Novi Ustav BiH u pripremi ...

E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

da pamtis wrote:
E. Jaganjac wrote:
da pamtis wrote:uvazeni g E. Jaganjac meni pun qurac plakanja nema vise ni mog naroda ni moje RBiH, imamo to sto je Alija podpisao u deytonu i gotovo, da li treba mijenjati deytonski ustav treba ali kako? imamo RS i Federaciju htjeli mi to ili ne priznavali mi to ili ne to je tako. da li je alija trebao podpisati dejton nije da li bi se i danas vodio rat u bih da nije doslo do deytona ne znam, da li se mogao izbjeci rat mislim da jeste da li se mogao izbjeci genocid u srebrenici mozda, ja gospodo ne mogu vise kukati i plakati za nekim ustavom i za nekom bivsom bih i sfrj i tito je umro, umro je i moj babo umro je i ustav o kom ti pises, meni treba SADASNJOST buducnost mi je zagarantovana Kur'anom............
Citirat cu Hegela:

"Robovlasnik razmišlja: vladaću, pa makar ne živio; rob razmišlja: samo da živim, pa makar kao rob".

Rob postaješ onda kad se s tim složiš ili kada se neki izdajnik slozi u tvoje ime.

Rob nema nikakvu ni sadsnjost ni buducnost, sa ili bez Kurana. kada ti robovlasnik siluje zune, prva stvar koja ce se desiti poslije toga je da pozeli da ti siluje kcerku i tako redom, DOK GOD SE TI SLAZES SA TIME, ili dok god se neko drugi u tvoje ime slaze sa time.

Jedini izlaz je bezkompromisan zahtjev za prvanom lagalnoscu odnosa, koji su definisani legalnim ustavom Republike BiH, tj puna ravnopravnost svakog gradjanina na svakoj stopi Republike BiH i ukidanje procesa koji vodi ukidanju bosanske drzave (Dejton). Odustajuci od prava da budes ravnopravan i slazuci se sa nestankom vlastite drzave ti svjesno prihvatas poziciju roba i sam sebi oduzimas i sadasnjost i buducnost.
:D jarane da mi glasamo protiv SDA jerbo oni su meni uzeli i proslost i sadasnjost a bogami i buducnost :D nisam ja podpiso dejton :D sta se deres :D
Da pamtis

U okupiranoj drzavi glasanje ne pomaze. Sve do jedna stranka mora se prvo zakleti na vjernost ustavu koji su ilegalno nametnuli ratni zlocinci, izdajnici i velikosrpski lobi medjunarodne mafije.

Sefer je bio osnovao Patriotsku Stranku BiH, pa su ga ucjenjivali Hagom oni isti koji su mu ubili i zenu i brata. Na kraju su ga tamo poslali, cak i kada je odustao od borbe za Republiku BiH. Danas mu prijete da ce mu ubiti sina, ako progovori.

SDP je jos gori od SDA, naime svi oni rade za istu koaliciju neprijatelja Republike BiH. Dok se SDA trudi da bar slaze narod, SDP vodi procetnicku politiku na veoma brutalan nacin, nacin sa kojim ubija u pojam i zdravu pamet i ljudskost i sve ostalo. Jedino tim izrodima moze pasti na pamet da dovedu na Kosevo djilkose sa Topcidera, na "prijateljsku" utakmicu, da skaniraju "Noz, zica, Srebrenica", pored jos svjezih humki poginulih branilaca Republike BiH.

Bosna je u raljama fasizma, kriminalca i medjunarodne mafije. Jedino sto njeni gradjani mogu uraditi je da pruze gandijevski otpor, gradjansku neposlusnost dok im se ne vrati legalni i legitimni ustav Republike BiH.

Trebamo osnivati nevladine organizacije, a iz postojecih istjerati cetnike poput Srdjana Dizdarevica i infiltriranih Abdicevih Ajhmana, koji se kao bajagi bore za ljudska prava, ali samo "ugrozenih" cetnika. U tim nevladinim organizacijama treba ismijavati i cetnike i ustase i njihove koalicione partnere na vlasti, narocito idiota Adnana Terzica, Muratovica, te ostale NEMANJE sa laznim bosnjackim imidjom.
Mr_M

Post by Mr_M »

E. Jaganjac wrote: Da pamtis

U okupiranoj drzavi glasanje ne pomaze. Sve do jedna stranka mora se prvo zakleti na vjernost ustavu koji su ilegalno nametnuli ratni zlocinci, izdajnici i velikosrpski lobi medjunarodne mafije.

Sefer je bio osnovao Patriotsku Stranku BiH, pa su ga ucjenjivali Hagom oni isti koji su mu ubili i zenu i brata. Na kraju su ga tamo poslali, cak i kada je odustao od borbe za Republiku BiH. Danas mu prijete da ce mu ubiti sina, ako progovori.

SDP je jos gori od SDA, naime svi oni rade za istu koaliciju neprijatelja Republike BiH. Dok se SDA trudi da bar slaze narod, SDP vodi procetnicku politiku na veoma brutalan nacin, nacin sa kojim ubija u pojam i zdravu pamet i ljudskost i sve ostalo. Jedino tim izrodima moze pasti na pamet da dovedu na Kosevo djilkose sa Topcidera, na "prijateljsku" utakmicu, da skaniraju "Noz, zica, Srebrenica", pored jos svjezih humki poginulih branilaca Republike BiH.

Bosna je u raljama fasizma, kriminalca i medjunarodne mafije. Jedino sto njeni gradjani mogu uraditi je da pruze gandijevski otpor, gradjansku neposlusnost dok im se ne vrati legalni i legitimni ustav Republike BiH.

Trebamo osnivati nevladine organizacije, a iz postojecih istjerati cetnike poput Srdjana Dizdarevica i infiltriranih Abdicevih Ajhmana, koji se kao bajagi bore za ljudska prava, ali samo "ugrozenih" cetnika. U tim nevladinim organizacijama treba ismijavati i cetnike i ustase i njihove koalicione partnere na vlasti, narocito idiota Adnana Terzica, Muratovica, te ostale NEMANJE sa laznim bosnjackim imidjom.
Jebiga pa ko tebi odgovara?
Ni u jednom programu neke nevladine organizacije poput, npr. Helsinskog odbora nisam vidio da se oni bore za prava cetnika.
A SDA je isto smece kao i HDZ i SDS samo rade za svoj dzep.
orbit

Post by orbit »

E. Jaganjac wrote:Da je ekonomski progres moguc u RbiH dokaz je i ozivljavanje proizvodnje i ekonomski bum koji je RBiH imala u doba reformi Ante Markovica, kada smo poceli primati skoro evropske plate, a radnici pstajali vlasnici korporativne svojine (bivse drustvene svojine). Sve je to unistio ludi Milosevic, nagovaran i vodjen od strane anglocionisticke globalne mafije.
od ante markovica je proslo puno vremena i svijet se prilicno promjenio, propao komunizam, azija se uzdigla...jeftine radne snage kao u prici...

i svake godine nekih 70-80 milijuna nove ultra-jeftine radne snage vise...kapitalisti samo trljaju ruke i prljaju njihove rijeke i jezera...
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Mr_M wrote:
E. Jaganjac wrote: Da pamtis

Jebiga pa ko tebi odgovara?
Ni u jednom programu neke nevladine organizacije poput, npr. Helsinskog odbora nisam vidio da se oni bore za prava cetnika.
A SDA je isto smece kao i HDZ i SDS samo rade za svoj dzep.
Srdjan je dosao na kormilo Helsiskog komiteta pucem, organizovanim od strane UDBE. Koliko puta su celnici RS negirali genocid javno, koliko je puta cionisticki agent Finci takodjer negirao genocid nad Bosnjacima, koliko puta su isti izmisljali baze za obuku Al-kaide u Bosni, sirili lazi, koje su prenosile sve svjetske agencije, pa cetnik Dizdarevici ni progovorio nije. A cim je novinar Waltera,bez veze citirao neke autore, koji tvrde da holokaust nad Jevrejima i nije bio tako velik, odmah su mu ova dvojica svezali tuzbu. Oni su strazari velikosrpskog priojekta, sa dovoljno vlasti u rukama da usutkaju svaki zahtjev za pravdom i legalnoscu, slobodu stampe, svaki otpor nepravdi i produzenom genocidu drugim sredstvima, koji se provodi u okviru dejtonskog procesa. Po oslobadjanju Republike BiH iz kandzi fasizma tim ljudima se mora suditi zbog opstrukcije pravde i saucesnistva u zlocinu nad gradjanima Republike BiH.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

da se vratimo na temu o Holbruku. Upravo sam na inbox dobio tekst jednog naseg gradjanina, koji za Holbruka kaze ovo:

STA HOCE HOLBRUK?

Nezavisne novine i Pincom.info prenose da Holbrook izjavljuje da se u Americi sprema novi ustav za BiH. To je najveca glupost svih vremena – da ce Amerika mijenjati BiH ustav! Toliko Srbe ubjedjuju da se reformise policija, i vrsi se pritisak, ali niko Srbe ne moze nista natjerati vec godinu dana zato sto Srbi imaju pravo na veta po Dejtonu, i kad bi se njihovo zakonsko veto prekrsilo, promjena ne bi bila pravno vazeca. Zato je citava ova prica o reformi policije zavaravanje naroda da se kao bajagi nesto pozitivno ipak desava po ustavnom pitanju. Hoce li to Americki avioni doci ovamo da nam bombama prave funkcionalnu drzavu? Hoce li Amerika poslati vojsku da nama napravi ustavne promjene, ili mozda da regulise mito u opstini Srpski Mostar? To je tolika besmislica, te Holbrook ne smije reci da to uopste Americka vlada sprema jer bi ga neko iz sluzbenog Washingtona odmah po duznosti demantovao, nego izmislja neku nebuloznu “privatnu organizaciju”. I ja mogu registrovati privatnu organizaciju i pisati milion ustava na toaletnom papiru, ne znaci da ce ih iko usvojiti.

Inace otkako su Republikanci preuzeli potpunu vlast u Americi tipovi poput Holbrooka i njegovog prijatelja Clintona su na totalnoj politickoj margini. Oni ne mogu ni primirisati sta se u Washingtonu radi, a kamo li da oni kolo vode u vanjskoj politici? Nema sanse. Politicar od karijere Holbrook sada uopste nije ni na kakvoj drzavnoj funkciji, nego na privatnom univerzitetu – koji cak nije ni na tlu Amerike.
Holbrook zna da ga niko bitan ne slusa, ali se nada da ce poneke novine u Bosni prenijeti njegove gluposti, da bi Bosanci jos duze cekali i nadali se pomoci sa nebesa dok i dalje Daytonskim procesom izdajnici i cetnici zavrsavaju podjelu Bosne. Jer, ako Bosanci vide da se iz Daytona ne moze napraviti nista dobro, mogu se pobuniti i ukinuti ga. Bilo koji proces mijenjanja Daytona kroz Daytonske institucije je kolo koje Cetnici vode, jer tu su im zajamcena sva prava na opstrukciju, i jedino sto ce oni dopustiti je dalja podjela. Jedina nam je nada da osporavamo legalnost Daytona, i da mi osporavamo te toboze reforme stavljajuci svoje veto, jer ako pustimo da proces ode jos malo dalje, onda ce nam biti kasno jer ce podjela biti gotova. Holbrook kupuje vrijeme Cetnicima kroz lazna obecanja Bosancima.

Jos je samo interesantno i to sto nam podmece glasine da je Bosna bila postala leglo Al Kaidinih mudzahedina. Kad on to kaze mora svakome biti jedan veliki dokaz koliki je on dusmanin, i koliko je ujedno i pun vjetra. Ali podsjetimo se da je prije svega dvije sedmice Reis Ceric napravio istu tvrdnju na Igmanu, kada je nazvao borce Armije BiH dzihadistima.

Tarik
Mr_M

Post by Mr_M »

E. Jaganjac wrote: Srdjan je dosao na kormilo Helsiskog komiteta pucem, organizovanim od strane UDBE.
Ajd u redu je da imas svoje misljenje i stavove ali ovo sa UDBOM je stvarno smijesno. :lol:
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Mr_M wrote:
E. Jaganjac wrote: Srdjan je dosao na kormilo Helsiskog komiteta pucem, organizovanim od strane UDBE.
Ajd u redu je da imas svoje misljenje i stavove ali ovo sa UDBOM je stvarno smijesno. :lol:
Pusti Helsinski i UDBU, procitana knjiga, niko ih vise ne uzima za ozbiljno.

Vaznije je sta radi Holbruk, vratimo se temi.
Mr_M

Post by Mr_M »

Mislim da bi Holbruku bilo pametnije da se malo vise pozabavi sta se desava u njegovoj drzavi.
Svjedoci smo toga sto se desavalo poslijednjih dana u Americi velike prirodne katastrofe izazvane orkanom "Katrina" i amer. nesposobnosti da na vrijeme poduzme mjere spasavanja.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mr_M wrote:
Nisu to njegovi stavovi (dobro, mozda I njegovi) nego su to stavovi Bosanskog Kongresa.
Organizacija sa zavidnim potencijalom, izrazenom u imenima i na papiru, ali ih hebe sto znaju protiv cega su (a to je uglavnom sve sto postoji u BiH) a pojma nemaju sta hoce!

Sve njihove zelje (tipa mi smo za RBiH) su OK, ali su u stvari samo zelje poput Skljocine da preko noci ukine sve narode i narodnosti u BiH i da uvede BH naciju! :-) :-)
Dakle nikakvog sustinskog programa, nikakve politicke ideologije, nikakvog programa akcije za ostvarivanje zelja...

Sve u svemu, vrlo neozbiljan pristup krajnje ozbiljnim problemima koji postoje u BiH. Oni koji ih citaju i prate njihov rad uglavnom su ljudi van Bosne kojima se lijepim proglasima pune ushi ali koji u stvari ne vide jalovost jednog takvog nacina rada.
Jalovost, jer ne nude dakle apsolutno nikakav realan i moguc nacin borbe (politicke ili bilo kakve druge) za postizanje svojih ciljeva.
Njihovi su prijedlozi u stvari obicne nebuloze (jedan od takvih je i na ovoj temi oko glasanja "zastupnika u Parlamentu RBiH" :shock: za ukidanje dejtonskog ugovora... Jos samo da nam kako konstruisu Vremeplov sto fercera, :D mozda bi se to moglo i uraditi! :shock: :-) )

O Holbruku:

Bilo je puno "Holbruka" za vrijeme rata u BiH!
Optuzivati bas ovoga zadnjeg da je kriv za sve sto danas imamo je apsurd koji samo skida ljagu sa ljudi koji su zapravo prihvatili ovaj postojeci plan!
Sto se tice novog Ustava, ako mi forumashi mozemo izlaziti s prijedlozima, zasto da to ne radi i neka nevladina organizacija u SAD u kojoj je, eto, clan i Holbruk?
Mi mozemo svojim glasovima (a necemo) da dovedemo do stvarnih promjena! Ako nasu metiljavost, nezainteresovanost i neodgovornost i za sadasnjost i za buducnost ne zelimo da s rezonom uzmemo u svoje ruke, nemojmo se ljutiti sto to rade neki u tamo nekim kabinetima!
Neko mora!
bpsang

Post by bpsang »

_BosanaC wrote:Hoce reci da ce smanjti broj zaposlenih u drzavnim institucijama za 66% :D

Hajde, ne ureklo se 8-)
i baciti ih sve na MINIMALAC :lol: :lol: :D
carsija

Post by carsija »

Pozivam vas da pogledate forum na http://www.prijedor.com topic politika pa da se siti "istresete".Moderator je vec 2-3g pao u komu pa mozes pisati sta ti je volja.Ugodna vam zabava ako se odlucite da virnete.Tamo je jos uvijek rat.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Vodenjak wrote: Nisu to njegovi stavovi (dobro, mozda I njegovi) nego su to stavovi Bosanskog Kongresa.
Okupatorima Republike BiH ne smetaju stavovi Cetnickog Kongresa, niti stavovi Ustaskog Kongresa, ali ZAPJENE cim se pojave stavovi, koji lice na bas BOSANSKI kongres.

Njih ne zanima sadrzaj, poruke, argumentacija. Njih zanima samo jedna stvar: unistiti sve sto nosi ime BOSNE.

Ovo su moji stavovi, a oni koji nisu moji, ja navedem autora. Nisam clan Bosanskog Kongresa, ali vecinu njihovih stavova uvazavam, a neke i podrzavam.

S toga Vodenjak, ako mislis pljuvati po BOSANSKOM kongresu, zato sto je BOSANSKI i zato sto mrzis sve sto je BOSANSKO, a obozavas sve sto je cetnicko i ustasko, obrati se direktno njima.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

carsija wrote:Pozivam vas da pogledate forum na http://www.prijedor.com topic politika pa da se siti "istresete".Moderator je vec 2-3g pao u komu pa mozes pisati sta ti je volja.Ugodna vam zabava ako se odlucite da virnete.Tamo je jos uvijek rat.
jao foruma oca mi.... :lol: :lol:
hananah

Post by hananah »

ma sta vam je bosanski kongres, de Mirci svega ti reci svojoj Strumfeti :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

E. Jaganjac wrote:
Vodenjak wrote: Nisu to njegovi stavovi (dobro, mozda I njegovi) nego su to stavovi Bosanskog Kongresa.
Okupatorima Republike BiH ne smetaju stavovi Cetnickog Kongresa, niti stavovi Ustaskog Kongresa, ali ZAPJENE cim se pojave stavovi, koji lice na bas BOSANSKI kongres.

Njih ne zanima sadrzaj, poruke, argumentacija. Njih zanima samo jedna stvar: unistiti sve sto nosi ime BOSNE.

Ovo su moji stavovi, a oni koji nisu moji, ja navedem autora. Nisam clan Bosanskog Kongresa, ali vecinu njihovih stavova uvazavam, a neke i podrzavam.

S toga Vodenjak, ako mislis pljuvati po BOSANSKOM kongresu, zato sto je BOSANSKI i zato sto mrzis sve sto je BOSANSKO, a obozavas sve sto je cetnicko i ustasko, obrati se direktno njima.
Vodenjak, sorry ako uskacem gdje ne treba ali zelim da se obratim Jaganjcu i ostalima....

dokle cete vise dijeliti sve na bosansko hrvatsko ili srpsko? Bosanski kongres (ako je to onaj sa sjedistem u americi) je nitsa drugo do jos jedna gomila "mozgova" koji misle da su samo oni u pravu i u mojim ocima su blizu nacio CRO i SRPSKIH kongresa....
isto S drugo pakovanje...
dokle god ne budemo zivjeli kao Bosanci i Hercegovci razlicitih religijskih i nacionalnih orijentacija, necemo maknuti s mrtve tacke naprijed, vec cemo samo tonuti dublje i vjecno cemo kriviti druge za nered koji sami i dalje pravimo....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

E. Jaganjac wrote:

Ovim svojim postom pokazujes samo da nema razlike izmedju tebe i onih iz jedne im i jedine po kojima pocesto "naskacem" na ovom forumu...
Ona klasicna, ako nisi s nama, njihov si... :zzzz:

Pa dokle vise, dokle? :(
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

mIRCerka wrote: Vodenjak, sorry ako uskacem gdje ne treba ali zelim da se obratim Jaganjcu i ostalima....

dokle cete vise dijeliti sve na bosansko hrvatsko ili srpsko? Bosanski kongres (ako je to onaj sa sjedistem u americi) je nitsa drugo do jos jedna gomila "mozgova" koji misle da su samo oni u pravu i u mojim ocima su blizu nacio CRO i SRPSKIH kongresa....
isto S drugo pakovanje...
dokle god ne budemo zivjeli kao Bosanci i Hercegovci razlicitih religijskih i nacionalnih orijentacija, necemo maknuti s mrtve tacke naprijed, vec cemo samo tonuti dublje i vjecno cemo kriviti druge za nered koji sami i dalje pravimo....
Ja pisem samo u svoje ime. Ako se moji stavovi poklope sa stavovima bilo koga, meni je drago, ali uvazavam totalno da svako drugi ima pravo na svoje misljenje i pravo da to javno iznese.

Sto se tice nacio struja, bogatstvo je u razlikama, a ne u jednoumlju. Meni ne smetaju bilo cije dok god iste ne rade sta su radile, da sada to ne ponavljam. Realnost Bosne je da predstavnici tih struja prikazuju i vode BiH narode na destruktivan nacin, tako da situacija sa konstitutivnmi narodima, koji djeluju destruktivno u Republici BiH postaje apsurd nad apsurdima. Naravno da u takvoj situaciji postoje pojedinci i nevladine organizacije koje komuniciraju svoj protest. Jedna od takvih je i BK, ali sva pitanja o njima molim da adresirate licno njima, ne meni. ja ih uglavnom podrzavam, ali nisam u mogucnosti da uticem na njihove stavove jer nisam njihov clan.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vodenjak wrote: Ona klasicna, ako nisi s nama, njihov si... :zzzz:

dokle? Pa preko vode do slobode :D
Dezze

Post by Dezze »

orbit wrote:u kojem ti vremenu zivis jaganjac. bih kako god da organiziras ostaje jedna siromasna drzava koja ti nista u zivotu ne moze garantirati. ako ne vjerujes uvjerit ces se uskoro. pokusaj malo globalnije razmisljati, ekonomski problemi NISU SAMO zbog stanja u bih...u cijelom su svijetu.

kad ti budes spreman "crnciti" (bolje bi bilo reci kineziti) kao kinezi za sitnu lovu, mozda budes i konkurentan, a do tada filozofirajmo...
naravno ne moras niti biti konkurentan i raditi za sitan novac, mozes se recimo....baviti poljoprivredom...onako za sebe - zdrava hrana i to...

Aha, malo sutra. Ovo mozda i jeste tacno ali zato kineska ekonomija biljezi vrtoglavi rast..........
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mIRCerka wrote:
Vodenjak wrote: Ona klasicna, ako nisi s nama, njihov si... :zzzz:

dokle? Pa preko vode do slobode :D
Ako ces posteno, ni "preko vode" nije spas...
Evo mene, predjoh vodu, ali od sebe pobjeci ne mogu!
chombe

Post by chombe »

Cinicno je reci da su izdajnici oni koji misle da je dejtonski sporazum zaustavio rat. Trebalo je biti prisutan na terenu pa ocijeniti ko je koga tu zaustavio, a ne iz sigurne daljine palamuditi i pametovati.
Po svim pravilima izdajnici, ili dezerteri su oni koji su sprzili van za vrijeme ratnih dejstava. Bilo je tu prostora za ideoloske manevre kolko hoces.
Zasto taj kongres nije dosao uzeti pusku u ruke i graditi svoje ideje, novi ustav?. Bilo je lakse da neko drugi gine jer ko biva to nije moj rat.
Nema velikih promjena bez sile postovani Jaganjac.
orbit

Post by orbit »

Dezze wrote:Aha, malo sutra. Ovo mozda i jeste tacno ali zato kineska ekonomija biljezi vrtoglavi rast..........
pa o tome i govorim. nesto moras imati: ili tehnologiju, znanje, novac ili jeftinu radnu snagu koja ce privuci kapital pa zatim i tehnologiju i znanje.

buduci da bih definitivno nema tehnologiju, a niti znanje, niti novac, tesko da ce sama reforma ili bilo sto drugo dovesti do rjesenja problema (u danasnjim okolnostima!). koliko su ljudi u bih efikasni, fleksibilni i konkurentni u radu - dalo bi se diskutirati...
Dezze

Post by Dezze »

orbit wrote:
Dezze wrote:Aha, malo sutra. Ovo mozda i jeste tacno ali zato kineska ekonomija biljezi vrtoglavi rast..........
pa o tome i govorim. nesto moras imati: ili tehnologiju, znanje, novac ili jeftinu radnu snagu koja ce privuci kapital pa zatim i tehnologiju i znanje.

buduci da bih definitivno nema tehnologiju, a niti znanje, niti novac, tesko da ce sama reforma ili bilo sto drugo dovesti do rjesenja problema (u danasnjim okolnostima!). koliko su ljudi u bih efikasni, fleksibilni i konkurentni u radu - dalo bi se diskutirati...
Ma ja mislim da mi znanje ipak imamo. Potrebno je samo na kljucna mjesta postaviti sposobne (a ne podobne) ljude. I novac se cak moze naci, to zapravo znanje povlaci za sobom.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

orbit wrote:

Da dopunim samo...

U zemlji koja (ne osporavam!) biljezi vrtoglavi rast, prosjecna satnica je okruglo 100 pheninga ili vam jedna (1) marka! (5,25 yuana)

(podatak je iz marta mjeseca 2005)
Imam link, ali je na svedskom pa ko voli nek izvoli :-) :)

http://www.fackeninomindustrin.se/home/ ... 050310.pdf

Uhhh, hebo te, veci link i od Kine! :D
Dezze

Post by Dezze »

Vodenjak wrote:
orbit wrote:

Da dopunim samo...

U zemlji koja (ne osporavam!) biljezi vrtoglavi rast, prosjecna satnica je okruglo 100 pheninga ili vam jedna (1) marka! (5,25 yuana)

(podatak je iz marta mjeseca 2005)
Imam link, ali je na svedskom pa ko voli nek izvoli :-) :)

http://www.fackeninomindustrin.se/home/ ... 050310.pdf

Uhhh, hebo te, veci link i od Kine! :D
Dobro, ali za tih 100 feninga se tamo sigurno vise moze kupiti nego, npr. u BiH. To se zove PPP ili Purchasing Power Parity iliti Paritet kupovne moci. On pokazuje koliko je neka valuta jaka, dakle kakva joj je kupovna moc (koliko za nju mozes kupiti). Na taj nacin s eonda realno valute mogu medjusobno porediti.

Taj vrtoglavi rast kineske ekonomije iznosi oko 12% godisnje. To je odlicno, ako uzmete da Njemacka ima oko 2%, a nasa zemljica malo veci, mozda 3-4%. (Ovo je zapravo procjena, tacni podaci s ene znaju zbog sive ekonomije, nepostojanja vjerodostojnih statistickih pokazatelja...da vise ne peglam).
Post Reply