnom srodstvužuta wrote: prvo nemam nikakve krvne veze sa direktorom
drugo zaradi svoju platu i sebi i nama
treće pomaže svakom radniku u slučaju bolesti ,smrtnog slučaja pa čak i zapošljavnje djece radnika preko raspusta
i portir nema 500 već 1500
i naj važnije na finansira nas država već mi nju
Pomaze on to sve svojim parama?
A sto bi vi onda uposte i dobijali platu kad direktor zaraduje platu i sebi i vama ?? Vama treba onda svima dati otkaz
Vama onda treba drzava placati poreze , a ne vi drzavi posto vi nju finansirate
- DaffyDuck
#281 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Jadni mi s ovom drzavom. U meni su ubili svaku ljubav za BiH. Sad samo zelim zivjet negdje vani 
- madnessa
#282 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
I šta na kraju bi od svega ovoga?
- butterfly_01
#283 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
vidjet cemo pocetkom februara!!!
- madnessa
#284 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
E jbm mu državu u kojoj moram čekati platnu listu da saznam kolika mi je plata i da li je neki zakon stupio na snagu!!!butterfly_01 wrote:vidjet cemo pocetkom februara!!!
- butterfly_01
#285 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
zakon je stupio na snagu..
a koliko ce ti drzava odrezati to ces znati u februaru!!!
-
nightmare
#286 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
molim te da mi odgovoriš kada i gdje je objavljen "Zakon" kako ti navodiš, pa da znamo svi šta se mijenja, hvala
-
leo karan
#287 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
jel izaslo u sluzbenom listu?butterfly_01 wrote:zakon je stupio na snagu..
da ili ne?
- Better Man
#288 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Koliko sam ja upoznat zakon nije usvojen, a kamo li da je objavljen u Sluzbenim novinama i da je stupio na snagu.
-
leo karan
#289 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
pa zato i pitam,Better Man wrote:Koliko sam ja upoznat zakon nije usvojen, a kamo li da je objavljen u Sluzbenim novinama i da je stupio na snagu.
jer iz price pomislih, ne da ce nam od januara skresat plate, nego da ce nam i retraktivno uzet za proslu godinu
-
nightmare
#290 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
upravo sam iz tog razloga i postavio svoje pitanje, inače sam pravnik i posao mi je da redovno pratim izmjene zakonskih propisa, pa bih molio sve učesnike ove teme da ne "objavljuju" ne provjerene inofrmacije, jer je obični svijet i onako isprepadan
, pozdrav 
-
ins
#291 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Divi ovo:
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj potvrdio je informaciju koja se ovih dana pojavila u medijima da je Elektroprivreda HZ HB zatražila povećanje cijena električne energije za sve svoje korisnike.
Na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru nakon sjednice Vlade Federacije BiH ministar Trhulj je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB zatražila poskupljenje električne energije zbog iznimno loših hidroloških uvjeta, zbog čega je ovo javno poduzeće primorano nedostajuće količine električne energije nabavljati iz uvoza.
"Elektroprivreda HZ HB svu svoju proizvodnju vrši iz hidropotencijala. U rekordnoj 2010. godini proizvedeno je 2,675 gigawat sati, dok je u protekloj godini proizvedeno jedva 1,300 gigawat sati, odnosno ni pedeset posto. Treba znati da su cijene električne energije na tržištu u odnosu na proteklu godinu u stalnom porastu i kreću se od 56 do 60 eura za megawat sat", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
Dodao je kako će situacija biti mnogo jasnija sredinom mjeseca nakon što Vlada Federacije BiH usvoji energetsku bilancu i nakon što se o zatraženom poskupljenju očituje Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK).
Na pitanje novinara je li moguća situacija u kojoj će kupci u Mostaru električnu energiju dobivati iz Bugarske, dok će u isto vrijeme Elektroprivreda BiH izvoziti električnu energiju u Hrvatsku, ministar Trhulj je kazao kako je takav scenarij sasvim moguć zbog otvorenog tržišta električnom energijom.
"U BiH djeluje dvadeset kompanija koje imaju licence za trgovinu električnom energijom. BiH je članica Energetske zajednice Jugoistočne Europe tako da granice u elektroenergetskom tržištu ne postoje. Odakle će kompanija koja isporučuju struju Elektroprivredi HZ HB tu energiju dobiti odlučuje samo ta kompanija. Kada imamo viškove električne energije onda je ovakva situacija pomalo apsurdna, no u slučaju nestašice pitanje je kako bi namirili taj manjak kada bi tržište bilo zatvoreno", kazao je Trhulj.
Po mišljenju federalnog ministar energije, rudarstva i industrije, mnogi od ovih problema ne bi postojali kada bi na prostoru BiH ili barem Federacije BiH postojalo samo jedno elektroprivredno poduzeće.
"Tada bismo imali idealan sustav s 54 posto hidro i 46 posto energije iz termocentrala, i ne bi dolazili u ovakvu situaciju. Ali ovo je naša politička realnost i moramo se prilagoditi tome", zaključio je Trhulj.
On je demantirao i pisanja pojedinih medija da je zbog sukoba između vladajućih SDA i SDP-a BiH s dnevnog reda današnje sjednice skinut Prednacrt zakona o unutarnjim poslovima FBiH.
"Ne radi se o nikakvom sukobu. Danas smo trebali razmatrati dva bitna zakona: Izmjene Zakona o porezu na dohodak i Prednacrt Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, ali pošto Vlada nije bila u punom sastavu, nedostajala su dva dopremijera Lijanović i Desnica, kao i još neki ministri, dogovoreno je da se ta dva zakona ostave za sljedeću sjednicu", kazao je Trhulj.
-
nightmare
#292 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
1.Verifikacija Zapisnika 31. sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
2.Prijedlog mišljenja o Nacrtu zakona o volontiranju koji je u parlamentarnu proceduru dostavila Komisija za pitanja mladih Predstavničkog – Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
3.Prijedlog mišljenja za davanje autentičnog tumačenja čl. 83., 84., 85., 86., 87., i 88. Zakona o radu, te čl.8 do 13. i čl.94. i 96. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
4.Prijedlog uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u prirodne recipijente i sisteme javne kanalizacije
5.Prijedlog uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima
6.Prijedlozi akata
1.Prijedlog odluke o akontativnoj isplati dijela dobiti "Elektroprivrede BiH" i "BH Telecom" d.d. Sarajevo za 2011. godinu
2.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Federalnom zavodu za isplatu akontacije penzija ostvarenih po članu 48. stav 4. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine
3.Prijedlog zaključka
7.Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima i kriterijima za kreditiranje krajnjih korisnika Revolving fonda za lokalni razvoj
8.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti stranoj nevladinoj organizaciji ASSOCIAZIONE „MISSIONE BELEM“ – ONLUS, ITALIJA, za osnivanje predstavništva u Federaciji Bosne i Hercegovine
9.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na akt Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kojim se uskraćuje prethodna saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom BNT „Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik
10.Prijedlozi odluka
1.Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa privrednog društva PS „Vitez“ d.o.o. Vitez
2.Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o dodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa na osnovu iračkog duga
3.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez o uređivanju matične evidencije i uplati doprinosa za prioritetno uvezivanje radnog staža zaposlenika PS „Vitezit“ radi ostvarivanja prava na penziju
11.Prijedlog odluke o prenosu računske opreme nabavljene kroz okončani Projekat „Tehničke pomoći socijalnom osiguranju“ SITAP krajnjim korisnicima
12.Prijedlog odluke o sufinansiranju najnižih penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, čiji je iznos u isplati za decembar 2011. godine manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o
1.penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH
13.Prijedlog odluke o korištenje kumuliranih sredstava iz ranijih godina koja se vode na računu broj 1540012000457839, pod nazivom FMF – FMF – Civil.zaš.Progr.deminir. Faza VIII Federalnoj upravi civilne zaštite
14.Strategija za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi u Federaciji Bosne i Hercegovine 2012.- 2020.godina
15.Izvještaj o radu Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje 1. i 2. za III Kvartal (juli, avgust, septembar) 2011. godine
16.Izvještaj o utrošku dijela sredstava dodijeljenih iz sredstava Tekućih transfera Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, na ime pomoći ze rješavanje socijalnih pitanja i pokretanja proizvodnje privrednog društva IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići po odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine V.broj: 975/11 od 22.09.2011. godine i V.broj: 984/11 od 27.09.2011. godine, sa Prijedlogom zaključka
17.Izvještaj o realizaciji Projekta ECSEE APL3 – BiH (POWER IV) i Izvještaj o realizaciji Projekta „Gasifikacija Srednjobosanskog kantona“ koji se finansira iz kredita EBRD (38770), zaključno sa 30.09.2011. godine
18.Izvještaj o realizaciji „Projekat zaštite, sanacije i uređenja donjeg toka rijeke Trebižat sa slapovima Kravica i Kočuša“ za period od 2005. – 2011. godine, sa Prijedlogom zaključka
19.Izvještaj o realizaciji Projekta „Trajna zaštita Počitelja“ za period 2002. -2011. godine, sa Prijedlogom zaključka
20.Završni izvještaj Komisije za kontrolu izvršenja obveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju između IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići i Ugovora o osnivanju zajedničkog društva i rješavanje svih otvorenih pitanja iz Ugovora o zajedničkom ulaganju, sa Prijedlogom zaključka
1.Prijedlog rješenja o prestanku važenja Rješenja o imenovanju Komisije za kontrolu izvršenja obaveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju između IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići i Ugovora o osnivanju zajedničkog društva i rješavanje svih otvorenih pitanja iz Ugovora o zajedničkom ulaganju
21.Informacija o pripremi implementacije obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo na južnom dijelu Koridora Vc, sa Prijedlogom zaključaka
22.Analiza stanja poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine i izrada interaktivne karte, sa Prijedlogom zaključka
23.Informacija o djelovanju garancijskih fondova u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa
24.Realizacija obaveza po Odluci o raspisivanju javnog poziva za prijavu neuplaćenog a registriranog staža penzijsko-invalidskog osiguranja V. broj: 887/11 od 24.08.2011. godine
25.Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Federalnog zavoda za statistiku
1.Prijedlog rješenja o privremenom imenovanju direktora Federalnog zavoda za statistiku
26.Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za dug
27.Prijedlog odluke o odobravanju prenosa sredstava sa posebnih namjenskih transakcijskih računa
28.Informacija o sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i predstavnika industrijskih sindikata - članica Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sa Prijedlogom zaključka
29.Zahtjev za davanje saglasnosti Federalnom ministarstvu kulture i sporta/ Federalnom ministarstvu kulture i športa za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika , sa Prijedlogom zaključka.
ovo je dnevni red sjednice vlade fbih od 05.01.2012 godine, i ja ovdje ne vidim nigdje prijedlog zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak, a ta procedura mora biti usvojena od strane vlade fbih i biti upučena u parlamentarnu proceduru odnosno proći i potvrdu na zastupničkom domu i domu naroda fbih, biti objavljena u službenim novinama fbih, itd itd, znači dok to ne vidim usvojeno od strane parlamenta i objavljeno u službenim novinama to su samo naglabanja i prazne priče, pozdrav
2.Prijedlog mišljenja o Nacrtu zakona o volontiranju koji je u parlamentarnu proceduru dostavila Komisija za pitanja mladih Predstavničkog – Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
3.Prijedlog mišljenja za davanje autentičnog tumačenja čl. 83., 84., 85., 86., 87., i 88. Zakona o radu, te čl.8 do 13. i čl.94. i 96. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
4.Prijedlog uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u prirodne recipijente i sisteme javne kanalizacije
5.Prijedlog uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima
6.Prijedlozi akata
1.Prijedlog odluke o akontativnoj isplati dijela dobiti "Elektroprivrede BiH" i "BH Telecom" d.d. Sarajevo za 2011. godinu
2.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Federalnom zavodu za isplatu akontacije penzija ostvarenih po članu 48. stav 4. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine
3.Prijedlog zaključka
7.Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima i kriterijima za kreditiranje krajnjih korisnika Revolving fonda za lokalni razvoj
8.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti stranoj nevladinoj organizaciji ASSOCIAZIONE „MISSIONE BELEM“ – ONLUS, ITALIJA, za osnivanje predstavništva u Federaciji Bosne i Hercegovine
9.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na akt Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kojim se uskraćuje prethodna saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom BNT „Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik
10.Prijedlozi odluka
1.Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa privrednog društva PS „Vitez“ d.o.o. Vitez
2.Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o dodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa na osnovu iračkog duga
3.Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez o uređivanju matične evidencije i uplati doprinosa za prioritetno uvezivanje radnog staža zaposlenika PS „Vitezit“ radi ostvarivanja prava na penziju
11.Prijedlog odluke o prenosu računske opreme nabavljene kroz okončani Projekat „Tehničke pomoći socijalnom osiguranju“ SITAP krajnjim korisnicima
12.Prijedlog odluke o sufinansiranju najnižih penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, čiji je iznos u isplati za decembar 2011. godine manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o
1.penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH
13.Prijedlog odluke o korištenje kumuliranih sredstava iz ranijih godina koja se vode na računu broj 1540012000457839, pod nazivom FMF – FMF – Civil.zaš.Progr.deminir. Faza VIII Federalnoj upravi civilne zaštite
14.Strategija za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi u Federaciji Bosne i Hercegovine 2012.- 2020.godina
15.Izvještaj o radu Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje 1. i 2. za III Kvartal (juli, avgust, septembar) 2011. godine
16.Izvještaj o utrošku dijela sredstava dodijeljenih iz sredstava Tekućih transfera Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, na ime pomoći ze rješavanje socijalnih pitanja i pokretanja proizvodnje privrednog društva IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići po odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine V.broj: 975/11 od 22.09.2011. godine i V.broj: 984/11 od 27.09.2011. godine, sa Prijedlogom zaključka
17.Izvještaj o realizaciji Projekta ECSEE APL3 – BiH (POWER IV) i Izvještaj o realizaciji Projekta „Gasifikacija Srednjobosanskog kantona“ koji se finansira iz kredita EBRD (38770), zaključno sa 30.09.2011. godine
18.Izvještaj o realizaciji „Projekat zaštite, sanacije i uređenja donjeg toka rijeke Trebižat sa slapovima Kravica i Kočuša“ za period od 2005. – 2011. godine, sa Prijedlogom zaključka
19.Izvještaj o realizaciji Projekta „Trajna zaštita Počitelja“ za period 2002. -2011. godine, sa Prijedlogom zaključka
20.Završni izvještaj Komisije za kontrolu izvršenja obveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju između IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići i Ugovora o osnivanju zajedničkog društva i rješavanje svih otvorenih pitanja iz Ugovora o zajedničkom ulaganju, sa Prijedlogom zaključka
1.Prijedlog rješenja o prestanku važenja Rješenja o imenovanju Komisije za kontrolu izvršenja obaveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju između IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići i Ugovora o osnivanju zajedničkog društva i rješavanje svih otvorenih pitanja iz Ugovora o zajedničkom ulaganju
21.Informacija o pripremi implementacije obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo na južnom dijelu Koridora Vc, sa Prijedlogom zaključaka
22.Analiza stanja poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine i izrada interaktivne karte, sa Prijedlogom zaključka
23.Informacija o djelovanju garancijskih fondova u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa
24.Realizacija obaveza po Odluci o raspisivanju javnog poziva za prijavu neuplaćenog a registriranog staža penzijsko-invalidskog osiguranja V. broj: 887/11 od 24.08.2011. godine
25.Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Federalnog zavoda za statistiku
1.Prijedlog rješenja o privremenom imenovanju direktora Federalnog zavoda za statistiku
26.Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za dug
27.Prijedlog odluke o odobravanju prenosa sredstava sa posebnih namjenskih transakcijskih računa
28.Informacija o sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i predstavnika industrijskih sindikata - članica Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sa Prijedlogom zaključka
29.Zahtjev za davanje saglasnosti Federalnom ministarstvu kulture i sporta/ Federalnom ministarstvu kulture i športa za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika , sa Prijedlogom zaključka.
ovo je dnevni red sjednice vlade fbih od 05.01.2012 godine, i ja ovdje ne vidim nigdje prijedlog zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak, a ta procedura mora biti usvojena od strane vlade fbih i biti upučena u parlamentarnu proceduru odnosno proći i potvrdu na zastupničkom domu i domu naroda fbih, biti objavljena u službenim novinama fbih, itd itd, znači dok to ne vidim usvojeno od strane parlamenta i objavljeno u službenim novinama to su samo naglabanja i prazne priče, pozdrav
-
cixica
#293 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
23.01.2012. http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ak ... kt_id=2459
Obavještavamo vas da će sutra (utorak, 24.01.2012.), u sjedištu Vlade FBiH, biti održan nastavak 83-7. sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, početak u 17,00 sati (Alipašina 41).
DNEVNI RED:
1. Informacija sa Kolegija ESV-a;
2. Usvajanje zapisnika sa redovne 82-6. sjednice ESV-a;
3. Usvajanje zapisnika sa redovne 83-7. sjednice ESV-a i Zaključaka
iste sjednice ESV-a.
Istovremeno vas obavještavamo da će, nakon završetka nastavka 83-7. sjednice, biti održana redovna 84-8. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.
DNEVNI RED:
1. Razmatranje Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak;
2. Razmatranje Prednacrta Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak;
3. Izvještaj o radu ESV-a za 2011. godinu i realizacija Zaključaka ESV-a;
4. Evidencija o prisustvu sjednicama ESV-a u 2011. godini;
5. Razno.
Obavještavamo vas da će sutra (utorak, 24.01.2012.), u sjedištu Vlade FBiH, biti održan nastavak 83-7. sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, početak u 17,00 sati (Alipašina 41).
DNEVNI RED:
1. Informacija sa Kolegija ESV-a;
2. Usvajanje zapisnika sa redovne 82-6. sjednice ESV-a;
3. Usvajanje zapisnika sa redovne 83-7. sjednice ESV-a i Zaključaka
iste sjednice ESV-a.
Istovremeno vas obavještavamo da će, nakon završetka nastavka 83-7. sjednice, biti održana redovna 84-8. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.
DNEVNI RED:
1. Razmatranje Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak;
2. Razmatranje Prednacrta Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak;
3. Izvještaj o radu ESV-a za 2011. godinu i realizacija Zaključaka ESV-a;
4. Evidencija o prisustvu sjednicama ESV-a u 2011. godini;
5. Razno.
- madnessa
#294 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Znači počeli su ga "crtat". 
-
trattincica
#295 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Nije dobro..i onako nam je bilo dovoljno teško sa ovakvim placama, uz sva poskupljanja...pitam se šta je slijedeće
- Haris033
#296 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Dnevni Avaz 7.9.2012.
SLIJEDI LI NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA
Vlada FBiH priprema viši porez na plaće
Odlazeća Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu, koju čine bivši koalicioni partneri SDP i SDA, potpomognuti HSP-om i NSRzB-om, priprema izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, koji bi, ako bude usvojen u formi koja se trenutno razmatra, mogao dodatno opteretiti džepove ionako osiromašenih građana, odnosno znatno povećati porez na plaće, saznaje "Dnevni avaz".
Tri stope
U radnom materijalu koji je sačinila Radna grupa Vlade FBiH, a koji je u posjedu "Dnevnog avaza", između ostalog se predlažu i tri stope oporezivanja plaća, za razliku od važećeg rješenja, prema kojem se sve plaće, bez obzira na iznos, oporezuju s deset posto od ukupnog iznosa neto plaće.
Tako bi, ako novi zakon prođe parlamentarnu proceduru, mjesečne plaće do 800 maraka bile oporezivane s deset posto. Građanima koji imaju plaće između 800 i 4.000 maraka vlast bi uzimala 15 posto od mjesečnog iznosa. Oni rijetki koji zarađuju više od 4.000 maraka, za porez bi bilo odbijano 20 posto od tog iznosa.
Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik HSP-ovog ministra finansija Vlade FBiH Ante Krajine, kazao nam je da se radi o analizi koja bi mogla biti usvojena u ovom obliku, ali, istovremeno, rješenja bi mogla biti potpuno promijenjena. Kaže da je u pitanju analiza Radne grupe, koja još nije otišla iz Ministarstva finansija FBiH.
Više varijanti
- To su analize s aspekta eventualnih izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji su međusobno povezani i jedno bez drugoga ne može. To su prijedlozi koji bi eventualno mogli biti pretočeni u neki tekst, koji bi išao u proceduru. Za sada je to na nivou razmatranja Radne grupe pri resornom ministarstvu - kaže Hadžimehanović.
On dodaje da postoji mnogo varijanti, jer je očekivana izmjena Zakona o porezu na dohodak.
Ako zarađujete 1.000, za porez dajete 150 KM
Ako prijedlozi Radne grupe Vlade FBiH prođu parlamentarnu proceduru u predloženom obliku, građaninu koji mjesečno zarađuje 1.000 maraka, a kojih je u BiH i najviše, novim zakonskim rješenjem od plaće bi se odbijalo 150 maraka.
Odnosno, godišnje bi mu vlast iz džepa izbijala 1.800 maraka.
Mashallah

SLIJEDI LI NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA
Vlada FBiH priprema viši porez na plaće
Odlazeća Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu, koju čine bivši koalicioni partneri SDP i SDA, potpomognuti HSP-om i NSRzB-om, priprema izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, koji bi, ako bude usvojen u formi koja se trenutno razmatra, mogao dodatno opteretiti džepove ionako osiromašenih građana, odnosno znatno povećati porez na plaće, saznaje "Dnevni avaz".
Tri stope
U radnom materijalu koji je sačinila Radna grupa Vlade FBiH, a koji je u posjedu "Dnevnog avaza", između ostalog se predlažu i tri stope oporezivanja plaća, za razliku od važećeg rješenja, prema kojem se sve plaće, bez obzira na iznos, oporezuju s deset posto od ukupnog iznosa neto plaće.
Tako bi, ako novi zakon prođe parlamentarnu proceduru, mjesečne plaće do 800 maraka bile oporezivane s deset posto. Građanima koji imaju plaće između 800 i 4.000 maraka vlast bi uzimala 15 posto od mjesečnog iznosa. Oni rijetki koji zarađuju više od 4.000 maraka, za porez bi bilo odbijano 20 posto od tog iznosa.
Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik HSP-ovog ministra finansija Vlade FBiH Ante Krajine, kazao nam je da se radi o analizi koja bi mogla biti usvojena u ovom obliku, ali, istovremeno, rješenja bi mogla biti potpuno promijenjena. Kaže da je u pitanju analiza Radne grupe, koja još nije otišla iz Ministarstva finansija FBiH.
Više varijanti
- To su analize s aspekta eventualnih izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji su međusobno povezani i jedno bez drugoga ne može. To su prijedlozi koji bi eventualno mogli biti pretočeni u neki tekst, koji bi išao u proceduru. Za sada je to na nivou razmatranja Radne grupe pri resornom ministarstvu - kaže Hadžimehanović.
On dodaje da postoji mnogo varijanti, jer je očekivana izmjena Zakona o porezu na dohodak.
Ako zarađujete 1.000, za porez dajete 150 KM
Ako prijedlozi Radne grupe Vlade FBiH prođu parlamentarnu proceduru u predloženom obliku, građaninu koji mjesečno zarađuje 1.000 maraka, a kojih je u BiH i najviše, novim zakonskim rješenjem od plaće bi se odbijalo 150 maraka.
Odnosno, godišnje bi mu vlast iz džepa izbijala 1.800 maraka.
Mashallah
- Ricken
#297 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Porezna Uprava FBiH nema kapacitet za implementaciju zakona o porezu na dohodak po diferenciranim stopama. Od istog se odustalo jer je skuplja pita nego tepsija, nakon studije koju je izradio USAID početkom ove godine. Samo nabavke novih softvera bi pojele efekte uvođenja zaknskih promjena. Mislim da je priča o diferemciranim stopama, priča završena još početkom godine.
- karanana
#298 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
jeli imas negdje te brojeve koji pokazuju neisplativost?Ricken wrote:Porezna Uprava FBiH nema kapacitet za implementaciju zakona o porezu na dohodak po diferenciranim stopama. Od istog se odustalo jer je skuplja pita nego tepsija, nakon studije koju je izradio USAID početkom ove godine. Samo nabavke novih softvera bi pojele efekte uvođenja zaknskih promjena. Mislim da je priča o diferemciranim stopama, priča završena još početkom godine.
meni ovo ne izgleda bas tako.
ako ce oni na jednoj osobi sa platom od 800 maraka uzimati 480 maraka godisnje vise, plus kamo osobe koje imaju 2-3-4 hiljade platu.....bas me interesuje koliko bi onda implementacija i softever kostali ako bi im ovo bilo neisplativo.
- Ricken
#299 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Vidio ih jesam, kod sebe ih nemam. Implementacija softverskih rješenja neznači samo trulu nabavku softvera, nego i značajno povećanje zaposlenih u PU, održavanje softevra, godišnja naknada licence, trening, edukacija, dodatne prostorije, dodatna oprema. Isplativost implemenetacije bi se osjetila za 12 godina, pri čemu bi prve 3 godine koje zahtjevaju najveća ulaganja bio derbeli minus u budžetskom prilivu odnosno odlivu. Postoje bolja rješenja od diranja poreza na dohodak. Za počatk nek implementiraju registraciju stalnog mjesta poslovanja nerezidenata. Koliko tu ode poreznih prihoda na ime poreza na dobit stranih firmi koje su angažovane na građevinskim projektima.
-
elcaliente
#300 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ma sto se bezze tripujete. Ja neznam nikoga ko ima platu vecu od 650KM. Tako vecina stanovnistva u BIH, ovi sto naguraju sa toplim obrokom na 800KM su vec bolje situirani gradzani, barem kod nas u Zenici.
Sa tim da se do 1000KM nece mjenjati nista, vecinu BiH stanovnistva ova vijesti nece ni potrefiti.
Vecina radi u uslugama ( konobari, prodavaci itd ) njima je 15KM dnevnica vrh.
Sa tim da se do 1000KM nece mjenjati nista, vecinu BiH stanovnistva ova vijesti nece ni potrefiti.
Vecina radi u uslugama ( konobari, prodavaci itd ) njima je 15KM dnevnica vrh.