Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

banjaluka078

#76 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by banjaluka078 »

Veigar wrote: 22/05/2020 10:04
Djecu samo treba učiti da budu samostalna, od rođenja znači i većina tih problema neće biti problem u stvari. Danas roditelji, vidio x puta uživo, odgajaju djecu u staklenom zvonu, sve im pružaju a zauzvrat ništa ne traže, puštaju da se djeca ponašaju kako hoće bez ikakve reperkusije, tutnu im telefone u ruke i misle da su riješili problem galame u kući, itd.. Naravno znam ja da je teško odgajati djecu, ali niko nikad nije rekao da je lako biti roditelj. Bitno je napomenuti da ako djeca vide podršku roditelja ali onu pozitivnu, lakše je rješavati onda tekuće probleme pa tako i problem nošenja saa eventualnim nasiljem. U prevodu od djece ne treba praviti debile već osobe koje sutra samostalno mogu voditi život. Eh to je najteži dio svakom roditelju.
Oboje djece koje sam spomenula u mom prvom postu su sve samo ne djeca pod staklenim zvonom. Od malena su u raznim aktivnostima, ostajala kući sama, jer starci rade, vode računa o ljubimcima, imaju niz zanimacija. Telefon im je dozvoljen možda sat dnevno. Jedina "greška" u odgoju je da su velike empate i imaju veliko srce za svakoga, a potrefili se u okruženju u kojemu je to mana, pa su nagrabusili. Jednostavno se nisu snašli kad su se našli na meti čopora koji je uzeo pik na njih. Čuj, nije "velikima" lako kad im se neko na kosti navali, pogotovo u okruženju u kojem suprotstavljanje donosi negativne posljedice, a kamoli malima koji su učeni da je drugarstvo vrlina.
animals

#77 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by animals »

Nema tu puno filozofiranja..
ljudi funkcionisu kao i sva ostala ziva bica na planeti..
jaci unistvaju slabije..ljudi su uveli sisteme kojima bi se to izbjeglo i smanjilo..
ova djevojcica ocito nje bila psihicki jaka da se izbori u ovom svijetu..
nema dijetea niti osobe koja nije bila bar jednom ugnjetavana od drugih..
nazalost, desi se i ovakvi slucajeva, gdje dijete jednostavno ne izdrzi..
Veigar

#78 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Veigar »

banjaluka078 wrote: 22/05/2020 10:13 a kamoli malima koji su učeni da je drugarstvo vrlina.
Da, ali ne pod svaku cijenu i tu je problem.
Mafioso

#79 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

Veigar wrote: 22/05/2020 08:50 Što se tiče psihičkog nasilja, moj metod u tom slučaju je vazda bio ignore. Nećete me u svom društvu ok, nema problema, neću ni ja vas. Nemam se s kim igrati, ok ima biblioteka i gro knjiga u njima koje treba pročitati, može i enciklopedija, vazda mi je fantazija bilo otvorit mapu određene lokacije i onda razgledati gdje koji grad bude na mapi koliko stanovnika ima, koji su glavni gradovi država, itd. U školi svejedno me nije interesovalo biti sa "cool" dječacima i djevojčicama. Problem je što djeca sebi nabiju šuhvu da moraju biti u određenom društvu po svaku cijenu, to djecu treba odučiti, jer tu i nastaje problem odbijanja i nabijanja kompleksa. U prevodu učimo djecu da budu samostalni i da im nije potrebno odobrenje vršnjaka da bi se osjećali ispunjeno, u tom slučaju iskristalizirat će se oni koji su stvarno prijatelji i oni koji su to samo na papiru. ;)
Sad ovaj malac što sam ga spominjao (par postova prije) što je išao u ovu novotravničku školu (od gazde sin) je imao otprilike taj pristup, al mali je bio brilijantan i odstupao je po tome od svoje generacije oni njega nisu ni zanimali (družio se uglavnom u raji njegovog oca, ljudima iz biznisa i slično, pa tako sam i ja, moram reći, imao čast da ga upoznam, jer malac je stvarno gromada lik, pričaš sa inteligencijom 40-50 godina u koži djeteta od 8-9, mi ga zvali profesor :D ), on je u školu išao samo što po zakonu mora tamo provesti vrijeme, nikad nije nešto posebno učio a imao je dobre ocjene, ti mali ološi iz njegovog razreda kad mu više ništa nisu mogli jer ih je množio sa nulom (a nisu ga smjeli tući jer jebiga stari mu je gazda olešit će ih neko) tražili od razrednog da pišu peticiju, što je taj malac podržao i rekao da će se prvi potpisati na nju.

Sad je on završio fax i radi u firmi od oca, sila su još veća, on rastura, a i dan danas tvrdi i ja se slažem sa time da oni jednostavno nisu mogli podnijeti što je malac bio gazdin sin, i da je sve to išlo isključivo od toga, i što je taj gazda stari kadar koji nije skorojević nego je i dvije tri decenije prije rata bio faca i nikad se nije prodao, tako da ta frustracija haman ide iz kuća ovih koji su dali i dupeta i glave samo da dođu do neke siće.

Ali problem u svemu tome jeste, što takve djece kao ovaj malac imaš možda 0.01%, ostali itekako trpe i ne mogu da se odupru, naravno to kada je ovaj malac išao u školu nije bilo vrijeme vibera facebooka instagram prostitucije i sličnoga, pa je možda to doprinijelo njegovom lakšem podnošenju, možda u novoj situaciji sa ovim društvenim stanje kakvo imamo i ne bi izdržao na način na koji jeste tada.

Najveći problem u svemu mi se čine ove društvene mreže i te grupice koje se formiraju oko tih idola koji onda torturišu sve oko sebe, ne možeš ti to ni olešit jer oni nastavljaju isto poslije toga, nije to nešto tipa šamara mi buraza pa ću ja njega odvalit par puta nogom u glavu i to je to, ovo je puno prefriganije i gore jer nemaš adekvatnu mjeru kontre protiv toga. Jedina mjera bi onda bila izdvajanje, a ponekad to ne dolazi u obzir radi situacija gdje imaš mali broj škola i slično pa i nemaš se gdje prebaciti, ili kao ova situacija u Novom Travniku imaš dvije i imaš seoske koje su predaleke, a od te dvije gradske obe su isključivo po nacionalnom ključu i tu još uvijek nema miksanja, osim u par pojedinaca koji na kraju dožive isto ovo samo na jedan suptilniji način i manje bolan ono kao fin si ti super si ti ali nećeš se s nama družit jer jebiga druge si nacije (srednju Bosnu to i dalje prati, možda ostale dijelove ne toliko ali ovdje je i dalje žestoka segregacija, i sve je žešća prije 10ak godina je počelo biti malo bolje al sad je opet krenulo nizvodno).

Opet se sve svodi na ono da određenim strukturama društva ne treba dozvoljavati da se razvijaju, haman hanumica bi pravo u pravu.
vjeshalica

#80 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by vjeshalica »

Oj kad se sjetim upisa u srednju skolu i postratnih skorojevica koji su odlucivali koja ce skola biti elitna zbog njihove djece koja tu idu...tuklo se potplacivalo ulicarenje bilo da se gamad kilava upise...danas je kako se drustvo "savremeniziralo" svi slojevi se digli praviti psihopate na razne nacine...
dobar osjecaj

#81 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by dobar osjecaj »

Mafioso wrote: 22/05/2020 14:23 al mali je bio brilijantan i odstupao je po tome od svoje generacije oni njega nisu ni zanimali (družio se uglavnom u raji njegovog oca, ljudima iz biznisa i slično, pa tako sam i ja, moram reći, imao čast da ga upoznam, jer malac je stvarno gromada lik, pričaš sa inteligencijom 40-50 godina u koži djeteta od 8-9, mi ga zvali profesor :D ),
Izvini sto ti sjecem post ali mi ovaj dio stvarno upada u oci kao nesto morbidno. Nimalo mi se ne dopada ideja da mala djeca provode znacajan dio ranog djetinjstva u druzenju s odraslim ljudima. Djeci trebaju djeca, djetinjstvo, igra, razne djecije aktivnosti, ucenje kako se ponasati sa svojim vrsnjacima i djecom malo starijom od sebe.
Mafioso

#82 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

dobar osjecaj wrote: 22/05/2020 14:48
Mafioso wrote: 22/05/2020 14:23 al mali je bio brilijantan i odstupao je po tome od svoje generacije oni njega nisu ni zanimali (družio se uglavnom u raji njegovog oca, ljudima iz biznisa i slično, pa tako sam i ja, moram reći, imao čast da ga upoznam, jer malac je stvarno gromada lik, pričaš sa inteligencijom 40-50 godina u koži djeteta od 8-9, mi ga zvali profesor :D ),
Izvini sto ti sjecem post ali mi ovaj dio stvarno upada u oci kao nesto morbidno. Nimalo mi se ne dopada ideja da mala djeca provode znacajan dio ranog djetinjstva u druzenju s odraslim ljudima. Djeci trebaju djeca, djetinjstvo, igra, razne djecije aktivnosti, ucenje kako se ponasati sa svojim vrsnjacima i djecom malo starijom od sebe.
Mali je literalno od druge godine histerisao kad ga se stavi među svoje vršnjake. Kasnije je govorio da nema šta da priča sa njima. (halalite svi na offtopic)
vjeshalica

#83 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by vjeshalica »

Ima takve djece koja se trpaju medju starije koji su ih znali usmjeriti u zivotu na pravi nacin
To cijenim...
Mafioso

#84 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

vjeshalica wrote: 22/05/2020 14:54 Ima takve djece koja se trpaju medju starije koji su ih znali usmjeriti u zivotu na pravi nacin
To cijenim...
Ovaj je nekako sam sebe usmjeravao, nije on bendao nikad nikoga nešto previše pa ni roditelje, takav nekakav nezavisan a izuzetno sposoban, takav naravno kad je došao u okruženje ljudi u tu školu IQ32 + fukara sa dna kace + on gazdin sin normalno da su ga čekale torture, al je on to tako slatko pomnožio sa nulom ja sa svojih 30 i kusur godina onako ne bi umio. Nikad nije bio problematičan niti nešto osiljen on ima svoj neki svijet, u poslu je izuzetno uspješan, ima dobru curu hoće je ženit, dakle ne možeš liku dlaku jednu naći da nije na mjestu. Prosto nevjerovatno ja ga vidim ko budućeg Warren Buffeta Bosne i Hercegovine za 30-40 godina.
Veigar

#85 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Veigar »

Mafioso wrote: 22/05/2020 14:57
vjeshalica wrote: 22/05/2020 14:54 Ima takve djece koja se trpaju medju starije koji su ih znali usmjeriti u zivotu na pravi nacin
To cijenim...
Ovaj je nekako sam sebe usmjeravao, nije on bendao nikad nikoga nešto previše pa ni roditelje, takav nekakav nezavisan a izuzetno sposoban, takav naravno kad je došao u okruženje ljudi u tu školu IQ32 + fukara sa dna kace + on gazdin sin normalno da su ga čekale torture, al je on to tako slatko pomnožio sa nulom ja sa svojih 30 i kusur godina onako ne bi umio. Nikad nije bio problematičan niti nešto osiljen on ima svoj neki svijet, u poslu je izuzetno uspješan, ima dobru curu hoće je ženit, dakle ne možeš liku dlaku jednu naći da nije na mjestu. Prosto nevjerovatno ja ga vidim ko budućeg Warren Buffeta Bosne i Hercegovine za 30-40 godina.
Može li se znati ko je taj mali? :)
dobar osjecaj

#86 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by dobar osjecaj »

Svi smo odgajani razlicito i prihvatljive su nam razliciti stilovi zivota i odgojne metode. Meni su djeca koja provode djetinjstvo u druzenju s odraslim ljudima morbidan primjer. Ne znam sta se u bh.prilikama podrazumijeva pod svijetom biznisa ali nemam nikakve lijepe asocijacije kao okruzenje za jedno devetogodisnje dijete. I zaista ne vidim nista zdravo ni pohvalno u primjeru dvogodisnjeg djeteta koje histerise u okruzenju svojih vrsnjaka. Ali ne sumnjam da moze biti uspjesna jedinka u danasnjem svijetu i okruzenju. Razumijem da je mnogima to najbitnije.

U drugom kontekstu, jeza me hvata i od djece kojoj roditelji "ne smiju na oci" po bilo kom osnovu.
Mafioso

#87 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

Veigar wrote: 22/05/2020 15:02
Mafioso wrote: 22/05/2020 14:57
To cijenim...
Može li se znati ko je taj mali? :)
Ko je iz Novog Travnika i čita ovo ne može ne prepoznati o kome se radi. Čitaj naslovnice biznis magazina 2045. i kasnije znat ćeš
CikaFajer666

#88 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by CikaFajer666 »

vjeshalica wrote: 22/05/2020 06:41
CikaFajer666 wrote: 22/05/2020 01:05 Ovog ima u citavom svijetu. Zena mi je psiholog bas za ovakve slucajeve, i nista nije bolje na zapadu nego ovde. Ne krivite sistem niti pare niti adresu gdje zivite vec posvetite djeci vremena i pricaj te sa njima.
Pa kako da to utuvimo u glavuse roditelja?
Nema razlike jesul roditelji skorojevici ili fukara djeca fursate provode na razne nacine
Pa napisa ti sad gore. Sjedi i pricaj sa djecom. Moje djete da neko dirne zadavio bih ga golim rukama. Ne krij te se iza para i statusa i govana... Ne razumjem to.
vjeshalica

#89 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by vjeshalica »

CikaFajer666 wrote: 23/05/2020 01:37
CikaFajer666 wrote: 22/05/2020 01:05 Ovog ima u citavom svijetu. Zena mi je psiholog bas za ovakve slucajeve, i nista nije bolje na zapadu nego ovde. Ne krivite sistem niti pare niti adresu gdje zivite vec posvetite djeci vremena i pricaj te sa njima.
Nema razlike jesul roditelji skorojevici ili fukara djeca fursate provode na razne nacine
Pa napisa ti sad gore. Sjedi i pricaj sa djecom. Moje djete da neko dirne zadavio bih ga golim rukama. Ne krij te se iza para i statusa i govana... Ne razumjem to.
Pa nije moja obaveza da vaspitam tuđu djecu
Jedina je solucija da ih podavim jer ih je đukela odgojila u kuci?
Potreban je jak sistem za suzbijanje bezobrazluka pa neka skontaju kuci kako ce vaspitati dijete kad mu otvoris karton psihopate u petom osnovne.
I djeca iz svih slojeva su bezobrazna nisu iskljucivo djeca bogatuna,ima i "sirotiLJske" demagogije i poganluka
Ljudi su losi ali se mora poceti odnekle stati u kraj da se generacije losih ljudi stvaraju
kamberovica polje

#90 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by kamberovica polje »

animals wrote: 22/05/2020 10:20 Nema tu puno filozofiranja..
jaci unistvaju slabije..ljudi su uveli sisteme kojima bi se to izbjeglo i smanjilo..
Tako je.
Sad svi puške u ruke i ubijajte, mučite i silujte jer vlada zakon jačeg. :-)
animals

#91 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by animals »

kamberovica polje wrote: 23/05/2020 15:06
animals wrote: 22/05/2020 10:20 Nema tu puno filozofiranja..
Tako je.
Sad svi puške u ruke i ubijajte, mučite i silujte jer vlada zakon jačeg. :-)
Procitaj jos jednom post..
to se desava svugdje u svijetu..
ne postoje mehanizmi koji ce to iskorijeniti..
ljudi su zli, zato se desavaju pored svi prevencija i zakona, svaki dan ubistva,
silovanja, i ostale morbidne stvari..
vjeshalica

#92 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by vjeshalica »

Ima mehanizam ali ne kod nas. Mora se poceti od necega. Pa ce velebajni roditelji razmisliti dobro. Koliko god da se ucini dobro je. Izgleda neki bi samo pustili ruke niz sebe...
animals

#93 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by animals »

Pa trebalo bi ostro kazniti tu djecu koji su maltretirali tu djevojcicu a i roditelje..
mozda i nastavnike koji su morali nesto znati..
izgubljen je jedan mladi zivot i moralo bi se ostro postupiti..
Mafioso

#94 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

vjeshalica wrote: 23/05/2020 11:48
CikaFajer666 wrote: 23/05/2020 01:37

Pa nije moja obaveza da vaspitam tuđu djecu
Jedina je solucija da ih podavim jer ih je đukela odgojila u kuci?
Potreban je jak sistem za suzbijanje bezobrazluka pa neka skontaju kuci kako ce vaspitati dijete kad mu otvoris karton psihopate u petom osnovne.
I djeca iz svih slojeva su bezobrazna nisu iskljucivo djeca bogatuna,ima i "sirotiLJske" demagogije i poganluka
Ljudi su losi ali se mora poceti odnekle stati u kraj da se generacije losih ljudi stvaraju
Nema to veze sa trenutnom količinom novca na računima. Govorimo o mentalnom sklopu. Imaš ljude koji su fukara i koji nisu. To je genetska karakteristika. Dok će normalan čovjek (ili dijete), bistrog uma i čitke face, pomilovati mačku kad naiđe na nju, fukara će je opaliti nogom ili pak politi benzinom i zapaliti.

Možda zvuči diktaturalno ili aristokratski, ali mješanje te dvije populacije, stavljanje u isti koš, što je počelo sa osmom ofanzivom - dovelo je do ovog stanja havarije koju imamo danas.

U Indiji imaš kaste, mada i to prevazilazi sve mjere, neki osrednji sistem je potreban.
vjeshalica

#95 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by vjeshalica »

Ne citas dobro sta pisem. Pokusaj opet.
dr_Evil

#96 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by dr_Evil »

Mafioso wrote: 24/05/2020 00:33

Nema to veze sa trenutnom količinom novca na računima. Govorimo o mentalnom sklopu. Imaš ljude koji su fukara i koji nisu. To je genetska karakteristika. Dok će normalan čovjek (ili dijete), bistrog uma i čitke face, pomilovati mačku kad naiđe na nju, fukara će je opaliti nogom ili pak politi benzinom i zapaliti.

Možda zvuči diktaturalno ili aristokratski, ali mješanje te dvije populacije, stavljanje u isti koš, što je počelo sa osmom ofanzivom - dovelo je do ovog stanja havarije koju imamo danas.

U Indiji imaš kaste, mada i to prevazilazi sve mjere, neki osrednji sistem je potreban.
Iskreno, zapetljao si se. Ako hoces da kazes da "gornji" sloj stanovnista iz pre-komunistickih dana je kao nesto civilizovan, dok su potomci radnicke klase kao ti koji prave probleme, hajde da se zapitamo ko je to ko je stvorio ovaj sistem danas, bez ikakvih moralnih vrijednosti.

Ako pogledamo dakle ko nam kroji sudbinu danas, ko je srozao obrazovanje na najgore grane ikada vrlo lako cemo doci do zvucnih prezimena tipa Izetbegovici, Cengici, Sacirbegovici, Sahinpasici, Cerici, Spahici itd. Dakle sva ta tvoja "autokratija", koja je rak rana ovoga drustva, prva kada treba izdati, prodati, slagati. Oni su uzor danasnjim mladima. Kontrarevolucija koja jede svoju djecu.

Citaj kako su pokrali milijarde i lagali po svijetu, e zato nas svijet ne voli, ne zato sto smo muslimani:

https://www.nytimes.com/1999/08/17/worl ... llion.html

Pogledaj ta tvoja zvucna prezimena, na prvoj liniji lopovluka, pljuc

Titovi pioniri su ipak bili mnogo bolje odgojeni :bih:
Mafioso

#97 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

dr_Evil wrote: 25/05/2020 09:12

Iskreno, zapetljao si se. Ako hoces da kazes da "gornji" sloj stanovnista iz pre-komunistickih dana je kao nesto civilizovan, dok su potomci radnicke klase kao ti koji prave probleme, hajde da se zapitamo ko je to ko je stvorio ovaj sistem danas, bez ikakvih moralnih vrijednosti.

Ako pogledamo dakle ko nam kroji sudbinu danas, ko je srozao obrazovanje na najgore grane ikada vrlo lako cemo doci do zvucnih prezimena tipa Izetbegovici, Cengici, Sacirbegovici, Sahinpasici, Cerici, Spahici itd. Dakle sva ta tvoja "autokratija", koja je rak rana ovoga drustva, prva kada treba izdati, prodati, slagati. Oni su uzor danasnjim mladima. Kontrarevolucija koja jede svoju djecu.

Citaj kako su pokrali milijarde i lagali po svijetu, e zato nas svijet ne voli, ne zato sto smo muslimani:

Slažem se za Titove pionire.

Imao si sljedeću situaciju:
Od mog komšije žena, sad su to ljudi od svojih poštenih 80 godina, jučer baš kad odoh na Bajram priča ovako:
Dođem ja sa sela iz Krajine u Novi Travnik (tada grad mladosti, kakav je i šta bio <nije bilo ljepšeg gradića u YU> može se vidjeti po youtube mogu postavit i linkove ali lako je naći) nemam pojma kako se živi u gradu, al vidim komšinica učiteljica Zolfa (novotravničani će prepoznat posebno stara raja :) ) svake subote kad pođe na pijacu nosi njaka torbu, kaže zove se ceker (govorimo o 1960im, još je bilo svijeta na selima koji je bio totalno odvojen od gradskih manira pa i predmeta), kontam ja bolje je i meni da ne ispadnem blesava, trči brže bolje traži gdje ima isti takav pa kupi. Vidim druga komšinica navečer kad izađe obuče posebno lijepu haljinu, našminka se, pa odem do nje da mi pokaže kako i skrojim i ja jednu haljinu sebi da imam, pa i ja kad izađem da ličim na ono na šta valjda treba da ličim... I tako pričam na kafi sa trećom komšinicom (da ne navodim imena već su slabije poznata stara je to garda nema tih ljudi više) kaže ona u subotu je spremila vodu pa oprala čitav haustor, kontam ja sad u subotu ću ja izaći ranije dva sata nego ona prošle pa ću ja oprat...i tako se jednog dana udade, izrodi finu djecu (ironično, ni jedno više nije ovdje) i postade vrijedan građanin, pionir takoreći, odživila život ovdje akobogda i još 10-20 godina da poživi zdravlje je služi.

S druge strane imaš lika, došao 97. u zgradu u centru grada sa konjskom zapregom i svezanom dekom sa prnjama, džamija, SDA, haj huj, ovaj onaj, dobi lik nekako da pravi kuću na zgradi. Tako on gradi ljepi na nju nema šta ne ljepi, jedne prilike tom liku spadne mom jaranu jedno dvi kile maltera na nove drvene prozore (a ovaj graditelj je preko neke večernje škole upao da bude profesor u srednjoj), i jaran njemu ode da mu kaže da to treba prestati čitavu zgradu teroriše, da bi ti ovaj njemu opsovao mater i rekao (citiram) "šta ja trebam tebi kišobran ovdje otvarat?" i jaran uzme policiju nazove, dođe policija napravi zapisnik, nikom ništa ko veli policija ne možemo mi njemu ništa (jer je jaran iz džamije i u SDA je), da bi lik jaranu sutra polupao šajbu na autu kamenčinom u po bijela dana naočigled haman čitave čaršije, i policija opet ništa kaže nema dokaza da je on to uradio jer hvala bogu jaran nije seljober ko ona stoka iz policije (čast izuzecima mada oni su već u peMziji al tad ih je još bilo, to je bilo 2001-2) i naravno policija će ovdje biti na strani svojih međeđih seljobera jer svoje se meso ne jede, to mu je haman i rođo i svastika i brat od ženinog sina odjednom a đeš na famaliju.

To su ta dva mentaliteta o kojima govorim, ličnosti i događaji su 100% postojeći. To je ta fukara, i oni koji nisu, na šta mislim, a ne ko je bio aristokracija a ko ne. Osma ofanziva u svem svom značenju je dosta doprinijela tom sranju, ali se ono u dobroj mjeri počelo čistiti nekad kasnih 80-ih jer si imao primjer ove prve žene, da bi nas 90-te unazadile za sljedećih 1000 godina, jer ti prvi više ne mogu da dišu od ovih drugonavedenih koji su šljegli i ostat se od njih ne može, jer ne popravljaju svoj kvalitet, nego uništavaju tvoj.

Ja mislim da je dosta od mene, zaista. Nasra boga oca.
dr_Evil

#98 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by dr_Evil »

Mafioso wrote: 25/05/2020 11:49
dr_Evil wrote: 25/05/2020 09:12

Slažem se za Titove pionire.

Imao si sljedeću situaciju:
Od mog komšije žena, sad su to ljudi od svojih poštenih 80 godina, jučer baš kad odoh na Bajram priča ovako:
Dođem ja sa sela iz Krajine u Novi Travnik (tada grad mladosti, kakav je i šta bio <nije bilo ljepšeg gradića u YU> može se vidjeti po youtube mogu postavit i linkove ali lako je naći) nemam pojma kako se živi u gradu, al vidim komšinica učiteljica Zolfa (novotravničani će prepoznat posebno stara raja :) ) svake subote kad pođe na pijacu nosi njaka torbu, kaže zove se ceker (govorimo o 1960im, još je bilo svijeta na selima koji je bio totalno odvojen od gradskih manira pa i predmeta), kontam ja bolje je i meni da ne ispadnem blesava, trči brže bolje traži gdje ima isti takav pa kupi. Vidim druga komšinica navečer kad izađe obuče posebno lijepu haljinu, našminka se, pa odem do nje da mi pokaže kako i skrojim i ja jednu haljinu sebi da imam, pa i ja kad izađem da ličim na ono na šta valjda treba da ličim... I tako pričam na kafi sa trećom komšinicom (da ne navodim imena već su slabije poznata stara je to garda nema tih ljudi više) kaže ona u subotu je spremila vodu pa oprala čitav haustor, kontam ja sad u subotu ću ja izaći ranije dva sata nego ona prošle pa ću ja oprat...i tako se jednog dana udade, izrodi finu djecu (ironično, ni jedno više nije ovdje) i postade vrijedan građanin, pionir takoreći, odživila život ovdje akobogda i još 10-20 godina da poživi zdravlje je služi.

S druge strane imaš lika, došao 97. u zgradu u centru grada sa konjskom zapregom i svezanom dekom sa prnjama, džamija, SDA, haj huj, ovaj onaj, dobi lik nekako da pravi kuću na zgradi. Tako on gradi ljepi na nju nema šta ne ljepi, jedne prilike tom liku spadne mom jaranu jedno dvi kile maltera na nove drvene prozore (a ovaj graditelj je preko neke večernje škole upao da bude profesor u srednjoj), i jaran njemu ode da mu kaže da to treba prestati čitavu zgradu teroriše, da bi ti ovaj njemu opsovao mater i rekao (citiram) "šta ja trebam tebi kišobran ovdje otvarat?" i jaran uzme policiju nazove, dođe policija napravi zapisnik, nikom ništa ko veli policija ne možemo mi njemu ništa (jer je jaran iz džamije i u SDA je), da bi lik jaranu sutra polupao šajbu na autu kamenčinom u po bijela dana naočigled haman čitave čaršije, i policija opet ništa kaže nema dokaza da je on to uradio jer hvala bogu jaran nije seljober ko ona stoka iz policije (čast izuzecima mada oni su već u peMziji al tad ih je još bilo, to je bilo 2001-2) i naravno policija će ovdje biti na strani svojih međeđih seljobera jer svoje se meso ne jede, to mu je haman i rođo i svastika i brat od ženinog sina odjednom a đeš na famaliju.

To su ta dva mentaliteta o kojima govorim, ličnosti i događaji su 100% postojeći. To je ta fukara, i oni koji nisu, na šta mislim, a ne ko je bio aristokracija a ko ne. Osma ofanziva u svem svom značenju je dosta doprinijela tom sranju, ali se ono u dobroj mjeri počelo čistiti nekad kasnih 80-ih jer si imao primjer ove prve žene, da bi nas 90-te unazadile za sljedećih 1000 godina, jer ti prvi više ne mogu da dišu od ovih drugonavedenih koji su šljegli i ostat se od njih ne može, jer ne popravljaju svoj kvalitet, nego uništavaju tvoj.

Ja mislim da je dosta od mene, zaista. Nasra boga oca.
Ma dobro to se slazem, 50 i 60, kada je dolazilo stanovnistvo sa sela preuzimalo je gradske norme ponasanja, u ovome ratu se desilo da je gradsko protjerano, a doselilo se stanovnistvo sa sela i postavilo svoje norme ponasanja (da dobro se sjecam kad su dosli skutori i prali noge u wc solji).

ALi iskreno ne znam da vrsnjacko nasilje ima veze sa tim. Moram reci da ruralno stanovnisto mnogo bolje odrzava komsijske, kumske i sve ostale veze od gradskog.

Sam sam bio zrtva mobinga u skoli, jos uvijek ponekad me stomak zaboli, i moram reci da necije porijeklo nije imalo veze sa tim. Mada je meni moje pomoglo da predeveram i postanem mnogo bolja i uspjesnija osoba od njih
Mafioso

#99 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by Mafioso »

dr_Evil wrote: 25/05/2020 11:57 Ma dobro to se slazem, 50 i 60, kada je dolazilo stanovnistvo sa sela preuzimalo je gradske norme ponasanja, u ovome ratu se desilo da je gradsko protjerano, a doselilo se stanovnistvo sa sela i postavilo svoje norme ponasanja (da dobro se sjecam kad su dosli skutori i prali noge u wc solji).

ALi iskreno ne znam da vrsnjacko nasilje ima veze sa tim. Moram reci da ruralno stanovnisto mnogo bolje odrzava komsijske, kumske i sve ostale veze od gradskog.

Sam sam bio zrtva mobinga u skoli, jos uvijek ponekad me stomak zaboli, i moram reci da necije porijeklo nije imalo veze sa tim. Mada je meni moje pomoglo da predeveram i postanem mnogo bolja i uspjesnija osoba od njih
Ja vjerujem da jeste nasilje povezano s time, jer to je ta vrsta ološa kojima se u bolje kafane nije dalo ući u ona vremena. Ona finija sorta ruralnog stanovništva uglavnom je tamo i ostala, pa čak i dosta gradskog svijeta znam i to vrh ljudi koji su pobjegli iz grada na selo radi tih takvih, osvježili djedovinu i sada uživaju u svome malom raju. Najgore je nekako djeci hajd kad je čovjek stariji pravo da ti kažem boli me klinac ja žena (++punica :D) i djeca meni niko više ne treba ali pred njima je tek život i u ovom okruženju treba da se formiraju, izuzetno je toksično.
banjaluka078

#100 Re: Novi slucaj VRSNJACKOg nasilja 13 djevojcica Izvrsila samoubustvo

Post by banjaluka078 »

Roditelji pisali ministru i iznijeli šokantne detalje zlostavljanja djevojčice: Djetetu od 12 godina u školi dijagnosticirali homoseksualno opredjeljenje

Roditelji djevojčice Medine Zahirović koja se zbog vršnjačkog nasilja ubila skokom sa osmog kata solitera u centru Novog Travnika poslali su pismo na šest stranica resornim ministarstvima obrazovanja Srednjobosanskog kantona i Federacije BiH u kojem su do detalja opisali kakvim je sve vrstama nasilja bila izložena njihova kćerka prilikom školovanja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Novom Travniku.

Tako se u pismu nalazi pregršt šokantnih navoda, od toga da joj je učiteljica govorila da je “ramažena, preosjetljiva, da preuveličava situaciju i sigurno izmišlja”, do toga da je pedagogica “sebi dala za pravo da ona konstatira i dijagnosticira da Medina ima homoseksualno opredjeljenje i da se osjeća kao transrodna osoba”, da se “u školi samoozlijeđivalo još desetero ili jedanaestero djece”, ili pak da su svi u školi nekoliko puta prekršili Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama.

“Na šest stranica ne mogu da stanu sve silne informacije, naša iskustva i detalji o svim dešavanjima, krajnje neprofesionalnom radu zaposlenika škole u kojem su povrijedili više članova zakona prema Protokolu, prema osnovnim pravima djece, pravima učenika da ne budu ozlijeđeni i pravo da uče u sigurnoj sredini. Zbog njihovog neprofesionalnog odnosa prema nasilju, moje dijete je patilo od svih tegoba vršnjačkog nasilja. Dijete je bilo povučeno, nesigurno u sebe svoj izgled, svoje sposobnosti, izgubila je samopoštovanje, povukla se od društva u školi, patila je od anskioznosti, napetosti, psihosomatskih simptoma, glavolje, bolova u stomaku, temperature, dijete je odbijalo jesti u školi, patila je posljedica težeg oblika nasilja koje su Medinu su dovele do samoozlijeđivanja, misli i samog izvršavanja čina samoubojstva. Kakvu to poruku šaljemo zlostavljačima, kakvu poruku šaljemo zlostavljanoj djeci?”, napisala je majka Sanela Zahirović.

Kantonalno ministarstvo još i prije je pokrenulo istragu, inspekcija je već sutra bila u školi ali, kako su kazali, utvrdila da nije bilo prijavljenog vršnjačkog nasilja. Ova svojevrsna istraga ide dalje, a trebala bi pokazati je li i tko iz škole odgovoran.

Kompletno pismo roditelja ministru možete pročitati ispod.
cijeli dokument http://drukciji.ba/wp-content/uploads/2 ... C%81-6.pdf
Post Reply