Novi rat?

Post Reply
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
danas wrote:valjda si sada sam sebi dao odgovor na pitanje... zasto neki od nas potenciraju "francuz" :D kao ujedinujuci faktor.
jer nam je pun qurac qrasni spanjolaca :D , nijemaca :D , holandjana :D valjda u francuskoj treba da zive :D i da se pitaju :D samo francuzi :D :D :D
Što su se onda borili za Vilhelminu i Baskiju? :-)
nisu se francuzi borili za vilhelminu niti za baskiju...
borili su se samo i iskljucivo za francusku, a to sto su zavrsili sa baskijom i vilhelminom je necije kukavicije jaje... :roll:
MedoX

Post by MedoX »

Ovako. U scenariju gdje Evropska unija postaje svjesna da razvaljuje sadasnje clanice sa novim clanicama, te prestaje primati nove... Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, vjerovatno Makedonija, a mozda Hrvatska i Turska ostaju s druge strane ograde...

Ovakav scenario ce nam sigurno dati dva rata: unutrasnji rat u BiH između etničkih skupina uz podršku Srbije,kome drugom nego Srbima, te rat u Makedoniji...

Evropska unija nece uciniti apsolutno nista po tim pitanjima,a SAD ce u ta doba vjerovatno biti zauzeta Iranom...EU ce jednostavno dopustiti FINAL COMBAT,sto bi se reklo na zivot i smrt,te ratove koji ce razrjesiti sva pitanja na Balkanu,koja se postavljaju stoljecima natrag u historiju..

Eh drugi scenario,ulazak svih u EU, i s vremenom, za pregovarackim stolom,rjesavanje svih pitanja,te izdizanje BiH na nivo prave evropske drzave....
pravimjernik

Post by pravimjernik »

danas wrote:
pravimjernik wrote:
Bošnjak i Bosanac jesu sinonimi. Historijsko ime Bošnjak vraćeno je, nakon godinu dana priprema, 1993. na sveopštem Bosanskom Saboru u Sarajevu (dakle ne radi se o nekom SDA vašaru) kao izrazu iste one volje iskazane na Saboru-abjuraciji 1203. godine na Bilinom Polju u današnjoj Zenici.

Na ovom drugom sveopštem Bosanskom Saboru 1993., kao prijelazno rješenje bosanskim muslimanima je dato ime Bošnjak-musliman a ne samo Bošnjak, a da bi se ostavio prostor i za druge vjeroispovijesti. Genijalna zamisao Muhsina Rizvića i nekolicine istinskih Bosanaca je bila da se bošnjačka (bosanska) nacija probuđena nakon 600 godina definira tako što bi je sačinjavali Bošnjaci-muslimani, Bošnjaci-pravoslavni, Bošnjaci-katolici, Bošnjaci-ostalih vjera i Bošnjaci-ateisti.

Međutim, kao što to obično biva na ovim prostorima, našao se i kukolj - u vidu Izetbegović Alije, tog malenog isfrustriranog fildžanlije s isto tako malenim ambicijama i još manjim državničkim sposobnostima, koji (1) sabotira platformu Predsjedništva R BiH o zajedničkoj borbi za Republiku, i prestravljen inteligencijom okupljenom oko Sabora i njegovom snagom ideje (2) izvršava akt veleizdaje - zapravo tihi državni udar, te (3) izjednačava pojam Bošnjak-musliman sa pojmom Bošnjak, kao i (4) negira ilirsko porijeklo Bosanaca javno i počesto zapjenušano tvrdeći da su bosanski muslimani isključivo Slaveni.
pa eto, ja samo tvrdim isto sto i ti -- pod tackom (3) pogotovo... pogledaj i tekst ivana lovrenovica koji sam gore okacila, u kojem on govori isto... odjednom je Musliman postao Bosnjak, i gotovo. i danas, kome ces ti objasniti sta je se trebalo desiti, sta je nekad bosnjak znacio, i tako dalje i tako duze... to sto je nekad bosanac = bosnjak ne vazi vise, i tesko ce se to sada preokrenuti...
ti si tvrdila da Bosanac i Bošnjak nisu isto. A Lovrenovićev tekst je odličan, kao i obično kad se radi o njegovom pisanju na ovu tematiku. ja mislim da je ovakvo stanje kakvo danas imamo u Bosni naprosto neodrživo, i da će kad-tad pući u vidu novog rata. Daleko od toga da priželjkujem onakav rat kao prošli. Ali isto mislim da se takav rat više i ne može ponoviti (okupacija Sarajeva, jame, itd.) iz čisto praktičnih razloga.
tako da i ako se desi novi rat,na vođama tog rata ležaće odgovornost da vrate sve na prethodno stanje, što srčanošću i poštenjem nikada u historiji nije fulalo. Pravno gledano ovo je izuzetno lahko postići - insistiranjem na nikad ne poništenom Ustavu R BiH. Naime, Daytonski aneks tzv. Ustav BiH i sam kaže da privremeno stavlja van snage Ustav R BiH...
Šandor

Post by Šandor »

Zadig wrote:samo da se razumjemo, meni ne smeta rijec bosnjak sekunde. Cak stavise tako sam se izjasnio kada sam 98 produzavo licnu kartu. Pa me zena na saleteru pita nacionalnost (ili narodnost ne sjecam se sada), ja reko Bosanac. Kaze nema to, ima bosnjak, srbin hrvat, bla bla neizjasnjen. Ja reko Bosnjak. Ona mi opet pogleda papire i kaze: Ti Musliman? i zakolutala ocima...
Nisam nista odgovorio, jer bi se krenuo svadjati sa njom (a ne nisam Musliman zglave).
Ovo je tačno. I žalosno. Treba uvesti mogućnost izjašnjavanja po želji.
Zadig wrote:tako je today
:thumbup:

da li se zna momenat u istoriji kada je termin bosnjak ponovo zazivio, ali eto u ovoj novoj formi?

(nedje oko 93-94 ne?)

:?
1993. godine. A propao je sredinom 19-og vijeka pod uticajem Srbije i Hrvatske (koja nije formalno postojala ali je bilo uticaja).
Kasnije je termin Bošnjak zabranjen i više se nije bilo moguće tako izjašnjavati. Sve do 1993. godine.
danas

Post by danas »

T wrote:
danas wrote: sad, ko ce se kako izjasniti na sljedecem popisu, ostaje nam da vidimo. ja sam vrlo pesimisticna, jer previse se nekih stvari desilo da bi se sad neko probudio i odjednom rekao "ja hocu da sam bosanac, kakav srbin, kakav hrvat...". mislim da se ovo nece desiti za mog zivota. :(
Da se ne lazemo, ali neke stvari se nisu desile ni prije rata, pa neki ljudi zavrsise u logorima, samo zato jer se zovu drugacije. Meni ovo sto pises, djeluje poprilicno nerelano. Skontaj i sama, sta je bio razlog, pa su se sve te mnoge ruzne stvari desile? Ako je ikada bilo razloga da se neke stvari ne dese, bilo je tada, a to je vrijeme i kada je svako pokazao svoje pravo lice. Ja znam da moj komsija Danilo nije imao niti jedan jedini razlog, da me gadja granatama. Uostalom, kako je sad izgovor da se zbog toga sto se koristi Bosnjak, neko nece tako da izjasni jer mu to smeta, isto tako ce se i ono vrijeme kada su nas pokusavali istrijebiti (jer se ti pozivas na period agresije, kada se svasta desilo) koristiti kao izgovor zasto eto nece da prihvate ni to Bosanac. ako nekome treba izgovor, uvijek ce ga naci, a kada prodje popis, sve maske ce da padnu. Ako nista, barem se neki nece prenemagati kako im fali Bosanac umjesto Bosnjak.
moram da idem, pa nemam puno vremena, ali bih se samo osvrnula na ovaj zadnji dio jer mislim da nisi razumio sta sam htjela reci. onaj sto je klao po srebrenici, otvarao logore po krajini, i bombardovao sarajevo, nikad nece biti bosanac, a kamoli bosnjak -- na to sam mislila kada sam pisala o stvarima koje su se desile...
BECHO

Post by BECHO »

danas wrote:
BECHO wrote:
nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.

A zasto bi se trebalo nekog ubjedjivat da ne bude ono sto jeste? Mene niko nemoze ubijediti da nisam Bosanac jer ja to jesam - rodjen sam u Bosni, proveo najbolje godine u BiH, to je moja domovina i ponosan sam sto sam Bosanac. S druge strane me niko ne moze razuvjerit' da je Bosnjak izmisljen naziv, stavljat ga pod navodnike, da je donesen na kongresu SDA i slicne pamflete kad su to cak prije rata inicirali gospoda Dr. Muhamed Filipovic i Adil Zulfikarpasic, a kasnije je to, kroz Deklaraciju Sabora sproveo u praksu gospodin Alija Isakovic (nikakav Alija Izetbegovic i stranka SDA).

Literatura:

http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/geneza.html

http://www.iis.unsa.ba/prilozi/32/32_imamovic.htm

http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/zsizbor3.html
ne treba nikoga ubijedjivati da bude ovo ili ono... ali cini mi se da ova nasa drzava ima malo sansi za opstanak ako u njoj ima vise srba i hrvata nego bosanaca. to je sve sto zelim reci.
Cekaj malo danas, idemo redom. Srbi i Hrvati su i prije rata bili Srbi i Hrvati i sta bi sad trebali ocekivati od njih, da preko noci postanu Bosanci? Evo par (mozda) banalnih primjera:
Srbi i Hrvati nisu ni u ratu, ni poslije rata prihvatili zastavu i grb bosanskih vladara. Sta to znaci? Ne prihvatanjem historije BiH i educiranjem pucanstva/stanovnistva kroz povijest/istoriju nekih drugih zemalja nije nimalo bosanski a jos manje pokazuje ljubav prema zemlji odakle su ponikli. Srbi su unistavanjem biblioteka, pozorista, muzeja i mnogih historijsko-kulturnih spomenika, Hrvati koristenjem stecaka u kamenopreradjivacke svrhe i sl., pokazali koliko im stalo do ove drzave. O njegovanju vjerskih objekata da ne govorim. Srbinu u Trebinju kao i Hrvatu u Stocu je bitno da im na stali, na supi, na kuci i na anteni visi srpska trobojnica odnosno hrvatska sahovnica umjesto ove nase nove plavo-zute. Kako li bi tek prihvatili Lilium Bosniacum kad se ovako odnose prema ovoj nametnutoj koja u svojim bojama nema elemente nijednog naroda u BiH? Naravno, nisu svi takvi ali je to raspolozenje vecine. Jel tako? I sta bi sad mi trebali? Lizat im pakshu (sa oprostenjem) da bi oni mogli postat navodno preko noci Bosanci. Evo ja bi se sad treb'o odrec' onoga sto mi je babo bio, posrat se na Bosnjastvo i muslimanstvo, glumit nekog velikog ateistu i cafira, da bi neki dusman moje babovine mogo sjedit jednom guzom na dvije stolice, mahat mi pasosima susjednih drzava i rugat mi se kako je on k'o Bosanac vratio kucu u Lukavcu/Vitezu ali kao Srbenda/Hrvatina ima stan i vikendicu u Novom Sadu/Zadru. Po interesu ili sto bi stari narod reko, kad mu se ona stvar digne. Trebamo se pomirit s tim da je dug proces izbiti generacijama iz cipela ono sto ih uce u skoli, u krugu porodice, u drustvu itd.
dizZaster

Post by dizZaster »

Bosanac (Bosanka) pripadaju bosanskoj naciji.
Bosansku naciju cine gradjani Bosne i Hercegovine.
Bosnjak (Bosnjakinja) je pripadnik naroda.
Bosnjacki narod sacinjavaju oni koji se deklarisu kao Bosnjaci
bez obzira u kojoj drzavi zive.
Pripadnici bosnjackog naroda koji su gradjani Bosne i Hercegovine,
nacionalno su Bosanci.
Bosna i Hercegovina je naconalna drzava Bosanaca i maticna drzava
bosnjackog naroda.
:D
danas

Post by danas »

pravimjernik wrote: ti si tvrdila da Bosanac i Bošnjak nisu isto.
ja tvrdim da istorijski to jeste bio isti termin, ali da danas nazalost to vise nije slucaj, ponajvise zahvaljujuci kratkovidosti SDA rukovodstva i njihovoj manipulaciji sa ovim imenom.
bosnjak i bosanac -- iako su dugo vremena znacili, a i dalje bi svakako trebali znaciti jedno te isto -- vise na zalost ne znace istu stvar, i to je posljedica politicke realonosti danasnje nam drzave i rukovodstva joj (a detalje si ti naveo pod tackom 3. tvojeg originalnog posta).
MedoX

Post by MedoX »

[img]http://www.slibe.com/imagestumb/2751fae ... ka_JPG.jpg[/img]

Od Cazina od Cazina pa sve do Tutina
Sve su Srbe,sve su Srbe....

Rata biti neće????
Last edited by MedoX on 02/01/2006 23:47, edited 3 times in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

Šandor wrote:
Zadig wrote:samo da se razumjemo, meni ne smeta rijec bosnjak sekunde. Cak stavise tako sam se izjasnio kada sam 98 produzavo licnu kartu. Pa me zena na saleteru pita nacionalnost (ili narodnost ne sjecam se sada), ja reko Bosanac. Kaze nema to, ima bosnjak, srbin hrvat, bla bla neizjasnjen. Ja reko Bosnjak. Ona mi opet pogleda papire i kaze: Ti Musliman? i zakolutala ocima...
Nisam nista odgovorio, jer bi se krenuo svadjati sa njom (a ne nisam Musliman zglave).
Ovo je tačno. I žalosno. Treba uvesti mogućnost izjašnjavanja po želji.
Zadig wrote:tako je today
:thumbup:

da li se zna momenat u istoriji kada je termin bosnjak ponovo zazivio, ali eto u ovoj novoj formi?

(nedje oko 93-94 ne?)

:?
1993. godine. A propao je sredinom 19-og vijeka pod uticajem Srbije i Hrvatske (koja nije formalno postojala ali je bilo uticaja).
Kasnije je termin Bošnjak zabranjen i više se nije bilo moguće tako izjašnjavati. Sve do 1993. godine.
Nije tacno, ja sam se 91' izjasnio kao Bosnjak.
danas

Post by danas »

BECHO wrote:
Cekaj malo danas, idemo redom. Srbi i Hrvati su i prije rata bili Srbi i Hrvati i sta bi sad trebali ocekivati od njih, da preko noci postanu Bosanci? Evo par (mozda) banalnih primjera:
Srbi i Hrvati nisu ni u ratu, ni poslije rata prihvatili zastavu i grb bosanskih vladara. Sta to znaci? Ne prihvatanjem historije BiH i educiranjem pucanstva/stanovnistva kroz povijest/istoriju nekih drugih zemalja nije nimalo bosanski a jos manje pokazuje ljubav prema zemlji odakle su ponikli. Srbi su unistavanjem biblioteka, pozorista, muzeja i mnogih historijsko-kulturnih spomenika, Hrvati koristenjem stecaka u kamenopreradjivacke svrhe i sl., pokazali koliko im stalo do ove drzave. O njegovanju vjerskih objekata da ne govorim. Srbinu u Trebinju kao i Hrvatu u Stocu je bitno da im na stali, na supi, na kuci i na anteni visi srpska trobojnica odnosno hrvatska sahovnica umjesto ove nase nove plavo-zute. Kako li bi tek prihvatili Lilium Bosniacum kad se ovako odnose prema ovoj nametnutoj koja u svojim bojama nema elemente nijednog naroda u BiH? Naravno, nisu svi takvi ali je to raspolozenje vecine. Jel tako? I sta bi sad mi trebali? Lizat im pakshu (sa oprostenjem) da bi oni mogli postat navodno preko noci Bosanci. Evo ja bi se sad treb'o odrec' onoga sto mi je babo bio, posrat se na Bosnjastvo i muslimanstvo, glumit nekog velikog ateistu i cafira, da bi neki dusman moje babovine mogo sjedit jednom guzom na dvije stolice, mahat mi pasosima susjednih drzava i rugat mi se kako je on k'o Bosanac vratio kucu u Lukavcu/Vitezu ali kao Srbenda/Hrvatina ima stan i vikendicu u Novom Sadu/Zadru. Po interesu ili sto bi stari narod reko, kad mu se ona stvar digne. Trebamo se pomirit s tim da je dug proces izbiti generacijama iz cipela ono sto ih uce u skoli, u krugu porodice, u drustvu itd.
ovo sto ti navodis nisu nimalo banalni primjeri, to je sve tako... ali sta predlazes onda? meni padne mrak na oci kad vidim RS i sta se tu radi, pa eto, RS izgleda nikome ne smeta. ali problem je reci da si bosanac...

i pazi, nije na meni da trijebim cetnike i ustase medju srbima i hrvatima, na njima je da mi pokazu da nisu fasisti. ali uvodjenje termina bosanac bi moglo dati sansu onima kojima je bosna preca od srbije i hrvatske da se tako opredjele... ljudima poput recimo barbareza... ne pada mi na pamet da se ulizujem cetnicima i ustasama, ali sta da radimo sa onima koji to nisu pa ma kako ih malo bilo? i njih baciti sa prljavom vodom? zbog ovoga sto je alija uradio sa terminom bosnjak, imamo sad potrebu za "bosancem"... ma sto se vise dijelimo, bice nam bolje, jelde? :roll:
T

Post by T »

danas wrote: moram da idem, pa nemam puno vremena, ali bih se samo osvrnula na ovaj zadnji dio jer mislim da nisi razumio sta sam htjela reci. onaj sto je klao po srebrenici, otvarao logore po krajini, i bombardovao sarajevo, nikad nece biti bosanac, a kamoli bosnjak -- na to sam mislila kada sam pisala o stvarima koje su se desile...
shvatam to sto pises, kao sto shvatam i nesto vise od toga
danas

Post by danas »

dizZaster wrote:Bosanac (Bosanka) pripadaju bosanskoj naciji.
Bosansku naciju cine gradjani Bosne i Hercegovine.
Bosnjak (Bosnjakinja) je pripadnik naroda.
Bosnjacki narod sacinjavaju oni koji se deklarisu kao Bosnjaci bez obzira u kojoj drzavi zive.
Pripadnici bosnjackog naroda koji su gradjani Bosne i Hercegovine, nacionalno su Bosanci.
Bosna i Hercegovina je naconalna drzava Bosanaca i maticna drzava
bosnjackog naroda.
:D
haj' sad to prevedi na engleski...
pogotovo me zanima ovo "nacija" i "narod" :D
danas

Post by danas »

T wrote:
danas wrote: moram da idem, pa nemam puno vremena, ali bih se samo osvrnula na ovaj zadnji dio jer mislim da nisi razumio sta sam htjela reci. onaj sto je klao po srebrenici, otvarao logore po krajini, i bombardovao sarajevo, nikad nece biti bosanac, a kamoli bosnjak -- na to sam mislila kada sam pisala o stvarima koje su se desile...
shvatam to sto pises, kao sto shvatam i nesto vise od toga
sta to vise? ne kontam ja sad?
Šandor

Post by Šandor »

zzzzz wrote:Nije tacno, ja sam se 91' izjasnio kao Bosnjak.
Moglo je 1991. godine i kao Slon sa Obale. :-) Ali prije 1991. (raniji popisi) morao si se izjasniti kako ti kažu. Odnosno, nisi se mogao izjasniti onako kako si želio. Znači, 1981. godine nisi mogao napisati da si Bošnjak. A da ne pominjem popise iz 1961. godine i ranije. :-)
pravimjernik

Post by pravimjernik »

danas wrote:
ja tvrdim da istorijski to jeste bio isti termin, ali da danas nazalost to vise nije slucaj, ponajvise zahvaljujuci kratkovidosti SDA rukovodstva i njihovoj manipulaciji sa ovim imenom.
bosnjak i bosanac -- iako su dugo vremena znacili, a i dalje bi svakako trebali znaciti jedno te isto -- vise na zalost ne znace istu stvar, i to je posljedica politicke realonosti danasnje nam drzave i rukovodstva joj (a detalje si ti naveo pod tackom 3. tvojeg originalnog posta).
ja sam uvijek bio i uvijek ću biti protiv uspavanki tipa "takvo nam je realno stanje", "stvari na terenu" i sl. Ako ćemo tako razmišljati onda nikad ništa nećemo promijeniti. Ko ono reče, 11.teza o Fojerbahu (?) "Filozofi su do sada na različite načine tumačili svijet a stvar je u tome da se on promijeni". Kako rekoh, daleko od toga da priželjkujem onakav rat kao prošli, ali je lahko vratiti stvari na njihovo mjesto - insistiranjem na Ustavu R BiH kojeg se ni Daytonski mirovni sporazum nije usudio proglasiti nevažećim. Pa makar to zahtijevalo mobilizaciju i malo pušketanja... Jer usuđujem se pretpostaviti da bi malo ko u Bosni i trepnuo kad bi se desila revolucija - dokaz ti je onih 20000 ispred skenderije preksinoć, kad ga pitaš pojedinačno samo kuknjava i žalost, a kad je slavit - 20000 na kamaru. Sve revolucije (promjene uređenja silom)izvodile su bukvalno šačice ljudi. Većini se uvijek živo hebalo za sve, npr. za izlazak na izbore u miru, odnosno za revolucije kad se zapuca...
danas

Post by danas »

pravimjernik wrote:
danas wrote:
ja sam uvijek bio i uvijek ću biti protiv uspavanki tipa "takvo nam je realno stanje", "stvari na terenu" i sl. Ako ćemo tako razmišljati onda nikad ništa nećemo promijeniti. Ko ono reče, 11.teza o Fojerbahu (?) "Filozofi su do sada na različite načine tumačili svijet a stvar je u tome da se on promijeni". Kako rekoh, daleko od toga da priželjkujem onakav rat kao prošli, ali je lahko vratiti stvari na njihovo mjesto - insistiranjem na Ustavu R BiH kojeg se ni Daytonski mirovni sporazum nije usudio proglasiti nevažećim. Pa makar to zahtijevalo mobilizaciju i malo pušketanja... Jer usuđujem se pretpostaviti da bi malo ko u Bosni i trepnuo kad bi se desila revolucija - dokaz ti je onih 20000 ispred skenderije preksinoć, kad ga pitaš pojedinačno samo kuknjava i žalost, a kad je slavit šta 20000 na kamaru. Sve revolucije (promjene uređenja silom)izvodile su bukvalno šačice ljudi.
slazem se i da je apatija i gutanje floskula tipa "tako je htio svijet", "moralo se" i slicnih nebuloza jedan od najgorih problema naseg naroda. i dodacu da nigdje nisam rekla da se bilo sta mora prihvatiti, i bas zato sto ne prihvatam monopolizaciju imena "bosnjak", trudim se da se uvede i nacionalna odrednica "bosanac". pa ko sta voli, nek izvoli :D
T

Post by T »

danas wrote: ovo sto ti navodis nisu nimalo banalni primjeri, to je sve tako... ali sta predlazes onda? meni padne mrak na oci kad vidim RS i sta se tu radi, pa eto, RS izgleda nikome ne smeta. ali problem je reci da si bosanac...
kako mi se cini, problem je reci i da si bosnjak
danas

Post by danas »

T wrote:
danas wrote: ovo sto ti navodis nisu nimalo banalni primjeri, to je sve tako... ali sta predlazes onda? meni padne mrak na oci kad vidim RS i sta se tu radi, pa eto, RS izgleda nikome ne smeta. ali problem je reci da si bosanac...
ne znam da je ovdje iko rekao da mu izraz bosnjak smeta. meni zasigurno ne smeta, a ono protiv cega dizem glas je naprasna monopolizacija tog termina koji sada (a nikada ranije to nije bio slucaj) oznacava skoro iskljucivo bosnjake muslimane -- bas kao sto je lovrenovic opisao u svom postu i kao sto je nick pravimjernik naveo pod tackom 3. svoga posta.
Dezze

#145 Re: Novi rat?

Post by Dezze »

prcko wrote:Ako RS ostane da li ce bit novog rata?
Vec se vise od decenije BiH nalazi u komi.
Potkopavanja sa srpske kao i sa hrvatske strane ne prestaju.
Prcko, a zar ti ne bi trebao mamurati? Kao i svi ostali....a ne da diskutujemo o politici, barem ne 01.01., 02.01. itd. (do jedno 05.01.)??

:roll:
T

Post by T »

danas wrote:
T wrote:
ne znam da je ovdje iko rekao da mu izraz bosnjak smeta. meni zasigurno ne smeta, a ono protiv cega dizem glas je naprasna monopolizacija tog termina koji sada (a nikada ranije to nije bio slucaj) oznacava skoro iskljucivo bosnjake muslimane -- bas kao sto je lovrenovic opisao u svom postu i kao sto je nick pravimjernik naveo pod tackom 3. svoga posta.
nisi rekla da tebi smeta, ali nemoj da trazim tvoje recenice u kojima si i ti rekla da drugima toboze smeta to bosnjak....to je u stvari i osnovni razlog zasto smatras da treba uvesti bosanac....zato jer bosnjak nekima smeta...iritira ih, ako sam razumio...a ako bi se izjasnjavali kao bosanci, bilo bi nas vise....mada si i u tom pogledu pesimisticna, barem si tako napisala

takodjer, monopolizacija nije bas prava rijec....monopol je ako ja nesto uzmem, i samo ja mogu time raspolagati....ovdje stvari stoje drugacije....drugima smeta to bosnjak, pa to nece svojom voljom...a uvjerit' cemo se koliko ce tim istim smetati i termin bosanac....tu smo se nekako oboje slozili, jer oboje mislimo da na zalost nece bas puno
pravimjernik

Post by pravimjernik »

danas wrote:
pravimjernik wrote:
danas wrote: ja tvrdim da istorijski to jeste bio isti termin, ali da danas nazalost to vise nije slucaj, ponajvise zahvaljujuci kratkovidosti SDA rukovodstva i njihovoj manipulaciji sa ovim imenom.
ja sam uvijek bio i uvijek ću biti protiv uspavanki tipa "takvo nam je realno stanje", "stvari na terenu" i sl. Ako ćemo tako razmišljati onda nikad ništa nećemo promijeniti. Ko ono reče, 11.teza o Fojerbahu (?) "Filozofi su do sada na različite načine tumačili svijet a stvar je u tome da se on promijeni". Kako rekoh, daleko od toga da priželjkujem onakav rat kao prošli, ali je lahko vratiti stvari na njihovo mjesto - insistiranjem na Ustavu R BiH kojeg se ni Daytonski mirovni sporazum nije usudio proglasiti nevažećim. Pa makar to zahtijevalo mobilizaciju i malo pušketanja... Jer usuđujem se pretpostaviti da bi malo ko u Bosni i trepnuo kad bi se desila revolucija - dokaz ti je onih 20000 ispred skenderije preksinoć, kad ga pitaš pojedinačno samo kuknjava i žalost, a kad je slavit šta 20000 na kamaru. Sve revolucije (promjene uređenja silom)izvodile su bukvalno šačice ljudi.
slazem se i da je apatija i gutanje floskula tipa "tako je htio svijet", "moralo se" i slicnih nebuloza jedan od najgorih problema naseg naroda. i dodacu da nigdje nisam rekla da se bilo sta mora prihvatiti, i bas zato sto ne prihvatam monopolizaciju imena "bosnjak", trudim se da se uvede i nacionalna odrednica "bosanac". pa ko sta voli, nek izvoli :D
ja mislim da bi to samo dodatno zbunilo ionako politički apatičan narod. jednostavnije je vratiti stvari unazad 11 godina, i naprosto opet prikačiti Bošnjacima ono "-muslimani" pa nastavit tamo gdje smo tada stali (gdje nas je SDA grubo prekinula) čime bi se stvorio prostor i za pripadnike ostalih vjeroispovjesti da se deklarišu kao Bošnjaci. nažalost kako rekoh u Bosni ne postoji opozicija koja bi na takvoj platformi spasila Bosnu...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Autor: OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Zasto se takva logika nije primjenila '92, kad smo bili u puno goroj vojnoj situaciji, kad smo imali 250 000 zrtava manje i kad je bio ponudjen Kutiljerov plan?
Zato sto je trebalo izvrsiti ”humano preseljavanje naroda” svaki u svoj vec projektovani i pripremljeni teritorijalni tor. Zato je morao biti rat i etnicka ciscenja. Bez rata i ”humanog preseljenja naroda” niko od gradjana i svih naroda nebi ostavio svoje posjede, kapital i sve drugo i mirnim se putem preselio u vec odredjeni tor. Danas dva (2) a sutra mozda tri (3) ako mi to Bosanci i Hercegovci ne uspijemo sprijeciti.
stella_k

Post by stella_k »

Smeta mi Srbin, Hrvat, Bosnjak (a svi zive u BiH) zbog asocijacije na podjelu, na rat, na ono ljudsko sto su nam oteli i pokusavaju nadomjestiti nekim novim terminima! Smeta mi svako komadanje ove grude koja se zove BiH, svako uvodjenje nekih novih pravila koja produzavaju agoniju.

Smeta mi sto se po nacionalnom kljucu prebrojavamo, a penzioneri rove po kontejnerima. Smeta mi sto neki vjerski poglavari imaju misljenje da djecu iz mjesanih brakova treba pobiti, i vlastitu skoluju u bijelom svijetu - o nasem trosku!
Smeta mi sto neki ovu zemlju ne smatraju svojom domovinom, i hoce je pocijepati.

Smeta mi......mah...
:x
MedoX

Post by MedoX »

stella_k wrote:Smeta mi Srbin, Hrvat, Bosnjak (a svi zive u BiH) zbog asocijacije na podjelu, na rat, na ono ljudsko sto su nam oteli i pokusavaju nadomjestiti nekim novim terminima! Smeta mi svako komadanje ove grude koja se zove BiH, svako uvodjenje nekih novih pravila koja produzavaju agoniju.

Smeta mi sto se po nacionalnom kljucu prebrojavamo, a penzioneri rove po kontejnerima. Smeta mi sto neki vjerski poglavari imaju misljenje da djecu iz mjesanih brakova treba pobiti, i vlastitu skoluju u bijelom svijetu - o nasem trosku!
Smeta mi sto neki ovu zemlju ne smatraju svojom domovinom, i hoce je pocijepati.

Smeta mi......mah...
:x
Slusajte ovu anacionalisticku izjavu:

Trebamo prestati sa podjelom po nacionalnom kljucu...Svi smo jedanki, nebitno po naciji... za kog ljudi glasaju taj treba da pobjedi, bez obzira na naciju..

HM razmislite... pa mi Bosnjaci smo prvi svjesni tezine nacionalizma koju ova misao nosi... cek jel ono nas bjese 50%,a sad imamo 33% vlasti... :?
Post Reply