BECHO wrote:
Cekaj malo danas, idemo redom. Srbi i Hrvati su i prije rata bili Srbi i Hrvati i sta bi sad trebali ocekivati od njih, da preko noci postanu Bosanci? Evo par (mozda) banalnih primjera:
Srbi i Hrvati nisu ni u ratu, ni poslije rata prihvatili zastavu i grb bosanskih vladara. Sta to znaci? Ne prihvatanjem historije BiH i educiranjem pucanstva/stanovnistva kroz povijest/istoriju nekih drugih zemalja nije nimalo bosanski a jos manje pokazuje ljubav prema zemlji odakle su ponikli. Srbi su unistavanjem biblioteka, pozorista, muzeja i mnogih historijsko-kulturnih spomenika, Hrvati koristenjem stecaka u kamenopreradjivacke svrhe i sl., pokazali koliko im stalo do ove drzave. O njegovanju vjerskih objekata da ne govorim. Srbinu u Trebinju kao i Hrvatu u Stocu je bitno da im na stali, na supi, na kuci i na anteni visi srpska trobojnica odnosno hrvatska sahovnica umjesto ove nase nove plavo-zute. Kako li bi tek prihvatili Lilium Bosniacum kad se ovako odnose prema ovoj nametnutoj koja u svojim bojama nema elemente nijednog naroda u BiH? Naravno, nisu svi takvi ali je to raspolozenje vecine. Jel tako? I sta bi sad mi trebali? Lizat im pakshu (sa oprostenjem) da bi oni mogli postat navodno preko noci Bosanci. Evo ja bi se sad treb'o odrec' onoga sto mi je babo bio, posrat se na Bosnjastvo i muslimanstvo, glumit nekog velikog ateistu i cafira, da bi neki dusman moje babovine mogo sjedit jednom guzom na dvije stolice, mahat mi pasosima susjednih drzava i rugat mi se kako je on k'o Bosanac vratio kucu u Lukavcu/Vitezu ali kao Srbenda/Hrvatina ima stan i vikendicu u Novom Sadu/Zadru. Po interesu ili sto bi stari narod reko, kad mu se ona stvar digne. Trebamo se pomirit s tim da je dug proces izbiti generacijama iz cipela ono sto ih uce u skoli, u krugu porodice, u drustvu itd.
ovo sto ti navodis nisu nimalo banalni primjeri, to je sve tako... ali sta predlazes onda? meni padne mrak na oci kad vidim RS i sta se tu radi, pa eto, RS izgleda nikome ne smeta. ali problem je reci da si bosanac...
i pazi, nije na meni da trijebim cetnike i ustase medju srbima i hrvatima, na njima je da mi pokazu da nisu fasisti. ali uvodjenje termina bosanac bi moglo dati sansu onima kojima je bosna preca od srbije i hrvatske da se tako opredjele... ljudima poput recimo barbareza... ne pada mi na pamet da se ulizujem cetnicima i ustasama, ali sta da radimo sa onima koji to nisu pa ma kako ih malo bilo? i njih baciti sa prljavom vodom? zbog ovoga sto je alija uradio sa terminom bosnjak, imamo sad potrebu za "bosancem"... ma sto se vise dijelimo, bice nam bolje, jelde?